Skip til hoved indholdet

Pleje af barnet

Rensning af flasker, flaskesutter og sutter

Flasker og sutter rengøres efter brug. Det er nødvendigt at være omhyggelig med hygiejnen, fordi varm mælk samler bakterier.

Mælkerester sidder især i skruegangen og på kanterne. Flaskerne skylles i koldt vand, vaskes med flaskerenser, opvaskemiddel og varmt vand.

Sutterne gnides med groft salt, så de slimede mælkerester fjernes. Flasker og sutter skylles grundigt og koges i 5 minutter. Vandet hældes fra, og flasker og sutter opbevares tørt og tildækket.

Har du en opvaskemaskine, kan sutteflaskerne vaskes i den ved minimum 65° C og med tørreprogram. Mælkeresterne skal skylles af før opvask. Bruger du mikrobølgeovn, kan flasker og sutter placeres i et kar med vand og sæbe (skal være dækket) og koges i 5 minutter. Herefter skylning og tørring. (Sunde børn 2015)

Arp

Er grågule skorpedannelser i hårbunden. De er ganske harmløse og generer ikke barnet. Arp kan forebygges, hvis du dagligt reder barnets hår og hårbund med en tættekam eller børste.

Hvis der er udtalt arp, kan hovedbunden smøres ind i babyolie, som gerne må sidde natten over. Derefter kan I rede barnets hår forsigtigt og trække skorperne væk. Vask dernæst med en mild shampoo. Gentag behandlingen, hvis det er nødvendigt.

Hvis barnet får rifter bag ørerne, kan det afhjælpes ved at smøre med olie, så tørre skorper blødgøres. Herefter bades barnet almindeligt og tørres helt tørt med et håndklæde. Hvis rifterne bliver irriterede eller væsker, kan de vare inficerede. Tal da med lægen.

Vask og bad

Bleområdet vaskes med lunken vand. I starten er det mest skånsomt for huden at bruge vat. Når barnet bliver større, kan I bruge engangsvaskeklude. Brug kun sæbe (mild og uparfumeret), når barnet har haft afføring.

Vær omhyggelig med at få skyllet sæben af igen. Barnet skal ikke i bad eller vaskes over hele kroppen hver dag, da huden let tørrer ud. Det er ikke nødvendigt at bruge creme til kroppen.

Navlepleje

Navlestumpen holdes tør, indtil den falder af. Undlad at dække navlestumpen til med bleen. Hvis navlen væsker eller begynder at lugte lidt, kan den vaskes med vand og sæbe.

Der er ingen nerver i navlen, så det gør ikke ondt på barnet. Når stumpen falder af, kan det bløde lidt. Det er helt normalt.

Spørg sundhedsplejersken til råds, hvis du er i tvivl om navlens udseende, lugt eller andet.

Neglepleje

Den første tid er barnets negle så bløde, at de kan nulres korte. Senere skal de klippes med en lille saks.

Klip neglene lige over. Brug evt. en sandfil til at afrunde skarpe hjørner, der kan rive barnet.

Tænder

Når tænderne bryder igennem, skal de børstes på inder- og ydersiden både morgen og aften med en lille smule fluortandpasta i en mængde svarende til barnets lillefingernegl.

Er barnet uheldigt og slår sine tænder, bør I kontakte Tandplejen, som kan vurdere, om der skal gøres noget.


Anbefaler pjecen fra Sundhedsstyrelsen:

Sunde børn


Anbefaler pjecen fra Miljøstyrelsen:

Gravid? Kend kemien