Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
05-12-2018 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 18/109
Resumé
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget besluttede den 4. april 2018 at igangsætte en proces for udmøntning af de afsatte grundkapitalmidler i budget 2018-21, hvor der skulle indkaldes forslag og idéer fra boligorganisationerne til nye almene projekter. Udvalget besluttede at sætte fokus på seniorbofællesskaber, boliger i Kolding bymidte og ”kick start” af nye boligområder i bydele, centerbyer og landsbyer.
Forvaltningen opdelte indkaldelsesprocessen i to etaper. De indkomne forslag i første etape har været forelagt til orientering i Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 15. august 2018. Efterfølgende har forvaltningen modtaget en række yderligere forslag i forbindelse med indkaldelsens etape 2, ligesom nogle at de tidligere indmeldte forslag er frafaldet.
Formålet med nærværende sagsfremstilling er således at give et samlet overblik over alle indkomne og fortsat aktuelle forslag til nye almene projekter, med henblik på at udvalget kan prioritere, hvilke projekter der skal arbejdes videre med.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter de indkomne forslag,
at udvalget med afsæt i forvaltningens kategorisering beslutter, at der skal arbejdes videre med projektforslagene i kategori 1,
at udvalget reserverer de resterende midler til projekter, som kan bruges til ”kick start” i landsbyer eller Kolding bymidte idet forvaltningen i løbet af 1. halvår 2019 fremlægger konkrete forslag til dette,
at udvalget peger på AAB/Bovia som boligorganisation for det videre arbejde med almene boliger i Marina City-projektet.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 05-12-2018
Idet Hans Holmer er inhabil, deltog han ikke i behandlingen af sagen.
Godkendt.
Sagsfremstilling
Baggrund
Forvaltningen fremlagde den 4. april 2018 en sag til Plan-, Bolig- og Miljøudvalget vedrørende igangsætning af en proces for udmøntning af de afsatte grundkapitalmidler i budget 2018-21. Der er afsat 15 mio. kr. i 2020 og 15 mio. kr. i 2021 til nye almene boliger.
Med afsæt i kommunens politikker og strategier på bolig- og bosætningsområdet sammenholdt med de almene projekter, der allerede er undervejs, besluttede udvalget den 4. april 2018, at der ved indkaldelsen af projektforslag fra boligorganisationerne skulle sættes fokus på seniorbofællesskaber, boliger i Kolding bymidte og ”kick start” af nye boligområder i bydele, centerbyer og landsbyer.
Forvaltningen har i to etaper indkaldt forslag og idéer fra boligorganisationerne til nye almene projekter. De indkomne forslag i første etape har været forelagt Plan-, Bolig- og Miljøudvalget til orientering den 15. august 2018 - der henvises i den forbindelse til sag nr. 6 på dagsordenen.
Efterfølgende og i forbindelse med styringsdialogmøderne med de enkelte boligorganisationer har forvaltningen modtaget en række yderligere forslag i forbindelse med indkaldelsens etape 2, ligesom nogle at de tidligere fremsendte forslag er frafaldet.
Formålet med nærværende sagsfremstilling er således at give et samlet overblik over alle indkomne og ikke frafaldne forslag med henblik på at udvalget kan prioritere, hvilke projekter der skal arbejdes videre med.
Indkomne forslag til nye almene projekter
AAB Kolding (AAB), Lejerbo Kolding (Lejerbo), Boligselskabet Kolding, Varde Boligadministration og Tyrstrup Andelsboligforening af 1955 har fremsendt en række forskellige forslag til projekter. Boligorganisationerne har i alt indsendt 30 projektforslag, der geografisk fordeler sig over kommunen jf. nedenstående kort.
En opsummering af de modtagne forslag fremgår af nedenstående oversigter – for yderligere oplysninger om projektforslagene henvises der til vedlagt bilag. Oversigterne er suppleret med en planmæssig vurdering af de respektive forslag samt forvaltningens øvrige bemærkninger. Projektforslag, der efterfølgende er frafaldet, er ikke medtaget i oversigten.
Projektforslag fra Lejerbo Kolding | |
1 | Agerøvej, Drejensvej og Rytterskolevej, Kolding Et oplagt område for et blandet alment og privat boligprojekt.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Omfattet af lokalplan 0531-18. Delområde 3, som kunne være relevant for et sådant projekt, er solgt til C-Bolig A/S. Forvaltningen har tidligere oplyst, at almene boliger ikke er aktuelt i området. |
2 | Dollerup Sø Nord, Lunderskov Et attraktivt område for både et seniorbofællesskab bestående af ca. 25 boliger med tilhørende fælleshus samt yderligere 20 ”almindelige” familieboliger. Samlet anslået etageareal på 4.000 m2, svarende til en samlet anskaffelsessum på ca. 84 mio. kr.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Omfattet af lokalplan 1115-11 – Delområde 1+2 (tæt-lav). Forslaget er oplagt i forhold til lokalplan.
Relateret til fokusområderne: ”kick start af nye boligområder i centerbyer” og ”seniorbofællesskaber”. Beliggende et stykke fra bymidten. |
3 | Hvidkærgårdsvej, Vamdrup Lejerbo har overvejet muligheden, men har valgt at se bort fra denne.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Omfattet af lokalplan 1218-11 – Delområde 1 (tæt-lav). Op til 23 boliger.
Relateret til fokusområderne: ”kick start af nye boligområder i centerbyer”. Beliggende i udkanten af byen. UDGÅR: Lejerbo har valgt at se bort fra muligheden. |
4 | Fru Jyttesvej 4, Kolding Eksisterende ejendom nedrives. Nybyggeri ca. 1.000 m2 (10 boliger). Udearealer/fælles gårdrum afklares. Samlet anskaffelsessum udgør ca. 21 mio. kr.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Ingen lokalplan - Kommuneplanramme 0312-B4. Udlagt til etageboligbebyg. Bebyggelsesprocent: 165 - 4 etager / 16 meter - Opholdsareal min. 12 % af etageareal.
Kræver muligvis ikke lokalplanlægning. Endelig afklaring forudsætter konkret projekt til gennemsyn.
Relateret til fokusområderne: ”boliger i Kolding bymidte”. |
5 | Vilhelmsminde – krisecenter, Nr. Bjert Lejerbo oplyser, at den eksisterende afdeling evt. skal indgå i et større projekt i området. Lejerbo eftersender relevant projektmateriale, når sagen aktualiseres.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Kræver nyt plangrundlag. Projekt skal indgå i en helhed i området. |
6 | Hviidsminde, Kolding Ny bebyggelse 6.700 m2 (67 boliger). Mulighed for blandet bebyggelse med ”almindelige” almene boliger og et seniorbofællesskab. Projektøkonomi ved fuld udnyttelse ca. 140 mio. kr.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Omfattet af lokalplan 0515-11. Planmæssigt ok.
Relateret til fokusområderne: ”seniorbofællesskaber”. UDGÅR: Ejendommen er solgt til privat boligbyggeri. |
7 | Riberdyb/Holmsminde, Kolding Attraktive og bynære almene boliger i midtbyen. Lejerbo går gerne i dialog med private investorer om et blandet boligbyggeri.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Ny lokalplan følger, når igangværende overvejelser er tilendebragte. Forvaltningen kan ikke anbefale, at der tildeles almene kvoter til projektområdet før der er klarhed om områdets planmæssige programmering samt gennemført markedsdialog.
Relateret til fokusområderne: ”boliger i Kolding bymidte”. |
8 | Klostergården, Kolding Opgiver Domea projektet, arbejder Lejerbo gerne videre.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Omfattet af lokalplan 0012-12. Forvaltningen vurderer, at forslaget ikke er relevant.
Relateret til fokusområderne: ”boliger i Kolding bymidte”. Der arbejdes fortsat videre med Domea omkring realiseringen af projektet. |
9 | Elmedraget, Eltang Oplagt at etablere et seniorbofællesskab i området, som allerede er under udvikling. Nybyggeri ca. 2.400 m2 (ca. 24 boliger). Samlet projektøkonomi på ca. 51 mio. kr. Projekt vil medføre, at det påtænkte fælleshus i området kan etableres.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Kun rammelokalplanlagt, så ny lokalplan udarbejdes. I overensstemmelse med kommuneplan. Evt. vejstøj fra Nr. Bjertvej.
Relateret til fokusområderne: ”seniorbofællesskaber”. Området er allerede ”kick-startet”. Mulighed for at planlagt fælleshus kan opføres. |
10 | Marina Syd, Kolding Lejerbo medvirker gerne med projektudvikling og udbudsstrategi. Lejerbo har en privat investor, som gerne deltager i at realisere kommunens visioner.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Byrådet har tilkendegivet,en andel af almene boliger på ca. 25 %. Lokalplan er ikke klar endnu. |
11 | Nr. Bjertvej 103, Nr. Bjert Lejerbo kender ejendommen, men ved at der ikke her ønskes at prioritere til almene boliger.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Lokalplanarbejde pågår. Afventer afklaring vedr. vejadgang.
Ikke fokusområde til alment byggeri. Der er igangværende plansag. Området bør vurderes sammen med Vilhelmsminde. |
12 | Ådalsbyen, Kolding Lejerbo har længe arbejdet med et projektforslag. GBL har udarbejdet et forslag til en samlet bebyggelse for området med ca. 12.600 m2 bebyggelse (ca. 125 almene familieboliger). Der kan overvejes en etapeopdeling. Samlet anskaffelsessum ca. 260 mio. kr. og kommunal grundkapitaludgift til ca. 26 mio. kr.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Kræver ny lokalplan. Kommuneplanramme: 0212.BE1. Blandet bolig og erhverv. Blandet byområde med offentlig og privat service samt liberale erhverv. Bebyggelsesprocent: 50 - Etageantal 2,5 - Max. højde 11 m.
I overensstemmelse med kommuneplan undtagen etageantal, men vejadgang til Vejlevej, vejstøj og klimasikring bør overvejes. |
13 | Vejlevej 357a-359, Kolding Lejerbo har option på ejendommene, der tidligere har været disponeret til et højhus. Lejerbo og nuværende ejer har sammen udarbejdet en beliggenhedsplan, med en dagligvarebutik samt 12.500 m2 boliger (ca. 137 boliger) i et byggeri i 3-6 etager. Projektet kræver p-kælder. Projektet forventes gennemføres i en delegeret bygherremodel, hvor den almene boligandel udgør minimum 50 % af boligdelen, svarende til ca. 69 boliger.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Kræver kommuneplantillæg + ny lokalplan. Detailhandelsbutik ej mulig (uden for udlagt centerområde).
Uhensigtsmæssigt på kanten af byen. Støj fra motorvejen. Uklar betydning af nærliggende virksomheder. |
Projektforslag fra AAB | |
14 | Hviidsminde, Kolding Etageboliger boligbyggeri af familieboliger med penthouselejligheder og grønne tagterrasser. Udearealer med fokus på naturen og det grønne – med parkdesign. Ca. 63-70 boligenheder, f.eks. målrettes personalet på sygehuset via en fleksibel udlejningsaftale.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Omfattet af lokalplan 0515-11. Planmæssigt ok. UDGÅR: Ejendommen er solgt til privat boligbyggeri. |
15 | Marina Syd, Kolding Etageboliger med arkitekturfokus og boligkvalitetsfokus på vand og det maritime miljø. Bygningsmasse: punkthuse i 5-8 etager. Udearealer bestående af boligtilpassede marine havnearealer med gode udelivsbetingelser. Ca. 50-60 boligenheder. Et rent alment projekt eller evt. i kombination med privat investor.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Byrådet har tilkendegivet en andel af almene boliger på ca. 25 %. Lokalplan ikke klar endnu. |
16 | Hvidkærgårdsvej, Vamdrup Tæt-lavt eller åben-lavt byggeri som 1- eller 2-plans rækkehuse. Evt. et fælleshus. Ca. 60 boligenheder. Et rent alment projekt.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Omfattet af lokalplan 1218-11 – Delområde 1 (tæt-lav). Indtil 23 boliger. Planmæssigt ok – dog bør boligantallet tilpasses lokalplanen.
Relateret til fokusområderne: ”kick start af nye boligområder i centerbyer”. Beliggende i udkanten af byen. |
17 | Alpedalsvej, Kolding Familieboliger i 1- eller 2-plans rækkehuse i terrasserende stil. Tæt-lavt byggeri med carport og små haver. Grønne og naturskønne udearealer. Ca. 50-100 boligenheder. Et rent alment projekt evt. med tilknyttet privat investering.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Omfattet af lokalplan 0213-11. Lokalplanen tillader kun 51 tæt-lav boliger. Det anbefales at projektet tilpasses lokalplanen, og at projektet gennemføres som et kombineret alment/privat projekt, hvor den almene andel udgør ca. 25-30 boligenheder. Forslaget kan i dette tilfælde medvirke til ”kick-start” af boligområdet. |
18 | Riberdyb/Holmsminde, Kolding Etageboligbyggeri i 3-6 etager med fokus på udnyttelse af åen. Evt. ¾ karrebebyggelse, der maksimerer sol og gårdrum. By-urbane udearealer med grønne friarealer. Ca. 80-120 boligenheder med 2-3 indflytningsetaper. Projektet kan evt. gennemføres i kombination med privat bygherre. Projektet tænkes udbudt i totalentreprise med indbygget arkitektkonkurrence.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Ny lokalplan følger når igangværende overvejelser er tilendebragte. Forvaltningen kan ikke anbefale, at der tildeles almene kvoter til projektområdet før der er klarhed om områdets planmæssige programmering samt gennemført markedsdialog.
Relateret til fokusområderne: ”boliger i Kolding bymidte”. |
19 | Vonsild, Kolding Lokaliteten er ikke nærmere defineret. AAB oplever stor efterspørgsel på tæt-lav boliger. Et projekt i Vonsild Syd vil passe godt, og det vil være muligt at designe projektet, så det imødekommer den tiltagende trend om bosætning lidt uden for byerne og meget gerne som bofællesskab. Moderne bygninger med carport og egen have. Evt. fælleshus. Ca. 60 boligenheder. Et rent alment projekt eller evt. i kombination med privat investor.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Projektet ikke nærmere defineret. |
20 | Sdr. Stenderuphalvøen Lokaliteten er ikke nærmere defineret. AAB oplever stor efterspørgsel på tæt-lav boliger. Projekt kan placeres på Stenderuphalvøen, f.eks. som et nyt område koblet på Agtrup by. Projektet kan designes, så det imødekommer den tiltagende trend om bosætning lidt uden for byerne og meget gerne med bofællesskabsfaciliteter. Moderne bygninger med carport, egen have og fælleshus. Ca. 60 boligenheder. Et rent alment projekt eller evt. i kombination med privat investor.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Projektet ikke nærmere defineret. |
21 | Levisonsvej/Fynsvej, Kolding Byhuse med bofællesskab i tilknytning til servicecenter. Byhuse/rækkehuse i 2-3 etager. By-urbane udearealer med gårdhaver. Ca. 15-25 boligenheder. Et rent alment projekt.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Omfattet af lokalplanerne 0021-13 og 0021-21. Butikker i stueetagen og boliger på 1. sal. Bebyggelsesprocent 50 og maks. 2½ etager. Relateret til fokusområderne: ”boliger i Kolding bymidte”. |
22 | Det gamle sygehus – Engstien, Kolding Familieboliger (muligvis seniorbofællesskab) og evt. i kombination med ældreboliger i de eksisterende bygninger (østfløjen). Unik mulighed for at inddrage adgangen til naturen og byen. Ca. 20-30 boliger med fokus på tryghed og fællesskab.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Omfattet af lokalplan 0025-13. Ny lokalplan på vej som følge af ny ejers planer med ejendommen. Relateret til fokusområderne: ”boliger i Kolding bymidte” og ”seniorbofællesskaber”. |
23 | Engstien (AAB´s eget kontor/område), Kolding Etagebyggeri til familieboliger i 2 punkthuse - evt. sammenbygget. Begrænsede udearealer. Ca. 24-30 boligenheder.
Projektet skal ses i sammenhæng med planer om at flytte administrationen til det gamle sygehus, Engstien. Projektet forudsætter, at eksisterende kontorbebyggelse nedrives.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Ingen lokalplan - kommuneplanramme 0025.B3 - Udlagt til etageboligbebyg. Bebyggelsesprocent: 60 - 3 etager / 13 meter. Man bør overveje: nærhed til bagvedliggende enfamiliehuse og trafik ad Engstien til Ålykkegade. Relateret til fokusområderne: ”boliger i Kolding bymidte”. |
24 | Låsbygade/Vifdam, Kolding Lokaliteten er ikke konkret defineret. Byhusprojekt med bofællesskab. Infill-byggeri af byhuse i 2-3 etager med gårdhave. Urbane udearealer med belægning og mindre grønne områder. Ca. 15-20 boligenheder. Et rent alment projekt.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Omfattet af lokalplan 0015-2a AAB´s eksisterende arealer i Vifdam er udlagt til fælles friarealer og bebyggelse heraf i form af ”Grønne” punkthuse vil kræve ny lokalplan.
Lokalplanens byggemuligheder er udnyttede for så vidt angår fortætningsbyggeri bag Låsbygade 102. Byggesag verserer vedr. byggeri på Låsbygade 102. Politisk behandling. Relateret til fokusområderne: ”boliger i Kolding bymidte”. |
Projektforslag fra Boligselskabet Kolding | |
25 | Stadionvej 39, Kolding Nyt byggeri: 4.800 etage m² (ca. 50 boliger). Kommunens grundkapitaludgift vil udgøre ca. 10 mio. kr. Referenceprojekt i Helsinge ”Kulturparken” - almene boliger suppleret med 50 private boliger.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Ingen lokalplan – skal udarbejdes. |
26 | Riberdyb/Holmsminde, Kolding Seniorbofællesskab med tilhørende fælleshus. Byggeriet anslås til ca. 3.850 m² (ca. 40 boliger) Beliggenheden er optimal i forhold til seniorboliger. Kommunens grundkapitaludgift vil udgøre ca. 8 mio. kr.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Ny lokalplan følger når igangværende overvejelser er tilendebragte. Forvaltningen kan ikke anbefale, at der tildeles almene kvoter til projektområdet, før der er klarhed om områdets planmæssige programmering samt gennemført markedsdialog.
Relateret til fokusområderne: ”Seniorbofællesskaber” og ”boliger i Kolding bymidte”. |
27 | Vesterager, Almind Udvidelse af eksisterende afdeling beliggende Vesterager 3-95, Almind med 8 familieboliger i stedet for ubebygget fælleshus. Kommunens grundkapitaludgift vil forventeligt udgøre ca. 1,3 mio. kr.
Projektet tidligere ansøgt – sagen afventer Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets samlede prioritering jf. beslutning i Plan- og Boligudvalget den 12. juni 2017.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Omfattet af lokalplan 0611-22. Kræver ny lokalplanlægning. Arealet er i den eksisterende lokalplan udlagt til fælleshus – bebyggelse af boliger på arealet strider mod lokalplanens anvendelsesbestemmelse (§3.1), hvor der kræves ny planlægning (evt. tillæg til lokalplanen). |
Projektforslag fra Varde Bolig Administration | |
28 | Kongeåvej 3 og 5, Vamdrup Varde Bolig Administration har siden 2013 ad flere omgange ytret ønske om at opføre 2 nye boliger på Kongeåvej 3 og 5 i Vamdrup på afdeling 0101´s eksisterende grund. Nogle af de eksisterende boliger har uforholdsmæssigt store haver, og man ønsker derfor at afgive noget af grundene til nyt byggeri.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Ingen lokalplan – kommuneplanramme: 40 % bebyggelse, 1½ etager. Planmæssigt ok.
Fortætning på eksisterende grunde – ej lokalplanpligtigt. Der er tale om et meget lille projekt, som muligvis skal ses i sammenhæng med boligselskabets projektforslag et andet sted i Vamdrup, eller den forestående renoveringsstøttesag i afd. 0120 Vamdrup, for at kunne få økonomien i projektet til at hænge sammen. Varde Bolig Administration har ikke hjemsted i Kolding Kommune.
Såfremt Varde Bolig Administrations forslag om 10-20 boliger et andet sted i Vamdrup (forslag 29 nedenfor) ikke forfølges, anbefaler forvaltningen, at stillingtagen til nærværende projektet afventer helhedsplanen/renoveringsstøttesagen i afd. 0120, Vamdrup. |
29 | Vamdrup uspecificeret Varde Bolig Administration ønsker i øvrigt at opføre yderligere 10-20 boliger i Vamdrup. Boligerne tænkes opført som 3-4 rums boliger i tæt-lavt byggeri. Varde Bolig Administration vurderer, at der er behov for flere udlejningsboliger i Vamdrup. Nyt byggeri af eksempelvis 2.000 etage m² (ca. 20 boliger). Samlet anlægssum ca. 42 mio. kr.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Projektet ikke nærmere defineret. |
Projektforslag fra Tyrstrup Andelsboligforening af 1955 | |
30 | Skovparken, Christiansfeld Tyrstrup Andelsboligforening har fremsendt en helhedsplan til renoveringsprojekt i afdeling 1, Skovparken 1-111 i Christiansfeld, til kommunens godkendelse. Sagen behandles på byrådsmøde den 27. november 2018.
Godkendelse af helhedsplanen medfører nedrivning af 18 eksisterende familieboliger samt det eksisterende fælleshus, hvorefter arealet udlægges i græs. Der kan opføres ca. 17 nye familieboliger på arealet. Boligerne kan opføres som et seniorbofællesskab, hvilket området ifølge boligselskabet er velegnet til.
Planmæssig vurdering/forvaltningens bemærkninger: Omfattet af lokalplan 1.31. I overensstemmelse med lokalplanen. |
Kommunal grundkapitalindskud
Det kommunale grundkapitalindskud følger af bestemmelserne i lov om almene boliger og indtil udgangen af 2018 er grundkapitalindskuddet fastsat til 10 %.
KL og Finansministeriet er nået til enighed om næste års kommuneaftale, hvor også fastsættelsen af den kommunale grundkapitalprocent indgår. Samlet set indebærer aftalen, at grundkapitalprocenten ikke stiger men fastholdes på det nuværende niveau – dog således at det bliver marginalt dyrere at opføre familieboliger på 105 m2 eller mere, hvorimod det bliver billigere at etablere familieboliger på under 90 m2.
Den differentierede grundkapitalmodel for 2019 og 2020 medfører følgende:
Boligtype | Kommunal grundkapitalprocent |
Ungdomsboliger | 10 % |
Ældreboliger | 10 % |
Familieboliger under 90 m2 | 8 % |
Familieboliger på 90-104 m2 | 10 % |
Familieboliger på 105 m2 og derover | 12 % |
Der er i budget 2018-21 afsat 15 mio. kr. i 2020 og 15 mio. kr. i 2021 til nye almene boliger. Samlet set svarer dette til, at der kan opføres godt 140 nye almene familieboliger af 100 m2, såfremt man regner med rammebeløbet for 2018 og gennemsnitligt 10 % i kommunalt grundkapitalindskud.
Hertil kommer, at der er afsat grundkapitalmidler i forbindelse med realiseringen af Marina City projektet, svarende til at ca. 100 stk. af de anslåede 400 boliger i projektet kan opføres som almene boliger.
Vurdering af de indkomne forslag
På baggrund af en planmæssig vurdering af de indkomne forslag til nye almene projekter, har forvaltningen kategoriseret projektforslagene i følgende 3 kategorier:
- Projektforslag, det umiddelbart vil være oplagt at forfølge og arbejde videre med.
- Projektforslag, der potentielt kunne være interessante, men som kræver en nærmere afklaring.
- Projektforslag, der ikke umiddelbart vurderes aktuelle af forskellige grunde.
Projektforslag, det umiddelbart vil være oplagt at forfølge og arbejde videre med.
? 16 Hvidkærgårdsvej, Vamdrup, ca. 60 boliger (boligantal tilpasses lokalplanen, der tillader 23 boliger) - AAB
? 17 Alpedalsvej, Kolding, ca. 50-100 boliger (lokalplan tillader 51) – AAB*
? 27 Vesterager, Almind, ca. 8 boliger - Boligselskabet Kolding
? 30 Skovparken, Christiansfeld, ca. 17 boliger - Tyrstrup Andelsboligforening af 1955
? 28 Kongeåvej 3 og 5, Vamdrup, ca. 2 boliger - Varde Bolig Administration**
*Det anbefales, at projektet tilpasses lokalplanen, som muliggør 51 boliger. Endvidere foreslås det, at projektet gennemføres som et kombineret alment/privat projekt, hvor den almene andel udgør ca. 25-30 boligenheder.
**Sammenhæng til boligselskabets forslag et andet sted i Vamdrup (forslag 29) eller den forestående renoveringsstøttesag i afd. 0120 Vamdrup. Forvaltningen anbefaler, at midlerne reserveres og at den endelige stillingtagen til projektet afventer helhedsplanen/renoveringsstøttesagen i afd. 0120, Vamdrup.
Forvaltningen anbefaler derudover, at der reserveres midler til projekter, som kan bidrage til ”kick start” i landsbyer eller i Kolding bymidte.
Projektforslag, der potentielt kunne være interessante, men som kræver en nærmere afklaring.
- 2 Dollerup Sø Nord, Lunderskov, ca. 40-45 boliger - Lejerbo
- 4 Fru Jyttesvej 4, Kolding, ca. 10 boliger - Lejerbo
- 9 Elmedraget, Eltang, ca. 24 boliger - Lejerbo
- 19 Vonsild, Kolding, ca. 60 boliger - AAB
- 21 Levisonsvej/Fynsvej, Kolding ca. 15-25 boliger - AAB
- 22 Det gamle sygehus – Engstien, Kolding, ca. 20-30 boliger – AAB
- 23 Engstien (AAB´s eget kontor/område), Kolding, ca. 24-30 boliger*
*Projektet skal muligvis ses i sammenhæng med AAB´s projektforslag på det gamle sygehus, Engstien.
Projektforslag der ikke umiddelbart vurderes aktuelle af forskellige grunde.
- 1 Agerøvej, Drejensvej og Rytterskolevej, Kolding, ca. xx boliger - Lejerbo
- 3 Hvidkærgårdsvej, Vamdrup, ca. xx boliger (lokalplan tillader 23) – Lejerbo*
- 5 Vilhelmsminde – krisecenter, Nr. Bjert, ca. xx boliger - Lejerbo
- 6 Hviidsminde, Kolding, ca. 67 boliger - Lejerbo
- 7 Riberdyb/Holmsminde, Kolding, ca. xx boliger - Lejerbo
- 8 Klostergården, Kolding, ca. xx boliger - Lejerbo
- 11 Nr. Bjertvej 103, Nr. Bjert, ca. xx boliger - Lejerbo
- 12 Ådalsbyen, Kolding, ca. 125 boliger - Lejerbo
- 13 Vejlevej 357a-359, Kolding, ca. 69 boliger - Lejerbo
- 14 Hviidsminde, Kolding, ca. 63-70 boliger - AAB
- 18 Riberdyb/Holmsminde, Kolding, ca. 80-120 boliger - AAB
- 20 Sdr. Stenderuphalvøen, ca. 60 boliger - AAB
- 24 Låsbygade/Vifdam, ca. 15-20 boliger - Kolding AAB
- 25 Stadionvej 39, Kolding, ca. 50 boliger - Boligselskabet Kolding
- 26 Riberdyb/Holmsminde, Kolding, ca. 40 boliger Boligselskabet Kolding
- 29 Vamdrup uspecificeret, ca. 10-20 boliger - Varde Bolig Administration
*Lejerbo Kolding har selv valgt at se bort fra muligheden.
Det bemærkes, at flere boligorganisationer har tilkendegivet, at de foreslåede boligtyper og boligantal under de enkelte projektforslag skal betragtes som forslag, der kan tilpasses i dialog med kommunen.
Kategoriseringen af projektforslagene ovenfor er således foretaget med afsæt i projekternes realiseringsmulighed inden for områdernes gældende plangrundlag og sammenhængen med aktuelle igangsatte byudviklingsprocesser. Desuden er der vægtet en geografisk spredning, så de af udvalget opsatte fokusområder bedst dækkes.
Der henvises i øvrigt til forvaltningens bemærkninger under de respektive projektforslag. Flere forslag kræver en nærmere afklaring og præcisering, inden forvaltningen kan anbefale at prioritere dem. Henunder vil forvaltningen sikre, at der kan komme en dialog om seniorbofællesskaber
Processen med retænkningen af området Riberdyb/Holmsminde pågår lige nu, men er endnu ikke nået så vidt, at det kan afgøres, hvordan og i hvilket omfang almene boliger eventuelt kan indgå i den nye bydel.
Marina City
Byrådet har tidligere tilkendegivet og reserveret midler til at ca. 25 % af boligerne i Marina City kan opføres som almene boliger, og at det vil være ønskeligt, at den almene og private del udføres i et integreret byggeri. Både AAB og Lejerbo Kolding har budt ind med forslag på projektlokaliteten. Af hensyn til den videre proces med udbud af byggeretterne i Marina City, der kompliceres af ønsket om et integreret privat/alment byggeri, vil det være hensigtsmæssigt allerede nu at beslutte hvilken boligorganisation, der skal samarbejdes med om projektet. AAB Kolding og Lejerbo Kolding er ubetinget de to største boligorganisationer i Kolding Kommune, og begge boligorganisationer har pt. gang i flere større projekter i kommunen. AAB Kolding administreres af Bovia og Lejerbo Kolding administreres indtil udgangen af 2018 af administrationsselskabet Lejerbo. Fra 2019 overtager Lejerbo Kolding selv størstedelen af administrationen – dog således at der i en overgangsperiode tilkøbes ydelser til bl.a. byggeforretningsførelse hos et andet administrationsselskab. Henset til de omstillingsudfordringer, som overgangen til egen administration i en periode kan medføre for Lejerbo Kolding, foreslår forvaltningen, at der arbejdes videre med Bovia/AAB om projektet på Marina City.
Prioritering af projekter
Såfremt udvalget med afsæt i forvaltningens kategorisering beslutter, at der skal arbejdes videre med projektforslagene under kategori 1, vil dette potentielt medføre ca. 75-80 nye almene boliger foruden boligerne i Marina City. Der er i budget 2018-21 afsat i alt 30 mio. kr. til grundkapital (foruden Marina City), svarende til, at der kan opføres godt 140 nye almene familieboliger af 100 m2, forudsat at der regnes med rammebeløbet for 2018 og gennemsnitligt 10 % i kommunalt grundkapitalindskud. Med afsæt i de skitserede forudsætninger vil en gennemførelse af projektforslagene under kategori 1 således medføre, at der resterer en restramme af udisponerede grundkapitalmidler, svarende til at der vil kunne disponeres til/opføres yderligere ca. 60-65 nye almene boliger på et senere tidspunkt.
På baggrund af ovenstående anbefaler forvaltningen, at man politisk drøfter forslagene samt udvælger og prioriterer disse i forhold til de kommende års udvikling af hele Kolding Kommune.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Bilag
Sagsnr.: 18/20550
Resumé
I 2019 skal Svane Shippings miljøgodkendelse revideres. En af de gødningstyper, som Svane Shipping håndterer, er omfattet af den nye risikobekendtgørelse fra 2016. Det betyder, at selv om selskabet fortsætter med sine nuværende aktiviteter uden at ændre på typen og mængden af gødning på Kolding Havn, skal Svane Shipping nu skal betragtes som en risikovirksomhed.
En miljøgodkendelse efter risikobekendtgørelsen forudsætter, at Kolding Kommune i kommuneplanen udpeger Svane Shipping som risikovirksomhed med lokale retningslinjer.
Hvis ikke denne udpegning gennemføres, vil virksomheden skulle nedbringe sit oplag så meget, at de ikke er omfattet af risikobekendtgørelsen, hvilket kan være afgørende for virksomhedens fortsatte aktiviteter på Kolding Havn.
Som optakt til kommuneplanlægningen vurderes det at være hensigtsmæssigt med en foroffentlighed, hvor der indkaldes ideer og forslag til planlægningen.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at der udarbejdes tillæg til Kommuneplan 2017-2029 med udpegning af risikovirksomhed på Kolding Havn,
at planlægningen sættes i gang med indkaldelse af ideer og forslag til planlægningen.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 05-12-2018
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Svane Shipping har en miljøgodkendelse til at opbevare og håndtere fast gødning i bygninger på Kolding Havn. Gødningen kommer med skib og opbevares af Svane Shipping, før den sendes videre til landbrug i en stor del af regionen.
I 2019 skal selskabets miljøgodkendelse revideres. En af de gødningstyper, som Svane Shipping håndterer, er omfattet af den nye risikobekendtgørelse fra 2016. Det betyder, at selv om selskabet fortsætter med sine nuværende aktiviteter uden at ændre på typen og mængden af gødning på Kolding Havn, skal Svane Shipping nu skal betragtes som en risikovirksomhed.
En miljøgodkendelse efter risikobekendtgørelsen forudsætter, at Kolding Kommune i kommuneplanen udpeger Svane Shipping som risikovirksomhed med lokale retningslinjer. Det indebærer, at der skal udarbejdes et tillæg til kommuneplanen. Samtidig er det nu Miljøstyrelsen og ikke kommunen, der skal behandle ansøgningen om en ny miljøgodkendelse.
Som grundlag for en miljøgodkendelse efter risikobekendtgørelsen skal der foretages en grundig risikovurdering, hvor en række scenarier kortlægges og vurderes af forskellige eksperter.
Kolding Kommune har fra Svane Shipping modtaget en foreløbig vurdering af risikoen ved opbevaring af gødning på havnens arealer. Den viser, at der ikke er en væsentlig risiko uden for havnens område.
Gødningsvirksomheder på havnene i Aarhus, Korsør og Randers har allerede været igennem en tilsvarende proces og fået ny miljøgodkendelse efter risikobekendtgørelsen.
Indtil en revideret miljøgodkendelse er på plads, er Svane Shippings nuværende godkendelse fortsat gældende. Den omfattede gødning kan ikke selvantænde, brænde eller eksplodere. Den ovennævnte risikovurdering skal sikre, at der ikke opstår fare for omgivelserne i tilfælde af brand i bygninger, køretøjer og øvrige omgivelser på havnen.
Før der udarbejdes forslag til ændringer af kommuneplanen, der ikke er truffet beslutning om i en planstrategi, skal byrådet efter Planloven indkalde ideer og forslag. Her kan borgere, virksomheder, osv. komme med input til planlægningsarbejdet. Herunder vil forvaltningen afdække, om der kan være yderligere virksomheder, som skal være omfattet af kommuneplantillægget.
Hvis processen ikke sættes i gang, vil der skulle igangsættes en håndhævelse, hvor det sikres, at virksomhedens oplag af det pågældende stof reduceres så meget, at virksomheden ikke længere er omfattet af risikobekendtgørelsen. Det pågældende stof udgør en meget væsentlig del af virksomhedens aktiviteter, og kan derfor være afgørende for virksomhedens fortsatte aktiviteter på Kolding Havn i den resterende tid af deres lejeperioder. Virksomheden har 3 lejekontrakter, som omfatter lejemål, hvor der opbevares gødning – en udløber i 2022 og er p.t. under genforhandling, en anden udløber 2027 og den sidste udløber i 2030.
Sagsnr.: 18/20220
Resumé
På baggrund af ansøgning fra NGF Nature Energy er der udarbejdet forslag til kommuneplantillæg, lokalplanforslag og miljøvurdering for et biogasanlæg ved Venusvej. Der har tidligere været ansøgt om en placering ved Donsvej, men Økonomiudvalget besluttede den 26. juni 2018 at pege på placeringen ved Venusvej.
Biogasanlægget placeres dermed mellem andre transporttunge virksomheder i et erhvervsområde. Lokalplanforslaget justerer den maksimale bygningshøjde fra 13 meter til 25 meter for procestankene og hæver miljøklassen fra 5 til 7.
I forbindelse med indkaldelsen af idéer og forslag er der indkommet 8 bemærkninger. De indkomne bemærkninger har ikke haft nogen direkte konsekvenser for planlægningen, men de har bidraget med emner til miljøvurderingen.
Der er udarbejdet miljøvurdering med miljøkonsekvensrapport, hvor der er beskrevet hvilken påvirkning anlægget vil have på en lang række forhold.
Trafikalt kan der forekomme trængsel ved rundkørslen Dons Landevej/Højvangen og krydset Venusvej/Vejlevej.
Lugt og andre emissioner fra anlægget overholder alle grænseværdier gældende for omboende. I forbindelse med en opstartsfase på op til 4 måneder vil der kunne forekomme øgede lugtpåvirkninger.
Anlægget vil være meget synligt i landskabet lige efter anlægsfasen, men vil nedtones gradvist efterhånden som beplantningen omkring projektområdet og i det øvrige erhvervsområde vokser op. Arealer til den omgivende beplantning er ejet af Kolding Kommune og reguleres i en gældende lokalplan.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslag til kommuneplantillæg 23 sendes i offentlig høring i 8 uger,
at forslag til lokalplan 0715-35 Ved Venusvej– et teknisk anlæg sendes i offentlig høring i 8 uger,
at afgørelsen om at udarbejde en miljøvurdering af planforslagene offentliggøres samtidig,
at miljøkonsekvensrapporten offentliggøres i 8 uger.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 05-12-2018
Idet Asger Christensen er inhabil, deltog han ikke i behandlingen af sagen.
Et flertal (Plan-, Bolig- og Miljøudvalget med undtagelse af Benny Dall (Ø)) indstiller forslaget til godkendelse med den tilføjelse, at forvaltningen fremlægger forslag til beplantningsplan nord for området i forbindelse med endelig godkendelse af kommuneplantillæg og lokalplan.
Et mindretal (Benny Dall (Ø)) kan ikke indstille forslaget til godkendelse.
Sagsfremstilling
Lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg er kategoriseret som en A-lokalplan jævnfør A, B, C kategoriseringen, hvilket betyder, at det er Byrådet, der har kompetence til at træffe beslutning om, at planforslaget med tilhørende kommuneplantillæg sendes i offentlig høring.
Baggrund
Et flertal i Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, med undtagelse af Benny Dall (Ø), godkendte igangsætning af planlægning for et biogasanlæg ved Venusvej.
Ansøger, NGF Nature Energy, har tidligere ansøgt om en placering ved Donsvej. På Økonomiudvalgets møde den 15. maj 2018 blev det besluttet, at der skulle iværksættes en screening af alternative lokaliseringsmuligheder i nærområdet. På Økonomiudvalgets møde den 26. juni 2018 blev det besluttet, at Kolding Kommune over for ansøger skulle pege på et areal nord for Venusvej. Det er den reviderede ansøgning med en placering ved Venusvej, der har ligget til grund for udarbejdelsen af plandokumenterne og miljøvurderingen.
Biogasanlæggets placering er vist med en rød cirkel.
Politiske fokusområder m.m.
Kolding kommune arbejder med omstillingen til en mere cirkulær økonomi. Etableringen af et biogasanlæg understøtter denne omstilling, da et biogasanlæg forbedrer værdien af gyllen og værdien af det organiske affald fra husholdning og industrien, så det bliver til et værdifuldt produkt – biogas.
Indkaldelse af idéer og forslag
I forbindelse med indkaldelsen af idéer og forslag er der indkommet 8 bemærkninger. De indkomne bemærkninger har ikke haft nogen direkte konsekvenser for planlægningen, men følgende emner er indgået i miljøvurderingen på baggrund af bemærkningerne:
- Trafik
- Påvirkning af vinområde
- Gener ved af- og pålæsning af materiale
- Sundhed
- Farveholdning
- Sikkerhed (brand/eksplosion)
- Håndtering af udslip
Der er vedlagt et skema med en samlet oversigt over de indkomne idéer og forslag som bilag.