Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
27-10-2020 19:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Byrådet |
Sted: |
Skype |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/27972
Resumé
Formanden for den socialdemokratiske gruppe, Poul Erik Jensen, anmoder via e-mail af den 6. oktober 2020 om følgende omkonstituering fra 1. november 2020:
Elvis Comic indtræder i Teknik- og klimaudvalget og
Poul Erik Jensen udtræder af Teknik- og Klimaudvalget.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt.
Poul Erik Jensen
Belsutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsnr.: 20/25916
Resumé
Rammer vedr. politisk betjening mm. generelt og i forbindelse med valg.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at de under sagsfremstillingen oplistede ”Rammer vedr. politisk betjening” godkendes.
Beslutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt.
Poul Erik Jensen
Sagsfremstilling
Rammer vedrørende politisk betjening:
Generelt
Medarbejderes deltagelse ved arrangementer afholdt at politiske partier
Kommunale medarbejdere kan inden for visse rammer stilles til rådighed for arrangementer, som partier repræsenteret i Byrådet afholder.
Der skal således ved hvert arrangement foretages en konkret vurdering ud fra faglig relevans og ressourcemæssige overvejelser, om kommunale medarbejdere skal deltage ved arrangementer. Under medarbejderens deltagelse i arrangement skal medarbejderne agere partineutralt og inden for deres faglige område. Kommunen og kommunens medarbejdere må ikke direkte eller indirekte forskelsbehandle de politiske partier i Byrådet. Det betyder, at hvis kommunale medarbejdere stiller op til et arrangement hos parti X, skal de også stille op til lignende arrangementer hos parti Y, hvis dette efterspørges.
Al henvendelse om deltagelse går via den relevante direktør og kommunaldirektøren.
Udlån af lokaler til Byrådets medlemmers møder, der er direkte relateret til det kommunale hverv
Byrådets medlemmer kan vederlagsfrit bruge de tildelte lokaler på Rådhuset i forbindelse med afholdelsen af gruppemøder, politiske forhandlinger og andre mødeaktiviteter, som er direkte relateret til det kommunale hverv. Som eksempel på andre mødeaktiviteter kan nævnes rundvisninger, møder med borgere, erhvervsliv og interesseorganisationer om den kommunale opgavevaretagelse samt politiske debatmøder. Medlemmerne kan bestille almindelig mødeforplejning.
Udlån af lokaler til partipolitiske aktiviteter i øvrigt
Politiske partier kan låne kommunale lokaler til brug for gruppemøder, politiske forhandlinger, debatmøder og andre mødeaktiviteter. Det forudsættes, at der ikke i den forbindelse skal bruges væsentlige kommunale personaleressourcer. Det er ikke en forudsætning at partiet aktuelt er repræsenteret i byrådet, men skal være opstillet til byrådet til kommende valg eller have været opstillet ved seneste valg.
Udvalgsmødet
Møderne i Økonomiudvalget og de stående udvalg er lukkede, og kan ikke åbnes for offentligheden, selvom alle medlemmerne skulle ønske det. Udvalgene kan tillade personer, som er ansat i kommunen at overvære møderne med henblik på varetagelse af sekretariatsfunktioner og der kan ligeledes tilkaldes andre personer, når det er ønskeligt af hensyn til en sags oplysning.
Særlige regler gældende i året for afholdelse af valg til byråd
- Byrådsmedlemmers besøg på institutioner
Ved byrådsmedlemmers besøg på kommunens institutioner og arbejdspladser skal rammer forinden aftales med den relevante direktør. Institutionen og arbejdspladsen må ikke benyttes til valgagitation og byrådsmedlemmers besøg skal tilrettelægges under hensyntagen til institutionens og arbejdspladsens daglige drift, herunder til brugere og beboeres privatliv.
- Uddeling af valgmateriale på kommunens institutioner
Der må ikke uddeles valgmateriale eller valgrelaterede effekter (fx balloner, rundstykker og slik) i kommunens institutioner, bygninger og ved indgangene til kommunens enheder. Valgplakater ophænges i overensstemmelse med reglerne herom i lov om offentlige veje og lov om private fælles veje. Der kan dog i forbindelse med de planlagte vælgermøder på f.eks. biblioteket eller i en hal uddeles valgmaterialer. På biblioteket kan der dog også generelt være valgmaterialer lagt frem efter aftale.
• Kommunikation
Fra den 1. juni i året for kommunalvalget og frem til valget skal det på hvert udvalgsmøde være en drøftelse og aftale vedr. forvaltningens hjælp til kommunikation fra mødet. Hjælpen kan være i form af en pressemeddelelse – og det aftales, hvad formanden skal udtale sig om på vegne af udvalget.
• Taleoplæg
Der udarbejdes på sædvanlig vis taleoplæg til de byrådsmedlemmer, der har behov for dette til varetagelse af deres kommunale hverv. Det betyder, at borgmesteren/stedfortræderen for borgmesteren betjenes af kommunikationsafdelingen, mens udvalgsformænd betjenes af fagforvaltningerne.
• Foto og logo
Kommunens fotos må anvendes af kandidater, hvis kommunen har gjort dem offentligt tilgængelige på kommunens hjemmeside eller sociale medier, og hvis kommunen ikke herved pålægges en udgift. Kandidater må ikke anvende kommunens logo i deres eget valgmateriale, f.eks. valgplakater og valgfoldere.
• Spørgetid
I henhold til punkt 7 i Reglement for skriftlig spørgetidsordning (vedtaget i Byrådet den 10. december 2007) bortfalder spørgetiden i en periode af 4 måneder forud for kommunalvalget.
Sagsnr.: 17/13290
Resumé
Benno Feldthaus Pedersen er udtrådt af Huslejenævnet, da han er afgået ved døden. Benno Feldthaus Pedersen var indstillet af Kolding Udlejerforening. Suppleant Claus Eland er indtrådt som medlem af Huslejenævnet.
Der skal vælges en ny suppleant. Suppleant til Huslejenævnet vælges efter indstilling af de større udlejerforeninger i kommunen i henhold til lovbekendtgørelse nr. 929 af 4. september 2019.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at man følger Kolding udlejerforenings indstilling om at vælge følgende som suppleant:
Hans Ole Friis Larsen, Vangen 14b, 6000 Kolding.
Beslutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt.
Poul Erik Jensen
Sagsfremstilling
I henhold til boligreguleringsloven består Huslejenævnet af en formand og to andre medlemmer og kan tiltrædes af en person, der er sagkyndig med hensyn til sociale forhold.
Formanden for Huslejenævnet og dennes suppleant udpeges af Statsforvaltningen.
De to medlemmer og suppleanter udpeges af Byrådet efter indstilling fra henholdsvis større udlejningsforeninger og større lejerforeninger i kommunen. De pågældende skal være kendt med huslejeforhold.
Huslejenævnets medlemmer og suppleanter skal være myndige og uberygtede, må ikke være under værgemål, og deres bo må ikke være under konkursbehandling.
Den socialt sagkyndige samt dennes suppleant udpeges ligeledes af Byrådet og tiltræder nævnet efter behov.
Kolding Udlejerforening indstiller som suppleant
Hans Ole Friis Larsen, Vangen 14b, 6000 Kolding
Valgperioden er 1. januar 2018 til 31. december 2021.
Ved udtræden i valgperioden vælges en ny suppleant for den resterende funktionsperiode.
Sagsnr.: 17/13298
Resumé
Susanne Parbo har valgt at udtræde af Beboerklagenævnet.
Der skal vælges en ny suppleant. Suppleant til Beboerklagenævnet vælges efter indstilling af de almene boligorganisationer, der har afdelinger i kommunen i henhold til lovbekendtgørelse nr. 928 af 4. september 2019 om leje af almene boliger.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at man følger Bovias og Domea Lunderskov-Koldings indstillinger og vælger følgende som suppleanter:
1. suppleant Maria Olsen, Ømkulevej 7, 7000 Vejle.
2. suppleant Allan Aistrup, Stagebjergvænget 11, 6051 Almind.
Beslutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt.
Poul Erik Jensen
Sagsfremstilling
I henhold til almenlejeloven består Beboerklagenævnet af en formand og to andre medlemmer og kan tiltrædes af en person, der er sagkyndig med hensyn til sociale forhold.
Formanden for Beboerklagenævnet og dennes suppleant beskikkes af Transport- og Boligministeriet.
De to medlemmer og suppleanter udpeges af Byrådet efter indstilling af henholdsvis almene boligorganisationer, der har afdelinger i kommunen, og større lejerforeninger i kommunen. De pågældende skal være sagkyndige med hensyn til almene boligforhold.
Beboerklagenævnets medlemmer og suppleanter skal være myndige og uberygtede, må ikke være under værgemål, og deres bo må ikke være under konkursbehandling.
Den socialt sagkyndige samt dennes suppleant udpeges ligeledes af Byrådet og tiltræder nævnet efter behov.
Bovia indstiller som suppleant
Maria Olsen, Ømkulevej 7, 7000 Vejle
Domea Lunderskov-Kolding indstiller som suppleant
Allan Aistrup, Stagebjergvænget 11, 6051 Almind.
Valgperiode: 1. januar 2018 til 31. december 2021.
Ved udtræden i valgperioden vælges en ny suppleant for den resterende funktionsperiode.
Sagsnr.: 20/21715
Resumé
Der fremlægges udkast til vedtægter for foreningen Destination Trekantområdet. Desuden skal der udpeges medlemmer til bestyrelsen og repræsentanter for byrådet på generalforsamling.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at Byrådet godkender det vedlagte udkast til vedtægter
at det indstilles til, at koncernchef/CEO Peter Schelde, Comwell A/S og Chef for erhvervsudviklingen Tove Gæmelke, Business Kolding udpeges til bestyrelsen som repræsentanter for henholdsvis erhvervet samt som turisme/fagchef med tæt relation til turismeerhvervet
at byrådet udpeger en repræsentant for Byrådet - ud over borgmesteren – til at deltage ved generalforsamlingen i Destination Trekantområdet.
Beslutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse, idet det ligeledes indstilles til godkendelse, at Eea Vestergaard udpeges som repræsentant fra Byrådet.
Benny Dall
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt.
Poul Erik Jensen
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte på mødet den 1. september 2020 et beslutningsoplæg for en fælles turismedestination for Billund, Kolding og Vejle.
Det fremgik af oplægget, at selskabet dannes som en forening med de deltagende kommuner som medlemmer. Der fremlægges nu udkast til vedtægter for foreningen til godkendelse.
Foreningens formål er at understøtte skabelsen af vækst og arbejdspladser i turismeerhvervet gennem samarbejde og styrkelse af produktudvikling og markedsføring af tilbud og services til områdets gæster.
Det fremgår af udkastet til vedtægter, at bestyrelsen består af turisme/fagchefer med tæt relation til turismeerhvervet, samt en erhvervsrepræsentant fra hver kommune.
Det fremgår desuden, at Kolding Kommune repræsenteres på foreningens generalforsamling af borgmesteren samt et af Byrådet udpeget byrådsmedlem.
Det planlægges at afholde stiftende generalforsamling den 23. november 2020.
Bilag
Sagsnr.: 20/20888
Resumé
Der søges om en anlægsbevilling i perioden 2020 til 2025.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningerne imødekommes.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 30-09-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt.
Poul Erik Jensen
Sagsfremstilling
Projekt Bælt i balance skal skabe forbedringer i Lillebælt og Kolding Fjords havmiljø - fundamentet for hele naturparken. Forbedringerne skabes via frivillige aftaler med fiskerne og brugerne i Lillebælt om frivillige reservater i Lillebælt, hvor der kan etableres nye stenrev og være begrænset fiskeri for at skåne havbunden. Projektet vil også øge forskning i økosystemet Lillebælt. Hvordan hænger det hele sammen fra havstrømme, over mængden af fisk til marsvin og sæler? Og hvad er effekterne af de konkrete forbedringer, der laves f.eks. i bestanden af torsk og marsvin?
Projektet vil desuden formidle de forbedringer og resultaterne af den forskning, som projektet skaber. Borgere og foreninger hjælper forskerne med dataindsamling og får gode oplevelser og viden om havet.
Projektet har et samlet budget på 35,3 mio. kr., her af er 17,1 mio. kr. bevilliget fra henholdsvis VELUX Fonden og Nordea Fonden. Det er aftalt at byrådene i de tre kommuner skal godkende særskilte udgiftsbevillinger og særskilte indtægtsbevillinger med hver 1/3 del af bevillingerne fra de to fonde.
Medfinansiering fra kommunerne bag Naturpark Lillebælt (Fredericia, Middelfart og Kolding Kommune) udgør: 12,2 mio. kr. over 5 år. (Heraf medarbejdere allokeret fra bevilling til sekretariatsfunktion og naturvejledning i Kolding og nuværende budgetter). Derudover skal hver af de tre kommuner bidrage med en egenfinansiering på 1. mio. kr. fordelt over 5 år. Denne finansiering er i Kolding Kommune fundet ved omprioritering af et eksisterende budget til Grøn Erhvervsvækst, under Miljøpolitikkens drift.
Projektet er med til at realisere en lang række af de delprojekter, der er beskrevet i Naturparkplanen for Naturpark Lillebælt og som de tre kommuner har forpligtiget sig til at arbejde for i en 6 årig periode.
P. nr. 5079 Bælt i balance
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger (i 1.000 kr.)
Udgift | 7.700 kr. |
Indtægt | 6.700 kr. |
|
|
Egenfinansieringen på 1 mio. kr. finansieres af Miljøpolitik med 200.000 kr. årligt i 5 år. De årlige 200.000 kr. er fundet ved, at Kolding Kommune har meldt sig ud af Clean.
På byrådsmødet den 25. februar 2020 godkendte Byrådet en kommunal garanti på 1 mio. kr. til projektet – Fredericia og Middelfart har også godkendt en tilsvarende garanti. Garantien kommer kun i spil, hvis naturparken mod forventning ikke opnår finasiering af de sidste 3 mio. kr. Såfremt garantien kommer til udbetaling, finansieres denne inden for budgettet for Miljøpolitik.
Naturparken har søgt en tredje fond om det resterende beløb, men har endnu ikke fået tilsagn herfra. Naturparken vil arbejde målrettet for den resterende fondsfinansiering, så det ikke bliver nødvendigt at tage garantien i brug.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 20/22928
Resumé
Ansøgning om anlægsbevilling vedr. p.nr. 5082 Hvidkærgårdsvej, nord, etape 1.
Byggemodningen omfatter 13 parceller.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 07-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt.
Poul Erik Jensen
Sagsfremstilling
Ansøgning om anlægsbevilling vedr. p.nr. 5082 Hvidkærgårdsvej, nord, etape 1, i Vamdrup.
Byggemodningen består af 3 planlagte etaper. Etape 1 omfatter 13 parceller. Efterhånden som etape 2 og 3 skal igangsættes, vil der tilsvarende blive søgt bevillinger til dette.
Udgifterne til byggemodningen af etape 1, der omfatter arealerhvervelse, etablering af boligveje, stier, belysning, beplantning, tilslutningsbidrag til forsyningsvirksomheder m.v., forventes at udgøre 4.700.000 kr. Salgsindtægterne forventes ligeledes at udgøre 4.700.000 kr.
Nedenfor er kort over byggemodningen, hvor etaperne står anført.
Hvidkærgårdsvej, Nord
Igangsætning af byggemodningen afventer endelig vedtagelse af lokalplan for området.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
| Udgift | Indtægt |
Anlægsbevilling | 4.700.000 kr. | 4.700.000 kr. |
Ansøgningens udgifter finansieres af de afsatte midler til byggemodning. Projektet indgår i prioriteringen af byggemodningsrammen behandlet af Byrådet den 25. februar 2020, og er desuden besluttet fremrykket af Byrådet den 15. maj 2020.
Ansøgningens indtægter vil løbende, som de realiseres, gå til dækning af den budgetterede salgsramme.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 20/25203
Resumé
Det foreslås at anlægge en genvej på Vamdrup Genbrugsplads for at skabe et bedre flow inde på pladsen med mindst mulig ventetid for borgerne, mindre gene for trafikken på Østermarksvej og bedre mulighed for korrekt sortering.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 07-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt.
Poul Erik Jensen
Sagsfremstilling
For at skabe bedre flow på pladsen med mindst mulig ventetid for borgerne, mindske generne for trafikken på Østermarksvej og for at skabe bedre mulighed for rigtig sortering, foreslås det at anlægge en mindre genvej inde på pladsen.
Har en borger overset en container/fraktion, eller opdager borgeren noget i sit affald, der skulle have været i en container, som man allerede er kørt forbi, er Vamdrup Genbrugsplads i dag indrettet således, at man skal køre ud af porten og ud på Østermarksvej, eventuelt holde i kø og så ind ad porten igen. Det er både til gene for trafikken på Østermarksvej og for borgeren, der skal ind på pladsen igen. For nogle borgere frister det til at smide resten af deres affald i den sidste container, så de slipper for at skulle køre ud og så ind igen.
Derudover er der driftsmæssigt en tidsmæssig besparelse, idet medarbejderne ikke skal køre ud af porten med rendegraveren, når indholdet i containerne skal komprimeres med skovlen, for derefter at køre ind igen.
By- og Udviklingsforvaltningen har udarbejdet udkast til en genvej på 40x5 meter. Overslaget for projektet ligger på 430.000 kr.
Anlægsoverslag, ekskl. moms: | i kr. |
Anlægsudgifter | 150.000 |
Projektering 10 % | 50.000 |
Landinspektøropmåling | 30.000 |
El- og rørarbejde, anslået | 50.000 |
Flytning af port og hegn | 75.000 |
Uforudsete udgifter | 75.000 |
I alt | 430.000 |
Genbrugspladsen kan holdes åben mens arbejdet udføres, hvilket vil ske i 2020.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
i kr. | Udgift |
Anlægsbevilling | 430.000 |
Fordeling af rådighedsbeløb:
i kr. | Udgift |
2020 | 430.000 |
Ansøgningens finansiering
Finansieringen af projektet vil ske inden for Forsyningspolitikken via den budgetterede driftssum til reinvesteringer på genbrugspladserne, og vil således kræve en budgetoverførsel fra drift til anlæg.
Billede af Vamdrup Genbrugsplads. Genvej vist med rødt.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 18/5379
Resumé
Inden sommerferien besluttede henholdsvis Direktionen, Økonomiudvalget og Byrådet at sende Kolding Kommunes lovpligtige agenda 21 i offentlig høring under navnet ”Kolding 2030 – Sammen skaber vi fremtidens bæredygtige samfund”.
Bæredygtighedsstrategien har nu været offentlig høring i perioden 29. juni -16. august 2020, hvor der i perioden er kommet ét høringssvar. Derudover, er der i høringsperioden afholdt et byrådsseminar, hvor der blev givet forskellige input til strategien. I alt er der 15 forslag til ændringer, tilføjelser og opmærksomhedspunkter til den endelige Bæredygtighedsstrategi.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
at Bæredygtighedsstrategien vedtages med de anbefalede ændringer jf. forslag 7, 12, 13 og 15
at de seks punkter i forbindelse med implementeringen af strategien tages til efterretning.
Beslutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt med 24 stemmer mod 1. Tobias Jørgensen stemte hverken for eller imod.
Poul Erik Jensen
Sagsfremstilling
Inden sommerferien 2020 besluttede henholdsvis Direktionen, Økonomiudvalget og Byrådet at sende Kolding Kommunes lovpligtige bæredygtighedsstrategi i offentlig høring under navnet ”Kolding 2030 – Sammen skaber vi fremtidens bæredygtige samfund”.
Bæredygtighedsstrategien har nu været i offentlig høring i perioden 29. juni -16. august 2020, hvor der i perioden er kommet ét høringssvar (se bilag 1). Derudover, er der i høringsperioden afholdt et byrådsseminar, hvor der blev fremsat forskellige bemærkninger og input. I alt er der sammenstillet 15 forslag til ændringer, tilføjelser og opmærksomhedspunkter til den endelige Bæredygtighedsstrategi.
Nedenfor følger en gennemgang af de 15 forslag/input med forvaltningens vurdering af de enkelte forslag. Det er den tværgående programgruppe for cirkulær økonomi, som består af repræsentanter fra alle forvaltninger, der har bistået forvaltningen med en vurdering af de enkelte forslag og input. Det er gældende for de fleste forslag, at de primært vedrører mere handlingsorienterede input, som ikke medfører ændringer i selve strategien, men som der kan arbejdes videre med i forbindelse med implementeringen af strategien.
Høringssvar fra Food:RE:Formers:
Forslag 1: Fælles køleskab med gratis overskydende mad (Community fridge with free surplus food)
Den tværgående programgruppes anbefaling: Kommunen vil indgå i et samarbejde med Food:RE:Formers omkring at afdække muligheden for at etablere et såkaldt fælles køleskab. Det medfører umiddelbart ingen ændringer i strategien, da aktiviteten vurderes relevant i forbindelse med implementeringen af strategien og den mere handlingsorienterede del.
Forslag 2: Kompostering (Composting)
Kompostering ved hver fælleshave samt at opfordre supermarkeder til at lave kompostering.
Den tværgående programgruppes anbefaling: Kommunen vil afdække muligheden for at understøtte mere kompostering sammen med Food:RE:Formers og andre relevante parter. Det medfører umiddelbart ingen ændringer i strategien, da aktiviteten vurderes relevant i forbindelse med implementeringen af strategien og den mere handlingsorienterede del.
Forslag 3: Uddannelse (Education)
Folk mangler viden omkring, hvordan de sorterer deres affald ift., hvad der skal sorteres som organisk affald og hvad der skal i andre spande. Derudover foreslås det, at information skal være tilgængeligt på engelsk.
Den tværgående programgruppes anbefaling: Det tages til efterretning, at der skal mere materiale på engelsk. Programmet foreslår, at Bæredygtighedsstrategien oversættes til engelsk. Derudover noterer vi behovet for mere uddannelse af borgerne, hvilket vi bl.a. har opstillet et mål for i 2023 under indsatsområdet Bæredygtige fællesskaber: 50% af borgerne har fået en større forståelse og viden omkring den fælles ambition og den bæredygtige dagsorden, nødvendigheden af at gøre noget og hvordan man selv kan bidrage. Der foreslås umiddelbart ingen ændringer i strategien.
Forslag 4: Madaffaldsspande (Food waste trash bins)
Der foreslås at opstille madaffaldsspande/organisk affaldsspande i byrummet ved populære steder, f.eks. restauranter, isbutikker og take away steder, som et led i at skabe et mere grønt og bæredygtigt byrum.
Den tværgående programgruppes anbefaling: Kommunen vil undersøge muligheden for at opstille sorteringsspande til organisk affald på hot spots i bybilledet. Det medfører umiddelbart ingen ændringer i strategien, da aktiviteten vurderes relevant i forbindelse med implementeringen af strategien og den mere handlingsorienterede del.
Forslag 5: Skabe værdi for affald (Creating value to the trash)
Der foreslås at opstille offentlige pant stationer, hvor kommunen donerer penge til en lokal bæredygtig organisation via et pantsystem, hvor affald som borgere har indsamlet rundt omkring i bybilledet får tildelt en værdi.
Den tværgående programgruppes anbefaling: Kommunen vil afdække muligheden for at opstille et pant-system. Det medfører umiddelbart ingen ændringer i strategien, da aktiviteten vurderes relevant i forbindelse med implementeringen af strategien og den mere handlingsorienterede del.
Forslag 6: Understøtte den cirkulære økonomi (Support the circular economy)
Det foreslås at kommunen understøtter Food:RE:Formers og Empty your wardropes Swap festival, og at der oprettes en Zero waste butik i bymidten.
Den tværgående programgruppes anbefaling: I forhold til Swap festival vil kommunen se positivt på at indgå i et samarbejde med Food:RE:Formers. Forslaget omkring at skabe en ’Zero waste store’ i bymidten, er noget som undersøges nærmere. Det medfører umiddelbart ingen ændringer i strategien, da aktiviteten vurderes relevant i forbindelse med implementeringen af strategien og den mere handlingsorienterede del.
Forslag 7: Food:RE:Formers, i samarbejde med kommunen, som en ambassadør for uddannelse om madaffald (Food:RE:Formers, in collaboration with the municipality, as an ambassador for educating about food waste).
Den tværgående programgruppes anbefaling: Under indsatsområdet Ressourcer i kredsløb er der et internt mål i 2023, som hedder: vi vil genbruge og genanvende vores ressourcer internt inden vi sender afsted til en ekstern modtager.
Her foreslås teksten ændret til:
Vi vil genbruge og genanvende vores ressourcer internt inden vi sender det afsted til en ekstern modtager, og vi vil mindske spild i vores kommune, f.eks. madspild.
I forbindelse med projekt Food2030 (Horizon2020), kommer kommunen og forskellige partnere til at arbejde med uddannelse, ambassadører og bæredygtigt fødevareforbrug.
Forslag 8: Støtte til lokale initiativer (Supporting local initiatives)
Det foreslås at kommunen allokerer penge til at støtte lokale bæredygtige initiativer og organisationer, så man kan søge for at skabe en halv- eller heltidsstilling i de pågældende organisationer.
Den tværgående programgruppes anbefaling: På nuværende tidspunkt er der ikke lagt op til, at der laves en pulje, som frivillige organisationer kan søge for at understøtte deres arbejde. Der findes dog allerede eksisterende puljer rundt omkring i kommunen, f.eks. via studiebykoordinatoren, den grønne fond, som kan synliggøres endnu mere.
Det giver ikke anledning til ændringer i strategien.
Forslag 9: Samarbejde mellem borgere og lokalsamfund (Citizens and community collaborating). Der foreslås at have en action og intervention baseret metode til at takle klimaforandringerne i byen, som man kan læse mere om i Patricia Csobánzis speciale.
Den tværgående programgruppes anbefaling: Kommunen vil være nysgerrig på denne tilgang i forbindelse med aktivering af borgerne i implementeringen af strategien. Forslaget giver ikke anledning til at ændre strategien.
Forslag 10: Udnyt pladsen ved Riberdyb og Holmsminde (Utilize the space at Riberdyb and Holmsminde).
Der ønskes et fysisk sted, hvor forskellige aktører, der arbejder med bæredygtighed og fællesskaber kan have en platform (se mere uddybende beskrivelse i høringssvaret).
Den tværgående programgruppes anbefaling: Der er et fælles ønske om et bæredygtigt samlingspunkt, som der i Bæredygtighedsstrategien foreslås skal være et ’Center for bæredygtighed’. Forslaget omkring Riberdyb og Holmsminde videregives til de rette interessenter i Kommunen.
Giver ikke anledning til ændringer i strategien.
Input og forslag fra byrådsseminaret (nedenstående er udtryk for enkeltstående byrådsmedlemmers forslag til ændringer):
Forslag 11: På byrådsseminaret blev der gjort opmærksom på, at ordet ’bæredygtighed’ kan være svært at forstå. Der er en formidlingsopgave med at gøre det konkret og relevant for borgerne.
Den tværgående programgruppes anbefaling: Bæredygtighed er stort og komplekst, hvorfor programmet, i forbindelse med Bæredygtighedsstrategiens kommunikationsplan indtænker ovenstående input fra byrådet, så bæredygtighed kan gøres nærværende for alle. Kolding2030 er overskriften på strategien og dette udtryk et tænkt som én af måderne at italesætte den fælles bæredygtighedsvision.
Forslag 12: I forhold til indsatsområdet klima i balance, blev der på byrådsseminaret ønsket en udspecificering ift., hvilke sektorer, der er i spil i forbindelse med CO2 reduktion samt uddybning af de målsatte %, så der også fremgår et tal (tons).
Den tværgående programgruppes anbefaling: Målteksten i indsatsområdet klima i balance foreslås ændret til følgende:
CO2- udledning geografisk:
CO2-udledningen inden for kommunegrænsen, herunder energi-, transport- og landbrugssektoren, må højst være 312.000 tons i 2030. (Det svarer til 70 % reduktion i forhold til 1990).
Vedvarende energianlæg:
Der produceres VE-strøm inden for kommunegrænsen, som svarer til mindst 50 % af det samlede strømforbrug i 2030. (50% er estimeret til 1551 TJ).
Vedrørende målet for CO2 –udledning for vareforbruget kan vi ikke på nuværende tidspunkt angive mængden af CO2 vi vil reducere, da det kræver en nærmere stillingtagen til, hvilke elementer vi ønsker at medtage, også set i forhold til, hvad vi efterfølgende kan opgøre.
Målene for 2023 bliver tilsvarende justeret så måltallet for CO2-udledningen fremgår i tons.
Desuden foreslår forvaltningen, at det interne 2023 mål omkring transport ændres til:
Transport: 100% bybusser og samlet set mindst 90% af køreplantimerne for den samlede kollektive buskørsel i kommunen kører på fossilfrie drivmidler, og vi reducerer 50% af den samlede C02-udledning fra de kommunale køretøjer.
Forslag 13: I forbindelse med indsatsområdet Ressourcer i kredsløb, er der opstillet et mål om udvikling af en ny ressource- og indkøbspolitik. På byrådsseminaret blev det foreslået, at det lokale også tænkes ind som et parameter.
Den tværgående programgruppes anbefaling: Processen med den nye ressource- og indkøbspolitik pågår i starten af september 2020, hvor der afdækkes muligheden for at tænke det lokale ind som et parameter. Ressource- og indkøbspolitikken kommer både til godkendelse hos hhv. Direktionen og Økonomiudvalget, hvor der igen er mulighed for at komme med input.
Det foreslås at ændre målteksten i indsatsområdet Ressourcer i kredsløb til følgende:
Indkøb og udbud: Alle indkøb er baseret på vores ressource-og indkøbspolitik, hvor totaløkonomi, lokale varer, produkternes bæredygtighed og cirkularitet er i fokus.
Forslag 14: På byrådsseminaret blev det foreslået, at der lægges vægt på, at alle skoler skal have bæredygtighed på skoleskemaet, da det er vigtigt at få den næste generation på banen og have fokus på de unge.
Den tværgående programgruppes anbefaling: Under indsatsområdet Ressourcer i kredsløb er der opstillet et mål om, at alle skoler og uddannelsesinstitutioner skal have bæredygtighed og cirkulær økonomi på skemaet. Derudover vil vi i forbindelse med udviklingen af kommunikationsplanen betragte de unge, som en prioriteret målgruppe.
Forslag fra forvaltningen:
Forslag 15: De interne målsætninger under indsatsområdet ’Sundhed og trivsel for alle’ i forhold til ’mental trivsel på arbejdspladsen’ og ’rammer for sundhed og trivsel på arbejdspladsen’ foreslås ændret til nedenstående, som netop er godkendt af Hovedudvalget den 8. oktober 2020 som en del af den nye politik for et bæredygtigt arbejdsliv:
Forbedring af mental trivsel på arbejdspladsen: I Kolding Kommune vil vi nedbringe stress.
Forvaltnings-MED-udvalgene beskriver inden medio 2021 mål for egen forvaltning i forhold til denne målsætning. Der følges desuden op på målsætningen med trivselsundersøgelsen 2023.
Fleksibel arbejdskultur: Kolding Kommune arbejder for en fleksibel arbejdskultur, hvor medarbejderne oplever at have indflydelse på opgaveløsningen og tilrettelæggelsen af arbejdet, så det gavner såvel borgerens behov, arbejdspladsens effektivitet samt egen trivsel og arbejdsglæde.
Forvaltnings-MED-udvalgene fastsætter inden medio 2021 mål for egen forvaltning i forhold til denne målsætning.
Opsamlingsskema:
Forslag | Ændring |
Forslag 7 | Vi vil genbruge og genanvende vores ressourcer internt inden vi sender det afsted til en ekstern modtager, og vi vil mindske spild i vores kommune, f.eks. madspild.
|
Forslag 12 | CO2- udledning geografisk: CO2-udledningen inden for kommunegrænsen, herunder energi-, transport- og landbrugssektoren, må højst være 312.000 tons i 2030. (Det svarer til 70 % reduktion i forhold til 1990).
Vedvarende energianlæg: Der produceres VE-strøm inden for kommunegrænsen, som svarer til mindst 50 % af det samlede strømforbrug i 2030. (50% er estimeret til 1551 TJ).
Transport:100% bybusser og samlet set mindst 90% af køreplantimerne for den samlede kollektive buskørsel i kommunen kører på fossilfrie drivmidler, og vi reducerer 50% af den samlede C02-udledning fra de kommunale køretøjer.
|
Forslag 13 | Indkøb og udbud: Alle indkøb er baseret på vores ressource-og indkøbspolitik, hvor totaløkonomi, lokale varer, produkternes bæredygtighed og cirkularitet er i fokus.
|
Forslag 15 | Forbedring af mental trivsel på arbejdspladsen: I Kolding Kommune vil vi nedbringe stress.
Forvaltnings-MED-udvalgene beskriver inden medio 2021 mål for egen forvaltning i forhold til denne målsætning. Der følges desuden op på målsætningen med trivselsundersøgelsen 2023.
Fleksibel arbejdskultur: Kolding Kommune arbejder for en fleksibel arbejdskultur, hvor medarbejderne oplever at have indflydelse på opgaveløsningen og tilrettelæggelsen af arbejdet, så det gavner såvel borgerens behov, arbejdspladsens effektivitet samt egen trivsel og arbejdsglæde.
Forvaltnings-MED-udvalgene fastsætter inden medio 2021 mål for egen forvaltning i forhold til denne målsætning.
|
Diverse i forbindelse med implementeringen af Bæredygtighedsstrategien
Der arbejdes med følgende aktiviteter i forbindelse med implementeringen af strategien:
- Der arbejdes videre med etablering af et Center for bæredygtighed, både i forhold til afklaring af placering samt samspil med andre aktører.
- Jævnfør Økonomiudvalgets beslutning på junimødet arbejdes der på, at oprette et §17, stk.4 bæredygtighedsudvalg, som forventes opstartet primo 2021. På novembermødet fremsendes en særskilt sag med oplæg til deltagerkreds mv.
- Det eksisterende tværgående program for cirkulær økonomi ændrer navn til program for bæredygtighed, som dermed understøtter programmets rolle i implementeringen af bæredygtighedsstrategien.
- Direktionen arbejder videre med organiseringen af den indsats, der skal til for at implementere bæredygtighedsstrategien. Derudover arbejdes der videre med en implementeringsplan for strategien via udvikling af konkrete handlingsplaner, som skal sikre, at målsætningerne i strategien opnås.
- Fremdriften på målopfyldelsen monitoreres og afrapporteres en gang årligt til Økonomiudvalget og Byrådet, og der arbejdes i samarbejde med kommunens data-analyseteam på at sikre en nem og datadreven afrapporteringsform.
- I forhold til økonomi, så må det forudses, at der er behov for dels at prioritere ressourcer og dels at tilføre ekstra ressourcer til bæredygtighedsarbejdet for at sikre, at vi opnår de ambitiøse mål, som strategien indeholder. Der er lagt op til en nærmere politisk drøftelse heraf senere på året.
Bilag
Sagsnr.: 20/9480
Resumé
I september 2002 blev det kommunalt ejede almene Plejecenteret Kirsebærhaven i Bramdrupdam taget i brug.
Ved opførelse af plejecenteret med tilhørende servicearealer blev der anvendt ”ikke ventilerede” præfabrikerede tagkassetter udført med en på tidspunktet forholdsvis ny, men alment anerkendt og godkendt type dampspærre med produktnavnet ”Hygrodiode”. Efterfølgende har det vist sig, at dampspærren ikke fungerer som forudsat, og at der derfor er registeret et forholdsvis stort antal bygningssvigt, hvor dampspærren er indbygget i tagkonstruktioner, hvilket også er tilfældet på Kirsebærhaven.
Kolding Kommune anmeldte i 2017 følgeskaderne efter den indbyggede Hygrodiode i tagkassetterne på Kirsebærhaven til Byggeskadefonden. Byggeskadefonden har den 11. december 2019 anerkendt skaden på boligdelen med et fradrag på 1/3 af udbedringsudgifterne ud over den almindelige selvrisiko på 5 %. Fradraget begrundes med manglende udbedring fra bygherres side. Byggeskadefondens dækning omfatter ikke servicearealer.
Kommunens andel af udbedringsomkostningerne er i overslaget fra Byggeskadefonden budgetteret til 3.268.000 kr., hvoraf udbedringsomkostningerne vedrørende servicedelen udgør 1.224.000 kr. Udbedringsomkostningerne for boligdelen finansieres via låneoptagelse, der vil medføre en mindre huslejeforhøjelse for boligerne. Udbedringen for servicearealerne finansieres via kontoen for bygningsvedligehold.
Sagen behandles i
Seniorudvalget (til orientering), Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at kommunen over for Byggeskadefonden bekræfter at være indforstået med udbedringsforslaget fra Byggeskadefonden og den tilhørende økonomisk ramme
at kommunen som bygningsejer godkender finansieringen af udbedringen af byggeskaderne, herunder låneoptagelsen og den mindre lejeforhøjelse, der pålægges boligdelen
at såfremt afdelingsmødets godkendelse ikke kan opnås gennemføres arbejderne for at fremtidssikre bebyggelsen uden afdelingens samtykke ved brug af ”call-in bestemmelsen” jf. almenboliglovens § 37 stk. 4
at kommunen som tilsynsmyndighed med det støttede byggeri godkender udbedringen af byggeskaderne betinget af beboermødets godkendelse eller om nødvendigt uden beboermødets godkendelse ved brug af ”call-in bestemmelsen” jf. almenboliglovens § 37 stk. 4.
Beslutning Seniorudvalget den 29-09-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 30-09-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt.
Poul Erik Jensen
Sagsfremstilling
Baggrund
I september 2002 blev der udstedt ibrugtagningstilladelse til det kommunalt ejede almene plejecenter Kirsebærhaven i Bramdrupdam. Plejecenteret er opført for Kolding Kommune af totalentreprenøren E. Pihl & Søn.
Ved opførelsen af plejecenteret blev der anvendt ”ikke ventilerede” præfabrikerede tagkassetter. De anvendte kagkassetter blev udført med en på tidspunktet forholdsvis ny type dampspærre med produktnavnet ”hygrodiode”.
Den ”dynamiske dampspærre” var på tidspunktet for opførelsen et alment anerkendt og godkendt produkt til indbygning i tagkonstruktioner. Efterfølgende har det dog vist sig, at dampspærren ikke fungerede efter hensigten, og der er derfor registeret et forholdsvis stort antal bygningssvigt i de byggerier, hvor dampspærren er indbygget i tagkonstruktionerne.
Det blev af Byggeskadefonden, på baggrund af erfaringsdata fra projekter, hvor dampspærren var anvendt konkluderet, at dampspærren ikke burde indbygges i byggerier med store glaspartier, at dampspærren ikke bør monteres parallelt med spærene samt, at tagkassetterne ikke bør indbygges parallelt på faldretningen, hvilket alt sammen er tilfældet for byggeriet på Kirsebærhaven.
På grund af de dårlige erfaringer ophørte anvendelsen af dampspærren i tagkassetter generelt i perioden umiddelbart efter at denne var blevet indbygget i projektet på Kirsebærhaven. Dampspærrer af denne type er ikke anvendt i andre kommunale bygninger.
I forbindelse med 1-års eftersynet for byggeriet på Kirsebærhaven blev det af Byggeskadefonden besluttet, at der grundet manglende dokumentation for udførelsen af tagkassetterne, skulle gennemføres et ekstra eftersyn – også kaldet et C-syn. Ved C-synet blev det blandt andet registreret, at der tilsyneladende delvist var anvendt PUR-skum til tætning mellem facader og tagkassetter, hvilket ikke er en korrekte permanent løsning, hvorimod der i stedet skulle have været tætnet med en blød fuge langs facaderne. Der blev på dette tidspunkt ikke udført en destruktiv undersøgelse af alle facader for derved at få et samlet overblik over omfanget af det påtalte svigt. De ved C-eftersynet registrerede svigt og den udarbejdede rapport blev videresendt til totalentreprenøren, med krav om afhjælpning af de nævnte svigt.
Ved 5-års eftersynet, i august 2008 kunne byggeskadefondens eftersynsfirma konstatere, at forholdene omkring tætning med PUR-skum ikke var tilstrækkeligt afhjulpet. Kolding Kommune videresendte herefter eftersynsrapporten til totalentreprenøren med krav om afhjælpning af de ved 5-års eftersynet konstaterede mangler.
Flere mangler, herunder ændret tætning mellem facade og tagkassetter, var ikke afhjulpet da totalentreprenøren E. Pihl & Søn i august 2013 gik konkurs.
Kolding Kommune anmeldte i 2017 følgeskaderne efter den indbyggede Hygrodiode i tagkassetterne til Byggeskadefonden.
Kolding Kommune har efter anmeldelsen løbende været i dialog med Byggeskadefonden og leveret den ønskede og nødvendige dokumentation til vurdering af den anmeldte skade. Efter en grundige undersøgelse af følgeskaderne ved indbygning af hygrodioden, anerkendte Byggeskadefonden den 11. december 2019 skaden - dog med et fradrag på 1/3 ud over den sædvanlige selvrisiko på 5 %.
Fradraget på 1/3 begrundes med, at bygherren (kommunen) ikke har sørget tilstrækkeligt for udbedring og øget vedligeholdelse samt, at skaderne derfor muligvis kunne have været reduceret i omfang. I øvrigt er Byggeskadefondens dækningsomfang begrænset til den støttede boligdel, hvorfor Kolding Kommune selv skal finansiere hele udbedringsudgiften på servicearealerne.
På baggrund af erfaringer med udbedring af lignende skader i andre bebyggelser, skønner Byggeskadefonden at udbedringen af byggeskaderne vil beløber sig til i alt ca. 6.800.000 kr. inkl. moms., som fordeler sig på følgende måde:
Udbedringsudgifter | 6.800.000 kr. |
Servicedel (6.800.000 x 18 %) | 1.224.000 kr. |
Boligdel | 5.576.000 kr. |
Fradrag 1/3 | 1.858.000 kr. |
Selvrisiko (3.700.000 x 5 %) | 186.000 kr. |
|
|
Fondens dækning udgør | 3.532.000 kr. |
Kommunens andel udgør | 3.268.000 kr. |
Byggeskadefonden har oplyst, at der er tale om et skønnet beløb. De endelige udgifter kendes først, når der er udarbejdet et konkret projekt og indhentet tilbud på arbejderne.
Byggeskadefonden har endvidere besluttet, at fonden forestår udbedringsarbejderne, og fonden har anmodet Kolding Kommune om at bekræfte, at kommunen er indforstået med udbedringsforslaget fra Byggeskadefonden og den tilhørende økonomisk ramme.
Godkendelse og finansiering
Afhjælpning af skaderne på servicedelen, som er estimeret til 1.224.000 kr., vil blive afholdt i 2020 under konto 3 ”bygningsvedligehold”, som en større uforudset vedligeholdelse.
I forhold til kommunens andel af den resterende udbedringsudgift vedrørende boligdelen vil selvrisikoen på estimeret ca. 186.000 kr. samt 1/3-dels fradraget på anslået 1.858.000 kr. skulle afholdes af boligdelen via låneoptagelse og deraf følgende lejeforhøjelse på boligerne.
Der forventes at blive optaget et 30-årigt fastforrentet kreditforeningslån hos Kommunekredit med en hovedstol på 2.060.000 kr. Den årlige ydelse på lånet udgør 74.863,48 kr., svarende til ca. 16,70 kr./m2/år. Den gennemsnitlig årlige husleje vil stige fra ca. 1.109,96 kr./m2/år til 1.125,96 kr./m2/år. Dette betyder, at den gennemsnitlige månedlige husleje for boligerne vil stige med ca. 98,80 kr. De oplyste tal er beregnet på baggrund af de estimerede udbedringsudgifter, og der kan således ske ændringer.
I henhold til almenboliglovens § 37 stk. 1 skal de overordnede rammer for iværksættelse af arbejder og aktiviteter i afdelingen forelægges for afdelingsmødet til godkendelse forinden disse iværksættes – dette bl.a. af hensyn til de huslejemæssige konsekvenser. Udbedringen af byggeskaderne vil derfor blive forelagt på et ekstraordinært afdelingsmøde til godkendelse.
Kan afdelingsmødets godkendelse af arbejderne ikke opnås følger det af almenboliglovens § 37 stk. 4 (call-in bestemmelsen), at boligorganisationens øverste myndighed uden afdelingens samtykke kan træffe beslutning om gennemførelse af bl.a. arbejder, der har til formål at fremtidssikre bebyggelsen.
I kommunale almene ældreboliger er der ikke valgt en organisationsbestyrelse på samme måde som hos de almene boligorganisationer, hvorfor kompetencen i det tilfælde udøves af Byrådet.
Det er en betingelse for øverste myndigheds adgang til at træffe beslutning efter almenboliglovens § 37 stk. 4, at de pågældende arbejder og aktiviteter er nødvendige for at gøre boligerne og boligafdelingen tidssvarende og konkurrencedygtige over for en bred kreds af boligsøgende. I den konkrete sag vurderes denne betingelse at være opfyldt, idet udbedringen af byggeskaderne/følgeskaderne er nødvendige for at undgå fugtophobning i tagene, hvilket kan resultere i skimmel og svamp.
Centralforvaltningens bemærkninger
Ansøgningen medfører for ældreboligdelen en kommunal anlægsudgift, der modsvares af en tilsvarende låneoptagelse. Låneoptagelsen medfører en samlet ydelse på årligt 75.000 kr., der modsvares af en tilsvarende forøgelse af huslejeindtægten.
For servicedelen finansieres udgiften af de afsatte midler til uforudset vedligeholdelse. Det medfører et mindre beløb til indhentning af det generelle efterslæb vedrørende kommunens samlede bygningsvedligeholdelse.
De bevillingsmæssige konsekvenser vil blive medtaget ved førstkommende budgetopfølgning, idet det afslutningsvist bemærkes, at ansøgningen samlet set ikke medfører ændringer i det budgetterede kasseforbrug, hverken i 2020 eller for den efterfølgende budgetperiode.
Sagsnr.: 20/24639
Resumé
Udviklingsplanerne for Munkebo og Skovvejen/Skovparken blev godkendt af Boligministeren i efteråret 2019. Hvert år den 1. oktober skal boligorganisationer, via kommunen, indsende en status på implementering af udviklingsplanerne til Trafik- og Boligministeriet.
Munkebo og Skovvejen/Skovparken følger begge udviklingsplanernes milepæle og mål.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 30-09-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
I efteråret 2019 godkendte Boligministeren udviklingsplanerne for Munkebo og Skovvejen/Skovparken.
Det følger af bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder, at boligorganisationerne via kommunen:
- Hvert år fremsender en status for gennemførelsen af udviklingsplanen – i forhold til opfyldelse af milepæle og mål. Status sendes til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
- Fremsender en særskilt ansøgning om evt. ændringer af den godkendte udviklingsplan.
- Løbende indberetter til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, hvis den godkendte fælles udviklingsplan ikke gennemføres i overensstemmelse med tidsplanen.
Den første årlige statusrapport skal være styrelsen i hænde senest 1. oktober.
Munkebo og Skovvejen/Skovparken følger begge udviklingsplanens milepælsplan, og der er dermed ikke anledning til ændringsansøgning.
Den underskrevne afrapportering for begge områder er vedhæftet til orientering.
Bilag
- Notat om årlig opfølgning på udviklingsplaner i Kolding Kommune.pdf
- Årlig opfølgning på udviklingsplan for Munkebo
- Årlig opfølgning på udviklingsplan SkovvejenSkovparken
- Bilag til årlig opfølgning på udviklingsplaner for Munkebo.pdf
- Bilag til årlig opfølgning på udviklingsplaner for SkovvejenSkovparken.pdf
Sagsnr.: 10/30754
Resumé
Motas I/S fremsender takster for 2021 til godkendelse.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at de fremsendte takster fra Motas I/S godkendes.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 07-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Motas I/S har fremsendt takster for gebyrer for 2021 til godkendelse. Der er prisstigninger i forhold til 2020 på nogle områder.
Af vedtægterne for selskabet fremgår det af punkt 11.8, at:
”De af repræsentantskabet indstillede gebyrer jf. 8.2 fremsendes til kommunernes godkendelse vedlagt bestyrelsens beretning og årsregnskabet for det forløbne regnskabsår samt budget for det kommende regnskabsår”.
Selskabets udgifter til drift, administration og anlægsaktiviteter dækkes af selskabets gebyrer efter hvile-i-sig-selv-princippet.
Gebyrerne er beregnet ud fra Affaldsbekendtgørelsen, så de udgifter, som kan henføres til de enkelte ordninger, er medtaget i taksten for den enkelte ordning, hvilket også gælder for de administrationsudgifter, som kan henføres til den pågældende ordning.
Tilbage er en mindre del af omkostninger, der medgår til de generelle ordninger. Det drejer sig primært om en andel af udgifterne, der går til løn, kontorfaciliteter og kontorhold.
Gebyropkrævning
Motas I/S budgetterer med et samlet beløb, der faktureres til interessentkommunerne med udgangspunkt i det antal virksomheder, der er registreret i CVR pr. 1. januar i gebyråret. Antallet af de virksomheder, der tidligere blev fritaget for administrationsgebyret, trækkes fra totalantallet. Denne del financieres via DUT-midlerne.
Der budgetteres med stigninger på blandt andet følgende områder:
- En generel stigning på 3 øre pr. kg i håndterings- og administrationsgebyr for alle farligt affaldstyper
- En stigning på 20 kr. pr. affaldsdeklaration
- En stigning på 15 kr. pr. time kvalitetssikring
- En stigning på 1-2 kr. for emballageleje
- En stigning fra 230 til 250 kr. til transport i ”Den lille landbrugsordning”
- En generel stigning på 15 kr. pr. tømning af olie og benzinudskillere.
En række gebyrer er uændrede, som f.eks. prisen på olie- og benzinudskiller og sandfangstømninger og afhentning af opbevaringskasser/stk.
Repræsentantskabet har den 3. september 2020 godkendt beretning, regnskab og budget for 2021 samt forslag til takster/gebyrer for 2021 med ovennævnte justeringer.
Årsberetning, budget over indtægter og udgifter ligger i Acadre-sagen under takster 2021 (sag nr. 10/30754).
Bilag
Sagsnr.: 15/6209
Resumé
Den selvejende institution Geografisk Have fremsender årsrapport samt revisionsprotokollat for 2019.
Årsrapporten er godkendt af bestyrelsen den 27. april 2019. Revisionen har forsynet årsrapporten med en revisionspåtegning uden forbehold.
Årsrapporten udviser et underskud på 81.731 kr. Det skal dog ses i sammenhæng med 100.000 kr. i bundne midler, som skal anvendes til specifikke projekter, dette betyder at driftsresultatet er på 18.269 kr.
Den selvejende institution Geografisk Have har i 2019 modtaget et tilskud fra Kolding Kommune på 3.453.692 kr.
Den selvejende institution Geografisk Haves egenkapital udgør 842.328 kr. pr. 31. december 2019.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen om årsrapporten samt revisionsprotokollat for 2019 fremsendes til Byrådets tiltrædelse.
Beslutning Kulturudvalget den 06-10-2020
Indstillet til godkendelse.
Hamlaoui Bahloul
Beslutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Geografisk Haves vision er at være en national top-attraktion. En grøn oplevelsespark og mødested med en unik plantesamling, inspirerende haver og en helt særlig historie.
I 2019 var besøgstallet på 86.300 mod 84.001 i 2018.
Geografisk Have havde i 2019 indtægter for alt 6.669.384 kr., hvilket primært kommer fra et tilskud fra Kolding Kommune på 3.453.692 kr. og entré- og arrangementsindtægter på 2.910.190 kr.
Udgifterne for 2019 udgør samlet set 6.751.114 kr., hvoraf de største udgifter er personaleudgifter, som udgør 4.502.940 kr. Herudover er der udgifter til administration, fast ejendom, publikum, øvrige udgifter, arealdrift og dyrefold og voliere.
Årets resultat udviser dermed et underskud på 81.731 kr. for 2019. Det skal dog ses i sammenhæng med 100.000 kr. i bundne midler, som skal anvendes til specifikke projekter, dette betyder, at driftsresultatet er på 18.269 kr.
Geografisk Have havde en egenkapital på 924.058 kr. pr. 31. december 2018. Årets resultat for 2019, som overføres til egenkapitalen, gør at egenkapitalen pr. 31. december 2019 udgør 842.328 kr.
Geografisk Have fremhæver fra 2019
2019 havde det største besøgstal nogensinde med over 86.000 gæster. Naturen kom på dagsordenen med etablering af en ny temahave ”Naturhaven” og med ansættelse af en naturvejleder. Kreativitet fik også et løft med hjælp fra havens nye kommunikationsdesigner. Havens gæster har kunne deltage i Tegneworkshops i Væksthuset og oplevet de nye specialdesignede Egealfer i årets julekalender på Facebook.
Årets Plantemarked slog publikumsrekord med over 5.000 gæster og Høstmarkedet indeholdt for første gang en ny event ”Drik Naturen Festival”, som høstede stor og positiv opmærksomhed fra havens gæster.
Betydningen af frivillige blev hyldet ved et særligt arrangement sammen med Kolding Kommunes særlig indbudte 100 frivillige, der sammen med de ”faste” frivillige i Geografisk Have lagde 16.000 forårsløg på et par timer en dejlig dag i september.
Bilag
Sagsnr.: 20/14325
Resumé
Forvaltningen fremlægger forslag til supplerende samarbejdsaftale mellem Kolding Egnsteater og Kolding Kommune om drift af kultur- og bylivsaktiviteter i Fredericiagade 1.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at oplægget til supplerende samarbejdsaftale godkendes.
Beslutning Kulturudvalget den 06-10-2020
Indstilles til godkendelse.
Hamlaoui Bahloul
Beslutning Økonomiudvalget den 20-10-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Byrådet den 27-10-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
I forbindelse med godkendelsen af egnsteateraftalen mellem Kolding Egnsteater og Kolding Kommune for perioden 1. januar 2021 – 31. december 2024 besluttede Byrådet, at egnsteateraftalen suppleres med en aftale om drift af kultur- og bylivsaktiviteter i Fredericiagade 1.
By- og Udviklingsforvaltningen har været i tæt dialog med Kolding Egnsteater i udarbejdelsen af den supplerende samarbejdsaftale. Aftalen beskriver, hvordan Kolding Egnsteater vil udvikle Fredericiagade 1 som et åbent og inkluderende mødested, der i partnerskaber med byens øvrige aktører tilbyder en mangfoldighed af kultur- og bylivsoplevelser.
Den supplerende aftale tager udgangspunkt i de Kulturpolitiske Fokusområder samt i de politiske drøftelser om fremtidens by- og kulturliv, som godkendelsen af egnsteateraftalen foranledigede. Kulturudvalget har ligeledes drøftet ønsker og input til aftalen på Kulturudvalgsmødet i september 2020.
Den supplerende samarbejdsaftale beskriver, hvordan Kolding Egnsteater, i samspil med City Kolding, vil udmønte Bylivspuljen. Puljen er på 1 mio. kr. årligt. Kolding Egnsteater, City Kolding og Kolding Kommune bidrager alle til puljen.
Herudover beskriver aftalen nærmere, hvordan teateret vil udvikle huset som et mødested med et mangfoldigt udvalg af kulturtilbud. Et hus, hvor stærke partnerskaber med både kultur- og erhvervsliv er en central del af husets dna og som på sigt omdannes til servicehus og byens dagligstue.
Det fremgår af aftalen, at teateret i forbindelse med udarbejdelse af den årlige budget- og aktivitetsplan også skal fremlægge hovedmålsætningerne for den kommende sæson. Forslaget til den supplerende samarbejdsaftale vil blive behandlet i Økonomiudvalget og Byrådet i oktober 2020.
På Kulturudvalgsmødet i november 2020 fremlægger teateret Årsrapport for sæson 2019-2020 og forslag til nye vedtægter. De nye vedtægter omhandler bestyrelsens sammensætning fra 1. januar 2021. Den nye bestyrelse vil første gang skulle fremlægge hovedmålsætninger i forbindelse med Budget- og aktivitetsplanen for sæson 2021-2022.
Forvaltningen oplyser desuden, at Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst under Slots- og Kulturstyrelsen den 1. september 2020 har godkendt udkastet til egnsteateraftalen mellem Kolding Egnsteater og Kolding Kommune for perioden 1. januar 2021 – 31. december 2024, som Byrådet godkendte i maj 2020.
Projektstøtteudvalget havde følgende supplerende kommentar til det indsendte aftaleudkast:
”Det glæder projektstøtteudvalget, at anbefalinger afgivet i den af udvalget iværksatte evaluering af Mungo Park i Kolding fra 2019, ses afspejlet i det indsendte udkast til en aftale for perioden 2021-2024. Det gælder blandt andet i forhold til arbejdet mod en fondsdannelse omkring teaterbygningen, ændring af teatrets vedtægter i forhold til bestyrelsens sammensætning med supplerende repræsentation fra det lokale erhvervsliv mv.”
Egnsteateraftalen er underskrevet og indsendt til Slots- og Kulturstyrelsen. Kolding Egnsteater arbejder i efteråret på at ændre vedtægterne med henblik på en udvidelse af bestyrelsen. Disse ændringer vil blive fremlagt til godkendelse i Byrådet og efterfølgende indsendt til Slots- og Kulturstyrelsen.
Bilag