Skip til hoved indholdet

Kultur giver livsglæde og arbejdslyst til sygemeldte

Sygedagpengechef Inge Meta Holm Nielsen
Sygedagpengechef Inge Meta Holm Nielsen

Kunst, litteratur og musik kan hjælpe mennesker, der er ramt af stress, depression eller angst til at genfinde det gode liv.

Kunstopleveler giver ny energi og livsglæde, så sygemeldte i Kolding bliver klar til at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Umiddelbart kan det måske lyde noget aparte at tilbyde mennesker, der er sygemeldt med lidelser som angst, stress og depression oplevelser med musik, litteratur og billedkunst. Men kunst kan noget helt særligt viser erfaringerne fra mere end 100 deltagere i projektet Kultur i Arbejde.

- Fordi der er så mange, der bliver ramt, har vi længe været optaget af at finde nogle værktøjer, som giver den enkelte nogle mestringsstrategier, så de bliver styrket på den lange bane. På den måde får deltagerne nogle redskaber at stå i mod med, hvis man igen bliver ramt af noget pres eller nogle forhold, hvor de risikerede at blive syg igen. Så vi har også været meget optaget af den forebyggende effekt i det her projekt, fortæller sygedagpengechef Inge Meta Holm Nielsen.

Ideen til projektet bygger derudover på erfaringerne fra et tidligere forskningsprojekt i Kolding Kommune, som viste, at kunstoplevelser har en helbredende effekt. Projektet Kultur i Arbejde er gennemført i et tæt samarbejde mellem Jobcenteret i Kolding, Kulturskolen i Kolding, Kolding Bibliotekerne og kunstmuseet Trapholt. Gennem et forløb på ni uger har de tre kulturinstitutioner introduceret deltagerne for aktiviteter som guidende fælleslæsninger, en symfonikoncert og nærværende oplevelser af kunsten på Trapholt.

- Overordnet har deltagerne været tilfredse med indholdet og er udtalt positive over for projektet, og de har følt sig sundere og sundere gennem forløbet, og det har haft en positiv effekt på deres selvtillid og lyst til at vende tilbage til arbejdet, siger Inge Meta Holm Nielsen.

Deltagerne selv beskriver forløbet som: ”Det er det bedste, jeg længe har været udsat for”, ”Jeg synes rigtig godt om forløbet Kultur i Arbejde”, og så er der én som har sagt at hun er blevet ”beriget med det smukke i livet”. De oplevelser kan underviserne på forløbet godt genkende.

- Som professionel musiker har jeg hele mit liv sagt, at musikken og kunsten kan noget enestående, og alligevel er jeg imponeret over, hvordan oplevelserne har forandret deltagerne. Det er fantastisk, siger Kasper Pihl fra Kulturskolen, og han bakkes op af direktør på Trapholt, Karen Grøn:

- Det er min opfattelse, at deltagerne gennem forløbet får redskaberne til designe deres eget liv.
De er desuden enige om, at der ligger en styrke i det brede samarbejde:

- Det har vist, hvordan vi sammen kan skabe en værdi, som ligger ud over dét, vi som kulturinstitutioner og kommune kan skabe hver for sig, siger Kasper Pihl.