Skip til hoved indholdet

Fokus på styrker skaber jobs og selvstændighed

Foto: Flying October

I køkkenet på en nedlagt skole i Kolding arbejder en gruppe nydanske kvinder på højtryk for at skabe deres eget arbejdsliv.

Det er kvinder, som statistisk set har svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet.

Men i Kolding er de godt på vej til at vende statistikkerne ryggen og springe ud som selvstændigt erhvervsdrivende.

Ideen opstod på Jobcenteret i Kolding. Hvad vil der ske, hvis man i stedet for at sende kvinder fra eksempelvis Mellemøsten og Somalia ud i forskellige praktikker og forløb, som måske ikke har deres interesse, valgte at fokusere på det, de er gode til, og dét, der har deres interesse?

Tanken opstår naturligt i forlængelse af den design-tænkning, som Kolding Kommune har specialiseret sig i.

Kommunen inviterede ledige kvinder til et møde om mulighederne. 40 mødte op. 20 var klar til at gribe udfordringen. En håndfuld er godt på vej til at realisere ideen. En af dem, der er i gang med at skabe sin egen arbejdsplads i form af virksomheden MultiFoods, er Saynab Abdi Awil. Hun er i dag chef for virksomheden, så ud over at lave mad, så fokuserer hun også på at lære nye medarbejdere op, sørge for indkøb, administration, markedsføring og de mange andre opgaver, der er skal løses, når man har sin egen virksomhed.

- Det betyder meget for mig, at jeg kan tjene mine egne penge. Det giver frihed og selvstændighed. Og så er det godt at arbejde med noget, jeg kan finde ud af. Jeg elsker at arbejde med mad, siger Saynab, som håber, at hun kan være med til at inspirere andre kvinder til at finde et arbejde, de er glade for – enten hos MultiFoods eller i en anden virksomhed.

MultiFoods er lige nu et projekt under den socialøkonomiske virksomhed, Huset Venture, men i april 2021 overgår virksomheden til at være en selvstændig virksomhed på lige vilkår med alle andre fødevarevirksomheder. Ind til da hjælper projektleder Annette Møller Therkelsen kvinderne. Annette har selv en fødevirksomhed, så hun ved alt om, hvad det kræver at drive en professionel forretning med alt fra markedsføring til regnskab, fra opskrifter og produktion til udfyldelse af kontrolskemaer til fødevarestyrelsen.

- Det første, vi gjorde, var at lave en masse mad, som vi smagte på for at vurdere, hvad der passer til det danske marked. Valget faldt på de Somaliske sambusaer. De smager godt, er nemme at spise og kvinderne er eksperter i at lave dem. Derefter øvede vi os i at lave meget store portioner, så vi er klar til at levere så mange, som det kræver, når virksomheden også skal være økonomisk bæredygtig. Vi arbejder meget med sidemandsoplæring, så kvinderne hele tiden kan tage over på flere og flere opgaver, fortæller Annette Møller Therkelsen.

Og drømmene stopper ikke ved MultiFoods for hverken Saynab eller Annette:

- Jeg håber, at vi kan inspirere andre kvinder til at finde eller skabe et meningsfuldt arbejde, siger Annette.