Skip til hoved indholdet

Interview med beboere

Beboerdemokratiet er en grundsten i almene boligafdelinger. Det er beboerne selv, der er med til at bestemme ordensregler, renoveringer og fællesaktiviteter.

Hamdi Mohamed kom med i Skovparkens afdelingsbestyrelse i 2011, og sammen med resten af medlemmerne er hun med til at træffe beslutninger, der har betydning på de godt 1400 beboeres hverdag.

"Bestyrelsen har stor indflydelse på, hvordan vi bor og hvordan vi indretter lokalområdet i dagligdagen. Vi er med til at træffe vigtige beslutninger. Jeg sidder der ikke kun for mig selv, men for alle beboerne. Jeg hører mine naboer og opfanger deres synspunkter," fortæller Hamdi Mohamed.

Beboerdemokratiet er en grundsten i almene boligafdelinger. Det er beboerne selv, der er med til at bestemme ordensregler, renoveringer og fællesaktiviteter. Det sker på de årlige beboermøder, hvor også den lokale afdelingsbestyrelse bliver
valgt.
Det er boligselskaberne, som administrer og udfører det praktiske i boligområderne, men Hamdi Mohamed mener, det er vigtigt, at de ansatte i boligselskaberne har den lokale bestyrelse at samarbejde med.
"Det er godt, at der er folk, der rådgiver og hjælper, men det bliver bedre, hvis det er i sammenspil med os. Vi ved, hvad fungerer, og hvad der mangler og derfor er der brug for vores medbestemmelse," vurderer hun.

Det betaler sig

Hamdi Mohamed tror på, at der bliver truffet bedre beslutninger, når en boligafdeling har et aktivt beboerdemokrati. Det giver hende også meget igen at se tingene lykkedes.

"Det er en dejlig fornemmelse at hjælpe andre med at få deres ideer igennem og få direkte medindflydelse på beslutninger, der betyder noget for vores område," siger hun og hæfter sig også ved de personlige fordele ved at være aktiv i eboerdemokratiet. "Samtidig har jeg lært mange i lokalområdet at kende igennem bestyrelsesarbejdet".

Billigt er godt!

Beliggenheden er et kæmpe plus ved Line Rosenlund Jensens ungdomsbolig. Hun læser sin kandidat i modedesign på Designskolen Kolding, og lejligheden ligger tæt på.

"På to minutter kan jeg være henne på studiet," fortæller hun. "Jeg er tit meget på skolen, når vi syr eller er i gang med andre projekter, og så er det rart at kunne komme hurtigt hjem, når vi er færdige".
Hun har boet der i flere år og bliver boende der resten af uddannelsen, fordi lejligheden er ideel til hendes behov som studerende. Den bynære placering er også et plus.
"Fakta ligger lige rundt om hjørnet, og jeg kan gå ned i byen på kort tid uden at skulle op på min cykel. Det er rigtig lækkert, at gågaden er så tæt på, og så er der alligevel rimelig roligt her," siger Line Rosenlund Jensen.

Billigt er godt

Lejligheden er en etværelses med eget lille tekøkken og badeværelse. Line Rosenlund Jensen synes, at værelset er småt, men hun prioriterer og værdsætter, at huslejen er billig.
"Det betyder rigtig meget, at det ikke koster så meget, så jeg kan bruge mine penge på andre ting, mens jeg studerer.
Fordi jeg studerer modedesign, bruger jeg mange penge på materialer eller på at hyre modeller, når vi skal udstille," fortæller Line Rosenlund Jensen.
Line Rosenlund Jensens ungdomsbolig er fra 90'erne, og hun synes, at stedet er velholdt og behageligt. "Der er pænt ude foran, når man kommer. Viceværten holder det virkelig flot," mener Line Rosenlund Jensen, der godt kan lide de ordnede forhold.
"På studiet er det perfekt med mange mennesker omkring mig, men så er det rart, at der er enkelt og pænt, når jeg kommer hjem".

Et besøg hos naboen for tre år siden gav Ulla Hein en lys ide. Skillevæggen mellem køkkenet og stuen i naboens rækkehus var væltet, og det inspirerede Ulla Hein.

"Hold op det var flot, tænkte jeg, og nu er jeg virkelig glad for, at jeg også gjorde det. Det har gjort køkkenet lysere og meget mere tiltalende, og når jeg har gæster, kan jeg stå i køkkenet og lave mad og samtidig snakke med dem i stuen," fortæller hun i dag. Varmeregningen er også blevet mindre, fordi solen både kan varme stuen og køkkenet op nu. I samme forbindelse fik hun også lagt nyt gulv på, og i det hele taget har hun lavet en del ved rækkehuset, siden hun flyttede ind i 1980.

Formet efter livet
"Det er vigtigt at bo godt, og jeg vil gerne præge mit hjem. Huslejen er også forholdsvis billig, så jeg har råd til det," siger Ulla Hein, der sidste år fik sat et nyt redskabsskur op i hendes flotte baghave.

Nyt badeværelse og bedre plads
I dag bor hun alene, men datteren boede der også i begyndelsen, inden hun flyttede hjemmefra. Siden har Ulla Hein rykket rundt på værelser, fået nyt badeværelse og bedre plads til vaskemaskinen og tørretumbleren i bryggerset. Rækkehuset har formet sig efter hendes liv.
"Jeg har ændret tingene, så de passer til mig og mine behov," fortæller Ulla Hein.

 

Råderet:

Sæt dit eget præg på boligen. Lovgrundlaget er ens for alle almene boligselskaber, men forhør dig altid hos dit boligselskab, inden du vil lave forbedringer til din bolig.

15 måneder boede Lene Danielsen og Henrik Andersen i en anden bolig, før de fandt tilbage på Hvidtjørnevej i Bramdrupdam sammen med Lenes datter.

"Nu kommer vi hjem igen," sagde Lene Danielsen, da de pakkede flyttekasserne ud. 15 måneder tidligere var hun flyttede fra kvarteret, efter hun fandt sammen med Henrik Andersen. Den sammenbragte familie med fem børn havde brug for mere plads. De lejede et hus i Nørre Bjert, men både børnene og især Lene Danielsen savnede den tidligere bolig og området. Da Henriks søn så flyttede hjemmefra, skrev de sig op til en bolig i deres gamle kvarter, og et halv år senere var de hjemme igen. "Ungerne jublede helt vildt," husker Lene Danielsen. Nu var de tilbage i boligafdelingen, som Lene Danielsen havde elsket, siden hun første gang flyttede dertil i 2002. "Jeg kan ikke forestille mig, at vi nogensinde kommer væk, nu vi har fået det, vi gerne vil have," fortæller hun og Henrik Andersen er enig. "Nu er rødderne sat".
De har en fireværelseslejlighed på 105 kvm i stueetagen med egen lille have og fri udgang til de fælles grønne arealer med boldbane og legeplads. Der er cykelsti til skolen, hallen og indkøb, så Lene Danielsen og Henrik Andersen mener, at stedet er perfekt til børnefamilier. Og hvis de skal besøge familien i resten af landet, så ligger det også tæt på motorvejen.

De har begge prøvet at bo i eget hus før, men det passer dem fint at bo til leje under ordnede forhold. "Det er dejligt, at hvis noget går i stykker, så bliver det lavet med det samme. Der er aldrig noget bøvl," mener Lene Danielsen. Da en rude punkterede, sørgede varmemesteren for, at den bliver ordnet, og alt der ikke er egen misligholdelse bliver betalt over den månedlige husleje.

Det gode naboskab i kvarteret betyder meget for familien. "Hvis vi sætter os over til den fælles grillplads, så er det helt sikkert, at der kommer nogle, og så sidder vi og hygger os. Der er nogle, der ikke kan lide den form for naboskab, men vi elsker det," vurderer Lene Danielsen.
"Det er sådan totalt teamwork," byder datteren Maria ind med og kort tid efter dukker naboen op og spørger, om hun må låne traileren. "Børn lærer af at vokse op et sted, hvor man skal tage hensyn til andre. Det tror jeg ikke, er usundt," mener Lene Danielsen.

Anne-Mette Højer

Kriterierne var klare for Anne-Mette Højer, da hun skulle finde en ny bolig i slutningen af 2007: Billig husleje og hurtig indflytning.

Flere af hendes bekendte talte dårligt om Skovvejen, men de første indtryk stod i kontrast til rygterne. "Jeg var kommet op med anden flyttekasse, da min nabo stod med en blomst til mig og sagde velkommen. Det var en rar måde at blive budt velkommen på," erindrer Anne- Mette Højer i dag. Hun er glad for sin nabo, og selvom de ikke render hinanden på dørene, så hjælper de hinanden, hvis der er brug for det.

Det er mit kvarter

2011 blev Anne-Mette Højer færdig med sin pædagoguddannelse, og med et fast arbejde, var der nu flere penge og overskud til at finde en større lejlighed.
Da hun oprindeligt flyttede til Skovvejen, regnede hun med at skulle væk igen, når uddannelsen var færdig. Selvom hun ledte efter et andet sted, blev hun overbevist om, at hun ville blive boende.
"Jeg synes stadig, det er et smukt sted, og jeg kender også langsomt flere folk her, og det gør også et eller andet," fortæller Anne-Mette Højer, der gør klar til at flytte ind i en stor toværelseslejlighed på Skovvejen.
"Både overfor mig selv og overfor andre laver jeg det statement, at det er mit kvarter," siger Anne-Mette Højer, når snakken falder på, hvad det betyder for hende at blive på Skovvejen. "Nu kan jeg slet ikke forestille mig, at jeg skal bo andre steder lige nu."
Anne-Mette Højer har igennem sit liv været involveret i mange sociale aktiviteter, og i fritiden optræder hun nogle gange som ballonklovn. Derfor er det også rart for hende, at kvarteret er børnerigt, og hun kan underholde til arrangementer og bidrage til fællesskabet på den måde.

Gunnar og Grethe Hansen

I 39 år boede Gunnar og Grethe i deres treplansvilla med stor have, hæk og mange huslige forpligtelser. De var glade og tilfredse for stedet og boligen, men da en af naboerne blev syg og sengeliggende, gav det dem stof til eftertanke.

"Det fik mig til at indse, at vi kunne vælge noget mere ældrevenligt, mens vi stadig selv kunne træffe beslutningen," fortæller Gunnar Grønlund Hansen, der hurtigt begyndte at søge efter en seniorvenlig lejebolig. Et år efter kom tilbuddet om en treværelseslejlighed på Tvedvej ind ad døren. Det var en svær beslutning, men i dag fortryder de ikke skiftet.
"Vi kan ikke få en bedre lejlighed," mener Gunnar Grønlund Hansen. "For det første er det hele i et plan, og nu bor vi i stuen, men elevatoren er et stort plus for vores naboer," tilføjer Grethe Nyberg Hansen og peger opad.

Aktiviteter i nærområdet

I deres boligafdeling bor der mange ældre, og ægteparret kan godt lide sammenholdet på vejen. "Vi hilser på hinanden og har tid til at stå og sludre lidt. Vi har det rart med hinanden, og det er vigtigt," lyder det fra Gunnar Grønlund Hansen.
Boligafdelingen har et fælleslokale, der hyppigt bliver brugt. Der er en årlig grillaften, fællesspisning og et gløggarrangement, og så bliver lokalet også brugt til fødselsdage og fester. Alle beboere bliver også inviteret med på den årlige udflugt.
En gang om måneden går de til banko og andespil i forsamlingsbygningen tæt ved, og deltagerne fra deres boligafdeling samler sig bagefter til kaffe, kage og hyggesnak. "Det er godt for ældre mennesker, at der så meget at mødes om," mener Grethe Nyberg Hansen.