Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
12-05-2022 15:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Handicaprådet |
Sted: |
Sjællandsvej 3, OBS: Mødet holdes på Center for Senhjerneskade, Sjællandsvej 3, 6000 Kolding |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 21/26610
Resumé
Handicaprådsmødet afholdes på Center for Senhjerneskade og faglig leder Peter P. S. Petersen sørger for at der gives en rundvisning og et kort oplæg om Fagcentret.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Social- og arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 12-05-2022
Handicaprådet tog orienteringen og rundvisningen til efterretning.
El Hamlaoui Bahloul
Iben Lehmann Rasmussen
Søren Rasmussen
Sagsfremstilling
Center for Senhjerneskade har fire forskellige højtspecialiserede tilbud til voksne over 18 år med senhjerneskade.
- Botilbud på Sjællandsvej med 27 pladser, for borgere med svære hjerneskader, der har brug for støtte døgnet rundt.
- Dagtilbud på Sjællandsvej med 10 pladser, også for borgere med svære hjerneskader, der har brug for massiv støtte.
- Tilbud om støtte i eget hjem (CORTEX), for borgere med erhvervet hjerneskade, som kan blive boende i eget hjem med støtte.
- CORTEX20 - Dagcenter for borgere med erhvervet hjerneskade ligger på Bredgade 20 centralt i Kolding by. Dagcentret er for borgere med erhvervet hjerneskade, der ønsker at have samvær med andre i samme situation og/eller indgå i forskellige aktiviteter.
Sagsnr.: 22/9070
Resumé
Sagen indeholder en orientering omkring Ankestyrelsens afgørelser vedrørende klagesager på social- og arbejdsmarkedsområdet i 2021.
Sagen behandles i
Social og Arbejdsmarked, Børn og Uddannelse og Handicaprådet (orientering).
Forslag
Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Nyt forslag
Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Social og Arbejdsmarked den 05-04-2022
Social og Arbejdsmarked tog orienteringen til efterretning.
Iben Lehmann Rasmussen
Beslutning Børn og Uddannelse den 06-04-2022
Godkendt.
Søren Rasmussen
Beslutning Handicaprådet den 12-05-2022
Punktet udskydes til næste møde.
El Hamlaoui Bahloul
Iben Lehmann Rasmussen
Søren Rasmussen
Sagsfremstilling
En række af de afgørelser, der træffes i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, kan påklages til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen skal derefter vurdere om det er den rette afgørelse, der er truffet.
Afgørelserne fra Ankestyrelsen bliver nøje fulgt, og Ankestyrelsens praksis indarbejdes løbende, idet afdelingerne, de faglige koordinatorer og forvaltningens jurister samarbejder om at sikre korrekte afgørelser. Det er forventeligt, at Ankestyrelsen i nogle sager vil ændre de afgørelser, som træffes i afdelingerne. Lovgivningen indeholder gråzoner, ny lovgivning skal implementeres og Ankestyrelsen offentliggør nye principafgørelser, som er rettesnor for senere afgørelser i kommunerne.
Ankestyrelsen har offentliggjort en statistik for 2021, hvor det er muligt at se antallet af afgørelser fordelt overordnet set på hele loven og også ned i de enkelte paragraffer, som dækker social- og beskæftigelsesområdet. Ankestyrelsens statistik omfatter de fire kategorier, som Ankestyrelsen opdeler deres afgørelser i – afvisning, hjemvisning, stadfæstelse og ændring/ophævelse.
- Stadfæstelse betyder, at Ankestyrelsen er enig i kommunens afgørelse.
- Ændring betyder, at afgørelsen er forkert, og Ankestyrelsen ophæver kommunens afgørelse.
- Hjemvisning betyder, at Ankestyrelsen sender sagen tilbage til kommunen, som er førsteinstans. Kommunen skal behandle sagen og afgøre den igen. Årsag til hjemvisning kan f.eks. være manglende oplysninger eller sagsbehandlingsfejl.
- Henvisning betyder, at Ankestyrelsen ikke behandler sagen. Det kan f.eks. være, fordi Ankestyrelsen ikke er den rigtige myndighed og derfor sender klagen videre til en anden instans.
For så vidt angår socialområdet er der i bilag 1 en oversigt over antallet af afgørelser der er truffet på områderne Børnehandicap, Familierådgivningen samt Voksenhandicap.
For arbejdsmarkedsområdet er der i bilag 2 en oversigt over antallet af afgørelser der er truffet under aktivloven, integrationsloven, lov om beskæftigelsesindsatsen, lov om social pension og sygedagpengeloven.
Socialområdet
På børnehandicapområdet har Ankestyrelsen truffet 10 afgørelser i 2021, hvilket er et fald på 37 afgørelser i forhold 2020. De 10 afgørelser, Ankestyrelsen har truffet i 2021, vedrører merudgifter efter § 41 i serviceloven og tabt arbejdsfortjeneste efter § 42 i serviceloven. De 10 afgørelser skal ses i forhold til det samlede antal afgørelser, Børnehandicap traf på området, som i 2021 var ca. 452 afgørelser.
På familieområdet har Ankestyrelsen i 2021 truffet 10 afgørelser, hvilket er et fald på 16 afgørelser i forhold til 2020. De 10 afgørelser vedrører f.eks. samvær, forældrebetaling og efterværn. De 10 afgørelser skal ses i forhold til det samlede antal afgørelser, Familierådgivningen traf på området, som i 2021 var ca. 666 afgørelser.
På voksenhandicapområdet har Ankestyrelsen i 2021 truffet 16 afgørelse, som er en stigning på 3 afgørelser. De 16 afgørelser vedrører f.eks. socialpædagogisk bistand, borgerstyret personlig assistance, beskyttet beskæftigelse samt afgørelser om midlertidige- og varige botilbud. De 16 afgørelser skal ses i forhold til det samlede antal afgørelser, Voksenrådgivningen traf på disse områder, som i 2021 var cirka 332 afgørelser.
Beskæftigelsesområdet
I forhold til arbejdsmarkedsområdet ses der ofte sager, hvor borgerne ikke er enig i kommunens afgørelser omkring en videre afklaring af arbejdsevnen, men derimod mener de bør indstilles til en førtidspension. Desuden er der sager omkring tilbagebetaling af hjælp, hvor Ankestyrelsen ofte giver borgerne medhold omkring deres vidende om, at de skulle betale hjælpen tilbage. Begge eksempler er uddybet i bilaget sammen med en række andre uddybninger af tallene.
I de to vedhæftede bilag ses en oversigt over Ankestyrelsens afgørelser på socialområdet og arbejdsmarkedsområdet. Bemærk, at bilaget for socialområdet er udarbejdet på samme vis som de sager det tidligere Social- og Sundhedsudvalg fik forelagt omkring emnet.
Bilag
Sagsnr.: 21/18132
Resumé
Der fremsendes forslag til nedsættelse af Parasportrådet i Kolding Kommune.
Sagen behandles i
Sundhed og Fritid, Handicaprådet (høring), Fritidsrådet (høring), Sundhed og Fritid, Økonomi og Strategi, Byrådet.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at udkast til vedtægter sendes til høring i Handicaprådet og Fritidsrådet,
at eventuelle udgifter vedrørende Parasportrådet afholdes inden for det nuværende budget til Fritids- og Idrætspolitik.
Beslutning Sundhed og Fritid den 28-03-2022
Sendes til høring.
Ole Martensen
Beslutning Handicaprådet den 12-05-2022
Handicaprådet bakker op om forslaget om nedsættelse af et Parasportråd i Kolding Kommune.
Handicaprådet ønsker at det sikres, at samarbejdet med idrætsforeninger også omhandler samarbejde med handicapidrætsforeninger.
Handicaprådet gør opmærksom på, at der i vedtægterne under §3 står, at der skal udpeges en repræsentant fra Dansk Handicap Forbund – Kolding afdelingen. Dette skal ændres til Danske handicap organisationer – Kolding afdelingen, idet Dansk Handicap Forbund ikke har en lokal afdeling i Kolding.
El Hamlaoui Bahloul
Iben Lehmann Rasmussen
Søren Rasmussen
Sagsfremstilling
Kolding Kommune har de seneste år haft et særligt fokus på parasporten. Fritids- og Idrætsudvalget besluttede på mødet d. 11. oktober 2021 at anbefale det nye udvalg at etablere et parasportråd.
Parasportrådet skal arbejde for at udmønte Kolding Kommunes vision ’Bevæg dig for livet’ og for Fritids- og Idrætspolitikken – Aktive fællesskaber gennem hele livet, især indsatsen omkring at styrke mulighederne for, at alle kan deltage i aktiviteter, foreningsliv og indgå i meningsfulde fællesskaber. Hensigten er at udvikle breddeidrætten for borgere med funktionsnedsættelse og/eller sindslidelser i Kolding Kommune.
Parasportrådets formål er at arbejde for at forbedre vilkårene for parasporten i Kolding Kommune og skabe større fokus på inklusion mellem almenidrætten og parasporten – idræt på lige vilkår.
Parasportrådet skal:
- have fokus på alle borgere uanset fysiske, sociale eller økonomiske udfordringer,
- samarbejde tværgående med andre udvalg og råd,
- være en støtte for de lokale idrætsforeninger og faciliteter, således at de kan udvikle og forbedre muligheder for at dyrke idræt for borgere med funktionsnedsættelser og/eller sindslidelser,
- sikre, at de gode historier spredes, ligesom de eksisterende aktiviteter på området understøttes,
- sikre en stærk kommunikation med de lokale foreninger og samle alle stærke kræfter, så målet nås i fællesskab,
- skabe konkrete handlingsplaner og effektivt udføre dem,
- skabe fornyelse og være innovative,
- arbejde for at tilvejebringe de bedst mulige forhold for parasporten,
- understøtte initiativer til kompetenceudvikling af foreninger med det formål at optimere parasportens udvikling,
- samle personer, som har interesse i og mulighed for at styrke parasporten til en koordineret indsats, som giver de bedst mulige vækstbetingelser i Kolding Kommune.
Parasportrådet skal varetage arbejdet ud fra det fremsendte udkast til vedtægter.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Bilag
Sagsnr.: 21/26610
Resumé
I forbindelsen med formanden og næstformandens møde den 25. april 2022 med hhv. områdechefen for Plan og Byg for gennemgang af anlægsprojekter og områdechefen for anlæg og drift for gennemgang af anlægskataloget gives Handicaprådet en orientering fra mødet.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Social- og arbejdsmarkedschefen foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 12-05-2022
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Handicaprådet besluttede, at der på et af de næstkommende møder, skal være en grundig gennemgang af lokalplanerne, hvor spørgsmålet omkring tilgængelighedsstrategi drøftes.
Derudover drøftes tidligere udarbejdede kriterier vedr. bevægelseshandicappede, kommunikationshandicappede, udviklingshæmmede og psykisk syge fra Handicaprådsmøde den 20. april 2017.
El Hamlaoui Bahloul
Iben Lehmann Rasmussen
Søren Rasmussen
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen har en høringsforpligtigelse overfor Handicaprådet ift. de initiativer der har betydning for mennesker med handicap.
Handicaprådet har et ønske om en større og mere systematisk involvering i forbindelse med tilgængelighed i forhold til relevante lokalplaner og offentlige bebyggelser og anlæg m.fl. som skal være tilgængelig for borgere med handicap.
Den 3. maj 2021 afholdtes møde med chef for plan og byg Jan Krarup Laursen, områdechef for anlæg og drift Mads Astrup Sørensen, administrationschef Inge Lehmann og chefsekretær Rikke Andersen for tilrettelægning af proces for fremtidig involvering.
Det aftaltes, at
- Handicaprådet får fremsendt oversigt over lokalplaner, hvor projekter som kunne have særlig interesse for Handicaprådet bliver markeret med gult.
- Handicaprådsformanden og næstformanden indkaldes bilateralt én gang årligt i april måned for gennemgang af anlægskataloget. Områdechef for anlæg og drift Mads Astrup Sørensen forestår gennemgangen.
- Handicaprådsformanden og næstformanden indkaldes bilateralt én gang årligt i april måned for gennemgang af anlægningsprojekter omhandlende offentlige administrative bygninger. Chef for plan og byg Jan Krarup Laursen forestår gennemgangen.
- Handicaprådet gives en orientering på et efterfølgende Handicaprådsmøde.
Den 25. april 2022 afholdtes møde med hhv. områdechefen for Plan og Byg for gennemgang af anlægsprojekter og områdechefen for Anlæg og Drift for gennemgang af anlægskataloget.
Bilag
Sagsnr.: 22/9517
Resumé
Der fremsendes forslag til tidsplan for budget 2023-2026.
Sagen behandles i
Social og Arbejdsmarked.
Forslag
Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at tidsplanen for budgetprocessen 2023-2026 godkendes.
Nyt forslag
Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning og godkender indkaldelse til ekstraordinært møde den 20. juni 2022 kl. 15.30.
Beslutning Social og Arbejdsmarked den 05-04-2022
Social og Arbejdsmarked godkendte tidsplanen for budgetprocessen 2023-2026.
Iben Lehmann Rasmussen
Beslutning Handicaprådet den 12-05-2022
Pkt. 5.
Handicaprådet peger på, at
Forøgelse af antal fra 3-5 dage ferie
Mere end 104 handicapture
Midler til aktiviteter til midlertidige boformer fortsætter
250.000 kr. til tilgængelig
El Hamlaoui Bahloul
Iben Lehmann Rasmussen
Søren Rasmussen
Sagsfremstilling
Byrådet har på møde den 22. marts 2022 vedtaget budgetstrategien for 2023-2026 indeholdende den overordnede tidsplan for budgetlægningen i perioden.
Med afsæt heri, er der udarbejdet vedlagte tidsplan for den interne budgetproces for 2023- 2026 for Social- og Arbejdsmarked.
Bilag
Sagsnr.: 21/3507
Resumé
Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet et Visions- og Idégrundlag for Kolding Kommunes nye plejehjem i Munkebo, inklusiv visiteret aktivitetstilbud for borgere med demens (herefter samlet omtalt som Plejehjem Munkebo).
Visions- og Idégrundlaget fremgår af bilaget, og er udarbejdet med input fra workshops med borgere fra lokalområdet, medarbejdere fra ældreplejen, repræsentanter fra ALFABO, udvalget Senior, Ældrerådet, Handicaprådet med flere.
Visions- og Idégrundlaget skal blandt andet være den ramme tilbudsgiverne udfolder deres forslag indenfor, når de, i udbudsprocessen, kommer med konkrete forslag til, hvordan Plejehjem Munkebo skal bygges.
På mødet uddyber projektleder Camilla Toft Waldstrøm intentionerne med Visions- og Idégrundlaget, og hvordan det indgår i den videre proces frem mod forventet ibrugtagning af Plejehjem Munkebo den 1. april 2027.
Sagen behandles i
Senior, Ældrerådet (høring), Handicaprådet (høring), Senior.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at sagen drøftes
at sagen sendes i høring i Ældrerådet og i Handicaprådet.
Beslutning Senior den 10-05-2022
Sagen blev drøftet.
Godkendt.
Poul Fremmelev
Beslutning Handicaprådet den 12-05-2022
Handicaprådet støtter op om visions-og idégrundlaget og forventer, at tilgængelighed bliver en mere synlig del i den videre proces.
Handicaprådet deltager med 3 repræsentanter i det videre arbejde (Rasmus Lund-Sørensen, Søren Berthelsen og Inge-Mette Orht Rasmussen).
El Hamlaoui Bahloul
Iben Lehmann Rasmussen
Søren Rasmussen
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede den 25. maj 2021 at opføre et plejehjem i Munkebo med ca. 70 plejeboliger inklusiv ca. 55 visiterede aktivitetspladser til borgere med demens.
På ovenstående baggrund har Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen udarbejdet et Visions- og Idégrundlag for Plejehjem Munkebo (bilag).
Visions- og Idégrundlaget er udarbejdet med udgangspunkt i de generelle principper for hvordan Kolding Kommune bygger plejehjem (godkendt i Byrådet i april 2022). Det er ligeledes udarbejdet i tæt samarbejde med ALFABO, der bliver bygherre på Plejehjem Munkebo, samt med en række input fra workshops med borgere fra lokalområdet, medarbejdere, repræsentanter fra ALFABO, udvalget Senior, Ældrerådet og Handicaprådet.
Visions- og Idégrundlaget er udarbejdet med fokus på, hvordan der sikres det bedst mulige plejehjem for kommende beboere, brugere af huset, pårørende og medarbejdere. Samtidig skal plejehjemmet udgøre et aktiv for lokalområdet.
Visions- og Idégrundlaget tager udgangspunkt i, at der bygges et bæredygtigt plejehjem, hvor de fysiske materialer, de menneskelige ressourcer, og måden plejehjemmet drives, afspejler en bæredygtig tilgang. Derfor er Visions- og Idégrundlaget for Plejehjem Munkebo opbygget ud fra de 6 indsatsområder i Kolding Kommunes bæredygtighedsstrategi:
- Sundhed og trivsel for alle
- Klima i Balance
- Mangfoldig natur
- Vand som ressourcer
- Ressourcer i kredsløb
- Bæredygtige fællesskaber
Bilag
Sagsnr.: 21/26610
Resumé
Generel orientering til Handicaprådet fra handicaprådsformanden og administrationschefen.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Social- og arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
At orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 12-05-2022
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
El Hamlaoui Bahloul
Iben Lehmann Rasmussen
Søren Rasmussen
Centralforvaltningens bemærkninger
Generel orientering til Handicaprådet fra handicaprådsformanden og administrationschefen m.fl., herunder
- Afholdelse af Dialogmøde – Det gode liv med handicap den 23. august 2022 kl. 16.00 – 19.30.
- Orientering vedr. omorganisering på Social- og Arbejdsmarkedsområdet.
Sagsnr.: 21/26610
Resumé
Handicaprådet skal godkende beslutningsprotokollen. For at godkende skal hvert medlem underskrive ved at trykke på Godkendt.
Sagen behandles i
Handicaprådet.