Skip til hoved indholdet

Kulturpriser 2021

De glade vindere af Kolding Kommunes Kulturpriser 2021

Mandag den 30. august uddelte Kulturudvalget i Kolding Kommune årets kulturpriser ved et arrangement på Kolding Bibliotek.

De fire priser, som blev uddelt er:

  • Årets Ildsjæl
  • Årets Kulturelle Aftryk
  • Årets Kulturelle Highfive
  • KulturKolding prisen

Kolding Kommunes Kulturpriser

De nominerede til kulturpriserne bliver valgt ud blandt de mange forslag, som borgerne indsender. Kulturudvalget udpeger på baggrund af borgernes forslag de nominerede til priserne, og i sidste ende vinderne. Den eneste undtagelse er prisen Årets Ildsjæl, der vælges via en SMS-afstemning.

Kolding Kommunes fire Kulturpriser er som følger:

Årets Ildsjæl er en ærespris. Prisen er en hyldest til det lokale kulturelle engagement og tildeles en kulturel aktør – en ildsjæl – som har ydet en betydelig, flerårig og frivillig indsats for kulturen i Kolding Kommune. 

Vinderen af Årets Ildsjæl 2021: Dorthe Zinck Iversen - Design- og Erindringskvarteret

De nominerede er:

Kirsten Lorenzen og Næstformand Karen Filskov – Litteratur6000

Både Litteratur6000 og kvinderne bag nomineres for deres helt enestående engagement i og bidrag til kulturlivet i Kolding. Kirsten og Karen lægger meget frivilligt arbejde i de to ting og de er gode til at involvere brugere, medlemmer og frivillige omkring sig.

Anton Thomsen – Kulturlogen på Råværket

Anton er dybt engageret i udviklingen af foreningen KulturLogen på Råværket. Han er en af foregangsmændene i festivalen Det Gyldne Liv, som de seneste år har haft stor succes blandt områdets unge. Anton er desuden initiativtager til Kulturel Kickstart i KulturLogen.

Dorthe Zinck Iversen - Design- og Erindringskvarteret

Dorthe har gennem en femårig periode været primus motor i etableringen af Design- og Erindringskvarteret der hylder tidligere virksomheden og enkeltpersoner gennem skulpturer med henblik på at styrke Koldings kulturarv gennem kunst.
Projektet afsluttes med et kunstværk i Legeparken opstillet i marts 2021. Kunstværket hylder Koldinghus Margarinefabrik ved "Margarinedåsen". Baggrunden for nomineringen skal ses i lyset af projektets nytænkende måde at forvalte kommunens Designstrategi på, hvor det er frivillige borgere der selv har taget initiativet til etablering af kunst for offentligheden.

Prisen Årets Kulturelle Aftryk hylder den mangfoldige kultur og anerkender projekter, der henvender sig til den brede målgruppe, og som har sat et særligt kulturelt aftryk i det forgange år.

Vinder af Årets Kulturelle Aftryk 2021 er: Unlock Music

De nominerede er:

Kolding Ungdomsråd

Kolding Ungdomsråd har gjort et kæmpe stykke arbejde med deres Kolding Kulturpas, deres knæk corona-kampagne og meget andet. Det er positivt, at de unge mennesker interesserer sig for den lokale kultur og prøver at gøre en indsats for at de forskellige kultur installationer bliver set.

MusikKolding

For Sommer Pop-Up: I sommer blev alle Sommer ved Søen-koncerterne aflyst, men for at vores torsdage ikke skulle være helt uden livemusik skyndte MusikKolding, med eventkoordinator Rikke Molberg i spidsen, sig at tænke ud af boksen og stable 4 alternative koncerter på benene. Med en løsningsorienteret tankegang, nogle gode frivillige og et godt samarbejde med TVSYD fik MusikKolding skabt nogle mindeværdige og intime aftener til stor glæde for TVSYDs seere og ikke mindst de publikummer, der mere eller mindre tilfældigt oplevede koncerterne i virkeligheden.

Jazz i Trekanten, JazzDanmark og Jazz6000

Unlock Music – Koncerttur i det fri.
Hvordan skaber man gode koncertoplevelser i en tid med Corona-restriktioner? Det spørgsmål stillede organisationen Jazz Danmark sig i sensommeren 2020. Sammen med foreningen Jazz i Trekanten, og med hjælp fra Kultur og Event, Kolding Kommune, fandt de på konceptet med unikke koncertgåture rundt om Slotssøen: Unlock Music Concert Walks. Unlock Music bød sit publikum på fire korte koncerter på fire forskellige lokationer ved Slotssøen. I små grupper, der tog hensyn til det gældende forsamlingsforbud, blev publikum ført fra koncert til koncert i de smukke omgivelser. Unlock Music var udsolgt og tilbagemeldingen fra publikum var særdeles positiv. Unlock Music var et rigtig godt eksempel på kulturlivets kontinuerlige evne til at tænke nyt og skabe det muliges kunst – og på publikums store imødekommenhed på nye, anerledes tiltag her i coronatiden.

Årets Kulturelle Highfive hylder kulturelle eksperimenter og kulturelt entreprenørskab. Prisen anerkender igangsætterne og den gives til de nytænkende events, initiativer og projekter, der kan inspirere, vise nye veje og som har potentiale til at udvikle kulturen i Kolding Kommune.

Vinderen af Årets Kulturelle Highfive 2021: Food Reformers

De nominerede er:

De frivillige på JazzHouse

De er eksperimenterende, nytænkende og innovative i disse svære Coronatider. Straks der i august 2020 blev åbnet for arrangerementer med et begrænset publikum, arrangerede de en intens minifestival.med temaerne Jazz&Roots og Jazz&Words. På de to dage blev afholdt i alt 15 koncerter på tre scener for et livepublikum og samtidig livestreamet. Dermed præsenteredes på en helt ny måde to helt forskellige oplevelser: Livepublikum oplevede hele koncerter og den intense festivalstemning og streamingpublikum fik smagsprøver af koncerter og bonusmateriale i form af interviews med kunstnere, fortælling om JazzHouse mm.

Food Reformers


Food Reformers er en ny organisation, styret af frivillige i Kolding, hvis mål er at skabe opmærksomhed omkring madspild ved hjælp af sociale events og informere om madspild og FN’s Verdensmål.

Cargo Tracks af Slicetown, Godset og Rose Music


Cargo Tracks er et fedt initiativ, som så dagens lys i februar 2020. Cargo Tracks tilbyder en scene for vores lokale rap- og hiphop undergrund. De unde artister får sparring ved Rose Music og Godset, promovering på og af slicetown.dk og publikum for en unik oplevelse. Cargo Tracks fandt sted i en totalt udsolgt café på Godset. Anden omgang af Cargo Tracks skulle have fundet sted på Kulturnatten 2020, som desværre blev aflyst pga. corona.

KulturKolding-prisen fejrer det ekstraordinære og den gives til en institution, et initiativ, en virksomhed eller en person, der har gjort sig ekstraordinært bemærket i det forgangne år. Prisen kan gives til både amatører og professionelle kulturaktører.

Vinderen af KulturKolding-prisen 2021: Trapholt

De nominerede er:

Dronning Dorothea Teatret

Teatret er nomineret for utrætteligt at holde engagementet omkring amatørteater i Kolding i live. Til de mange tilbagevendende frivillige bag scenen, som altid gør en ekstra indsats for at publikum får endnu en god oplevelse på Dronning Dorothea Teatret.

Trapholt

Sidste år havde Trapholt hele tre borgerinddragende projekter, som aktiverede mange mennesker i hele landet. De tre projekter er Grænseløse Sting, Lighthope og Seniornotater – Midt i en covid-tid. At få mennesker aktiveret – specielt i disse tider, hvor der ikke sker så meget – er bare fantastisk og eksempelvis Lighthope foregik mens landet var lukket helt ned i foråret. Grænseløse Sting havde forbindelse til genforeningen og fik folk til at tænke over begrebet ”grænse”. Seniornotater henvendte sig specielt til ældre mennesker, hvor en kunstner omsatte deres opfattelse af covid-tiden til et værk. De borgerinddragende projekter når også ud til mennesker, som normalt ikke kommer så meget på kunstmuseum.

Godset for ”Godset Ujnfor”

Et koncept i en coronatid, som for en stund gav byen et internationalt, urbant og rustikt vibe. For at tænke ud af boksen når man som spillested ikke må have gæster i huset, men gerne på p-pladsen ”ujnfor”. For at lave koncerter for de unge og dem, med ungdommelige sind, da der i sommer var et lille vindue åbent for netop at gå til koncerter. Og for at hyre spirende, danske talenter og give dem mulighed for at komme ud at spille – bare lidt.

Kultur og Event

Nytorv 11
6000 Kolding
Tlf. 79 79 75 20