Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
10-02-2016 09:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kulturudvalget |
Sted: |
1.2 vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/1044
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
at udvalget drøfter og tager stilling til det af Jesper Elkjær (B) og Merete Due Paarup (V) stillede forslag.
Sagsfremstilling
Jesper Elkjær (B) og Merete Due Paarup (V) stiller forslag om, at By- og Udviklingsforvaltningen skal undersøge mulighederne i at omdanne det gamle elværk i Sct. Jørgens Gade 1, Kolding, til et kulturhus, som fx kan give plads til Dr. Dorothea Teatret, dramaskolen og en åben scene m.v.
Sagsnr.: 15/18264
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
By- og Udviklingsforvaltningen fremlægger historisk redegørelse af sammenhængen mellem Frihedskæmperen Johann M. Böge og Kolding Kommune.
Baggrund
Kulturudvalget pålagde, efter forslag fra Socialdemokratiet, på møde den 11. november 2015 forvaltningen at undersøge historien og sammenhængen mellem frihedskæmperen Johann M. Böge og den geografi, som i dag udgør Kolding Kommune.
Kulturudvalget besluttede på samme møde at afvente redegørelsen af historien og sammenhængen forud for en stillingstagen til ansøgning fremsendt fra Landsbylauget Ødis Bramdrup om midler til fremstilling og opsætning af mindesmærke for Johann M. Böge.
Historisk redegørelse - opsamling
Johann Mackespang Böge var én af pionererne og dynamoerne i den sønderjyske modstandsbevægelse. Hans sabotagevirke var dog primært i tilknytning til Tønder og Nordtyskland. Herfra har han dog tilsyneladende foretaget en del rejser rundt i Jylland. Ligesom han i krigens sidste år foretog en række rejser til Nordtyskland for SOE’s tyske sektion.
Det er vanskeligt præcist at bestemme Johann Böges tilknytning og virke i det område, der svarer til nuværende Kolding Kommune. Meget tyder på, at Westergaards lægebolig har fungeret som et vigtigt ’safe-house’ for flere modstandsfolk i perioden 1943-1945. I tiden omkring flugten til Sverige i 1943 – samt i perioden 1944-1945, hvor Böge virkede illegalt for SOE’s tyske sektion, har han anvendt Westergaards bolig som ’safe-house’. Det er dog nok begrænset, hvor lange perioder han har opholdt sig hos Westergaard, selvom han jf. folkeregisterkortet formelt set er registreret tilflyttet (fra Hestholm v. Tønder) d. 12. december 1943 til læge Westergaard i Ødis Bramdrup, hvor han står opført frem til januar 1946. Hans illegale arbejde i Tønder taget i betragtning, gør det mest sandsynligt, at han kun har opholdt sig hemmeligt hos Westergaard i kortere perioder i 1944-1945 – og der er ingen tegn på, at han har udført egentligt illegalt arbejde i det område, der dækker Kolding Kommune i dag, i løbet af besættelsestiden.
Det kan tilføjes, at Böge i vinteren 1939/1940 var indkvarteret med sit kompagni i Ødis. Det er muligvis i den forbindelse, at han knyttede kontakt med præsten Oksbjerg og datteren Grethe Oksbjerg samt lægen Westergaard.
Forvaltningen oplyser
I efteråret 2015 blev Johann M. Böges gravsten fundet som en del af en kystsikring i Nordsjælland. Gravstenen blev ved en markering i november 2015 placeret på Ødis Kirkegård, på det gravsted, hvor også læge Westergaards sten står.
I Kolding Kommune findes 4 mindesmærker, der relaterer sig til 2. verdenskrig og modstandsbevægelsen. To mindesmærker, der henholdsvis ærer de faldne fra modstandsbevægelsens Region 2 samt besættelsestidens ofre. Desuden et mindesmærke for frihedskæmper Emanuel Alveen, der blev likvideret under krigen samt et mindesmærke over et engelsk bombefly, der blev skudt ned ved Mørkholtgaard under krigen.
De allerede eksisterende mindesmærker har det til fælles, at de ærer dem, der har ofret deres liv under krigen.
Forvaltningens bemærkninger
Böge har haft en tilknytning til Ødis-Vamdrup i en periode på ca. 2 år, men hans aktivitet som modstandsmand har ikke primært været med afsæt i Kolding Kommune og han har ikke selv en større tilknytning til kommunen.
Forvaltningen vurderer ikke, der er belæg for, at Böge skal hædres med mindesmærke, der vil indikere at netop han har ydet en ekstraordinær indsats, der rækker ud over den, som andre samtidige modstandsmænd har ydet.
Med baggrund i den historiske redegørelse finder forvaltningen ikke grundlag for, at Kolding Kommune kan støtte med midler til fremstilling og opsætning af en mindesten for Johann M. Böge i Kolding Kommune.
Forvaltningen foreslår, at Ødis Bramdrup Landsbylaug kontaktes med henblik på et afslag på ansøgning om finansiering af opsat mindesmærke for Johann M. Böge.
Bilag
Sagsnr.: 16/665
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Forvaltningen har været i dialog med bestyrelsen for den selvejende institution Lunderskov Hallen og Lunderskov Lokalråd med henblik på at få skabt en større sammenhæng mellem de idrætslige, kulturelle og sociale aktiviteter i Lunderskov. Forvaltningen foreslår, at den daglige administration af Multihuset i Lunderskov, herunder udlån af mødelokaler, fremadrettet varetages af Lunderskov Hallen, der er nabo til Multihuset.
Den daglige administration af Multihuset varetages i dag af Inger Margrethe Pedersen, som modtager et fast årligt honorar på 24.000 kr. for opgaven. Aftalen løber til udgangen af februar 2016.
Ansvarsområderne i nuværende aftale adskiller sig ikke fra det, der foreslås indgået med Lunderskov Hallen.
Multihuset huser i dag bl.a. bibliotek, Lokalhistorisk Arkiv, distriktspsykiatrien samt mødested for dagplejere. Kolding Kommune udlejer desuden lokaler til Dansk Handicap Idrætsforbund. Ud over de faste brugere benyttes Multihuset til en lang række kulturelle, idrætslige og sociale arrangementer og aktiviteter.
Aftalen
Med aftalen forpligtiger Lunderskov Hallen sig til blandt andet at
- forestå udlån og registrering af alle brugere,
- have løbende kontakt til beboere og brugere, herunder indkaldelse til og medvirken ved afholdelse af årlige fællesmøder,
- holde tilsyn med lokaler og udenomsarealer minimum 1 gang ugentlig,
- sikre formidling af relevant information til beboere og brugere af huset,
- forestå formidling i lokalområdet af muligheden for lån af lokaler i Multihuset,
- sikre kontakt til Kulturafdelingen og bindeled mellem beboere/brugere og forvaltningen.
Lunderskov Hallen vil årligt modtage 24.000 kr. for ydelserne, hvilket er samme niveau som den nuværende aftale.
Forvaltningen oplyser
En lokal initiativgruppe i Lunderskov har et ønske om at udvikle de eksisterende faciliteter omkring Lunderskovhallen, Multihuset og Kongsbjerghjemmet til et samlingspunkt for idræt, kultur, sociale sammenkomster, underholdning og fest. Der er igangsat proces med Fritid- og Idrætsområdet herom.
Forvaltningen foreslår, at der indgås en administrationsaftale med Lunderskov Hallen om Multihuset, Lunderskov, som indeholder samme honorering som tidligere, og derved kan afholdes af Kulturpolitikkens budget. Med indgåelse af aftalen vil der blive en større sammenhæng mellem de idrætslige, kulturelle og sociale aktiviteter i Lunderskov.
Bilag
Sagsnr.: 16/338
Resumé
Der er i samarbejde med Trapholtfonden blevet udarbejdet forslag til ny tilskudsaftale for perioden 2016-2018 mellem Trapholtfonden og Kolding Kommune.
Aftalen indebærer, at Kolding Kommune yder et årligt tilskud på 1.654.854 kr. (2016-niveau) til Trapholtfonden.
By- og Udviklingsforvaltningen foreslår, at der indgås en aftale, der samlet set indeholder det samme tilskud fra Kolding Kommune som hidtil og derved kan afholdes af kulturpolitikkens budget.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Der er i samarbejde med Trapholtfonden blevet udarbejdet forslag til ny tilskudsaftale for perioden 2016-2018 mellem Trapholtfonden og Kolding Kommune.
Trapholtfonden ejer de lokaler, som huser museet Trapholt.
Fonden ønsker, at aftalen sikrer tilstrækkelige midler til såvel udvikling, som løbende ekstraordinær bygningsvedligeholdelse samt betaling af grundskyld.
Aftalen
Aftalen indebærer, at Kolding Kommune årligt yder et tilskud på 1.654.854 kr. (2016-niveau) til Trapholtfonden.
263.839 kr. heraf må kun anvendes til drift af museet, jf. bestemmelserne i oprindeligt gavebrev.
Det resterende tilskud kan frit anvendes af Trapholtfonden til udvikling, drift (inkl. grundskyld) eller bygningsvedligeholdelse.
Trapholtfonden rapporterer til Kolding Kommune ved indsendelse af fondens reviderede og underskrevne årsrapport.
Aftalen tilsigter budgetgaranti i hele aftaleperioden, men forhindrer ikke, at der i forbindelse med byrådets årlige budgetbehandling kan ske ændringer i tilskuddet som en følge af der er vedtaget besparelser og/eller effektiviseringskrav for kommunen i øvrigt. Ved eventuelle ændringer i tilskuddet skal der udvises respekt for allerede indgåede aftaler.
Genforhandling af aftalen kan finde sted ved væsentlige ændringer i det grundlag, hvorpå aftalen er indgået og i øvrigt, når begge parter er enige herom.
Forvaltningen foreslår, at der indgås en aftale, der samlet set indeholder det samme tilskud fra Kolding Kommune som hidtil og derved kan afholdes af kulturpolitikkens budget.
Bilag
Sagsnr.: 16/329
Resumé
Der er i samarbejde med Udviklingsfonden for Museet på Koldinghus blevet udarbejdet forslag til ny tilskudsaftale for perioden 2016-2018 mellem Udviklingsfonden for Museet på Koldinghus og Kolding Kommune.
Aftalen indebærer, at Kolding Kommune yder et årligt tilskud på 661.538 kr. (2016-niveau) til Udviklingsfonden for Museet på Koldinghus.
By- og Udviklingsforvaltningen foreslår, at der indgås en aftale, der samlet set indeholder det samme tilskud fra Kolding Kommune som hidtil og derved kan afholdes af kulturpolitikkens budget.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Der er i samarbejde med Udviklingsfonden for Museet på Koldinghus blevet udarbejdet forslag til ny tilskudsaftale for perioden 2016-2018 mellem Udviklingsfonden for Museet på Koldinghus og Kolding Kommune.
Det er fondens formål bl.a. efter indstilling fra museumsdirektøren, at udvikle Koldinghus til et lokalt, regionalt og nationalt kulturcenter med international sigte ved at støtte og fremme udviklingen af aktiviteterne på Museet på Koldinghus.
Aftalen
Aftalen indebærer, at Kolding Kommune årligt yder et tilskud på 661.538 kr. (2016-niveau) til opfyldelse af udviklingsfondens formål i henhold til fondens vedtægter.
Udviklingsfonden for Museet på Koldinghus rapporterer til Kolding Kommune dels ved det årlige dialogmøde mellem bestyrelsen for Museet på Koldinghus og Kulturudvalget og dels gennem indsendelse af fondens reviderede og underskrevne årsrapport.
Aftalen tilsigter budgetgaranti i hele aftaleperioden, men forhindrer ikke, at der i forbindelse med byrådets årlige budgetbehandling kan ske ændringer i tilskuddet som en følge af der er vedtaget besparelser og/eller effektiviseringskrav for kommunen i øvrigt. Ved eventuelle ændringer i tilskuddet skal der udvises respekt for allerede indgåede aftaler.
Genforhandling af aftalen kan finde sted ved væsentlige ændringer i det grundlag, hvorpå aftalen er indgået og i øvrigt, når begge parter er enige herom.
By- og Udviklingsforvaltningen foreslår, at der indgås en aftale, der samlet set indeholder det samme tilskud fra Kolding Kommune som hidtil og derved kan afholdes af kulturpolitikkens budget.
Beslutning Kulturudvalget den 10-02-2016
Beslutning Økonomiudvalget den 22-02-2016
Et flertal (Økonomiudvalget med undtagelse af Jesper Elkjær) indstiller forslaget til godkendelse med følgende ændringer:
at såfremt omprioriteringsbidrag fastholdes, reduceres kontraktbeløbet med en procent i 2017 og herefter med en ekstra procent per år således, at der reduceres med to procent i 2018, tre procent i 2019
at såfremt området specifikt tilføres midler i enten økonomiaftalen imellem regering og KL, i folketingets finanslov eller under Kolding Kommunens budgetforudsætninger, tilføres disse midler forholdsmæssig til området.
Et mindretal (Jesper Elkjær) indstiller forslaget til godkendelse.
Bilag
Sagsnr.: 16/833
Resumé
Der er i dialog med Kulturministeriet formuleret en ny kulturaftale for perioden 2016-2019. Kulturaftalen bygger på Kulturmetropolstrategien, der blev vedtaget i byrådene i 2014.
Udkastet til kulturaftalen skal behandles og godkendes i alle syv byråd i Trekantområdet, hvorefter aftalen godkendes af Kulturministeren.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Kulturaftalen er en frivillig aftale mellem en gruppe af kommuner og Kulturministeriet. Formålet med aftalen er at fremme det tværgående samarbejde og sikre gode kulturtilbud til hele landet. Kulturaftalen for Kulturregion Trekantområdet danner rammen om samarbejdet mellem de syv kommuner på kulturområdet.
Aftalen er bygget op om tre indsatsområder:
En kulturmetropol på vej
Trekantområdet skal opleves som en samlet kulturmetropol med en mangfoldighed af kulturtilbud – og de aktive kulturbrugere skal i højere grad bevæge sig henover kommunegrænserne.
Metropolens forbindelser
Kulturregion Trekantområdet skal aktivere mange flere kulturelle aktører ved at udvikle vores samlede kulturliv gennem netværk, udviklingsprocesser og samarbejdsprojekter.
Metropolens næste generation
Kulturregion Trekantområdet skal fremme kulturelt entreprenørskab blandt børn og unge og sikre gode udviklingsmuligheder for unge talenter.
Kulturregion Trekantområdets politiske styregruppe har i udarbejdelsen af en ny kulturaftale lagt vægt på, at alle kulturlivets aktører har mulighed for at søge om projektstøtte og at de støttede projekter rummer tydelige udviklingsperspektiver for Trekantområdet.
Kulturregion Trekantområdet prioriterer Trekantområdets Festuge som en central del af kulturaftalen. Trekantområdets Festuge skal derfor have et tydeligt fokus på udvikling og på at skabe værdi for kulturlivet i Trekantområdet hele året.
Økonomi
Den samlede økonomi i aftalen er på 4,1 mio. kr. i 2016 og 4,4 mio. kr. pr. år i 2017-2019. Heraf er 2 mio. kr. finansieret af Trekantområdet Danmark og 2,1-2,4 mio. kr. finansieret af staten.
Forvaltningens bemærkninger
Indsatserne i kulturaftalen understøtter de kulturpolitiske fokusområder.
Indsatserne Metropolens forbindelser samt Metropolens næste generation ligger i forlængelse af fokusområderne Borgeren som medskaber samt Børnekultur – familiekultur. Kulturaftalen er her med til at sikre borgere i Trekantområdet mulighed for medskabelse og entreprenørskab – med særlig vægt på unge talenter. En relevant vinkel i Kolding som studieby.
Indsatsområdet En kulturmetropol på vej lægger op til en bredere vinkel på fokusområdet KulturKolding – et fælles løft; et område, hvor Koldings tradition for samarbejde på tværs i kulturlivet kan aktiveres i en større skala i Kulturregion Trekantområdet.
Bilag
Sagsnr.: 14/15176
Resumé
Evaluering af ungefestivalen ”Trekants Rabalder vol. 1”, som blev afviklet den 7. november 2015 i Ungdommens Hus i Fredericia.
Festivalen var et samarbejde mellem Fredericia, Middelfart og Kolding kommuner, som hver støttede projektet med 25.000 kr. Festivalen var for unge og skabt af unge fra Trekantsområdet.
Sagen behandles i
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget tager evalueringen til efterretning,
Sagsfremstilling
Fredag den 7. november 2015 blev ”Trekants Rabalder vol. 1” afviklet. Det var en endags musikfestival for unge og skabt af unge fra Trekantsområdet. På programmet var lokale bands fra alle tre byer. Herudover optrådte som hovednavn Marvellous Mosell sammen med Dj’en Tue Track.
Der var en åben scene, som gav de unge mulighed for at spille med og for hinanden. Entré til festivalen var gratis og der blev serveret gratis aftensmad til gæsterne.
Organiseringen af festivalen bestod af en arrangementsgruppe med unge frivillige fra Ungdommens Hus i Fredericia, ungdomshuset Walker i Middelfart og foreningen Gylden Booking i Kolding samt en følgegruppe med repræsentanter fra henholdsvis Ungdommens Hus i Fredericia, ungdomshuset Walker og Kulturafdelingen i Kolding Kommune.
Herudover deltog flere unge frivillige i forbindelse med afviklingen af festivalen. Festivalen fandt sted i Ungdommens Hus i Fredericia.
Evalueringen er udarbejdet på baggrund af efterfølgende møder med arrangementsgruppen samt følgegruppen. Evalueringen vil blive forelagt for henholdsvis Fredericia Kommunes Kultur- og Idrætsudvalg, Middelfart Kommunes Børn, Kultur og Fritidsudvalg og Kolding Kommunes Kulturudvalg.
Baggrund
Jesper Elkjær (R) stillede ved kulturudvalgsmødet den 9. oktober 2014 forslag om, at Kolding Kommune i samarbejde med andre kommuner i Trekantområdet skulle etablere en camp/festival for unge amatørbands.
By- og Udviklingsforvaltningen blev af Kulturudvalget pålagt at gå i dialog med Fredericia Kommune om at udarbejde et koncept for en ungdomscamp/festival. Herudover blev også øvrige aktører involveret i processen, herunder Middelfart Kommune og de unge fra alle tre kommuner.
Forvaltningen kan oplyse, at projektet understøtter de politiske fokusområder ”Mødesteder og Midlertidighed” samt ”Borgeren som medskaber”. Endvidere understøtter det med sit fokus på de unge ligeledes fokusområdet ”Børnekultur – familiekultur”.
Økonomi
Festivalen blev støttet med sammenlagt 75.000 kr. fra henholdsvis Fredericia, Middelfart og Kolding kommuner (25.000 kr. fra hver kommune). Hertil kom salg af drikkevarer for 4.380 kr.
Regnskabet viser samlede udgifter på i alt 53.566 kr. Dvs. at der resterer 25.814 kr. på budget 2015. Midlerne er p.t. forankret hos Ungdommens Hus i Fredericia. Følgegruppen anbefaler, at det resterende beløb overføres til udviklingen af en ny festival i 2016, såfremt de unge ønsker at fortsætte med projektet.
Hovedpunkter fra evalueringen
I evalueringen beskrives det, at projektet blev et læringsprojekt for de unge, som fik ansvar og indflydelse på projektet hele vejen igennem.
Ifølge de unge har formen med forholdsvist åbne rammer fungeret godt og der har været en tryghed at kunne henvende sig løbende i processen med spørgsmål og vejledning hos følgegruppen.
Arrangementsgruppen og følgegruppen fremhæver, at der med projektet er blevet skabt grobund for en ny festivaltradition, som de unge ønsker at videreudvikle i 2016 med et nyt arrangement, som kan være med til at understøtte kommunernes musikalske såvel som kunstneriske vækstlag.
Herudover er der gennem projektet blevet etableret et nyt netværk imellem unge kreative i de tre kommuner.
Aktører fra ungeområdet i Vejle har efterfølgende vist en interesse for at deltage i projektet, hvilket de unge byder velkommen.
Anbefalinger til en ny festival
Der er hos de unge i arrangementsgruppen, såvel som hos følgegruppen, enighed om, at der med en velafviklet første version af ”Trekants Rabalder” er potentiale for at kunne gentage festivalen i en af de andre byer i samarbejdet i 2016. Idéen med konceptet er således, at festivalen vil skifte værtsby fra år til år.
De unge i arrangementsgruppen udtrykker ligeledes et ønske om at opretholde og udvikle det netværk, som er blevet etableret med deres fælles indsats omkring den første festival.
Følgegruppen og de involverede aktører, herunder de unge i arrangementsgruppen, anbefaler følgende til forberedelserne for en ”Trekants Rabalder vol. 2”:
- De unge (arrangementsgruppen) opfordres til at lave en ny festival i 2016.
- Festivalen organiseres med en arrangementsgruppe med unge frivillige fra alle de involverede kommuner samt en følgegruppe med medarbejderrepræsentanter fra hver kommune (pt. vil den bestå af repræsentanter fra ungdomshuset Walker, Ungdommens Hus samt Kulturafdelingen i Kolding).
- De uforbrugte afsatte midler (25.814 kr.) fra budget 2015 overføres til udvikling af en ny festival i 2016.
- De unge (arrangementsgruppen) opfordres til at søge yderligere midler ved Trekantområdet under indsatsområdet ”Metropolens næste generation”, som har til formål at fremme kulturelt entreprenørskab og sikre gode udviklingsmuligheder for unge talenter. Fristen for at søge midler er 1. marts 2016.
- Økonomien forankres efter aftale med følgegruppen i en relevant kommunal institution.
- De unge opfordres til at følge op på interessen fra Vejle.
Bilag
Sagsnr.: 15/6746
Resumé
I forbindelse med budgetvedtagelsen 2016-2019 blev det besluttet at finde penge til en generel opstramning samt finansiering af 50% af en kultur- og skolepulje.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2016, blev det besluttet, at der inden for Kulturpolitikkens område, skulle findes generelle trimninger.
Trimninger blev godkendt på Kulturudvalget den 9. december 2015, og en del af disse var takstændringer på Bibliotekets område pr. 1. marts 2016.
| Nuværende gebyr | Forslag til nye gebyrer | ||
| Voksen | Børn | Voksen | Børn |
1-7 dage | 20 kr. | 0 kr. | 20 kr. | 0 kr. |
8-14 dage | 60 kr. | 20 kr. | 60 kr. | 20 kr. |
15-30 dage | 60 kr. | 20 kr. | 120 kr. | 55 kr. |
31-48 dage | 150 kr. | 50 kr. | 230 kr. | 120 kr. |
49. dag - | Erstatningspris + 200 kr. | Erstatningspris + 200 kr. | Erstatningspris + 330 kr. | Erstatningspris + 220 kr. |
Sagen behandles i
Forslag
By-og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Bilag
Sagen behandles i
Forslag
By-og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet | Deltagere | Afbud |
Danmarks Biblioteksforenings Bibliotekspolitiske Topmøde 14.-15. april 2016 i Forum Horsens | Yrsa Mastrup | |