Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
09-10-2018 08:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kulturudvalget |
Sted: |
Nicolai Kultur, mødelokale 2 i Stadsarkivet |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/7942
Resumé
Den eksisterende samarbejdsaftale mellem Kolding Kommune og foreningen MusikKolding udløber den 31. december 2019. Jf. beslutning i Byrådet den 30. oktober 2017 skal Kulturudvalget drøfte den nuværende 2-årige samarbejdsaftale med henblik på eventuelt at lade aftalen afløse af en ny 4-årig samarbejdsaftale.
Tilføjelse til resumé
Formand for MusikKolding Jesper Knudsen deltager med en kort præsentation under punktet.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter samarbejdsaftalen mellem Kolding Kommune og MusikKolding med henblik på at lade den 2-årige aftale afløse af en ny 4-årig aftale med ikrafttrædelse 1. januar 2019.
Beslutning Kulturudvalget den 09-10-2018
Godkendt. Kulturudvalget besluttede at lade den 2-årige samarbejdsaftale afløse af en ny 4-årig aftale fra den 1. januar 2019.
Beslutning Kulturudvalget den 12-06-2018
Sagen udsættes. Kulturudvalget beder forvaltningen om at tilrettelægge en temadrøftelse af musikaktiviteterne generelt i Kolding til september og herefter genoptages sagen.
Sagsfremstilling
Kolding Kommunes samarbejdsaftale med foreningen MusikKolding udløber ved udgangen af 2019.
Den nuværende aftale er en 2-årig samarbejdsaftale. Aftalen gælder for perioden 1. januar 2018 til 31. december 2019. Aftalen afløste samarbejdsaftalen 2013-2016, der efterfølgende blev forlænget til og med 2017.
I forbindelse med forhandlingerne om den nuværende 2-årige samarbejdsaftale fremsatte MusikKolding bekymring omkring afkortningen af aftalens varighed fra 4 til 2 år. Foreningen fremhævede, at den korte aftale gør det svært for MusikKolding at leve op til Kolding Kommunes forventninger om et langsigtet udviklingsperspektiv. I udviklingen af nye tilbud og samarbejde med nye parter er der ofte en tidshorisont, der strækker sig over flere år, og der kan gå år fra en aftale indgås til projektet realiseres fuldt. Når foreningen ikke har budgetsikkerhed mere end op til 2 år ind i fremtiden betyder det, at foreningen ikke kan indgå i nye aftaler med et længere tidsperspektiv og i højere grad alene på videreførelse af det eksisterende.
Den 2-årige samarbejdsaftale blev indgået på tærsklen til kommunalvalget i november 2017. Det daværende Kulturudvalg valgte at indgå en 2-årig samarbejdsaftale, da udvalget ikke ønskede at binde det kommende Kulturudvalg op på en 4-årig aftale, som dette ikke selv havde haft mulighed for at præge.
I behandlingen af samarbejdsaftalen i henholdsvis Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet blev det foreslået, at det nye Kulturudvalg fra udgangen af 2018 indgår en 4-årig aftale med MusikKolding. En sådan aftale vil løbe ind i den nuværende valgperiode med et enkelt år, hvorefter et nyvalgt udvalg igen kan tage stilling til en 4-årig aftale. Altså en 3+1 model.
På Byrådsmødet den 30. oktober 2017 blev forvaltningen pålagt at sikre, at Kulturudvalget drøfter muligheden for en ny 4-årig samarbejdsaftale med MusikKolding i 2018 – med start fra 2019.
Bilag
Sagsnr.: 17/22370
Resumé
Kulturudvalget kan under dette punkt komme med input til Nicolai Kulturs strategi for 2019-2022.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Nicolai Kultur er midt i en proces med udvikling af en fælles strategi for Nicolai Kultur. Strategien skal være gældende for perioden 2019-2022.
Strategien bygger oven på den grundfortælling, som der er blevet arbejdet med i Nicolai Kultur gennem de sidste år. Her handler det om en fælles forståelse af, hvad Nicolai Kultur er for en størrelse, og hvordan man arbejder i Nicolai Kultur.
I grundfortællingen fremgår det blandt andet at:
- I NICOLAI får alle mulighed for at stifte bekendtskab med kunstneriske og kreative processer fra de helt små i Nicolai for Børn og Billedskolen, unge kulturiværksættere i Bygning 5 til de mange foreningsmedlemmer, der har deres faste gang i NICOLAI.
- I NICOLAI tror vi på borgeren som medskaber, fordi foretagsomhed og fællesskaber er et godt skridt på vejen mod et demokratisk samfund, hvor alle er aktive deltagere.
- I NICOLAI er det vores fremmeste opgave at facilitere, koordinere og producere kultur – sammen med brugerne.
Strategien skal være der, hvor man ser fremad, tænker i udviklingsmål og tegner et billede af Nicolai Kultur, der rækker ind i fremtiden.
På mødet deltager leder af Nicolai Kultur, Mette Dalby, med et kort oplæg om Nicolai Kultur, grundfortællingen samt et kig på nogle af de input, der er hentet ind til strategien indtil videre.
Efter oplægget drøftes udvalgets input og overvejelser til den kommende strategi.
I udarbejdelsen af strategien vil der også blive arbejdet med de udkast, der ligger til nye Kulturpolitiske Fokusområder.
Den færdige strategi ligger klar til udvalgets behandling ved udvalgsmødet i december 2018.
Sagsnr.: 11/4494
Resumé
Leder af Christiansfeldcentret, Birgitte Lamp, orienterer om status på udviklingen af formidlingen af UNESCO verdensarven.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at sagen drøftes.
Sagsfremstilling
I grundlaget for Byrådets arbejde 2018-2021 er det aftalt, at formidlingen af den unikke UNESCO verdensarv i Christiansfeld skal videreudvikles og styrkes – gerne med nye greb og platforme, der når nye målgrupper af både turister og borgere.
Det er Christiansfeld Centret, der står for at formidle viden og oplysning om verdensarven og leder af centret, Birgitte Lamp, vil på mødet orientere om status på arbejdet samt give udvalget mulighed for at komme med input til det videre arbejde.
Sagsnr.: 10/31464
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udkast til nye retningslinjer for Kulturpuljen godkendes med henblik på at sende dem høring.
at der fra Kulturpuljen reserveres 125.000 kr. årligt til en særlig unge-indsats, samt at forvaltningen inddrager unge-aktørerne – herunder arrangørerne af Gyldne Liv-festival, Get Down og Platform Kunstfestival – i en dialog om, hvordan midlerne udmøntes .
Sagsfremstilling
Kulturudvalget besluttede på mødet den 28. august 2018 at bede forvaltningen om at udarbejde et oplæg til nye retningslinjer og kriterier for Kulturpuljen.
Forvaltningen fremlægger i denne sag det efterspurgte oplæg til godkendelse.
Formålet med Kulturpuljen er fortsat at opmuntre til og støtte en levende og aktiv kulturudvikling i Kolding kommune.
Den væsentligste ændring i de nye retningslinjer er, at støtten fra Kulturpuljen fremover som udgangspunkt maksimalt kan gives til det samme arrangement 3 år i træk, og at ansøgerne må forvente en aftrapning af støttens størrelse over tid. Baggrunden for dette er et kulturpolitisk ønske om primært at se støtten fra puljen som en startstøtte til initiativer, der på sigt skal kunne bære sig selv.
Som en konsekvens af denne ændring kan der ikke længere automatisk forventes udmøntet midler til ”sæsonstøtte”.
Derudover understreges det i retningslinjerne, at Kulturpuljen primært er tiltænkt støtte til frivillige, foreninger, organisationer og enkeltaktører, og at der kun i særlige tilfælde kan gives støtte til kommunale institutioner, eller større selvejende institutioner med en væsentlig kommunal driftsstøtte.
En følge af denne understregning er, at det i kriterierne slås fast, at professionelle kunstnere ikke kan modtage støtte til udgivelse eller produktion af egne værker.
Forvaltningen foreslår yderligere, at der ikke længere gives støtte til transport til arrangementer eller konkurrencer.
Konsekvenser og videre forløb
Disse ændringer vil have konsekvenser for en række aktører, der igennem de seneste år har søgt og modtaget samme beløb til samme aktivitet gennem flere år.
Forvaltningen gør herudover opmærksom på, at der tidligere har været præcedens for at udbetale sæsonstøtte til foreninger og private spillesteder, der har kunnet modtage honorarstøtte fra Statens Kunstfond. De nye retningslinjer gør op med denne præcedens.
Kulturudvalget besluttede på mødet den 28. august 2018, at forvaltningen efter en godkendelse af oplægget til nye retningslinjer skulle sende det i høring.
Høringen skal afdække konsekvenserne af de nye retningslinjer, og forvaltningen vil forelægge disse samt mulige overgangsordninger og/eller nye samarbejdsaftaler til beslutning på et Kulturudvalgsmøde inden årets udgang.
Forvaltningen foreslår, at der fra og med 2019 i en 3-årig periode reserveres 125.000 kr. årligt til en særlig unge-indsats, og at forvaltningen inddrager de unge – herunder arrangørerne af Get Down, Gyldne Liv-festival og Platform Kunstfestival i en designproces, der skal sikre den bedst mulige udmøntning af disse midler.
Baggrunden for dette forslag er Kulturudvalgets drøftelser i forbindelse med forårets tema-møder og politikudviklingsseminaret i maj, hvoraf det fremgår, at udviklingen af unge-kultur bliver et væsentligt fokusområde i den nye Kulturpolitik. Samtidig peger Trekantområdets nye strategi for vækst og attraktivitet på en fælles udfordring, der handler om, at området ikke er attraktivt nok til at fastholde og tiltrække de unge. Skal denne udvikling vendes, er urbane kvaliteter, som et spændende og varieret byliv med de mere skæve kulturer og oplevelser, nødvendige.
Bilag
Sagsnr.: 18/144
Resumé
Forvaltningen har i perioden 21. maj 2018 til 1. september 2018 modtaget 20 ansøgninger til den løbende kvik-uddeling om tilskud under 15.000 kr. Til kvartals-uddelingen med tilskud over 15.000 kr., med ansøgningsfrist den 1. september 2018, er der indkommet 6 ansøgninger.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at der fra Kulturpuljen bevilges tilskud/underskudsgaranti til ansøgerne nr. 1, 2 og 3 med i alt 111.300 kr.
at der gives afslag til ansøgerne nr. 4, 5 og 6.
Sagsfremstilling
Ifølge Retningslinjer for tilskud til kulturelle formål kan der blandt andet ydes tilskud/underskudsgaranti til kulturprojekter og kulturaktiviteter samt til udstillinger, festivaler, kunst, deltagelse i stævner/konkurrencer og lignende. Ligesom der kan ydes sæsontilskud til musikformål og uddannelsestilbud til f.eks. workshops og sammenspilsseminarer m.v. Der skal være offentlig adgang til arrangementer støttet af Kulturpuljen.
Kulturpuljens formål er ligeledes at understøtte Kulturpolitikkens 4 fokusområder.
Kvik-uddeling
Forvaltningen har i perioden 21. maj 2018 til 1. september 2018 modtaget 20 ansøgninger til kvik-uddelingen.
For så vidt angår ansøgninger under kvik-uddelingen har Byrådet efter indstilling fra Kulturudvalget delegeret til By- og Udviklingsforvaltningen, at træffe afgørelse om bevilling.
Der er til de 20 ansøgere til kvik-uddelingen i perioden 21. maj 2018 til 1. september 2018 tildelt tilskud/underskudsgaranti på samlet 94.300 kr. Der er givet tilsagn til 13 ansøgere og afslag til 7 ansøgere.
Kvartals-uddeling
Hvad angår kvartals-uddelingen for tilskud over 15.000 kr., hvor der er annonceret i dagspressen og på kolding.dk med ansøgningsfrist den 1. september 2018, er der indkommet 6 ansøgninger om tilskud fra puljen.
Fra kvartalspuljen anbefales tilskud på i alt 111.300 kr. (se bilag):
- Kultur Logen Kolding: Tilskud på 40.000 kr. til Kolding Get Down den 13. juli 2019.
Kolding Get Down er en éndags graffiti-festival, hvis hovedformål er at fremvise, formidle og udbrede elementerne fra Hip-hop-kulturen til den brede befolkning.
Kolding Get Down understøtter de Kulturpolitiske fokusområder Borgeren som medskaber, Børnekultur – familiekultur og Mødesteder og midlertidighed.
(Kultur Logen Kolding søger om tilskud på 60.000 kr. til arrangementet).
- Støtteforeningen Haderslev Domkirkes Pigekor: Tilskud på 50.000 kr. til Verdenspremiere med Haderslev Domkirkes Pigekor og Sønderjyllands Symfoniorkester.
I et samarbejde mellem Haderslev Domkirkes Pigekor og Sønderjyllands Symfoniorkester er der indgået aftale om at bestille og give verdenspremiere på det 45 minutter lange værk for kor og symfoniorkester STABAT MATER af den norske komponist Kim André Arnesen.
Ansøgningen går på tilskud til kompositionen, der skal uropføres. Udgifter forbundet med premieren afholdes af Sønderjyllands Symfoniorkester og Haderslev Domkirkes Pigekor. De to koncerter afvikles i henholdsvis Løgumkloster Kirke den 19. marts 2020 og Tyrstrup Kirke den 20. marts 2020.
Koncerterne understøtter det Kulturpolitiske fokusområde KulturKolding - et fælles løft.
(Støtteforeningen Haderslev Domkirkes Pigekor søger om tilskud på 50.000 kr. til Kompositionen).
- KoldingKoret: Underskudsgaranti på op til 21.300 kr. til Camille Saint-Saëns Juleoratorium.
Til 2 koncerter af ca. 1 times varighed i samarbejde med medlemmer af Sønderjyllands Symfoniorkester, organist Torben Krebs og sangsolister fra Thomas Kingos Kirkes kantori i Odense. Koncerterne opføres i Simon Peters Kirken samt en kirke mere, som endnu ikke er udpeget.
Koncerterne understøtter de Kulturpolitiske fokusområder KulturKolding – et fælles løft og Mødesteder og midlertidighed.
(KoldingKoret søger om tilskud på 60.000 kr. til koncerterne).
Forvaltningen anbefaler, at der gives afslag til 3 ansøgere:
- Organisationen Nordhøj søger om tilskud på 63.000 kr. til ”Kultur for folket” tirsdag den 25. og onsdag den 26. juni 2019 i tidsrummet 10.00-14.00 i Nicolai Kultur.
Organisationen Nordhøj holder på 3. år en kunst- og kulturfestival.
Forvaltningen anbefaler afslag til Organisationen Nordhøj med baggrund i, at der kun i særlige tilfælde ydes tilskud/underskudsgaranti til kommunale institutioner, hvis der er tale om et initiativ, der rækker udover den ordinære aktivitet.
Festivalen er ikke tidligere støttet fra Kulturpuljen.
- Tyrstrup Kirke søger om tilskud på 50.000 kr. til Kirke- og Kulturuge 2019 – Tyrstrup.
Tyrstrup Kirke vil gennemføre en kirke- og kulturuge i Tyrstrup Sogn, Christiansfeld.
Forvaltningen anbefaler afslag med baggrund i, at der hovedsageligt er tale om aktiviteter i kirke- og kulturugen med et religiøst indhold, hvilket Retningslinjerne for puljen ikke understøtter at give støtte til.
- Maskinmestrenes Forening søger om tilskud på 20.000 kr. til bogudgivelse om krigssejlerne under 2. Verdenskrig.
Der ansøges om støtte til nedbringelse af omkostningerne ved udgivelse af en bog med titlen ”Danske maskinmestre der omkom under Verdenskrigen 1939 – 1945”.
Forvaltningen anbefaler afslag med baggrund i, at der mangler lokal forankring.
Kulturpuljen har et budget i 2018 på 1.369.515 kr. inkl. overførsler.
Såfremt forvaltningens anbefalinger følges, vil der på Kulturpuljen i alt restere ca. 345.000 kr. til uddelinger i 2018.
Næste ansøgningsfrist til Kulturpuljens kvartals-uddeling er den 1. december 2018, i henhold til Retningslinjer for tilskud til kulturelle formål. Ansøgningerne behandles på udvalgsmødet i januar 2019.
Bilag
Sagsnr.: 18/18151
Resumé
Forvaltningen fremlægger oplæg til Talentstrategi på Kulturområdet. Talentstrategien udpeger ambitioner og visioner for det fremtidige arbejde med talentunderstøttelse inden for kunstarterne musik, billedkunst, kunsthåndværk & design, film, arkitektur, litteratur og scenekunst i Kolding kommune
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
På Kulturudvalgsmødet den 28. august 2018 besluttede Kulturudvalget at bede forvaltningen om at udarbejde en Kultur-Talentstrategi for Kolding Kommune.
Det er Kulturudvalgets ønske, at Kolding Kommune får status af talentkommune, og den udarbejdede Talentstrategi skal understøtte det videre arbejde med udarbejdelse af en fælles Talentstrategi for Kultur, idræt, uddannelse og erhverv i Kolding.
Forvaltningen fremlægger forslag til Talentstrategi på Kulturområdet.
Talentstrategien udpeger visioner og ambitioner inden for primært 2 spor:
- Udviklingen af fagligt og socialt stærke talentmiljøer, der giver talentfulde børn og unge de bedste muligheder for at komme ind på professionelle kunstneriske uddannelser.
- Vækstlagsunderstøttelse, der sigter på at hjælpe vækstlagsartister og kunstnere videre mod en professionel karriere.
I arbejdet med udarbejdelse af strategien har forvaltningen fået input fra Kulturudvalgets drøftelser på intro-temamøder og politikudviklingsseminar i foråret 2018.
Af drøftelserne er det blandt andet fremkommet, at Kulturudvalget har følgende ønsker til en kommende strategi.
- Kultur-Talentstrategien skal understøtte det fælles arbejde med talentudvikling på tværs af kommunen og bidrage til udviklingen af den fælles Talentstrategi.
- Talent-arbejdet skal ske i samarbejde og partnerskaber med såvel grundskoler, ungdomsuddannelser som videregående uddannelser som f.eks. Designskolen og SDU.
- Talent-arbejdet skal ske i samarbejde med byens professionelle kulturinstitutioner og det brede børne- og ungdomskulturarbejde, der varetages af foreninger og private.
- Kolding Musikskole er på baggrund af sit nuværende strukturerede talentarbejde på musikområdet den oplagte tovholder på udvidelsen af dette arbejde til andre kunstarter.
- Kolding Musikskole skal derfor på sigt omdannes til en Kulturskole, der i samarbejde og partnerskaber udvikler det nuværende talentmiljø inden for musikken til et talentmiljø på tværs af kunstarter, og det er ambitionen, at der på sigt oprettes grundkurser inden for andre kunstarter.
Ud over drøftelserne i Kulturudvalget har forvaltningen hentet inspiration og erfaringer i drøftelser med kulturledere både i og uden for Kolding kommune, temadrøftelser om Næstved Kommunes Talentstrategi og
Kulturskole, og et besøg på det kommunale Dansk Talentakademi i Holstebro.
Bilag
Sagsnr.: 18/25214
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter, hvorvidt der skal ansøges midler til projektet fra Statens Kunstfond.
at konceptet for Genfortælling godkendes.
at Kulturudvalget peger på en repræsentant til bedømmelsesudvalget, såfremt der ønskes politisk repræsentation her.
Beslutning Kulturudvalget den 09-10-2018
Godkendt med den tilføjelse, at projektet afsluttes med en borger-afstemning om hvilket projekt, der bliver udpeget som borgernes favorit.
Sagsfremstilling
Baggrund
Udvalgsformand, Jesper Elkjær (B) stillede på Kulturudvalgsmødet den 28. august 2018 forslag om kunstprojektet ”Genfortælling”. Udvalget bad i den forbindelse forvaltningen om at udarbejde et koncept for projektet. Nedenfor fremgår forslag til koncept for projektet.
Formål
Projektets formål er at sætte fokus på allerede eksisterende skulpturer i Kolding kommunes byrum. Skulpturerne sættes midlertidigt ind i en ny ramme eller fortælling uden at efterlade varige ændringer på de originale skulpturer.
Finansiering
Projektet finansieres med 100.000 kr. fra Kulturpuljen bevilget fra udvalgets møde i august.
Forvaltningen foreslår, at der søges yderligere 100.000 kr. fra Statens Kunstfonds puljemidler for kunst i det offentlige rum.
Såfremt der hentes støtte fra Statens Kunstfond, vil det være et krav, at deltagerne i projektet primært er professionelle kunstnere. Midlerne fra kunstfonden vil kunne dække kunstnerhonorarer samt formidling af projekterne.
Såfremt projektet gennemføres med finansiering fra Kulturpuljen alene, vil projektet formodentlig i højere grad få deltagelse fra lokale.
Forslag til proces
Til en ’Open Call’ konkurrence udvælges ca. 10 skulpturer i Kolding kommune. Interesserede kunstnere kan indsende forslag til genfortælling af et eller flere værker. Til hver skulptur afsættes et beløb til materialer. Såfremt der bliver bevilget midler fra Statens Kunstfond, afsættes der ydermere midler til kunstnerhonorar samt formidling.
Det foreslås, at der nedsættes et bedømmelsesudvalg. Det kunne for eksempel sammensættes med en repræsentant fra henholdsvis Trapholt, Kulturudvalget, Vej og Park og Kulturafdelingen samt Kolding Kommunes Stadsarkitekt. Udvalget vælger de 10 bedste forslag, som kunstnerne derefter realiserer.
Tidsplan
Primo dec. 2019: Open Call offentliggøres
Medio feb. 2019: Deadline for Open Call
Medio – ultimo februar 2019: Bedømmelsesudvalget voterer
1. mar. 2019: De udvalgte projekter offentliggøres og påbegyndes
25. maj 2019: Projektet åbnes
Efter 4-8 uger afmonteres de midlertidige installationer, og skulpturerne føres tilbage til deres oprindelige udtryk.
Formidling
Projektet formidles gennem trykt folder samt online, og der kobles til formidling af kunst i byrummet i øvrigt med forslag til ruter m.m.
Sagsnr.: 18/20800
Resumé
Vandel Bunkermuseum har kontaktet forvaltningen, idet museets nuværende lejemål i Vandel er opsagt ved årets udgang, og museet derfor skal finde andre velegnede lokaler.
Museet forespørger på muligheden for at flytte deres samlinger til bunkeren på Rømøvej 2, den tidligere forstærkerstation.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget beslutter, hvorvidt forvaltningen skal arbejde videre med at afdække mulighederne for, at Vandel Bunkermuseum kan etablere museum og rykke deres samlinger til bunkeren på Rømøvej 2.
Beslutning Kulturudvalget den 09-10-2018
Kulturudvalget besluttede, at stille bunkeren til rådighed for Vandel Bunkermuseum såfremt museet selv forestår omkostninger til renovering og fremtidig drift af lokalerne.
Sagsfremstilling
Forvaltningen er blevet kontaktet af Vandel Bunkermuseum, idet de ønsker at benytte den underjordiske bunker på Rømøvej 2, tidligere forstærkerstation, til deres samlinger.
Museets nuværende lejemål i Vandel er opsagt ved årets udgang, og museet skal derfor finde andre velegnede lokaler.
Museet oplyser, at deres nuværende sponsorater ikke kan følge museet til Kolding kommune, ligesom de ikke umiddelbart har midler til etablering.
Samlinger på Vandel Bunkermuseum
Vandel Bunkermuseum oplyser, at museet i dag består af følgende samlinger:
Rum 1: Flyvepladsen 1945-2003
Denne udstilling vil ikke blive flyttet til Kolding, da den omhandler koldkrigstiden med fokus på Vandel.
Her foreslås i stedet en udstilling om bunkeren i Kolding og dens rolle i beredskabet under Den Kolde Krig.
Rum 2: Våbenkammer og Kaffestue
Udstillingen af de-aktiverede våben fra modstandsbevægelsen og de tyske troppe samt museets bibliotek/arkiv vil blive flyttet til Kolding.
Rum 3: Flyvepladsen 1942-1945
Denne udstilling omhandler udbygningen af det tyske forsvar af Jylland, som Vandel Flyveplads og bunkeren i Kolding var en del af. Videre fortæller den også om de allieredes nedkastninger samt modstandskampen. Dette vil kunne udbygges i Kolding, da modstandsbevægelsen her var mere aktiv, og vil det være oplagt at formidle historien om Gestapos massive tilstedeværelse i Kolding.
Rum 4: Særudstilling - Luftwaffe og Kriegsmarine uniformer og udstyr.
Denne udstilling vil blive flyttet til Kolding. Bunkeren i Kolding er bygget af Luftwaffe, og som havneby har Kriegsmarinen også været aktiv der. Denne udstilling vil måske endda være mere aktuel i Kolding end i Vandel.
Rum 5: Harry´s Samling - en privat samling af tyske uniformer og udrustning skænket til museet. Den vil blive flyttet til Kolding.
Rum 6: Minerydningen ved Vestkysten. Udstillingen fortæller om rydningen af miner i Danmark i 1945-1947.
Denne udstilling vil blive flyttet til Kolding. Der findes fotos på arkivet i Kolding, der viser rydning af miner i Kolding by. Udstilling bliver dog i 2019 udlånt til Sea War Museet i Thyborøn.
Billeder fra Vandel Bunkermuseum
Den tidligere forstærkerstation - bunkeren på Rømøvej 2
Den underjordiske bunker på Rømøvej 2 er opført af tyskerne under 2. Verdenskrig. Bunkeren er opført som forstærkerstation og umiddelbart efter krigen overtog Post- og Telegrafvæsenet den daglige ledelse af forstærkerstationen.
Bunkeren ejes i dag af Kolding Kommune og er hverken forsynet med el, vand eller varme, ligesom alt inventar er ryddet fra bunkeren, hvorfor der vil være store etableringsomkostningen forbundet med oprettelse af et museum i bunkeren på Rømøvej 2.
Den tidligere kommandocentral – bunkeren på Rømøvej 4
På adressen Rømøvej 4 ligger Kolding Politimuseum og Besættelsestidsmuseum. Denne bunker blev ligeliges bygget af tyskerne i slutningen af 2. Verdenskrig. Den skulle have været benyttet som kommandocentral for de tyske besættelsestropper i Sydjylland, men den blev ikke taget i brug af tyskerne.
Senere blev bunkeren overtaget af Kolding Kommune, der i dag huser Kolding Politimuseum og Besættelsestidsmuseum. Kolding Kommune har indgået lejeaftale med Kolding Politimuseum om Rømøvej 4.
Vandel Bunkermuseum har givet udtryk for, at de godt kan forestille sig et samarbejde med Kolding Politimuseum og Besættelsestidsmuseum om f.eks. fælles adgangsbillet eller fælles åbningstider med baggrund i den tætte beliggenhed.
Sagsnr.: 18/985
Resumé
Der er udarbejdet udkast til en Fritids- og Idrætspolitik for 2019 – 2021.
Fritids- og Idrætsudvalget besluttede i sit møde den 21. august 2018, at udkastet sendes i høring i relevante udvalg, råd, nævn og sammenslutninger samt på Kolding Kommunes hjemmeside. Fristen for at give høringssvar er den 12. oktober 2018.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap-, og Hjælpemiddeludvalget, Seniorudvalget, Social- og Sundhedsudvalget, Kulturudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget, Lokaldemokratiudvalget, Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget, Teknik- og Klimaudvalget, Fritidsrådet, Handicaprådet, Eliteidrætsrådet, Ældrerådet og MultiKulturelt Forum.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at udkast til Fritids- og Idrætspolitik sendes til høring i relevante udvalg, råd og nævn. Høringsfristen er den 12. oktober 2018.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 10-10-2018
Beslutning Kulturudvalget den 09-10-2018
Udkast til Fritids- og Idrætspolitik blev drøftet, og der fremsendes på baggrund af drøftelserne et høringssvar til Fritids- og Idrætsudvalget.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 04-10-2018
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 03-10-2018
Udkast til fritids- og idrætspolitik blev drøftet, og der fremsendes på baggrund af drøftelserne et høringssvar til Fritids- og Idrætsudvalget.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 03-10-2018
Udkast til fritids- og idrætspolitik blev drøftet og der fremsendes på baggrund af drøftelserne et justeret høringssvar til Fritids- og Idrætsudvalget.
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Beslutning Eliteidrætsrådet den 20-09-2018
Det blev besluttet, at input til politikken sendes til Tue Knudsen senest onsdag den 26. september 2018 kl. 16.00.
Tue Knudsen sender forslag til høringssvar til Eliteidrætsrådet inden endelig høringssvar fra Eliteidrætsrådet sendes til forvaltningen.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 19-09-2018
Fritids- og Idrætspolitikken blev drøftet, og udvalget finder det positivt at de forskellige målgrupper er omfattet af politikken.
Beslutning Fritidsrådet den 18-09-2018
Fritidsrådet udtaler, at man er positiv overfor udkastet til Fritids- og Idrætspolitik.
Aftenskolesamrådet vil fremsende høringssvar inden Fritids- og Idrætsudvalgets møde i oktober måned.
Fritidsrådet ser efter den gennemførte analyse af fritidsområdet i 2017 og udkastet til en ny Fritids- og Idrætspolitik frem til tredje fase omhandlende en konkretisering af en tids- og handleplan.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 17-09-2018
Social- og Sundhedsudvalget anbefaler, at Fritids- og Idrætspolitikken også sendes til høring i Udsatterådet.
Beslutning Handicaprådet den 13-09-2018
Handicaprådet tager positivt imod udkastet, specielt at personer med handicap er omtalt specifikt.
Handicaprådet tilbyder at medvirke i det videre arbejde med konkretisering af indsatsområderne.
Handicaprådet ønsker uddybelse af:
- Side 4 og side 6: Her omtales et foreningshus. Er der her tale om centralisering?
- Side 8: Er det positivt, at der omtales mulighed for flytning af aktiviteter ud i lokalområderne?
- Side 11: Tilgængelighed til faciliteter.
- Side 13: Andre aktiviteter, som fx 60+frisk.
- Side 17: Handicaprådet vil gerne kvittere positivt for det foreslåede
Sagsfremstilling
I løbet af 2018 er der gennemført en proces, som er udmøntet i et udkast til en Fritids- og Idrætspolitik for 2019 – 2021.
Processen er gennemført i tæt samarbejde med en strategigruppe bestående af formandskaberne fra:
- Fritids- og Idrætsudvalget
- Fritidsrådet
- Idrætsrådet
- Spejdersamrådet
- Aftenskolesamrådet
- Eliteidrætsområdet
- Handicapidrætsforeningen
- Samt en repræsentant fra Parasport Danmark.
Der har været tilknyttet en ekstern konsulent med særlig viden på området.
Der er i 2017 udarbejdet en analyse af Fritids- og Idrætsområdet. Analysen afdækker de nuværende forhold og giver en pejling og anbefalinger til fremtidige muligheder og udviklingspotentialer på fritids- og idrætsområdet i Kolding Kommune. Denne analyse har Fritids- og Idrætsudvalget besluttet skulle inddrages i processen vedrørende udarbejdelse af Fritids – og Idrætspolitikken.
I forbindelse med analysen og processen omkring udarbejdelse af udkast til Fritids- og Idrætspolitikken har der været afviklet og indhentet oplysninger fra:
- Workshop for medarbejdere i fritidsfaciliteterne samt i fritidsafdelingen
- Tværkommunal workshop for medarbejdere i Kolding Kommune
- Tilbagemeldinger fra workshops med foreninger, halbestyrelser, medarbejdere, frivillige og øvrige interesserede
- Tilbagemeldinger fra unge studerende i Kolding
- Tilbagemeldinger fra bestyrelses- og foreningslederkurser
- Tilbagemeldinger fra studietur til udvalgte faciliteter på Fyn, for styregruppe og ansatte i fritid og idræt
- Kapacitetsundersøgelse af udvalgte idræts- og fritidsfaciliteter
Samfundsudviklingen og den generelle udvikling på fritids- og idrætsområdet betyder ændringer i måden som borgere i Kolding kommune dyrker fritidsaktiviteter på, nu og i fremtiden.
Den kommende Fritids- og Idrætspolitik skal derfor være med til at favne denne udvikling, samt skabe et fremtidsorienteret og udviklingsparat fritids- og idrætsliv i Kolding kommune. Det skal ske ved at politikken står på to ben.
Fritids- og Idrætspolitikken skal:
- Understøtte det allerede eksisterende fritidsliv for at bevare og udvikle det som virker.
- Formulere en række målrettede indsatser, hvor der kan skabes mest udvikling til gavn for borgere og foreninger.
I udkastet til Fritids- og Idrætspolitikken for 2019 – 2021 er der arbejdet med ”Aktive fællesskaber gennem hele livet”, som vision for politikken.
Der er arbejdet med følgende indsatsområder:
- Gøre borgerne til medskabere
- Udvikle en stærk frivillighedskultur
- Udvikle rammerne for livslang læring
- Udvikle fremtidens talenter
- Udvikle fremtidens fysiske rammer for aktivitet og fællesskab
- Udvikle optimale rammer for senioridrætten
- Udvikle tilbud målrettet unge og studerende
- Styrke mulighederne for at alle uanset fysiske, psykiske og sociale forudsætninger kan deltage i aktivitet og foreningsliv
- Sætte Kolding Kommune på landkortet som eventdestination
Udkastet har været behandlet i Fritids- og Idrætsudvalgets møde den 21. august 2018. Her blev besluttet at sende udkastet til høring i september 2018 i følgende udvalg, råd og sammenslutninger, samt lægge udkastet på Kolding Kommunes hjemmeside.
Udkastet sendes til høring i:
- Socialøkonomi-, Handicap-, og Hjælpemiddeludvalget
- Seniorudvalget
- Kulturudvalget
- Børne- og Uddannelsesudvalget
- Lokaldemokratiudvalget
- Social- og Sundhedsudvalget
- Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget
- Arbejdsmarkedsudvalget
- Teknik- og Klimaudvalget
- Fritidsrådet
- Handicaprådet
- Eliteidrætsrådet
- Spejdersamrådet
- Aftenskolesamrådet
- Kolding Idrætsråd
- Halbestyrelserne
- Ældrerådet
- MultiKulturelt Forum
- Centerbysamarbejde
Herefter er den videre proces:
- Godkendelse i Fritids- og Idrætsudvalget 13. november 2018
- Godkendelse i Økonomiudvalget 4. december 2018
- Godkendelse i Byrådet 18. december 2018
Bilag
Sagsnr.: 18/25043
Resumé
Genforenings- og Grænsemuseet fremsender årsrapport samt revisionsprotokollat for perioden 1. april 2017 til 31. marts 2018.
Årsrapporten er godkendt af bestyrelsen den 4. september 2018. Regnskabet er revideret af BDO, som har forsynet årsrapporten med en revisionspåtegning uden forbehold.
Årsrapporten udviser et overskud på 168.097 kr.
Museets egenkapital udgør 3.291.923 kr.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget godkender Genforenings- og Grænsemuseets tilbud om at finansiere de 32.000 kr., der mangler til etablering af 2020-bronzebånd, som en konsekvens af, at der i budgetforliget er skåret 10 % af alle bevillinger til anlægsprojekter, der endnu ikke er sat i gang.
at årsrapporten samt revisionsprotokollatet for 2017/18 godkendes.
Sagsfremstilling
Kolding Kommune har indgået en samarbejdsaftale med Genforenings- og Grænsemuseet, som er gældende fra 1. januar 2018 og frem til 31. december 2019.
Årsrapporten udviser et overskud på 168.097 kr., som er på niveau med overskuddet året før. Ledelsen finder årets resultat tilfredsstillende. Fondens egenkapital udgør 3.291.923 kr.
Bestyrelsen ønsker at bruge 32.000 kr. af de opsparede midler til blandt andet at finansiere etableringen af bronzestribe og skulpturer som markering af den gamle grænse i forbindelse med Genforeningsjubilæet.
Regnskabet er revideret af BDO og har ikke givet anledning til kommentarer. Revisionsfirmaet konkluderer, at årsregnskabet giver et retvisende billede af foreningens aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. marts 2018, samt at resultatet af fondens aktiviteter for regnskabsåret 1. april 2017 – 31. marts 2018 er i overensstemmelse med årsregnskabsloven.
Bilag
Sagsnr.: 17/22370
Resumé
Jesper Elkjær og Merete Due Paarup fungerer som Kolding Kommunes kontaktpersoner til bestyrelsen for Kolding Musikskole.
Der er ønske om, at Eea Haldan Vestergaard erstatter Merete Due Paarup.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Eea Haldan Vestergaard erstatter Merete Due Paarup som kontaktperson for bestyrelsen i Kolding Musikskole.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede på mødet den 27. januar 2014, at der udpeges en kontaktperson til bestyrelsen til foreninger/institutioner i hvilke Kolding Kommune tidligere har været repræsenteret. Byrådet besluttede, at det er det pågældende stående udvalg, som den enkelte institution ressortmæssigt hører under, der konkret forestår udpegningen.
Kolding Musikskolens bestyrelse hører dels jf. styrelsesvedtægten og dels naturligt ressortmæssigt under Kulturudvalget.
Kulturudvalget besluttede den 12 juni 2018, at Jesper Elkjær og Merete Due Paarup fungerer som kontaktpersoner for bestyrelsen i Kolding Musikskole.
Der er ønske om en omrokering, således at Eea Haldan Vestergaard erstatter Merete Due Paarup som kontaktperson for bestyrelsen i Kolding Musikskole.
Sagsnr.: 18/4230
Resumé
Pr. 30. september 2018 er forventningerne til Kulturpolitik, serviceudgifter for 2018 følgende:
- Regnskabet forventes at være 0,750 mio. kr. mindre end det korrigerede budget.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Regnskabet for Kulturpolitik, serviceudgifter forventes at være 0,750 mio. kr. mindre end det korrigerede budget, og der forventes en overførsel til 2019 på 0,750 mio. kr.
Bemærkning til ØK: Den forventede overførsel vedrørende Kulturpolitik er et foreløbigt skøn.
Nedenfor er skematisk oversigt over status pr. 30. september 2018 for Kulturpolitikken.
Tekst | Opr. Budget | Korr. Budget | Forbrug pr 30.09.18 | Forbrugs-procent | Note |
Puljer | 3.216.365 | 3.460.365 | 2.718.966 | 78,57% | 1 |
Kulturinstitutioner | 59.710.774 | 60.977.774 | 44.562.421 | 73,08% | 2 |
Tilskud |
|
|
|
|
|
Museer | 20.056.106 | 19.963.106 | 19.907.241 | 99,72% | 3 |
Teatre | 7.235.577 | 7.335.577 | 7.087.262 | 96,61% | 4 |
Øvrige kulturtilskud | 5.061.528 | 5.015.528 | 4.124.567 | 82,24% | 5 |
Fælles puljer | - | -48.000 | - | 0,00% | 6 |
Fælles Kultur | 3.063.650 | 3.279.650 | 1.778.828 | 54,24% | 7 |
I alt | 98.344.000 | 99.984.000 | 80.179.284 | 80,19% |
|
Noter:
- Kulturpuljen
Afsat | 1.259.515 kr. |
Overført fra 2017 | 95.000 kr. |
Heraf disponeret pr. 22.08.2018 | 986.397 kr. |
| 368.118 kr. |
|
|
Der er disponeret til bl.a. |
|
|
|
Arrangementer udbetalt pr. 30.09.2018 | 654.021 kr. |
Yderligere disponeret | 332.376 kr. |
Der er yderligere givet tilskud til blandt andet MusikKolding, Sønderjyllands Symfoniorkester, Legetøjsmuseet og Dr. Dorothea teatret.
- Biblioteket har bogført husleje samt katalogiseringsbidrag for hele 2018. MGK har modtaget statstilskud for 3 kvartaler i 2018. Stadsarkivet har fået udbetalt tilskud fra A.P. Møller Fonden på 1.326.000 kr., som skal dække udgifter til et projekt med Efteruddannelse – nyt autentisk læringsmiljø og strækker sig fra 2017-2020.
Regionalt spillested har modtaget tilskud fra Kulturstyrelsen for 3 kvartaler.
- Udbetaling af tilskud.
- Mungo Park og Kolding Teater har fået udbetalt tilskud for hele år 2018. Der er modtaget statstilskud for Mungo Park for hele 2018.
- Udbetaling af tilskud til blandt andet enkelte lokalhistoriske arkiver, Geografisk Have og Danmarkssamfundet m.m.
- Fælles pulje som styres centralt fra.
- Udgifter til blandt andet Skole- og Kulturpuljen, motorvejsskilte samt Søsterhuset m.m. Forbrug i forbindelse med bevillingskontrollen medio 2018, er endnu ikke trukket.
Bilag
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Kulturudvalget den 09-10-2018
Godkendt, idet Merete Due Paarup deltager i Statens Kunstfonds Kommunedialogmøde den 12. oktober 2018 kl. 11.00-15.30 og Biblioteksdebatmøde den 1. november 2018 kl. 14.00-16.00.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet:
Arrangement | Dato | Tid | Deltager |
Statens Kunstfonds Kommunedialogmøde | 12. oktober | 11.00-15.30 | Merete Due Paarup |
Biblioteksdebatmøde | 14.00-16.00 | Merete Due Paarup |
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Bilag