Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
23-08-2021 09:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kulturudvalget |
Sted: |
Nicolai for Børn |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/14325
Resumé
Kolding Egnsteater fremlægger budget og aktivitetsplan for sæsonen 2021/2022. Forud for udvalgsmødet deltager ledelse samt bestyrelsesrepræsentanter fra teatret i det årlige dialogmøde med udvalget. Her vil teatret uddybe både budget og aktivitetsplan samt indgå i dialog med udvalget om den supplerende samarbejdsaftale og status og målsætninger for denne.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kolding Egnsteaters budget og aktivitetsplan for 2021/2022 godkendes.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kolding Egnsteater skal, som en del af egnsteateraftalen, årligt fremsende budget og aktivitetsplan for den kommende sæson til godkendelse i Kulturudvalget. Herudover skal teateret, som en del af den supplerende samarbejdsaftale, deltage i dialogmøde med Kulturudvalget. Sidstnævnte skal ifølge den supplerende samarbejdsaftale finde sted i forbindelse med udvalgets godkendelse af teaterets årsrapport. I 2021 finder dialogmødet - efter aftale med formandsskabet - sted i forbindelse med teaterets fremlæggelse af budget og aktivitetsplan.
Budget
Det fremsendte budget indeholder udgifter på i alt 10.495.389,12 kr. og indtægter på i alt 10.539.881,80 kr. Derudover kommer afskrivninger på 97.572 kr., så det forventede resultat bliver på -53.079,32 kr.
Aktivitetsplan
For den kommende sæson kan Kolding Egnsteater p.t. præsentere 127 arrangementer i Kolding. Dertil kommer turnéforestillinger, men grundet usikkerhed omkring Covid-19 situationen, som påvirker mange udøvende kunstnere og teatre i forhold til planlægning, er alle turnéaktiviteter ikke fastlagt endnu.
Teateret melder endvidere, at en lang række samarbejder og aktiviteter er ved at blive fastlagt og konkretiserede. Det gælder blandt andet samarbejde med Teaterskolen Dorothea, Lunderskov Efterskole og Folkekoret, udlån af lokaler, workshops med frie grupper, events som Opera og Brunch samt Musical Nights, Barevents (min. 31 stk.), forestillingsrelaterede events, stand-up mv. Teateret forventer derfor at få en del ekstra aktiviteter i kalenderen.
Ud over målsætningerne i egnsteateraftalen har Kolding Egnsteaters bestyrelse besluttet følgende målsætninger for den kommende sæson:
- Måling på aktivitetsniveau – lokalt forankrede aktiviteter. Med dette menes samlede aktivitetsdage for teatret, altså hvor mange aktivitetsdage eller aktiviteter teateret har i løbet af sæsonen på teatret. Teaterets målsætning er minimum 110 stk. fra 1. juli 2021 til 30. juni 2022.
- Måling på Bylivsaktiviteter – Dvs. de aktiviteter, som teateret arrangerer i samarbejde med City Kolding og som finansieres af Bylivpuljen. Parternes fælles målsætning er minimum 35 afviklede aktiviteter.
- Måling på antal forskellige samarbejdspartnere – Kolding Egnsteater har en ambition om at række langt ud i lokalsamfundet. Det skal bl.a. ske gennem samarbejder med lokale kulturaktører og erhvervsliv. Det er teaterets mål at få minimum 10 lokale samarbejdspartnere i løbet af sæson 21/22.
- Fokus på udvikling af børne- og ungesegmentet og samarbejde med uddannelsesmiljøet – Teateret vil have fokus på at opdyrke og udvikle kontakten og samarbejdet med børne- og ungesegmentet samt uddannelsesmiljøet på alle niveauer i Kolding Kommune. Teateret vil i den første sæson arbejde for at afvikle minimum 15 aktiviteter henvendt til de 0-35 årige (børn og unge). Derudover vil teateret arbejde på at komme tættere på uddannelsesmiljøet, så der kan opstå synergi og udvikling af scenekunsttilbud.
På mødet vil repræsentanter fra Kolding Egnsteater drøfte aktivitetsplan og ovennævnte målsætninger med Kulturudvalget.
Bilag
Sagsnr.: 19/37549
Resumé
Ved budgetforhandlingerne i juni 2021 blev der til alle fagudvalg tildelt såkaldte Corona-midler til udvalgets disposition i 2021. Kulturudvalget har dermed en Genstarts-pulje på 1 mio. kr. I denne sag fremlægger forvaltningen forslag til udmøntning af puljen.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår
at kriterierne for puljen godkendes.
at forvaltningen indsamler ansøgninger og fremlægger en indstilling til godkendelse på Kulturudvalgsmødet i september.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Ved budgetforhandlingerne i juni 2021 blev det besluttet at tildele de enkelte fagudvalg midler, så udvalgene selv kunne disponere og prioritere, hvordan de bedst kunne bidrage til at overkomme de udfordringer pandemien har skabt, og dermed også genstarten af kulturlivet.
Der har hen over sommeren været et høj aktivitetsniveau hos kulturinstitutionerne, men såvel lokalt som nationalt, er der en række tegn på, at borgernes lyst til kulturoplevelser falder i eftervirkningerne af pandemien.
Senest viser en rapport fra en adfærdsmåling fra Applaus i samarbejde med Rambøll Management Consulting, at lysten, trygheden og forventninger til at bruge kulturlivet er faldet hos borgerne. Siden genåbningen i april har tidligere målinger vist en stigende lyst og optimisme, men den udvikling er stoppet, lyder det fra Applaus.
Målingerne er iværksat af kulturens genstartsteam, og er finansieret af Kulturministeriet.
Der er altså god grund til at iværksætte aktiviteter, der kan bidrage til at borgerne igen føler tryghed ved og genfinder lysten til at bruge kulturlivet.
For at fremme den hurtige udmøntning foreslår forvaltningen derfor, at der etableres en pulje, der understøtter projekter, der bidrager til dette.
Da det er tanken, at midlerne skal bruges i år, er en hurtig og effektiv ansøgnings- og udmøntningsproces nødvendig.
Forvaltningen foreslår derfor følgende kriterier:
Der kan søges om projekter, der bidrager til genstarten af kulturlivet i Kolding kommune, og der er særlig fokus på projekter, der bidrager til at borgere genfinder trygheden og lysten til at bruge kultur.
Projekterne skal understøtte et eller flere af de Kulturpolitiske Fokusområder.
Puljen kan søges af professionelle kommunale eller kommunalt støttede kulturinstitutioner med samarbejdsaftaler. Professionelle institutioner forstås i denne sammenhæng institutioner med lønnet ledelse og personale.
En kulturinstitution kan søge alene eller i samarbejde med andre.
Der skal minimum søges om et beløb på 100.000 kr.
Ansøgningsfristen er den 5. september.
Sagsnr.: 21/16616
Resumé
Med den seneste donation fra en privat sponsor i Vamdrup til foreningen Vamdrup Kino, er der nu finansiering til etablering af ”Vores Hus” i Vamdrup. Huset bygges og ejes i et fællesskab mellem Vamdrup Kino og Vamdrup Bibliotek og kommer til at fungere som et åbent hus med et mangfoldigt kulturtilbud til borgere og foreninger i Vamdrup.
Vamdrup Bibliotek foreslås derfor flyttet fra de nuværende lokaler til det nybyggede Vores Hus, når det er klart til indflytning.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Vamdrup Bibliotek flytter fra de nuværende lokaler på Jernbanegade 1 til det nybyggede Vores Hus ved Kinotorvet, når dette er klart til indflytning.
at ejendommen Jernbanegade 1 sættes til salg.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Den 28. april 2020 besluttede Byrådet at fremrykke anlægsudgifter til en lang række projekter, herunder omdannelse af Vamdrup Kino til hus med et mangfoldigt udvalg af kulturelle tilbud til borgerne i Vamdrup. De bevilgede midler blev tildelt dels til udbygning af Vamdrup Kino, dels til afsøgning og forberedelse af mulighederne for samtænkning med biblioteket.
Den 8. september 2020 blev Kulturudvalget præsenteret for et skitseprojekt, der blev udarbejdet i et tæt samarbejde mellem Vamdrup Kino, biblioteket og en række foreninger og øvrige interessenter i Vamdrup. Tanken er at etablere et moderne mødested, hvor Vamdrup Kino og Vamdrup Bibliotek er hovedaktører i et åbent hus, der kan fungere som samlingssted for hele byen.
Udvalget tog orienteringen til efterretning og opfordrede forvaltningen til at arbejde videre med kinoprojektet som et kulturhus, hvor der fortsat afsøges yderligere bredde i projektet via samarbejde med andre interessenter og foreninger. Desuden anmodes forvaltningen om at udarbejde et ændringsforslag til budgetforhandlingerne primo 2021.
Parterne har arbejdet videre og i fællesskab udarbejdet det vedlagte skitseforslag, som også har været drøftet med række foreninger i Vamdrup på 2 workshops.
Ved budgetforhandlingerne primo 2021 blev projektet tildelt 2 mio. kr.
I juni måned bevilgede Bent O. Jørgensens Fond, der ejer Dansk Autologik A/S 5.735.000 kr. til Vamdrup Kino til realisering af projektet, og den samlede finansiering er dermed på plads.
Der er nedsat en byggestyregruppe, og Vamdrup Kino er i dialog med biblioteket om en samarbejdsaftale med huset.
Samarbejdsaftalen vil blive fremlagt til godkendelse i Kulturudvalget, når den er færdigudarbejdet.
I dag er Vamdrup Bibliotek placeret i den kommunalt ejede ejendom beliggende Jernbanegade 1.
Bygningen er udpeget bevaringsværdig med den gældende lokalplan 48, der omfatter området Jernbanegade/Nørregade/Villagade.
Bygningen er beliggende inden for lokalplanens område B, hvor bebyggelsens stueetage kun må anvendes til butiksformål (dagligvare- og udvalgsvarebutikker, banker, ejendomsmæglere o. l), restaurations- og cafevirksomhed samt offentlige formål. De øvrige etager må kun anvendes til bolig og offentlig og privat service såsom kontorer, klinikker og lignende.
Om bygningens ydre er i lokalplanen fastsat, at ”de kulturhistoriske værdier i det gamle stationsby miljø på ejendommene Jernbanegade 1,3 og 7 er sårbar over for ændringer af dets arkitektur (f.eks. proportioner, vinduer, facadeændringer). Bebyggelse må derfor ikke nedrives, ombygges eller på anden måde ændres uden Byrådets tilladelse.”
Forvaltningen foreslår, at ejendommen sættes til salg. Syd- og Sønderjyllands Politi har et kontor til rådighed for lokalpolitiet i Vamdrup, og ved et salg af bygningen, skal denne aftale opsiges.
Historisk-Topografisk forening for Vamdrup ønsker at bygningen benyttes til et kulturelt formål, og foreslår at Lokalhistorisk Arkiv får bygningen stillet til rådighed. Foreningen foreslår to muligheder:
- Kommunen stiller bygningen vederlagsfrit til rådighed for arkivet og påtager sig udgifter til varme, el og vedligehold
Eller
- Kommunen overdrager bygningen til Historisk-Topografisk forening for Vamdrup for et symbolsk beløb, og påtager sig de årlige el- og varmeudgifter.
Udgifterne til el, varme, skatter/afgifter og vedligehold udgør i dag ca. 200.000 kr. årligt.
Strategisk Væksts vurdering af ejendommens kontantværdi er 1.4 mio. kr.
Såfremt udvalget ønsker at fremme Historisk-Topografisk forenings forslag, foreslår forvaltningen at udvalget drøfter, hvordan de årlige driftsudgifter skal finansieres.
Bilag
Sagsnr.: 21/18325
Resumé
Kongeaamuseet fremsender årsrapport for 2020 for Kongeaamuseet, Foreningen Kongeaamuseet og Lokalhistorisk Arkiv.
Årsrapporten udviser et underskud på 6.352,43 kr. Egenkapitalen ultimo 2019 er på 601.715,89 kr.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at årsrapporten for 2020 godkendes.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kongeaamuseet har indgået samarbejdsaftale med Kolding Kommune fra 1. januar 2020 til 31. december 2023.
I henhold til samarbejdsaftalen fremsender Kongeaamuseet evaluering af handlings- og aktivitetsplanen. Museet har i forhold til de Kulturpolitiske Fokusområder arbejdet med ”Kultur som løftestang”, ”Borgeren som medskaber” og ” Mødesteder og midlertidighed”. Museet udbyder i årsberetningen.
Museet er tæt forbundet med Foreningen Kongeaamuseet og Lokalhistorisk arkiv, og deres økonomi hænger sammen. Samlet var der et driftsunderskud på 6.352,43 kr. i 2020, og egenkapitalen er på 601.715,89 kr. ultimo 2020.
Kongeaamuseet har fået et tilskud på 136.000 kr. og Lokalhistorisk Arkiv på 29.390,83 kr. fra Kolding Kommune.
Entreindtægter udgør 9.487 kr.
Der har i alt været indtægter på 410.463,71 kr.
Udgifterne har samlet været på 416.816,14 kr. Den største udgift var vedrørende genforeningen.
I 2020 har museet haft besøg af 859 gæster inklusiv flere skoler og foreninger.
2020 var et specielt år, hvor restriktionerne i forbindelse med Covid-19 fik betydning for Historisk Forening og Kongeaamuseets planer og muligheder. Inden landet i marts lukkede ned, nåede museet dog at gennemføre nogle af de planlagte aktiviteter i forbindelse med fejringen af Genforeningen herunder en specialudstilling og en aften med underholdning med Sigurd Barrett.
Historisk Forening og Kongeaamuseet gennemførte i 2020 et stort projekt i samarbejde med gruppen af lokalarkiver og museer i Kolding og Vejen kommuner. Projektet ”Her gik grænsen” førte til udgivelsen af foldere med syv kulturhistoriske cykelruter i Kolding og Vejen samt opsætning af informationsskilte på ruterne.
Cykelruterne og folderne skulle have været lanceret ved et event den 30. maj, men det satte Covid-19 en stopper for. Selv uden eventen var der dog så stor interesse for cykleruterne, at arbejdsgruppen måtte finde finansiering til et andet oplag af folderne.
Derudover fortsatte også arbejdet – i samarbejde med Kolding Kommune - med at udarbejde en ansøgning til A.P. Møller fonden med henblik på finansiering af Kongeåstien i Kolding kommune.
Museet modtog i 2020 en række genstande til registrering, og der er desuden lavet et omfattende arbejde med ny og mere logisk nedpakning af allerede registrerede genstande.
Bilag
Sagsnr.: 21/17547
Resumé
I sagen fremlægges lejekontrakt vedrørende lokaler i Nicolai Kultur, Skolegade 2. Lokalerne er tidligere blevet udlejet til Dr. Dorothea Teatret, men fremover ønsker både teaterskole og teater, at det er Teaterskolen Dorothea, der er lejer i lokalerne.
Afledt af Corona-situationen har teatret en stor nedgang i antal tilmeldte elever. På den baggrund foreslås en huslejereduktion på 50 % i en indkøringsfase på et år.
Sagen behandles i
Kulturudvalget og Økonomiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget godkender lejekontrakten med Teaterskole Dorothea
at udvalget giver teaterskolen en huslejenedsættelse i et år.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Pris og historik
Siden 2016 har 200 m2 lokaler i Skolegade 2 været udlejet til Dronning Dorothea Teatret for 70.000 kr. årligt inkl. forbrugsudgifter, der svarer til ca. 10.000 årligt i indirekte tilskud.
Markedslejen blev vurderet at være ca. 600 kr. pr. m2 pr. år + forbrug, hvis lokalerne udlejes til liberale formål.
Markedslejen blev vurderet at kunne nedsættes til ca. 400 kr. pr. m2, når lokalerne udlejes til kulturelle og undervisningsmæssige formål, hvor kommunen som udlejer samtidig stiller krav om, at lejerne skal bidrage til det kulturelle liv i Nicolai-komplekset med både egne aktiviteter og generelt samarbejde om udviklingen i bygninger og gård.
I hele perioden har der været et tæt samarbejde mellem Dr. Dorothea Teatret og Teaterskolen Dorothea. Dramaskolen har i perioden haft adgang til teatrets lokaler (mod betaling til teatret), der således er blevet brugt både af teaterskole og af teater. Teatret og dramaskolen deler navnet Dorothea, men er to forskellige institutioner.
Ny lejekontrakt med Teaterskolen Dorothea
Pt. er kontrakten med teatret, der var tidsbegrænset, udløbet. Forvaltningen har været i dialog med både teaterskole og teater, og parterne er enige om, at de fortsat ønsker at leje lokalerne på samme økonomiske vilkår som hidtil. Dog vil det fra 1. september 2021 være teaterskolen, der er lejer.
I aftalen indgår, at teaterskolen har ret til at fremleje lokaler til teatret, og at al økonomi i den forbindelse aftales internt parterne imellem.
I aftalen fremgår det desuden at lokalerne vedligeholdes af kommunen på lige fod med resten af bygningen Skolegade 2. Såfremt lejer ønsker et højere niveau eller ændringer, så forestår de selv udgiften. Alle større justeringer skal vendes med og godkendes ved kommunen inden igangsættelse, da bygningen er fredet, og der derfor er relativt stramme regler for, hvad der er lovligt og muligt.
Der er justeret i aftalen, der tidligere var tidsbegrænset, således at den nu er uden bagkant men kan opsiges af begge parter med ½ års varsel.
Huslejenedsættelse i en år
Dramaskolen har været hårdt ramt af corona. Efter en stejl udviklingskurve op ad med stærkt øget elevtal gennem de sidste år har skolen mistet mange elever i tiden med corona. Det indvirker også på skolens samlede økonomi. På den baggrund foreslår forvaltningen, at dramaskolen i en indkøringsfase fra 1. okt. 2021 til og med 30. sep. 2022 bevilliges en reduktion i husleje, således at de i det første år, hvor skolen skal på fode igen, betaler 35.000 kr. – det vil sige 50 % af den normale husleje.
Såfremt indstillingen godkendes er det forvaltningens vurdering, at den midlertidige huslejenedsættelse kan rummes inden for kulturudvalgets budget.
Bilag
Sagsnr.: 21/18962
Resumé
Foreningen Kulturlogen har modtaget støtte fra Tuborgfonden til projekt Kulturel Kickstart. Støtten udbetales imidlertid først efter endt projekt, hvorfor Kulturlogen søger om et udlæg fra Kulturpuljen indtil midlerne udbetales.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at ansøgningen imødekommes.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Foreningen Kulturlogen på Råværket har tidligere orienteret Kulturudvalget om projekt Kulturel Kickstart.
Projektet er et uofficielt uddannelsesforløb, hvor alle kan deltage og lære, hvordan man starter fra “scratch” og ender med et succesfuldt kulturprojekt. Forløbet omfatter procestænkning, sceneteknik, byggeteknik, medieproduktion og projektledelse. Underviserne er ildsjæle på Råværket og deltagerne kan prøve deres læring af i praksis på Råværket, enten via de eksisterende arrangementer/festivaller på Råværket eller ved at skabe deres eget projekt eller arrangement.
Kulturlogen har blandt andet søgt Tuborgfonden om støtte til projektet, og har herfra modtaget i alt 50.000 kr.
Kulturel kickstart starter i august, og projektet forventes afsluttet i 2022.
Tuborgfondens støttepraksis er at udbetale støttebeløbet efter endt projekt, og det efterlader Kulturlogen med en udfordring. Fonden har indvilget i at udbetale 25.000 kr. til inventar nu, men de resterende 25.000 kr. til honorarer til undervisning, skal Kulturlogen selv lægge ud for, indtil projektet er afsluttet.
Kulturlogen anmoder dermed om et udlæg fra Kulturpuljen til betaling af honorarer indtil logen modtager den endelige bevilling fra Tuborgfonden.
Bevillingsbrevet er vedlagt sagen.
Bilag
Sagsnr.: 20/12803
Resumé
I Kolding Kommune havde man allerede inden Corona-krisen erfaret, at der var et stigende behov for at skabe sociale fællesskaber og samtaler mellem borgere, som kan styrke deres fysiske og mentale sundhed og derved mindske ensomheden. På den baggrund besluttede Direktionen den 12. juni 2020 at afprøve fællesskabsplatformen Boblberg i en periode på to år.
Corona-krisen har på mange måder øget både ensomheden og lysten til at hjælpe hinanden.
I øjeblikket opleves derfor en øget efterspørgsel på digitale måder at være sammen og sociale på.
Siden indgåelse af aftalen med Boblberg viser den løbende opfølgning på anvendelsen, at der er en stigende brug af Boblberg blandt borgere fra Kolding Kommune, både for så vidt angår alderssammensætning og mangfoldighed i emner samt positive tilbagemeldinger fra brugerne.
På den baggrund besluttede Social- og Sundhedsudvalget den 19. maj 2021 at fremsende et ændringsforslag til budgettet for 2022-2025 med henblik på en permanentgørelse af Boblberg.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap og Hjælpemiddeludvalget (16/6), Social- og Sundhedsudvalget (16/6), Lokaldemokratiudvalget (16/8 - orientering), Fritids- og Idrætsudvalget (17/8 - orientering), Børne- og Uddannelsesudvalget (18/8 - orientering), Seniorudvalget (19/8 - orientering), Arbejdsmarkedsudvalget (19/8 - orientering) og Kulturudvalget (23/8 - orientering).
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 16-06-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Elvis Comic
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 16-06-2021
Social-og Sundhedsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Trille Nikolajsen
Tanya Buchreitz Løwenstein
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 16-08-2021
Godkendt med et ønske om, at udvalget får en status på et senere tidspunkt.
Merete Due Paarup
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 18-08-2021
Godkendt.
Jesper Elkjær
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 19-08-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Forebyggelse af ensomhed har en stigende interesse i samfundet, da ensomhed kan føre til mindsket livskvalitet og har betydning for sundheden. Mennesker, som oplever, at de er ensomme, har dårligere helbred og sværere ved at overvinde sygdom, end mennesker med stærke sociale relationer. Ensomhed og svage sociale relationer er derfor ikke kun et socialt problem, men øger også presset på sundhedssektoren.
I Kolding Kommune havde man allerede inden Corona-krisen erfaret, at der var et stigende behov for at skabe sociale fællesskaber og samtaler mellem borgere, som kan styrke deres fysiske og mentale sundhed og derved mindske ensomheden. I august 2020 indgik Direktionen derfor samarbejde om et pilotprojekt med Boblberg.
Hvad er Boblberg
Boblberg er en borger-til-borger-portal, der danner rammerne for et digitalt fællesskab, hvor borgere kan finde hinanden i fællesskaber om fælles interesser, udfordringer og aktiviteter i den virkelige verden. Det sker ved, at man på hjemmesiden Boblberg.dk kan oprette bobler (opslag) på en online opslagstavle. Indholdet på platformen oprettes af borgerne selv inden for de interesser og emner, som de finder interessante og reagerer på andres bobler.
Borgerne opretter sig selv på Boblberg, og funktionerne er meget brugervenlige.
Erfaringer med Boblberg i 2020-2021
Boblberg.dk har været til rådighed for Koldings borgere siden august 2020, og på den baggrund er der løbende udarbejdet opfølgning på aktiviteterne. Den løbende opfølgning viser, at der er en god og stigende aktivitet på Boblberg blandt Kolding Kommunes borgere siden august 2020, ligesom der er en høj responsrate og en stor mangfoldighed i både boblernes emner og brugernes alder. Der er interviewet 5 borgere fra Kolding Kommune, som benytter Boblberg, og de har alle givet udtryk for at de er tilfredse med platformen. Uddybende status på aktiviteter ses i bilag 1.
Indsatser for at udbrede kendskabet til Boblberg
Siden indgåelse af samarbejdet med Boblberg i august måned 2020, har der været iværksat en række indsatser - både internt i de forskellige forvaltninger og eksternt over for borgere, foreninger, organisationer mv. Der var planlagt en del fysiske tiltag for at udbrede kendskabet til Boblberg, som det ikke har været muligt at gennemføre på grund af Covid-19. Indsatsen med at udbrede kendskabet er i stedet for sket gennem en række forskellige digitale medier. En uddybende oversigt over indsatser og positive historier fremgår af bilag 2.
Samarbejdsaftale og økonomi
Samarbejdsaftalen mellem Boblberg og Kolding Kommune trådte i kraft pr. 1. august 2020, og der er indgået en 2 årig aftale frem til 1. august 2022. Aftalen er uopsigelig frem til 31. januar 2022, hvorefter aftalen kan opsiges med 6 måneders varsel.
Den årlige pris for Kolding Kommunes benyttelse af Boblberg var i år 2020 kr. 132.000 ekskl. moms. For efterfølgende år vil prisen blive reguleret med 4,95 % årligt, da antallet af borgere og supporthenvendelser forventes at stige fra år til år. I år 2021 er prisen derfor kr. 138.534, i år 2022 kr. 145.391.
På baggrund af den løbende opfølgning og de positive erfaringer fra brugerne, besluttede Social– og Sundhedsudvalget den 19. maj 2021 et budgetudvidelsesforslag med henblik på en permanentgørelse af aftalen og finansiering af udgiften til Boblberg fra år 2022 og ud i årene.
Såfremt Byrådet ikke prioriterer en permanentgørelse af platformen, stopper Kolding Kommunes samarbejde med Boblberg efter projektperiodens afslutning pr. 1. august 2022,
og dermed lukkes der for adgangen til Boblberg for borgere i Kolding.
Fremtidig organisering
Socialforvaltningen fortsætter efter projektperiodens afslutning pr. 1. august 2022 med at være systemejer. Styregruppen udarbejder en årlig status og tager stilling til, om Boblberg fortsat skal stilles til rådighed som et tilbud til Koldings borgere. I den forbindelse vil styregruppen vurdere, om der fortsat er progression i anvendelsen og udbredelsen af Boblberg blandt Kolding Kommunes borgere, eller om der er kommet nye platforme, som er mere borgervenlige.
Bilag
Sagsnr.: 17/22370
Resumé
Udvalget prioriterer hvor de ønsker at holde udvalgsmøder i efteråret 2021.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget prioriterer, hvor de ønsker at holde de resterende møder i 2021.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Udvalget har ønsket, at størstedelen af udvalgets møder finder sted på kulturinstitutioner og øvrige relevante steder i Kolding Kommune. På grund af Corona-restriktioner er en stor del af møderne i 2021 blevet holdt enten online. Det betyder, at flere planlagte besøg er blevet udskudt.
Nedenfor fremgår forvaltningens forslag til, hvor de resterende møder i 2021 kan afholdes. Listen er udarbejdet med afsæt i udvalgets tidligere ønsker og planer for placering af møderne.
- September: Kvarterhuset. Med oplæg og rundvisning ved formanden for Kvarterhuset, der nu drives foreningsbaseret.
- Oktober: Trapholt. Årligt dialogmøde med bestyrelsen.
- November: Kulturskolen Kolding. Oplæg og rundvisning ved kulturskolechefen; nye billedkunstlokaler, status på den ny kulturskole.
- December: Museum Kolding. Årligt dialogmøde med bestyrelsen.
Sagsnr.: 21/4261
Resumé
Pr. 31. juli 2021 er forventningerne til Kulturpolitik, serviceudgifter for 2021 følgende:
- Regnskabet forventes at være 3.000.000 kr. mindre end det korrigerede budget.
- Ved budgetopfølgningen pr. 31. juli 2021 forventes en overførsel fra drift til anlæg på 850.000 kr. i forbindelse med sorteringsanlægget på biblioteket samt 250.000 kr. i forbindelse med Kulturskolen, atelier i gammel svømmehal.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Regnskabet for Kulturpolitik, serviceudgifter forventes at være 3.000.000 kr. mindre end det korrigerede budget, og der forventes en overførsel til 2022 på 2.500.000 kr. og resterende 500.000 til 2024.
Bemærkning til Økonomiudvalget: Der forventes en overførsel til 2022 vedrørende Kulturpolitik, der er stadig nogle usikkerhedsmomenter.
Nedenfor er skematisk oversigt over status pr. 31. juli 2021 for Kulturpolitikken.
Tekst | Opr. Budget | Korr. Budget | Forbrug pr. 31.07.2021 | Forbrugs-procent | Note |
Puljer | 1.957.000 | 2.483.000 | 1.303.399 | 52,5% | 1 |
Kulturinstitutioner | 57.192.000 | 57.175.000 | 28.379.278 | 49,6% | 2 |
Tilskud |
|
|
|
| 3 |
Kulturarv | 11.427.000 | 13.608.000 | 13.284.811 | 97,6% |
|
Kunst og Design | 8.003.000 | 7.502.000 | 7.364.503 | 98,2% |
|
Scenekunst | 7.556.000 | 7.304.000 | 8.024.724 | 109,9% |
|
Musik | 801.000 | 1.016.000 | 977.480 | 96,2% |
|
Øvrige kulturtilskud | 3.724.000 | 3.855.000 | 3.857.761 | 100,1% |
|
Event | 645.000 | 1.004.000 | 276.723 | 27,6% |
|
Fælles Kultur projekter | 929.000 | 3.338.000 | 1.088.726 | 32,6% | 4 |
Skulpturer og bygninger | 1.981.000 | 3.549.000 | 1.345.594 | 37,9% | 5 |
I alt | 94.215.000 | 100.834.000 | 65.902.998 | 65,4% |
|
Noter:
- Puljer bestående af Kulturpuljen, Ungepuljen, Musik Kolding og 100 året for Genforeningen i 2020.
- Drift af institutionerne under Kulturpolitikken. Biblioteket har betalt husleje for hele 2021. Kulturskolen har modtaget refusion for 3 kvartaler i 2021 samt elevindbetalinger. Regionalt spillested har modtaget statstilskud for 3 kvartaler.
- Udbetaling af tilskud i henhold til samarbejdsaftaler. Der er modtaget refusion vedrørende Kolding Egnsteater for 3 kvartaler 2021.
- Løbende projekter under Kulturpolitikken.
- Løbende drift af skulpturer og bygninger under Kulturpolitikken.
- Ved budgetopfølgningen pr. 31. juli 2021 forventes en overførsel fra drift til anlæg på 850.000 i forbindelse med sorteringsanlægget på biblioteket samt 250.000 kr. i forbindelse med Kulturskolen, atelier i gammel svømmehal.
Sagsnr.: 20/34167
Resumé
Budgetbidraget for Kulturpolitik svarer til den vedtagne budgetramme for perioden 2022-2025 vedtaget af Byrådet den 29. juni 2021 med reviderede beløb.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Budgetbidraget er udarbejdet i overensstemmelse med budgetprocedure 2022. Bidraget, der svarer til budgetrammen, betyder et uændret serviceniveau set i forhold til 2021. Rammerne er godkendt på Byrådets møde den 29. juni 2021, men revideres løbende.
Bevillingsrammen for Kulturpolitik er udnyttet således (i hele 1.000 kr.):
| 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
Bevillingsramme | 98.472 | 97.925 | 97.010 | 96.465 |
Budgetbidrag | 98.472 | 97.925 | 97.010 | 96.465 |
Difference | 0 | 0 | 0 | 0 |
Bidraget er i overensstemmelse med den korrigerede bevillingsramme for Kulturpolitik.
Sagsnr.: 19/37549
Resumé
Beskrivelse af konsekvenserne for Kulturpolitik af det vedtagne Budget 2021.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at redegørelsen tages til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
By- og Udviklingsforvaltningen har udarbejdet beskrivelse af konsekvenserne af det vedtagne Budget 2021 godkendt på Byrådets møde den 29. juni 2021.
Nedenstående poster er medtaget i det vedtagne Budget 2021.
Drift (1.000 kr.)
Forslags-nr. | Tekst | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | Beskrivelse af konsekvenser |
| Coronamidler | 1.000 | 0 | 0 | 0 | 0 | Behandles på selvstændigt punkt på dagsordenen. |
| Landbomuseet | 50 | 50 | 50 | 50 | 50 | Landbomuseet modtager et årligt tilskud på 50.000 kr. Forvaltningen udarbejder i løbet af efteråret samarbejdsaftale med museet til godkendelse i Kulturudvalget. |
MU-S-03 | Harteværket, drift og vedligehold | 320 | 320 | 320 | 320 | 320 | Hartværkets årlige tilskud øges med 320.000 kr. Forvaltningen udarbejder i løbet af efteråret allonge til den nuværende samarbejdsaftale til godkendelse i Kulturudvalget. |
Der er i det vedtagne Budget 2021 medtaget en bevillingsnote:
Overførselssagen 2021/2022
Bevillingsreglen vedrørende 3 % overførselsadgang for serviceudgifter ændres alene for overførslen 2021/2022 til 4 %. Dog sikres alle politikområders adgang til en overførsel på minimum 5 mio. kr. Overførslen beregnes samlet set for overførsler, som er en konsekvens af Byrådsbeslutninger i perioden august til december 2021 herunder de 2 resterende budgetopfølgninger samt selve overførselssagen, der behandles af Byrådet i april 2022. Centrale puljer afsat under administrationspolitik til tværgående udgifter er undtaget, og overskud kan her overføres fuldt ud.
Socialområdet tilføres i forbindelse med budgetaftalen den 15. juni 2021 delvist midler til dækning af udgiftspres både i 2021 og i budgetperioden 2022 – 2025. Det nuværende skøn for regnskab 2021 viser et yderligere udgiftspres på ca. 4 mio. kr. – 5 mio. kr. I forbindelse med overførselssagen kompenseres socialområdet med op til 5 mio. kr. via tilførsel af midler fra politikområder, der i 2021 har et overskud på over 4 % / 5 mio. kr. I det omfang sker en forholdsvis inddækning, finansieret via den faktiske overførselsadgang.
Sagsnr.: 20/34167
Resumé
Forvaltningen fremsender forslag til takster for 2022 på Kulturpolitikkens områder.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at takster for Kulturpolitikkens områder godkendes med henblik på at indgå i budgetforslaget for 2022,
at Byrådet delegerer kompetencen, som tidligere, til at fastsætte billetpriserne for enkeltstående arrangementer til by- og udviklingsdirektøren.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Forvaltningen oplyser, at områderne under Kulturpolitikken er meget forskellige og derfor også har mange forskellige takster, som gør det svært at forenkle. Det skal dog bemærkes, at borgerne kun møder et lille udsnit af taksterne, når de søger, da de er splittet op under de enkelte institutioner på Link til Kolding kommunes hjemmeside.
De fleste takster er uændrede eller prisfremskrevet med nettoprisindekset.
Forvaltningen foreslår følgende takster for 2022 på Kulturpolitikkens områder:
Musikskolen – Kulturskolen Kolding
| Yderligere oplysninger: Kulturskolen@kolding.dk | 2021 | 2021 | 2022 | 2022 |
|
| Prisen er gældende for skoleåret 1. halvår 2021 10 rater pr. skoleår. | Prisen er gældende for skoleåret 2. halvår 2021 10 rater pr. skoleår. | Prisen er gældende for skoleåret 1. halvår 2022 10 rater pr. skoleår. | Prisen er gældende for skoleåret 2. halvår 2022 10 rater pr. skoleår. |
| Optagelsesgebyr/ Indskrivningsgebyr. Opkræves på 1. rate i hhv. Musikskolen/Billedskolen. | 175 | 175 | 175 | 175 |
Takst 1 | Baby Bongo, syng og leg for 2-3 årige samt musikalsk legestue. Holdstørrelser 8-12 elever - pris pr. måned. Talentlinjen (Klubben, Klassen og Akademiet). | 175 | 185 | 175 | 185 |
Takst 2 | Ind i Musikken. | 300 | 300 | 300 | 300 |
Takst 3 | Holdundervisning 2-6 elever – pris pr. måned. | 360* | 365* | 365* | 370* |
Takst 4 | Soloundervisning 20 min. Pr. uge – pris pr. måned. | 400* | 405* | 405* | 410* |
Takst 5 | Soloundervisning 25 min. Pr. uge – pris pr. måned. | 485* | 490* | 490* | 495* |
Takst 6 | Soloundervisning 30 min. Pr. uge – pris pr. måned. | 590* | 600* | 600* | 605* |
Takst 7 | Soloundervisning 45 min. Pr. uge – pris pr. måned. | 875* | 885*
| 885* | 895* |
Takst 8 | Voksen, holdundervisning 2-6 elever – pris pr. måned. | 380* | 385* | 385* | 390* |
Takst 9 | Voksen, soloundervisning 20 min. Pr. uge – pris pr. måned. | 445* | 450* | 450* | 455* |
Takst 10 | Voksen, soloundervisning 25 min. Pr. uge – pris pr. måned. | 550* | 560* | 560* | 565* |
Takst 11 | Voksen, soloundervisning 30 min. Pr. uge – pris pr. måned. | 655* | 665* | 665* | 675* |
Takst 12 | Voksen, soloundervisning 45 min. Pr. uge – pris pr. måned. | 970* | 980* | 980* | 690* |
Takst 13 | Soloundervisning 15 min. pr. uge (ifm. Talentlinje) - pris pr. måned. | 305 | 305
| 305 | 305 |
Kortakst /Instru-mentleje. | Hvis man ikke går til andet i Musikskolen - ellers gratis - pris pr. måned. | 95 | 95 | 95 | 95
|
*Prisfremskrives marts indeks til nærmeste afrundede 5’er.
Yderligere oplysninger: Kulturskolen@kolding.dk | 2021 | 2022 |
Søskenderabat. 2 eller flere børn i Musikskolen udløser søskenderabat. | 10% | 10% |
Refusion. Der ydes refusion, såfremt Kulturskolen aflyser mere end 3 gange i løbet af sæsonen. |
|
|
Friplads. Der kan søges om friplads til Musikskolen. Satsen for tildeling er følgende bruttoindtægt for husstanden og gælder 0-18 årige: |
|
|
Der tillægges desuden 7.000 kr. pr. barn fra og med barn nr. 2. |
|
|
Under 133.000 kr. | Bevilges hel friplads | Bevilges hel friplads |
Mellem 133.000 kr. og 156.000 kr. | Bevilges 75% friplads | Bevilges 75% friplads |
Mellem 156.000 kr. og 179.000 kr. | Bevilges 50% friplads | Bevilges 50% friplads |
Mellem 179.000 kr. og 202.000 kr. | Bevilges 25% friplads | Bevilges 25% friplads |
Over 202.000 kr. | Bevilges ikke friplads | Bevilges ikke friplads |
Billedskolen – Kulturskolen Kolding
Yderligere oplysninger: kulturskolen@kolding.dk | 1. halvår 2021 | 2. halvår 2021 | 1. halvår 2022 | 2. halvår 2022 |
Begynder og mellemstadiehold med ml. 8-12 elever. 30 ugers sæson. 7 rater. Der refunderes såfremt Kulturskolen aflyser mere end 2 gange. Takst 2 | 300 | 300 | 300 | 300 |
Talentlinjehold. Elever optages efter forudgående optagelsesprøve. Udvidet undervisningsforløb. 30 ugers forløb. Der refunderes såfremt Kulturskolen aflyser mere end 2 gange. Takst 4 | 405 | 405 | 405 | 410 |
Projektforløb af kortere varighed. Pris pr uge. |
|
|
| 95 |
Nicolai Kultur
Yderligere oplysninger: nicolai@kolding.dk | 2021 | 2022 |
Private
|
|
|
Enhedspris | 40 | 40 |
Årskort, enhedspris | 140 | 140 |
Familiekort (4 personer) | 400 | 400 |
Grupper | Hver 10. gratis | Hver 10. gratis |
Skoler og institutioner fra andre kommuner |
|
|
Løssalg pr. barn | 20 | 20 |
Skoler og institutioner fra Kolding Kommune har gratis adgang til Børnekulturhuset. | Gratis | Gratis |
Skoler/daginstitutioner fra Kolding Kommune har gratis adgang til turnerende børneteaterforestillinger. | Gratis | Gratis |
Rundvisning | 800 | 800 |
Specialomvisninger | 2.000 | 2.000 |
Koncerter I Nicolai Scene
|
|
|
Entrepris I forsalg | Varierer efter koncert | Varierer efter koncert |
Entrepris I døren | Varierer efter koncert | Varierer efter koncert |
Billetter i døren samt i forsalg til pensionister, studerende og børn under 12 | Varierer efter koncert | Varierer efter koncert |
Yderligere oplysninger: nicolai@kolding.dk | 2021 | 2021 | 2022 | 2022 |
| Kommercielle arrangementer pris pr. dag | Kommercielle arrangementer pris pr. halv dag (4 timer) | Kommercielle arrangementer pris pr. dag | Kommercielle arrangementer pris pr. halv dag (4 timer) |
Nicolai Scene | 4.500 | 2.250 | 4.500 | 2.250 |
Studiet | 2.000 | 1.000 | 2.000 | 1.000 |
Mødelokale 1 | 2.500 | 1.250 | 2.500 | 1.250 |
Stadsarkivet
Yderligere oplysninger: arkiv@kolding.dk | 2021 | 2022 |
Digitale fotos |
|
|
Digitaliserede fotos leveres via e-mail eller wetransfer. Hvis bestillingen omfatter mere end ½ times arbejde følges de almindelig timetakster for behandling af bestillingen.
| Gratis – creative common licens | Gratis – creative common licens |
Tillæg for udlevering på USB-stik fra arkivet.
| 50 | 50 |
Tillæg for foto der først skal digitaliseres (pr. stk.) Leveringstid for fotos, der skal digitaliseres, op til 4 arbejdsuger. Ekspresgebyr på 10 %, mindst 100 kr. Større opgaver 10 % rabat. | 100 | 100 |
Ved offentliggørelse skal fotografens navn, når det er muligt, altid anføres, og arkivet skal angives som kilde. De ovennævnte priser omfatter ikke den eventuelle betaling, fotografen er berettiget til ifølge ophavsretsloven. |
|
|
Audio-visuelle materialer
|
|
|
Sendes digitalt eller udleveres på et USB-stik. For forsendelse tillægges porto. | 500 | 500 |
Digitaliseret lyd- og film.
|
|
|
Digitalisering af lydoptagelser på kassettebånd. | Kontakt arkivet for en pris. | Kontakt arkivet for en pris. |
Leveringstid: op til 4 arbejdsuger også ved brug på læsesal. |
|
|
Formidling
|
|
|
Byvandring, pr. time | 1.350 | 1.350 |
Foredrag, pr. time | 1.350 | 1.350 |
Udfærdigelse af attester (f.eks. eksamensbeviser) betaling via mobilepay ved bestilling | Gratis | Gratis |
Arkivundersøgelser. | 500 kr. pr. påbegyndt time. Efter første time beregnes pr. påbegyndt kvarter. | 500 kr. pr. påbegyndt time. Efter første time beregnes pr. påbegyndt kvarter. |
Udstillingsplancher med historisk formidling, pr. planche. | 2.000 | 2.000 |
Grafisk opsætning pr. planche eller folder | 500 | 500 |
Klargøring af kommunale arkivalier til aflevering. Udgifter til makulering eller materialer afregnes særskilt. Overslag gives ved henvendelse. | 400 kr. ex. moms/ 500 kr. inkl. moms pr. time. | 400 kr. ex. moms/ 500 kr. inkl. moms pr. time. |
Skoletjenesten Kolding
Yderligere oplysninger: arkiv@kolding.dk | 2021 | 2022 |
Undervisningsforløb
|
|
|
Skoler og uddannelsesinstitutioner i Kolding Kommune. | Gratis | Gratis |
1-2 timers forløb | 500 | 500 |
3-6 timers forløb | 800 | Udgår |
Lejrskoleforløb (halvdag, 3 timer) | - | 1.500 |
Lejerskoleforløb (heldag 4-7 timer) | - | 3.000 |
Kompetenceudvikling lærere (både i og uden for Kolding Kommune) 1 dags kursusforløb 3 dags kursusforløb |
- - |
4.000 10.000 |
Godset
Yderligere oplysninger: godset@kolding.dk | 2021 | 2022 |
Leje af lokaler:
|
|
|
Brugere af øvelokaler |
|
|
Under 18 år | 99 | 99 |
Over 18 år
| 194 | 194 |
Institutioners brug af øvelokaler |
|
|
Formiddag | Gratis | Gratis |
Eftermiddag
| 584* | 597* |
Foreningsdrevne musikarrangementer i spillestederne– pr. dag /(foreninger)
| 729* | 745 * |
Foreningsdrevne øvrige kulturelle arrangementer i spillestederne på Godset | 1.146* | 1.172* |
Engangsleje pr øvelokale |
|
|
3 timer | 400 | 400 |
5 timer | 500 | 500 |
Fast eget øvelokale pr måned | 4.000 | 4.000 |
Proppenge fra bevillingsholder til Godset/Kolding Kommune: Afgiften betales af omsætningen fratrukket moms. | 7,5% | 7,5% |
Tilkøb af lydmand formidlet af Godset | Den gældende tarif jf. Dansk Musiker-Forbund | Den gældende tarif jf. Dansk Musiker-Forbund |
Fejlbetjening af dørkontrolsystem (tilkaldevagt/vægter) | 562* | 575* |
Hustekniker – A-takst (10-15 timer) | 2.695* | 2.756* |
Hustekniker – B-takst (0-10 timer) | 1.941* | 1.985* |
Hustekniker – C-takst (låse op/låse) | 534* | 546* |
Kommerciel udlejning af spillestedernes lokaler på Godset jf. regler, inkl. 1 hustekniker (A) samt alm. rengøring.
| 12.200 | 12.200 |
Arrangementet skal være foreneligt med Godsets drift, hvilket blandt andet betyder, at arrangementet skal være etisk og driftsmæssigt foreneligt med institutionens formål og de primære brugers behov. |
|
|
Der kan IKKE udlånes/lejes lokaler til brug for private selskabelige arrangementer. |
|
|
Ud over taksten må der påregnes udgifter til yderligere bemanding, diverse forbrug mv. afhængig af arrangementets type. |
|
|
Leje af ”Loftet” eller togvogn jf. regler |
|
|
½ dag | 2.000 | 2.000 |
Hel dag | 4.000 | 4.000 |
Institutionsleje af spillestedernes lokaler på Godset jf. regler |
|
|
½ dag | 2.000 | 2.000 |
Hel dag | 4.000 | 4.000 |
Engangsleje pr. lokale 3 timer (10-13 el. 13-16 el. 16-19) | 400 | 400 |
Engangsleje pr. lokale 5 timer (19-24) | 500 | 500 |
Fast, eget lokale pr. måned |
|
|
Betingelser: max. 10 brugere. Kan kun tilbydes hvis der er ledigt lokale. Kan opsiges af Godset med en måneds varsel (lbd. måned + 30 dage). Rengøring | 1.200 | 1.200 |
*Pristalsreguleres efter nettoprisindekset marts
Scenetrailer
Yderligere oplysninger: kultur@kolding.dk | 2021 | 2022 |
Leje pr. dag (1. Dag) | 3.800 | 3.800 |
Efterfølgende dage pr. dag | 1.800 | 1.800 |
Amfiscenen
Yderligere oplysninger: kultur@kolding.dk. | 2021 | 2022 |
Leje af Amfiscenen pr. gæst | 5 | 5 |
LED skærme
Yderligere oplysninger: kultur@kolding.dk. | 2021 | 2022 |
Annoncer som Kolding Kommune lovligt må støtte:
|
|
|
7 x 7 dages visning | 4.580* | 4.685* |
7 dages visning | 1.020* | 1.045* |
14 dages visning | 1.830* | 1.870* |
Øvrige annoncer:
|
|
|
7 dages visning | 2.035* | 2.080* |
*Prisfremskrives marts indeks til nærmeste afrundede 5’er.
Kolding Bibliotek
Yderligere oplysninger: bibliotek@kolding.dk | 2021 | 2022 |
Overskridelse af lånetiden
|
|
|
Voksne |
|
|
1-7 dage | 20 | 20 |
8-14 dage | 60 | 60 |
15-30 dage | 120 | 120 |
31–48 dage | 230 | 230 |
49 dage - | Erstatningspris + 230 | Erstatningspris + 230 |
Børn |
|
|
1-7 dage | - | - |
8-14 dage | 20 | 20 |
15-30 dage | 55 | 55 |
31–48 dage | 120 | 120 |
49 dage - | Erstatningspris + 120 | Erstatningspris + 120 |
Erstatninger for bortkommet og for ødelagt materiale, der ikke kan repareres |
|
|
Man kan selv købe et nyt eksemplar og betale for klargøringen. Dette gælder dog ikke CD-rom/PlayStation/ DVD/Wii, som er licensbelagt materiale. |
|
|
Bøger, noder, tegneserier, tidsskrift, mp3, CD’er (musik og tale). | Nypris + klargøring (50 kr.) | Nypris + klargøring (50 kr.) |
Bøger (flerbindsværker). Hvis enkeltbind ikke kan købes, erstattes hele værket med. | Nypris + Klargøring (50 kr.) | Nypris + Klargøring (50 kr.) |
Lydbøger – hele bogen | Nypris + Klargøring (50 kr.) | Nypris + Klargøring (50 kr.) |
Lydbøger – enkelt cd | 125 | 125 |
Romankasser med indhold | 2.400 | 2.400 |
Romankasser – enkelt bog | 250 | 250 |
Emnekasser – med indhold | 1.850 | 1.850 |
Emnekasse – enkelt bog | 175 | 175 |
CD-rom/dvd-rom/playstation/Wii | Licensbelagt nypris + klargøring (50 kr.) | Licensbelagt nypris + klargøring (50 kr.) |
DVD-film | 499 + Klargøring (50 kr.) | 499 + Klargøring (50 kr.) |
Sammensat materialer (eks. sprogkurser, noder med dvd/cd/cd-rom m.v.) Hvis enkelt stk. Ikke kan købes, erstattes hele værket med. | Nypris + klargøring (50 kr.) pr. stk. | Nypris + klargøring (50 kr.) pr. stk. |
Erstatning for ødelagte materialer, der kan repareres. |
|
|
Reparation af bøger, noder, tegneserier, tidsskrifter. |
|
|
Ombinding | 75 | 75 |
Plastning og anden reparation | 25 | 25 |
Reparation af andre materialer |
|
|
Mapper (lydbogsmapper) | 50 | 50 |
Poser (tidsskriftposer, musikposer, dvd/cd-rom poser m.v.) | 25 | 25 |
Hæfter (cover til musikcd’er, manualer m.m.) | 25 | 25 |
Kasser (roman og emnekasser) | 400 | 400 |
Priser for print og kopi
|
|
|
Der er på biblioteket adgang til fotokopimaskiner. Kopier/print | 2 | 2 |
Såfremt nypris ikke kan findes anvendes følgende standardpriser: |
|
|
Tidsskrifter | 74,00 kr. + klargøring | 74,00 kr. + klargøring |
CD (lyd og musik) | 99 kr. + klargøring | 99 kr. + klargøring |
Licensbelagt DVD/CD-rom | 749 kr. + klargøring | 749 kr. + klargøring |
Bøger | 249 kr. + klargøring | 249 kr. + klargøring |
Yderligere oplysninger: bibbooking@kolding.dk | 2021 | 2021 | 2022 | 2022 |
| Kommercielle arrangemen-ter pris pr. dag | Kommercielle arrangementer pris pr. halv dag (4 timer) | Kommercielle arrangementer pris pr. dag | Kommercielle arrangementer pris pr. halv dag (4 timer) |
Kolding Bibliotek |
|
|
|
|
Sal 1 – store sal | 4.000 | 2.000 | 4.000 | 2.000 |
Sal 2 – lille sal | 2.000 | 1.000 | 2.000 | 1.000 |
Sal 1 + sal 2 | 6.000 | 3.000 | 6.000 | 3.000 |
Mødelokale 1 og 5 | 1.500 | 1.000 | 1.500 | 1.000 |
Mødelokale 2,3 og 4 | 500 | 500 | 500 | 500 |
Forvaltningen oplyser videre, at alle takster skal godkendes i Byrådet.
I By- og Udviklingsforvaltningens regi gennemføres en lang række aktiviteter, hvor der opkræves entre. Det drejer sig bl.a. om arrangementer på Godset, Biblioteket, Kulturskolen Kolding, Nicolai m.v.
Det foreslås, at Byrådet delegerer kompetencen til at fastsætte billetpriserne for disse enkeltstående arrangementer til By- og Udviklingsforvaltningen.
Sagsnr.: 20/31444
Resumé
Budgetopfølgning pr. 30. juni 2021 for Kulturudvalgets politikområde.
Budgetopfølgningen indeholder en budgetflytning fra drift til anlæg vedr. sorteringsanlægget på biblioteket og atelier i den gamle svømmehal på Kulturskolen.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, samlet sag til Økonomiudvalget og Byrådet for alle områder.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Budgetopfølgning pr. 30. juni 2021 indstilles til Byrådets tiltrædelse.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der gennemføres den anden af 3 årlige budgetopfølgninger.
Budgetopfølgningen skal være udgiftsneutral, det vil sige at eventuelle merudgifter skal finansieres af øgede indtægter eller mindre udgifter andre steder.
Der er ved denne budgetopfølgning budgetændringer for Kulturpolitik.
Drift (i 1.000 kr.)
| 2021 | Note |
Sorteringsanlæg på Biblioteket | -850 | 1 |
Kulturskolen, atelier i gammel svømmehal | -250 | 2 |
Anlæg (i 1.000 kr.)
| 2021 | Note |
Sorteringsanlæg på Biblioteket | 850 | 1 |
Kulturskolen, atelier i gammel svømmehal | 250 | 2 |
Note 1:
Det nye sorteringsanlæg på Biblioteket finansieres via driften på biblioteket og pengene ønskes derfor flyttet til anlægsprojektet, som skal stå for selve udskiftningen.
Note 2:
Kulturpolitikken skal afholde 250.000 kr. af udgifterne i anlægsprojektet, pengene ønskes derfor flyttet til anlægsprojektet.
Det skal ligeledes bemærkes at på baggrund af økonomiaftalen 2022 er pris- og lønskønnet for 2021 ændret i nedadgående retning med 0,1 %. Beløbet reguleres ikke for 2021 i denne budgetopfølgning, men til orientering oplyses, at det nedjusterede skøn for kulturpolitikken udgør -94.000 kr.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 21/8506
Resumé
Byrådet har den 27. oktober 2020 besluttet, at de stående udvalg i perioden fra den 1. juni 2021 og frem til kommunalvalget på udvalgsmøderne beslutter, hvad der skal kommunikeres.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter og beslutter, hvilke sager, der kommunikeres med bistand fra forvaltningen.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Drøftet.
Prisoverrækkelse, Festuge og Kulturnat kommunikeres som vanligt.
Sagsfremstilling
Byrådet behandlede den 27. oktober 2020 en sag vedrørende ”Rammer vedr. politisk betjening” (sag nr. 2).
Af sagen fremgår bl.a. følgende:
Særlige regler gældende i året for afholdelse af valg til byråd
• Kommunikation
Fra den 1. juni i året for kommunalvalget og frem til valget skal der på hvert udvalgsmøde være en drøftelse og aftale vedrørende forvaltningens hjælp til kommunikation fra mødet. Hjælpen kan være i form af en pressemeddelelse – og det aftales, hvad formanden skal udtale sig om på vegne af udvalget.
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet:
- Sangerfest på Skamlingsbanken den 14. august. Deltagere Jesper Elkjær, Merete Due Paarup, Hamlaoui Bahloul, Michael Krogh.
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Bilag
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Beslutning Kulturudvalget den 23-08-2021
Taget til efterretning.
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen. Dette gøres ved, at hvert medlem skal underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.