Skip til hoved indholdet

Fugleinfluenza: Fjerkræ skal lukkes inde eller overdækkes

Oprettet 23. november 2022
En flok høns
Høns skal nu som hovedregel holdes inde for at undgå kontakt til vilde fugle

Myndighederne advarer om høj risiko for fugleinfluenza. På den baggrund indfører Fødevarestyrelsen fra 23. november 2022 krav om, at høns og andet fjerkræ som hovedregel skal holdes inde for at forhindre kontakt til vilde fugle.

Fødevarestyresen har hævet trusselsniveauet for fugleinfluenza i Danmark fra middel til høj efter fund af såkaldt højpatogen fugleinfluenza i flere end 70 besætninger i Europa i første halvdel af november. Herhjemme er der senest konstateret fugleinfluenza i en hobbybesætning i Sønderjylland og på en større kalkunbesætning på Vestsjælland.

”Når vi dertil lægger de seneste mange fund i vilde fugle i Europa, vurderer vi, at der er høj risiko for, at smitten hurtigt kan sprede sig til både besætningerne og blandt de vilde fugle. Af hensyn til dyrevelfærden og eksporten, indfører vi derfor nu en række skærpede krav til både hobbyavlere og professionelle fjerkræfolk”, forklarer kontorchef i Fødevarestyrelsen Camilla Brasch Andersen i en pressemeddelelse.

De nye krav betyder, at fugle og fjerkræ fra og med den 23. november 2022 skal holdes under tag og bag hegn, og dermed ikke kan være ude i det fri. Kravet gælder de fleste fuglehold - både hobbyhøns i baghaven og store professionelle farme.

Enkelte undtagelser

De nye regler indeholder enkelte undtagelser. Hønsegårde, som er mindre end 40 kvadratmeter og alle mindre farme, hvor kun ejerne selv spiser alle deres æg og alt kød fra deres fjerkræ, og varerne således ikke forlader matriklen, er undtaget fra kravet om indelukning. Det gælder også for mindre farme med prydfugle som fx påfugle og papegøjer.

Hvad enten man har hobbyfjerkræ eller er professionel fjerkræavler bør man at skifte fodtøj, inden man går ind i sin hønsegård eller anden fjerkræbesætning. Så undgår man at slæbe klatter fra vilde fugle med ind. Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på app´en 'Fugleinfluenza Tip'.

Anmeldepligt ved mistanke om fugleinfluenza

Hvis dine dyr får symptomer på fugleinfluenza, har du pligt til at kontakte en dyrlæge. Symptomerne kan f.eks. være øget dødelighed, ophørt æglægning, luftvejslidelser, øjenbetændelse og diarré. Kun i sjældne tilfælde kan sygdommen smitte til mennesker, der har tæt kontakt til smittet fjerkræ.

Læs mere

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du læse mere om de nye krav og om fugleinfluenza