Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
21-11-2018 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget |
Sted: |
Bo- og Støttetilbud for handicappede |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 18/33393
Resumé
De socialøkonomiske virksomheder Huset Venture og Zendoo og Designskolen Kolding har fremsendt projektbeskrivelse, hvor de søger om midler til at åbne en socialøkonomisk/cirkulær ”pop-up” butik i Kolding midtby.
Med det formål at drøfte ideen med relevante aktører inviterede Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen relevante aktører til et dialogmøde den 22. oktober 2018.
På mødet var der enighed om, at åbningen af en pop-up butik i midtbyen vil bidrage til at de produkter, som fremstilles af borgere på kanten af arbejdsmarkedet og på kommunale og regionale værksteder, vil blive udbredt til en større kundekreds end det er tilfældet i dag, hvor varerne primært sælges på de enkelte socialøkonomiske virksomheders og værksteders adresser.
Et øget salg vil bidrage til, at borgerne oplever at de er en del af et værdifuldt arbejdsfællesskab, hvor der er en reel efterspørgsel efter de varer, som produceres.
Åbning af en socialøkonomisk/ cirkulær pop-up butik i midtbyen vil desuden bidrage til at skabe opmærksomhed og synlighed både på den socialøkonomiske og den cirkulære dagsorden.
Åbningen af en butik vil også tale ind i FN´s verdens mål nr. 8 ”Anstændige jobs og økonomisk vækst”, som handler om at fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren og Senior- og Socialdirektøren foreslår,
At der bevilges kr. 87.000 til at åbne en socialøkonomisk pop-up butik i midtbyen
At projektejerne mundtligt fortæller om erfaringerne med butikken på udvalgets møde i februar 2019.
Nyt forslag
Godkendt.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Beslutning i henhold til styrelsesloven § 22, stk. 2:
Godkendt af formanden for Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Sagsfremstilling
De socialøkonomiske virksomheder Huset Venture, Zendoo og Designskolen Kolding har fremsendt projektbeskrivelse, hvor de søger om midler til at åbne en socialøkonomisk/cirkulær ”pop-up” butik i Kolding midtby.
Med det formål at drøfte ideen med relevante aktører inviterede Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen aktørerne til et dialogmøde den 22. oktober 2018.
På mødet var der enighed om, at åbningen af en pop-up butik i midtbyen vil bidrage til at produkter fremstillet af borgere på kanten af arbejdsmarkedet og på kommunale og regionale værksteder, vil bidrage til at borgerne kommer til at opleve at de bliver en del af et værdifuldt arbejdsfællesskab, hvor der er en reel efterspørgsel efter de varer, som de producerer.
Åbning af en socialøkonomisk/ cirkulær pop-up butik i midtbyen vil desuden bidrage til at skabe opmærksomhed og synlighed både på den socialøkonomiske og den cirkulære dagsorden og taler også ind FN´s verdens mål nr. 8 – ”Anstændige jobs og økonomisk vækst”, som handler om at fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle.
Kendetegn for aktørerne i butikken
De deltagende virksomheder og værksteder er kendetegnet ved, at deres produktion af varer (primært brugskunst og møbler) er svingende, dels fordi der kan være tale om borgere, som ikke er stabile i deres fremmøde, dels fordi de er afhængige af at få doneret materialer til fremstilling. Der er i høj grad tale om unikaprodukter, som ikke kan masseproduceres. Desuden er aktørerne kendetegnet ved, at deres kundegruppe er meget smal og det er ofte de samme kunder, som kommer igen og igen.
Værdien for borgerne i kommunale dagtilbud
I forhold til målgruppen af borgere, som er omfattet af Servicelovens §103 så har Landsforeningen LEV´s formand peget på at det gode liv karakteriseres af, at mennesker er en del af fællesskaber - fællesskaber, som bliver stærkere og rigere af, at være mangfoldige, og af, at vi insisterer på, at alle har ret til at bidrage med det de kan.
Værdien for borgere i jobafklaringsforløb hos socialøkonomiske virksomheder
I denne sammenhæng vil der typisk være tale om borgere, som er på kanten af arbejdsmarkedet og her vil en øget produktion og salg af varer bidrage til, at borgerne kommer tættere på arbejdsmarkedet og på den lange bane til, at der potentielt opbygges et marked og en omsætning, som kan bidrage til at flere kommer i varig beskæftigelse f.eks. fleksjob i de socialøkonomiske virksomheder.
Etnisk iværksætteri
Projektet har desuden åbnet mulighed for at skabe sammenhæng med integrationsafdelingen og Designskolens projekt om at understøtte etnisk iværksætteri, et projekt som tager afsæt i Designskolens designprojekt under THREAD, som er et integrationsprojekt under innovationsfonden, hvor der er fokus på tekstil arbejde og hvor der 25 kvindelige flygtninge hver torsdag mødes for at sy.
Fælles for målgrupperne er, at projektet skal bidrage til at synliggøre borgerne som potentielle ressourcer snarere end ressourcekrævende udfordringer.
Sammenhæng med udvalgets procesplan
Åbning af en socialøkonomisk pop-up butik i midtbyen vil bidrage til at opfylde udvalgets ”indsatsområde nr. 2 – Business impact – til dobbeltbundlinje”, idet der her er tale om at understøtte en lokal klynge- og markedsudvikling af socialøkonomiske virksomheder.
Retningslinjer for projektmidler til udvikling af tilbud
Projektbeskrivelsen lever op til retningslinjerne for udbetaling af midler, og i den forbindelse er det væsentligt at understrege, at der ikke er tale om etablering af en virksomhed, men om at skabe et samarbejde mellem kommunale, regionale og socialøkonomiske aktører, som har det til fælles, at de arbejder med og udvikler tilbud til målgruppen.
Initiativet er desuden etableret under forudsætning af:
At de kommunale og regionale værksteder er opmærksomme på, at der gælder særlige regler for en in-house produktions salg af varer og tjenesteydelser, som ikke må være
Sagsnr.: 18/25836
Resumé
Socialøkonomi-, Handicap-, og Hjælpemiddeludvalget har igangsat en proces, der skal udvikle den socialøkonomiske indsats i Kolding Kommune. Processen tager udgangspunkt i den gældende socialøkonomiske strategi version 3.0, og baserer sig derudover på erfaringerne fra tidligere indsatser, handleplaner og samarbejder.
Formålet med procesplanen er, i samarbejde med relevante aktører, fagområder og virksomheder, at skabe en proces, der ultimo 2018 præsenterer en socialøkonomisk strategi version 4.0 til politisk beslutning i Byrådet – og som udstikker retningslinjerne for den socialøkonomiske indsats frem til udgangen af 2021.
Formålet med den socialøkonomiske indsats defineres fortsat som opnåelsen af et alsidigt og mangfoldigt arbejdsmarkedet drevet og udviklet af virksomheders vækst og med rum til bidrag fra alles talenter og potentialer.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap-, og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren foreslår,
At udvalget drøfter de foreløbige forslag til indsatser
At Forvaltningen til mødet i januar 2019 udarbejder forslag til en socialøkonomisk strategiplan version 4.0
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Socialøkonomi-, Handicap-, og Hjælpemiddeludvalget har igangsat en proces, der skal udvikle den socialøkonomiske indsats i Kolding Kommune. Processen tager udgangspunkt i den gældende socialøkonomiske strategi version 3.0 og baserer sig derudover på erfaringerne fra tidligere indsatser, handleplaner og samarbejder.
Formålet med procesplanen er, i samarbejde med relevante aktører, fagområder og virksomheder, at skabe en proces, der ultimo 2018 præsenterer en socialøkonomisk strategi version 4.0 til politisk beslutning i Byrådet – og som udstikker retningslinjerne for den socialøkonomiske indsats frem til udgangen af 2021.
Formålet med den socialøkonomiske indsats defineres fortsat som opnåelsen af et alsidigt og mangfoldigt arbejdsmarkedet drevet og udviklet af virksomheders vækst og med rum til bidrag fra alles talenter og potentialer.
Procesplanen har 3 indsatsområder:
- Social impact (den menneskelige værdi)
- Business Impact – (den dobbelte bundlinje hos virksomhederne)
- Knowledge impact – (den strategiske indsats)
I arbejdet med procesplanen tegner der sig på nuværende tidspunkt et billede af, hvad version 4.0 i grove træk kommer til at bygge på:
Fortsat fokus på:
- Tiltrække nationale socialøkonomiske virksomheder
- Understøtte socialøkonomiske innovatører og iværksættere (projektet på SDU) kan evt. udvikles og scaleres i et samarbejde med forskellige iværksættermiljøer.
- Udvikling af den sociale rummelighed i helt almindelige små og mellemstore virksomheder (acceleratorprogrammer med den sociale kapitalfond)
Nyt fokus på:
- Socialøkonomi kan være løftestang for lokal udvikling i center- og landsbyer og øvrige lokalsamfund.
- Civilsamfundet, medborgerskabet og netværk skal være en større del af den del af den socialøkonomiske indsats
- Socialøkonomiske virksomheder skal i højere grad tænkes ind i netværk med helt almindelige virksomheder, således at der kommer fokus på den forretningsmæssige del af virksomheden.
Sagsnr.: 18/3611
Resumé
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget vedtog på sit møde den 16. maj 2018 procesplanen for den socialøkonomiske indsats.
På tværs af de tre indsatsområder, social impact, business impact og knowledge impact, peges der på potentialet i at skabe et netværk, hvor virksomheder med en socialt rummelig tilgang kan mødes og udveksle erfaringer og forretningstilgange, udvikle partnerskaber mv.
Da virksomhederne spænder bredt i interesser og tilgange, anbefales det forud for etablering af et netværk at afsøge interessefællesskaber og potentialer i de forskellige typer af virksomheder og dermed udvikle et koncept for netværket forud for en egentlig etablering.
Og på den baggrund har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen været i dialog med Kooperationen omkring løsning af denne opgave.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at udvalget igangsætter konceptudvikling af et netværk for socialt ansvarlige virksomheder.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget vedtog på sit møde d. 16. maj 2018 procesplanen for den socialøkonomiske indsats.
På tværs af de tre indsatsområder, social impact, business impact og knowledge impact, peges der på potentialet i at skabe et netværk, hvor virksomheder med en socialt rummelig tilgang kan mødes og udveksle erfaringer og forretningstilgange, udvikle partnerskaber mv.
Da virksomhederne spænder bredt i interesser og tilgange anbefales det forud for etablering af et netværk at afsøge interessefællesskaber og potentialer i de forskellige typer af virksomheder og dermed udvikle et koncept for netværket forud for en egentlig etablering.
Og på den baggrund har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen været i dialog med Kooperationen omkring løsning af denne opgave.
Formål
Formålet er at udarbejde et ”plug-and-play”-netværkskoncept. Konceptet beskriver indhold, form og efterfølgende lokal forankring til brug for opstart og efterfølgende facilitering af netværket.
Samtidig skal netværket være med til at imødekomme en gruppe af virksomheder, der på forskellig vis har tilkendegivet et ønske om sparring på f.eks. borgerforløb, forretningsudvikling mv.
Proces
Kooperationen går i dialog med hhv. socialøkonomiske virksomheder, socialt rummelige virksomheder bl.a. fra de forskellige forretningsudviklingsforløb mv. samt virksomheder, med hvem Jobcenter Kolding har en virksomhedscenteraftale.
Dialogen med virksomhederne kortlægger relevante emner og fokusområder for et kommende netværk og danner grundlaget for et færdigt netværkskoncept.
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget præsenteres for det udarbejdede koncept med tanke på et efterfølgende udbud af facilitering og forankring af netværket.
Business Kolding faciliterer ikke selv erhvervsnetværk, men understøtter både socialøkonomiske og socialt rummelige virksomheder på anden vis som en del af den opgave, der løses for Kolding Kommune. Business Kolding vil sammen med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen på samme måde understøtte et netværk for socialt rummelige virksomheder.
Om Kooperationen
Kooperationen er arbejdsgiver og interesseorganisation for kooperative og socialøkonomiske virksomheder i Danmark. De er en uafhængig medlemsfinansieret forening stiftet i 1922. Formålet med deres socialøkonomiske arbejde er at gøre det lettere og mere attraktivt at drive socialøkonomisk virksomhed i Danmark, bl.a. ved at opbygge viden om drift og udvikling af denne type af virksomheder.
Kooperationen koordinerer og faciliterer i forvejen to større socialøkonomiske netværk: Socialøkonomisk Forum for deres medlemsvirksomheder samt Socialøkonomi Midtjylland som en del af projektet Rummelig i midt.
Den Socialøkonomiske procesplan
Nedenfor er listet de primære mål, aktiviteter og handlinger beskrevet i procesplanen, som etablering af et netværk bidrager til at opfylde.
Indsatsområde 1: Social impact – med menneskelig værdi
Mål: | • Tættere samarbejde med socialt bevidste og socialøkonomiske virksomheder. |
| • Fokus på nye talenter i en socialøkonomisk kontekst.
|
Aktiviteter: | • Etablere netværk for relevante virksomheder. |
| • Facilitere workshops for virksomheder og samarbejdspartnere.
|
Handlinger: | • Etablere netværk og afholde netværksmøder. |
| • Dialog med virksomhedscentre omkring samarbejdspotentialer. |
Indsats område 2: Business impact – til dobbelt bundlinje
Mål: | • Facilitere forretningsudvikling hos lokale virksomheder |
| • Understøtte den lokale klyngeudvikling blandt socialøkonomiske og socialt rummelige virksomheder.
|
Aktiviteter: | • Tilbyde udviklingsforløb, der udvikler forretningspotentialer og skaber rum til beskæftigelse af borgere på kanten af arbejdsmarkedet. |
| • Understøtte virksomhedernes markedsudvikling.
|
Handlinger: | • Udviklingsforløb for virksomheder (netværksbaserede). |
| • Facilitere forretningsudviklingstilbud, der understøtter lokal klyngeudvikling blandt socialøkonomiske og socialt rummelige virksomheder |
Indsatsområde 3: Knowledge impact – til strategisk handling
Mål: | • Lokal udvikling af 1-2 nye netværk for socialøkonomiske virksomheder – nye jobs ny approach.
|
Aktiviteter: | • Facilitetere konkrete samarbejder socialt bevidste virksomheder imellem med henblik på gensidig udvikling og vidensdeling.
|
Handlinger: | • Etablere partnerskaber / netværk imellem socialt bevidste virksomheder. |
Sagsnr.: 18/29267
Resumé
Regeringen vil gerne have at kommunerne udfordrer love, der forhindrer en optimal opgavevaretagelse. Det kan både være konkrete forslag til at forenkle en lov, eller det kan være et konkret forslag til at lave et forsøg, der udfordrer en lov.
I Kolding Kommune samles fagudvalgenes forslag til godkendelse i Byrådet den 18. december 2018.
På Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelområdet peges på nedenstående 3 områder, hvor der påtænkes at ansøge ministeriet om udnyttelse af udfordringsretten:
- Brug af velfærdsteknologi og digitale redskaber
- Adgang til sundhedsdata
- Flytning uden samtykke
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget, Økonomiudvalget, Byrådet.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at de 3 forslag til at anvende udfordringsretten sendes i Økonomiudvalg og Byråd med henblik på godkendelse og efterfølgende ansøgning i relevant ministerie.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
De 3 forslag:
- Brug af velfærdsteknologi og digitale redskaber
- Adgang til sundhedsdata
- Flytning uden samtykke
indstilles til Byrådets godkendelse.
Sagsfremstilling
Fokus på udfordringsretten er en del af regeringens sammenhængsreform. Formålet er at udvikle nye løsninger i det offentlige, skabe mere rum til god ledelse og større frihed i opgaveløsningen og afskaffe unødvendige proceskrav og dokumentation.
Fra regeringens side er den udvidede udfordringsret planlagt til at løbe frem til udgangen af 2021, og det vil således være muligt løbende at fremsende forslag til udnyttelse af udfordringsretten.
Senior- og Socialforvaltningen foreslår, at der fremsendes ansøgning til ministeriet om anvendelse af udfordringsretten på nedenstående 3 områder:
1. Brug af velfærdsteknologi og digitale redskaber
Afprøvning af nye velfærdsteknologier og digitale redskaber udfordres af lovgivningen, da brugen af disse ifølge lovgivningen betragtes som overvågning frem for omsorg.
Reglerne om magtanvendelse begrænser og forhindrer i flere situationer, at velfærdsteknologi kan anvendes til at understøtte borgerens behov for tryghed, omsorg, værdighed, sikkerhed, bevægelsesfrihed samt frihed til selv at vælge. Ligesom reglerne forhindrer, at kommunerne kan afprøve og udvikle nye velfærdsteknologiske løsninger sammen med markedet.
Regeringen har varslet en revision af reglerne om magtanvendelse, som blandt andet i højere grad skal åbne mulighed for brug af velfærdsteknologiske løsninger, som kan registrere borgernes bevægelser. Det er uvist hvilken formulering, hjemmel og vejledning, der præcist vil blive givet til brugen af velfærdsteknologi.
Det foreslås, at der ved fremtidig lovgivning gives en generel hjemmel til at gøre brug af velfærdsteknologiske løsninger til fremme af omsorgen og borgers værdighed, forudsat at der forud for anvendelsen ligger en faglig og omsorgsmæssig vurdering af borgers funktionsniveau, som også har taget hensyn til personalets kendskab til borgerens livsværdier og holdninger og under inddragelse af pårørende.
Blandt de hjælpemidler, som kan fremme plejen af borger og dermed borgers livskvalitet og værdighed, kan nævnes sengesensorer og andre bevægelsessensorer i boligen.
Lovområde der udfordres: Servicelovens § 124-127 om magtanvendelse og § 81-85 om hjælp og støtte.
2. Adgang til sundhedsdata
For at sikre en helhedsorienteret pleje og indsats overfor borgerne er det nødvendigt at styrke betingelserne for anvendelse og udveksling af data i forbindelse med tværsektorielt samarbejde.
Den nuværende sundhedslov kræver samtykke, hvis en ikke-sundhedsfaglig person fra en kommunal forvaltning skal indhente oplysninger til brug for en helhedsorienteret pleje og indsats. Det er derfor ikke muligt at sammenstille sundhedsdata med data fra andre indsatsområder i f.eks. analyse og effektmålings øjemed.
Det vanskeliggør planlægningen af den rette indsats for borgeren, eksempelvis i tilfælde hvor det kan være vanskeligt at afgøre, om en person er arbejdsløs fordi vedkommende er syg, eller om sygdommen er fremkaldt af en manglende tilknytning til arbejdsmarkedet.
Den manglende hjemmel er et tiltagende problem, idet kommunen yder en kombineret servicelovs, arbejdsmarkedslovs og sundhedslovsindsats til et stigende antal borgere.
Der er knyttet stort administrativt arbejde ved indhentning og opdatering af samtykker, og borgerne er i flere situationer uforstående overfor, at oplysningerne ikke allerede kan deles uden samtykke. Det medfører, at det er vanskeligt for kommunen at yde borgerne en helhedsorienteret og sammenhængende indsats på tværs af fagområder og forvaltninger, men også på tværs af sektorer.
For at kunne tilbyde den rette indsats på det rigtige tidspunkt foreslås det, at anvende udfordringsretten til at sikre et informationsgrundlag, der baserer sig på oplysninger fra både sundheds-, social-, og arbejdsmarkedsområdet fra både kommune og region.
Lovområde der udfordres: Sundhedslovens kap. 9 om tavshedspligt, videregivelse og indhentning af helbredsoplysninger.
3. Flytning uden samtykke
Kommunen visiterer løbende borgere til kommunens plejeboliger, botilbud og almene boliger.
Ofte vil borgers funktionsniveau udvikle eller ændre sig under borgerens ophold. Dette gør sig særligt gældende for borgere i botilbud og almenboliger, hvor borger kan bo næsten hele livet og hjælpen, f.eks. på grund af alder, ændrer sig fra f.eks pædagogisk støtte (servicelovens §85) til personlig pleje og omsorg (servicelovens § 83). Det kan f.eks være en borger på et socialpædagogisk botilbud der med alderen bliver dement og hjælpen til borgeren bedre kan varetages på et plejehjem. I dette tilfælde kan en flytning af borger være en fordel for borgers trivsel da det nye tilbud i bedre grad kan varetage omsorg og pleje relateret til borgerens demens (og fordi behovet for socialpædagogisk støtte er kraftigt reduceret/ faldet bort som følge af aldersudviklingen/ demenssygdommen).
I nogle tilfælde kan borger ikke samtykke til en flytning eller kan – til trods for klare omsorgsmæssige fordele og pædagogiske indsatser – ikke indse fordelene ved en flytning og modsætter sig en flytning.
Det medfører, at der opstår en meget sammensat beboergruppe, hvilket kan gøre det vanskeligt for personalet at yde en kollektiv rehabiliterende eller social indsats for beboerne. Dette gør sig især gældende for de mere specialiserede tilbud med beboere med komplekse funktionsnedsættelser.
De nuværende regler for flytning uden samtykke i serviceloven giver ikke mulighed for at flytte borgere til andre tilbud uden samtykke i ovennævnte situationer.
Det foreslås, at der indføres mulighed for flytning af borgere når der kan påvises en klar og vedvarende omsorgsmæssig fordel ved flytning, og det ligeledes er dokumenteret at borger ikke længere er omfattet af målgruppen for det eksisterende botilbud. Formålet med det eksisterende botilbud er opnået eller formålet kan ikke opnås og derved tilgodeser botilbuddet ikke borgerens behov.
Udgangspunktet skal derfor altid være borgerens aktuelle situation og at det tilbud borgeren flyttes til i væsentlig højere grad kan yde den relevante hjælp til borgeren.
Flytning uden samtykke er indgribende og skal derfor alene ske når hensynet til omsorgen for borgeren taler væsentligt herfor og mulighederne for at indhente samtykke til flytning er udtømte.
Samtidig skal borgeren, borgerens pårørende og eventuel værge oplyses om at en flytning uden samtykke kan påklages til relevant klageinstans og at afgørelsen vil have opsættende virkning så flytningen ikke kan effektueres uden anden myndighed har været inde over, og borgerens retssikkerhed hermed sikres.
Ovenstående forslag kunne naturligt indføres som et led i regeringens varslede revision af magtanvendelsesområdet.
Sagsnr.: 18/30867
Resumé
Gennemgang og drøftelse af omgørelsesprocenter på Socialområdet på baggrund af Børne- og Socialministeriets offentliggjorte ”danmarkskort”.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget, Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Byrådet
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at danmarkskortet drøftes.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-11-2018
Danmarkskortet, med oversigt over afgørelser på Socialområdet, indstilles til Byrådets godkendelse med den tilføjelse, at de iværksatte indsatser på Børnehandicapområdet
følges tæt.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Danmarkskortet indstilles til Byrådets godkendelse med den tilføjelse, at de iværksatte indsatser følges tæt.
Sagsfremstilling
Børne- og Socialministeren offentliggør hvert år en oversigt over sidste års omgørelsesprocenter i Ankestyrelsens afgørelser i klagesager efter lov om social service. Omgørelsesprocenterne fremgår af et kommuneopdelt danmarkskort.
Ved lovændring, der trådte i kraft 1. juli 2018, har Folketinget vedtaget, at danmarkskortet skal behandles og drøftes i Byrådet senest ved det efterfølgende års udgang. Som led i lovændringen er det ligeledes besluttet, at Byrådet ikke kan delegere kompetencen til stående udvalg.
Formålet med lovændringen er ”samlet at sikre politisk fokus på og ansvar for kvaliteten i sagsbehandlingen i kommunerne. I og med, at danmarkskortet skal behandles i den enkelte kommunalbestyrelse, vil der således skulle ske en aktiv politisk drøftelse af, om kommunens omgørelsesprocent er tilfredsstillende, eller om der bør iværksættes tiltag til forbedringer af kvaliteten i sagsbehandlingen. Forslaget bygger på den forventning, at kommunalbestyrelsen gennem arbejdet med danmarkskortet får større opmærksomhed på sagsbehandlingen på socialområdet og derfor vil træffe foranstaltninger til at forbedre denne.”
I Kolding Kommune har det gennem flere år været praksis, at de stående udvalg med ansvar for Socialområdet har modtaget orientering om klagesager i forlængelse af, at Ankestyrelsen har offentliggjort deres årlige rapport med statistik over resultaterne for det foregående års indklagede afgørelser. Social- og Sundhedsudvalget samt Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget har således allerede i deres møder den 16. maj 2018 drøftet statistikken for 2017.
Der er udarbejdet bilag, hvor statistikken for de enkelte afdelinger under hvert udvalg fremgår. Der er tale om gentagelse af sagerne fra møderne i maj.
Overordnet kan oplyses, at Kolding Kommunes samlede omgørelsesprocent på Socialområdet ifølge danmarkskortet udgør 41 %, heraf er 11 % ændringer og 31 % hjemvisninger. Til sammenligning er den gennemsnitlige omgørelsesprocent på landsplan 38 %.
Der vil altid være et vist antal sager, som bliver ændret af Ankestyrelsen, da den sociale lovgivning indeholder gråzoner, hvor retsgrundlaget er uklart, eksempelvis på grund af ny eller ændret lovgivning, offentliggørelse af ny praksis på området eller hvis der har manglet praksis på området. Når disse tvivlstilfælde bliver forelagt Ankestyrelsen, vil der ind i mellem være sager, hvor Kolding Kommunes afgørelser bliver ændret.
Afgørelserne fra Ankestyrelsen bliver fulgt nøje af afdelingerne således, at det er muligt hurtigt at reagere på antallet af ændrede og hjemviste sager. Såfremt antallet af ændrede sager, hjemviste sager eller sager ændret ved genvurdering er meget højt vil Retssikkerhedsafdelingen i Senior- og Socialforvaltningen kunne inddrages med henblik på en nærmere undersøgelse af det berørte område.
Kolding Kommune har i 2017 især haft et stigende antal sager og en høj omgørelsesprocent (71 %) på børnehandicapafdelingens ansvarsområde. Der er iværksat en række indsatser på området i foråret 2018, som ligeledes blev præsenteret for Social- og Sundhedsudvalget den 16. maj 2018. Indsatserne bestod bl.a. i, at der blev foretaget en systematisk gennemgang af alle ændrede og hjemviste afgørelse i 2017 med det formål at trække læring ud, og derved forbedre den fremtidige sagsbehandling på området. Fremadrettet vil hver sag desuden blive gennemgået og analyseret af en fagkonsulent med sparring fra Retssikkerhedsafdelingen i forvaltningen, med henblik på at løfte kvaliteten i sagsbehandlingen og kompetencerne på området.
Effekten af indsatsen forventes ikke at slå igennem i statistikken for børnehandicapafdelingen i 2018, idet Ankestyrelsens sagsbehandlingstid i klagesagerne er op til 7 måneder, og Ankestyrelsen derfor stadig træffer afgørelser fra før kompetenceløftet og fokusarbejdet i afdelingen i foråret. Det kan dog allerede nu konstateres, at indsatsen i børnehandicapafdelingen har medført en langt bedre sagsbehandling, hvilket bl.a. har betydet en markant reduktion i klagesager, som indbringes for Ankestyrelsen. Således er der kun sendt i alt 9 klagesager til Ankestyrelsen fra 1. januar 2018 til 23. oktober 2018. I 2017 blev i alt 39 sager sendt til Ankestyrelsen.
Link til danmarkskortet:
https://kort.interkort.dk/embed/AXH7U1GGPMBJ29QG761P
Bilag
Sagsnr.: 18/18540
Resumé
Der foreligger 28 ansøgninger fra frivillige sociale foreninger, som har ansøgt og indstilles til økonomisk tilskud i 2019, i henhold til Servicelovens § 18.
De 28 foreninger har samlet ansøgt om 1.222.355,25 kr. i økonomisk tilskud, og der indstilles økonomiske tilskud for 314.555,25 kr.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at ansøgningerne imødekommes med de indstillede beløb.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-11-2018
Social- og Sundhedsudvalget godkendte, at ansøgningerne imødekommes med de indstillede beløb.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Udvalget godkendte ansøgningerne med de indstillede beløb.
Sagsfremstilling
Tilskud til frivilligt socialt arbejde gives efter bestemmelserne i Servicelovens § 18.
Herudover er kriterierne for støtte til det frivillige sociale arbejde følgende:
- Der ydes som hovedregel kun tilskud til aktiviteter, der i det væsentlige bæres af frivilligt arbejde.
- Tilskuddet kan gives både som ét- og flerårige bevillinger.
- Foreninger eller organisationer skal være hjemmehørende i Kolding Kommune. Der kan i specielle tilfælde ydes støtte, når en forening eller organisation ikke findes i Kolding Kommune.
- Tilskuddet kan ikke søges af enkeltpersoner.
- Tilskuddet ydes fortrinsvis til aktiviteter/projekter, der ikke kan udføres uden støtte og ikke opfylder betingelserne for at modtage andre former for offentlig støtte.
Desuden tages der ved tildelingen hensyn til:
- Omfanget af sammenhængen og synergien med selvværdsstrategiens elementer.
- Omfanget af den frivillige indsats.
- Beskrivelse af målgruppens behov og omfang samt aktivitetens/projektets evne til at opfylde dette.
- Sammenhæng med lokalt prioriterede områder.
Tildelingen af tilskud efter § 18 sker under forudsætning af, at der ikke udøves religiøs aktivitet.
Ansøgningerne:
|
| Udbetalt 2018 | Ansøgt 2019 | Indstillet 2019 |
| Ansøgere, som har søgt tidligere år: |
|
|
|
1. | Foreningen Frirum | 3.292,25 | 3.555,25 | 3.555,25 |
2. | Apostolsk Kirke i Danmark |
10.000 |
350.000 |
60.000 |
3. | Børns Voksenvenner Kolding |
10.000 |
20.000 |
10.000 |
4. | Dansk Røde Kors Christiansfeld – Nørkleklubben |
5.000 |
5.000 |
2.500 |
5. | Det Grønlandske Hus | 25.000 | 80.000 | 10.000 |
6. | Fester for udviklingshæmmede |
25.000 |
25.000 |
20.000 |
7. | Hjerneskadeforeningen Kolding |
5.000 |
10.000 |
4.000 |
8. | Hjerneskadeforeningen Christiansfeld lokalklub |
4.500 |
6.000 |
4.000 |
9. | Kolding Madhjælp | 5.000 | 30.000 | 10.000 |
10. | Lunderskov Lydavis | 10.000 | 5.000 | 5.000 |
11. | Naturkræfter Kolding | 5.000 | 5.000 | 5.000 |
12. | NEFOS Kolding | 28.000 | 63.500 | 17.500 |
13. | Red Barnets Lokalforening i Kolding |
10.000 |
19.900 |
8.500 |
14. | Røde Kors Kolding – Sprog- og lektiecafé |
- |
8.000 |
3.000 |
15. | Sct. Maria Hospice | 5.000 | 10.000 | 2.500 |
16. | Støtteforeningen for HospiceSønderjylland |
5.000 |
10.000 |
2.500 |
17. | Udviklingshæmmedes Landsforbund – ULF |
5.000 |
51.600 |
7.000 |
18. | Ungdommens Røde Kors |
25.000 |
20.000 |
15.000 |
19. | Ventilen Kolding | 10.000 | 20.000 | 10.000 |
Etniske foreninger: |
|
|
| |
20. | Bosnisk Kulturcenter | 0 *) | 50.000 | 10.000 |
21. | Somalisk Forening Kolding |
0 *) |
187.000 |
35.000 |
22. | Kurdisk Forening | 0 *) | 80.000 | 18.000 |
23. | Radio Hormuud | 0 *) | 31.000 | 9.000 |
24. | Nyd Bare Danmark | 0 *) | 100.000 | 20.000 |
Nye ansøgninger for 2019: | ||||
25. | Foreningen Den Boligsociale Fond | 0 | 25.000 | 4.000 |
26. | Mødrehjælpen Kolding Lokalforening | 0 | 25.000 | 10.000 |
27. | SAND Trekanten | 0 | 8.000 | 2.000 |
28. | SIND Ungdom | 0 | 53.800 | 10.000 |
I alt | 195.792,25 | 1.222.355,25 | 314.555,25 |
*) De etniske foreninger fik for 2018 tildelt midler fra Integrationspuljen under Arbejdsmarkedsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
2018 |
| Ansøgt | Indstilling til Arbejdsmarkedsudvalget |
Somalisk Forening |
| 215.000 kr. | 50.000 kr. |
Bosnisk Kulturcenter |
| 50.000 kr. | 25.000 kr. |
Kurdisk Forening |
| 100.000 kr. | 25.000 kr. |
Radio Hormuud |
| 19.500 kr. | 10.000 kr. |
Nyd Bare Danmark |
| 62.000 kr. | 30.000 kr. |
I alt |
| 446.500 kr. | 140.000 kr. |
Samlet set om tilsagnene:
Der er i indstillingerne lagt vægt på, at der arbejdes efter selvværdsstrategiens principper om inddragelse af pårørende, hjælp til selvhjælp og desuden retter flere af foreningerne sig imod børn og unge, såvel i forhold til målgrupperne for initiativerne som i forhold til at mobilisere unge som frivillige, ligesom flere af initiativerne retter sig mod flygtninge.
Bilag
Sagsnr.: 18/18540
Resumé
Der er for 2019 afsat 141.500 kr. til afholdelse af Frivilligugen i uge 39/2019 fra § 18 midlerne.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at forslaget imødekommes med det indstillede beløb.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-11-2018
Godkendt.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kolding Kommune sætter hvert år i uge 39 fokus på fællesskab og frivillighed, samt fejrer de frivillige sociale ildsjæle med en frivilligfest, hvor der uddeles prisen ”Årets Skulderklap” til henholdsvis en forening og en frivillig.
Igennem Frivilligugen arrangeres der aktiviteter i tæt samarbejde og fællesskab med de frivillige sociale foreninger samt inddragelse af lokale virksomheder i arbejdet med fællesskaber og frivillighed.
Sagsnr.: 18/18540
Resumé
Der foreligger ansøgninger fra 15 frivillige foreninger, som indstilles til afslag om økonomisk tilskud i 2019, i henhold til Servicelovens § 18.
De 15 foreninger har ansøgt om i alt 408.542 kr. i økonomisk tilskud.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at ansøgerne meddeles afslag.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-11-2018
Godkendt.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Tilskud til frivilligt socialt arbejde gives efter bestemmelserne i Servicelovens § 18.
Herudover er kriterierne for støtte til det frivillige sociale arbejde følgende:
Der ydes som hovedregel kun tilskud til aktiviteter, der i det væsentlige bæres af frivilligt arbejde.
- Tilskuddet kan gives både som ét- og flerårige bevillinger.
- Foreninger eller organisationer skal være hjemmehørende i Kolding Kommune. Der kan i specielle tilfælde ydes støtte, når en forening eller organisation ikke findes i Kolding Kommune.
- Tilskuddet kan ikke søges af enkeltpersoner.
- Tilskuddet ydes fortrinsvis til aktiviteter/projekter, der ikke kan udføres uden støtte og ikke opfylder betingelserne for at modtage andre former for offentlig støtte.
Desuden tages der ved tildelingen hensyn til:
- Omfanget af sammenhængen og synergien med selvværdsstrategiens elementer.
- Omfanget af den frivillige indsats.
- Beskrivelse af målgruppens behov og omfang samt aktivitetens/projektets evne til at opfylde dette.
- Sammenhæng med lokalt prioriterede områder.
Ansøgningerne:
|
| Beslutning 2018 | Ansøgt 2019 | Indstillet 2019 |
| Ansøgere, som har søgt tidligere: |
|
|
|
1. | Børns Vilkår – BørneTelefonen | 0 | 20.000 | 0 |
2. | Foreningen Danske Døvblinde | 1.780 | 8.042 | 0 |
3. | GAME Danmark | 0 | 50.000 | 0 |
4. | Julehjælpen | 0 | 15.000 | 0 |
5. | Røde Kors Kolding – Familieafd. | - | 10.000 | 0 |
6. | TUBA Kolding | 0 | 15.000 | 0 |
7. | UGE 30’s Venner | 10.000 | 12.000 | 0 |
8. | FødevareBanken | 0 *) | 100.000 | 0 |
| Nye ansøgninger: |
|
|
|
9. | ADHD Sydjylland | - | 20.000 | 0 |
10. | DH Kolding | - | 20.000 | 0 |
11. | DHF Lillebælt | - | 13.000 | 0 |
12. | FBU Forældrelandsforeningen | - | 40.000 | 0 |
13. | Frelsens Hær | - | 50.000 | 0 |
14. | KFUM og KFUK i Kolding | - | 10.500 | 0 |
15. | Røde Kors Vamdrup | - | 25.000 | 0 |
|
| 11.780 | 408.542 | 0 |
*) FødevareBanken fik i 2018 bevilget 100.000 kr. fra projektmidlerne til udvikling af tilbud til udsatte målgrupper fra Arbejdsmarkedsudvalget, under Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
Samlet set om ansøgningerne:
Der er tale om ansøgninger, hvor der enten ikke er tale om lokale initiativer, hvor målgruppen og omfanget af det frivillige arbejde er lille.
Tilføjelse til sagsfremstilling
Bilag
Sagsnr.: 18/28423
Resumé
I forbindelse med budget 2019 besluttede Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 29. august 2018, at den pålagte reduktion af serviceudgifter realiseres med udgangspunkt i indsigterne fra Selvværd og Sammenhæng:
- Smidig overgang for borgere, der modtager hjælp på tværs af fagområder
- Afbureaukratisering af samarbejdet mellem myndighed og drift
Udvalget besluttede, at udvalget månedsvis forelægges, tager stilling til og godkender fremtidige initiativer og effekt under Selvværd og Sammenhæng.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at sagen drøftes,
at udvalget godkender fremtidige initiativer og effekt under Selvværd og Sammenhæng jævnfør vedhæftede bilag.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Udvalget godkendte de fremtidige initiativer og effekt under Selvværd og Sammenhæng, og pålagde forvaltningen at udarbejde en kommunikationsplan i forhold Selvværd og Sammenhæng til næste møde.
Sagsfremstilling
I forbindelse med budget 2019 besluttede Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 29. august 2018, at den pålagte reduktion af serviceudgifter realiseres med udgangspunkt i indsigterne fra Selvværd og Sammenhæng:
- Smidig overgang for borgere, der modtager hjælp på tværs af fagområder
- Afbureaukratisering af samarbejdet mellem myndighed og drift
Udvalget besluttede, at udvalget månedsvis forelægges, tager stilling til og godkender fremtidige initiativer og effekt under Selvværd og Sammenhæng.
På den baggrund har forvaltningen udarbejdet et skema, som viser en afrapportering af budgetreduktioner ud fra Selvværd og Sammenhæng. Skemaet er vedhæftet som et lukket bilag, da det kan indeholde personhenførbare oplysninger.
8 gode fortællinger om Selvværd og Sammenhæng
I udfoldelsen af Selvværd og Sammenhæng er der desuden allerede mange gode eksempler på, hvordan en ny tilgang har skabt øget borgeroplevet kvalitet for mange borgere, samtidig med at driftsøkonomien kan forbedres.
Selvværd og Sammenhæng har brudt med den tidligere tilgang, hvor vi som kommune nogle gange var for hurtige til at konkludere på borgernes vegne, og i mange tilfælde tilbyde en løsning, som ikke gav mening for mange borgere. Eksemplerne i de 8 gode fortællinger illustrerer, hvordan forvaltningen udfordrer sig selv i det tværfaglige samarbejde med nye løsningsforslag, som alle har sit udgangspunkt i, hvad der er vigtigt for borgeren og ikke blot er mere af det, som forvaltningen altid har gjort.
De økonomiske gevinster er beregnet ud fra en konkret vurdering af de enkelte borgersager. Gevinsterne baserer sig på et her og nu billede, og forvaltningen er derfor meget opmærksom på at sikre en varig effekt af Selvværd og Sammenhæng tilgangen ved at følge borgersagerne tæt.
Bilag
Sagsnr.: 18/24779
Resumé
Ultimo oktober 2018 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik, serviceudgifter:
- Regnskabet forventes at være 5 mio. kr. højere end det korrigerede budget på 342.126.000 kr.
- Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige den forventede overførsel til 2019, men et foreløbigt skøn er på ca. -5 mio. kr.
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik, overførsler:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 1.237.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2019.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at bevillingskontrollen godkendes med de i sagsfremstillingen nævnte korrektioner.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Bevillingskontrollen godkendtes med de nævnte korrektioner.
Sagsfremstilling
Ultimo oktober 2018 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik, serviceudgifter:
- Regnskabet forventes at være 5 mio. kr. højere end det korrigerede budget på 342.126.000 kr. Årsagen hertil er overførslen fra 2017 til 2018 på -3,4 mio. kr. samt et generelt udgiftspres på dyrere enkeltsager. Udviklingen følges tæt og skal ses i sammenhæng med refusion vedrørende særligt dyre enkeltsager.
Der er indført midlertidig ansættelsesstop, gennemgang af personsager, kontrol af data, der arbejdes intenst på budgetoverholdelse.
- Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige den forventede overførsel til 2019, men et foreløbigt skøn er på ca. -5 mio. kr.
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik, overførsler:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 1.237.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2019.
Der ansøges om følgende korrektioner for Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgets bevillingsområde:
- Der foretages en teknisk budgetkorrektion i 2019 og fremefter vedr. overførsel i forbindelse med organisationsændringer. Der flyttes 356.000 kr. fra Socialpolitik, service til Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik, service.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 17/21633
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter, medlemmer af Socialøkonomi-, Handicap- og
Hjælpemiddeludvalget.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget drøfter om der er behov for,
at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Ingen aktiviteter.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer,
punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet
eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Bilag
Sagsnr.: 17/21633
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21633
Resumé
Orientering fra Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelområdet,
- Dyre enkeltsager
- Én indgang
- Drøftelse af dialogmøder
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelområdet.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 16/8409
Resumé
På Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgets møde, den 19. september 2018 blev det besluttet, at der skulle udarbejdes et oplæg om magtanvendelsesreglerne og praksis på området.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Centerleder Anne-Mette Autzen orienterer om magtanvendelsesreglerne og praksis på området, herunder lovgivningen for magtanvendelse, og hvordan der fagligt arbejdes med at imødekomme magtanvendelser.
Sagsnr.: 17/21633
Resumé
Centerlederne Anne-Mette Autzen og Michael Kjær Kristensen giver rundvisning og orientering om stedet.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-11-2018
Orienteringen blev taget til efterretning.