Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
18-02-2015 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Social- og Sundhedsudvalget |
Sted: |
Udvalgslokalet 4. etage |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 13/1235
Resumé
Den 19. september 2014 vedtog Socialudvalget den socialøkonomiske strategi ”Overskud giver overskud” samtidig blev det besluttet at igangsætte implementeringen af planen.
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at status på implementering tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Den socialøkonomiske strategi version 2.0 – overskud giver overskud, indeholder forslag til at imødekomme de udfordringer, som arbejdet med implementeringen af version 1.0 pegede på.
Visionen
Visionen i strategien er klar ”Kolding Kommune vil være Danmarks kraftcenter for socialøkonomi”. Et kraftcenter, der bliver bygget op omkring et både fysisk og virtuelt virksomhedsfælleskab i form af Staldgården. Fysisk, fordi en erhvervspark kommer til at huse socialøkonomiske virksomheder. Virtuelt fordi den også bliver omdrejningspunktet for virkeliggørelsen af visionen.
Målet med strategien
Nedenstående mål, skal være opfyldt inden udgangen af 2015:
- Påbegyndelse af den fysiske etablering af erhvervspark Staldgården
- Etablering af 10 nye socialøkonomiske virksomheder
- Væsentlig forøgelse af antallet af partnerskabsaftaler om helhedsorienterede jobrettede forløb
Målene forventes indfriet via nedenstående konkrete indsatsområder og tiltag:
- Fælles ejerskab på tværs af kommunale forvaltninger
- Etablering af erhvervspark Staldgården
- Understøtte og facilitere virksomhedsfællesskaber, som kan åbne op for øget rummelighed
- Status på afknopning af kommunale institutioner
- Tiltrækning a socialøkonomiske virksomheder
- Sideproduktion og underleverancer i eksisterende lokale virksomheder
- Koordineret vejledning, hvor der tilbydes iværksættere at udarbejde konkrete handleplaner
- Etablering af et nationalt viden center for socialøkonomi
- Oprettelse af pulje til tværgående helhedsorienterede indsatser
Status på fælles ejerskab på tværs af kommunale forvaltninger
- Der er afviklet tre møder i styregruppen. En styregruppe, som består af den samlede direktion, Jobcenterchefen samt pr. 1. februar 2015 også af direktøren fra Business Kolding.
- Der er udarbejdet retningslinjer og tidsfrister for udbetaling af projektmidler til socialøkonomiske virksomheder. Og den første ansøgning til puljen er behandlet og bevilget.
- Status på socialøkonomiske virksomheder, som ønsker opstart i Kolding er et fast punkt på dagsordenen.
- Der er nedsat en arbejdsgruppe, som skal udarbejde forslag til en indkøbspolitik, som tager højde for, hvilke kriterier der skal anvendes for at blive optaget i indkøbsdatabasen som socialøkonomisk virksomhed.
- Der er afviklet møde med den samlede ledelse på Jobcenter Kolding, og Jobcentret har oprettet en gruppe af 3 medarbejdere, som er klar til at bidrage når socialøkonomiske virksomheder/iværksættere ønsker opstart i Kolding. Et lignende møde vil blive planlagt på Børne- og Uddannelsesforvaltningen.
- Der er planlagt studietur for den samlede styregruppe. En studietur, som vil have særligt fokus på initiativer, som skaber sammenhæng på tværs af beskæftigelse og uddannelsesmæssige initiativer.
2.Status på etablering af erhvervspark Staldgården
a) Der er i januar måned afviklet møde mellem direktøren for Koldinghus, repræsentanter fra Senior- og socialforvaltningen samt repræsentanter fra Styrelsen for slotte og ejendomme.
b) Der er igangsat en proces, som skal føre frem til at der etableres en styringsstruktur, første skridt i processen er nedsættelse af en arbejdsgruppe bestående af potentielle lejere, repræsentant fra By- og Udviklingsforvaltningen, Senior- og socialforvaltningen, Museet på Koldinghus samt styrelsen for slotte og ejendomme.
- Status på at understøtte og facilitere virksomhedsfællesskaber, som kan øge rummeligheden
- Der er indgået en rammeaftale med Green Network. En rammeaftale, som blandt andet beskriver hvordan Green Network skal bidrage til målopfyldelse i forhold til ovenstående. Arbejdet består blandt andet i, at undersøge og understøtte mulighederne for etablering af socialøkonomiske afdelinger eller virksomhed med udgangspunkt i eksisterende private virksomheder i Kolding.
b. Rådgivning i forhold til at skabe samarbejde mellem eksisterende lokale virksomheder og socialøkonomiske virksomheder
c. Generel styrkelse af lokale virksomheders opmærksomhed omkring CSR (Corporate Social Responsibility) ) således at virksomhederne er forretningsmæssigt forberedt til at indgå samarbejde om socialøkonomiske initiativer og partnerskaber
d. Det er planlagt, at Green-Network inden sommerferien skal aflægge besøg hos omkring 40 lokale virksomheder, som enten er medlemmer hos Green-Network eller har en aftale med Jobcenter Kolding om at være et virksomhedscenter.
e. Desuden er der aftalt møde med en lokale Rotary klub, som ønsker at få større kendskab til begrebet og mulighederne i socialøkonomi.
f. De forskellige arbejdsopgaver sker i tæt samarbejde med øvrige lokale aktører fx Business Kolding, Jobcenter Kolding o.a., hvor dette må være relevant. Green Network udøver for eksempel ikke iværksætterstøtte eller almindelig virksomhedsrådgivning. Forhold som hører helt naturligt under Business Kolding.
- Status på afknopning af kommunale institutioner
- Der er udarbejdet et forslag til en forretningsplan for afknopning af tre afdelinger i Nordhøj. Forretningsplanen er udarbejdet af Green Network i samarbejde med Nordhøj og handicapafdelingen. Planen er gennemgået med Business Kolding. Foreløbigt forslag til navn på virksomheden er ”North Hill Design”
- Der er desuden afviklet et arrangement for samtlige ledere på Senior- og socialområdet, hvor processen fra Nordhøj blev præsenteret med et tilbud om, at alle institutioner kan få langt en handleplan for en lignende proces.
- Tiltrækning af nationale socialøkonomiske virksomheder
I december måned 2014, blev der afviklet et opstartsmøde, hvor 15 af de 24 socialøkonomiske deltagere repræsenterede nationale socialøkonomiske virksomheder. Heraf er der to, som regner med opstart marts 2015, seks andre er i gang med forløb, og ønsker enten opstart eller at indgå i partnerskaber med andre socialøkonomiske virksomheder.
I januar måned blev samtlige virksomheder, som deltog i opstartsmødet inviteret til at deltage i et møde på Kolding Bibliotek. Et dialogmøde, som havde til hensigt, at afdække, hvorvidt man kan udbyde serviceydelser på biblioteket til socialøkonomiske virksomheder. Der var tale om et opgaver, som de socialøkonomiske virksomheder efterfølgende kunne indsende interesse tilkendegivelser på. Efterfølgende har tre socialøkonomiske virksomheder indsendt interessetilkendegivelser.
Virksomheden Würth Danmark har fået midler fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) til at gennemføre et partnerskabsforsøg med Nordhøj og Glad Design. Partnerskabsforsøget løber i 2015 og skal understøtte etableringen af den socialøkonomiske virksomhed ”North Hill Design”, hvor Würth og Glad Design skal fungere som virksomhedsmentorer. Green Network forestår projektledelsen af projektet. Første møde forventes afholdt ultimo februar 2015.
- Status på sideproduktion og underleverancer i eksisterende lokale virksomheder
Se under punkt 3.
- Status på koordineret vejledning, hvor der tilbydes iværksættere udarbejdelse af konkrete handleplaner
- Der er aftalt konkrete møder om handleplaner med otte nationale socialøkonomiske virksomheder. Der er seks igangværende forløb for lokale virksomheder/iværksættere (hvoraf to af dem er etableret)
- Én forventer opstart april måned 2015
- En forventer opstart august måned 2015
- Status på etablering af et nationalt videns center for socialøkonomi
Kolding Kommune er i tæt samarbejde og dialog med det nyetablerede Vækstcenter for Socialøkonomi, desuden har vi en plads i den Sociale Kapitalfonds panel for udvælgelse af socialøkonomiske virksomheder til vækstprogrammet. Der er tale om 2 væsentlige nationale spillere på det socialøkonomiske marked, som Kolding er i løbende dialog og kontakt med.
For at styrke mulighederne for at blive et videns center er det desuden indarbejdet i kommunikationsplanen for ”Overskud giver overskud” at netop dette indsatsområde skal gøres til genstand for en særlig indsats.
Målgruppen for indsatsen er:
- Nationale socialøkonomiske virksomheder
- Styrelser, ministerier, KL, fagblade
- Nationale iværksættere
Og hovedbudskaberne vil handle om:
1) At Kolding gør det lettere for socialøkonomiske virksomheder at starte op
2) At det kan give mening at droppe ”kasse-tænkningen”
3) At der etableres en erhvervspark
4) At der arbejdes på tværs af forvaltninger og at der er afsat midler til at understøtte virksomheder i at udvikle tilbud til udsatte målgrupper
Status på pulje til tværgående helhedsorienterede indsatser
a. Som nævnt under punkt 1 er den første udbetaling til en socialøkonomisk iværksætter bevilget med 150.000 kr.
b. Kolding Kommune fik den 19. december 2014 tilbagemelding på ansøgningen om midler til styrkelse af samarbejdet mellem kommuner og socialøkonomiske virksomheder. Det fremgår af tilsagnsbrevet, at tilskuddet navnlig er begrundet i, at projektets mål og indsats hænger godt sammen, samtidig med at det også opfylder de andre kriterier, som har været stillet.
c. Der er desuden lagt vægt på at der er vedtaget en strategiplan på området. En plan med et bredt flertal og at der er en vis erfaring på området.
- Tilsagnet er på 500.000 kr. som styregruppen har besluttet at anvende til at styrke den virksomhedsrettede del af strategien.
Kommunikationsplan
Styregruppen behandlede på sit møde den 27. januar 2016 en kommunikationsplan for ”Overskud giver overskud” Kommunikationsplanen skal bidrage til målopfyldelse.
På baggrund af afdækningen af målgrupper, mål og kommunikationsbehov er der udarbejdet en aktionsplan, som helt konkret anvender de socialøkonomiske virksomheder, som elementer til at nå målet.
Det er i den forbindelse præciseret, at de virksomheder, som indgår i aktionsplanen skal anvendes som cases til at fortælle om selve strategien og dermed bidrage til at opfylde målene. Der må ikke være tale om ren markedsføring af de enkelte virksomheder, fokus skal være på de socialøkonomiske aspekter og perspektiver (miljø, beskæftigelse, social) samt deres samarbejde med Kolding kommune.
I det omfang, der eksisterer socialøkonomiske virksomheder, der kan løse opgaven skal disse fortrinsvis benyttes.
Arbejdet med at etablere en hjemmeside er igangsat og det er besluttet at den primært skal henvende sig til målgruppen af iværksættere, lokale socialøkonomiske virksomheder samt nationale socialøkonomiske virksomheder, og sekundært til de resterende målgrupper.
Der vil blive udarbejdet brochuremateriale, som kan anvendes såvel digitalt som til udlevering på f.eks. møder mellem Green Network og de omkring 40 virksomhedsbesøg, som skal afvikles inden 2. kvartal 2015.
Beslutning Socialudvalget den 18-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 15/1656
Resumé
Socialudvalgsformand Lis Ravn Ebbesen, (F) har den 29. januar 2015 fremsendt mail vedrørende bus til markedsføring af frivilligheden.
Af mailen fremgår det:
”I forbindelse med frivillighedsugen blev der fra de frivillige foreninger udtrykt undring over, at Kolding Kommune som den kommune, der bruger flest resurser på frivillighed ikke markedsfører det bedre overfor kommunes borgere.
Ligesom de frivillige tilbud gerne ville vise til en bredere kreds, hvad de kunne.
Lis Ravn Ebbesen, SF foreslår derfor at ny tilflyttere, studerende og efterlønnere eller andre der kunne være interesseret i at være en del af Koldings frivillige sociale tilbud inviteres på bustur.
Turen vil være guidet med fokus på de mange tilbud, der findes og afsluttes med kaffe på et af tilbuddene.
Turene kunne evt. temaopdeles frivillighed og genbrug, frivillighed og unge, frivillighed og integration og frivillighed og sårbare grupper etc. alt efter hvilke foreninger og tilbud, der gerne vil vise lokaler frem.
Turene organiseres af socialforvaltningen i snævert samarbejde med ”COMM ON” de frivillige tilbud og frivilligt forum”
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at forslaget drøftes
Beslutning Socialudvalget den 18-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 15/2019
Resumé
Pilotprojektet ”De glemte unge” er et undervisningsforløb med forebyggende sigte målrettet unge, som er pårørende til hjerneskadede.
Med initiativet forventer Handicapområdet at minimere risikoen for angst og depression på sigt blandt de unge pårørende, og at de dermed forbliver funktionsdygtige, og at det kan fastholde dem i et aktivt socialt liv og i uddannelser.
Sagen behandles i
Socialudvalget
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at projektet ”De glemte unge” godkendes.
Sagsfremstilling
Pårørende til hjerneskadede befinder sig en svær livssituation, hvor fokus er på den syge. Her er en gruppe unge pårørende – børn og søskende - der ofte er præget af mistrivsel, angst og usikkerhed samt sorg over det, de har mistet.
Der er i dag ikke tilbud specifikt målrettet denne gruppe og har ikke mulighed for at købe disse forløb.
Det overordnede mål med initiativet er at skabe et forløb, der kan forebygge problemer blandt unge pårørende til senhjerneskadede.
Målgruppen er unge i alderen 17 til 25 år hvis forældre(r)/søskende har fået en hjerneskade og derfor er i kontakt med Støttecenter Cortex under handicapområdet.
Med et forebyggende tiltag forventes, at de får bearbejdet deres sorg og tab. Samtidig giver det mulighed for at danne netværk med ligestillede.
Forløbet tænkes gennemført efter en model, som Hjerneskadeforeningen i Århus tidligere har afprøvet. Her har ansat personale faciliteret forløbet og stået for det administrative, mens en psykolog har varetaget selve forløbet med de unge.
Cortex- Støttecenter for erhvervet hjerneskade, kan påtage at facilitere forløbene, men har i forsøget brug for at forløbet varetages af en psykolog.
Det tænkes at der afvikles to forløb for at få erfaring på området.
Såfremt Kolding kommune ikke selv kan skaffe minimum 6 unge foreslås, at unge i målgruppen fra omegnskommunerne tilbydes de resterende pladser.
Forløbet, der består af syv undervisningsgange af 1,5 times varighed med 6-8 deltagere pr. gang, er gratis for den unge.
Det er tanken, at forsøget munder ud i en generel og afprøvet model for forløbene og et forslag til lokal forankring uden for eget regi. Som afslutningen på forløbene etableres selvhjælpsgrupper i samarbejde med patientforeninger eller frivillige i Kolding.
Økonomi
Udgifterne udgør kr. 16.000 pr. forløb. I alt kr. 32.000, som afholdes indenfor Socialudvalgets budgetramme.
Beslutning Socialudvalget den 18-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 14/695
Resumé
Orientering om igangværende, eksternt finansierede projekter under Socialudvalget.
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udviklingschefen vil på mødet orientere om de igangværende projekter og status på disse.
Beslutning Socialudvalget den 18-02-2015
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 15/2713
Resumé
Der vil på mødet blive givet en orientering om Projekt Revanche – i lighed med den orientering som Arbejdsmarkedsudvalget fik i mødet den 4. februar 2015.
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
I forbindelse med budgetforhandlingerne tilbage i 2012 vedtog det daværende Byråd en budgetnote på social- og sundhedsområdet:
”Social- og sundhedsmæssige indsats på vej mod job”.
Der afsættes 3,5 mio. kr. til en social- og sundhedsmæssig indsats, som skal klargøre personer som er aktivitetsparate (dengang matchgruppe 3) til at deltage i en mere jobrettet aktivering. Derved sigtes mod færre på permanente forsørgelsesydelser og en yderligere marginalisering undgås. Indsatsen er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem borger, pårørende og fagfolk, og tager udgangspunkt i borgerens hele livssituation. Det er målet, at borgeren skal opnå et selvstændigt og meningsfyldt liv, og dermed forberedes til et arbejdsliv.
Indsatsen skal udføres med særligt fokus på at fremme mental sundhed, herunder forebyggelse af stress, angst og depression, og derudover på ADHD og personlighedsforstyrrelser.
Projekt Revanche – en ny fair chance, blev etableret og godkendt af det daværende Socialudvalg i maj 2012.
Idet der er tale om de svageste borgere, udføres indsatserne under Social- og sundhedsudvalgets ansvarsområde.”
Projekt Revanches målgrupper
Målgrupperne for indsatsen er 1) borgere med psykiske lidelser, herunder borgere med ADHD samt 2) borgere (primære kvinder) med diffuse trætheds- og smertelidelser eller depression.
1) Borgere med psykiske lidelser
For så vidt angår målgruppen med psykiske lidelser, blev denne udvalgt til projektet, fordi der her var tale om en målgruppe, hvor der manglede indsatser og tilbud som kombinerede sundhedsbehandling og en arbejdsmarkedsrettet indsats.
2) borgere med diffuse trætheds- og smertelidelser eller depression
Den anden målgruppe blev valgt, fordi udfordringen for denne målgruppe var, at de ofte ikke var tilskyndet til at udvikle deres arbejdsmæssige ressourcer af andre end jobcentret. Ofte vil borgerne selv, familien, behandlingssystemet og deres faglige organisation anse forslag og krav om aktiviteter som nyttesløse og måske endda krænkende. Omvendt var det en målgruppe, som ofte havde en uddannelse, og som havde haft en erhvervsmæssig tilknytning.
Indhold i Projekt Revanche
Projektet har fokus på behandlings- kost og motionsindsatsen, og sammenhængen mellem ADHD, depression, angst, kost, motion og søvn, samt inddragelse af familie og pårørende, således at der kan skabes grobund for, at borgeren bliver i stand til grundlæggende at ændre livsstil.
Frivillige sociale mentorer bistår desuden på forskellig vis.
Der er et tæt samarbejde mellem Jobcenteret og Revanche.
Beslutning Socialudvalget den 18-02-2015
Godkendt med den tilføjelse, at Senior- og Socialdirektøren pålægges at planlægge et fællesmøde mellem Arbejdsmarkedsudvalget og Socialudvalget, med henblik på målgruppe afklaring i forhold til projekt Revanche.
Sagsnr.: 14/16155
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter, medlemmer af Socialudvalget.
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at Socialudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til byrådets medlemmer, punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Beslutning Socialudvalget den 18-02-2015
Lis Ravn Ebbesen, Benny Dahl, Trille Nicolaisen, Annie Terp Thomsen og Kristina Jørgensen deltager i familie arrangementet i Apostolsk Kirke.
Sagsnr.: 14/16155
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Beslutning Socialudvalget den 18-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 14/16155
Resumé
Orientering om udvalgt nyt fra Social-og Sundhedsområdet.
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Dagsordenspunktet er alene et orienteringspunkt, hvorfor der ikke kan træffes beslutning under punktet, idet dette i her enkelt sag vil kræve forudgående optagelse af et punkt på dagsordenen.
Beslutning Socialudvalget den 18-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 14/19813
Resumé
Budgetterne for serviceudgifter forventes overholdt. Både for sundhedspolitik og socialpolitik.
Sagen behandles i
Socialudvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at orienteringen om budgetrealisering tages til efterretning.
Sagsfremstilling
For sundhedspolitik kan budgetrealiseringen ultimo januar vedrørende serviceudgifter opstilles således:
2015, ultimo januar - tal i 1000 kr. | Korr. budget | Forbrug | Forbrugspct. | Note |
Forebyggelse og Sundhedsfremme | 16.943 | 1.214 | 7,2% | |
Træning | 51.382 | 3.733 | 7,3% | |
Sundhedstjeneste | 19.160 | 1.427 | 7,4% | |
Tandpleje | 31.130 | 2.408 | 7,7% | |
I alt | 118.615 | 8.782 | 7,4% | 1 |
Note 1:
De faktiske forbrugsprocenter er som forventet, og budgettet for sundhedspolitik vedrørende serviceudgifter forventes overholdt.
For socialpolitik kan budgetrealiseringen ultimo januar vedrørende serviceudgifter opstilles således:
2015, ultimo januar - tal i 1000 kr. | Korr. budget | Forbrug | Forbrugspct. | Note |
Tilbud til børn og unge med særlige behov | 185.616 | 11.505 | 6,2% | |
Tilbud til ældre og handicappede | 122.848 | 11.330 | 9,2% | |
Rådgivning | 2.080 | 56 | 2,7% | |
Tilbud til voksne med særlige behov | 294.717 | 19.288 | 6,5% | |
Støtte til frivilligt socialt arbejde og øvrige sociale formål | 22.449 | 7.809 | 34,8% | |
Kommunale fleksjob | 18.374 | 1.849 | 10,1% | |
I alt | 646.084 | 51.836 | 8,0% | 2 |
Note 2:
De faktiske forbrugsprocenter er som forventet, og budgettet for socialpolitik vedrørende serviceudgifter forventes overholdt.
For sundhedspolitik kan budgetrealiseringen ultimo januar vedrørende aktivitetsbestemt medfinansiering opstilles således:
2015, ultimo januar - tal i 1000 kr. | Korr. budget | Forbrug | Forbrugspct. | Note |
Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet | 307.031 | 0 | 0,0% | |
I alt | 307.031 | 0 | 0,0% | 3 |
Note 3:
Forbrugsprocenten er som forventet, og budgettet for sundhedspolitik vedrørende aktivitetsbestemt medfinansiering forventes overholdt. Det bemærkes, at aktivitetsbestemt medfinansiering er udenfor servicerammen og der er ikke pålæg om finansiering indenfor egen ramme.
For socialpolitik kan budgetrealiseringen ultimo januar vedrørende overførsler opstilles således:
2015, ultimo januar - tal i 1000 kr. | Korr. budget | Forbrug | Forbrugspct. | Note |
Førtidspensioner, tillæg og kontante ydelser | 440.697 | 33.506 | 7,6% | |
I alt | 440.697 | 33.506 | 7,6% | 4 |
Note 4:
Forbrugsprocenten er som forventet, og budgettet for socialpolitik vedrørende overførsler forventes overholdt.
Beslutning Socialudvalget den 18-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 15/2538
Resumé
Der er udarbejdet udkast til henvendelse til ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold vedrørende en række problemstillinger, som efter forvaltningens opfattelse illustrerer, at der i lovgivningen er en række uhensigtsmæssigheder i forbindelse med kommunernes tilsynspligt i forhold til friplejeboliger og i forhold til enkeltmandsprojekter.
Uhensigtsmæssigheder som lov om friplejeboliger og lov om social tilsyn desværre ikke regulerer eller udtømmende har gjort op med.
Sagen behandles i
Socialudvalget
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at forslaget til henvendelse til Socialministeriet godkendes.
Sagsfremstilling
I Kolding Kommune er der certificeret 3 friplejeboligleverandører. De er af
Socialstyrelsen certificeret til at levere følgende ydelser:
· Personlig hjælp efter serviceloven §§ 83 og 87
· Praktisk bistand efter serviceloven §§ 83 og 87
· Socialpædagogisk bistand efter serviceloven § 85
· Behandlingsmæssige tilbud efter serviceloven § 103.
I forbindelse med et tilsyn iht. serviceloven §§ 151 a og 151 b har Kolding
Kommune vurderet, at én friplejeboligleverandør ikke lever op til sædvanlig god standard for ydelserne i certifikationen. Kolding Kommune har derfor iværksat skærpet tilsyn og givet en række påbud og anbefalinger.
I den konkrete sag har Socialstyrelsen i certifikationen ikke fastsat vilkår vedrørende målgruppe, personalets faglige profil, stedets pædagogik mv. Det gør, at det er meget vanskeligt for kommunen at føre tilsyn og vurdere den generelle kvalitet i tilbuddet. Det forekommer derfor uforståeligt, at tilbud som friplejeboliger der modtager særdeles sårbare borgere, ikke skal leve op til de samme kvalitetskrav, som er tilfældet for institutioner der er omfattet af lov om social tilsyn.
I lov om socialtilsyn og tilhørende bekendtgørelser er fastsat, at tilbuddenes
kvalitet bl.a. skal vurderes indenfor følgende temaer:
· Uddannelse og beskæftigelse
· Målgruppe, metoder og resultater
· Organisation
· Kompetencer
I denne lovgivning er der således fokus på både målgruppen for tilbuddet, den pædagogiske indsats og metode, normeringen og personalets faglige kvalifikationer.
Ifølge lovgivningen om friplejeboliger er det endvidere beliggenhedskommunen, som har pligt til at godkende de oplysninger som friplejeboligleverandøren ønsker at lægge på Tilbudsportalen. Da kommunerne ikke har godkendt/certificeret leverandøren, er det reelt ikke muligt for kommuner at kontrollere, om oplysningerne er korrekte. Det bør derfor ikke være en kommunal opgave at indberette oplysninger til Tilbudsportalen vedrørende friplejeboliger.
Med henvisning til de mange uhensigtsmæssigheder i lovgivningen på friplejeboligområdet bør der lovgivningsmæssigt tages stilling til, om tilsynsforpligtigelse rettelig bør være en kommunal opgave fremfor en opgave, som Socialstyrelsen eller det sociale tilsyn burde varetage.
Såfremt tilsynet med friplejeboliger skal være en kommunal opgave, er der behov for en mere klar og mere udtømmende lovgivning på friplejeboligområdet, hvis Kolding Kommune skal kunne føre et kvalificeret og forsvarligt tilsyn.
Kolding Kommune har i sagen rettet henvendelse til Socialstyrelsen den 22. oktober 2014 og igen den 5. februar 2015 med supplerende oplysninger.
Enkeltmandsprojekter
Kolding Kommune har konstateret, at en af de virksomheder der driver friplejeboliger har opkøbt række tidligere ældreboliger i tilknytning hertil. I disse boliger driver virksomheden såkaldte ”1-1-projekter”/enkeltmandsprojekter. Aktuelt drives der 14 ”1-1-projekter/enkeltmandsprojekter” fra bebyggelsen. En af lejlighederne benyttes af de medarbejdere, som yder hjælp til de 14 borgere. Virksomheden overvejer desuden, om en af lejlighederne skal anvendes til forskellige aktiviteter for beboerne. ”De anbringende kommuner” har indgået kontrakter om levering af hjælp iht. SL §§ 83 og 85. Der er for en gruppe af borgere tale om et meget massivt hjælpebehov, hvor prisen for hjælpen pr. år udgør mellem 2.400.000 kr. og 3.000.000 kr.
Denne konstruktion indebærer, at tilbuddet ikke er at betragte som en institution og således ikke kræver godkendelse eller er omfattet af lov om social tilsyn, på trods af at tilbuddet indholdsmæssigt er at sidestille med en institution.
Kolding Kommune har orienteret Socialtilsynet og bedt dem vurdere, om tilbuddet skal godkendes i henhold til lov om socialtilsyn. Socialtilsynet har den 9. februar 2015 truffet afgørelse om, at tilbuddet ikke er omfattet af lov om socialtilsyn § 4, da der ikke foretages en kommunal visitation til bodelen. Det betyder, at beliggenhedskommunen alene har en tilsynspligt i henhold til SL § 151 og § 148 a, det vil sige driftsorienteret tilsyn med tilbuddets personale, bygninger og økonomi.
Der er behov for klare lovgivningsmæssige rammer for godkendelse og tilsyn vedrørende enkeltmandsprojekter, ligesom der er behov for lovgivningsmæssige rammer for, hvordan og på hvilke vilkår en kommune skal føre tilsyn med enkeltmandsprojekter, herunder, om det er ”købekommunen” eller beliggenhedskommunen, som fører tilsynet.
Det bør være indholdet i tilbuddet, der ligger til grund for krav om godkendelse og tilsyn. Ikke mindst fordi en del af de sager, der før vedtagelsen af lov om social tilsyn, var omtalt negativt i pressen vedrørte enkeltmandsprojekter. Der drives således en række tilbud/projekter for meget svage borgere, og hvor regelgrundlaget er yderst mangelfuldt.
Beslutning Socialudvalget den 18-02-2015
Godkendt.
Bilag