Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
12-04-2018 10:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Ældrerådet |
Sted: |
Nicolaiplads 6 - mødelokale stuen, Mødeleder: Molle Lykke Nielsen<br>Ældrerådet afholder internt formøde fra kl. 09.00-10.30 |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/13596
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Bilag
Sagsnr.: 18/360
Resumé
Formand og næstformand for Ældrerådet giver på mødet orientering om udvalgt nyt for Ældrerådet.
- Formand/næstformandsmøde den 3. april 2018 i Danske Ældreråd Region Syddanmark
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Sagsnr.: 18/3080
Resumé
Orientering og information fra Ældrerådets medlemmer fra underudvalg, pleje- og aktivitetscentre mv.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Beslutning Ældrerådet den 12-04-2018
Ældrerådsmedlem Ellen Andersen Toldshøj orienterede om Seniortræffet i Vamdrup.
Ældrerådsmedlem Margit Steenberg Jensen orienterede fra sundhedsudvalgets første møde.
Ældrerådsmedlem Bent E. Nielsen orienterede fra frivilligudvalgets første møde.
Sagsnr.: 18/4128
Resumé
Ultimo februar 2018 er forventningerne til Seniorpolitik, serviceudgifter for 2018 følgende:
Ultimo februar 2018 forventes regnskabsresultatet for Seniorpolitik, øvrige områder uden for servicerammer (lejetab ældreboliger), at være tæt på det korrigerede budget på 1.998.000 kr.
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Ældrerådet den 12-04-2018
Beslutning Seniorudvalget den 03-04-2018
Sagsfremstilling
Det korrigerede budget pr. 28. februar 2018 for Seniorpolitik, serviceudgifter er 669.842.000 kr.
Regnskabsresultatet for Seniorpolitik, serviceudgifter forventes at være tæt på det korrigerede budget.
Det korrigerede budget pr. 28. februar 2018 for Seniorpolitik, øvrige områder uden for servicerammen (lejetab ældreboliger) er 1.998.000 kr.
Sagsnr.: 17/17149
Resumé
Kvalitetsstandarderne er en beskrivelse af de forskellige former for hjælp, borgerne kan ansøge om, f.eks. praktisk hjælp, personlig pleje og madservice.
Kvalitetsstandarderne fastsætter serviceniveauet i ældreplejen i Kolding Kommune og godkendes en gang årligt af Seniorudvalget.
Der er ikke ændret i serviceniveauet i kvalitetsstandarderne fra 2017 til 2018. Derimod er layout og tekst gjort mere læsevenligt og mindre teksttungt.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Ældrerådet den 12-04-2018
Beslutning Seniorudvalget den 03-04-2018
Sagsfremstilling
I kvalitetsstandarderne beskrives de forskellige former for hjælp, som borgere kan ansøge om på Seniorområdet. Borgeren kan f.eks. ansøge om hjælp til rengøring i hjemmet. Rådgiveren i Senior- og Sundhedsrådgivningen vil herefter anvende kvalitetsstandarderne som grundlag for at bevilge eller give afslag på borgerens ansøgning. Kvalitetsstandarderne skal dog alene ses som en ramme, og det vil altid være en konkret individuel vurdering, der afgør om borgerens ansøgning imødekommes, eller der gives afslag.
Kvalitetsstandarderne for 2018 er indholdsmæssigt ikke ændret i forhold til 2017. Det betyder, at serviceniveauet er uændret, og at borgerne derfor kan ansøge om og blive bevilget samme hjælp i 2018 som i 2017.
Kvalitetsstandarderne 2018 er derimod ændret i forhold til layout og tekstmængde. Kvalitetsstandarderne er, med input fra blandt andet Ældrerådet, gjort mere læsevenlige, mere borgerrettede og mindre teksttunge.
Kvalitetsstandarderne skal godkendes en gang årligt. Kompetencen hertil er uddelegeret af Byrådet til Seniorudvalget, jf. Byrådets beslutning den 8. april 2013.
Forslag til kvalitetsstandarder for 2018 fremgår af bilaget.
Bilag
Sagsnr.: 17/22875
Resumé
Formand for Seniorudvalget, Søren Rasmussen (O), ønsker følgende sag optaget på Seniorudvalgets dagsorden:
”Seniorudvalget orienteres om konsekvenserne, for Seniorområdet i Kolding Kommune, af Finanslovsaftalen for 2018, herunder muligheder for at ansøge puljer, som kan gavne seniorer og personale på seniorområdet.
På baggrund af orienteringen, foreslås det at Seniorudvalget tager stilling til den videre proces.
Baggrund: Der er fra Finansministeriets og Sundheds- og Ældreministeriets side oplyst, at ”Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om finansloven for 2018. Med aftalen prioriteres ældreområdet med ca. 2,7 mia. kr. i perioden fra 2018-2021.
Pengene skal bl.a. gå til bedre bemanding på plejehjemmene og i hjemmeplejen landet over. Der afsættes også flere penge til yderligere støtte til pårørende til svage ældre og til at sikre en værdig død samt at forbedre det frie valg af leverandører i hjemmeplejen.
Bemandingen i hjemmeplejen og på de danske plejehjem, plejecentre og friplejeboliger skal forbedres. Det skal ske ved, at kommunerne permanent får 500 mio. kr. årligt fra 2018 og frem til at ansætte nye medarbejdere eller opjustere arbejdstiden for eksisterende medarbejdere”.
Det oplyses ligeledes, at: ”Der afsættes en ansøgningspulje i regi af Beskæftigelsesministeriet til nye kommunale initiativer, der systematisk skal nedbringe sygefraværet i ældreplejen, på 10 mio. kr. i 2018 og 20 mio. kr. årligt i perioden 2019-2021”.
Tilføjelse til resumé
Finanslovsaftalen 2018 medfører, at der på landsplan afsættes 2,7 mia. kr. til styrket ældrepleje i perioden 2018 til 2021 indenfor nedenstående 5 områder:
- Bedre bemanding i ældreplejen: 2 mia. kr.
- Aflastning af pårørende 240 mio. kr.
- En værdig død: 240 mio. kr.
- Forsøg med styrket frit valg på ældreområdet: 100 mio. kr.
- Bedre indsats mod sygefravær: 70 mio. kr.
I nedenstående sagsfremstilling skitseres de faktuelle forhold vedrørende de 5 områder samt forslag til proces for den politiske behandling heraf.
Sagen behandles i
Forslag
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orientering om finanslovens konsekvenser for Seniorområdet tages til efterretning,
Beslutning Ældrerådet den 12-04-2018
Beslutning Seniorudvalget den 03-04-2018
Godkendt, med den tilføjelse at bilaget, pkt. 1b, 2,3,4 og 5 godkendes. Pkt. 1a udgår, idet midlerne overføres til 1c, som afventer den eksterne analyse i juni 2018.
Når Senioranalysen foreligger drøftes alle punkter igen.
Beslutning Seniorudvalget den 06-03-2018
Beslutning Seniorudvalget den 09-01-2018
Tilføjelse til sagsfremstilling
Seniorområdet kan oplyse, at finanslovsaftalen 2018 medfører, at der afsættes 2,7 mia. kr. til styrket ældrepleje i perioden 2018 til 2021. Midlerne fordeler sig på 5 områder:
- Bedre bemanding i ældreplejen, 2 mia. kr.
- Aflastning af pårørende, 240 mio. kr.
- En værdig død, 240 mio. kr.
- Forsøg med styrket frit valg på ældreområdet, 100 mio. kr.
- Bedre indsats mod sygefravær, 70 mio. kr.
Nedenfor uddybes de 5 områder, herunder hvad Kolding Kommunes andel udgør og om midlerne tilføres kommunerne som bloktilskud eller er puljemidler, der skal ansøges.
1. Bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejecentrene mm.
I finansloven 2018 er der afsat 500 mio. kr. årligt til et løft af ældreområdet til en bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejehjem, plejecentre og friplejehjem. Aftalepartierne ønsker, at midlerne i videst muligt omfang, og under hensyntagen til medarbejdernes ønsker, anvendes til at opjustere arbejdstiden for deltidsansatte medarbejdere og ansættelse af nye medarbejdere i fuldtidsstillinger på plejehjem mv. og i hjemmeplejen. Midlerne kan således anvendes til ansættelse af nye medarbejdere samt opjustering af arbejdstiden for eksisterende medarbejdere og fordeles mellem kommunerne på baggrund af en objektiv fordelingsnøgle for udgiftsbehovet på ældreområdet.
Ovenstående medfører, at Kolding Kommune fra 2018 og ud i årene modtager cirka 7,7 mio. kr. årligt til bedre bemanding i hjemmeplejen, plejehjem, plejecentre og friplejeboliger.
Pengene udmøntes i 2018 – 2021 som en ansøgningspulje med ”øremærkede” midler til hver kommune ud fra en objektiv fordelingsnøgle.
Fra 2022 overgår midlerne til bloktilskud.
2. Aflastning af pårørende
I finansloven 2018 er der afsat 60 mio. kr. årligt til bedre vilkår for ægtefæller og pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
Det kan eksempelvis ske gennem ansættelse af pårørendevejledere, der kan bidrage til, at pårørende får viden og værktøjer til at hjælpe bedst muligt, samt at de pårørende kan passe bedre på sig selv og være med til at sikre, at de pårørende ikke står alene og forbliver raske.
Ovenstående medfører, at Kolding Kommune fra 2018 og ud i årene modtager cirka 1,0 mio. kr. årligt til bedre aflastning af pårørende.
Pengene udmøntes til kommunerne via bloktilskuddet fra 2018.
3. En værdig død
I finansloven 2018 der afsat 60 mio. kr. årligt til at understøtte kommunernes arbejde med at skabe rammerne for en værdig død.
Midlerne tænkes anvendt til at understøtte kommunerne i, at døende på plejehjem og i eget hjem kan få en god og værdig afslutning på livet. Det kan bl.a. ske ved at planlægge og afsætte personalemæssige ressourcer og involvere civilsamfundet, f.eks. med inddragelse af frivillige fra vågetjenester.
Ovenstående medfører, at Kolding Kommune fra 2018 og ud i årene modtager cirka 1,0 mio. kr. årligt til at ældre, som kommunen har kontakt med f.eks. via hjemmepleje og sygepleje, får en god og værdig død.
Pengene udmøntes til kommunerne via bloktilskuddet fra 2018.
4. Forsøg med styrket frit valg på ældreområdet
I finansloven 2018 er afsat 25 mio. kr. årligt til en forsøgsordning med styrket frit valg på ældreområdet med henblik på at skabe et bedre grundlag for at styrke ældre borgeres frie valg.
Kommunerne er i dag forpligtet til at tilbyde borgere i eget hjem et valg mellem minimum to leverandører af hjemmehjælp og madservice. Der gælder ikke en tilsvarende forpligtelse i forhold til rehabiliteringsforløb, som ofte tilbydes forud for visitation til hjemmehjælp. Der afsættes på den baggrund midler til en ny forsøgsordning, der eksempelvis kan understøtte en øget inddragelse af private leverandører i udførelsen af rehabiliteringsforløb samt udvidet brug af fritvalgsbeviser på madservice. Dermed tilvejebringes et bedre grundlag for at styrke den enkelte ældre borgers mulighed for at få tilrettelagt den kommunale service efter egne ønsker. Ordningen skal bidrage til at afdække, hvordan private aktører kan inddrages i den kommunale opgaveløsning med henblik på at løfte kvaliteten og effektiviteten, heraf gennem en styrkelse af borgernes frie valg på ældreområdet.
Forsøgsordningen udmøntes som en ansøgningspulje, hvor udvalgte forsøgsprojekter støttes.
5. Bedre indsats mod sygefravær
I finansloven 2018 er afsat 10 mio. kr. i 2018 og 20 mio. kr. årligt i perioden 2019-2021 til en forsøgsordning til nye kommunale initiativer, der systematisk skal nedbringe sygefraværet i ældreplejen.
Partierne bag finansloven er enige om, at det er væsentligt at styrke indsatsen for at reducere sygefraværet i ældreplejen til gavn for medarbejderne og de ældre borgere. Et reduceret sygefravær går hånd i hånd med et godt arbejdsmiljø og kan bidrage til at forbedre rekrutteringsgrundlaget til ældreplejen og til de relevante uddannelser, f.eks. SOSU uddannelserne. Det er vigtigt, at der udvikles og spredes nye idéer til, hvordan fraværet kan mindskes.
Forsøgsordningen udmøntes som en ansøgningspulje, hvor udvalgte forsøgsprojekter støttes.
Processen
- Seniorudvalget den 6. marts 2018 drøfter sagen på baggrund af ovenstående faktuelle forhold og en mundtlig orientering om mulige anvendelsesområder i Kolding Kommune
- Seniorudvalget den 3. april 2018 forelægges konkrete forslag til, hvordan finanslovsmidlerne 2018 kan anvendes
- Ældrerådet høres den 12. april 2018
- Seniorudvalget den 7. maj 2018 beslutter, hvordan midlerne skal anvendes
Nyt forslag 3. april 2018
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Bilag
Sagsnr.: 17/5273
Resumé
I 2017 var der 70 indberetninger eller ansøgninger om magtanvendelse på Seniorområdet. Antallet er dermed faldet markant fra 114 i 2016.
Seniorområdet vurderer, at faldet, blandt andet, skyldes målrettet undervisning og vejledning af plejepersonalet i at forebygge magtanvendelse.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Ældrerådet den 12-04-2018
Beslutning Seniorudvalget den 03-04-2018
Sagsfremstilling
Årsberetning 2017 indeholder en opgørelse over magtanvendelser på Seniorområdet efter servicelovens § 125 – 129. Magtanvendelse er oftest relateret til borgere med demens. Alle magtanvendelser er foregået på plejecentre eller Vesterløkke. Langt de fleste magtanvendelser foregår på plejecentre med skærmede enheder. Der er ikke foretaget magtanvendelse i hjemmeplejen/sygeplejen i borgerens eget hjem.
Magtanvendelse kan kun ske uden forudgående godkendelse, når det i situationen vurderes fagligt nødvendigt. Magtanvendelse kan også ske på baggrund af en forudgående ansøgning og indhentet tilladelse fra Senior- og Socialforvaltningen til magtudøvelse i konkrete fremadrettede situationer.
Nedenstående tabel viser antal magtanvendelser i 2015, 2016 og 2017:
| 2015 | 2016 | 2017 |
§ 125: Alarmsystemer | 21 | 45 | 11 |
§ 126: Fastholdelse eller føren | 28 | 30 | 22 |
§ 126a: Hygiejnesituation | 3 | 8 | 9 |
§ 127: Tilbageholdelse | 0 | 0 | 0 |
§ 128: Stofseler | 5 | 18 | 13 |
§ 129: Flytning uden samtykke | 14 | 13 | 15 |
I alt | 70 | 114 | 70 |
Senior- og Socialforvaltningen vurderer, at faldet i antal magtanvendelser fra 2016 til 2017, blandt andet, skyldes demenskonsulenternes løbende undervisning og vejledning af plejepersonalet. Undervisning har blandt andet omfattet:
Bilag
Sagsnr.: 18/4007
Resumé
Senior- og Sundhedsområdet vil fra 1. maj 2018 være organiseret i 3 forskellige ledelsesområder:
- Plejehjem – Aktiviteter og Køkken
- Hjemmehjælp - Uddannelse og Demensområdet
- Sundhed og Sygepleje
En væsentlig ændring er, at den kommunale sygepleje organiseres under Sundhedsområdet. Dette gøres, blandt andet, for at sikre en bedre overgang mellem sygehus og den kommunale sygepleje.
Organiseringen fra 1. maj 2018 fremgår af bilaget.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Ældrerådet den 12-04-2018
Beslutning Seniorudvalget den 03-04-2018
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-03-2018
Beslutning Seniorudvalget den 06-03-2018
Sagsfremstilling
Senior- og Sundhedsområdet omorganiseres pr. 1. maj 2018.
Omorganiseringen sker fordi den demografiske udvikling, efterspørgslen efter hjemmehjælp og aktivitetsudviklingen i sygeplejen udgør store økonomiske og kvalitetsmæssige udfordringer, der kalder på stor ledelsesmæssig bevågenhed.
Det er derfor nødvendigt, at Senior- og Sundhedsområdet udvikler nye løsninger, tilbud og tilgange.
Senior- og Socialforvaltningen har som svar igangsat arbejdet med at nytænke velfærden for seniorerne i Kolding Kommune med visionen ”Selvværd og Sammenhæng i alt, hvad du siger og gør” og de fem tilknyttede leveregler. Vision og leveregler kræver et intensivt kulturarbejde, der på én gang fordrer både strategisk trækkraft og ledelse helt tæt på.
Hertil kommer på sygeplejeområdet en massiv tværsektoriel samarbejdsopgave på tværs af sygehus/regionale tilbud og ydelser, praktiserende læger/hele praksisfeltet og den kommunale sygepleje og sundhedsindsats.
På baggrund af ovenstående vil Senior- og Sundhedsområdet fra 1. maj 2018 være organiseret i 3 forskellige ledelsesområder:
- Plejehjem, Aktiviteter og Køkken
- Hjemmehjælp, Uddannelse og Demensområdet
- Sundhed og Sygepleje
Som det fremgår, benyttes anledningen til at skifte betegnelser:
Ændringerne i betegnelserne sker som en naturlig del af levereglen om, at ”tale et sprog alle mennesker forstår”. Ikke fordi borgerne ikke ved, hvad hjemmeplejen eller et plejecenter er, men fordi langt de fleste borgere bruger de ”nye” betegnelser allerede. Ordene ”hjælp” og ”hjem” signalerer i øvrigt også langt bedre dét, vi tilstræber at være.
Bilag
Sagsnr.: 12/4869
Resumé
Formand for Seniorudvalget, Søren Rasmussen (O), ønsker følgende sag optaget på Seniorudvalgets dagsorden:
”På baggrund af konkret borgerhenvendelse, foreslås det,
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Ældrerådet den 12-04-2018
Beslutning Seniorudvalget den 03-04-2018
Sagsfremstilling
Handicapkørsel er en kollektiv kørselsform for svært bevægelseshæmmede borgere, der er afhængige af et hjælpemiddel, og som ikke kan benytte almindelig kollektiv trafik. Kolding Kommune visiterer borgerne til handicapkørsel, og Sydtrafik står for kørslen. Det koster borgeren 3 kr. pr. km, minimum 35 kr. pr tur.
Handicapkørselsordningen skal lovmæssigt bestå i 104 enkeltture. Kommunerne kan vælge at udvide antallet. I Kolding Kommune er udgangspunktet, at handicapkørselsordningen består af de 104 lovpligtige ture. Enkelte borgere er dog bevilget flere handicapkørselsture ud fra en konkret vurdering af, at dette har afgørende betydning for deres funktionsniveau eller tilknytning til arbejdsmarkedet.
Forbrug
Det årlige kørselsforbrug i antal personer i handicapkørselsordningen i Kolding Kommune fremgår nedenfor.
| 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 |
0 ture | 823 | 863 | 774 | 763 | 769 |
1-9 ture | 322 | 374 | 398 | 443 | 437 |
10-39 ture | 256 | 242 | 251 | 271 | 327 |
40-69 ture | 73 | 77 | 79 | 96 | 92 |
70-99 ture | 46 | 51 | 54 | 52 | 61 |
100+ ture | 17 | 15 | 21 | 26 | 28 |
Borgere i alt | 1537 | 1622 | 1577 | 1651 | 1714 |
Ovenstående viser en relativ stabil udvikling. 70-76 % af brugere kører 0-9 ture pr. år og 1-2 % af brugerne kører over 100 ture pr år.
Udgift forbundet med at udvide fra 104 til 208 ture.
Udgiften ved at udvide antallet af ture fra de lovpligtige 104 ture til 208 ture skønnes, ud fra erfaringerne fra Vejle og Haderslev kommuner, at være 130.000 kr. i 2019 stigende til 500.000 kr. i 2023.
Der er stor forskel på, hvor meget brugerne i Vejle og Haderslev anvender ordningen. Dette hænger blandt andet sammen med indføringstidspunktet i de to kommuner. Det tyder på at forbruget og udgiften stiger i en opstartsperiode. En direkte sammenligning med Vejle og Haderslev kommuner er dog forbundet med usikkerhed, da det ikke er belyst, hvordan handicapkørselsordningen og pågældende kommuners §117 kørselsordningerne supplerer hinanden, eller hvordan geografiske forhold, informationsniveau eller andre forhold påvirker efterspørgslen i de pågældende kommuner.
Sagsnr.: 14/115
Resumé
Senior- og Socialforvaltningen har på baggrund af ønske fra Ældrerådet udarbejdet forslag til undervisningsforløb for Ældrerådets bisiddere.
Udkast til program:
Kl. 08.30 – 08.45
Fælles morgenbrød
Kl. 08.45 – 09.00
Oplæg om selvværd og sammenhæng v/ Ellen Grimstrup
Kl. 09.00 – 09.30
Gennemgang af serviceniveau, kvalitetsstandarder, visitationsgrundlaget og et visitationsforløb
Kl. 09.30 – 09.45
Fremlæggelse af 2 cases
Kl. 09.45 – 10.15
Arbejde med de 2 cases/workshop
Kl. 10.15 – 10.30
Pause
Kl. 10.30 – 11.00
Fælles opsamling på cases
Kl. 11.00 – 12.00
Kommunikation med borgeren v/ arbejds- og organisationspsykolog Pernille Melander Thorsen
- Kommunikation med forskellige borgere
- Kropssprog og attitude
- Misforståelser og fejlfortolkning
Kl. 12.00 – 12.30
Afslutning og fælles frokost
Undervisningen planlægges afholdt fredag den 18. maj 2018 kl. 08.30 – 12.00. Programmet vil blive gennemgået på mødet.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Bilag
Sagsnr.: 11/10980
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Sagsnr.: 18/363
Resumé
Senior- og Socialforvaltningen giver på mødet en orientering om udvalgt nyt til Ældrerådet.
- Venteliste til plejeboliger ultimo marts 2018
(plejeboliggaranti=1/øvrig=33)
- 3-4 deltagere til workshop under projekt fristelser i øjenhøjde
Sagen behandles i
Ældrerådet (orientering).
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Beslutning Ældrerådet den 12-04-2018
Ældrerådets madudvalg indgår i workshop under projekt fristelser i øjenhøjde.
Sagsfremstilling
Venteliste | Sep. 17 | Okt. 17 | Nov. 17 | Dec. 17 | Jan. 18 | Feb. 18 |
PBG | 4 | 10 | 4 | 3 | 3 | 3 |
| | | | | | |
Alm. | 59 | 50 | 40 | 50 | 32 | 29 |