Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
07-02-2019 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Arbejdsmarkedsudvalget |
Sted: |
BSB Industry |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 18/34670
Resumé
Beskæftigelses- og integrationsområdet dækker en pallette af services og ydelser. For at sætte nye retninger og få et større perspektiv er der behov for at arbejde strategisk med det samlede ansvarsområde, som Arbejdsmarkedsudvalget har det politiske ansvar for.
Det er derfor vedtaget, at der skal udarbejdes fem nye politikker. De er opdelt på fire fagpolitikker og en overordnet arbejdslivspolitik, som definerer rammerne og tilgangen til beskæftigelses- og integrationsområdet.
På mødet forelægges udvalget udkast til de fem politikker, som derefter sendes i høring, inden endelig vedtagelse i marts af Arbejdsmarkedsudvalget og Byrådet.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at udvalget drøfter de fremlagte udkast til nye politikker.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-02-2019
Politikkerne blev drøftet og godkendt.
Sagsfremstilling
Beskæftigelses- og integrationsområdet dækker en pallette af services og ydelser fra virksomhedsservice med bl.a. rekruttering af nye medarbejdere, efter- og videreuddannelse, sprogundervisning, fastholdelse af sygemeldte medarbejdere, den økonomiske forsørgelse, handicappede der skal på arbejdsmarkedet, veteraner og unge over til jobtræning og hjælp til ledige med at finde et arbejde.
For at sætte nye retninger og få et større perspektiv, der både sikrer synergi og sammenhæng for borgerne (borgerens centrum), men også et længere sigte på udvikling er der behov for at arbejde strategisk med det samlede ansvarsområde, som Arbejdsmarkedsudvalget har det politiske ansvar for.
Det er derfor vedtaget, at der skal udarbejdes fem nye politikker. De er opdelt på fire fagpolitikker og en overordnet arbejdslivspolitik, som definerer rammerne og tilgangen til beskæftigelses- og integrationsområdet.
- Arbejdsliv til alle
- Ungepolitikken – hjælper unge med livsmestering og arbejdsliv
- Politik for kvalificeret arbejdskraft og virksomhedsservice – arbejdsliv der skaber vækst for en enkelte, virksomheder og fællesskabet
- Politik for det rummelige arbejdsmarked – et arbejdsliv for alle mennesker
- Politik for integration og international arbejdskraft- arbejdsliv der integrerer mennesker i Kolding.
På mødet forelægges udvalget udkast til de fem ovenstående politikker. Derefter sendes de i høring internt i Kolding Kommune og i Koldings Arbejdsmarkedsråd. På Arbejdsmarkedsudvalgets møde i marts 2019 forventes de indstillet til vedtagelse, og derefter sendes de videre til byrådet til endelige vedtagelse.
Bilag
Sagsnr.: 19/2008
Resumé
Jobcenter Kolding igangsatte 26. november 2018 et 8 ugers traineeforløb for borgere, der var interesseret i landbruget som mulig levevej. Forløbet blev etableret i samarbejde med HANSENBERG. Formålet med forløbet var at spore deltagerne ind på landbruget som mulig levevej.
Deltagerne i forløbet har været et bredt udsnit af ledige borgere tilknyttet jobcentret. Dvs. unge under 30 år og ledige over 30 år.
Det var målet i forløbet at deltagerne lykkedes med at komme i uddannelse, mesterlære og/eller praktik med henblik på ordinær beskæftigelse.
9 borgere deltog i kursusforløbet, og heraf kom 5 deltagere i praktik med henblik på ordinær ansættelse.
Med udgangspunkt i de positive erfaringer fra det første forløb, ønskes der igangsat et nyt forløb i foråret 2019. Målgruppen vil være alle borgere tilknyttet jobcentret, der har interesse i landbruget som mulig levevej.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om det første forløb til efterretning, og
at Arbejdsmarkedsudvalget godkender finansiering af det andet forløb, der skal starte op i foråret 2019.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-02-2019
Orienteringen blev taget til efterretning og finansiering af andet forløb godkendt.
Sagsfremstilling
Jobcenter Kolding igangsatte 26. november 2018 et 8 ugers traineeforløb for borgere, der var interesseret i landbruget som mulig levevej. Forløbet blev etableret i samarbejde med HANSENBERG, og forløbet foregik hos HANSENBERG i Organia afdelingen, hvor dyr og dyrepasning er det primære omdrejningspunkt for alle aktiviteter på brancheskolen.
Indhold i forløbet
Kursusforløbet bestod af et 8 ugers forløb, hvor deltagerne fik undervisning i en lang række fag indenfor landbrugsområdet; hygiejne i dyrestalde, sikkerhed og arbejdsmiljø, sundhed og velfærd hos produktionsdyr, medicinhåndteringskursus, foder og fordring af produktionsdyr, reproduktion, kost og motion, grundlæggende betjening og vedligeholdelse af maskiner og personlig fremtoning.
I kursusforløbet var der praktiske aktiviteter i staldene parallelt med aktiviteter på erhvervsuddannelsernes grund – og hovedforløb.
Der var mulighed for udvidelse med to uger, hvis der var behov for erhvervelse af traktorkørekort.
Efter kursusforløbet på de 8 uger skulle deltagerne videre i enten uddannelse, nymesterlære eller praktik med henblik på ordinær beskæftigelse.
Formål
Formålet med forløbet var at spore deltagerne ind på landbruget som mulig levevej. Forløbet skulle forbinde deltagernes styrker og potentialer og etablere et stærkt match mellem potentialer, deltagernes ønsker og drømme og realistiske uddannelses – og jobmuligheder.
Målgruppen
Deltagerne i forløbet har været et bredt udsnit af ledige borgere tilknyttet jobcentret. Dvs. unge under 30 år og ledige over 30 år.
Status på kursusforløbet
9 borgere deltog i kursusforløbet, der startede op 26. november 2018.
6 deltagere gennemførte kursusforløbet, og heraf kom 5 i praktik med henblik på ordinær ansættelse efterfølgende. Landbrugsforeningen hjalp med at finde praktiksteder. Af de 3 deltagere, der ikke gennemførte forløbet, kom 2 i henholdsvis ordinær ansættelse og nymesterlære undervejs i forløbet. Den sidste deltager faldt fra undervejs i forløbet, men har netop genoptaget resten af forløbet.
Den overordnede konklusion på afvikling af det første forløb er, at alle deltagere har fået stort udbytte af forløbet, og at deltagernes egen motivation og lyst til fagområdet har haft stor betydning for forløbets succes.
Etablering af nyt forløb i foråret 2019
Med udgangspunkt i de positive erfaringer i det første forløb, ønskes der igangsat et nyt forløb i foråret 2019. Deltagerne i forløbet vil være et bredt udsnit af ledige borgere tilknyttet jobcentret. Dvs. unge under 30 år og ledige over 30 år.
Prisen vil være kr. 280.000 kroner, hvor der vil starte 15 deltagere, og hvor der forventes gennemsnitligt at være 10 deltagere i forløbet. Udgiften vil kunne finansieres af midler afsat i budgettet til den aktive beskæftigelsesindsats for unge på konto 5.
Tilføjelse til sagsfremstilling
Bilag
Sagsnr.: 19/2669
Resumé
Medlem af Arbejdsmarkedsudvalget, Benny Dall (Ø) har den 24. januar 2019 henvendt sig for at få et punkt på dagsorden.
Enhedslisten foreslår, at der etableres et team af jobkonsulenter med særligt fokus på at skaffe jobåbninger for fleksjobbere.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at udvalget drøfter henvendelsen.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-02-2019
Forvaltningen pålægges at komme med forslag til et bredt funderet tiltag til at få flere ledige borgere i fleksjob i sammenhæng med et fokus på det rummelige arbejdsmarked.
Sagsfremstilling
Medlem af Arbejdsmarkedsudvalget, Benny Dall (Ø) har den 24. januar 2019 henvendt sig for at få et punkt på dagsorden.
”Enhedslisten foreslår at der etableres et team af jobkonsulenter med særligt fokus på at skaffe jobåbninger for flexjobbere.
Begrundelse for forslaget:
Stadig flere kommer i flexjob i Kolding kommune. En udvikling Enhedslisten hilser velkommen. Desværre kan den udvikling ikke følge med i forhold til det antal borgere der er tilkendt flexjob, hvorfor vi har en voksende gruppe af ledige flexjobbere på ledighedsydelse. Der er derfor brug for at der skaffes flere flexjob åbninger.
Hertil kommer at Arbejdsmarkedsudvalget i forbindelse med vedtagelsen af budget 2019 – 22 vedtog en særlig ordning der skal gøre det muligt for førtidspensionister at forsøge sig på jobmarkedet eventuelt som flexjobbere. For at dette initiativ kan lykkes må der også skaffes flere flexjob åbninger.
For at imødekomme ovenstående udfordringer foreslår Enhedslisten at der etableres et team af 4 - 5 jobkonsulenter med særligt fokus på at skaffe flexjob åbninger. Det er vores forventninger at indsatsen vil være udgiftsneutral da en del af de ledige flexjobbere har været ledige så længe at der ikke længere er statsrefusion på deres ydelser.”
Sagsnr.: 19/3732
Resumé
Medlem af Arbejdsmarkedsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget, Karina Lorentzen (SF) og medlem af Plan-, Bolig- og miljøudvalget, Hans Holmer (SF) har d. 3. februar 2019 henvendt sig for at få et punkt på dagsorden i Arbejdsmarkedsudvalget, Social- og Sundhedsudvalget og Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
SF foreslår at udarbejde konkrete løsningsforslag til at anvise boliger til tidligere dømte, hvis de ikke længere kan bosætte sig i et udsat boligområde.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget, Social- og Sundhedsudvalget og Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren, Senior- og Socialdirektøren og By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalgene drøfter henvendelsen.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-02-2019
Udvalget drøftede et nyt forslag og er enige om, at der ses på flere løsninger end anvisningsret (der skal her ses på både de private og de almennyttige boliger) og inddrage de løsninger, der allerede er i form af ”den gode løsladelse” for personer, som bliver omfattet af afvisning af en bolig i ghettoområderne grundet styringskriterierne.
Sagsfremstilling
Medlem af Arbejdsmarkedsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget, Karina Lorentzen (SF) og medlem af Plan-, Bolig- og miljøudvalget, Hans Holmer (SF) har d. 3. februar 2019 henvendt sig for at få et punkt på dagsorden i Arbejdsmarkedsudvalget, Social- og Sundhedsudvalget og Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
”I forbindelse Ghettoplanen har vi i Kolding kommune vedtaget kriterier for kombineret udlejning, hvilket indebærer at kommunen og almennyttige boligforeninger ikke kan anvise kriminelle til områder som er betegnet som hårde Ghettoer.
SF foreslår derfor at Social- og Sundhedsudvalget og Arbejdsmarkedsudvalget som en del af kommunens løsladelsespakke pålægger Senior- og Socialdirektøren i samarbejde med Beskæftigelses- og integrationsdirektøren, at indarbejde at kommunen har anvisningspligt til at finde en egnet bolig til tidligere dømte. Derudover foreslå SF at Plan,- Bolig- og Miljøudvalget pålægger By- og Udviklingsdirektøren, at finde konkrete boliger hvor tidligere dømte kan anvises til”.
Sagsnr.: 17/16783
Resumé
Virksomhederne i Kolding Kommune oplever fortsat vækst, og der er en stigende efterspørgsel efter arbejdskraft inden for flere brancher. En efterspørgsel, der er med til at sikre, at flere borgere kommer fra ledighed ud på arbejdsmarkedet.
Samarbejdet med virksomhederne har høj prioritet i jobcentret, og der arbejdes løbende på at forbedre samarbejdet gennem øget synlighed, tættere kontakt og fokus på at efterkomme virksomhedernes behov.
I den kvartalsvise afrapportering vises nogle udvalgte indikatorer for, hvordan det lykkes med at kunne imødekomme virksomhedernes behov for arbejdskraft. Herunder også hvilke konkrete opkvalificerings- og uddannelsesforløb, der er iværksat. Endelig sættes der særligt fokus på et brancheområde, der fylder meget i Kolding, nemlig transport, lager og logistik.
For at give et overblik over erhvervs- og arbejdsmarkedsudviklingen i Kolding Kommune er der vedlagt bilaget ”Erhvervs og Arbejdsmarkedsbarometer Kolding Kommune”. Et analyseredskab, der giver et overblik over udviklingen i Kolding Kommune udarbejdet af et eksternt analysebureau.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget og Koldings Arbejdsmarkedsråd.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at orientering tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-02-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Virksomhederne oplever fortsat positiv vækst i Kolding Kommune, og der er en stigende
efterspørgsel efter arbejdskraft inden for flere brancher. En efterspørgsel, der er med til at sikre, at flere borgere kommer fra ledighed ud på arbejdsmarkedet. Herunder også de borgere, som af forskellige årsager kan have længere vej tilbage på arbejde, og måske ej heller kan
arbejde på fuld kraft og tid.
Derfor er samarbejdet med de lokale virksomheder højt prioriteret i jobcentret. Et samarbejde,
som man løbende arbejder på at forbedre gennem øget synlighed, tættere kontakt og konstant
fokus på at efterkomme virksomhedernes forskellige behov. Samtidig er der brug for
virksomhederne til at kunne træne borgere til at komme tilbage på arbejdsmarkedet.
I den kvartalsvise afrapportering vises nogle udvalgte indikatorer for, hvordan det lykkes med at kunne imødekomme virksomhedernes behov for arbejdskraft samtidig med, at borgerne
støttes på vejen tilbage til arbejdsmarkedet. Herunder også hvilke konkrete opkvalificerings- og uddannelsesforløb, der er iværksat. Endelig sættes der særligt fokus på et brancheområde, der fylder meget i Kolding, nemlig transport, lager og logistik.
For også at give et faktuelt overblik over hvordan erhvervs- og arbejdsmarkedsudviklingen er,
vedlægges bilaget ”Erhvervs- og Arbejdsmarkedsbarometer Kolding Kommune”. Et
analyseredskab, der giver et overblik over udviklingen i Kolding Kommune på kvartalsvis basis,
udarbejdet af et eksternt analysebureau.
Kontakten til virksomhederne
I løbet af 2018 har der været kontakt til 2.270 unikke virksomheder. Langt hovedparten af disse virksomheder er beliggende i Kolding Kommune. Det estimeres, at der er ca. 3.500 ”reelle” virksomheder i Kolding Kommune, hvor der er ansatte og dermed et potentiale for jobcentrets services.
Rekruttering af nye medarbejdere til virksomhederne
Virksomhedskontakterne har givet flere resultater, hvor rekruttering af arbejdskraft er et af de vigtigste. I løbet af 2018 indgik 592 jobordrer til jobcentrets Rekrutteringsservice. Af de 592 jobordrer blev 330 besat.
Dertil kommer, at der er indgået aftaler med mange virksomheder om at få borgere ud i praktikker, løntilskud eller fleksjob, for at få en fast tilknytning til arbejdsmarkedet. Ca. 1.100 virksomheder samarbejder med jobcentret herom. Det er en stigning i forhold til tidligere år, og flere virksomheder går nu ind i samarbejdet om at få borgerne ud og træne kompetencer og funktioner. Og for mange borgere og virksomheder er det en vigtig forberedelse af det gode jobmatch – at arbejde på udvikling af kompetencer, motivation og stabilitet ude på virksomhederne.
Uddannelsesindsats
En væsentlig del af at kunne imødekomme virksomhedernes behov for arbejdskraft går på opkvalificering og uddannelse af de ledige i retning af de brancher, hvor der er en efterspørgsel på arbejdskraft.
En måde at gøre det på kan være igennem individuelle forløb for de ledige, som eksempel gennem AMU forløb. En anden måde kan være gennem projekter, som samler flere ledige og i tæt samarbejde med udvalgte virksomheder i specifikke brancher. Her er det ofte i samarbejde med kommunerne i Job7 samarbejdet, at disse projekter gennemføres. Det sikrer en større volumen i antallet af ledige borgere såvel som de deltagende virksomheder.
Nedenfor er der udarbejdet en opsummering på en del af de individuelle forløb såvel projekter, som jobcentret har været involveret i. Det skal bemærkes, at der i AMU forløbene udelukkende er medtaget forløb fra AMU Syd i Kolding.
Branche | 2017 | 2018
| ||
| Antal | Andel | Antal | Andel |
Jern- og metalindustri | 95 | 12% | 152 | 24% |
Transport | 406 | 50% | 208 | 33% |
Lager/logistik | 265 | 32% | 189 | 30% |
Gartneri | 33 | 4% | 11 | 2% |
Alle brancher | 3 | 0% | 47 | 7% |
Serviceområdet/rengøring | 17 | 2% | 4 | 1% |
Plastindustri | 1 | 0% | 7 | 1% |
Industri | 0 | 0% | 19 | 3% |
I alt | 820 |
| 637 |
|
Ovenstående tabel viser antallet af elevuger på AMU Syd, som borgere fra Kolding har deltaget i.
Branchen transport, lager og logistik
En af brancheområderne, hvor der er gode jobmuligheder i Kolding, er indenfor transport, lager og logistik.
Ultimo januar 2019 var der 429 jobparate ledige, som i det obligatoriske CV på Jobnet havde angivet et eller flere jobmål inden for transport, lager og logistik.
Af de 592 rekrutteringsanmodninger jobcentrets Rekrutteringsservice modtog i løbet af 2018 var 77 af dem inden for brancheområdet. Det dækker dog over flere funktioner i virksomhederne, som ikke nødvendigvis vedrører job i kerneforretningen.
I løbet af 2018 deltog 34 personer i voksenlærlingeforløb i branchen. Virksomhedernes primære branche var vejgodstransport, oplagrings- og pakhusvirksomhed samt speditionsvirksomhed.
I løbet af 2018 var 115 personer i virksomhedspraktik eller ansat med løntilskud i branchen transport, lager og logistik.
Erhvervs- og arbejdsmarkedsudviklingen i Kolding Kommune
Af ”Erhvervs- og arbejdsmarkedsbarometer Kolding Kommune 4. kvartal 2018” bemærkes det at:
- Arbejdskraftsefterspørgslen er stort set uændret i 4. kvartal 2018 sammenlignet med samme kvartal året før. Det dækker dog over nogle glidninger brancherne imellem. Således ses der et fald i erhvervsservice og finansiering, men en stigning industri, kommunikation og kultur.
- Kolding Kommune har haft den næsthøjeste arbejdskraftefterspørgsel blandt kommunerne i Trekantområdet i det seneste kvartal. Vækstraten i arbejdskraftefterspørgslen ligger i midten sammenlignet med de andre kommuner i Trekantområdet.
- Kolding Kommune tiltrækker fortsat mere udenlandsk arbejdskraft.
- Prognosen for arbejdskraftefterspørgsel i 1. kvartal 2019 viser omtrent uændret efterspørgsel sammenlignet med 1. kvartal 2018 og dermed ikke samme stigende tendens som tidligere.
Bilag
Sagsnr.: 16/11058
Resumé
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal, efter ønske fra Arbejdsmarkedsudvalget, udarbejde en status hver 3. måned, på brugen af sanktioner i jobcentret.
Statusopdateringen indeholder relevante tal på andelen af sanktionerede A-dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere, uddannelseshjælpsmodtagere samt jobparate integrationsydelsesmodtagere i Kolding Kommune.
Det skal bemærkes, at nye tal vedrørende forsikrede ledige ikke er tilgængelige på Jobindsats.dk i øjeblikket.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-02-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal, efter ønske fra Arbejdsmarkedsudvalget, udarbejde en status hver 3. måned, på brugen af sanktioner i jobcentret.
Rådighedsforpligtigelsen og brug af sanktioner
Borgere, der modtager en offentlig ydelse, som dagpenge eller kontanthjælp, er omfattet af ret og pligt reglerne. Det vil sige, at borgeren på den ene side har ret til et tilbud, og på den anden side også har pligt til at tage imod et tilbud og stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
Hvis det vurderes, at en ledig borger ikke opfylder rådighedsforpligtigelsen på tilfredsstillende vis, kan borgeren sanktioneres på forskellige måder. For kontanthjælpsmodtagere er det jobcentret, der kan give sanktioner. På dagpengeområdet har jobcentret pligt til at indberette til A-kassen, hvis en forsikret ledig ikke opfylder rådighedsbetingelserne. Men det er A-kassen, der træffer afgørelse om mulig sanktion.
For dagpengemodtagere er reglerne beskrevet i Lov om arbejdsløshedsforsikring, Bekendtgørelse om rådighed og Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. For kontanthjælpsmodtagere er reglerne beskrevet i Lov om en aktiv socialpolitik.
Formelle regler ift. sanktioner
Jobcentret skal rådgive borgeren om ret og pligt reglerne – herunder også om risiko for mulig sanktion - hvis reglerne ikke overholdes. Hvis jobcentret vil give borgeren en sanktion, skal borgeren partshøres, inden en mulig sanktion iværksættes. Årsag til sanktion og dens karakter skal være udførligt beskrevet. Partshøringen sker via brev (e-Boks), hvor borgeren har en svarfrist på 7-10 dage. Borgeren sanktioneres, hvis denne enten ikke svarer på partshøringen, eller der er mangelfuld eller ugyldig begrundelse.
Særligt ift. de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere
I forhold til de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere skal jobcentret være særlig opmærksom i forbindelse med sanktioner. Jf. lovgivningen skal alle rimelige muligheder for at komme i kontakt med borgeren, være udtømte, før der indstilles til en sanktion, og alle forholdsregler skal være taget for at sikre kontakten til borgeren.
Der, hvor sanktioner ikke fremmer rådigheden, skal der ikke gives en sanktion. Kommunen skal altid foretage en socialfaglig vurdering af, om der er særlige omstændigheder, der gør, at en borger ikke skal sanktioneres.
Det skal bemærkes, at nye tal vedrørende forsikrede ledige ikke er tilgængelige på Jobindsats.dk i øjeblikket.
Jobparate kontanthjælpsmodtagere 3. kvartal 2018. For Kolding Kommune er 20,3% svarende til 74 personer. I 2. kvartal 2018 var det på 17,9% svarende til 72 personer.
Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere 3. kvartal 2018. For Kolding Kommune er 2,3% svarende til 20 personer. I 2. kvartal 2018 var det på 2,9% svarende til 27 personer.
Uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere 3. kvartal 2018. For Kolding Kommune er 21,0% svarende til 75 personer. I 2. kvartal 2018 var det på 22,3% svarende til 85 personer.
Aktivitetsparate uddannelseshjælpsmodtagere 3. kvartal 2018. For Kolding Kommune er 6,5% svarende til 22 personer. I 2. kvartal 2018 var det på 3,9% svarende til 13 personer.
Jobparate integrationsmodtagere i 3. kvartal 2018. For Kolding Kommune er 16,1% svarende til 20 personer. I 2. kvartal 2018 var det på 17% svarende til 25 personer.
Sagsnr.: 13/8530
Resumé
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder månedlig ledelsesinformation, der
viser:
Del 1 – nøgletal for den generelle udvikling på beskæftigelsesområdet.
Under del 1 vises nøgletal for udviklingen i ledighedsprocenten, øvrige borgere på ydelse samt
udviklingen i antal arbejdspladser og virksomheder.
Del 2 - udvikling i antallet af borgere tilknyttet Jobcenter Kolding.
Under del 2 vises udviklingen det seneste år for alle målgrupper.
Del 3 – status på de væsentligste persongrupper i beskæftigelsesindsatsen.
Under del 3 vises for den enkelte målgruppe tilgang og afgang i antallet af borgere, varighed
og udvikling i aktivering fordelt på tilbudstyper.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-02-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Formålet med de månedsvise nøgletal er at give en status på de mest centrale indikatorer for beskæftigelsesindsatsen i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
I Kolding Kommune var ledighedsprocenten i december 2018 på niveau med gennemsnittet af kommunerne i jobcenterklyngen og lavere end gennemsnittet for hele landet. Ledighedsprocenten var 3,4% i Kolding Kommune mod 3,8% i hele landet.
I december 2017 var ledighedsprocenten i Kolding Kommune på 3,5% og 4,1% for hele landet.
Sygemeldte og ledige med andre problemer ud over ledighed udgjorde i november 2018 18,5% af arbejdsstyrken i Kolding Kommune. Samme tal var i november 2017 19,0%, hvilket svarer til et fald på 230 personer.
Der var i november 2018 i alt 36.685 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere med bopæl i Kolding Kommune. Det er en stigning på 392 fuldtidsbeskæftigede i forhold til november 2017.
Antallet af arbejdspladser i Kolding Kommune var i november 2018 i alt 42.615 fuldtidsbeskæftigede. Det er en stigning på 1.286 arbejdspladser i forhold til november 2017.
Kilde: www.statistikbanken.dk
Kilde: www.jobindsats.dk
Antal personer med kontaktforløb fordelt på målgrupper
Bilag
Sagsnr.: 13/8530
Resumé
Ledelsesinformation for integrationsområdet viser en status på antallet af borgere omfattet af integrationsloven, en status på boligtilbud til flygtninge samt en oversigt over anvendte aktiveringstilbud i form af danskuddannelse m.v.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder månedsvis ledelsesinformation for integrationsområdet til Arbejdsmarkedsudvalget, der viser:
Del 1
Del 1 viser et overblik over antallet af nye borgere i Kolding Kommune samt et overblik over den arbejdskraft, som er kommet med det ekstraordinære antal flygtninge. Derudover viser del 1, hvor mange personer, der deltager i IGU-forløb.
Del 2
Del 2 viser en opfølgning på tilbud om boligplacering til flygtninge samt en status på antallet af kursister på Sprogskolen Kolding, fordelt på skolens forskellige kursustilbud.
Del 3
Del 3 viser en status på de væsentligste persongrupper i integrationsindsatsen. Der henvises til det vedlagte bilag, for en gennemgang af tabeller og figurer nævnt i beskrivelsen af del 3.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-02-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Figur 1: Andel beskæftigede flygtninge og familiesammenførte, som ankom til kommunerne i løbet af 2014 og 2015
Tabel 1: Tilgang af personer omfattet af integrationsprogram og aktuelt antal
Tabel 2: Uddannelsesniveau for personer omfattet af integrationsprogram
Note: Uddannelsesniveauet er fastlagt efter uddannelsessystemet i oprindelseslandet. En persons højeste uddannelsesniveau fremgår af oversigten.
Tabel 3: Brancheerfaring for personer omfattet af integrationsprogram
Tabel 4: Antal personer, som er overgået til arbejde eller uddannelse fordelt efter varighed af integrationsindsats, december 2018
Tabel 5: Antal personer, der har haft ordinære løntimer (småjobs)
Figur 2: Antal personer i Kolding Kommune, som er påbegyndt i IGU-forløb
En status på IGU-forløb viser, at ud af 46 påbegyndte forløb er 12 afsluttet. En person er bosiddende i Vejle Kommune, hvorfor personen ikke er medtalt i det følgende.
Afslutningsårsagerne fordeler sig på seks personer i arbejde, to i uddannelse, tre modtager forsørgelsesydelse fra kommunen og en person er afsluttet, da vedkommende er midlertidig udrejst.
Igangværende og afsluttede forløb fordeler sig på følgende brancher. Branchen er efter arbejdsstedets branche.
Del 2 – boligtilbud, danskopkvalificering og Sprogskole Kolding
Tabel 6: Oversigt over anvendt boligkapacitet til midlertidig boligplacering til flygtninge samt ejerforhold for boligerne, ultimo januar 2018
Tabel 7: Oversigt over anvendt boligkapacitet til permanent boligplacering til flygtninge, ultimo januar 2018
Figur 3: Antal personer, som deltager i danskundervisning på Sprogskolen Kolding
Figur 4: Antal personer, som deltager i forberedende voksenundervisning eller ordblindeundervisning på Sprogskolen Kolding
Bilag
Sagsnr.: 19/3349
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-02-2019
Godkendt.
Sagsnr.: 19/3347
Resumé
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren vil på mødet give en orientering om udvalgt nyt fra arbejdsmarkeds- og integrationsområdet.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-02-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren orienterer om:
- KL´s folder om økonomien på beskæftigelsesområdet
- Afholdelse af grundlovsceremonier.
Bilag
Sagsnr.: 19/3352
Resumé
Deltagelse i aktiviteter.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at Arbejdsmarkedsudvalget drøfter, om der er behov for at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre hverv.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-02-2019
Godkendt.
Bilag