Skip til hoved indholdet

Hovedvej ved den gamle grænse spærret for gennemkørsel i to dage

Oprettet 09. maj 2022
Bronzebåndet lavet af kunstneren Flemming Jarle markerer, hvor den dansk-tyske grænse lå i perioden 1864-1920. Foto: Frank Cilius.
Bronzebåndet lagt ned i vejbanen markerer, hvor den dansk-tyske grænse lå i perioden 1864-1920. Foto: Frank Cilius.

Hovedvej 170 mellem Christiansfeld og Kolding - Koldingvej - vil være lukket for gennemkørsel ved den gamle grænse syd for Taps 11.-13. maj. I perioden vil der være omkørsel via Vejstruprødvej og Tingskovhedevej. Lastbiler anbefales at holde sig til motorvejen, da omkørslen sker på smalle veje - busser på lokal- og regionalruter kører dog via Vejstruprødvej og Tingskovhedevej.

Koldingvej spærres i forbindelse med, at bronzebåndet, som er fræset ned i hovedvejen for at vise, hvor den dansk-tyske grænse lå i årene 1864-1920, skal stabiliseres. Båndet er lavet af kunstneren Flemming Jarle og blev afsløret af Hendes Majestæt Dronning Margrethe ved den officielle fejring af genforeningen 13. juni 2021.

”Bronzebåndet har sat sig lidt, siden det blev lagt ned i asfalten for et år siden. Når bilerne passerer den gamle grænse, bevæger båndet sig en lille smule. På sigt vil det kunne ødelægge mindestriben. Derfor laver vi nu en stabilisering af båndet ved at sprøjte noget lim ind under bronzen, så det igen kommer til at ligge helt fast. Herefter skal limen have tid til at hærde. Afhængig af luftfugtigheden kan det tage op til 48 timer. I den periode bliver der ikke arbejdet på stedet, men vi kan selvfølgelig ikke åbne for trafikken igen, før limen er hærdet,” siger konsulent Troels Kragh, Kolding Kommune.

Renoveringen foregår på en kort strækning syd for Den Gamle Grænsekro og Genforenings- og Grænsemuseet. Hovedvejen vil være lukket for gennemkørsel fra onsdag den 11. maj, kl. 09, og indtil limen er hærdet.

”Jeg forventer, at vi senest kan åbne vejen igen sidst på eftermiddagen fredag, men lige så snart limen er hærdet, bliver afspærring og skilte med omkørsel naturligvis pillet ned,” forklarer Troels Kragh.

Mens hovedvejen er spærret for gennemkørsel, bliver der skiltet med omkørsel via Vejstruprødvej og Tingskovhedevej. Når man kommer nordfra, vil det fortsat være muligt at besøge Den Gamle Grænsekro, Genforenings- og Grænsemuseet og de øvrige beboere nord for den gamle grænse via Koldingvej.

Cykelstierne på Koldingvej kan stadig benyttes, mens bronzebåndet stabiliseres.


De røde streger markerer, hvor Koldingvej lukkes for gennemkørsel ved den gamle grænse syd for Taps.