Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
11-03-2020 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Teknik- og Klimaudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/5860
Resumé
Formanden for Teknik- og Klimaudvalget Jakob Ville (V) fremsætter forslag om at fremrykke gennemførelsen af klimatilpasningsprojekterne. Det drejer sig om pumpe/sluse-projektet og vandtilbageholdelsesprojektet vest for motorvej E45.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at det af Jakob Ville (V) fremsatte forslag drøftes.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 11-03-2020
Drøftet. Udvalget bakkede op om at få opprioriteret klimatilpasningsprojekterne og pålagde forvaltningen at fremlægge et forslag hertil på aprilmødet.
Sagsfremstilling
Formanden for Teknik- og Klimaudvalget Jakob Ville (V) har fremsat forslag om at fremrykke gennemførelsen af klimatilpasningsprojekterne. Det drejer sig om pumpe/sluse-projektet og vandtilbageholdelsesprojektet vest for motorvej E45.
Konkret foreslår Jakob Ville, at By- og Udviklingsforvaltningen afklarer, hvad der skal til for at gennemføre klimatilpasningsprojekterne hurtigere og fremlægge et forslag hertil på Teknik- og Klimaudvalgets kommende møde sammen med en optimeret tidsplan.
Forvaltningens bemærkninger
Såfremt der er opbakning til forslaget, vil forvaltningen i samarbejde med BlueKolding undersøge mulighederne for opprioritering af klimatilpasningsprojekterne frem mod aprilmødet og fremlægge disse for udvalget.
Sagsnr.: 20/5830
Resumé
Teknik- og Klimaudvalget har i 2020 afsat 1,0 mio. kr. til udvikling og etablering af 2 nye åsteder i Kolding kommune.
By- og Udviklingsforvaltningen har fundet 3 mulige placeringer til nye åsteder. Der skal derfor prioriteres mellem de 3 mulige placeringer - Kolding Ådal, Vamdrup ved Arena Syd og Lunderskov ved Drabæks Møllesø.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Teknik- og Klimaudvalget prioriterer rækkefølgen af de 3 foreslåede mulige placeringer til etablering i 2020.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 11-03-2020
Udvalget besluttede at fremme åstederne i Vamdrup og Lunderskov. I tilfælde af, at der er overskydende midler, vil udvalget tage en fornyet drøftelse heraf.
Sagsfremstilling
Kolding Kommune har fra 2010 til 2019 etableret 15 rekreative opholdspladser ”åsteder” langs Kolding Å og 1 ved Kongeåen i Vamdrup.
Der er i 2020 afsat 1 mio. kr. til etablering af åsteder i Kolding kommune. Der er ikke afsat yderligere midler til åsteder i årene fremover. De 1,0 mio. kr. forventes at række til 2 åsteder. Hvis der er midler tilbage efter opførelsen af de 2 åsteder, vil midlerne kunne bruges til et tredje åsted.
Der er forskellige muligheder for at placere de nye åsteder. Uanset, hvilke placeringer, der vælges, udarbejdes en plan for åstedet i samarbejde med naboer og relevante interessenter.
Der lægges vægt på, at åstedet skal passe ind i den natur og de funktioner, der er brug for i området, samtidig med, at Kolding Kommune gerne vil præsentere nye temaer og anvendelsesmuligheder.
Materialevalget skal altid være robust, driftslet og skal kunne holde til oversvømmelser. Der skal desuden sørges for, at elementer i og omkring åen ikke hindrer gennemstrømningen unødigt.
Forslag 1: Kolding Å
Mellem åstedet ”Grillpladsen” ved ”Blinde Å” og åstedet ”Under overfladen” ved Plovfuren er der et langt stræk uden åsteder. Der mangler desuden en sti på det halve af strækket.
Et nyt åsted kunne placeres på det kommunale areal ved indløbet til ”Blinde Å”, mens der kan udarbejdes en aftale med lodsejeren om stiadgang på resten af strækket til Plovfuren. Stiforløbet vil for det meste være ”trampesti”, og derfor ikke omkostningstungt.
Etablering kræver tilladelse efter Vandløbs- og Naturbeskyttelsesloven.
Forløb med åsteder i Kolding Ådal.
Forslag 2: Vamdrup Å
Som en del af Helhedsplan for Arena Syd foreslås det at etablere et åsted langs Vamdrup Å. Åstedet vil være det første af 2 pladser ved Arena Syd, som kan blive realiseret.
På dette åsted vil der være fokus på nærhed til vandet, og det tænkes realiseret med et trappeelement eller andre elementer i og omkring åen.
Et nyt stiforløb gennem det grønne område vil samtidig forbinde syd og nord med en bro over åen.
Den endelige udformning af åstedet vil blive udført i samarbejde med de relevante interessenter. Realisering kræver tilladelse efter Vandløbs- og Naturbeskyttelsesloven.
Udsnit fra Helhedsplan for Arena Syd
Forslag 3: Drabæks Møllesø
Lunderskov har endnu ingen åsteder, og der er flere oplagte muligheder i byens nord-sydgående grønne kile.
I dette forslag placeres åstedet ved Drabæks Møllesø. Pladsen hænger naturligt sammen med den eksisterende reste- og opholdsplads ved Drabæks Alle.
Åstedet vil ligge på en af de mest benyttede stiruter i byen, og vil være et oplagt sted for ophold med udsigt til Drabæks Mølle og til f.eks. observation af flagermus i skumringen.
Pladsen vil blive udarbejdet i samarbejde med Lunderskov Lokalråd og andre relevante interessenter.
Området er fredet og vil kræve tilladelse fra Fredningsnævnet ud over tilladelse efter Vandløbs- og Naturbeskyttelsesloven. Den endelige placering kan tænkes ændret efter drøftelse med de involverede parter.
En mulig placering af åsted ved Drabæks Møllesø
Sagsnr.: 19/6823
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen har ansvaret for ca. 11.200 enkeltstående træer ved veje, stier, pladser, i parker og grønne områder.
De enkeltstående træer udgør en stor værdi - både økonomisk, æstetisk og biologisk. Den samlede værdi kaldes også for ”trækapitalen”. For at sikre værdierne er det vigtigt, at træerne forvaltes rigtigt ved anlæg samt i drift. For at sikre dette, har By- og Udviklingsforvaltningen udarbejdet et forslag til en træstrategi. Skove og beplantningsbælter er ikke en del af træstrategien.
Gennem nedenstående 3 hovedindsatser vil Kolding Kommune sikre værdierne og øge borgernes kendskab til træernes mange betydninger:
- Vi passer på træerne samt anerkender deres værdi for mennesker og natur.
- Vi øger trækapitalen ved at højne kvalitet og variation i drift og anlæg af træplantningerne.
- Vi inddrager borgerne og øger deres kendskab til træernes værdier.
Hovedindsatserne efterfølges af en række handlinger, der implementerer disse.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Plan-, Bolig- og Miljøudvalget (til orientering).
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Teknik- og Klimaudvalget godkender træstrategien (bilag 1),
at Teknik- og Klimaudvalget godkender de opdaterede ”Retningslinjer for fældning og beskæring af træer på offentlige arealer” (bilag 6).
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 11-03-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kolding Kommune har gennem årene investeret mange penge i enkeltstående træer. Træer i parker og grønne områder, træer langs veje og stier og træer på pladser og i byrum.
I 2017 har By- og Udviklingsforvaltningen gennemført en omfattende registrering af enkeltstående træer ved veje, stier, byrum, parker og i grønne områder. Registreringen omfatter alle de træer, By- og Udviklingsforvaltningen drifter, dog undtaget træer i skove og beplantningsbælter. Registreringen viser, at det drejer sig om ca. 11.200 træer. Træer, der alle er plantet med det formål at forskønne og begrønne kommunen.
Træerne udgør en stor værdi, ikke bare økonomisk, men også æstetisk, klimamæssigt og biologisk. Den samlede værdi kaldes også ’trækapitalen’.
Borgerne interesserer sig også for træer. Således viste en spørgeundersøgelse, udført i forbindelse med udarbejdelsen af bydesign-guiden, at mange borgere ønsker en grønnere bymidte.
Det er derfor vigtigt, at træerne forvaltes rigtigt. Dels for at sikre værdierne og dermed trækapitalen, men også for, at vi og fremtidige generationer kan glæde os over at være bosat i en grøn kommune med mange smukke træer.
På denne baggrund har forvaltningen udarbejdet træstrategien med det formål at sikre en ensartet og professionel forvaltning af træerne, således at trækapitalen bevares.
Træstrategien er afgrænset til træer, som forvaltes af By- og Udviklingsforvaltningen. Den omfatter således hverken private træer eller træer, der står ved institutioner, og som ikke passes af By- og Udviklingsforvaltningen.
I strategien arbejdes der med 3 indsatsområder, som er det bærende i strategien.
Indsatsområderne er:
- Vi passer på træerne samt anerkender deres værdi for mennesker og natur.
- Vi øger trækapitalen ved at højne kvalitet og variation i drift og anlæg af træplantningerne.
- Vi inddrager borgerne og øger deres kendskab til træernes værdier.
For at disse 3 hovedindsatser skal lykkes, er der for hver indsats oplistet en række handlinger, som forvaltningen ønsker at arbejde med. Ved vedtagelse og implementering af retningslinjer, tjeklister og bilag, som nævnt på skemaet i bilag 2, vil disse handlinger blive fuldført.
Træstrategien er udarbejdet, så den er kortfattet og letlæselig. Den sætter retningen og udstikker rammerne for By- og Udviklingsforvaltningens langsigtede forvaltning af træer.
Strategien skal i løbet af de næste år underbygges af en række retningslinjer, tjeklister og bilag, der tilsammen skal udgøre administrationsgrundlaget for forvaltning af træer.
Nogle af disse bilag er allerede udarbejdet og skal bare rettes til. Andre skal laves helt fra ny. En del af retningslinjerne skal vedtages politisk, andre udarbejdes blot administrativt af forvaltningen. Skemaet på bilag 2 viser, hvilke dokumenter, der skal udarbejdes, hvilke der skal vedtages politisk samt en tidsplan for udarbejdelsen.
Retningslinjer m.v. udarbejdes i et format, så de bliver tilgængelige for borgere, virksomheder, andre kommunale forvaltninger og hvem, der ellers arbejder med træer.
Et eksempel på dette er de opdaterede ”Retningslinjer for fældning og beskæring af træer på offentlige arealer” (bilag 4). Retningslinjerne blev oprindeligt vedtaget af Teknikudvalget i 2010, men er nu blevet opdateret.
Træer skal ikke plantes tilfældigt, for derefter at skulle klare sig selv. Der skal planlægges både før, under og efter plantningen, for at træer kan blive en succes.
Træstrategien er udarbejdet som et tværfagligt projekt mellem relevante afdelinger i forvaltningen. Dette for at sikre, at så mange aspekter som muligt er medtaget i strategien.
Træstrategien skal opfattes som en delstrategi under Blå/grøn strategien i Kommuneplanen.
Et udkast til træstrategien er fremsendt til ”Grønt Råd Kolding” til kommentering.
Danmarks Naturfredningsforening (DN) har som de eneste sendt høringssvar (bilag 3 og 4). DN støtter op om strategien - de synes, den er god, men har nogle bemærkninger til to afsnit. Forvaltningens forslag til svar på høringssvaret er vedlagt i bilag 5.
Bilag
- Kolding Kommune træstrategi_2020_dobbeltsider.pdf
- Skema med oversigt over bilag og retningslinjer
- DN Kolding - [WARNING: ATTACHMENT(S) MAY CONTAIN MALWARE]Sv: Træstrategi til Grønt Råd til kommentering - svarfrist er torsdag den 9. januar 2020
- Træ strategi.doc
- Svar på høringssvar fra DN
- Retningslinjer for fælding og beskæring af træer på offentlige arealer 2020_pages.pdf
Sagsnr.: 20/5718
Resumé
Der er i 2020 afsat en pulje på 2,0 mio. kr. til udvikling af Kolding Bymidte.
Det foreslås at anvende midlerne til 1 af følgende 4 forslag: Tombolapladsen/Rendebanen, Ny Vestertorv, Borchs Gård eller Banegårdspladsen. De 4 områder understøttes alle af ønsker fra arbejdet i Task Force for Kolding midtby.
Uanset hvilket område, der skal arbejdes videre med, vil det ske i en designproces med borgere og relevante interessenter.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at der udvælges 1 af de 4 foreslåede områder, der herefter skal arbejdes videre på. Der igangsættes udarbejdelse af et projekt, som skal realiseres i 2020.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 11-03-2020
Udvalget pegede på Tombolapladsen/Rendebanen som projektområde. Der ønskes indtænkt grønne elementer, leg og identitet i projektforslaget.
Sagsfremstilling
Teknik- og Klimaudvalget afsatte i 2019 midler til en udviklingspulje til Kolding Bymidte for 2019 og 2020. I 2019 blev puljen prioriteret til at renovere Jernbanegade mellem Buen og Banegårdspladsen.
De fire projekter - Tombolapladsen/Rendebanen, Ny Vestertorv, Borchs Gård og Banegårdspladsen - er udpeget gennem indsigter i arbejdet med Bydesign-guiden.
I 2019 blev der etableret en Task Force for Kolding midtby, der har til formål at udvikle et handlingskatalog, der skal være grundlag for at udvikle byliv og detailhandel.
I den forbindelse blev der indsamlet kvalitative og kvantitative data i midtbyen, bl.a. knap 500 interviews. Derudover har der været holdt to store, åbne workshops, hvor erhvervsliv, borgere og interessenter deltog. De fire projekter understøttes alle af materialet fra dataindsamlingen og de udsagn og præsentationer, der kom frem på de to workshops.
Der er i 2020 2,0 mio. kr. i udviklingspuljen til nye projekter. Dertil kan eventuelt lægges driftsmidler, som alligevel skulle bruges på det pågældende areal, og donationer fra eksterne interessenter.
Der har vist sig stor interesse for projektudvikling i Kolding midtby blandt de studerende på Kolding Designskole og på Syddansk Universitet, og By- og Udviklingsforvaltningen forventer, at studerende fra de to uddannelsesinstitutioner vil være med til at kvalificere det valgte projekt.
Uanset hvilket område, forvaltningen skal arbejde videre på, vil det ske med udgangspunkt i Bydesign-guide for Kolding midtby.
Forslag 1: Tombolapladsen/Rendebanen
Prøvehandlingerne ”Fuglen” og ”Nåleskoven” viste et stort behov for ophold og aktivitet på netop dette sted hos borgerne.
Pladsen er i Bydesign-guide for Kolding midtby et sted til ophold, men også et fleksibelt byrum med plads til midlertidige udstillinger eller events. Der er akut behov for at se på belægningernes tilstand, belysning, affaldsløsninger og tilgængelighed for alle.
I Task Force-arbejdet nævnes ønsker om nye ændrede fysiske rammer i bymidten, i form af ovenstående, i dataindsamlingen såvel som til de afholdte workshops.