Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
22-04-2020 11:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Social- og Sundhedsudvalget |
Sted: |
Skype |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/5
Resumé
Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen har foretaget budgetopfølgning for driftsbevillinger under politikområdet Sundhedspolitik pr. 31. marts 2020.
Det korrigerede driftsbudget med overførselsadgang incl. forventede budgetkorrektioner udgør aktuelt 113.393.000 kr. i 2020 og omfatter tandpleje, træning, vederlagsfri fysioterapi, sundhedsfremme og forebyggelse, døgnrehabilitering og fællesudgifter på Sundhedsområdet.
Den aktivitetsbaserede medfinansiering på Sundhedsområdet indgår ikke i opfølgningen, da bevillingen er uden overførselsadgang og henhører under driftsudgifter uden for servicerammen.
Opfølgningen viser, at der for driftsbevillinger med overførselsadgang under Sundhedspolitik forventes et samlet mindreforbrug på ca. 1.642.000 kr. i 2020, hvoraf 72.000 kr. vedr. tandpleje for udsatte. Der er dog stor usikkerhed omkring effekterne af Corona-epidemien og de fuldfinansierede områder.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen om budgetopfølgningen pr. 31. marts 2020 tages til efterretning,
at de i sagsfremstillingen nævnte rammekorrektioner indstilles til godkendelse.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Budgetopfølgningen pr. 31. marts 2020 blev taget til efterretning og udvalget indstiller de godkendte rammekorrektioner til godkendelse.
Sagsfremstilling
Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen har foretaget budgetopfølgning for driftsbevillinger under politikområdet Sundhedspolitik pr. 31. marts 2020.
Det korrigerede driftsbudget incl. forventede budgetkorrektioner med overførselsadgang udgør aktuelt 113.456.000 kr. i 2020 og omfatter tandpleje, træning, vederlagsfri fysioterapi, sundhedsfremme og forebyggelse, døgnrehabilitering og fællesudgifter på Sundhedsområdet.
Den aktivitetsbaserede medfinansiering på Sundhedsområdet indgår ikke i opfølgningen, da bevillingen er uden overførselsadgang og henhører under tilskud og udligning under Økonomiudvalget.
Det korrigerede driftsbudget er sammensat af nedenstående budgetposter:
Oprindeligt vedtaget budget: | 110.148.000 kr. |
Tillægsbevillinger1: | 65.000 kr. |
Forventet overførsel vedr. mindreforbrug 20192: | 2.061.000 kr. |
Forventet barselsudligning: | 932.000 kr. |
Forventet omplacering vedr. sundhedsplejen3: | 250.000 kr. |
Forventet omplacering vedr. centralisering af IT og telefoni | -63.000 kr. |
Korrigeret driftsbudget i alt: | 113.393.000 kr. |
Anm.:
|
|
Der indstilles følgende rammekorrektioner til godkendelse for Social- og Sundhedsudvalgets bevillingsområder:
- Der flyttes 250.000 kr. i 2020 og fremefter fra Socialpolitik til Sundhedspolitik vedr. driftsbidrag fra Sundhedsplejen til Sundhedscenteret.
- Der omplaceres 63.000 kr. fra Sundhedspolitik vedr. centralisering af IT og telefoni
Forventet effekt af Corona-epidemien
Det forventes, at Corona-epidemien med tiden vil komme til at påvirke udgiftsudviklingen på Sundhedsområdet, men der er endnu i forbrugstallene pr. 31. marts 2020 kun få indikationer på, hvilken betydning epidemien vil få for udgiftsudviklingen.
Hvor meget epidemien vil påvirke udgifterne, vil naturligvis afhænge af, hvor lang tid der går førend driften er tilbage i normal tilstand.
De foreløbige indikationer tyder på, at Corona-epidemien vil sænke udgifterne på Sundhedsområdet – primært som følge af, at aktiviteten på mange af de sædvanlige driftsområder; tandpleje, træning, sundhedsfremme og døgnrehabilitering er droslet ned eller omlagt til telemedicin.
Endvidere har mange af medarbejderne siden nedlukningen gennemgået omskoling med henblik på at kunne blive sat ind på andre driftsområder, hvis epidemiudviklingen skulle gøre det nødvendigt.
På sigt vil der således på grund af den reducerede drift kunne forventes reducerede udgifter til eksempelvis kørsel- og patientbefordring, materiale- og aktivitetsudgifter, fødevarer og andre udgifter direkte relateret til aktiviteten.
Endvidere må der forventes besparelse på lønudgifterne som følge af, at stillinger, som bliver vakante/vikariater som udløber osv., ikke nødvendigvis genbesættes med det samme, såfremt aktiviteten er nedlukket eller neddroslet.
Budgetopfølgning pr. 31. marts 2020
I nedenstående tabel 1 er bevillinger og forventet forbrug under sundhedspolitikken specificeret på driftsområderne.
Tandplejen forventer således på nuværende tidspunkt et mindreforbrug på ca. 540.000 kr., mens der forventes overført ca. 72.000 kr. vedr. tandpleje for udsatte til 2021.
På træningsområdet forventes et mindreforbrug på ca. 583.000 kr. – primært som følge af sparede lønmidler.
For vederlagsfri fysioterapi er forventningen baseret på afregningen i januar-februar, og der er således endnu ikke indikationer på, hvilken påvirkning epidemien vil give på området. Indtil videre forventes et mindreforbrug på ca. 201.000 kr.
Døgnrehabiliteringen forventer et mindreforbrug på ca. 229.000 kr. – primært som følge af sparede lønmidler.
Fælles udgifter på Sundhedsområdet forventer et merforbrug på ca. 182.000 kr., hvilket især skyldes et forventet indtægtstab vedr. drift af køkkenet, som for en stor dels vedkommende er finansieret via indtægter fra borgere på døgnrehabilitering, kantinesalg og salg af mødeforplejning, som forventes reduceret markant på grund af epidemien.
Endeligt forventes et mindreforbrug inden for sundhedsfremme og forebyggelse, hvilket især kan forklares med en forventet nedgang i udgifterne til arrangementer og kampagner.
For de 3 fuldfinansierede områder (markeret med gult i tabellen) er der fortsat ingen afklaring vedr. de faktiske udgifter for 2020 og størrelsen på en eventuel efterregulering vedr. 2020. Sundhedsdatastyrelsen har således endnu til gode at løse problemerne i forhold til det nye landspatientregister og dermed fremskaffelsen af valide afregningsdata.
Tabel 1. Specifikation af bevillinger og forventet forbrug under sundhedspolitik, 2020. (Kr. P/L 2020).
Sagsnr.: 20/9055
Resumé
Anlægsregnskaber 2019 for projekter inden for Sundhedsområdet, der er igangværende, fremsendes til godkendelse.
På Sundhedsområdet er der ét igangværende anlægsprojekt, nemlig anlægsprojektet vedr. Terapihaven, som blev igangsat i 2015.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at anlægsregnskabet for Terapihaven under Sundhedsområdet godkendes.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Anlægsregnskabet for Terapihaven under Sundhedsområdet blev godkendt.
Sagsfremstilling
Anlægsregnskaber 2019 for projekter, der er igangværende, indstilles til Social- og Sundhedsudvalgets godkendelse.
Der er ét igangværende anlægsprojekt under Sundhedsområdet, nemlig anlægsprojektet vedr. Terapihaven, som blev igangsat i 2015.
Anlægsbevilling og forbrug for perioden 2015-2019 er vist i nedenstående tabel:
Som det fremgår af ovenstående tabel, er den samlede anlægsbevilling på 3.000.000 kr., og der har i perioden 2015-2019 været afholdt nettoudgifter for 2.912.000 kr.
Rådighedsbeløb og udgifter i 2019 fremgår af nedenstående tabel:
Som det fremgår af ovenstående tabel er der i 2019 et rådighedsbeløb på 2.328.000 kr., og der har i 2019 været afholdt nettoudgifter for 1.798.000 kr. Der resterer således 530.000 kr. ved udgangen af 2019.
Beskrivelse af anlægsprojektets fortsættelse i 2020
I 2019 blev ”Skovhuset” bygget og taget i brug. Skovhuset skal understøtte aktiviteterne i Terapihaven samt bruges til ophold og samtaler i ”meget dårligt vejr”.
I 2020 optimeres adgangsforholdene til og i området med bl.a. en ny indgang, der leder uden om sceneområdet samt bedre fysisk tilgængelighed med et stisystem i det kuperede område. Derudover etableres et haveaktivitetsområde med bl.a. væksthus og frugt/bærlund.
For fortsat at kunne tilbyde naturbaseret terapi og sundhedsfremme på et kvalificeret og forskningsbaseret grundlag kompetenceudvikles i alt 14 medarbejdere fra Sundhedscentret og Jobcentret.
Alle beskrevne tiltag i 2020 er fondsfinansieret og foregår i samarbejde med Københavns Universitet.
Sagsnr.: 17/6145
Resumé
I den nugældende Sundhedsaftale 2019–2023 er den overordnede vision ”at styrke det tværsektorielle samarbejde, skabe mere lighed i sundhed og i fællesskab udvikle det nære og sammenhængende sundhedsvæsen med afsæt i de udfordringer, vi står overfor i de kommende år”.
Den overordnede vision for Sundhedsaftalen udfoldes i tre visionsområder med tilhørende målsætninger. Under hver målsætning er der konkrete indsatser og mål, som Kolding Kommune, sammen med de andre parter i Sundhedsaftalen, har forpligtet sig til at nå i aftaleperioden.
Forebyggelse er det ene visionsområde i Sundhedsaftalen. I dette punkt orienteres om Kolding Kommunes indsatser i forhold til at opnå målene om Et røgfrit Syddanmark, hvor højest 10% unge mellem 16 og 24 år er daglige rygere, og andelen af daglige rygere er faldet til 13% i 2013.
Specialkonsulent Tina Sauvr giver på mødet en orientering om indsatserne (18-12-2019).
Tilføjelse til resumé 18-03-2020
Social- og Sundhedsudvalget blev den 18. december 2019 orienteret om rygestopindsatserne i Kolding Kommune, og besluttede at der skal afholdes dialogmøde med forskellige interessenter indenfor skole- og uddannelsesområdet. Samme dag lancerede regeringen en national handleplan mod børn og unges rygning.
På den baggrund gives et kort overblik over indholdet i den nationale handleplan og en status på planlægningen af dialogmøde med skoler og uddannelser i Kolding Kommune.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget.
Forslag
Den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Nyt forslag 18-03-2020
Den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-12-2019
Udvalget ønsker, at der afholdes et dialogmøde med forskellige interessenter, som f.eks Sundhedsplejen, elevrådsformænd og relevante medarbejdere fra skolerne, Ungdomsrådet og ungdomsuddannelser, hvor målet om at gøre Kolding Kommune til tobaksfri kommune sættes på dagsordenen.
Udvalget besluttede at sende sagen til orientering i Børne- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 15-01-2020
Godkendt.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
I Sundhedsaftale 2019–2023 er den overordnede vision ”at styrke det tværsektorielle samarbejde, skabe mere lighed i sundhed og i fællesskab udvikle det nære og sammenhængende sundhedsvæsen med afsæt i de udfordringer, vi står overfor i de kommende år”.
Den overordnede vision for Sundhedsaftalen udfoldes i tre visionsområder med tilhørende målsætninger. Målsætningerne er koblet til de 8 nationale mål for sundhedsvæsenet, for at sætte fokus på dem, men i forhold til Sundhedsaftalen i Region Syddanmark er det omsat til de tre visionsområder, som kan ses i nedenstående figur.
Forebyggelse er det ene visionsområde, og der er opsat ambitiøse mål for, hvordan vi nærmer os et Røgfrit Syddanmark, færre bliver overvægtige og at den mentale trivsel øges blandt børn og unge.
Forebyggelse: Indsats 1 - Et røgfrit Syddanmark
Under visionen om forebyggelse er der opstillet tre indsatser, hvor visionen om et røgfrit Syddanmark er den første.
Jf. Sundhedsaftalen har vi forpligtet os til at:
”Vi vil arbejde for, at børn og unge ikke starter med at ryge, og vi vil styrke samarbejdet om rygestoptilbud.
Vi har sat os som mål at reducere andelen af daglige rygere og andelen af unge, der ryger, med 1,5 procentpoint pr. år. Det betyder, at andelen af daglige rygere er faldet til 13% og andelen af unge mellem 16-24 år, der dagligt ryger, er faldet til 10% i Syddanmark i 2023. Samtidig vil vi have fokus på, at unge ikke udvikler et afhængighedsforhold til andre tobaks- eller nikotinprodukter som e-cigaretter og snus” (Sundhedsaftalen s. 8).
Der er meget vægtige grunde til at arbejde med et røgfrit Syddanmark.
Jf. Sundhedsaftalen er rygning den enkeltstående faktor, der påvirker folkesundheden mest - både målt i sygelighed og dødelighed. Sundhedsprofilen fra 2017 viser, at 19% af borgerne i Syddanmark ryger. Det er lige så mange som i 2013. Samtidig viser undersøgelsen, at flere unge begynder at ryge.
De konkrete fælles mål om et røgfrit Syddanmark er, at der er et mål om at reducere andelen af unge (16-24 år), der ryger dagligt til maksimalt 10%, og at man vil reducere andelen af daglige rygere til maksimalt 13%.
Indsatser i Kolding Kommune
Indsatserne i forhold til Et røgfrit Syddanmark består i to hovedindsatser: Forebyggelse af at borgerne begynder at ryge og rygestopindsatser.
Forebyggelse af rygestart
I forhold til børne- og skoleområdet, ungeområdet og ungdomsuddannelserne samt de videregående uddannelser arbejdes der på forskellig måde på at støtte op om ”Et røgfrit Syddanmark”.
I princippet er alle skoler og uddannelsesinstitutioner forpligtet til at have røgfri matrikel (Jvf lov om røgfri miljøer (LOV nr. 607 af 18/06/2012) er). De fleste skoler beskriver, at de er røgfri, velvidende at eleverne kan ryge, når de ikke opholder sig på skolens matrikel.
To skoler i Kolding Kommune har rettet fokus på dette, og har arbejdet for at indføre røgfri skoletid. I arbejdet med at indføre røgfri skoletid har det været en vigtig del af processen, at italesætte rammer og regler sammen med skolens medarbejdere, elever og forældre med det slutmål, at kunne kalde sig en røgfri skole. En del af indsatsen er bygget op omkring X:IT. Det er en indsats, der forebygger, at elever i grundskolen begynder at ryge, og er sat sammen af tre elementer, der i kombination kan holde unge røgfri: Undervisning, Røgfri Skole og Røgfri aftaler.
Derudover arbejder Sundhedsplejen i deres tilstedeværelse på skolerne primært med opsporing via sundhedsprofilen i BørnUngeLiv og via dialogen med eleverne, og henviser til rygestop med de elever, som fortæller, at de er startet.
På ungdomsuddannelserne er der ikke en samlet strategi fra kommunal side. SOSU skolen, som holder til på IBC, har indført røgfri skoletid. HF og VUC arbejder på at mindske rygningen blandt eleverne i skoletiden.
Der er ikke en ensartet tilgang til forebyggelse af rygestart på skole- og uddannelsesområdet. Det vurderes af forvaltningen, at et struktureret arbejde omkring implementeringen af røgfri skoletid, vil være effektivt til at understøtte de fælles mål i Sundhedsaftalen 2019 – 2023.
Tidlig opsporing
Der samarbejdes med udvalgte boligområder, private virksomheder m.v. om indsatser, røgpolitikker m.m. samt tilbud om måling af lungefunktion. En test er første skridt til tidlig opsporing af nedsat lungefunktion og eventuelle forstadier til sygdommen KOL.
Rygestopindsatser
Det er besluttet, at Kolding Kommune er røgfri arbejdsplads pr. 1. august 2020. Frem til den 1. august 2020 vil medarbejdere, der ønsker rygestop, kunne deltage i rygestopforløb.
I Kolding Kommune arbejdes der fortløbende med rygestopindsatser, hvor borgerne tilbydes gratis hjælp til at blive røgfri på en måde, som passer til den enkelte. Status for rygestop-indsatserne pr. 1. januar 2020 i Kolding Kommune er:
De borgerrettede tilbud
Der afholdes kickstart-møder, hvor borgerne præsenteres for de forskellige muligheder for hjælp til rygestop.
Rygestopforløbene vil primært blive afviklet som holdforløb, baseret på tanken om at livsstilsændringer gennemføres bedst i fællesskab med andre i samme situation, som en selv,
idet forskning viser, at fællesskab er en væsentlig faktor i motivationen og succes med rygestop. Der er en kapacitet på 170 deltagere på hold med professionel rygestopinstruktør i 2020.
Særlige målgrupper
Tilbuddet ”Slå Tobakken” lukker i sin nuværende form fra årsskiftet. Der igangsættes et nyt projekt for målgruppen i form af projekt ”Få styr på røgen”. Projektet har fokus på at hjælpe socialt udsatte og sårbare til et røgfrit liv og fremme lighed i sundhed. Fundamentet er at uddanne rygestopinstruktører blandt medarbejdere, der har daglig kontakt til målgruppen. På nuværende tidspunkt er 10 medarbejdere fra hhv. Kulturhuset, Vækststedet, Cafe Paraplyen, Overmarksgården, Misbrugscentret, Bo- og Støttetilbud for handicappede, Nordhøj og Somalisk Sundhedsforum tilmeldt kurset.
Individuelle forløb
Andre særlige målgrupper, som tilbydes individuel vejleding;
- Borgere, der står overfor en operation, hvor rygestop er påkrævet, eksempelvis henvist fra Rygcenteret i Middelfart
- Borgere, der indgår i behandlingsforløb, hvor deltagelse på hold er udelukket af helbredsmæssige årsager
- Borgere, som i forvejen har deres daglige gang i Sundhedscenteret (f.eks. borgere på Døgnrehabilitering Kolding og borgere, som er i genoptræningsforløb grundet eksempelvis hjertesygdom, cancer, KOL m.m.)
- Gravide
Disse indsatser evalueres medio maj 2020.
Tilføjelse til sagsfremstilling 18-03-2020
Den 18. december 2019 publicerede regeringen (Socialdemokratiet) og Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet en samlet indsats i form af en samlet national handleplan med en bred vifte af initiativer, rettet mod at stoppe og forebygge børn og unges rygning og nikotinafhængighed.
En del af indholdet i handleplanen er, at tobaksafgifterne øges, og at der afsættes midler til kontrol med aldersgrænserne og til forsøg med rygestopkurser og rygestopmedicin til socialt udsatte som følge af finanslovsaftalen for 2020.
Herudover er det besluttet, at
- Tobak skal væk fra disken, så børn og unge ikke skal kunne møde tobaksvarer, E-cigaretter og nikotinprodukter på salgssteder eller gennem anden promovering. Der må heller ikke skiltes med tobaksvarer og lignende produkter
- Skærpet reklameforbud
- Skærpelse af reklameforbuddet for tobaksprodukter, så det bliver lige så vidtgående som for E-cigaretter, samt at omfatte nikotinprodukter af et tilsvarende forbud. Dermed forbydes både direkte og indirekte reklame og sponsorering for tobaksvarer, E-cigaretter og nikotinprodukter. Det betyder f.eks., at enhver form for uddeling af tobaksvarer, E-cigaretter, nikotinprodukter m.v. forbydes, ligesom uddeling af kuponer bliver forbudt. Der stilles samme krav til internetbutikker som til fysiske butikker
- Neutrale, standardiserede pakker. Inspireret af, at en række lande har indført standardisering af tobakspakker, især af pakker med cigaretter og rulletobak, således at det område, producenten i dag har til rådighed, også skal have et bestemt udseende – en baggrundsfarve påført tekst om mærke og variant med fastlagt skrift og placering
- Forbud mod smagsstoffer i tobak og E-cigaretter. Der skal være forbud mod at sælge E–cigaretter, E-væsker og smagsstoffer til brug i E-cigaretter med kendetegnende aromaer andre end tobakssmag og mentolsmag. Det samme skal gælde de tobaksvarer, herunder tyggetobak, der ikke i forvejen er omfattet af forbud mod kendetegnende aromaer. Dog undtages pibetobak og cigarer. Hermed gælder, at f.eks. tyggetobak kun må sælges med mentol- og tobakssmag
- Nikotinprodukter skal ikke indtages af børn og unge. Derfor skal nikotinprodukter, herunder bl.a. de såkaldte ”nikotinposer”, omfattes af samme regulering som tobaksvarer, hvad angår reklameregler, aldersgrænse m.v., ligesom der skal advarselstekster på pakkerne på linje med dem, der findes på E-cigaretter. Nikotinprodukter omfattes ikke af forbuddet mod kendetegnende aromaer.
- Styrket alderskontrol og strengere straf. Der skal udarbejdes et system til internettet, hvor der stilles krav til forhandlerene om, at købers alder verificeres. Butikkers ansvar indskærpes samtidig, og der vil blive fulgt op med hårdere straffe for salg til mindreårige
- Lettere adgang for kommunerne til rygestopmedicin. Dispensationskravet til kommunerne fjernes, så alle kommuner har adgang til at udlevere rygestopmedicin i forbindelse med rygestoptilbud til nærmere definerede grupper
Røgfri skoletid
Grundskolen:
Det er i dag forbudt at ryge på matriklerne på skoler, kostskoler, efterskoler, institutioner med udbud af treårige gymnasiale ungdomsuddannelser, opholdssteder og lign., der fortrinsvis har optaget børn og unge under 18 år. Desuden gælder, at alle institutioner skal udarbejde en rygepolitik, som blandt andet skal beskrive konsekvenser ved overtrædelse af rygepolitikken.
De lokale rygepolitikker kan indeholde mere vidtgående rygeregler, end der fremgår af rygeloven, og der er på en del skoler indført røgfri skoletid.
I den nationale handleplan er der enighed om, at skoleelever ikke skal konfronteres med rygning eller anden brug af tobaksvarer, E-cigaretter eller nikotinprodukter i løbet af skoledagen – hverken på skolens område eller fra deres skolekammerater uden for skolens område. Derfor indføres krav om røgfri skoletid for elever på alle grundskoler, kostskoler, efterskoler m.v., der har optag af børn og unge under 18 år. For elever på skoler med kosttilbud (efterskoler m.v.) vil kravet gælde selve skoletiden, mens det overlades til lokal beslutning at fastsætte evt. regler for rygning i elevernes fritid uden for skolen.
Det vil, ligesom i dag, være op til skolerne at beskrive i rygepolitikken, hvilke konsekvenser det skal have at overtræde rygepolitikken. Derudover opfordrer aftalepartierne til, at man lokalt træffer beslutning om at lade lærere og medarbejdere være omfattet af kravet.
Ungdomsuddannelser:
Det er i dag forbudt at ryge på skolens område på institutioner med udbud af treårige gymnasiale ungdomsuddannelser. Dette krav gælder ikke for øvrige ungdomsuddannelser m.v.
Aftalepartierne er enige om, at alle uddannelsesinstitutioner med ungdomsuddannelser m.v., der har optag af børn og unge under 18 år, f.eks. erhvervsskoler og FGU-institutioner, skal omfattes af kravet om røgfri matrikel, som gymnasierne allerede er det i dag. Lærere, elever og andre må således ikke ryge på institutionernes område.
Der indføres røgfri skoletid for eleverne på ungdomsuddannelser m.v., der har optag af børn og unge under 18 år, således at eleverne ikke må ryge i skoletiden – heller ikke hvis de forlader skolens område.
Erfaringer fra ungdomsuddannelser, der allerede har indført røgfri skoletid, viser, at den bedste effekt opnås med en kontinuerlig og involverende proces, hvor man blandt andet iværksætter initiativer, der kan erstatte de fællesskaber omkring rygning, som i dag findes på nogle skoler, og motivere de unge til rygestop. Det vil være uddannelsesinstitutionernes opgave at gå i gang med disse initiativer med det samme. Lovkravet om røgfri skoletid for ungdomsuddannelserne skal således gælde fra sommerferien 2021. Det vil, ligesom i dag, være op til uddannelsesinstitutionerne at beskrive i rygepolitikken, hvilke konsekvenser det skal have at overtræde rygepolitikken. Man kan lokalt træffe beslutning om at lade lærere og medarbejdere være omfattet af kravet.
Status for dialogmøde med interessenter i forhold til skole og ungdomsuddannelserne
Siden Social- og Sundhedsudvalget besluttede at der skal afholdes et dialogmøde, har forvaltningen arbejdet videre med etableringen af mødet.
På Børne- og Uddannelsesudvalgets møde den 15. januar 2020 blev udvalget præsenteret for plan for, hvordan skolerne kan arbejde endnu mere med røgfri skoletid. Derfor er det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe med repræsentanter fra folkeskolerne og Sundhedsområdet.
Arbejdsgruppen skal udarbejde en idévifte til prøvehandlinger og forskellige tiltag, som skolerne kan teste i skoleåret 2020/21. Målet er, at alle grundskoler har indført røgfri skoletid primo august 2021.
Med henblik på at inddrage ungdomsuddannelserne i planlægningen af dialogmødet var punktet sat på til drøftelse på møde i Kolding Uddannelsesråd den 30. marts 2020, hvilket ikke blev afviklet på grund af nedlukning i Danmark. Det forventes, at punktet tages på et af de førstkommende møder i Kolding Uddannelsesråd.
Udvalget vil efterfølgende blive præsenteret for program og drejebog for dagen.
Sagsnr.: 19/36150
Resumé
Medlem af Social- og Sundhedsudvalget, Trille Nikolajsen (V), anmoder om at få en sag på dagsordenen.
Der ønskes en redegørelse for tilbud til voksne med angst.
Redegørelsen viser, at Kolding Kommune har følgende særlige tilbud til mennesker med angst:
- Bostøtte og Team for spiseforstyrrelser
- Borger til borger
- Væresteder
- CSV – Center for Specialundervisning og rådgivning for unge og voksne
- PPR
- Revanche
- Veterankoordinator
- Sundhedssamtaler
- Ligevægt
Hvis man får brug for hjælp i Kolding Kommune, vil den almindelige indsats igennem Selvværd og Sammenhæng også arbejde med angstproblematikken som en del af det, som det enkelte menneske har brug for hjælp til.
Der er ligeledes tilbud i civilsamfundet.
Tilføjelse til resumé 19.02.2020
Sagen var på i december 2019 med en orientering og redegørelse om tilbud til voksne med angst.
Udvalget tog orienteringen til efterretning med den tilføjelse, at der ønskes et samlet overblik over tilbud til unge og voksne med angst, som findes i civilsamfundet, Kolding Kommune og i regionalt regi. Endvidere besluttede udvalget, at forvaltningen undersøger, om der kan arbejdes med en anden og tilsvarende tilgang som ligevægtsprojektet for unge og voksne med angst.
Der er nu udarbejdet et samlet overblik over tilbuddene til unge og voksne (se bilag).
Gennem overblikket kan det konstateres, at unge og voksne borgere har adgang til rådgivning, hjælp og støtte i både civilsamfundet, kommunen og regionen, når det handler om angst. Der er således mange ”indgange” til at få hjælp, og tilbuddene fletter sig ofte ind i hinanden, og den ene indgang leder ofte borgeren hen til en anden.
Tilbuddene, og de indgange borgerne har til de kommunale tilbud, er funderet på de metoder og praksisser, der er i tilgangen i strategien Selvværd og Sammenhæng og principper og metoder fra f.eks. Ligevægtsprojektet.
Tilføjelse til resumé 22-04-2020
Sagen var på udvalgsmøde den 19. februar 2020 med et samlet overblik over tilbud til unge og voksne.
På mødet blev der ønsket et tilsvarende overblik for børn. Dette er udarbejdet efter samme metode som det øvrige overblik.
Samlet set kan det konstateres, at børn, unge og voksne borgere har adgang til rådgivning, hjælp og støtte i både civilsamfundet, kommunen og regionen, når det handler om angst.
Der er således mange ”indgange” til at få hjælp, og tilbuddene fletter sig ofte ind i hinanden, og den ene indgang leder ofte borgeren hen til en anden.
Tilbuddene, og de indgange borgerne har til de kommunale tilbud, er funderet på de metoder og praksisser, der er i tilgangen i strategien Selvværd og Sammenhæng samt principper og metoder fra f.eks. Ligevægtsprojektet.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør og den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Nyt forslag 19.02.2020
Den konstituerede Socialdirektør og den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Nyt forslag 22-04-2020
Socialdirektøren og den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-12-2019
Udvalget tog orienteringen til efterretning med den tilføjelse, at der ønskes et samlet overblik over tilbuddene til unge og voksne med angst, som findes i civilsamfundet, Kolding Kommune og i regionalt regi. Endvidere besluttede udvalget, at forvaltningen undersøger om der kan arbejdes med en anden og en tilsvarende tilgang som ligevægtsprojektet for unge og voksne med angst.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Orienteringen blev taget til efterretning med den tilføjelse,
at der udarbejdes en tilsvarende oversigt over tilbud til børn og unge med angst,
at sagen oversendes til Arbejdsmarkedsudvalget til orientering.
Henrik Nielsen
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 05-03-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Medlem af Social- og Sundhedsudvalget Trille Nikolajsen (V) anmoder om at få en sag på dagsordenen.
Der ønskes en redegørelse for tilbud til voksne med angst.
Redegørelse:
Hvis man får brug for hjælp i Kolding Kommune vil den almindelige indsats igennem Selvværd og Sammenhæng arbejde med angstproblematikken som en del af det, som det enkelte menneske har brug for hjælp til.
Derudover har Kolding Kommune en række særlige tilbud til voksne med angst:
Bostøtte og Team for spiseforstyrrelser
Det er eksempelvis tilfældet, hvis borgere med angst får brug for hjælp fra Kolding Kommunes bostøtte (servicelovens §85) eller i Team for spiseforstyrrelser. Ud fra borgerens behov og ønsker støttes borgerne i arbejdet med deres udfordringer, og hvis angst er en del af billedet, arbejdes der også med det.
Som redskaber anvendes primært samtaler med psykoedukation og eksponering. Der er også en klatregruppe, hvor borgerne kan træne deres socialangst.
Hvis borgerne er tilknyttet en behandler i Psykiatri, samarbejder Kolding Kommune også med dem.
I bostøttetilbuddet på Socialpsykiatriområdet er de lige nu ved at afprøve virtual reality-briller (VR-briller) til borgere med angst. Der skal bl.a. afprøves film, som kan berolige, og film hvor borgerne kan træne de situationer, der giver angst.
Borger til borger
I Borger til Borger sættes man sammen med en mentor, som er et menneske, der selv har stået med nogle af de samme udfordringer og derfor kan genkende det, man står med. For mange både borgere og mentorer er angst en del af det, de oplever eller har oplevet.
Sammen med mentor kan man derfor arbejde med, hvordan man håndterer angsten og hvad man kan gøre, for at det ikke bliver for svært at leve med.
Væresteder
Vækststedet, Savværket og Pusterummet er væresteder for mennesker med psykiske problemstillinger, herunder angst. På Vækststedet er der eksempelvis et gruppeforløb, som hedder ”hverdagsmestreringsgruppen”, hvor de snakker med hinanden om, hvordan de tackler udfordringer i hverdagslivet, bl.a. de udfordringer, der relaterer sig til angst. Særligt i ungegruppen fylder angst meget.
På værestederne og i grupperne hjælper de hinanden. De bliver en del af fællesskaber med andre, der også har prøvet at stå med lignende udfordringer, og sammen kan de derfor øve sig i trygge omgivelser. Der er ikke fokus på diagnoser, men fokus på, hvad det betyder af udfordringer i hverdagen, og hvordan de kan arbejde med det.
CSV – Center for Specialundervisning og rådgivning for unge og voksne
CSV, Center for Specialundervisning og rådgivning for unge og voksne, har tilbud om psykologisk bistand for de borgere, som er tilknyttet CSV. Det er tilbud til borgere med f.eks. stressrelaterede symptomer, angsttilstande, depression eller selvværdsproblematikker. Jobcentret kan også tilkøbe forløb til borgere i beskæftigelsesforløb ved psykologerne hos CSV. CSV har psykologiske samtaleforløb, forløb for STU-elever og forløb for psykisk sårbare.
PPR
Pædagogisk psykologisk rådgivning har en psykologordning til frafaldstruede unge i ungdomsuddannelse, som kan bringes i spil, hvis en ung er frafaldstruet pga. angst.
Revanche
Revanche er et socialt behandlingstilbud til borgere, som har svært ved at komme videre med deres livssituation i forhold til uddannelse og job, bl.a. pga. angst. Tilbuddet støtter borgerne i at finde og udvikle kompetencer og ressourcer med henblik på at opnå et aktivt arbejdsliv. Man bliver henvist til tilbuddet fra Jobcentret, og det er derfor for borgere, som modtager kontanthjælp, sygedagpenge eller lignende.
Veterankoordinator
Kolding Kommune har en veterankoordinator, som vejleder tidligere udsendte i hvilke tilbud, der findes, og hvordan de kan få hjælp. PTSD, depression og angst er blandt de udfordringer, der kan opstå efter udsendelse.
Sundhedssamtaler
Sundhedssamtaler er et gratis tilbud om samtaler til voksne, hvor der er fokus på der, hvor man som menneske er lige nu, og de ønsker man har til forandringer i hverdagen. Hvis angst er en del af ens udfordringer, så kan samtalerne handle om det. Der er en psykolog og forskellige andre sundhedsfaglige medarbejdere tilknyttet tilbuddet.
Ligevægt
Ligevægt er et holdforløb for mennesker, der bøvler med deres forhold til krop, vægt og mad.
I Ligevægt arbejdes der med det, der er meningsfuldt for den enkelte deltager. Mange af deltagerne lider af social angst eller forskellige fobier, og derfor bliver det ofte en del af Ligevægtsforløbene at arbejde med at håndtere tanker og følelser i forbindelse med angst.
Der er også sparring til deltagerne i individuelle samtaler, og her kan der også arbejdes med angstrelaterede problematikker.
Tilbud i civilsamfundet
Der er også en række tilbud i civilsamfundet til borgere med angst. Det er ikke en udtømmende liste, men to lokale eksempler på tilbud i civilsamfundet er Kolding Selvhjælp og Sind Ungdom.
Kolding Selvhjælp yder gratis anonym hjælp til mennesker i krise og med udfordringer. Det kan eksempelvis være pga. angst. Det bygger på troen på, at mennesker i krise kan bearbejde deres problemer ved at møde andre, som står i samme livssituation eller har været igennem identiske oplevelser. Der er f.eks. selvhjælpsgrupper, individuelle samtaler, motionsvenner og aflastning til pårørende.
Sind Ungdom har for nyligt oprettet en lokalklub i Kolding, som tilbyder aktiviteter, frirum og stærke fællesskaber, hvor unge sårbare kan møde andre sårbare unge, bryde den negative ring af ensomhed og afmagt og genvinde styrken til at håndtere deres egen livssituation.
Tilføjelse til sagsfremstilling 19.02.2020
De menneskelige og samfundsmæssige omkostninger forbundet med angst og depression er høje og stigende. Det er nogle af de dyreste lidelser for samfundsøkonomien grundet overførselsindkomster og mistede arbejdsdage.
Flere undersøgelser har vist, at mellem 12-20% af befolkningen i løbet af et år har en angsttilstand. Flest angsttilstande ses blandt kvinder i forhold til mænd. Der er også mange, der har flere former for angst eller angst og depression samtidig. Nogle klarer et almindeligt hverdagsliv, for andre er angstlidelsen medvirkende til, at de har svært ved at klare hverdagen uden hjælp.
Overblikket i bilag 1 giver et billede af, at der er mange tilbud og mange indgange, hvor man som borger kan søge hjælp, støtte og viden om angst. Der skal tages forbehold for at listen af tilbud ikke er udtømmende.
Ud fra hovedindsigterne i Selvværd og Sammenhæng er det, ud fra borgernes perspektiv, dog ikke antallet der er afgørende for, om man som menneske føler at muligheden for at få hjælp og støtte er tilstede. Det er vigtigt for borgerne at tilbuddene er let tilgængelige og gennemskuelige. Det mest afgørende er oplevelsen af at blive hørt og forstået, og at de oplever, at den hjælp og de løsninger, de får, er meningsfulde og virker.
Tilbuddene og de indgange borgerne har til de kommunale tilbud er funderet på de metoder og praksisser, der er i tilgangen i strategien Selvværd og Sammenhæng.
I tråd med principper, praksis og metoder i f.eks. Ungekontakten og Ligevægtsprojektet, sigter vores tilbud og indgange for borgerne på, hele tiden at blive bedre i mødet med borgeren og i udviklingen af meningsfulde løsninger sammen med borgeren.
I Ligevægtsprojektet er der nogle centrale elementer, som gør tilbuddene stærke og effektfulde for borgerne:
- Inklusion i tilbuddet sker ud fra dét, der fylder hos borgeren – frem for faglige kategorier, måling og diagnoser
- Der er fokus på indre styring og forandringsprocesser – frem for ydre styring, måling og præstationer
- Under forløb er der både forudsigelige rammer og plads til borgernes indflydelse og hurtige justeringer
- Der er holdforløb, som er meningsfulde fællesskaber med familiær rummelighed
- Der er ligeværdige og respektfulde relationer ml. medarbejdere, deltagere og deltagerne internt
- Der er både holdaktiviteter og individuel sparring
- Fastholdelse handler om at fortsætte, fordi det giver mening
I relation til Ligevægt er det vigtigt at vi, gennem vores formidling, i vores retorik og måde at kommunikere på omkring angst, ikke kommer til at vække en forkerthedsfølelse hos borgerne. Gør vi dette, så risikerer vi at borgeren fastholdes i en negativ spiral, og så er vi indirekte med til at lukke af for muligheden for udvikling og forandring hos borgeren. Dette sigter vi også på at implementere i Kolding Kommunes tilbud til unge og voksne med angst.
Tilbuddene vedrørende angst skal nu og fremover udvikles ud fra det tilgangsmæssige afsæt i Selvværd og Sammenhæng:
Trin ét: Ved at møde borgeren i dennes centrum, der hvor borgeren aktuelt er, og i trin to: Samarbejde med borgeren om at afdække og undersøge, hvilke udfordringer og muligheder, der er, og sammen med borgeren ser på, i hvilken rækkefølge de med fordel kan takles.
Herigennem åbnes der op for at vi, i et samarbejde med borgeren, finder løsninger på, hvordan disse udfordringer kan håndteres. I det samarbejde med borgeren er vi sammen eksperimenterende med, hvilke strategier borgeren kan afprøve, og pædagogisk set guider borgeren til at gøre sig sine eksperimenter og egne opdagelser omkring, hvad der fungerer for borgeren og hvordan.
Tilføjelse til sagsfremstilling 22-04-2020
Der er, efter ønske fra udvalget, udarbejdet et overblik over tilbud til børn med angst.
Dette er udarbejdet efter samme metode som det øvrige overblik. Tilgangen til særligt de kommunale tilbud til børn er den samme, som hos unge og voksne, jævnfør sagsfremstillingen fra 19. februar 2020. Der er dog den væsentlige forskel, at det for mindre børn er forældrene, der er kontakten og den der tager kontakten til tilbuddene.
Bilag
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra Sundhedsområdet;
- Rygestopambassadører
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 20/11161
Resumé
Der gives en orientering om de indsatser, der fungerer under det kommunale nødberedskab inden for Sundhedsområdet.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Sundhedsområdet varetager de indsatser, der er mest nødvendige, og giver de borgere, der har brug for indsatser, det der er muligt under karantænen. Sundhedsstyrelsen har udsendt bekendtgørelser for, hvad der skal opretholdes under nødberedskaberne, og der tages udgang i disse.
Indsatserne under nødberedskabet i Kolding Kommune er organiseret således:
Henvisninger og genoptræningsplaner
Træningsområdet gennemgår dagligt de henvisninger og genoptræningsplaner, der kommer til Sundhedsområdet.
De opdeles i:
- Kritiske funktioner: omhandler indsatser som ydes under nødberedskabet. Det er indsatser til borgere, hvor der er behov for en aktivitet, der er nødvendig for i betydelig grad at styrke, opretholde eller hindre forværring af en borgeres sundhed, funktionsniveau, livskvalitet eller arbejdsevne ved aktiviteter forbundet med genoptræning, sundhedsfaglig pleje samt forebyggelse og sundhedsfremme.
- Borgere som ikke vurderes som kritiske, men som skal ses så hurtigt det er muligt, når vi ikke længere er i nødberedskab.
- Borgere med formodede langstrakte forløb, der nu mobiliserer sig på egen hånd. Prioriteres efter ovenstående, når der ikke længere er nødberedskab.
Tidlig indsats
Herudover er det en del af indsatserne, at der arbejdes med ”tidlig indsats” i forhold til borgere, der udskrives fra sygehuset. Den tidlige indsats omhandler relativt ressourcestærke borgere. Kommunens medarbejdere planlægger sammen med sygehusets personale forløbene omkring udskrivelser således, at udskrevne borgere hjælpes hurtigt og dermed blive selvhjulpne. Herved er der ikke behov for hjemmehjælp, hvorved smittespredning minimeres.
Videoer med grundlæggende træningsøvelser
I træningsafdelingerne har medarbejderne desuden fremstillet videoer med grundlæggende træningsøvelser i såvel siddende som stående, ligesom der er video med inspiration til udendørs styrkeøvelser. Alle videoer er tilgængelige på Sundhedscenterets facebookside
Telefoniske revurderinger
I forhold til de borgere, der ikke ses under nødberedskabet, foretages telefoniske revurderinger med igangværende- og nye borgere. Der arbejdes målrettet med at sikre, at borgere, der pga. manglende træning, ikke kommer til at opleve funktionstab og nærme sig kritisk niveau. Dette gøres ved at borgerne modtager råd og vejledning ud fra deres nuværende funktionsniveau, og terapeuterne udarbejder løbende tilpassede træningsprogrammer, således at borgerne har mulighed for at træne så meget som muligt med den nuværende højeste mulige kvalitet. Er der usikkerhed omkring kvaliteten af udførelsen af øvelserne tilbydes borgerne Skype-opfølgning.
Sundhedsfremme og forebyggelse
Medarbejderne i sundhedsfremme og forebyggelse arbejder med eksisterende indsatser og håndterer henvendelser fra bekymrede borgere.
- I Ligevægt foretages løbende telefoniske opfølgninger – eksempelvis har medarbejderne fra ligevægtsforløbende foretaget deres 16 ugers evalueringer telefonisk.
- Ungdomsuddannelserne har kontaktet sundhedsfremme og forebyggelse, da de oplever flere unge, der ligger søvnløse grundet bekymringer omkring Coronasituationen og deres fremtid. Der foretages telefonisk vejledning/støtte til de unge, der har behov for det.
Tilbagemeldingerne fra borgerne i alle 3 afdelinger er meget positive. Borgerne er meget taknemlige, når de kontaktes og arbejder selv videre på bedste vis.
Tandplejen
Indenfor tandplejen udføres kritisk behandling. Der er tale om akut behandling, men også planlagte behandlinger, hvor det skønnes, at der indenfor den nedlukkede periode vil opstå problemer, hvis ikke der gøres noget. Følgende funktioner er i drift:
- Call Centeret er åbent alle hverdage.
- Der er nødberedskab på to klinikker fra mandag til fredag hhv. på Riis Toft klinikken og klinikken på Sundhedscenter Kolding. Her foretages akut tandbehandling og akut tandregulering.
- Omsorgstandplejen og Specialtandplejen varetager opgaver efter behov i lokalerne på Sundhedscenteret.
Sagsnr.: 20/8963
Resumé
Socialforvaltningen varetager det, Sundhedsstyrelsen betegner som kritiske funktioner under COVID-19.
Praksis for løsningen af indsatserne og den daglige drift er derfor løbende omlagt.
Social- og Sundhedsudvalget orienteres om status på denne omlægning.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 22-04-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Elvis Comic
Kristina Jørgensen
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Socialforvaltningen har på baggrund af anbefalingerne fra de statslige myndigheder, KL og samarbejdet med politiet og regionerne omlagt den daglige opgaveløsning på forskellige måder.
Det er bl.a. fordi Socialforvaltningen varetager det, Sundhedsstyrelsen betegner som kritiske funktioner:
”En kritisk funktion defineres ved i betydelig grad at styrke, opretholde eller hindre
forværring af et konkret individs sundhed, funktionsniveau, livskvalitet eller arbejdsevne. Funktionen kan omfatte undersøgelse, diagnosticering, sygdomsbehandling, fødselshjælp, genoptræning, sundhedsfaglig pleje samt forebyggelse og sundhedsfremme” (Sundhedsstyrelsen, Håndtering af COVID-19: Beskrivelse af kritiske funktioner i sundhedsvæsenet under COVID-19. Udgivet 17. marts 2020).
Både sagsbehandlingen og indsatserne tilrettelægges ud fra individuelle vurderinger af, hvad der fagligt er mest hensigtsmæssigt, og hvad der giver mening for den enkelte borger ud fra Selvværd og Sammenhæng. Denne vurdering foretages løbende. Derudover gennemgås et overblik over samtlige indsatser og individuelle vurderinger fast hver anden uge. Der tilstræbes i den forbindelse en balance mellem hensynet til borgerens behov og vurderingen af nødberedskab og smitterisiko.
Social- og Sundhedsudvalget får på mødet en orientering om status på omlægningen af den daglige drift og af indsatser til borgerne i Socialforvaltningen under COVID-19.
Sagsnr.: 20/969
Resumé
Socialforvaltningen har foretaget budgetopfølgning for driftsbevillinger under politikområdet pr. 31. marts 2020.
Det korrigerede driftsbudget med overførselsadgang inkl. forventede budgetkorrektioner udgør aktuelt 300.187.000 kr. i 2020 og omfatter udgifter til forvaltningens foranstaltninger til udsatte og handicappede børn samt udsatte og psykisk syge voksne.
Det korrigerede driftsbudget uden overførselsadgang inkl. forventede budgetkorrektioner udgør aktuelt 8.718.000 kr. i 2020 og omfatter udgifter til tabt arbejdsfortjeneste.
Opfølgningen viser, at der for driftsbevillinger med overførselsadgang under Socialforvaltningens område forventes et mindreforbrug på 3,4 mio. kr. i 2020, som hovedsagelig kan henføres til ekstraordinært dyre børnehandicapsager, der er flyttet til voksenområdet under Socialøkonomi, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgets område samt en mindreindtægt på kr. 1,6 mio. på Ryttemarksvej grundet lav belægning på tilbuddets pladser.
På den baggrund foreslås der overført 5,0 mio. kr. via budgetkorrektioner for 2020 og fremover til Socialøkonomi-, Handicap, og Hjælpemiddeludvalgets budget med henblik på inddækning af de konkrete merudgifter på handicapsager der overgår til voksenhandicapområdet på Socialøkonomi, Handicap og Hjælpemiddelområdet.
Budgetopfølgningen indeholder tillige forslag om budgetkorrektioner som følge af udmøntning af reduktioner, ændret konteringspraksis samt øvrige justeringer.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at udgifts- og aktivitetsstyringsnotatet med budgetopfølgning tages til efterretning,
at de i sagsfremstillingen nævnte budgetkorrektioner anbefales godkendt.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Social- og Sundhedsudvalget tog udgifts- og aktivitetsstyringsnotatet til efterretning og de nævnte budgetkorrektioner indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Budgetopfølgning:
Budgettet fastsætter rammerne for områdets forvaltning af kommunens midler, og der udarbejdes månedlig opfølgning på udviklingen i serviceudgifterne i fagforvaltningerne, som forelægges Social- og Sundhedsudvalget.
Kvartalsvis sker der afrapportering til Økonomiudvalg og Byråd i henholdsvis april, august og november måned.
I forbindelse med budgetforlig 2020 blev området under Socialområdet tilført 13,3 mio. kr. som forhåndsjustering af budgetrammen samt pålagt en samlet besparelse på 5,8 mio. kr. som generel reduktion.
På baggrund af en forventet ubalance mellem budget og forventede udgifter for 2020 ved budgetforliget på kr. 15,6 mio. udmøntede Social- og Sundhedsudvalget reduktioner for 15,6 mio. kr., som er delvist udmøntet på området i 2020.
Der foretages tæt opfølgning på områder, hvor reduktionerne ikke er fuldt opnået ved budgetudmøntningen.
Opfølgningen viser, at der for driftsbevillinger med overførselsadgang under Socialforvaltningens område forventes et mindreforbrug på 3,4 mio. kr. i 2020, som hovedsagelig kan henføres til ekstraordinært dyre børnehandicapsager, der er flyttet til voksenområdet.
På den baggrund foreslås der overført 5,0 mio. kr. via budgetkorrektioner for 2020 og fremover til Socialøkonomi-, Handicap, og Hjælpemiddeludvalgets budget med henblik på inddækning af merudgifter på voksenhandicapområdet.
I bilag fremgår yderligere beskrivelse af bevillinger og forventet forbrug under Socialforvaltningen specificeret på driftsområderne. Yderligere beskrivelse fremgår af notat om udgifts- og aktivitetsstyring.
Budgetkorrektioner:
Som følge af udmøntning af reduktioner, ændret konteringspraksis samt øvrige justeringer på området indstilles til følgende rammekorrektioner under Socialpolitik:
Begrundet i reduktioner:
- 1.365.000 kr. i 2020 og 2.115.000 kr. i 2021 og fremefter flyttes fra socialpolitik til administrationspolitik vedr. den administrative besparelse fra budgetvedtagelsen for 2020 på Socialforvaltningens områder. Besparelsen blev konkret udmøntet på administrationspolitik, men er tillige udmøntet på områder under socialpolitik, hvorfor der flyttes den aktuelle andel.
- 116.000 kr. i 2020 og 154.000 kr. i 2021 og fremefter flyttes fra socialpolitik til administrationspolitik. Reduktion vedr. omkostningsoptimering for manuelle udbetalinger er fejlagtigt blevet reduceret på administrationspolitik, hvorfor andelen skal flyttes.
Begrundet i ændret konteringspraksis:
- 450.000 kr. fra socialpolitik til administrationspolitik i 2020 og fremefter flyttes vedr. afregning for IT-systemerne Sensum/Incorp.
- 900.000 kr. i 2020 og 2.250.000 kr. fremover fra socialpolitik til administrationspolitik vedr. udvidelsesforslag fra budgetvedtagelsen 2020 for skole- og dagtilbudssocialrådgivere.
Begrundet i øvrige forhold:
- 2.544.000 kr. i 2020 og 3.354.000 kr. i 2021 og fremefter flyttes fra administrationspolitik til socialpolitik vedr. organisatorisk ændring af Skole- og dagtilbudssocialrådgiveren fra Familierådgivningen til Ungekontakten.
- Der afventer en endelig opgørelse af merudgifter til IT og telefoni. Korrektionen vil blive medtaget i den samlede sag, der udarbejdes til Økonomiudvalget og Byrådet.
- 230.000 kr. i 2020 og fremefter flyttes fra socialpolitik til administrationspolitik vedr. lønbudget fra Sundhedsplejen til Familierådgivningen.
- 250.000 kr. i 2020 og fremefter flyttes fra socialpolitik til sundhedspolitik vedr. betaling af husleje for Sundhedsplejen på Sundhedscentret.
- 5.000.000 kr. i 2020 og fremover flyttes til Socialøkonomi-, Handicap, og Hjælpemiddeludvalgets budget med henblik på inddækning af merudgifter på voksenhandicapområdet.
Bilag
Sagsnr.: 20/7086
Resumé
Det bevillingsansvarlige udvalg udarbejder årligt en oversigt over de afsluttede og igangværende anlægsarbejder over 2 mio. kr.
På Social- og Sundhedsudvalgets område er der 1 afsluttet og 1 igangværende anlægsregnskab over 2 mio. kr.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at anlægsregnskaberne for 2019 godkendes.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Social- og Sundhedsudvalget godkendte anlægsregnskaberne for 2019.
Sagsfremstilling
Anlægsregnskaber 2019 under Social- og Sundhedsudvalget – afsluttende anlægsregnskaber over 2 mio. kr.
Projektbetegnelse | Rådigheds-beløb 2019 | Forbrug 2019 | Total bevilling | Totalt forbrug |
P.nr. 4815 Låsbyhøj, Etablering af lokal/socialpsykiatri | 949 | 3.954 | 18.002 | 21.210 |
|
|
|
|
Projekt 4815 Låsbyhøj, etablering af lokal/socialpsykiatri. Det samlede forbrug er
21.210.000 kr. mod en bevilling på 18.002.000 kr.
Anlægsregnskaber 2019 under Social- og Sundhedsudvalget – igangværende anlægsregnskaber over 2 mio. kr.
Projektbetegnelse | Rådigheds-beløb 2019 | Forbrug 2019 | Total bevilling | Totalt forbrug |
P.nr. 4929 Socialpolitik – planlagt bygningsvedligehold 2018-2021 | 1.982 | 1.983 | 6.241 | 4.636 |
|
|
|
|
Projekt 4929 Socialpolitik – planlagt bygningsvedligehold 2018-2021. Det samlede forbrug er 4.636.000 kr. mod en bevilling på 6.241.000 kr.
Sagsnr.: 19/3274
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget har på udvalgsmødet 23. januar 2019 drøftet arbejdsmiljøet i Familierådgivningens Afsnit for børn. Social- og Sundhedsudvalget anerkender vigtigheden af et godt arbejdsmiljø, og har derfor bedt forvaltningen om løbende at få en status på arbejdet med arbejdsmiljøet i Afsnit for børn.
Her fremlægges status for første kvartal 2020.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget har bedt forvaltningen om en løbende status på sygefraværstallene og arbejdet for at styrke arbejdsmiljøet i Familierådgivningens Afsnit for børn. Udvalget besluttede desuden på udvalgsmødet den 19. februar 2020, at denne status fremadrettet skal ske kvartalsvist.
I denne udvalgssag gives status for første kvartal, januar-marts 2020. Status er vedhæftet som bilag.
Bilag
Sagsnr.: 20/10
Resumé
Der gives en status omkring de særlige psykiatriske pladser for 2019 og for de første måneder i 2020, herunder hvad Kolding Kommune har betalt for disse i 2019.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at status for de særlige psykiatriske pladser for 2019 tages til efterretning,
at udvalget får en ny status, når der er data for første halvår af 2020.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Sagen udsættes til næste udvalgsmøde.
Henrik Nielsen
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Social- og Sundhedsudvalget tog status for de særlige psykiatriske pladser for 2019 til efterretning og ønsker forelagt en ny status, når der er data for første halvår af 2020.
Sagsfremstilling
Folketinget vedtog den 8. juni 2017 loven om de særlige psykiatriske pladser. I Region Syddanmark oprettedes 15 pladser i Vejle pr. 1. marts 2018. Senere på året blev der oprettet 17 pladser i Esbjerg.
Det er kommunerne, der henviser til pladserne. Lovbekendtgørelse nr. 1160 af 29. september 2015 som ændret ved § 1 lov nr. 691 af 8. juni 2016.
Det blev i Folketinget besluttet at ændre i loven om de særlige psykiatriske pladser med virkning fra den 1. april 2019 jf. lov nr. 274 af 26. marts 2019, så visitationskriterierne blev blødt op med henblik på, at der ville blive visiteret flere til pladserne.
Konsekvenserne af ændringerne har blandt andet været, at 3 af visitationskriterierne er lempede.
De 3 kriterier, der er lempede, er farlighedskriteriet, så det efter ændringen er tilstrækkeligt, at patienten vurderes at være farlig eller i risiko for at blive farlig for andre. Det er heller ikke længere nødvendigt at have en psykiatrisk diagnose, og endelig skal opholdet vurderes at være det bedst egnede for at imødekomme patientens særlige behov.
Ændringen medførte endvidere, at blot 4 ud af de 6 kriterier skal være opfyldt, for at en patient kan visiteres til tilbuddet.
De følgende tre kriterier skal fortsat være opfyldt:
1. Patienten vurderes at være eller i risiko for at blive til fare for andre og uforudsigelig i
sin adfærd
2. Patienten har eller må formodes at have en svær psykisk lidelse
3. Patienten har særlige sociale problemer
Og ét af følgende kriterier skal samtidig være opfyldt:
1. Patientens forløb er karakteriseret ved gentagne indlæggelse eller en længerevarende indlæggelse i den regionale psykiatri
2. Patientens ophold vurderes at være det bedst egnede for at kunne imødekomme den pågældendes særlige behov for behandling, rehabilitering og støtte, herunder eventuelt misbrugsbehandling.
3. På baggrund af en begrundet formodning, vurderes opholdet at være egnet til at forhindre at patienten vil indtage eller købe rusmidler, anskaffe farlige genstande eller begå kriminalitet,
herunder udøve vold.
Derudover præciseres det i loven, at patienten skal være habil, fyldt 18 år og skal
give informeret samtykke til opholdet. Samtidig udvides opholdets varighed, så det fremover forventes at vare mellem 3 og 12 måneder.
Kolding Kommune har benyttet 3 pladser i løbet af 2019. Varigheden af opholdene har været fra 120 dage til 201 dage. Kolding Kommune har betalt 1,85 mio. kr. for benyttelse af de tre pladser. Der er i løbet af 2019 betalt 2,25 mio. kr. pga. tompladsordningen. Samlet har Kolding Kommune betalt 4,1 mio. kr. til de særlige psykiatriske pladser i 2019.
Pr. 11. marts 2020 benytter to borgere fra Kolding Kommune særlige pladser.
Bilag
Sagsnr.: 20/3334
Resumé
Analysen Implement peger på at Kolding Kommune, inden for midlertidige botilbud og længerevarende botilbud, har høje og stigende udgifter. Der er et potentiale i at reducere antallet af borgere i disse tilbud og reducere omkostningerne, som er steget markant de seneste år.
Det vurderes, at der er potentiale i at følge tættere op på borgere i midlertidige botilbud, samt, at der er behov for ensretning af vurderings- og opfølgningspraksis i organisationen. Varigheden af de enkelte forløb kan med fordel nedbringes – enten med en konvertering til socialpædagogisk støtte eller ved at udvikle på den støtte, der gives i botilbuddet.
Der er et potentiale i at øge fleksibiliteten og kvaliteten i botilbud, så de ikke ”fyldes op” eller sander til, men kapaciteten skabes, hvor der er mest behov for den.
Der er et potentiale i at arbejde med progression, varighed og tæt opfølgning i samarbejde mellem myndighed og udfører. Fleksibiliteten og kvaliteten i botilbuddet skal gerne give borgeren oplevelsen af at opnå nye kompetencer og færdigheder til et mere selvstændigt liv, med andre ord at komme sig.
Med afsæt i ovenstående ansøgte Socialforvaltningen Socialstyrelsen, og har fået tilsagn om implementeringsstøtte til Indsatsforløb om kvalitet i Socialpsykiatrien.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Sagen udsættes til næste udvalgsmøde.
Henrik Nielsen
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Socialforvaltningen har erfaret fra indsigterne, opnået i designprocessen med inddragelse af over 300 borgere, at nogle af de handlinger, vi foretager os, ikke opleves som meningsfulde hos borgerne.
Når der ikke rammes plet med den rette hjælp og støtte, der skal leveres, så får det enkelte menneske ikke løst de udfordringer, der fik ham eller hende til at opsøge forvaltningen - og det koster dyrt på den lidt længere bane.
Socialforvaltningen er overbevist om, at svaret på de økonomiske udfordringer skal findes i at tage udgangspunkt i borgernes behov og oplevelser, ønsker og drømme, og at skabe bedre sammenhæng i hjælpen til borgerne. Tesen er, at borgerne, uanset funktionsnedsættelse, ultimativt ønsker og drømmer om at være selvstændig i eget liv. Målet er derfor at støtte rejsen mod et så selvstændigt liv, som muligt.
Socialstyrelsens indsatsforløb tager afsæt i et recovery-orienteret mindset, hvor udgangspunktet er, at borgeren kommer sig. Udgangspunktet er borgerens egen forståelse af trivsel i tilværelsen og i det gode liv, hvilket er i tråd med Selvværd og Sammenhæng og i den tilgang, man ønsker at have til borgeren i Socialforvaltningen.
Med Socialstyrelsens implementeringsstøtte ønskes at videreudvikle den sociale bostøtte på Marielund og Ryttermarksvej, med særligt fokus på at arbejde med en rehabiliterende tilgang. Rehabilitering er et fagligt begreb, som indebærer en målrettet og tidsbestemt samarbejds-proces mellem borger, pårørende og fagpersoner.
Formålet med rehabilitering er, at borgeren opnår så selvstændigt og meningsfuldt liv, som muligt.
Rehabilitering tager udgangspunkt i borgerens hele livssituation, og betyder, at man som fagperson støtter borgeren i at opnå dennes ønsker og mål gennem særligt tilrettelagt forløb.
Støtten skal i højere grad understøtte igangsat behandling, som f.eks. behandling i Regionens lokalpsykiatri, eller misbrugsbehandling, og videreføres til den socialpædagogiske støtte, således at borgeren oplever sammenhæng i indsatsen.
Socialstyrelsens implementeringsstøtte forventes at have en varighed på 6-8 måneder i 2020.
Sagsnr.: 20/6391
Resumé
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Social- og Sundhedsudvalget var den
19. februar 2020 på studietur til blandt andet Settlementet (www.settlementet.dk) og som en
del heraf den socialøkonomiske handelsgade ”Saxogade”, som består af 8 socialøkonomiske
virksomheder samt det aktive værested ”Gang i gaden”.
Settlementet har blandt andet til formål at arbejde for social og kulturel ligestilling i samfundet
og bygge bro mellem forskellige fællesskaber og enkeltpersoner, på tværs af generationer og
på tværs af sociale og kulturelle skel. Settlementet har løbende over 100 frivillige og omkring
50 ansatte. Mere end 1.000 borgere får årligt hjælp i et af Settlementets tilbud.
Formålet med studieturen var bl.a. at hente inspiration til, hvordan der både indholdsmæssigt
og fysisk kan arbejdes med at skabe et miljø i Kolding Kommune, der dels kan understøtte den
vedtagne værestedshandleplan, og dels kan understøtte udmøntningen af den
socialøkonomiske politik og de tre ”fyrtårne”: Virksomhedspark for socialøkonomi,
Videnscenter og ”Vielgut studio”.
Sagen behandles i
Social- og Sundsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Socialdirektøren samt Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at indsigterne fra studieturen drøftes,
at forvaltningerne, med udgangspunkt i udvalgets drøftelse, på næste udvalgsmøde
fremlægger forslag til, hvordan indsigterne kan understøtte udmøntningen af den
socialøkonomiske politik og værestedshandleplanen,
at forvaltningerne til næste møde fremlægger forslag til en kommende proces, herunder
forslag til inddragelse af interessenter.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 22-04-2020
Udvalget besluttede;
at Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til næste udvalgsmøde fremlægger forslag til, hvordan indsigterne kan understøtte udmøntningen af den socialøkonomiske politik,
at Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til næste møde fremlægger forslag til en kommende proces, herunder forslag til inddragelse til interessenter.
Elvis Comic
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Social- og Sundhedsudvalget drøftede studieturen og alle tilsluttede sig, at det havde været en udbytterig tur. De gode erfaringer og input fra turen indgår i det videre arbejde med værestedshandleplanen.
Sagsfremstilling
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Social- og Sundhedsudvalget var den
19. februar 2020 på studietur til blandt andet Settlementet (www.settlementet.dk) og som en
del heraf den socialøkonomiske handelsgade ”Saxogade”, som består af 8 socialøkonomiske
virksomheder samt det aktive værested ”Gang i gaden”.
Settlementet inddrager Vesterbros borgere i et mangfoldigt fællesskab, hvor alle er velkomne.
Settlementet arbejder for at skabe håb, udvikling og meningsfulde (arbejds)fællesskaber ved
at sikre, at det enkelte menneske kan udfolde sit potentiale i et fællesskab.
Settlementet får blandt andet til formål at arbejde for social og kulturel ligestilling i samfundet
og bygge bro mellem forskellige fællesskaber og enkeltpersoner, på tværs af generationer og
på tværs af sociale og kulturelle skel. Settlementet har løbende over 100 frivillige og omkring
50 ansatte. Mere end 1.000 borgere får årligt hjælp i et af Settlementets tilbud.
Formålet med studieturen var blandt andet at hente inspiration til, hvordan der både
indholdsmæssigt og fysisk kan arbejdes med at skabe et miljø i Kolding Kommune, der dels
kan understøtte den vedtagne værestedshandleplan, og dels kan understøtte udmøntningen af
den socialøkonomiske politik og afledt heraf de tre ”fyrtårne”: Virksomhedspark for
socialøkonomi, Videnscenter og ”Vielgut studio”.
De tre fyrtårne og værestedshandleplanen
Delelementerne i de tre fyrtårne i den socialøkonomiske politik og værestedshandleplanen
består af:
- Virksomhedspark for socialøkonomi
Et fysisk og virtuelt virksomhedsfællesskab, dvs. et socialøkonomisk virksomhedsmiljø
for både virksomheder, iværksættere og andre relevante aktører, der er med til at
forankre og udvikle den socialøkonomiske tilgang. Parken bidrager til målet om
etableringen af et videnscenter
- Vielgut studio
Udvalget har igangsat en proces, der bidrager til etablering og videreudvikling af Vielgut
Studio, der bygger på en række af de samme værdier, som studieturen gav indsigter i.
Vielgut Studie kan indtænkes i et socialøkonomisk miljø.
- Videnscenter
Etablering af et videnscenter eller samarbejde omkring vidensindsamling vil naturligt
indgå som en del af etableringen af et socialøkonomiske miljø, og understøtter
udviklingen af værdien for mennesker, virksomheder og samfundet.
Værestedshandleplan
I værestedshandleplanen er formålet med værestederne beskrevet som steder, der skal
bidrage til at give brugerne mere ligevægt og balance i livet, at øge selvværdet og mindske
oplevelsen af stigmatisering. Herunder også at sikre rammer for brugerne, som gør det muligt
at tage del i samfundslivet og fællesskabet.
Næste skridt
Det foreslås, at udvalget drøfter indsigterne fra studieturen med særligt fokus på Saxogade,
Settlementets handelsgade, herunder initiativer, der aktivt understøtter udmøntningen af
Kolding Kommunes socialøkonomiske politik og Kolding Kommunes værestedshandleplan.
Der foreslås derudover, at udvalget drøfter evt. inddragelse af relevante samarbejdspartnere
og aktører på området.
Forvaltningerne vil på det kommende udvalgsmøde, med udgangspunkt i drøftelserne,
fremlægge forslag til den videre proces.
Sagsnr.: 20/8270
Resumé
Formand for Social- og Sundhedsudvalget Hans Holmer (F) anmoder om at få en sag på dagsordenen. Der ønskes en orientering om status på Ungdomskriminalitetsnævnet.
Folketinget vedtog i 2018 en reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet. Som en del af reformen blev der oprettet et Ungdomskriminalitetsnævn. Ungdomskriminalitetsnævnet træffer afgørelser om sanktioner og indsatser for børn og unge mellem 10 og 17, der er mistænkt eller dømt for alvorlig og/eller personfarlig kriminalitet. Det er f.eks. vold, røverier, trusler eller ildspåsættelse.
De nye regler trådte i kraft den 1. januar 2019, og Social- og Sundhedsudvalget blev orienteret om de nye regler på udvalgsmødet den 20. februar 2019 (se bilag).
Status per 1. marts 2020 er, at Kolding Kommune har haft 9 sager forelagt Ungdomskriminalitetsnævnet i 2019 og 4 sager i januar-februar 2020.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Ungdomskriminalitetsnævnet blev oprettet 1. januar 2019. Social- og Sundhedsudvalget blev på udvalgsmødet den 20. februar 2019 orienteret om nævnet, hvad nævnets oprettelse betyder for Kolding Kommune, og hvordan opgaven ville blive løftet. Dette dagsordenspunkt er vedlagt som bilag.
Kolding Kommune har i 2019 haft en sag forelagt nævnet 9 gange. 3 børn og unge har fået behandlet deres sag to gange, der er således tale om i alt 6 børn og unge.
I 2020 har Kolding Kommune per 1. marts haft 4 sager behandlet, hvoraf en af dem er en genbehandling af en sag fra 2019. 2 yderligere sager er pt. på vej i nævnet.
Herunder ses en oversigt over aldersfordelingen i Kolding Kommunes sager i Ungdomskriminalitetsnævnet:
Tabel 1: Antal sager fra Kolding Kommune behandlet i Ungdomskriminalitetsnævnet fordelt på aldersgruppe | ||
| 2019 | 2020 (januar-februar) |
10-14 årige | 6 sager | 1 sag |
15-17 årige | 3 sager | 3 sager |
Kun en af sagerne drejer sig om en pige, mens resten er drenge.
Nævnet har mulighed for at idømme de unge en række forskellige sanktioner og indsatser.
I Kolding Kommunes sager har nævnet truffet afgørelser om følgende:
- Anbringelser uden for hjemmet.
- Afgørelser om Diamantforløb i Ungekontakten (kursus for at håndtere sin vrede)
- Afgørelser om kontaktperson
- Afgørelser om praktik
- Afgørelse om Helhedsorienteret Familieindsats
- Afgørelser om misbrugsbehandling
- Afgørelse om familiebehandling
- Afgørelse om psykologisk udredning
- Afgørelse om psykiatrisk udredning
-
I sager, hvor der bliver indstillet til anbringelse eller lignende indgribende sanktion, tilbydes gratis advokatbistand, som betales af Ungdomskriminalitetsnævnet. Det har været tilfældet i 4 sager fra Kolding Kommune, hvoraf familierne i 3 af sagerne har benyttet sig af tilbuddet.
Bilag
Sagsnr.: 18/29023
Resumé
Den 2. januar 2019 trådte lov om forsøg med socialt frikort i kraft. Med ordningen kan ledige borgere, med særlige sociale udfordringer, visiteres til et socialt frikort og dermed tjene op til 20.000 kr. skattefrit pr. kalenderår. Den skattefrie indtægt kan udbetales til borgerne, uden at der sker fradrag i forsørgerydelser eller andre indkomstafhængige offentlige ydelser, fx kontanthjælp, førtidspension og boligsikring.
I april 2019 godkendte Arbejdsmarkedsudvalget et forslag til implementering af det sociale frikort i Kolding Kommune. Herudover blev ordningen forankret administrativt i Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Ordningen omkring socialt frikort er etableret som forsøgsordning i 2019 og 2020, og indeværende sagsfremstilling giver, her godt halvvejs i forsøgsperioden, en status på brugen af det sociale frikort i Kolding.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Nyt forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 02-04-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Orienteringen blev taget til efterretning med den tilføjelse, at Social- og Sundhedsudvalget gerne vil anerkende de positive resultater, der er opnået ved anvendelse af det sociale frikort.
Sagsfremstilling
Den 2. januar 2019 trådte lov om forsøg med socialt frikort i kraft. Med ordningen kan ledige borgere, med særlige sociale udfordringer, visiteres til et socialt frikort og dermed tjene op til 20.000 kr. skattefrit pr. kalenderår. Den skattefrie indtægt kan udbetales til borgerne, uden at der sker fradrag i forsørgerydelser eller andre indkomstafhængige offentlige ydelser, fx kontanthjælp, førtidspension og boligsikring. Ordningen omkring socialt frikort er etableret som en forsøgsordning i perioden 2019-2020.
Formålet med frikortet er at give de mest udsatte borgere uden for arbejdsmarkedet incitament til og mulighed for, at deltage i samfundets fællesskaber, bidrage og opleve værdi i hverdagen. Således kan frikortet betragtes som et redskab, der kan medføre øget motivation for borgere på deres vej mod arbejdsmarkedet og tilhørende arbejdsfællesskaber.
I april 2019 godkendte Arbejdsmarkedsudvalget et forslag til implementering af det sociale frikort i Kolding Kommune. En implementering som i hovedpunkter indeholdt følgende elementer:
- Informationsmøder for relevante ledere og medarbejdere
- Etablering af hotline til varetagelse af spørgsmål om det sociale frikort
- Etablering af smidig visitationsprocedure
- Råd og vejledning til borgere med behov for hjælp til etablering af virksomhedsmatch
- Rådgivning til virksomheder med hensyn til anvendelsen af socialt frikort.
Herudover blev ordningen forankret administrativt i Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Ordningen omkring socialt frikort er, som førnævnt, etableret som forsøgsordning i 2019 og 2020. Det betyder, at man er godt halvvejs i forsøgsperioden, og det er dermed også naturligt at gøre status på brugen af det sociale frikort i Kolding.
I det nedenstående forekommer først en række faktuelle oplysninger omkring brugen af socialt frikort i Kolding Kommune, og dernæst beskrives en række kvalitative indsigter om samme emne.
Faktuelle oplysninger
I Kolding Kommune er der (marts 2020) bevilget socialt frikort til i alt 81 borgere. Ud af de 81 er der 19 borgere, som har anvendt frikortet. Altså 19 borgere som har fået en skattefri indtægt (i forskellig størrelsesorden) på baggrund af ordinært og ustøttet arbejde.
Sammenligner man med andre kommuner, er Kolding blandt de kommuner, som har visiteret flest borgere til et socialt frikort. Det fremgår af Socialstyrelsens seneste opgørelse fra marts 2020. Socialstyrelsen oplyser endvidere, at det typisk er mellem en tredjedel og en fjerdedel af de bevilligede frikort, som anvendes, hvilket stemmer fint overens med de aktuelle tal fra Kolding.
Ses der nærmere på de 19 borgere, som har anvendt et socialt frikort i Kolding Kommune, fremgår følgende:
- En nogenlunde lige fordeling mellem mænd og kvinder
- Langt de fleste er over 30 år
- En stor andel er på kontanthjælp og enkelte er på førtidspension, men samtidig er der også enkelte, som er kommet i job (både ordinært og i fleksjob).
Indsigter
Som supplement til ovenstående faktuelle oplysninger, er flere borgere og virksomheder blevet kontaktet (3 borgere og 3 virksomheder) med henblik på at få indblik i, hvordan ordningen fungerer. Det er der kommet nedenstående indsigter ud af:
- Borgerne oplever entydigt ordningen omkring socialt frikort som en motivationsfaktor. En motivationsfaktor, der bidrager til engagement og fastholdelse på vejen mod en mere fast tilknytning til arbejdsmarkedet. Samtidig står det klart, at frikortet ikke er et tiltag, der kan stå alene, men et redskab der kan bringes i spil i løbet af processen og give ekstra motivation.
- Ovenstående citater fremhæver også, at et socialt frikort kan bidrage til større livskvalitet for den enkelte og for familien – fx som konsekvens af mulighed for gældsafvikling.
- Et socialt frikort fungerer ikke nødvendigvis som selve anledningen til, at der etableres kontakt til en virksomhed. Det kommer i flere tilfælde først i spil, når der fx er etableret en virksomhedspraktik i kombination med enkelte lønnede timer, eller når der er indgået aftale om vikar/afløserjob. Derfor betragter borgerne ofte frikortet som en ”katalysator” for motivationen i løbet af processen omkring det virksomhedsrettede arbejde.
- Virksomhederne ser det som en fin ordning for de borgere, der er i målgruppen, men er tvivlsom omkring, hvorvidt det direkte bidrager til, at de pågældende borgere kommer tættere på arbejdsmarkedet. Der er dog enighed om, at det har en positiv betydning for borgerne i forhold til fx livskvalitet.
- Administrationen af ordningen har skabt frustrationer og skepsis, særligt grundet manglende muligheder for at udbetale løn uden om eIndkomst i diverse lønsystemer. Men når virksomhederne først har prøvet at indberette på hjemmesiden og fundet en løsning til udbetaling af løn, så er tilbagemeldingen positiv.
Det skal understreges, at indsigterne ikke er repræsentative for hele gruppen af virksomheder og borgere, der har stiftet bekendtskab med det sociale frikort.
Ordningen i et fremadrettet perspektiv
Ankestyrelsen er på nuværende tidspunkt ved at udarbejde en evaluering af ordningen omkring socialt frikort. En evaluering, der forventes færdig i efteråret 2020, og som skal indgå i beslutningsgrundlaget for ordningens fremtid.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære kommunale aktiviteter, medlemmer af Social- og
Sundhedsudvalget.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget drøfter, om der er behov for at et eller
flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Ingen deltagelse i ekstraordinære kommunale aktiviteter.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer,
punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for
varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet
eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Bilag
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra Socialområdet;
- Status på talentudviklingskonceptet (bilag vedhæftet)
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-04-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.
For at godkende skal hvert medlem underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget