Skip til hoved indholdet

Bliv voksenlærling med løn under uddannelsen

Et tilbud til dig, der er over 25 år og ledig – eller i arbejde som ufaglært

 

Skyd genvej til et bedre job!
Tilbuddet er til dig, der gerne vil have en erhvervsuddannelse, som kan give dig nye og bedre muligheder på jobmarkedet.

Som voksenlærling tager du en erhvervsuddannelse med en blanding af skole- og praktikperioder. Du får løn under hele forløbet – både mens du er i praktik og i skole. Lønnen svarer til fagområdets mindsteløn for ufaglærte, og som en win-win kan din arbejdsgiver få tilskud til lønnen.

Dine muligheder og størrelsen på tilskuddet afhænger af din baggrund og din ledighedssituation.

Alle over 25 år kan blive voksenlærling og tage en erhvervsuddannelse inden for alle fag og brancher. Er du derudover ledig eller ufaglært, kan din arbejdsgiver måske få et tilskud til din løn under uddannelsen.

Kan du svare ja til et af følgende spørgsmål?

  • Du er ufaglært og har været ledig i mere end to måneder
  • Du har en forældet uddannelse
  • Du er faglært og har været ledig i mere end seks måneder

Så kan din arbejdsgiver få et løntilskud på 40 kr. i timen, og tilskuddet ydes i hele uddannelsesperioden. 

Kan du svare ja til et af følgende spørgsmål?

  • Du er ufaglært og har været ledig i mindre end to måneder
  • Du er ufaglært og i arbejde

Så kan du blive voksenlærling inden for fagområder, hvor der er gode jobmuligheder, og din arbejdsgiver får et løntilskud på 30 kr. i timen.

Hvis du er ufaglært og har været ledig i mindre end to måneder gives tilskuddet i hele uddannelsesperioden. Hvis du er ufaglært og i arbejde gives tilskuddet i op til to år fra uddannelsens start.

Godkendte erhvervsuddannelser fremgår af voksenlærlingelisten på De Regionale Arbejdsmarkedsråds hjemmeside.


Som voksenlærling tager du en faguddannelse med en blanding af skole- og praktikperioder. Du får løn under hele forløbet – både mens du er i praktik og i skole. Lønnen svarer til fagområdets mindsteløn for ufaglærte.

For at blive voksenlærling skal du have en elevplads hos en arbejdsgiver. Som udgangspunkt skal du selv skaffe elevpladsen. Jobcenter Kolding har forbindelser til en lang række virksomheder og kan hjælpe dig i processen.

Du og din arbejdsgiver indgår en uddannelsesaftale. Med aftalen forpligter arbejdsgiveren sig til at uddanne dig inden for en bestemt fagretning. Udarbejdelsen af aftalen og selve uddannelsen foregår i samarbejde med den erhvervsskole, som er relevant for fagområdet. Hvis din arbejdsgiver ikke er godkendt som praktiksted, kan erhvervsskolen hjælpe med godkendelsen.

Uddannelsen foregår som en blanding af skoleophold på erhvervsskolen og praktikophold hos din arbejdsgiver. På skolen får du en masse viden inden for fagområdet. I praktikperioden får du uddannelse af din arbejdsgiver og mulighed for at prøve teorien af i praksis.

Vil du vide mere, så gå ind på Uddannelsesguiden og skriv den erhvervsuddannelse i søgefeltet, du gerne vil have et overblik over.

Hvor lang tid tager det?

En erhvervsuddannelse tager typisk to-fire år at gennemføre. Hvis du har relevant erfaring eller kompetencer fra andre job, kan du sandsynligvis afkorte uddannelsesperioden.

Gennem hele uddannelsen får du en løn, der svarer til fagområdets mindsteløn for ufaglærte. Lønnen afhænger af branchens overenskomst. Gennemsnitslønnen for en ufaglært med fuldtidsarbejde er 18.000 kr. pr. måned.

”På arbejde er vi som en lille familie. Vi passer på hinanden, og mine kolleger er rigtig søde og gode til at hjælpe mig, hvis der er noget, jeg er i tvivl om”, siger Realyn Rasmussen, voksenlærling hos Malerfirmaet Gitte Schlage, Kolding.

Realyn Rasmussen, voksenlærling,
Malerfirmaet Gitte Schlage, Kolding:

Søde og hjælpsomme kolleger – og en god chef

”Nu er det halvandet år siden, jeg startede som lærling hos Gitte Schlage. Tiden går hurtigt. Jeg startede med at være i praktik, men Gitte syntes, jeg var så dygtig, så hun gerne ville oprette en lærlingeplads til mig. Jeg er glad for at have fået denne chance.

Jeg kommer fra Filippinerne og har været i Danmark siden 2014. Jeg har læst psykologi i 3 år i Manila, men den uddannelse kunne jeg ikke bruge i Danmark. Så jeg måtte finde på noget andet, for jeg vil gerne arbejde.

Hvorfor lige maler? Jo, en dag så jeg en kvindelig maler, der gik og arbejdede der, hvor jeg bor. Det så sjovt ud, og jeg kan godt lide at bruge mine hænder. Derfor spurgte jeg min jobkonsulent på Jobcenter Kolding, om jeg ikke kunne tage en maleruddannelse. Hun hjalp mig med at skaffe kontakten til Gitte, som har taget godt i mod mig.

Jeg kan godt lide mit arbejde, og jeg tager det meget seriøst. Jeg har ikke haft én eneste fraværsdag, siden jeg startede. På arbejde er vi som en lille familie. Vi passer på hinanden, og mine kolleger er rigtig søde og gode til at hjælpe mig, hvis der er noget, jeg er i tvivl om. Jeg får også mere og mere ansvar, efterhånden som jeg bliver dygtigere. Fx har jeg lige lavet mit første badeværelse helt selv. Jeg kan dog allerbedst lide lakérarbejde – og når fx gamle vinduer skal restaureres med en høj grad af finish. Det synes jeg er sjovt og hyggeligt arbejde.

Den teoretiske del af min uddannelse foregår på Syddansk Erhvervsskole i Vejle. Til september skal jeg på skole igen – på 2. hovedforløb. Jeg er afsted 5-10 uger ad gangen, og vi lærer rigtig meget på skolen. Vi har blandt andet naturfag, dansk, materialelære og bygningsmalerfag. Vi lærer også om arbejdsmiljø, opmåling og meget andet. Det går ret fint på skolen, og Gitte bliver så stolt, når jeg klarer mig godt.

Jeg er færdig med min uddannelse om ca. 1,5 år. Det glæder jeg mig til. Jeg håber på at komme i fast arbejde hos Gitte, men nu må vi se, hvordan det går ... Gitte snakker allerede nu om, at hun gerne vil ansætte mig. Så det krydser jeg fingre for.”

Realyn Rasmussen, voksenlærling
Malerfirmaet Gitte Schlage, Kolding

Sådan kommer du i gang

Drømmer du om en bestemt uddannelse? Vil du vide mere om dine muligheder – eller har du brug for hjælp?

Kontakt din jobrådgiver eller Rekrutteringsservice på 79 79 74 00.