Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
24-10-2018 11:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget |
Sted: |
Bo- og Støttetilbud for handicappede |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 17/21633
Resumé
Første led i revisionen af Kolding Kommunes designvision er indledt gennem 3 byrådsseminarer afholdt mellem maj og august 2018. Der præsenteres nu et oplæg til nærmere drøftelse på alle fagudvalg og for udvalgte eksterne aktører, herunder uddannelses- og kulturinstitutioner.
Præsentationen og drøftelsen skal sikre, at der sker sammenhæng mellem visionens overordnede temaer og de strategiske indsatser og projekter, som er igangsat eller ønskes realiseret. Formålet med drøftelserne er at sikre en forankring af vision 3.0 hos relevante interne og eksterne aktører, så realiseringen af visionen fortsat sker gennem en fælles indsats.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgets input til vision 3.0 drøftes som led i processen mod en revision.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-10-2018
Udvalget drøftede Vision 3.0 og besluttede at fremsende følgende igangsatte strategiske udviklingsprojekter som Udvalgets input til Vision 3.0:
Handicap- og Hjælpemiddelområdet:
- Ny model for pårørendesamarbejde
- Fremtidens myndighed
- Udvikling af hjælpemiddelområdet
- Troldhedesti - mødesteder og oplevelser for alle
- Program for unge (tværgående i Kolding Kommune)
Socialøkonomi:
- Forretningsudvikling af lokale SMV’er med fokus på virksomheders vækst og øget beskæftigelse af borgere på kanten af arbejdsmarkedet
- Udvikling af nye samarbejds- og betalingsmodeller, bl.a. payment by results og sociale investeringsmodeller, med fokus på nye kompetenceudviklende samarbejder
- Tiltrækning af nationale, socialøkonomiske virksomheder, bl.a. understøttet af nye indkøbs- og udbudsprocesser med et socialøkonomisk fokus på tværs af forvaltningsområder
- Udarbejdelse af en ny tilgang til effektmåling med fokus på såvel (samfunds)økonomisk udvikling men også menneskelig udvikling målt i f.eks. livskvalitet og motivation.
- Understøttelse af og bidrag til den cirkulær tanke og cirkulær økonomi
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget besluttede 20. februar 2018 at der skulle gennemføres en opdatering og aktualisering af Kolding Kommunes designvision. Revisionen sker med udgangspunkt i 3 byrådsseminarer hvor følgende emner har været præsenteret og diskuteret som inspiration for revisionen;
- Vækst og erhvervsudvikling samt Cirkulær Økonomi og Produktion
- Velfærdsudvikling og FN´s verdensmål
- Uddannelse og viden og internationale relationer
På alle fagudvalg præsenteres nu et oplæg til nærmere drøftelse med det formål at opsamle politiske intentioner og ambitioner fra allerede pågåede dialoger i udvalg. Dertil hentes der input fra udvalgte eksterne samarbejdspartnere med det formål, at etablere en styrket fortælling om et fælles mål på tværs af aktører.
Vision 3.0 forventes at blive paraply for udvalgte programmer og projekter, som skal realisere og aktivere visionen og som er af strategisk betydning for forståelse og synliggørelse af ‘Vi designer livet’.
Vision 3.0 bygger videre på erfaringer fra den tidligere vision og er en videreførelse af et langsigtet visionsarbejde
Anette Kold, afdelingschef, Strategisk Vækst deltager på udvalgsmødet med mundtligt oplæg til drøftelse.
Sagsnr.: 18/11602
Resumé
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget var den 19. og 20. september 2018 på studietur til hhv. Jammerbugt og Aalborg Kommune.
Programmet var sammensat med fokus på oplevelser, hvor socialøkonomi og handicapindsatsen går hånd i hånd og understøtter mennesker med forskellige forudsætninger i at bidrage aktivt til samfundet.
Opsamlingsnotatet er dels et resumé af turen og dels en opsamling på de vigtigst temaer og indsatser, som udvalget kan arbejde videre med.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren og Senior- og Socialdirektøren indstiller,
at opsamlingsnotatet drøftes,
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-10-2018
Udvalget besluttede,
at der igangsættes en proces, som kan afdække behovet for et nyt og anderledes tilbud til mennesker på førtidspension,
at der afholdes møde med formandskabet for Lokaldemokratiudvalget med henblik på en opfordring til at bruge socialøkonomi som løftestang for udviklingen i lands- og centerbyerne.
Sagsfremstilling
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget var den 19. og 20. september 2018 på studietur til hhv. Jammerbugt og Aalborg Kommune.
Programmet var sammensat med fokus på oplevelser, hvor socialøkonomi og handicapindsatsen går hånd i hånd og understøtter mennesker med forskellige forudsætninger i at bidrage aktivt til samfundet.
Opsamlingsnotatet er dels et resumé af turen og dels en opsamling på de vigtigst temaer og indsatser, som udvalget kan arbejde videre med.
Nedenfor er opsamlingen sat i forhold til den socialøkonomiske procesplan, i forhold til handicapområdet og samspillet med arbejdsmarkedsområdet.
Bidrag til den socialøkonomiske strategi:
Procesplanens 3 indsatsområder:
- Social impact – med menneskelig værdi
Mål i procesplanen | Konkrete ideer/indsatser fra læringsturen |
Tættere samarbejde med socialt bevidste og socialøkonomiske virksomheder | Ø Invitere virksomheder til temamøder, hvor der er fokus på deres udfordringer med at tage socialt ansvar
Ø Social ansvarlighed er med til at skabe de mest loyale medarbejdere – den pointe skal vi i højere grad sælge til virksomhederne
Ø Skærpet opmærksomhed på at Kolding Kommune handler socialt (indkøbspolitik)
|
Fokus på nye talenter i en socialøkonomisk kontekst | Ø Invitere til møder, hvor lokale ildsjæle på tværs af sektorer møder hinanden (spotte sociale ildsjæle)
Ø Udvikle og/eller videreudvikle sociale innovatører
Ø Sætte talenterne i spil og få inspiration fra forskellige iværksættermiljøer (f.eks. Råt&Godt i Aalborg)
|
Skabe samspil på tværs af udvalg og forvaltninger med borgerens centrum i sigte | Ø Temamøde mellem Socialøkonomi- Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Lokaldemokratiudvalget i.f.t. at bruge socialøkonomi som løftestang for udviklingen i lands- og centerbyerne (og øvrige lokalområder)
Ø Skrive socialøkonomi ind i eksisterende politikker og strategier (f.eks. indkøbspolitik, cirkulær økonomi og outdoor strategier)
|
Understøtte udviklingen af kommunale institutioner eller opgaver med potentiale for knopskydning | Ø Oprette en afdeling af Aalborg Aktiv i Kolding. (Se nedenfor i.f.t. samspil med Selvværd & sammenhæng)
|
- Business impact – til dobbelt bundlinje
- Knowledge impact – til strategisk handling
Mål i procesplanen | Konkrete ideer/indsats fra læringsturen |
Vidensdeling med relevante samarbejdspartnere omkring samarbejdet med og udviklingen af socialøkonomiske og socialt bevidste virksomheder | Ø Læringsturen, som bød på inspiration fra kommuner, socialøkonomiske virksomheder, et iværksættermiljø og socialt ansvarlige virksomheder |
Realiseringen af procesplanen skal føre frem til vedtagelse af en socialøkonomisk strategi version 4.0.
Bidrag til Handicapområdet - Selvværd og Sammenhæng:
Med afsæt i indsigterne fra strategien ”Selvværd og Sammenhæng”, hvor 320 borgere over en periode på 3 måneder blev interviewet og observeret, gav besøget hos hhv. Skovsgaards Hotel og Feriecenter Slettestrand helt konkrete ideer og inspiration til at igangsætte tilbud til borgere, som er omfattet af Servicelovens §103.
Såvel Skovgaards Hotel og Feriecenter Slettestrand drives som hotel og feriecenter på helt almindelige vilkår, hvor mennesker med handicap er ansat og står for det daglige arbejde med servicering af gæster og kunder. Inspirationen understøtter mere ligeværdighed i arbejdsfællesskaber.
Synergieffekter med Arbejdsmarkedsområdet
Aalborg Aktiv er en nytænkning af beskæftigelsesindsatsen for mennesker med handicap og besøget gav, med udgangspunkt i borgerens centrum og Selvværd og Sammenhæng, inspiration til at igangsætte en proces, som kan afdække behovet for et nyt og anderledes tilbud til mennesker på førtidspension.
Tilbuddet kan samtænkes med Arbejdsmarkedsudvalget beslutning om at udfordre lovgivningen i.f.t. at give mennesker på førtidspension bedre muligheder for at skifte til et fleksjob.
Indsatsen og tilgangen hos Aalborg Aktiv kan potentielt også motivere borgere til at komme i løntilskud, og på en lidt længere bane også medvirke til at fleksjobbere og førtidspensionister kommer i ordinær beskæftigelse.
Her skal der igangsættes konkrete drøftelser mellem Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Arbejdsmarkedsudvalget.
Bilag
Sagsnr.: 18/28423
Resumé
I forbindelse med budget 2019 besluttede Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 29. august 2018, at den pålagte reduktion af serviceudgifter realiseres med udgangspunkt i indsigterne fra Selvværd og Sammenhæng:
- Smidig overgang for borgere, der modtager hjælp på tværs af fagområder
- Afbureaukratisering af samarbejdet mellem myndighed og drift
Udvalget besluttede, at udvalget månedsvis forelægges, tager stilling til og godkender fremtidige initiativer og effekt under Selvværd og Sammenhæng.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at sagen drøftes,
at udvalget godkender fremtidige initiativer og effekt under Selvværd og Sammenhæng jævnfør vedhæftede skema.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-10-2018
Udvalget godkendte afrapporteringen og udmøntningen af fremtidige
initiativer og effekt under Selvværd og Sammenhæng.
Sagsfremstilling
I forbindelse med budget 2019 besluttede Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 29. august 2018, at den pålagte reduktion af serviceudgifter realiseres med udgangspunkt i indsigterne fra Selvværd og Sammenhæng:
- Smidig overgang for borgere, der modtager hjælp på tværs af fagområder
- Afbureaukratisering af samarbejdet mellem myndighed og drift
Udvalget besluttede, at udvalget månedsvis forelægges, tager stilling til og godkender fremtidige initiativer og effekt under Selvværd og Sammenhæng.
På den baggrund har forvaltningen udarbejdet et skema, som viser en afrapportering af budgetreduktioner ud fra Selvværd og Sammenhæng. Skemaet er vedhæftet som bilag.
8 gode fortællinger om Selvværd og Sammenhæng
I udfoldelsen af Selvværd og Sammenhæng er der desuden allerede mange gode eksempler på, hvordan en ny tilgang har skabt øget borgeroplevet kvalitet for mange borgere, samtidig med at driftsøkonomien kan forbedres.
Selvværd og Sammenhæng har brudt med den tidligere tilgang, hvor vi som kommune nogle gange var for hurtige til at konkludere på borgernes vegne, og i mange tilfælde tilbyde en løsning, som ikke gav mening for mange borgere. Eksemplerne i de 8 gode fortællinger illustrerer, hvordan forvaltningen udfordrer sig selv i det tværfaglige samarbejde med nye løsningsforslag, som alle har sit udgangspunkt i, hvad der er vigtigt for borgeren og ikke blot er mere af det, som forvaltningen altid har gjort.
De økonomiske gevinster er beregnet ud fra en konkret vurdering af de enkelte borgersager. Gevinsterne baserer sig på et her og nu billede, og forvaltningen er derfor meget opmærksom på at sikre en varig effekt af Selvværd og Sammenhæng tilgangen ved at følge borgersagerne tæt.
Bilag
Sagsnr.: 10/24465
Resumé
Kommunerne skal ifølge Lov om Patientsikkerhed i Sundhedsvæsenet rapportere utilsigtede hændelser i forbindelse med sundhedsfaglige ydelser.
Status for rapportering af utilsigtede hændelser for Kolding Kommune er, at der i 2017 er blevet rapporteret færre utilsigtede hændelser end de foregående år. Et fald i antallet af indrapporterede utilsigtede hændelser kan skyldes mange faktorer. Det skal ikke nødvendigvis tolkes som et udtryk for at der er sket færre hændelser.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget, Seniorudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Seniorudvalget den 02-10-2018
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 17-09-2018
Godkendt.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-10-2018
Udvalgte godkendte årsrapporten for utilsigtede hændelser for 2017.
Sagsfremstilling
Der er blevet rapporteret 2.472 utilsigtede hændelser i 2017 mod 2.711 hændelser i 2016 i Kolding Kommune.
Størstedelen af de rapporterede hændelser omhandler medicinering.
Antallet af rapporterede hændelser, der omhandler patientuheld, er faldet i forhold til år 2016, og Kolding Kommune ligger lavere i forhold til de øvrige kommuner på landsplan. Et af fokuspunkterne sidste år var netop faldforebyggelse. Det er desværre ikke muligt at klarlægge, om dette med sikkerhed har haft en effekt, da der er ændret i rapporterings- og sagsbehandlerskemaerne, som gør, at det ikke er muligt at lave en sammenligning med de foregående år.
De øvrige steder, hvor der ses et fald i antallet af rapporterede utilsigtede hændelser, drejer det sig om kategorien ”Anden utilsigtet hændelse”, samt et mindre fald i antallet af rapporterede utilsigtede hændelser i kategorien ”Overlevering af information, ansvar, dokumentation”.
Andelen af de utilsigtede hændelser med alvorlighedsgraden ”Ingen skade” for Kolding Kommune svarer til den nationale tal med en andel på 64%.
Andelen af utilsigtede hændelser med alvorlighedsgraderne ”Moderat” og ”Alvorlig” er meget lave og svarer til tallene fra 2016.
Der er rapporteret flest hændelser med hændelsessted i plejeboliger, og den næststørste gruppe er hjemmeplejen. At der her er rapporteret flest utilsigtede hændelser, er ikke ensbetydende med, at der sker flere utilsigtede hændelser i plejeboliger end andre kommunale hændelsessteder, blot at der her rapporteres flest.
I 2018 er der fokus på følgende områder i forhold til arbejdet med utilsigtede hændelser:
- Sagsbehandlerne skal have fokus på den gode analyse og handlingsplan med henblik på at skabe læring
- Generel fokus på vidensdeling om gode forebyggelsesindsatser på tværs af områder
- Sektorovergange. Herunder tværfaglig dialogbaseret sparring på hændelser i sektorovergange
- Rapportering fra private leverandører
Bilag
Sagsnr.: 18/4262
Resumé
Kolding Byråd besluttede den 20. marts 2018 at ansøge om at blive Bevæg dig for livet visionskommune. Der er udarbejdet et udkast til en visionsaftale ’Bevæg dig for livet’, der indgås med DGI og DIF med det formål at sætte Danmark i bevægelse og gøre det til den mest idrætsaktive nation i verden.
Udkastet sendes i høring i relevante udvalg, råd, nævn og sammenslutninger. Fristen for høring er den 8. november 2018.
Sagen behandles i
Fritids- og Idrætsudvalget, Kulturudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget, Teknik- og Klimaudvalget, Socialøkonomi-, Handicap-, og Hjælpemiddeludvalget, Social- og Sundhedsudvalget, Seniorudvalget, Lokaldemokratiudvalget, Arbejdsudvalget, Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget, Aftenskolesamrådet, Handicaprådet, Ældrerådet, Fritidsrådet, Eliteidrætsrådet, MultiKulturelt Forum, Spejdersamrådet, Kolding Idrætsråd, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne- og Uddannelsesdirektøren foreslår,
at der fremsendes høringssvar til udkast til visionsaftalen Bevæg dig for livet med høringsfrist den 8. november 2018.
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at udkast til Visionsaftale ”Bevæg dig for livet” drøftes.
Beslutning Fritidsrådet den 09-10-2018
Fritidsrådet udtaler, at man giver sin opbakning til det fremsendte udkast til visionsaftale ”Bevæg dig for livet”, og tilkendegiver at man gerne vil inddrages i det fremtidige arbejde sammen med foreningslivet.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-10-2018
Social- og Sundhedsudvalget opfordrer til, at visionsaftalen Bevæg dig for livet sendes til høring i Udsatterådet.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-10-2018
Udvalget drøftede udkast til visionsaftalen ”Bevæg dig for livet” og har følgende bemærkninger:
- Tilgængelighed for handicappede til sportsfaciliteter i kommunen
- Indsats for at fremme handicappedes deltagelse i sportsaktiviteter
- Indsats for at sportsklubber inddrager handicappede i deres aktiviteter
Sagsfremstilling
DGI og DIF arbejder ud fra en fælles vision ’Bevæg dig for livet’, der har som mål at sætte Danmark i bevægelse og gøre det til den mest idrætsaktive nation i verden. Helt præcist er målet, at 75 procent af danskerne i 2025 skal dyrke idræt, og at 50 procent af befolkningen skal dyrke idræt i en forening. Det betyder blandt andet, at mindst 600.000 flere danskere skal dyrke idræt og motion i 2025, mens mindst 325.000 flere skal dyrke idræt og motion i forening.
Kolding Kommune ønsker at få sundere og gladere borgere ved målrettet på tværs af forvaltninger at arbejde med visionen om at få flere i bevægelse, derfor indgås der en aftale om at blive visionskommune under ’Bevæg dig for livet’. En ’Bevæg dig for livet’ visionskommune er en kommune, der bevidst i hele kommunes virke arbejder på at få flest mulige borgere til at være idrætslige aktive via indsatser på alle forvaltningsområder. Der er således tale om en bred indsats, som involverer hele kommunen.
Udkastet til visionsaftalen er udarbejdet af en tværgående arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra DGI, DIF, Kolding Idrætsråd, Børne- og Uddannelsesforvaltningen samt Senior- og Socialforvaltningen.
Udkastet til aftalen sendes til høring i:
- Kulturudvalget
- Børne- og Uddannelsesudvalget
- Teknik- og Klimaudvalget
- Socialøkonomi-, Handicap-, og Hjælpemiddeludvalget
- Social- og Sundhedsudvalget
- Seniorudvalget
- Lokaldemokratiudvalget
- Arbejdsudvalget
- Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget
- Aftenskolesamrådet
- Handicaprådet
- Ældrerådet
- Fritidsrådet
- Eliteidrætsrådet
- MultiKulturelt Forum
- Spejdersamrådet
- Kolding Idrætsråd
Herefter er den videre proces:
- Godkendelse i Fritids- og Idrætsudvalget den 13. november 2018
- Godkendelse i Økonomiudvalget den 20. november 2018
- Godkendelse i Byråd den 27. november 2018
- Underskrivning af aftalen december 2018
Bilag
Sagsnr.: 18/14140
Resumé
Ultimo september 2018 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik, serviceudgifter:
- Regnskabet forventes at være 5 mio. kr. højere end det korrigerede budget på 342.126.000 kr.
- Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige den forventede overførsel til 2019, men et foreløbigt skøn er på ca. -5 mio. kr.
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik, overførsler:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 1.237.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2019.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning,
at der iværksættes tiltag, som skaffer en budgetbuffer på minimum 5 mio. kr. til at imødekomme en eventuel fortsat udgiftsstigning i forhold til et ønske om at styrke robustheden i budgetrammen i 2019 og fremefter.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-10-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Ultimo september 2018 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik, serviceudgifter:
- Regnskabet forventes at være 5 mio. kr. højere end det korrigerede budget på 342.126.000 kr. Årsagen hertil er overførslen fra 2017 til 2018 på -3,4 mio. kr. samt et generelt udgiftspres på dyrere enkeltsager. Udviklingen følges tæt og skal ses i sammenhæng med refusion vedrørende særligt dyre enkeltsager.
Der er indført midlertidig ansættelsesstop, gennemgang af personsager, kontrol af data, der arbejdes intenst på budgetoverholdelse.
- Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige den forventede overførsel til 2019, men et foreløbigt skøn er på ca. -5 mio. kr.
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik, overførsler:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 1.237.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2019.
Sagsnr.: 17/21633
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter, medlemmer af Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-10-2018
Ingen deltagelse i aktiviteter.
Bilag
Sagsnr.: 17/21633
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-10-2018
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21633
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-10-2018
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21633
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-10-2018
Orienteringen blev taget til efterretning.