Byhavepuljen
Byhaver skaber levende grønne byrum
Sådan skal en have se ud
Har du grønne fingre, men mangler en have? Så er Kolding Kommunes nye Byhavepulje måske noget for dig? Der er 75.000 kr. i puljen, som du kan få del i, hvis du går sammen med minimum fire andre i en ’byhaveforening’.
Du har måske set dem i andre byer, de små pallehaver, med krydderurter, blomster og planter.
I Kolding har vi allerede den første byhaveforening, ”6000 Planter”, men vi vil gerne have flere!
Har du lyst til at starte en ny byhaveforening der hvor du bor, kan du nu få økonomisk starthjælp.
Hvordan?
- Find mindst fire andre der vil være med, så I starter med mindst 5 små haver.
- Udfyld ansøgningsskemaet længere nede på denne side.
Hvor?
Måske har I allerede et egnet fællesområde, der hvor du bor?
Haverne må gerne opstilles på jeres private areal, dog er det en betingelse, at haverne skal være offentligt tilgængelige og fremstå præsentable, så de kan nydes af flest mulige.
Vær opmærksom på, at nye byhaveforeninger skal udpege en kontaktperson for aftale om drift af haverne, hvis de placeres på kommunalt areal.
Hvis I bare har lyst til at komme i gang lige nu, men mangler et sted til jeres nye haver, så hjælper vi gerne med at finde en egnet placering i kommunen.
Hvornår får I svar?
Vi bestræber os på, at du har hørt fra os inden for 14 dage.
Der tages forbehold for ferier ;0)
Hvad kan I søge til?
- Plantekasse-kit (palle, pallerammer, fiberdug, lecakugler)
- Muld
- Hjælp til jævning af areal
- Øvrige materialer til etablering
Tanken med byhaverne og byhaveforeningerne er at skabe nye spændende grønne byrum til glæde for såvel haveejerne som de forbipasserende, og at skabe nye fællesskaber med interessen og glæden for planter og grønt som samlingspunkt.
Ønsket er samtidig også at skabe forståelse for naturen og det cirkulære kredsløb med f.eks. giftfri haver og lokale produkter.
Med Byhavepuljen vil Kommunen gerne hjælpe borgere og foreninger i gang med at etablere byhaverne og understøtte flere byhaveforeninger spredt geografisk ud over kommunen, så haverne bliver nemmere at tilgå, gerne i gåafstand fra ens eget hjem.
Kommunen hjælper jer gerne i gang med støtte og råd.
Vi hjælper også gerne med at rekruttere flere medlemmer.
Har I brug for mere inspiration, så prøv at gå på facebooksiden 6000 planter, hvor I kan læse mere om Koldings første lille byhaveforening.
6000 Planter ligger ved Ågade, på et grønt areal mellem åen og Designskolen. Kig forbi dernede, og se hvordan de gør.
Kontaktoplysninger finder du på facebooksiden 6000 Planter.
Byhaver - eller Urban Gardening – vinder frem i mange byer overalt på kloden og er et begreb, der handler om at dyrke egne grøntsager og på den måde leve mere bæredygtigt og komme tættere på naturen, selv om man bor i byen.
En af grundtankerne med byhaver er, at de skal være mobile og hurtigt kunne etableres et nyt sted, hvor der er en ledig plads. Derfor skal byhaverne placeres på paller, som let kan flyttes med.
Derfor kan man f.eks. fint lave en byhaveforening på et uudnyttet kommunalt areal, som på sigt er tiltænkt noget andet. Det giver liv til området, og alle haverne kan forholdsvist nemt flytte til et nyt område, når det bliver aktuelt.