Skip til hoved indholdet

Se dit affald i øjnene – hvis du tør

Oprettet 24. november 2022

Du kan opleve udstillingen "Forbrug | Brug for" på Banegårdspladsen i Kolding fra torsdag 24. november og året ud.


Black Friday, cyber monday, singles day og glædelig jul.

I disse måneder byder storforbruget op til dans, men måske skulle vi kigge os om efter en anden dansepartner, for har vi egentlig brug for vores forbrug?

Det sætter en ny udstilling i Kolding fokus på.Udstillingen er gratis og åbner på dagen, Kolding Kommune kalder Grøn Torsdag, der er et alternativ til Black Friday, årets helt store handelsdag.

Udstillingen konfronterer dig med de store mængder affald, vi hver dag producerer i Danmark og i Kolding.

Du får mulighed for at få et godt indblik i vores affaldsforbrug gennem fotos, affaldsfyldte metalstativer og plancher med fakta.


Hvis du altså tør.Hver dansker producerer i gennemsnit 814 kg affald hvert år, og tallet stiger. Det forbrug giver danskerne en europæisk topplacering i affaldsmængder. Til sammenligning producerer vores naboer i Sverige og Tyskland henholdsvis 431 og 628 kg per indbygger per år.

Hvis vi skal fravriste os topplaceringen, er der heldigvis mange ting, hver enkelt borger kan gøre. Hvilke muligheder der er, giver udstillingen flere bud på.

Når du er blevet mæt af fakta og affald, er tiden inde til at vende forbruget på hovedet – vende om – og se udstillingen fra den anden side.

Denne side giver håb og brugbare råd til, hvad vi hver især kan gøre for at mindske vores forbrug.

Det er ikke for sent, og det skal også nok blive jul igen i år.

Baggrund for udstillingen Forbrug | Brug for

Udstillingen "Forbrug | Brug for" er et led i Kolding Kommunes kampagne ’Grøn Torsdag’, som er et modsvar til Black Friday.

Formålet med udstillingen er at sætte fokus på, at vi nu træder ind i forbrugets højsæson. Danmark ligger i top i forhold til produceret affald pr. indbygger, og med udstillingen vil vi få folk til at reflektere over, hvordan man selv kan ændre vaner, så der produceres mindre affald.

Udstillingen kan ses fra to vinkler:

  • Den ene side viser nøgternt den måde, vi forbruger på i dag. Vi kortlægger forbruget og viser, hvad konsekvenserne er af det.
  • Fra udstillingens anden side giver vi tips til at reducere affaldsmængderne. Der er fire forskellige tilgange (Refuse, Reduce, Reuse and Repair) til, hvordan man mindsker sit forbrug. Undervejs er der spørgsmål til selvrefleksion og tips til, hvad man selv kan gøre i morgen.