Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
10-02-2021 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Teknik- og Klimaudvalget |
Sted: |
Skypemøde |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 19/37722
Resumé
I december 2019 godkendte Teknik- og Klimaudvalget udkast til forpagtningsaftale. Aftalen blev indgået med Genbrugskongen for en 3 årig forsøgsperiode.
Det første år har været præget af Covid19, hvilket også ses på mængderne af direkte genbrug solgt via Genbrugskongen. Mængderne har ikke nået målsætningen. Bortset fra det, er alle ved at have vænnet sig til en ny aktør på genbrugspladsen, og samarbejdet forløber godt med fokus på det fælles formål. Der er ligeledes stor tilfredshed blandt mange borgere.
I forhold til den nye Handleplan for Cirkulær økonomi, har forvaltningen ifølge den, det rette set-up med en privat aktør og samarbejde med humanitære organisationer.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at status på det første år drøftes.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 10-02-2021
Drøftet.
Sagsfremstilling
I december 2019 godkendte Teknik- og Klimaudvalget udkast til forpagtningsaftale. Aftalen blev indgået med Genbrugskongen for en 3 årig forsøgsperiode.
Baggrund og formål
Etablering af en genbrugsbutik på den nye genbrugsplads på Bronzevej i Kolding blev ét af de konkrete tiltag, der kom til på baggrund af ’Affaldsplan 2019-2024 Kolding Kommune’ og strategi for cirkulær økonomi ’Zero Waste’.
Direkte genbrug ligger næst øverst i affaldshierakiet, og er derfor en meget vigtigt brik i at reducere forbruget af råstoffer og energi til produktion af nye varer, og er derfor én af nøglerne til cirkulær økonomi, hvor man holder ressourcerne i kredsløb.
Det fælles formål er derfor at sende så meget som muligt videre til direkte genbrug.
Hovedleverandør til genbrugsbutikken er borgernes effekter indsamlet fra genbrugspladsen, eventuelle effekter fra Storskrald, eventuelt overskud fra loppemarkeder via Loppeforeningen samt direkte bidrag fra borgere.
Status, læring og udviklingsmuligheder
Målsætninger
1) Der forudsættes et årligt salg af ca. 350 tons genbrugsvarer gennem butikken senest i 2021
2) Forpagter ansætter borgere på kanten af arbejdsmarkedet svarende til ansættelse af 2 årsværk senest ved udgangen af 1. kvartal 2021
Ad 1) Mængder
Der er det første år omsat ca. 160 tons til direkte genbrug via Genbrugskongen.
På grund af to nedlukninger i forbindelse med Covid19, den første i foråret 2020 på 2½ måned og igen netop nu, må det formodes, at omsætningen af mængder til direkte genbrug er påvirket af dette.
Ad 2) Socialøkonomi
Som en del af forpagtningsaftalen forpligter Genbrugskongen sig til at ansætte borgere med udfordringer ud over ledighed i, hvad der samlet set svarer til to fuldtidsstillinger, senest ved udgangen af 1. kvartal 2021.
Der har siden åbningen været en god dialog mellem Genbrugskongen og Jobcenter Kolding omkring en bred vifte af både administrative og praktiske arbejdsopgaver, virksomhedspraktikker, jobåbninger m.v.
Som en ramme for samarbejdet mellem Genbrugskongen og Jobcenter Kolding er der indgået en virksomhedscenteraftale, hvori målsætningerne er indskrevet.
Jobcenter Kolding har, som en del af virksomhedscenteraftalen, udpeget en fast kontaktperson hos Jobcenter Kolding, der matcher potentielle medarbejdere til praktikker og jobåbninger hos Genbrugskongen.
På grund af de udfordringer, COVID-19 har skabt omkring nedlukninger og begrænsninger, har Genbrugskongen endnu ikke opfyldt målet omkring ansættelser, og forventer på baggrund af den nuværende situation heller ikke at kunne nå det inden udgangen af 1. kvartal 2021.
Forventningen er – med forbehold for situationens udvikling – at målet opfyldes ved udgangen af 2021.
Siden opstart har der bl.a. været to kortere fleksjobansættelser og en række virksomhedspraktikker for bl.a. borgere på ledighedsydelse (fleksjobvisiterede), ressourceforløb, integrationsydelse og kontanthjælp.
Ved genåbning af butikken er der aftale om ansættelse af minimum en af de borgere, der er i virksomhedspraktik. Genbrugskongen forventer derudover at kunne ansætte en ny medarbejder ca. hver 3. måned.
Ud over opfyldelse af beskæftigelsesmålet inviteres Genbrugskongen med til netværksmøder og andre relevante arrangementer. Derudover har der været dialog med andre om yderligere samarbejdsmuligheder inden for bæredygtighedsområdet.
Praktiske forhold
Det har været nyt, at en privat aktør tager ophold i kommunale lokaler og integreres på en kommunal genbrugsplads. Det har alle skullet vænne sig til.
Det har vist sig, at der er flere snitflader mellem Genbrugskongen og Redux end først antaget. Eksempelvis helt lavpraktiske ting fra omklædningsfaciliteter, toiletter, adgangsforhold for medarbejdere og kunder - til parkering, lager og aflevering af effekter.
Også borgere og humanitære organisationer har ligeledes skullet vænne sig til det. I dag samarbejder Genbrugskongen og Loppeforeningen og hjælper på den måde hinanden.
By- og Udviklingsforvaltningens vurdering er, at borgerne har taget godt imod butikken.
Genbrugskongen siger bl.a., at ’Jeg har aldrig nogensinde i mit arbejdsliv fået så positiv respons’. ’Borgerne er rigtig gode til at komme med ting til os’ siger han ligeledes, og det er forvaltningens erfaring, at der er affald nok til alle.
Arealer og lokaler
Der er en gensidig tilfredshed med benyttelsen og driften af de lejede lokaler og arealer. På trods af Covid19 ses der allerede et potentiale i og et behov for en udvidelse af lokaler og arealer.
Åbningstider, adgangsforhold, parkering
De første 12 måneder har der været åbent 4 dage om ugen. Herefter har der været åbent alle ugens syv dage.
Der er stor forskel i antal besøgende. Siden medio maj 2020 er antal ekspeditioner blevet registreret og i gennemsnit har der været ca. 1.329 ekspeditioner om ugen. Der er ikke opsat tæller ind til butikken, besøgstal kan derfor ikke opgøres.
Ifølge en lille rundspørge hos borgere på genbrugspladsen, er over 80 % bekendte med, at der ligger en genbrugsbutik, og godt halvdelen har besøgt den.
Effekter til socialt udsatte borgere
Butikken giver 50 % rabat til visiterede borgere fra Kolding Kommune. Dette tilbud har kun været anvendt i meget lille grad.
Samarbejde
Det er en god dialog og samarbejde mellem Redux og Genbrugskongen. Der er dagligt kontakt med Redux’s medarbejdere og Genbrugskongen, såvel om daglige driftsmæssige udfordringer og muligheder, som administrative opgaver, så som skiltning, mængdeopgørelse m.v.
Udviklingsmuligheder
Der drøftes løbende muligheder for at øge andelen af direkte genbrug, som er et fælles mål.
Eksempelvis drøftes der i øjeblikket blandt andet: Nethandel, genbrug af byggematerialer, fælles aktiviteter i Bronzehallen og udbygning af samarbejdet med Loppeforeningen.
Konklusion
På baggrund af ovennævnte kan det konkluderes, at mængderne det første år til direkte genbrug solgt via Genbrugskongen ikke har været som forventet. Det forudsættes dog, at Covid19 spiller en rolle i den manglende omsætning.
Etableringen af Genbrugskongen på genbrugspladsen er alle ved at have vænnet sig til, og samarbejdet forløber godt med fokus på det fælles formål. Ligesom der er stor tilfredshed blandt mange borgere.
I forhold til den nye affaldsbekendtgørelse har kommunen ifølge den, det rette set-up med en privat aktør og samarbejde med humanitære organisationer.
Sagsnr.: 17/8983
Resumé
De offentlige veje Nr. Stenderupvej og Eltangvej bliver benytte som vejadgang til et råstofindvindingsområde.
Kørebanekanter og rabatter bliver kørt i stykker, og trafikanterne oplever, at det er utrygt at færdes på vejene, hvorfor vejene foreslås udvidet.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at der arbejdes for at fremme trafiksikkerheden på henholdsvis Nr. Stenderupvej og Eltangvej via en kombination af sideudvidelse og anlæggelse af dobbeltrettet cykelstier på de strækninger, der fremgår af sagsfremstillingen,
at ændringsforslagene, for de valgte løsninger, medtages i kataloget over ændringsforslag til budgetlægningen 2021-2024.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 10-02-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Nymølle Stenindustri A/S har siden marts 2019 indvundet råstoffer i et område ved Nr. Stenderupvej – markeret med blå cirkel på kortet nedenfor.
Nymølle Stenindustri A/S benytter de eksisterende offentlige veje Nr. Stenderupvej og Eltangvej som vejadgang til råstofindvindingsområdet fra industriområdet ved Profilvej.
Forinden Nymølle Stenindustri A/S fik tilladelse til at indvinde råstoffer i området, har Nymølle Stenindustri A/S, naboerne i området og By- og Udviklingsforvaltningen været i dialog om vejadgangen til råstofindvindingsområdet.
Nymølle Stenindustri A/S undersøgte blandt andet muligheden for at etablere en privat vej fra råstofindvindingsområdet over marker direkte til industriområdet ved Eltangvej. Nymølle Stenindustri A/S valgte dog at benytte de eksisterende offentlige veje Nr. Stenderupvej og Eltangvej som vejadgang til og fra råstofindvindingsområdet.
På baggrund af dette fremførte naboerne i området, at hvis de eksisterende veje i området skulle benyttes i forbindelse med kørsel til råstofindvindingsområdet, så skulle vejene sikres med skiltning og udbygning med cykelstier langs den berørte del af Nr. Stenderupvej og Eltangvej.
Nymølle Stenindustri A/S har i forbindelse med etableringen af grusgrave udvidet en kortere strækning af Nr. Stenderupvej i samarbejde med forvaltningen. Strækningen er markeret med blåt på kortet nedenfor.
Udgangspunktet i lov om offentlige veje er, at Kolding Kommune, som vejmyndighed, har pligt til at holde vejene i den stand, som trafikken kræver. Som vejmyndighed bestemmer Kolding Kommune, hvilke arbejder, der skal udføres på vejene, herunder, hvordan vejene skal vedligeholdes, og om de skal udvides.
For både Eltangvej og Nr. Stenderupvej gælder det, at lastbilerne trækker ud i rabatten, når to lastbiler passerer hinanden på strækningen. Det medfører, at kørebanekanterne og rabatterne bliver kørt i stykker. Det medfører ligeledes, at det er utrygt at færdes langs vejene for de øvrige trafikanter – særligt de lette trafikanter.
I forbindelse med budget 2019 fremsendte forvaltningen ændringsforslag til sideudvidelse samt etablering af dobbeltrettet cykelsti på Eltangvej. Der blev desuden fremsendt ændringsforslag til etablering af dobbeltrettet cykelsti på Nr. Stenderupvej.
Ændringsforslagene blev fremsendt på baggrund af ønske om bedre og mere sikre trafikale forhold til området. Ændringsforslagene blev ikke prioriteret i budget 2019-2023.