Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
02-10-2018 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Seniorudvalget |
Sted: |
Stepping Midtpunkt |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Jf. beslutning i Byrådet den 25. september 2018 udtræder Tobias K. J. Jørgensen og Tanya Buchreitz Løwenstein af Seniorudvalget og Ole Alsted og Trille Nikolajsen indtræder i Seniorudvalget.
På ovenstående baggrund skal Seniorudvalget vælge ny næstformand.
Procedureregler:
Valget sker efter bestemmelsen om flertalsvalg i den kommunale styrelseslov § 24 stk. 1, medmindre udvalget bliver enige om andet. Valget ledes af formanden.
Sagen behandles i
Sagsnr.: 12/8520
Resumé
Plejecentret Dreyershus på Agtrupvej er drevet af OK-Fonden. Seniorudvalget har 2 repræsentanter i styregruppen for Dreyershus.
Seniorudvalgets nuværende repræsentanter, Tobias Jørgensen og Tanya Buchreitz Løwenstein, er trådt ud af Seniorudvalget. Seniorudvalget skal derfor udpege 2 nye repræsentanter til styregruppen for Dreyershus.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at Seniorudvalget udpeger 2 repræsentanter til styregruppen for Dreyershus.
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Seniorudvalget udpegede Ole Alsted og Trille Nicolajsen som repræsentanter til styregruppen for Dreyershus.
Sagsfremstilling
Styregruppens arbejde fremgår af in-house kontraktens punkt 14:
”Samarbejdet mellem Dreyershus og Kommunen skal ske med baggrund i en dialogbaseret kvalitetsudvikling. Herved menes, at parterne gennem konstruktiv og udviklende dialog løbende løser opståede usikkerheder, problematikker og konflikter samtidig med, at der sikres en kontinuitet og ensartet praksis omkring drift af Plejecentre hos henholdsvis Kommunen og Dreyershus. Kommunen ønsker således et gensidigt samarbejde mellem Kommunen og Dreyershus, der tager udgangspunkt i gensidig udveksling af informationer og udviklingsideer og diskussion om valg af aktiviteter og handlinger.
Med henblik på at sikre kontinuitet i dialogen nedsættes en Styregruppe samt ad hoc arbejdsgrupper til løsning af særlige opgaver, jfr. nærmere nedenfor.
Styregruppen har det overordnede ansvar for at lede parternes samarbejde i overensstemmelse med bestemmelserne i nærværende kontrakt. Styregruppen består af faste medlemmer fra hhv. Dreyershus og Kommunen og kan suppleres ved behov. Kommunen og Dreyershus er forpligtet til altid at have udpeget mindst to medlemmer til Styregruppen, med fornøden kompetence til at træffe aftaler for den side de repræsenterer.
Styregruppen afholder møde mindst én gang i kvartalet, eller når der er behov herfor”.
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
På mødet fortæller projektleder Kirsten Færgeman og leder af ELBO køkkenet Heidi Schmølz om projekt ”Fristelser i øjenhøjde”.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Orienteringen blev taget til efterretning med den tilføjelse, at Seniorudvalget i den nærmeste fremtid vil aflægge Elbokøkkenet et besøg.
Sagsfremstilling
ELBO køkkenet udvikler med projektet ”Fristelser i øjenhøjde” nye måltidsløsninger til borgere, der modtager madservice fra ELBO køkkenet i deres eget hjem i Kolding, Fredericia, Haderslev og Middelfart Kommuner.
Især småt spisende ældre og ældre med tygge- og synkebesvær er i fokus. Her er maden i særlig grad en vigtig faktor, der påvirker livskvaliteten. Der arbejdes også på at udvikle kommunale løsninger ”rundt om borgeren”. I Kolding Kommune arbejdes der, i forbindelse med projektet, med at optimere arbejdsprocessen om visitation til madservice.
Projektet foregår fra 2017-2020 og er finansieret af Sundheds- og Ældreministeriet med kr. 4.910.780. Partnere i projektet er Public Intelligence (processer) og University College (forskningsdel).
Sagsnr.: 18/23750
Resumé
Ultimo august 2018 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Seniorpolitik, serviceudgifter:
Området var i 2017 under pres, og forventet forbrug i 2018 indikerer, at udviklingen skal følges nøje med henblik på sikring af budgetoverholdelse for 2018. Såfremt budgettet ikke længere forventes at holde, iværksættes konkrete tiltag til sikring af budgetoverholdelse. Korrigeret budget er 655,5 mio. kr.
Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige den forventede overførsel til 2019, men et foreløbigt skøn er tæt på 0 kr.
Seniorpolitik, øvrige områder uden for servicerammen (lejetab ældreboliger):
Regnskabsresultatet forventes at være tæt på det korrigerede budget på 2,0 mio. kr.
Der forventes ingen overførsel til 2019.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Ultimo august 2018 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Seniorpolitik, serviceudgifter:
Området var i 2017 under pres og forventet forbrug i 2018 indikerer, at udviklingen skal følges nøje med henblik på sikring af budgetoverholdelse for 2018. Såfremt budgettet ikke længere forventes at holde, iværksættes konkrete tiltag til sikring af budgetoverholdelse. Korrigeret budget er 655,5 mio. kr.
Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige den forventede overførsel til 2019, men et foreløbigt skøn er tæt på 0 kr.
Seniorpolitik, øvrige områder uden for servicerammen (lejetab ældreboliger):
Regnskabsresultatet for 2018 forventes at være tæt på det korrigerede budget på 2,0 mio. kr.
Sagsnr.: 17/18421
Resumé
Bestyrelsen for Elbokøkkenet har den 6. marts 2018 godkendt årsregnskabet for 2017. Årsregnskabet er forsynet med en revisionspåtegning uden forbehold.
Regnskabet for 2017 viser et underskud på 2.646.667 kr.
Ifølge interessentskabskontrakten skal resultatet fordeles i forhold til interessenternes omsætning. Kolding Kommunes omsætning udgør 42% af interessentskabets samlede omsætning, og kommunens andel af underskuddet udgør således 1.111.431 kr. Beløbet er indbetalt til Elbokøkkenet til reetablering af Kolding Kommunes indskud.
På baggrund af Elbokøkkenets underskud for 2017 skal der ske en efterbetaling til de private leverandører af madservice på 447.967 kr.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at det godkendte regnskab 2017 for Elbokøkkenet I/S tages til efterretning,
at de øgede omkostninger i 2018 ved madproduktionen på 1,558 mio. kr. ekstraordinært finansieres ved kasseforbrug.
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
I henhold til interessentkontrakten for Elbokøkkenet skal det reviderede og godkendte regnskab forelægges interessenterne til orientering.
Regnskabet er behandlet og godkendt på bestyrelsesmøde i Elbokøkkenet den 6. marts 2018. Ligeledes har revisionen forsynet årsregnskabet med en revisionspåtegning uden forbehold.
Regnskabet er udarbejdet efter de omkostningsbaserede regnskabsprincipper.
Hovedtallene for Elbokøkkenets årsregnskab 2017 er følgende:
Regnskab 2017
Beløb i 1.000 kr. | Regnskab 2017 |
|
|
Indtægter i alt | 19.629 |
|
|
Udgifter i alt | 22.276 |
|
|
Resultat | -2.647 |
Elbokøkkenet budgetlægges hvert år ud fra, at selskabet økonomisk skal balancere, dvs. at der hverken skal være over- eller underskud efter det omkostningsbaserede regnskab.
Elbokøkkenet har i 2017 haft et underskud på 2.646.667 kr., svarende til 13,5% af omsætningen. Ifølge interessentskabskontrakten skal resultatet fordeles i forhold til interessenternes omsætning. Kolding Kommunes omsætning udgør 42% af interessentskabets samlede omsætning, og kommunens andel af underskuddet udgør således 1.111.431 kr. Beløbet skal indbetales til Elbokøkkenet til reetablering af Kolding Kommunes indskud.
På baggrund af Elbokøkkenets underskud for 2016 skal der ske en efterregulering til de private leverandører af madservice på i alt 446.967 kr.
Fra 2018 har Elbo og ejerkommunerne ændret fremgangsmåden for beregningen af fritvalgsprisen, som nu fastsættes ud fra det netop afsluttede regnskabsår i stedet for budgettal. Med den nuværende fastsættelse af afregningsprisen regulerer kommunen på det tidligst mulige tidspunkt afregningsprisen i overensstemmelse med reglernes principper, jf. SEL §92, stk.5, hvorefter kommunen skal;
”foretage efterberegning af afregningspriser løbende efter behov og mindst én gang årligt. Efterberegningen vil fx kunne finde sted i forbindelse med aflæggelse af kommunens regnskab i foråret, hvormed beregningen kan tage udgangspunkt i seneste års regnskabstal, samt løbende hvis kommunalbestyrelsen bliver bekendt med, at de gennemsnitlige, langsigtede omkostninger ikke længere stemmer overens med afregningsprisen”.
Der forventes derfor ikke fremadrettet efterbetaling til de private madleverandører.
Der foreligger følgende note til budget 2017 og 2018:
”Det aftales at prisen for mad leveret fra Elbo Køkkenet og private leverandører, ikke må stige mere end den almindelige P/L-fremskrivning i 2017 og 2018, set i forhold til prisen den 1. januar 2016.
Aftalen gælder for prisen betalt af hjemmeboende, plejehjemsbeboere og beboere på kommunale institutioner.
Eventuelt øgede omkostninger ved madproduktionen m.v., som ikke inddækkes ved P/L-fremskrivningen, er et fælles anliggende i 2017 og 2018, der finansieres ved en forøgelse af det budgetterede provenu vedrørende tværgående strategiske projekter.”
Det bemærkes, at de strategiske projekter endeligt er fordelt og realiseret for 2018, hvorfor notens forslag om finansiering ved en forøgelse af det budgetterede provenu fra de tværgående strategiske projekter ikke kan finde anvendelse.
Centralforvaltningens bemærkninger
Det bemærkes, at byrådets bevillingsregler pålægger det ansøgende udvalg at finde finansiering inden for egen ramme. Ovennævnte bevillingsnote er en afvigelse fra det generelle princip idet en merudgift vedrørende Elbo-køkkenet efter byrådets beslutning skal finansieres i fællesskab.
Det anses dog for problematisk på nuværende tidspunkt af året at rulle yderligere besparelser ud på samtlige politikområder, hvorfor den foreslåede finansiering via kasseforbrug undtagelsesvist kan bringes i anvendelse.
Bilag
Sagsnr.: 18/5887
Resumé
Takster på Seniorområdet foreslås reguleret pr. 1. januar 2019 i henhold til bilag.
Taksterne vedrørende madservice, både for beboere på plejecentre og for modtagere i eget hjem, er fremskrevet med satsreguleringsprocenten på 2,0 %.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Ældrerådet (orientering), Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at taksterne på Seniorområdet fremsendes til Byrådet til godkendelse pr. 1. januar 2019 i henhold til bilag.
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Taksterne på Seniorområdet foreslås reguleret pr. 1. januar 2019 i henhold til vedlagte bilag.
Taksterne for kost på plejecentre, forplejning ved midlertidig ophold og aflastningsophold samt en portion mad i madudbringningsordningen er prisfremskrevet med 2,0 %, svarende til satsreguleringsprocenten for finansåret 2019.
I henhold til Bekendtgørelse nr. 1576 af 27. december 2014 er der fastsat et loft over egenbetaling, som reguleres hvert år pr. 1. januar med satsreguleringsprocenten og afrundes til nærmeste kronebeløb. For forplejning på plejecentre er beløbsgrænsen 3.685,00 kr. pr. måned i 2019.
Beløbsgrænsen for en hovedret inkl. udbringning i madudbringningsordningen er 54 kr. i 2019.
Taksten for betaling til madproduktion i leve-bo-miljøer er ligeledes fremskrevet med satsreguleringsprocenten.
Taksterne på plejecentret Vonsild Have Kvarteret er fremskrevet i henhold til OPP-kontrakt, Nyt plejecenter i Vonsild som OPP, april 2013.
De øvrige takster er fremskrevet med 2,0 % i forhold til 2018, svarende til KL’s pris- og lønfremskrivning.
Bilag
Sagsnr.: 18/5887
Resumé
Cafeteriatakster på Seniorområdet foreslås reguleret pr. 1. januar 2019 i henhold til bilag. Priserne er fremskrevet med 2,0 % i forhold til 2018, svarende til KL’s pris- og lønfremskrivning, og afrundet til nærmeste 50 øre.
Sagen behandles i
Seniorudvalget og Ældrerådet (orientering).
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at cafeteriatakster ændres pr. 1. januar 2019 i henhold til bilag.
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Seniorudvalget er, i henhold til note til budget 2019, bemyndiget til at fastsætte priserne i cafeterierne henhørende under seniorpolitik.
Cafeteriataksterne er prisfremskrevet med 2,0 % i forhold til 2018, svarende til KL’s pris- og lønfremskrivning og afrundet til nærmeste 50 øre. Priserne er inkl. moms.
Bilag
Sagsnr.: 18/25554
Resumé
Husholdningskasserne på Olivenhaven og Kirsebærhaven Plejehjem foreslås nedlagt pr. 31/12 2018. Formålet er at fritage plejepersonalet for administration og dermed frigive tid til pleje samtidig med, at beboerne fortsat vil have den samme frihed til at købe mad og lave fællesindkøb, som de plejer.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Orienteringen blev taget til efterretning med den tilføjelse, at Seniorudvalget medio 2019 får en status på om nedlæggelsen af husholdningskasserne har haft uhensigtsmæssige konsekvenser.
Sagsfremstilling
Olivenhaven og Kirsebærhaven er Kolding Kommunes 2 plejehjem med enkeltstående huse med 6-9 beboere i hvert hus (leve-bo-miljøer).
Beboerne betaler et fast månedligt beløb via bankoverførsel til den fælles husholdningskonto, hvor der et Mastercard tilknyttet. Derudover har husholdningskasserne ofte et lille kontantbeløb liggende til køb af småting.
Husholdningskasserne giver en del administration for plejepersonalet i de enkelte huse. Personalet er ikke uddannet til at være kasseansvarlig, føre kontrol og lave regnskab for husholdningskasserne. Det vurderes derfor, at personalets ressourcer vil kunne bruges mere hensigtsmæssigt på plejeopgaver frem for regnskabsopgaver.
Det foreslås derfor, at husholdningskasserne nedlægges pr. 31/12 2018, og at regningerne i stedet for sendes elektronisk fra butikkerne til centraladministrationen i Senior- og Socialforvaltningen. Fordelene herved er:
- Administrationen flyttes fra personalet på plejehjemmene, og der frigives mere tid til pleje
- Administrationen varetages af økonomimedarbejdere, der er vant til denne type af opgaver
- Boenhederne kan købe ind alle de steder, de gør i dag. Forskellen er derfor alene, at der fra 1/1 2019 ikke betales med Mastercard, men at regningen sendes elektronisk til Centralforvaltningen
- Øget fleksibilitet for beboerne, da beboerne fra 1/1 2019 kun betaler for de måltider, de deltager i. I dag betales et fast månedligt beløb til husholdningskassen, og kun hvis beboeren er væk hele dage sker der modregning. Hermed sidestilles beboerne i leve-bo-miljøer fra 1/1 2019 med den eksisterende praksis på alle andre kommunale plejehjem.
At husholdningskasserne foreslås nedlagt pr. 1/1 2019 skal derfor alene ses som en administrativ forenkling, der frigiver tid hos plejepersonalet. Beboernes medbestemmelse i forhold til hvad og hvor der købes ind, påvirkes ikke af ovenstående og tanken med ”Leve-bo-miljø” påvirkes ikke af ovenstående.
Modellen vil være udgiftsneutral at gennemføre.
Sagsnr.: 18/18153
Resumé
Som et forsøg finansieret af SATS puljemidler skal Styrelsen for Patientsikkerhed fra 1. juli 2018 – 31. december 2021 foretage risikobaserede tilsyn med servicelovsydelser på Seniorområdet.
Formålet er at sikre, at hjælpen har den fornødne kvalitet. Dette skal blandt andet gøres ved at tilsynets resultater og observationer skaber dialog og læring omkring de sociale- og plejefaglige indsatser på det enkelte plejehjem, hjemmeplejegruppe og midlertidige pladser.
Styrelsen for Patientsikkerheds nye tilsyn på servicelovsydelser supplerer styrelsens eksisterende tilsyn på sundhedslovsydelser og kommunernes eksisterende tilsyn med servicelovsydelser.
Styrelsen for Patientsikkerhed har endnu ikke udført tilsynsbesøg på Seniorområdet i Kolding Kommune. Styrelsen har dog varslet et tilsynsbesøg på Elim Plejehjem den 4. oktober 2018.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
En del ældre borgere modtager både sundhedslovsydelser (sygepleje) og servicelovsydelser (alm. pleje og omsorg). Ofte leverer medarbejderne på Seniorområdet både servicelovsydelser og sundhedslovsydelser, f.eks. når en SOSU-assistent hjælper borgeren med at komme op om morgenen og samtidig varetager medicinhåndtering (uddelegeret fra sygeplejen).
For at skabe bedst mulig sammenhæng og læring på tværs er der i SATS puljeaftalen 2018-21 derfor indgået aftale om, at det eksisterende risikobaserede tilsyn på sundhedslovsydelser, i en forsøgsperiode, suppleres med et risikobaseret tilsyn på servicelovsydelser.
Tilsynet omfatter både kommunale og private enheder indenfor plejehjem, hjemmeplejeenheder og midlertidige pladser.
Styrelsen for Patientsikkerhed vil årligt føre tilsyn med 10 procent af enhederne på Seniorområdet. Styrelsen udvælger de steder, der skal føres tilsyn, på baggrund af stikprøver og en risikovurdering i forhold til om der er særlige områder, hvor der er problemer med den fornødne kvalitet.
Uddybning af det nye tilsyn med servicelovsydelser?
Tilsynet omfatter personlig hjælp, omsorg og pleje efter servicelovens §§ 83-87. Styrelsen for Patientsikkerhed skal således føre tilsyn med personlig og praktisk hjælp og madservice efter servicelovens § 83, rehabiliteringsforløb efter servicelovens § 83 a, afløsning og aflastning og midlertidige ophold efter servicelovens § 84, socialpædagogisk bistand efter servicelovens § 85, genoptræning og vedligeholdelsestræning efter servicelovens § 86, og at kommunalbestyrelsen efter servicelovens § 87 skal sikre, at de opgaver, der er nævnt i §§ 83-85, kan varetages døgnet rundt.
Det nye tilsyn er et generelt tilsyn med, om den hjælp, der ydes på enhederne, har den fornødne kvalitet. Der er således ikke tale om et personrettet tilsyn med, om den enkelte borger modtager den hjælp, som den enkelte borger har behov for.
I bekendtgørelse om Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn på Seniorområdet (bekendtgørelse nr. 652 af 25. maj 2018) er det fastsat, at der ved vurderingen af kvaliteten skal vurderes følgende temaer:
- Selvbestemmelse og livskvalitet, herunder værdig død
- Trivsel og relationer
- Målgrupper og metoder
- Organisation, ledelse og kompetencer
- Procedurer og dokumentation
- Aktiviteter og rehabilitering
Der vil blive udarbejdet individuelle tilsynsrapporter efter hvert tilsynsbesøg. Styrelsen for Patientsikkerhed udarbejder også årligt en sammenfatning af observationer og vurderinger som følge af alle gennemførte tilsyn. Plejeenhederne har derved mulighed for at orientere sig og vurdere, om der er noget, som der kan arbejdes videre med.
Styrelsen for Patientsikkerhed har mulighed for at give påbud. I bekendtgørelse om Styrelsen for Patientsikkerhed er det fastsat, at tilsynsrapporter og afgørelser om påbud skal gøres tilgængelige på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside og de stedlige kommuners hjemmeside. Der er i bekendtgørelsen desuden fastsat, hvordan enheden der har haft tilsyn skal offentliggøre tilsynsrapport og afgørelser om påbud.
Sagsnr.: 10/24465
Resumé
Kommunerne skal, ifølge Lov om Patientsikkerhed i Sundhedsvæsenet, rapportere utilsigtede hændelser i forbindelse med sundhedsfaglige ydelser.
Status for rapportering af utilsigtede hændelser for Kolding Kommune er, at der i 2017 er blevet rapporteret færre utilsigtede hændelser end de foregående år. Et fald i antallet af indrapporterede utilsigtede hændelser kan skyldes mange faktorer. Det skal ikke nødvendigvis tolkes som et udtryk for at der er sket færre hændelser.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 17-09-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der er blevet rapporteret 2.472 utilsigtede hændelser i 2017 mod 2.711 hændelser i 2016 i Kolding Kommune.
Størstedelen af de rapporterede hændelser omhandler medicinering.
Antallet af rapporterede hændelser, der omhandler patientuheld, er faldet i forhold til år 2016, og Kolding Kommune ligger lavere i forhold til de øvrige kommuner på landsplan. Et af fokuspunkterne sidste år var netop faldforebyggelse. Det er desværre ikke muligt at klarlægge, om dette med sikkerhed har haft en effekt, da der er ændret i rapporterings- og sagsbehandlerskemaerne, som gør, at det ikke er muligt at lave en sammenligning med de foregående år.
De øvrige steder, hvor der ses et fald i antallet af rapporterede utilsigtede hændelser, drejer det sig om kategorien ”Anden utilsigtet hændelse”, samt et mindre fald i antallet af rapporterede utilsigtede hændelser i kategorien ”Overlevering af information, ansvar, dokumentation”.
Andelen af de utilsigtede hændelser med alvorlighedsgraden ”Ingen skade” for Kolding Kommune svarer til den nationale tal med en andel på 64%.
Andelen af utilsigtede hændelser med alvorlighedsgraderne ”Moderat” og ”Alvorlig” er meget lave og svarer til tallene fra 2016.
Der er rapporteret flest hændelser med hændelsessted i plejeboliger, og den næststørste gruppe er hjemmeplejen. At der her er rapporteret flest utilsigtede hændelser, er ikke ensbetydende med, at der sker flere utilsigtede hændelser i plejeboliger end andre kommunale hændelsessteder, blot at der her rapporteres flest.
I 2018 er der fokus på følgende områder i forhold til arbejdet med utilsigtede hændelser:
- Sagsbehandlerne skal have fokus på den gode analyse og handlingsplan med henblik på at skabe læring
- Generel fokus på vidensdeling om gode forebyggelsesindsatser på tværs af områder
- Sektorovergange. Herunder tværfaglig dialogbaseret sparring på hændelser i sektorovergange
- Rapportering fra private leverandører
Bilag
Sagsnr.: 18/985
Resumé
Der er udarbejdet udkast til en Fritids- og Idrætspolitik for 2019 – 2021.
Fritids- og Idrætsudvalget besluttede i sit møde den 21. august 2018, at udkastet sendes i høring i relevante udvalg, råd, nævn og sammenslutninger samt på Kolding Kommunes hjemmeside. Fristen for at give høringssvar er den 12. oktober 2018.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap-, og Hjælpemiddeludvalget, Seniorudvalget, Social- og Sundhedsudvalget, Kulturudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget, Lokaldemokratiudvalget, Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget, Teknik- og Klimaudvalget, Fritidsrådet, Handicaprådet, Eliteidrætsrådet, Ældrerådet og MultiKulturelt Forum.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at udkast til Fritids- og Idrætspolitik sendes til høring i relevante udvalg, råd og nævn. Høringsfristen er den 12. oktober 2018.
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at Fritids- og Idrætspolitikken drøftes.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 03-10-2018
Udkast til fritids- og idrætspolitik blev drøftet og der fremsendes på baggrund af drøftelserne et justeret høringssvar til Fritids- og Idrætsudvalget.
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Beslutning Eliteidrætsrådet den 20-09-2018
Det blev besluttet, at input til politikken sendes til Tue Knudsen senest onsdag den 26. september 2018 kl. 16.00.
Tue Knudsen sender forslag til høringssvar til Eliteidrætsrådet inden endelig høringssvar fra Eliteidrætsrådet sendes til forvaltningen.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 19-09-2018
Fritids- og Idrætspolitikken blev drøftet, og udvalget finder det positivt at de forskellige målgrupper er omfattet af politikken.
Beslutning Fritidsrådet den 18-09-2018
Fritidsrådet udtaler, at man er positiv overfor udkastet til Fritids- og Idrætspolitik.
Aftenskolesamrådet vil fremsende høringssvar inden Fritids- og Idrætsudvalgets møde i oktober måned.
Fritidsrådet ser efter den gennemførte analyse af fritidsområdet i 2017 og udkastet til en ny Fritids- og Idrætspolitik frem til tredje fase omhandlende en konkretisering af en tids- og handleplan.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 17-09-2018
Social- og Sundhedsudvalget anbefaler, at Fritids- og Idrætspolitikken også sendes til høring i Udsatterådet.
Beslutning Handicaprådet den 13-09-2018
Handicaprådet tager positivt imod udkastet, specielt at personer med handicap er omtalt specifikt.
Handicaprådet tilbyder at medvirke i det videre arbejde med konkretisering af indsatsområderne.
Handicaprådet ønsker uddybelse af:
- Side 4 og side 6: Her omtales et foreningshus. Er der her tale om centralisering?
- Side 8: Er det positivt, at der omtales mulighed for flytning af aktiviteter ud i lokalområderne?
- Side 11: Tilgængelighed til faciliteter.
- Side 13: Andre aktiviteter, som fx 60+frisk.
- Side 17: Handicaprådet vil gerne kvittere positivt for det foreslåede
Sagsfremstilling
I løbet af 2018 er der gennemført en proces, som er udmøntet i et udkast til en Fritids- og Idrætspolitik for 2019 – 2021.
Processen er gennemført i tæt samarbejde med en strategigruppe bestående af formandskaberne fra:
- Fritids- og Idrætsudvalget
- Fritidsrådet
- Idrætsrådet
- Spejdersamrådet
- Aftenskolesamrådet
- Eliteidrætsområdet
- Handicapidrætsforeningen
- Samt en repræsentant fra Parasport Danmark.
Der har været tilknyttet en ekstern konsulent med særlig viden på området.
Der er i 2017 udarbejdet en analyse af Fritids- og Idrætsområdet. Analysen afdækker de nuværende forhold og giver en pejling og anbefalinger til fremtidige muligheder og udviklingspotentialer på fritids- og idrætsområdet i Kolding Kommune. Denne analyse har Fritids- og Idrætsudvalget besluttet skulle inddrages i processen vedrørende udarbejdelse af Fritids – og Idrætspolitikken.
I forbindelse med analysen og processen omkring udarbejdelse af udkast til Fritids- og Idrætspolitikken har der været afviklet og indhentet oplysninger fra:
- Workshop for medarbejdere i fritidsfaciliteterne samt i fritidsafdelingen
- Tværkommunal workshop for medarbejdere i Kolding Kommune
- Tilbagemeldinger fra workshops med foreninger, halbestyrelser, medarbejdere, frivillige og øvrige interesserede
- Tilbagemeldinger fra unge studerende i Kolding
- Tilbagemeldinger fra bestyrelses- og foreningslederkurser
- Tilbagemeldinger fra studietur til udvalgte faciliteter på Fyn, for styregruppe og ansatte i fritid og idræt
- Kapacitetsundersøgelse af udvalgte idræts- og fritidsfaciliteter
Samfundsudviklingen og den generelle udvikling på fritids- og idrætsområdet betyder ændringer i måden som borgere i Kolding kommune dyrker fritidsaktiviteter på, nu og i fremtiden.
Den kommende Fritids- og Idrætspolitik skal derfor være med til at favne denne udvikling, samt skabe et fremtidsorienteret og udviklingsparat fritids- og idrætsliv i Kolding kommune. Det skal ske ved at politikken står på to ben.
Fritids- og Idrætspolitikken skal:
- Understøtte det allerede eksisterende fritidsliv for at bevare og udvikle det som virker.
- Formulere en række målrettede indsatser, hvor der kan skabes mest udvikling til gavn for borgere og foreninger.
I udkastet til Fritids- og Idrætspolitikken for 2019 – 2021 er der arbejdet med ”Aktive fællesskaber gennem hele livet”, som vision for politikken.
Der er arbejdet med følgende indsatsområder:
- Gøre borgerne til medskabere
- Udvikle en stærk frivillighedskultur
- Udvikle rammerne for livslang læring
- Udvikle fremtidens talenter
- Udvikle fremtidens fysiske rammer for aktivitet og fællesskab
- Udvikle optimale rammer for senioridrætten
- Udvikle tilbud målrettet unge og studerende
- Styrke mulighederne for at alle uanset fysiske, psykiske og sociale forudsætninger kan deltage i aktivitet og foreningsliv
- Sætte Kolding Kommune på landkortet som eventdestination
Udkastet har været behandlet i Fritids- og Idrætsudvalgets møde den 21. august 2018. Her blev besluttet at sende udkastet til høring i september 2018 i følgende udvalg, råd og sammenslutninger, samt lægge udkastet på Kolding Kommunes hjemmeside.
Udkastet sendes til høring i:
- Socialøkonomi-, Handicap-, og Hjælpemiddeludvalget
- Seniorudvalget
- Kulturudvalget
- Børne- og Uddannelsesudvalget
- Lokaldemokratiudvalget
- Social- og Sundhedsudvalget
- Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget
- Arbejdsmarkedsudvalget
- Teknik- og Klimaudvalget
- Fritidsrådet
- Handicaprådet
- Eliteidrætsrådet
- Spejdersamrådet
- Aftenskolesamrådet
- Kolding Idrætsråd
- Halbestyrelserne
- Ældrerådet
- MultiKulturelt Forum
- Centerbysamarbejde
Herefter er den videre proces:
- Godkendelse i Fritids- og Idrætsudvalget 13. november 2018
- Godkendelse i Økonomiudvalget 4. december 2018
- Godkendelse i Byrådet 18. december 2018
Bilag
Sagsnr.: 16/1038
Resumé
I forbindelse med tildeling af værdighedsmidler i 2016 skulle alle kommuner udarbejde en Værdighedspolitik for Ældreplejen. Kolding Kommunes Værdighedspolitik blev vedtaget i Byrådet 27. juni 2016.
Kommunalbestyrelsen skal, inden for det første år i valgperioden, genbehandle Værdighedspolitikken.
Vedhæftede Værdighedspolitik er den eksisterende Værdighedspolitik fra 2016 med tilretninger vedrørende pårørende og Selvværd og Sammenhæng.
Værdighedspolitikken skal ses som en ramme for Ældreplejen i Kolding Kommune. Værdighedspolitikken integreres derfor som en side i Seniorpolitikken.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Ældrerådet (høring), Seniorudvalget, Byrådet.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Beslutning Ældrerådet den 13-09-2018
Beslutning Seniorudvalget den 04-09-2018
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
I ”Bekendtgørelsen om værdighedspolitikker for Ældreplejen”, BEK 80 af 29/1 2018, fremgår det, at kommunalbestyrelsen inden for det første år i den kommende valgperiode skal genbehandle/vedtage en Værdighedspolitik for Ældreplejen.
Værdighedspolitikken blev udarbejdet i 2016 på baggrund af input fra Bruger- og Pårørenderåd på plejecentrene, borgere i eget hjem, borgermøde samt input fra Ældrerådet.
Vedhæftede udkast til Værdighedspolitik 2018 er tilføjet elementer vedrørende pårørende (et krav i forbindelse med Finanslovsaftalen 2018) og elementer vedrørende Selvværd og Sammenhæng.
Værdighedspolitikken udgør en ramme for Ældreplejen i Kolding Kommune og skal ses i sammenhæng med den eksisterende Seniorpolitik. Værdighedspolitikken integreres derfor som en side i Seniorpolitikken.
Værdighedspolitikken fremgår af bilaget.
Bilag
Sagsnr.: 17/18382
Resumé
Seniorudvalget og Social- og Sundhedsudvalget besluttede i december 2017, at forvaltningen i samarbejde med Hospicegruppen arbejder videre med en placering og organisering af aflastningspladser for døende borgere og deres familier.
Målgrupperne vil være:
- borgere, der ønsker at dø hjemme, men hvor netværk og familie trænger til et pusterum, for at gøre det muligt
- døende borgere der er helt alene
- et alternativ til indlæggelse under åben indlæggelse på en travl sengeafdeling
- åbne aktiviteter bemandet af frivillige med aktiviteter for indlagte og andre borgere i målgruppen for ophold – på sigt eventuelt alle alvorligt syge.
Pladserne vil være aflastningspladser i gode, trygge og afgrænsede rammer - også for yngre døende borger. Det særlige ved pladserne vil være, at frivillige tilbyder aktiviteter og nærvær som supplement til de kommunale indsatser. På sigt kan man forestille sig, at der udvikles et dagtilbud, hvor døende borgere kan komme i dagtimerne.
Seniorudvalget og Social- og Sundhedsudvalget pålagde endvidere forvaltningen, at der skal findes et navn til tilbuddet, der tydeligt signalerer, at pladserne udgør en styrkelse af rummet mellem kommunens basale palliationsopgaver og de regionsdrevne Hospices.
Mulighederne for en placering er nu afsøgt, og det foreslås at placere pladserne på Vesterløkke. Der er endvidere udarbejdet forslag til organisering af pladserne og til en borgerinddragende proces, der har til formål at rekruttere frivillige og komme frem til et navn til tilbuddet.
Sagen behandles i
Forslag
Senior og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Seniorudvalget godkendte;
- de i sagsfremstillingen anførte forslag omkring placering, organisering og borgerinddragelse
- at pladserne kaldes palliative aflastningspladser
- at Seniorudvalget får en status på aflastningspladserne 6 måneder efter opstart
- at formand og næstformand afholder et møde med repræsentanter fra Hospicegruppen
Sagsfremstilling
Forvaltningen og repræsentanter fra Hospicegruppen har afsøgt muligheder for placering og har vurderet, at der ud fra behovet i målgruppen foreslås etableret to pladser.
Der peges på en placering på Vesterløkke efter afsøgningen af, hvor pladserne mest hensigtsmæssigt kan placeres. Her vil der være mulighed for at placere de to stuer i forlængelse af et fællesrum. De to stuer er lyse og åbne og har direkte særskilt adgang til en lille terrasse.
Kolding Kommune er via finansloven 2018 tildelt ca. en mio. kr. årligt til arbejdet med ”en værdig død”. Kommunen vil anvende en del af midlerne til at øge fokus og kompetencerne inden for det palliative arbejde således at de borgere, der ønsker at dø i hjemmet, kan dø i trygge kendte rammer og med nærvær fra deres familie. Pladserne på Vesterløkke skal ses i sammenhæng med en styrkelse af denne indsats. Konkret ansættes en palliationssygeplejerske på Vesterløkke med tilknytning til de to pladser. Palliationssygeplejersken skal ud over hendes speciale i palliation have særlig interesse for og kompetencer i at samarbejde med pårørende og frivillige. Sygeplejersken får således også en opgave i at koordinere arbejdet med de frivillige.
Hospiceforeningen byder ind med det, der er ”rundt om” kommunens opgave, dvs. at det er frivillige, der tilbyder aktiviteter og nærvær. På sigt kan man forestille sig, at der udvikles et dagtilbud, hvor døende borgere kan komme i dagtimerne.
I efteråret 2018 flytter akutteamet fra Vesterløkke til Sundhedscenter Kolding. Det foreslås at akutpladserne følger akutteamet til Døgnrehabilitering Kolding i Sundhedscenteret. Hermed vil der kunne frigøres to pladser på Vesterløkke, som kan benyttes til ovenstående formål.
I løbet af efteråret 2018 afholdes et borgermøde i Sdr. Bjert, der har til formål at informere om tilbuddet, få inputs til det rigtige navn til pladserne og at rekruttere frivillige til tilbuddet.
Sagsnr.: 16/13596
Resumé
Formand for Seniorudvalget, Søren Rasmussen (O), anmoder om optagelse af følgende sag på dagsordenen til førstkommende møde i Seniorudvalget:
”Vedtagelse af permanentgørelse af 67+ buskortet:
En permanentgørelse af 67+ buskortet vil koste 470.000 årligt fra 1/1 2019.
Formanden for Seniorudvalget, Søren Rasmussen (O) foreslår at Seniorudvalget vedtager følgende:
at det besluttes at ordningen med 67+ buskort gøres permanent.
at egenbetalingen hæves fra 400 til 500 kr., hvilket finansierer 140.000.
at Seniorudvalget finder restbeløbet på 330.000 kr. ved at:
· Anvende ubrugte §79 midler (50.000 kr.)
· Omlægning af den rehabiliterende indsats (280.000 kr.)”.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at seniorudvalgsformandens forslag om finansiering og permanentgørelse af 67+ buskortordningen drøftes og der tages stilling til forslaget.
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Seniorudvalget godkendte;
at ordningen med 67+ buskort gøres permanent,
at egenbetalingen hæves fra 400 til 500 kr., hvilket finansierer 140.000 kr.,
at Seniorudvalget finder restbeløbet på 330.000 kr. ved at:
· Anvende ubrugte §79 midler (50.000 kr.)
· Omlægning af den rehabiliterende indsats (280.000 kr.)
Sagsnr.: 17/21631
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at mødeplanen for 2019 godkendes.
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Mødeplanen blev godkendt med følgende ændringer:
Mødet den 4. juni 2019 ændres til den 7. juni kl. 11.00
Mødet den 5. november 2019 ændres til den 7. november 2019 kl. 11.00
Mødet den 3. december 2019 ændres til den 2. december 2019 kl. 10.00
Sagsfremstilling
Udvalget træffer for hvert regnskabsår beslutning om, når og hvor udvalgets møder skal holdes.
Fastlæggelse af mødeplan har til formål at lette udvalgsmedlemmernes arbejdstilrettelæggelse og koordinering med arbejdet i Byrådet.
Udvalgets mødeplan kan af ethvert medlem af udvalget indbringes for Byrådet til stillingtagen. Bestemmelsen skal sikre, at der ikke af et flertal i udvalget fastsættes en mødeplan, der er uhensigtsmæssig for et mindretal af udvalgsmedlemmerne.
I praksis fastlægges mødeplan for udvalgets ordinære møder i udvalgets forretningsorden, der tillige indeholder bestemmelse om indkaldelse af ekstraordinære udvalgsmøder.
Bilag
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter, medlemmer af Seniorudvalget.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at Seniorudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Ingen medlemmer der tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste deltager i de planlagte aktiviteter
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Bilag
Sagsnr.: 17/21631