Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
24-06-2021 15:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Koldings Arbejdsmarkedsråd |
Sted: |
Kantine Syd |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 21/11101
Resumé
Arbejdsmarkedsudvalget besluttede efter Uddannelses- og Fritidsjobsmessen i 2019, at messen skulle gennemføres igen i 2020. Sidste års messe blev aflyst som følge af restriktionerne til at reducere smittespredning under den igangværende coronapandemi. Messen afholdes i stedet d. 14. oktober 2021 på Hansenberg.
Messen skal ses i sammenhæng med Arbejdsmarkedsudvalgets og Børne- og Uddannelsesudvalgets målsætning om, at 30 % af de unge skal søge en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Messen er således et led i en række af indsatser, der skal give flere faglærte unge i Kolding.
Ungeområdet koordinerer planlægningen af messen.
Ungechefen og lederen af Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) orienterer om planerne for Uddannelses- og Fritidsjobmessen på udvalgsmøderne.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 9. juni 2021, Arbejdsmarkedsudvalget d. 10. juni 2021 og Koldings Arbejdsmarkedsråd d. 24. juni 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen drøftes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-06-2021
Drøftet.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 10-06-2021
Orienteringen blev drøftet.
Hamlaoui Bahloul
Beslutning Koldings Arbejdsmarkedsråd den 24-06-2021
Oplægget blev drøftet.
Per Lynnerup
Henrik Sig
Peter Thuesen Andersen
Ravi Willesen
Sagsfremstilling
Arbejdsmarkedsudvalget besluttede efter Uddannelses- og Fritidsjobsmessen i 2019, at messen skulle gennemføres igen i 2020. Sidste års messe blev aflyst som følge af restriktionerne til at reducere smittespredning under den igangværende coronapandemi. Messen afholdes i stedet d. 14. oktober 2021 på Hansenberg.
Messen skal ses i sammenhæng med Arbejdsmarkedsudvalgets og Børne- og Uddannelsesudvalgets målsætning om, at 30 % af de unge skal søge en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Messen er således et led i en række af indsatser, der skal give flere faglærte unge i Kolding Kommune.
Arbejdsmarkedsudvalget og Kolding Arbejdsmarkedsråd har besluttet hver at finansiere halvdelen af Uddannelses- og Fritidsjobsmessen.
Ungeområdet koordinerer planlægningen af messen.
Målgrupper og fokus
Målgruppen er alle elever i kommunens 8., 9., og 10. klasser samt de unge på Forberedende grunduddannelse (FGU). Det betyder, at der på 2021-messen vil være mindre fokus på ledige unge. Denne opdeling kan gøre det nemmere for virksomheder og uddannelser at målrette budskaber og indhold til målgrupperne.
Messens fokus bliver både uddannelse og fritidsjobs. Det dobbelte fokus kan både give de unge indsigt i deres fremtidsmuligheder, og det kan give dem erfaringer med arbejdsmarkedet gennem fritidsjobs. Ideen er, at de unge på messen vil kunne komme i dialog med forskellige lokale virksomheder, der ansætter ungarbejdere.
De overordnede tanker omkring messen er, at hvis messen skal påvirke de unge, skal de kunne huske den bagefter. Det kan gøres ved at tilbyde noget nyt og anderledes. Derfor foreslås en tilgang, hvor messen skal give de unge tydelige visuelle og sanselige indtryk, som de husker. Det kan f.eks. være ved, at de kan prøve tingene ved at få fagene i hænderne og få mere viden om den faglige bredde.
Rundtur på messen
Konkret foreslås, at messen udformes som en rundtur, der tager ca. to timer.
Ved ankomsten til messen kan de unge blive ført ind til ”onboarding”-området. Det foreslås, at onboardingen bliver uden de traditionelle velkomsttaler og lignende. I stedet vil de unge gå direkte ind til en aktiv og engagerende præsentation fra SkillsDenmark.
Derefter kan de unge guides videre til stande fra de forskellige uddannelsesinstitutioner. De unge kan her blive præsenteret for de mange muligheder i de forskellige brancher og fag. Det vil også være muligt at snakke erhvervspraktik med UU og Business Kolding, da de unge ofte fremhæver erfaringer med erhvervspraktik i valget af uddannelse.
Efter standene kan de unge blive guidet videre til et udendørsområde, hvor de kan møde Hansenberg-trucken. Denne truck vil være udstyret med sammenklip af videoer, hvor unge fortæller om deres uddannelse og baggrunden for deres valg.
I det næste område kan de unge møde stande, der kræver lidt mere plads. Det er blandt andet de arbejdende værksteder fra FGU. I dette område på messen vil de små og mellemstore håndværksvirksomheder kunne vise og fortælle om deres arbejde. Det giver de unge flere muligheder for at prøve fagene med hænderne.
Disse håndværkerstande vil til slut lede over til afgangsområdet, hvor stande med fritidsjob foreslås opstillet. Her får de unge mulighed for at høre om fritidsjobs og komme i dialog med de lokale virksomheder.
Øvrige indsatser og forhold
Derudover arbejdes på et arrangement for forældrene om eftermiddagen.
Ungeområdet samarbejder med en række partnere om messen. Det drejer sig bl.a. om:
IBC, Munkensdam Gymnasium, Kolding Gymnasium, FGU, HF og VUC, Hansenberg, SOSU-skolen, SkillsDenmark, Coop Crew, Dansk Byggeri, Business Kolding, Bygma og Erhvervsklub Kolding.
Erfaringerne fra messen i 2019, samt planlægningen af 2020-messen, som blev aflyst, indgår i planlægningen af 2021-messen, og konceptet for 2021 er i vidt udstrækning ens med planen for 2020.
Ungechefen og lederen af UU orienterer om planerne for Uddannelses- og Fritidsjobmessen 2021 på møderne.
Bilag
Sagsnr.: 21/3087
Resumé
Koldings Arbejdsmarkedsråd har bedt forvaltningen om at udarbejde et forslag til initiativer, som kan understøtte unges valg af uddannelse med fokus på øget forældreinddragelse i vejledningsaktiviteter, Uddannelses- og Fritidsjobmessen samt et øget samspil med folkeskolerne om undervisningen i ’Uddannelse og Job’.
UU (Ungdommens Uddannelsesvejledning) har udarbejdet en liste over tre tiltag, som alle øger forældres viden om uddannelse (karrierelæring). Forvaltningen søger samlet om 100.000 kr. til aktiviteter, som kan øge forældres viden om uddannelse i samspil med de allerede igangsatte forældrerettede aktiviteter.
Sagen behandles i
Koldings Arbejdsmarkedsråd.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at Koldings Arbejdsmarkedsråd bevilger 100.000 kr. til de foreslåede aktiviteter.
Beslutning Koldings Arbejdsmarkedsråd den 24-06-2021
Godkendt.
Per Lynnerup
Henrik Sig
Peter Thuesen Andersen
Ravi Willesen
Sagsfremstilling
Koldings Arbejdsmarkedsråd har bedt forvaltningen om at udarbejde et forslag til initiativer, som kan understøtte unges valg af uddannelse med fokus på øget forældreinddragelse i vejledningsaktiviteter, Uddannelses- og Fritidsjobmessen samt et øget samspil med folkeskolerne om undervisningen i ’Uddannelse og Job’.
Forvaltningen og UU (Ungdommens Uddannelsesvejledning) har i samarbejde udarbejdet en liste over tre tiltag, som alle øger forældres viden om uddannelse (karrierelæring).
Forvaltningen søger samlet om 100.000 kr.
I det følgende fremgår en liste over tiltag, som kan understøtte UU’s arbejde med forældresamarbejde.
Liste over tiltag
- Kampagne til opgør mod fordomme om uddannelser
- Webinarrække for forældre om uddannelsesvalg
- Opnormering af forældrearrangement/fyraftensarrangement til Uddannelses- og Fritidsjobmessen d. 14. oktober 2021.
Kampagneindsats
Der ansøges om midler til brug for en oplysningsindsats målrettet forældre med det formål at gøre op med nogle af de fordomme, som forældre har om uddannelse, f.eks. at erhvervsuddannelser medfører nedslidning. Kampagneindsatsen udvikles i samarbejde med UU. Der søges midler til produktion, distribution og formidling af kampagnen.
Webinarrække om valg af uddannelse
Med inspiration fra andre kommuner udbydes en webinarrække om uddannelser og uddannelsesvalg til forældre med børn i 9. klasse. Erfaringerne fra andre kommuner er, at webinarrækken er velbesøgt, men også at sucessen afhænger af teknisk understøttelse for at blive en succes. Derfor ansøges der om midler til teknisk understøttelse og udviklingen af webinarrækken målrettet forældre.
Opnormering af forældreinddragelsen på Uddannelses- og fritidsjobmessen
Uddannelses- og fritidsjobmessen d. 14. oktober 2021 indeholder et fyraftensarrangement for forældre. Her vil forældrene blive introduceret for de forskellige uddannelser og jobmuligheder, som findes i og omkring Kolding. For at sikre at flest mulige forældre deltager for at få viden om nye veje i uddannelse og job, søges midler til eksterne oplægsholdere, (f.eks. iværksættere, designskolen, lokale forretningsdrivende og trendsættere). Oplægsholderne skal inspirere forældrene og fungere som trækplaster til fyraftensarrangementet.
De tre tiltag skal ses i sammenhæng til de nuværende indsatser til forældre i regi af UU, som understøtter unges valg af uddannelse og inddrager forældrene. De nuværende tiltag er blandt andet:
- UU deltager på forældremøder i 8., 9. og 10. kl. i september/oktober og informerer om uddannelsesvej og uddannelsesvejledning
- Forældrene informeres via Aula om introforløb, brobygning, Uddannelses- og Fritidsjobmesse, Skills og andre tiltag
- På Aula og på UU’s hjemmeside kan forældrene finde kontaktoplysninger til deres lokale UU-vejleder som - efter behov - står til rådighed for vejledning og samtaler
- Op til 1. marts tilbød UU hjælp til udfyldelse af www.optagelse.dk, hvor eleverne skal søge om optagelse på en ungdomsuddannelse
- ’Åben Virksomhed’, hvor forældre og elever inviteres på besøg på lokale virksomheder
- I umiddelbar forlængelse af Uddannelses- og Fritidsjobmessen afholdes et fyraftensarrangement for forældre
- Vejledningscaféer for forældre i 7. kl.
Sagsnr.: 21/13818
Resumé
Næstformand for Koldings Arbejdsmarkedsråd, Jens Lund, har henvendt sig med en anmodning om at sætte en sag på dagsordenen med et forslag om en evaluering af rådet, nu valgperioden 2018 – 2021 snart udløber. Evalueringen skal samle op på erfaringerne med rådet i indeværende periode for at viderebringe dem til Arbejdsmarkedsudvalget og Byrådet i forbindelse med den kommende konstituering i den næste valgperiode.
Det foreslås, at der gennemføres en evaluering, og at resultaterne bliver fremlagt for både Koldings Arbejdsmarkedsråd og Arbejdsmarkedsudvalget til drøftelse af rådets funktion og indhold i den kommende valgperiode.
Sagen behandles i
Koldings Arbejdsmarkedsråd.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at rådet drøfter, hvad en evaluering skal indeholde, og
at rådet beslutter at igangsætte en evaluering.
Beslutning Koldings Arbejdsmarkedsråd den 24-06-2021
Rådet godkendte, at der igangsættes en evaluering af rådsarbejdet i valgperioden 2018 – 2021, og at det sker ved en rundringning til alle rådsmedlemmerne.
Per Lynnerup
Henrik Sig
Peter Thuesen Andersen
Ravi Willesen
Sagsfremstilling
Næstformand for Koldings Arbejdsmarkedsråd, Jens Lund, har henvendt sig med en anmodning om at sætte en sag på dagsordenen med et forslag om en evaluering af rådet, nu valgperioden 2018 – 2021 snart udløber. Evalueringen skal samle op på erfaringerne med rådet i indeværende periode for at viderebringe dem til Arbejdsmarkedsudvalget og Byrådet i forbindelse med den kommende konstituering af den næste valgperiode.
Koldings Arbejdsmarkedsråd er en fortsættelse af det tidligere LBR (Det Lokale Beskæftigelsesråd), som stoppede 1. januar 2015 i forbindelse med en reform af beskæftigelsesindsatsen. Det blev herefter op til den enkelte kommune, om man ville fortsætte med at have lokale råd. I Kolding vedtog Byrådet i oktober 2014, at man ønskede at videreføre arbejdet i rådet, fordi det giver de lokale aktører på arbejdsmarkedet mulighed for en dialog omkring den lokale arbejdsmarkedspolitik. Der blev lagt vægt på rådets rolle som sparringspartner omkring initiativer og indsatser, men også rådets rolle som et forum for vidensdeling.
Byrådet besluttede, at rådet fremover skulle have navnet ”Koldings Arbejdsmarkedsråd” og eget budget på 350.000 kr. årligt til at igangsætte initiativer. Det blev samtidig besluttet at fortsætte den eksisterende kreds af repræsentanter, men at deltagerne fremover ikke ville modtage mødediæter for deltagelse. Ved opstarten af indeværende valgperiode fortsatte de fleste medlemmer med enkelte udskiftninger og nye medlemmer i form af flere repræsentanter fra erhvervslivet.
Indhold i en evaluering af Koldings Arbejdsmarkedsråd
Det foreslås, at en evaluering kan indeholde følgende:
- Rundringning til medlemmerne med spørgsmål omkring:
- Oplevelsen af rådets virke, funktion og arbejde i denne valgperiode
- Overvejelser omkring repræsentation i rådet
- Form og indhold i dagsorden og møder.
Resultaterne vil blive fremlagt for både Koldings Arbejdsmarkedsråd og Arbejdsmarkedsudvalget til drøftelse af rådets funktion og indhold i den kommende valgperiode.