Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
08-09-2016 13:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Handicaprådet |
Sted: |
Udvalgslokalet |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/572
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Handicaprådet har anmodet Glad Fonden om en orientering om fonden og deres beskæftigelsesindsats.
Leder af beskæftigelsesindsats for unge med Handicap, Mai-Britt Kruse Bonde-Sterup, og vejleder Kirsten Færing, fra Glad Fonden, deltager i mødet fra kl. 13:30 – 14:00.
Seneste status fra arbejdsmarkedsområdet vedhæftes som bilag til rådets orientering.
Beslutning Handicaprådet den 08-09-2016
Orienteringen taget til efterretning.
Glad Fonden er en socialøkonomisk virksomhed, der har indgået samarbejde med Jobcenteret i Kolding Kommune om inklusion af unge handicappede på arbejdsmarkedet. De arbejder med 3 x 7 unge i 3 år, de 21 unge er fordelt på 3 virksomheder, med en tilknyttet faginstruktør der følger og ledsager de unge. Gruppen omfatter alle handicaps, 18-30 årige, med forventet gennemført STU. Projektet slutter i foråret 2019.
Handicaprådet følger projektet med stor interesse, og ser frem til besøg og opfølgning på projektet.
Bilag
Sagsnr.: 16/14378
Resumé
Miljøudvalget, Fritids-og Idrætsudvalget, Seniorudvalget og Social- og Sundhedsudvalget sendte den 1. august 2016 ny outdoorstrategi i høring hos interesseorganisationer, interessenter og samarbejdspartnere.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at Handicaprådet høres.
Sagsfremstilling
Handicaprådet opfordres til at komme med kommentarer og ideer til ”Outdoorstrategi – Udfoldelse og oplevelse i det fri ”, som er i høring frem til den 1. oktober 2016.
Målet med outdoorstrategien er, at udvikle flere udendørsaktiviteter, nye mødesteder og samtidig være en social løftestang for sårbare grupper.
Strategien består af selve strategiteksten og to-årige handleplaner for fire indsatsområder:
1. Steder.
2. Ruter.
3. Synlighed.
4. Partnerskaber.
Udover bemærkninger til strategiens indhold vil Kolding Kommune med høringen også gerne have en tilbagemelding på, hvordan interesseorganisationer, interessenter og samarbejdspartnere ser sig selv inden for de fire indsatsområder.
Bemærkninger til strategien sendes til byogudvikling@kolding.dk eller til By- og Udviklingsforvaltningen, Nytorv 11, 6000 Kolding,
inden den 1. oktober 2016.
Beslutning Handicaprådet den 08-09-2016
Handicaprådet takker for muligheden for at afgive høringssvar om Outdoorstrategien.
Rådet ser positivt på, at der foreslås etableret flere muligheder for udendørsaktiviteter, også for personer med handicap.
Overordnet ønsker Handicaprådet og handicaporganisationerne at blive knyttet til den videre proces, dels med henblik på at stille vores ekspertise til rådighed, og dels med henblik på at sikre at personer med handicap får et varieret tilbud om flere udendørsaktiviteter.
Rådet ser med tilfredshed på oplægget vedrørende steder. Om ruter mener vi ikke at 2 er tilstrækkeligt.
Både vedrørende dette punkt og synlighed bemærkes, at den korrekte betegnelse er handicapegnet.
Hvad angår synlighed skal der side 5 øverst stå Nordhøj.
For så vidt angår partnerskaber henvises til afsnit 2.
Bilag
Sagsnr.: 16/12221
Resumé
Det Fælleskommunale Socialsekretariat i Region Syddanmark har fremsendt rammeaftalen for 2017 på det specialiserede socialområde samt specialundervisningsområdet samt afrapportering for central udmelding for borgere med svære spiseforstyrrelser 2016.
Sagen behandles i
Forslag
at Rammeaftale 2017 på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet samt afrapportering for central udmelding for borgere med svære spiseforstyrrelser 2016 i Region Syddanmark godkendes.
Sagsfremstilling
Kommunerne har ansvaret for koordineringen af det specialiserede socialområde og specialundervisning, herunder ansvaret for udarbejdelse af en årlig rammeaftale for det specialiserede social- og undervisningsområde.
Rammeaftalen har to dele: Dels en udviklingsstrategi, der omhandler den faglige udvikling på det sociale område og dels styringsaftalen, der omhandler aftaler og tiltag for økonomi og kapacitet på det sociale område.
Rammeaftale 2017 omfatter både det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet og foreligger til drøftelse med henblik på godkendelse af aftalen, senest den 15. oktober 2016.
Endvidere foreligger Region Syddanmarks afrapportering på Socialstyrelsens centrale udmelding for borgere med svære spiseforstyrrelser. Socialstyrelsens centrale udmeldinger er en del af den nationale koordinationsstruktur, der skal sikre, at der eksisterer det rette udbud af tilbud og vidensmiljøer til borgere, der har meget sjældne funktionsevnenedsættelser, særligt komplekse sociale problemer eller andre komplekse behov.
Rammeaftale 2017
Rammeaftalens formål er at sikre balance i udbud og efterspørgsel efter specialiserede social- og undervisningstilbud på tværs af kommuner ud fra hensyn til drifts- og forsyningssikkerhed, rationel økonomi, fleksibilitet og faglig udvikling i tilbuddene.
Udviklingsstrategi i Rammeaftale 2017
Strategien omfatter aftaler for, hvordan udviklingen af det specialiserede social- og undervisningsområde kan understøttes fagligt og kapacitetsmæssigt.
Udviklingen på socialområdet er præget af den rehabiliterende tilgang og samskabelse med borgerne. Det betyder, at der stilles krav om et mere agilt samarbejde med borgerne i fokus.
Socialdirektørforum har derfor peget på følgende temaer i fokus i de kommende år:
• Effekt – metoder der virker
• Videndeling
• Tværsektorielt fokus
• Specialisering ud til borgerne – matrikelløse indsatser
• Velfærdsteknologi
• Samarbejde med civilsamfundet
• Forebyggelse
Ud over de overordnede fokusområder vil der være fokus på følgende fælles indsatser, gennem løbende samarbejder i 2017:
• Metoder i botilbud, evidens og metode
• Sammen om velfærd – tværsektorielt kompetenceprojekt
• Videndeling om relevante temaer
• Samarbejde omkring spiseforstyrrelser med fokus på sektorovergange
• Tendenser og behov
• Styring af udgifter
• Opfølgning på belægning
• Belægnings- og driftsmøder
• Sikring af effektiv drift
• Fælles fokus på de sikrede institutioner – forpligtende dialog om kapacitet, gennemsigtighed i basisydelser og samarbejder omkring ind- og udslusning.
• Koordinering af lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger
Styringsaftale i Rammeaftale 2017
Kommunerne i Region Syddanmark indgår aftaler omkring fælles takst- og ydelsesprincipper.
Ændringer i lovgivning og praksis giver anledning til ny procedure for fastsættelse og opkrævning af beboeres egenbetaling i tilbud, som dermed har betydning for takstberegningen for 2017.
Central Udmelding for borgere med svære spiseforstyrrelser
Som led i den Nationale Koordinationsstruktur udsendte Socialstyrelsen i november 2015 en central udmelding for borgere med svære spiseforstyrrelser. Afrapporteringen på den centrale udmelding sker samlet for kommunerne i hver region i forbindelse med fastsættelsen af Rammeaftale 2017.
Region Syddanmarks afrapportering konkluderer, at kommunerne og Region Syddanmark gennemgående oplever overensstemmelse mellem udbuddet af højt specialiserede indsatser/tilbud til målgruppen og kommunernes behov herfor. Der er således ikke behov for tiltag for at sikre højt specialiserede pladser eller tilbud til målgruppen.
Afrapporteringen peger dog på, at kommunerne savner netværk, hvor der er mulighed for at udveksle erfaringer og problemstillinger. Dette vil imødekommes via en temadag i efteråret 2016.
Afrapporteringen behandler ikke samarbejdet mellem kommunerne og behandlingspsykiatrien, selvom det er her, de fleste udfordringer ses. I Region Syddanmark har vi valgt at arbejde med disse udfordringer med det mål, at få bedre overgange mellem sektorerne, mere klar ansvarsfordeling og større fagligt samarbejde.
Bilag
Sagsnr.: 16/7076
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Handicaprådet har modtaget anmodning fra LEV – Kolding, hvor de,
på baggrund af Social- og Indenrigsministeriets udtalelse af 8. februar 2016, anmoder om redegørelse fra Kolding Kommune for hvordan, hvornår og på hvilken måde kommunen vil gennemføre tilbagebetaling af den ulovligt opkrævede brugerbetaling i forhold til pædagogisk støtte og ledsagelse.
I redegørelsen ønskes belyst, hvordan Kolding Kommune vil sikre, at det ikke kun er borgere, som selv retter henvendelse til kommunen og aktivt beder om tilbagebetaling, eller pårørende, der retter henvendelse på borgers vegne, der tilgodeses.
Beslutning Handicaprådet den 19-05-2016
Beslutning Handicaprådet den 08-09-2016
Orienteringen taget til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 16/14384
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Sagsnr.: 16/1799
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
På Handicaprådets møde i januar 2016 blev det besluttet, at tilgængelighed fremadrettet er et fast punkt på rådets møder.
- Orientering omkring opfølgning på tilgængelighed ved Lunderskov og Vamdrup Stationer.
- Orientering omkring opfølgning på besigtigelse af busterminalen i samarbejde med By- og Udviklingsforvaltningen med Banedanmark og DSB.
Sagsnr.: 16/14809
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Danske Handicaporganisationer, Kolding, spørger ind til 2 konkrete bofællesskaber, hvor det fremgår at det ene bofællesskab skal leje busser når de skal på ture, selvom de selv har to busser til rådighed, når det andet bofællesskab gerne må bruge egen bus til ture.
Yderligere spørger DH Kolding ind til kørselsgodtgørelse i forbindelse med ledsagesituationer.
I ledsagesituationer anvender ledsagerne egen bil, og får kørselsgodtgørelse pr. kørt kilometer.
DH Kolding spørger om denne praksis er lovlig
Sagsnr.: 16/14813
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Danske Handicaporganisationer, Kolding, har ønsket orientering om status på dialoggruppe for forældre til børn med handicap, oprettet under Handicaprådgivningen.
Ønsket om orientering omkring dialoggruppen er begrundet i henvendelser til DH Kolding vedrørende dialoggruppen.
Sagsnr.: 16/488
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Orientering fra Handicaprådsmedlemmerne og Handicapchefen.