Skip til hoved indholdet

Ørreder får 1000 meter ekstra gydeplads i vandløb

Oprettet 31. januar 2023
Vejstruprød Bæk
Den nye passage går uden om den gamle banedæmning og forbi rørledningen, der tidligere stoppede fiskenes vej i bækken. Fotoet taget i oktober 2022.

For første gang i mere end 100 år har ørreder fået adgang til den øvre del af Vejstruprød Bæk. Vandløbet er en forgrening af Kær Mølleå, der har udløb i Hejls Nor, der ligger syd for Kolding.

Den fri adgang i vandløbet er resultatet af et projekt, som Kolding Kommune står bag. Kommunen har gravet et nyt vandløb på 100 meter uden om en rørlagt strækning, der ligger under en banedæmning. Rørlægningen blev lavet i begyndelsen af 1900-tallet, da en jernbane mellem Kolding og Hejls blev etableret og den øverste del af bækken har altså siden været lukket vand for ørrederne.  


Foto: Udløbet af det 50 meter lange rør, hvor ørreder og andre fisk og smådyr ikke kunne passere.

Den nye passage blev lavet i sensommeren 2022 og projektet har allerede båret synligt frugt. Ørrederne har kvitteret for den ekstra plads at boltre sig på ved at gyde æg mindst 24 steder i den øvre del af vandløbet.

Det kunne biologerne Peter Ring og Bent Nielsen konstatere, da de for nylig inspicerede strækningen. For at skabe de bedste forhold har Kolding Kommune også udlagt 30 kubikmeter sten og grus, som fungerer som ideelle gydepladser for ørrederne.

- Den største gevinst ved projektet er, at ørreder nu uhindret kan komme forbi røret i banedæmningen og videre op til ca. 1000 meter flot vandløb. Vi kan se, at havørreder mange steder har lagt deres æg i bækkens stenbund og tilsammen ligger der nu tusindvis af befrugtede ørredæg gemt i stenbunden, der i løbet af foråret vokser op til små ørreder, fortæller Bent Nielsen.

Han understreger, at det ikke kun er ørreder, der har gavn af vandløbsprojektet. Også andre smådyr og fisk, som eksempelvis ål, tilbagelægger lange strækninger i vandløbene og har fordel af, at spærringer som denne ved Vejstruprød Bæk er fjernet.

Formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget Jørn Chemnitz er begejstret for projektet og påpeger, at det netop er projekter som disse, der kan løfte fiskebestanden og højne vandløbenes biodiversitet.

- Ørreden en såkaldt indikator-art. Det betyder, at de kun er tilstede, hvor vandkvaliteten er af høj kaliber og derfor er det meget positivt, at ørrederne tydeligvis er strømmet ind på den nye strækning og videre op i den sidste del af vandløbet. I dette tilfælde ser vi, at en forholdsvis lille indsats gør en meget stor forskel for ørredernes levevilkår, fortæller Jørn Chemnitz.

I løbet af sensommeren vil Kolding Kommune udføre en effektundersøgelse af projektet, hvor biologerne vil lave en optælling af fiskebestanden på strækningen med el-fiskeri.

Projektet er lavet i et tæt samarbejde med lodsejeren, der har lagt jord til den nye vandløbsføring og er et vandplansprojekt i statens vandområdeplaner. Det er udført med økonomisk støtte fra Miljøstyrelsens nationale ordning for vandløbsrestaurering.


I forbindelse med gravningen af den nye passage gennem den gamle banedæmning har gravemaskiner flyttet 10.000 kubikmeter jord.

Mange nye ørreder på vej

Også den nederste del af Vejstruprød Bæk tættest på Kær Mølleå har fået et løft. Her blev bækken restaureret i efteråret 2022 med gydegrus og skjulesten til gavn for ørrederne. Projektet blev udført i samarbejde mellem Kolding Kommune, lodsejeren, Aller Å Sportsfiskerforening og med hjælp fra elever og medarbejder Jesper Andersen fra Marielundskolen. De har med håndredskaber hjulpet med at tilrette de 35 kubikmeter gydegrus og 3 kubikmeter skjulesten. Materialerne har Aller Å Sportsfiskerforening fået finansieret via fisketegnsmidlerne. De to projekter har tilsammen givet et stort løft til Vejstruprød Bæk og Kolding Kommunes biologer har i alt set 46 steder i bækken, hvor ørreder har gydt. Det er næsten 4 gange så mange som året før projekterne blev udført.