Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
08-12-2021 07:45:00 |
---|---|
Udvalg: |
Børne- og Uddannelsesudvalget |
Sted: |
Rådhuset - mødelokale Havestuen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/31879
Resumé
Børne- og Uddannelsesudvalget har d. 12. maj 2021 vedtaget en tidsplan for en ny digitaliseringsstrategi for folkeskolen (den nye strategi fremgår af sagens bilag) samt d. 18. august 2021 vedtaget fem fokuspunker, som strategien skal indeholde (Det 21. århundredes kompetencer & designtænkning, Digital dannelse, Teknologiforståelse, Iværksætteri & teknologi, Digital sikkerhed).
Digitaliseringsstrategien har med udgangspunkt i de fem fokuspunkter store ambitioner for eleverne i Kolding Kommunes folkeskoler og sætter barnet i centrum. Strategien skal sikre, at børn i takt med deres udvikling er i stand til at begå sig sikkert, reflekteret og kyndigt i en digital verden, der er under konstant forandring, samt at de har de rette forudsætninger for at træde ind på et fremtidigt arbejdsmarked, som vi endnu ikke kender.
Strategien er udarbejdet af ledere og medarbejdere fra nogle af kommunens folkeskoler samt medarbejdere fra centrale kommunale afdelinger. Strategien vil efter politisk behandling og vedtagelse blive suppleret af en handleplan, som understøtter strategiens implementering.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter og godkender ”Barnet i den digitaliserede verden - Digital strategi for folkeskolen, Kolding Kommune”, og
at udvalget godkender, at der igangsættes udarbejdelse af en handleplan for implementering af strategien.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Godkendt.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Ole Rosengreen Martensen
Sagsfremstilling
Den nuværende digitale strategi for skolevæsenet i Kolding Kommune er udløbet, og Børne- og Uddannelsesudvalget godkendte på udvalgsmødet d. 12. maj 2021 en tidsplan for arbejdet med en ny digitaliseringsstrategi. Jf. planen får udvalget en ny digitaliseringsstrategi til godkendelse. Den nye strategi er vedhæftet sagen som bilag.
Digitaliseringsstrategien, der har barnet i centrum, tager udgangspunkt i fem fokuspunkter, som blev vedtaget af Børne- og Uddannelsesudvalget på udvalgsmøde d. 18. august 2021:
- Det 21. århundredes kompetencer & designtænkning,
- Digital dannelse,
- Teknologiforståelse,
- Iværksætteri & teknologi,
- Digital sikkerhed.
Barnet i fokus
Den digitale udvikling er en realitet og fortsætter i et stadigt stigende tempo. Digitaliseringsstrategien skal medvirke til, at Kolding Kommunes folkeskoler fortsat er ambitiøse på børnenes vegne ift. digitalisering. Digitaliseringsstrategien ”Barnet i den digitaliserede verden” har således folkeskoleeleverne i Kolding Kommune i fokus. Den skal være med til at sikre, at børn og unge i Kolding Kommune i takt med deres udvikling sikkert og kompetent kan navigere i et moderne videnssamfund og en digital kultur – at de i folkeskolen får forudsætningerne for at leve meningsfulde og gode liv også i en digitaliseret verden.
Digitaliseringsstrategien sætter en retning, der ikke handler om hardware og software, men
mere om fokus på digital dannelse, læring og på at understøtte børnenes sikre,
ansvarsbevidste It–anvendelse.
Strategiens fokuspunkter
Strategien tager afsæt i fem fokuspunkter, som Børne- og Uddannelsesudvalget vedtog på udvalgsmødet d. 18. august 2021:
- Det 21. århundredes kompetencer & designtænkning
- Digital dannelse
- Teknologiforståelse
- Iværksætteri & teknologi
- Digital sikkerhed.
Fokuspunkterne er indbyrdes sammenhængende og omkranser barnet i et fortsat ambitiøst og i stigende grad digitaliseret skolevæsen. Fokuspunkterne bidrager til, at børnene udvikler deres nysgerrighed, samarbejdsevner, vedholdenhed, mod, kritiske forståelse, talent og kreativitet i en digitaliseret verden. Fokuspunkterne udspringer både af nationale og internationale tendenser vedrørende børn, unge og digitalisering og af prioriterede indsatser i Kolding Kommune så som designtænkning og iværksætteri.
Strategiens udarbejdelse og implementering
Strategien sætter med barnet i fokus en retning for, hvordan børn og unge i folkeskolen i Kolding Kommune dannes og uddannes til på kompetent og sikker vis at indgå i og bidrage til et demokratisk videnssamfund i det 21. århundrede.
En styregruppe og en arbejdsgruppe, der bredt repræsenterer skoledrift, undervisning og IT via både ledere og medarbejdere, har udarbejdet strategien. Begge grupper vil være involveret i et kommende arbejde med udarbejdelse af en handleplan.
Handleplanen har til formål at understøtte strategien og vil udfolde dens ambitioner for at gøre disse mere operationelle for kommunens folkeskoler og tydeliggøre, hvilke ydre rammer der er en forudsætning for at indfri strategiens ambitioner. Handleplanen vil blive forelagt Børne- og Uddannelsesudvalget i foråret 2022. På baggrund af strategi og handleplan skal kommunens folkeskoler i deres skoleplaner planlægge implementering af strategien og hermed sikre, at strategiens ambitioner bliver en del af undervisningen og får betydning for børn og unge i Kolding Kommune.
Forvaltningen vil i juni 2022 give Børne- og Uddannelsesudvalget en status på arbejdet med implementering af digitaliseringsstrategien.
Økonomi
Der er ikke bundet konkret økonomi op på strategien. Arbejdet med strategien vil som udgangspunkt ske ud fra de eksisterende økonomiske rammer. Den digitale udvikling vil på sigt kunne give anledning til, at der skal tilføres ressourcer. Endelig kan der ved udarbejdelsen af handleplan for implementering være anledning til nødvendige investeringer.
Bilag
Sagsnr.: 21/27810
Resumé
I forbindelse med aftalen ”Fremtidigt evaluerings- og bedømmelsessystem” erstattes kvalitetsrapporter på skoleområdet med skoleudviklingssamtaler og styrket opfølgning over for skoler med udfordringer.
Det foreslås, at der igangsættes en proces for udarbejdelse af et nyt koncept for kvalitetsopfølgning på skoleområdet. Konceptet præsenteres for udvalget i foråret 2022.
Det foreslås ligeledes, at udvalget indstiller til godkendelse i Byrådet, at kvalitetsrapporter afskaffes.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021 og Byrådet d. 14. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at et nyt koncept for kvalitetsopfølgning forelægges til udvalgets drøftelse i foråret 2022,
at kvalitetsrapporter på skoleområdet afskaffes fra skoleåret 2021/2022.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Ad 1. ”at” – Godkendt.
Ad 2. ”at” – Indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Ole Rosengreen Martensen
Sagsfremstilling
I forbindelse med vedtagelsen af aftalen ”Fremtidigt evaluerings- og bedømmelsessystem”, der blev offentliggjort d. 29. oktober 2021, blev kvalitetsrapporter med virkning fra august 2022 afskaffet. Børne- og Uddannelsesudvalget blev orienteret om aftalens indhold på sit møde d. 10. november 2021. Som erstatning for kvalitetsrapporter indføres der skoleudviklingssamtaler og styrket opfølgning over for skoler med udfordringer.
Forvaltningen foreslår, at der igangsættes en proces for udarbejdelse af et nyt koncept for kvalitetsopfølgning på skoleområdet. Der inddrages relevante parter i arbejdet, og konceptet forelægges til udvalgets drøftelse i foråret 2022.
Overordnede linjer – nyt koncept
I det nye koncept, som endnu ikke kendes i detaljer, ses flere større ændringer i forhold til de nuværende rammer for. Disse ændringer kan blive en ny krumtap i det videre arbejde med kvalitet i skolevæsnet i Kolding Kommune. Ændringerne er bl.a.:
- Et skift til skoleudviklingssamtaler og styrket opfølgning over for skoler med udfordringer i stedet for målinger som hidtil
- Ny national udviklingsliste over skoler med bekymrende kvalitet og en kommunal forpligtelse til at lave handleplaner for hver af disse skoler jf. aftalen
- Et årshjul for det lokale arbejde med kvalitet, som kan danne baggrund for udvalgets drøftelse af data og analyser om skoleområdet.
Kvalitetsrapporter afskaffes
Aftalen indeholder en afskaffelse af kvalitetsrapporterne. I forlængelse heraf forslås Børne- og Uddannelsesudvalget nu at indstille til godkendelse i Byrådet, at kvalitetsrapporter afskaffes i Kolding Kommune fra indeværende skoleår.
Forslaget om afskaffelse bygger faktuelt på, at den nye aftale indeholder en ny ramme for kommunens og skolens – herunder kommunalbestyrelsens og skolebestyrelsens – dialog og samarbejde om udviklingen af skolen. Afsættet er ikke længere kvalitetsrapporter, der er kritiseret for at være for bureaukratiske, men i stedet skoleudviklingssamtaler og styrket opfølgning over for skoler med udfordringer.
Allerede i juni 2021 blev det muligt at afskaffe rapporten i skoleåret 2021/2022. Her indgik et bredt flertal i Folketinget et supplement til en tidligere aftale fra februar 2021 om håndtering af faglige udfordringer og indsatser for at styrke trivsel hos elever og kursister bl.a. i grundskolen. Med supplementet blev det muligt at fravige kravet om at udarbejde kvalitetsrapporter i skoleåret 2021/2022. I et orienteringsbrev til alle kommunalbestyrelser fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet fremgik det dog, at der var en klar forventning om, at kommunen fortsat forholdte sig til elevernes faglige udvikling og trivsel.
På den baggrund og med henblik på fortsat at følge og forholde sig nuanceret til elevernes faglige udvikling, fravær og trivsel indstillede Børne- og Uddannelsesudvalget d. 18. august 2021 til godkendelse i Byrådet, at kommunens udarbejdelse af kvalitetsrapporter fortsatte som hidtil, hvilket Byrådet godkendte d. 31. august 2021.
Sagsnr.: 19/32416
Resumé
Det har stor betydning for forældre til børn i 0 til 6 års alderen, hvornår og hvor deres barn kan få en dagtilbudsplads. Gennem de seneste år er der blevet arbejdet aktivt med pladskapaciteten på dagtilbudsområdet i Kolding Kommune, og Børne- og Uddannelsesudvalget har løbende taget stilling til arbejdet og udviklingen på området.
Lovkravet om pladsgaranti indfries i øjeblikket i Kolding Kommune, men det er under pres, da der er opstået et ekstra akut pres på dagtilbudspladserne i nogle områder af kommunen. Dette gælder særligt 0-2 års pladserne, og det medfører, at nogle forældre eksempelvis må søge en dagtilbudsplads, som er længere væk fra hjemmet end ønsket.
Forvaltningen har derfor undersøgt mulighederne for at øge pladskapaciteten i eksisterende, relevante tilbud. Indeværende sag præsenterer forslag til hvor og hvordan, pladskapaciteten kan udvides samt de økonomiske forhold i forbindelse hermed.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at udvalget godkender forslaget om, at antallet af kommunale dagtilbudspladser udvides med ca. 70 vuggestuepladser og 20 børnehavepladser,
at udvalget godkender at bruge anlægsinvestering til etablering af ovenstående udvidelse, og at de overføres fra forventet overskud på driften i 2021 til anlæg i 2022, og
at udvalget godkender, at forvaltningen igangsætter udarbejdelsen af en kapacitetsstrategi på dagtilbudsområdet, som præsenteres for Børne- og Uddannelsesudvalget i foråret 2022.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Godkendt. Udvalget drøftede forskellige løsningsmuligheder som forvaltningen medtager i kapacitetsstrategien, der behandles i udvalget i 1. halvår 2022.
Udvalget ønskede desuden en afdækning af muligheden for opnormering af dagplejere samt mulighederne for etablering af stordagpleje fra april 2022.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Ole Rosengreen Martensen
Sagsfremstilling
For forældre til børn i 0 til 6 års alderen har det stor betydning om, hvornår og hvor netop deres barn kan få en dagtilbudsplads. Gennem de seneste år er der blevet arbejdet aktivt med pladskapaciteten på dagtilbudsområdet i Kolding Kommune, og Børne- og Uddannelsesudvalget har løbende taget stilling til arbejdet og udviklingen på området.
Kolding Kommune lever i øjeblikket op til lovkravet om pasningsgaranti, hvilket betyder, at alle børn i alderen 26 uger til skolestart tilbydes en plads i et alderssvarende dagtilbud inden for kommunens grænser. Der er imidlertid opstået et ekstra pres på dagtilbudspladserne – og særligt på 0-2 års pladserne. Presset på dagtilbudspladserne, og dermed pladsmangel, er present i hele Kolding Kommune, men den største efterspørgsel opleves i Kolding midtby, Kolding syd (Tved, Dalby og Vonsild) samt områderne Vester Nebel og Alminde Viuf.
Pladsmanglen er medvirkende til, at nogle forældre oplever, at de f.eks. ikke kan få den dagtilbudsplads i nærområdet, som de ønsker, og dermed må søge en plads længere væk fra hjemmet. Fortsætter udviklingen, som bl.a. skyldes mangel på dagplejere, vil Kolding Kommune ikke leve op til den lovpligtige pasningsgaranti på 0-2 års området. Det betyder med andre ord, at der ikke vil være ledige tilbud i kommunen overhovedet.
Alle forældre kan således i øjeblikket få en dagtilbudsplads til deres barn, men ønsket om en plads i nærområdet eller i et specifikt dagtilbud indfries i en række tilfælde ikke.
Der er allerede truffet beslutning omkring følgende udvidelser af pladskapaciteten:
- Den private daginstitution KLAX har tilkendegivet over for Kolding Kommune, at de planlægger at oprette en privat daginstitution i den sydlige del af Kolding midtby (Mosevej). Det vedrører i alt 40 vuggestuepladser og 70 børnehavepladser. KLAX oplyser, at dagsinstitutionen forventes klar til åbning af vuggestuepladser i juni 2022.
- Byrådet har besluttet, at den kommunale daginstitution i Ødis udvides med fire vuggestuepladser og ti børnehavepladser. Udvidelsen og de ekstra pladser forventes klar i marts 2023.
- Byrådet har besluttet, at den kommunale daginstitution i Vester Nebel udvides med 12 vuggestuepladser og 20 børnehavepladser. Udvidelsen og de ekstra pladser forventes klar i marts 2023.
For at lette det ovennævnte ekstra pres og dermed imødekomme forældrenes ønsker i forhold til valg af dagtilbud og for at sikre, at kommunen fortsat lever op til pasningsgarantien, har forvaltningen undersøgt mulighederne for at øge pladskapaciteten ydermere.
Indeværende sag præsenterer først forvaltningens forslag til, hvor og hvordan pladskapaciteten kan øges yderligere. Herefter beskrives forslagets økonomiske konsekvenser samt forslag til finansiering. Afslutningsvis sættes der ord på hovedårsagerne til dette ekstraordinære pres på pladskapaciteten og på forvaltningens forslag om, at der udarbejdes en kapacitetsstrategi for dagtilbudsområdet i Kolding Kommune.
Forslag til forøgelse af pladskapaciteten
Forvaltningens undersøgelse af mulighederne for at øge pladskapaciteten har fokuseret på: a) de geografiske områder, hvor der pt. er særlig stor efterspørgsel, og hvor den er vanskelig at imødekomme grundet manglende pladser, b) muligheder for udvidelse i de eksisterende dagtilbud og c) muligheder som rent økonomisk kan indfries.
I det nedenstående skitseres i alt seks forslag til etablering af ca. 70 ekstra vuggestuepladser og 20 børnehavepladser:
- I Børnehuset Ved Åen (Kolding midtby) er der etableret 10 vuggestuepladser i et lokale, som tidligere har været reserveret til børn fra de udfordrede boligområder. Pladserne er taget i brug og vil formentlig være permanente. De samlede udgifter til denne udvidelse udgør kr. 100.000.
- I Børnehaven Sønderled (Bramdrupdam) kan der etableres omkring 12 vuggestuepladser i et lokale, som tidligere har været anvendt til en børnehavegruppe. Pladserne kan være klar til brug i starten af 2022, men vil måske være midlertidige, da der kan opstå behov for at anvende pladserne som børnehavepladser om nogle år. De samlede udgifter til denne udvidelse anslås til kr. 800.000.
- I Børnehuset Ådalen, afdeling Valhalla (Alminde Viuf), kan omkring 12 vuggestuepladser etableres i et lokale, som tidligere har været anvendt til en børnehavegruppe. Pladserne kan være klar til brug i april 2022, men vil formentlig være midlertidige, da der forventes at være behov for at anvende pladserne som børnehavepladser om nogle år. De samlede udgifter til denne udvidelse anslås til kr. 500.000.
- I Børnehaven Mariekjær, afdeling Brændkjærgård (sydlig Kolding midtby), er der mulighed for at etablere omkring 12 vuggestuepladser i afdelingens eksisterende gæstehus. Gæstehuset forventes reetableret på Brændkjærskolen, og pladserne vil være permanente under forudsætning heraf. Pladserne kan være klar til brug i foråret 2022. De samlede udgifter til denne udvidelse anslås til kr. 600.000.
- I Børnegården Vester Nebel er der mulighed for at etablere 12 vuggestuepladser ved at indrette et eksisterende tilstødende lokale, som pt. ikke er indrettet til daginstitutionsbrug. Løsningen vil være klar til brug i foråret 2022 og vil fungere som midlertidig løsning som minimum indtil første etape af en planlagt tilbygning tages i brug i foråret 2023. De samlede udgifter til denne udvidelse anslås til kr. 1.000.000.
- I Vonsild Børnehus, afdeling Catolhavegyden, kan etableres 12 vuggestuepladser og 20 børnehavepladser ved at bringe afdelingen i permanent almen drift. Afdelingen har hidtil været brugt til legestue for dagplejere og til genhusningsinstitution ved større ombygninger af andre institutioner. Pladserne er permanente og kan være klar til brug i foråret 2022. De samlede udgifter til denne udvidelse anslås til kr. 940.000.
Ovenstående seks udvidelsesforslag er som nævnt i overvejende grad målrettet lokalområder, hvor der på nuværende tidspunkt er særlig behov for ekstra dagtilbudspladser. Udvidelserne forventes at imødekomme og lette en betydelig del af det akutte pres som opleves på dagtilbudspladserne. Det er dog væsentligt at fremhæve, at der fremadrettet formentlig vil opstå behov for yderligere tilpasninger – f.eks. på grund af planlagte udstykninger af byggegrunde rundt om i kommunen.
Udover ovenstående udvidelsesforslag kan forvaltningen pege på tre yderligere tiltag, der kan bringes i spil, såfremt det ønskes politisk:
Udvidelse af dagplejen
En mulighed for på sigt at skabe ekstra dagtilbudskapacitet er ved at udvide dagplejen. Udfordringen er dog, at rekrutteringen af nye dagplejere i øjeblikket er vanskelig, og at et væsentligt antal dagplejere ikke har kunnet rekrutteres. Men der er fokus herpå, idet der er interesse i at fastholde dagplejen i Kolding Kommune. Det anslås, at der på nuværende tidspunkt kunne ansættes otte-ti dagplejere, såfremt der var ansøgere til det, hvilket svarer til 32–40 dagtilbudspladser. En eventuelt udvidelse skal naturligt ske i områder, hvor der er særligt pres på pladskapaciteten, og skal medvirke til, at der ikke opstår akut mangel på dagplejepladser i forbindelse med f.eks. opsigelse eller sygemelding blandt de eksisterende dagplejere. Situationen med mangel på dagplejere ses også i andre kommuner. Forvaltningen forsøger fortsat at rekruttere, så kapaciteten i dagplejen kan øges.
Pavilloner
En anden mulighed til hurtig fremskaffelse af pladser er at opsætte pavilloner. Forvaltningen har afdækket omkostningerne ved henholdsvis at købe og leje en pavillon. Køb af pavillon med et grupperum til børnehavebørn og et grupperum til vuggestuebørn inklusiv afledte funktioner som toiletfaciliteter, garderobe og krybberum koster 4,4 mio. kr. Den månedlige leje for samme er 36.400 kr. Pavilloner kan være en løsning til hurtig etablering af ekstra pladser, men rent økonomisk er det i et langsigtet perspektiv mere hensigtsmæssigt at tænke i reelle bygninger og/eller tilbygninger og dermed varige løsninger.
KLAX – endnu en privat daginstitution
Den private daginstitution KLAX har tilkendegivet ønske om at udvide med en privat daginstitution ud over den planlagte på Mosevej. Forvaltningen er i dialog med KLAX, og her påpeges der et behov for yderligere dagtilbudspladser. Dialogen vil kunne intensiveres for at kunne få en tilkendegivelse om endnu en daginstitution, som vil kunne give et yderligere antal dagtilbudspladser.
Finansiering
De samlede udgifter til ovenstående seks forslag om udvidelse af pladskapaciteten anslås til kr. 3.940.000 og forslag til finansiering heraf beskrives herunder.
Som opgjort i månedsopfølgningen forventes et mindreforbrug i 2021, hvoraf 2,5 mio. kr. er et engangsbeløb, der er reserveret som buffer i tilfælde af stigende børnetal i 2022. Derudover er der et mindreforbrug på 2,3 mio. kr. på baggrund af den senest opgjorte oversigt over børnetallet på området i 2021.
Der er tale om engangsbeløb, der ikke på nuværende tidspunkt er disponeret til konkrete udgifter i 2022. Beløbene vil derfor kunne overføres til en anlægspulje til finansiering af ovenstående udvidelser. Herudover vil der være et resterende beløb på 860.000 kr. til opdatering og/eller udvidelse af legepladser samt uforudsete udgifter.
Derudover vil der varigt være en afledt stigning i driftsudgifterne på området ved at øge andelen af vuggestuepladser af pladserne til 0-2 årige. Stigningen i børnetallet er finansieret gennem kommunens demografimodel, så der er alene tale om udgiften ved at øge andelen af vuggestuepladser. Det vurderes, at der samlet bliver tale om en årlig merudgift på ca. 1 mio. kr., der foreslås finansieret inden for den samlede udmøntning til dagtilbud i 2022.
Årsager til ekstra pres på dagtilbudspladser
Der er flere årsager til det ekstra pres på kapaciteten i dagtilbud. For det første bevirker den generelle mangel på arbejdskraft, at det er vanskeligt at rekruttere til ledige dagplejestillinger på dagtilbudsområdet. Behovet for rekruttering opstår jævnligt, f.eks. grundet medarbejdere som går på pension. Særlig vanskelig er rekrutteringen af dagplejere i Kolding midtby, hvor det i forvejen var vanskeligt at besætte ledige stillinger. Derudover er åbningen af den private integrerede daginstitution KLAX på Mosevej blevet udskudt, så den i stedet for at åbne i december 2021 nu forventes at åbne i juni 2022. Hertil kommer, at behovet for dagtilbudspladser i Vester Nebel er vokset hurtigere end forudsigelserne omkring pladskapacitet i området.
Afslutningsvis er udstykningen af byggegrunde i Kolding Kommune også medvirkende til et pres på pladskapaciteten i bestemte områder. Planlagte områder med udstykning af byggegrunde vil fortsat indgå som forudsigende element sammen med befolkningsprognosen i den årlige kapacitetsanalyse på dagtilbudsområdet.
Forslag om udarbejdelse af kapacitetsstrategi på dagtilbudsområdet
Der vil fremadrettet også være behov for fokus på dagtilbudspladser i Kolding Kommune, således at den nødvendige kapacitet sikres på lang sigt. Derfor foreslår forvaltningen, at der igangsættes et strategisk arbejde omkring netop dagtilbudspladser og kapacitet. Dette arbejde vil bl.a. inddrage den kommende befolkningsprognose og komme med løsningsforslag til relevant tilpasning af pladskapaciteten. Udvalget præsenteres for et procesforslag snarest, og den færdige kapacitetsstrategi for dagtilbudsområdet præsenteres for udvalget i foråret 2022.
Sagsnr.: 21/14410
Resumé
Med henblik på en drøftelse præsenteres evalueringen af skolernes coronatiltag. Tiltagene blev iværksat under covid-19-perioden i 2020 og 2021 for at hindre smittespredning, men viste sig at have positive sideeffekter.
På baggrund af evalueringen viderefører skolerne en række coronatiltag. Overordnet placerer de sig inden for fire temaer: Læring, trivsel, sundhed og virtuel kommunikation.
Udvalget orienteres om skolernes erfaringer med at implementere de videreførte tiltag i efteråret 2022.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at evalueringen drøftes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Sagen blev drøftet.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Ole Rosengreen Martensen
Sagsfremstilling
I sagen præsenteres baggrunden for evalueringen af skolernes coronatiltag, og herefter beskrives resultatet af evalueringen, herunder tiltag der videreføres på skolerne.
Baggrund
Gennem covid-19-perioden i 2020 og 2021 er der på skoleområdet gjort en række erfaringer qua håndteringen af de pålagte restriktioner, som blev fastlagt for at hindre smitten i at spredes. Nogle af disse tiltag har haft positive sideeffekter, der ligger ud over det sundhedsfaglige kerneformål.
For at fastholde de bedste og mest relevante erfaringer godkendte Børne- og Uddannelsesudvalget d. 18. august 2021 en proces for evaluering af de høstede erfaringer og tiltag på alle skoler. Resultat af evalueringen forelå primo november og præsenteres herunder.
Resultater af evaluering
Skolerne viderefører på baggrund af evalueringen en række forskellige tiltag. Typisk videreføres der fire til fem tiltag pr. skole. Nogle tiltag foregår i en afdeling, f. eks. blandt de yngste elever i indskolingen, mens andre tiltag gennemføres på hele skolen.
De videreførte tiltag placerer sig inden fire temaer: Læring, trivsel, sundhed og virtuel kommunikation. Hovedlinjerne inden for hvert tema beskrives nærmere herunder. Som bilag til sagen er der vedlagt en oversigt over hver skoles videreførte tiltag.
Læring
Mange af de videreførte tiltag understøtter elevernes læring. Et eksempel herpå, som mange skoler arbejde videre med, er nedbrydning af det traditionelle skema. Traditionelt er fagene fordelt jævnt henover ugen, men under covid-19-perioden havde mange skoler gode erfaringer med at skemalægge fagene i større, sammenhængende blokke. Det giver øget mulighed for sammenhæng, fordybelse og tematiseret undervisning. Der er desuden færre voksne omkring klassen, hvilket skaber større genkendelighed for børnene, færre skift i løbet af skoledagen og et mere roligt miljø. Erfaringerne fra mange skoler er, at børnene har en meget positiv oplevelse af en skoledag, der er tilrettelagt sådan.
Udeundervisning er et andet af tiltag inden for temaet læring, som mange skoler viderefører. Under covid-19-perioden blev lærerne bedre til at inddrage udendørsforhold i tilrettelæggelsen af undervisningen, og i evalueringen peger skolerne på, at udeundervisningen bidrager til at gøre undervisningen mere afvekslende, anderledes og aktiv, og at eleverne oplever den som mere interessant. Skolernes udeundervisning understøttes af kommunens Udelivspulje på skole- og dagstilbudsområdet. Puljen blev etableret i forbindelse med budgetforliget 2021, og i anvendelsen af midlerne skal der tages udgangspunkt i erfaringer fra coronanedlukningen, så de gode erfaringer med udeliv fastholdes og udvikles. I 2021 ansøgte 12 skoler om midler fra puljen og blev bevilget i alt 0,902 mio. kr.
Trivsel
Andre af de videreførte tiltag understøtter elevernes trivsel. Det er blandt andet tiltag, der medvirker til en roligere start på skoledagen, eller til at eleverne bliver mere selvhjulpne. På nogle skoler opfordres forældre f. eks. fortsat til, at børnene selv går ind på skolen om morgenen, så der vinkes farvel foran skolen. Andre steder har eleverne mulighed for at komme ind i klassen via egen indgang. Mange skoler har også erfaret, at det mindsker antallet af konflikter i pauserne, hvis udearealerne opdeles eller bruges forskudt. Denne praksis videreføres derfor også på flere skoler.
Sundhed
Der har gennem hele coronaperioden været et særligt fokus på hygiejne via rutiner med håndvask, afspritning samt aftørring af eksempelvis pc’er. Dette fastholdes på alle skoler med henblik på at forebygge sygdomsspredning. Tiltagene gælder for både børn og medarbejdere.
Virtuel kommunikation
Mange skoler viderefører brugen af virtuelle møder, især når møderne har informativ karakter. Det kan eksempelvis være møder med samarbejdspartnere fra kommunen såsom Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) eller teammøder. I evalueringen peger skolerne på, at mødeformen er tidsbesparende og fleksibel.
Erfaringsopsamling
Skolerne er nu i gang med at implementere deres videreførte tiltag. Med henblik på erfaringsopsamling og videndeling på tværs af skolerne evalueres implementeringen. Resultatet præsenteres for Børne- og Uddannelsesudvalget i efteråret 2022.
Bilag
Sagsnr.: 21/22807
Resumé
Betydningsfulde fællesskaber er essentielle for alle børn. Det, at børn tidligt i livet deltager og oplever sig som en del af fællesskaber, bidrager til, at de både trives og lærer bedre. For børn i udsatte situationer er deltagelse i fællesskaber i særlig grad vigtigt, og det fremhæver vigtigheden af arbejdet med Børne- og Uddannelsesudvalgets politiske ambition om lige muligheder.
På udvalgsmødet d. 6. oktober 2021 godkendte Børne- og Uddannelsesudvalget i forbindelse med behandling af sagen ’Børnefællesskaber og udviklende dagtilbud til alle børn’, at forvaltningen igangsætter en proces og et undersøgende arbejde vedrørende tidlige forebyggende indsatser til børn i udsatte positioner. Arbejdets fokuspunkt er netop fællesskaber – og mere specifikt det at skabe læringsfælleskaber til alle.
Indeværende sag præsenterer forvaltningens forslag til fem overordnede fokusområder for det forestående undersøgende arbejde. Overskrifterne for de fem fokusområder er: fælles børne- og ungesyn, særlig normering afhængig af antallet af børn i udsatte positioner, overgang fra dagtilbud til skole, løbende behovsafdækning og afdækning af mulige mellemformer.
Børnechef Merete Lund Westergaard og specialpædagogisk konsulent Asta Bothilde Moldt holder i forbindelse med sagen et oplæg om de eksisterende tilbud og tilgange i arbejdet med børn i udsatte positioner.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at udvalget godkender forvaltningens foreslåede fokusområder for det videre arbejde med læringsfællesskaber til alle børn, og
at udvalget drøfter og bidrager med input til det videre arbejde med læringsfællesskaber til alle børn.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Ad 1. ”at” - Godkendt.
Ad 2. ”at” - Udvalget drøftede og kom med input til det videre arbejde.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Ole Rosengreen Martensen
Sagsfremstilling
Betydningsfulde fællesskaber er essentielle for alle børn. Det, at børn tidligt i livet deltager og oplever sig som en del af fællesskaber, bidrager til, at de både trives og lærer bedre. Og i et mere langsigtet perspektiv har det også betydning for, hvordan de klarer overgangen til skolelivet samt voksenlivet med uddannelse og job. For børn i udsatte situationer er deltagelse i fællesskaber i særlig grad vigtigt, og det fremhæver vigtigheden af arbejdet med Børne- og Uddannelsesudvalgets politiske ambition om lige muligheder.
På udvalgsmødet d. 6. oktober 2021 godkendte Børne- og Uddannelsesudvalget i forbindelse med behandling af sagen ’Børnefællesskaber og udviklende dagtilbud til alle børn’, at forvaltningen igangsætter en proces og et undersøgende arbejde vedrørende tidlige forebyggende indsatser til børn i udsatte positioner. Arbejdets fokuspunkt er netop fællesskaber – og mere specifikt det at skabe læringsfælleskaber til alle.
I Kolding Kommune findes i dag en palet af indsatser til børn i udsatte positioner, som både rummer egentlige specialtilbud (f.eks. specialbørnehaver), mellemformer (f.eks. specialgrupper placeret i en almeninstitution) og forebyggende indsatser i de almene dagtilbud (f.eks. gennem arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan). På udvalgsmødet vil Børnechef Merete Lund Westergaard og specialpædagogisk konsulent Asta Bothilde holde et oplæg om de eksisterende former for tilbud og indsatser samt tilgange i arbejdet med børn i udsatte positioner.
Indeværende sag præsenterer forvaltningens forslag til fem overordnede fokusområder for det forestående undersøgende arbejde vedrørende tidlige forbyggende indsatser og tilbud til børn i udsatte positioner og dermed læringsfællesskaber til alle.
Fokusområder for arbejdet med at skabe læringsfællesskaber til alle
- Fælles børne- og ungesyn: Det nye fælles børne- og ungesyn tager afsæt i, at ”alle børn og unge gør det bedste, de kan”. Det skal undersøges, hvor og hvordan denne fælles tilgang til arbejdet med børn kan finde anvendelse og skabe værdi i forhold til arbejdet med læringsfællesskaber til alle.
- Særlig normering afhængig af antallet af børn i udsatte positioner: Den eksisterende normering til institutionerne med flere børn i udsatte positioner (socioøkonomisk tildeling) skal undersøges nærmere med fokus på, hvordan normeringerne omsættes i de lokale indsatser, således de mest hensigtsmæssigt understøtter tidlige forebyggende indsatser for børn i udsatte positioner.
- Overgang fra dagtilbud til skole: Det skal undersøges, hvor samarbejdet mellem dagtilbuds- og skoleområdet kan styrkes i forbindelse med visitation af børn til almen- eller specialskoletilbud.
- Løbende behovsafdækning: Det skal undersøges, hvordan der løbende kan følges op på hvor og hvilke behov for indsatser, der opstår i Kolding Kommunes dagtilbud.
- Afdækning af mulige mellemformer: I arbejdet med ovennævnte fokusområder vil der endvidere være særlig nysgerrighed på indsatser, der repræsenterer mellemformer – altså specialindsatser som befinder sig i eller tæt på det almene miljø. Årsagen hertil er, at mellemformer giver gode muligheder for, at børn i udsatte positioner kan få den rette og nødvendige hjælp og samtidig være en del af og spejle sig i fællesskabet i et alment dagtilbud.
Derudover vil arbejdet ske med inspiration fra og/eller involvering af følgende:
- Netværksgruppen vedrørende inkluderende læringsmiljøer og børn i udsatte positioner.
- De eksisterende dagtilbud som har specialpladser.
- Skoleområdet og deres arbejde samt erfaringer med NEST-lignende projekt.
- Andre kommuner og deres arbejde samt erfaringer med læringsfællesskaber i dagtilbud.
Udvalget vil blive præsenteret for resultatet af arbejdet i foråret 2022.
Sagsnr.: 21/28048
Resumé
Kolding Uddannelsesråd havde på mødet d. 29. september 2021 en drøftelse af sundhed ud fra flere perspektiver.
Rådet drøftede bl.a. unges forhold til alkohol, rygning, sundhed og fællesskaber, og de forskellige indsatser, som uddannelsesinstitutionerne og Kolding Kommune har igangsat, herunder indsatserne under Super Sund Studieby.
Der lægges op til en drøftelse af, hvordan parterne kan støtte op om det brede sundhedsbegreb.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter, hvordan kommunen og institutionerne fremadrettet kan støtte op om det brede sundhedsbegreb.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Drøftet, idet udvalget besluttede, at sagen bringes videre til politisk behandling i foråret 2022.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Ole Rosengreen Martensen
Sagsfremstilling
Kolding Uddannelsesråd havde på mødet d. 29. september 2021 en drøftelse af sundhed ud fra flere perspektiver.
Eksempelvis er der de senere år kommet stor bevågenhed på, at mange danske unge er ensomme, at deres livstilfredshed daler fra teenagealderen og frem, og at mange unge stiller store krav til sig selv og deres egne præstationer på en lang række parametre, herunder bl.a. deres uddannelse.
I forlængelse heraf ønskede Uddannelsesrådet at sende sagen videre til en bred drøftelse i Børne- og Uddannelsesudvalget.
Resolutionen fra mødet var: ”I sagen til Børne- og Uddannelsesudvalget ønskes et fokus på det brede sundhedsbegreb, trivsel og fællesskaber, samt risikoadfærd såsom snus. Der ønskes en drøftelse af, hvordan kommunen og institutionerne kan støtte op om det brede sundhedsbegreb fremadrettet.”
Drøftelsen bygger på tre sager med hvert deres sundhedsfokus.
Den første sag handlede om ’Alkohol, sundhed og fællesskaber’:
Uddannelsesrådet har drøftet deltagernes egen praksis omkring alkohol, samt deres ønsker og behov for yderligere viden og dialog om, hvordan udvalget kan støtte op omkring et bredere fokus på sundhed og fællesskaber i regi af Kolding Uddannelsesråd. Ungdomsuddannelserne arbejder med inkluderende fællesskaber og har opsat regler for brug af alkohol på institutionerne.
Deltagerne ønskede et uddybende fokus på et bredere sundhedsbegreb og fællesskaber, samt en drøftelse i rådet om, hvordan Kolding Uddannelsesråd kan understøtte arbejdet med et bredere sundhedsbegreb fremadrettet.
Kolding Kommune indsamler årligt sundhedsdata for elever i kommunens folkeskoler. Vedhæftet er udskolingsrapporten for alkohol, rygning, stoffer og trivsel for elever i 8. klasse for skoleåret 20/21.
Den næste sag handlede om ’Røgfri skoletid’:
I december 2019 blev der vedtaget en national handleplan mod børn og unges rygning, hvorved et krav om røgfri skoletid er gældende for alle ungdomsuddannelser pr. 1. august 2021. Uddannelsesinstitutionerne har haft implementeringspligten, mens Kolding Kommune har understøttet implementeringen med forskellige aktiviteter både før og efter d. 1. august 2021. Kolding Uddannelsesråd har løbende drøftet, hvordan rådet kan understøtte implementeringen af røgfri skoletid på ungdomsuddannelserne i Kolding.
Den sidste sag handlede om ’Super Sund Studieby’:
Kolding Kommune etablerede et samarbejde med relevante partnere under titlen ”Super Sund Studieby”. Formålet med Super Sund Studieby er at fremme de studerendes muligheder for at blive en del af et meningsfuldt fællesskab og at skabe rammer, som gør det attraktivt at være studerende i Kolding gennem 1) bevægelsesaktiviteter, 2) madfællesskaber og 3) initiativer, der fremmer FNs verdensmål om trivsel, madspild og bæredygtighed.
Opsamling
Alle disse sager har unges sundhed og fællesskaber som kerne, men fokusområderne og virkemidlerne er forskellige.
Der lægges op til en bred drøftelse i Børne- og Uddannelsesudvalget.
Bilag
Sagsnr.: 18/21328
Resumé
I juni 2020 besluttede Børne- og Uddannelsesudvalget at fastholde de eksisterende 10. klassestilbud i Kolding Kommune. Derfor blev samarbejdsaftalen med IBC forlænget med endnu et år i december 2020.
Det foreslås nu at forlænge aftalen med IBC, og at aftalen denne gang forlænges uden slutdato, så opsigelse af aftalen frem over følger aftalens gensidige opsigelsesvarsel.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021 og Byrådet d. 14. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at aftalen med IBC forlænges uden slutdato.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Ole Rosengreen Martensen
Sagsfremstilling
I juni 2020 besluttede Børne- og Uddannelsesudvalget at fastholde det eksisterende 10. klassestilbud i Kolding Kommune.
10. klasse skulle således forblive på Brændkjærskolen, og tilbuddet på IBC skulle fastholdes.
Derudover ønskede udvalget, at Brændkjærskolen kunne øge samspillet med erhvervsuddannelserne, herunder IBC og SOSU-skolen. Det er også ønsket på sigt at kunne tilbyde 10. klasser på Hansenberg.
Udvalget besluttede i forlængelse heraf på mødet i december 2020 at forlænge aftalen med IBC til og med skoleåret 2021/22. Såfremt tilbuddet på IBC skal opretholdes til det kommende skoleår, skal aftalen forlænges igen. Derfor søges en forlængelse af samarbejdsaftalen med IBC.
Det foreslås, at aftalen med laves uden slutdato, så aftalens gensidige opsigelsesvarsel bruges, såfremt en af parterne ønsker at opsige aftalen på et tidspunkt. Det vil give mere kontinuitet i tilbuddet, da aftalen ikke skal fornyes et år ad gangen.
Tilbuddet på IBC vil fortsat fungere som et supplement til de øvrige 10. klassestilbud på Brændkjærskolen, som fastholdes. Som en del af samarbejdsaftalen vil IBC udbyde 10. klasselinjerne ’Event- og innovation’ samt ’Business 10 EUX’.
Tilbuddet på IBC har et naturligt fokus på erhvervsuddannelser. Det stemmer godt overens med udviklingen på Brændkjærskolen, som ud fra Børne- og Uddannelsesudvalgets ønsker, også har arbejdet på at inddrage erhvervsuddannelserne i samarbejdet omkring 10. klasse.
Bilag
Sagsnr.: 21/28376
Resumé
Børne- og Uddannelsesudvalget orienteres i sagen om de påtænkte planer for relokalisering af særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU), fra Dyrehavevej 108 til Skovvejen i forbindelse med salget til Kolding Realskole. STU er en del af aktiviteterne i Center for Specialundervisning og rådgivning for unge og voksne (CSV), og relokaliseringen arbejder med øget synergi med CSVs øvrige aktiviteter.
Sagen sendes efterfølgende videre til Økonomiudvalget vedr. bevilling af udgifter i forbindelse med relokaliseringen. Om- og tilbygningen vurderes at kunne foretages inden for en ramme på 17,000 mio. kr. Beløbet finansieres med:
- 11,600 mio. kr. der resterer fra det afsatte beløb til køb af UC Syd,
- 5,400 mio. kr. som pålægges at finde inden for den samlede anlægsramme i forbindelse med overførselssagen på anlæg til 2022.
I ovenstående økonomi er der alene tale om midler til om- og tilbygning. Der ikke er afsat midler til flytteudgifter og udgifter til udskiftning af inventar.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021 (orientering) og Økonomiudvalget d. 14. december 2021.
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning,
at der meddeles anlægsbevilling på 17,000 mio. kr. til ombygningen,
at der afsættes et rådighedsbeløb i 2022 på 11,600 mio. kr. finansieret ved overskydende budget på projekt nr. 5027 – UC Syd, Dyrehavevej, køb og istandsættelse,
at der i forbindelse med overførselssagen 2021–2022 findes finansiering for det resterende beløb på 5,400 mio. kr.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Ole Rosengreen Martensen
Sagsfremstilling
Realskolen overtager pr. 1. januar 2023 bygningerne på Dyrehavevej 108, som i dag bruges til en række funktioner på Børne- og Uddannelsesudvalgets område. Salget af bygningerne til Realskolen betyder bl.a., at den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU), som er en del af Center for Specialundervisning og rådgivning for unge og voksne (CSV), skal relokaliseres.
Børne- og Uddannelsesudvalget godkendte på mødet d. 10. november 2021 en ny strategi for CSV. Flytningen af STU rummer muligheder for at tænke nyt og skabe endnu bedre rammer for borgerne og for, jf. CSVs strategi, at skærpe branding og kendskabet til CSV blandt samarbejdspartnere m.fl. Med et samlet CSV kan samspillet mellem de højt specialiserede fagligheder øges, så der kan skabes øget sammenhæng og synergi imellem indsatserne til gavn for de unge og deres udvikling.
Oprindeligt har det været planen at relokalisere STU-uddannelsen fra CSV på naboejendommen Dyrehavevej 110, som kommunen har købt fra UC Syd for 19 mio. kr. som et led i, at UC Syd flytter til campusområdet i sommeren 2022. Da UC Syd-ejendommen på Dyrehavevej imidlertid indeholder et væsentligt udviklingspotentiale i forhold til boligudvikling, har der været arbejdet på at afsøge andre muligheder for relokaliseringen af STU/CSV. I den forbindelse har forvaltningerne haft kig på det tidligere ungdomskollegium på Skovvejen 1A, som Socialforvaltningen er fraflyttet i 2021. Dette er vurderet hensigtsmæssigt i forhold til både ovennævnte CSV-strategi og i forhold til at støtte op om kommunale funktioner i og i tilknytning til Skovvejen/Skovparken-området, som en del af udviklingsplanen for dette område.
CSVs aktiviteter (STU) fra Dyrehavevej 108 påtænkes derfor relokaliseret på Skovvejen i nær tilknytning til CSVs øvrige aktiviteter, som ligger der.
Skovvejen 1A, der tidligere har huset ungdomskollegiet, er i dag indrettet med 23 kollegieværelser, køkken, vaskeri og personalefaciliteter. Her sker en indvendig ombygning, så bygningen fremadrettet kan rumme funktionerne fra CSV, Skovvejen 1B. Bygningen skal altså fremadrettet rumme undervisning, administration, konsulenter, stab og udsalgskøkken.
Skovvejen 1B skal ombygges og tilbygges, så den fremadrettet kan rumme CSV Dyrehavevej. Der bliver lavet en tilbygning med undervisningslokaler på ca. 150 m2. Ud over tilbygningen sker der en ombygning og opgradering af eksisterende faglokaler, som fremadrettet skal anvendes af brugerne i både Skovvejen 1A og 1B. Den eksisterende administrationsgang friskes op og tilføres mere dagslys. Her sker ingen bygningsmæssige ændringer, men lokalerne får nye funktioner.
Tidsplanen er stram og kan give anledning til opmærksomhed. Et mere præcist overblik fås, når der har været udbud på opgaven. Herefter opdateres udvalget ved behov.
Det er By- og Udviklingsforvaltningens vurdering, sammen med kommunens rådgivere på sagen, at det i det nuværende marked med markante prisstigninger vil være mest fordelagtigt at udbyde arbejdet i omvendt licitation og hovedentreprise. Ved omvendt licitation kender de bydende den økonomiske ramme og konkurrer altså ikke på prisen, men på hvor meget der kan fås inden for den fastsatte ramme. Med denne udbudsform undgår kommunen at komme ud i en tidsforsinkende omprojektering med dertilhørende sparerunde. Der er forlods gennemført en sparerunde, hvor om- og tilbygningen er reduceret fra ca. 21 mio. kr. til 17 mio. kr. Det vurderes, at der med det tilpassede projekt er tale om en løsning, hvor der alene er medtaget nødvendige om- og tilbygninger for, at rammerne kan fungere for et samlet CSV på adressen.
Økonomi
By- og Udviklingsforvaltningen har vurderet, at om- og tilbygningen vil kunne foretages inden for en ramme på 17,000 mio. kr. Beløbet finansieres med:
- 11,600 mio. kr. der resterer fra det afsatte beløb til køb af UC Syd,
- 5,400 mio. kr. som pålægges at finde inden for den samlede anlægsramme i forbindelse med overførselssagen på anlæg til 2022.
Det skal bemærkes, at der i ovenstående økonomi alene er tale om midler til om- og tilbygning, mens der ikke er afsat midler til flytteudgifter og udgifter til udskiftning af inventar.
Med den valgte løsning er der således et restbeløb, som skal sikres finansiering. Det bør i den forbindelse nævnes, at det med valget om at relokalisere CSV er lykkedes at friholde UC Syd-bygningerne på Dyrehavevej for permanente kommunale funktioner, hvilket betyder, at der er sikret et fremtidigt salgsemne, som kan styrke indtægtssiden på budgettet for salg af jord og ejendommen på et senere tidspunkt.
Centralforvaltningens bemærkninger
Ansøgningen medfører en udgift på 17,000 mio. kr. i 2022, der delvist vil kunne finansieres ved overskydende rådighedsbeløb vedrørende projekt nr. 5027 – UC Syd, Dyrehavevej, køb og istandsættelse, hvor der efter beslutning om at sælge bygningen til byudvikling m.v. henstår et restbeløb på 11,400 mio. kr.
De resterende 5,400 mio. kr. findes i forbindelse med overførselssagen 2021–2022 inden for det samlede anlægsbudget 2022 inkl. rådighedsbeløb overført i budgetopfølgningen, der behandles af Byrådet d. 21. december 2021 og ekskl. beløb vedrørende køb, byggemodning og salg af jord og fast ejendom.
Sagsnr.: 21/11101
Resumé
Uddannelses- og Fritidsjobmessen 2021 blev afholdt d. 14. oktober 2021 på HANSENBERG, hvor cirka 2300 elever og lærere deltog i tidsrummet 8.30-15.30, hvorefter 175 forældre besøgte messen.
På messen deltog elever, lærere og forældre, som alle havde mulighed for at møde uddannelsesinstitutioner og virksomheder, som fortalte om uddannelser, fritidsjob og job.
På mødet vil Ungechef Søren Bork Hansen præsentere evaluering af Uddannelses- og Fritidsjobmessen 2021.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget d. 18. november 2021 og Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at evalueringen drøftes.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 18-11-2021
Evalueringen blev drøftet.
Mette Løwe Voss
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Evalueringen blev drøftet.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Arbejdsmarkedsudvalget besluttede efter Uddannelses- og Fritidsjobsmessen i 2019, at messen skulle gennemføres igen i 2020. Sidste års messe blev aflyst som følge af coronapandemien, og blev i stedet afholdt d. 14. oktober 2021.
Uddannelses- og Fritidsjobmessen 2021 blev afholdt d. 14. oktober 2021 på HANSENBERG, hvor cirka 2300 elever og lærere deltog i tidsrummet 8.30-15.30, hvorefter 175 forældre besøgte messen.
Messen skal ses i sammenhæng med Arbejdsmarkedsudvalgets og Børne- og Uddannelsesudvalgets målsætning om, at 30 % af de unge skal søge en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Messen er således et led i en række af indsatser, der skal give flere faglærte unge i Kolding.
I alt var cirka 2300 elever (8., 9. og 10. klasse samt FGU) og lærere tilmeldt messen. Ved ankomsten til messen blev eleverne mødt af SkillsDenmark, uddannelsesworkshops og virksomheder, hvor de fik mulighed for at høre, mærke, se og tale om uddannelser, fremtidsmuligheder og fritidsjob. Efter at eleverne havde forladt messen, deltog 175 forældre i fyraftensarrangementet, hvor de fik mulighed for at møde uddannelserne samt høre et foredrag med kultursociolog Emilia van Hauen om generation XYZ.
Følgende uddannelsesinstitutioner deltog:
- IBC
- Munkensdam Gymnasium
- Kolding Gymnasium
- Kolding HF og VUC
- Social- og Sundhedsskolen
- AMU SYD
- Den Jyske Håndværkerskole
- HANSENBERG
- FGU Kolding & Vejen
- EUC Lillebælt.
Følgende virksomheder deltog:
- Phønix Tag Materialer A/S
- LEGO, Plast Maker Academy
- Forsvaret, Føringsstøtteregimentet
- Sydøstjyllands Politi
- Sallinggroup
- Slotssøbadet
- Fakta som en del af Coop Crew
- Elgiganten
- Hotel Koldingfjord A/S.
Følgende havde også en stand:
- Ungdomsskolen/UngKolding med Brandkadetter
- Dansk Industri
- Business Kolding
- Uddannelsesvejledningen
- SkillsDenmark
- Aktiv Fritid.
Evalueringen, som præsenteres til udvalgsmødet, består af spørgeskemaundersøgelser fra standholdere, elever, lærere og forældre. Evalueringen suppleres af indsamling af erfaringer med repræsentanter fra UU, planlægningsgruppen og projektledelsen.
Evalueringen præsenteres på mødet af Ungechef Søren Bork Hansen.
Sagsnr.: 21/3538
Resumé
Børne- og Uddannelsesudvalget udmøntede på udvalgsmøde d. 7. oktober 2020 budgetforligsmidler for årene 2021-2024. Udvalget besluttede at etablere en transportpulje (800.000 kr. pr. år), der skulle give skoleklasser mulighed for at gøre brug af bl.a. natur og kulturoplevelser via økonomisk støtte til transport. Der er i perioden fra januar til november 2021 forbrugt 75.000 kr. fra puljen.
I sagen indgår et forslag til, hvordan midlerne i puljen fremover kan komme bedre i spil via en justering af kriterierne for anvendelse af puljemidlerne. Kriterierne bygger på tidligere drøftelser i udvalget med den hensigt, at alle midlerne bruges til gavn for eleverne på kommunens skoler og muliggør deltagelse i de aktiviteter, puljen opstiller som formål.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter forslag til justering af kriterier for ansøgning til transportpulje, og
at udvalget beslutter kriterier for transportpuljen fra januar 2022.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Udvalget drøftede kriterier for transportpuljen og godkendte fremadrettet forslag 2, jf. sagsfremstillingen.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Byrådet afsatte med budgetforlig for 2021-24 16 mio. kr. til Børne- og Uddannelsesområdet. I forliget blev der fokuseret på en styrkelse af Børne- og Uddannelsesområdet. Børne- og Uddannelsesudvalget udmøntede på udvalgsmøde d. 7. oktober 2020 midlerne for årene 2021-2024. På mødet besluttede udvalget at etablere en transportpulje (800.000 kr. pr. år), som kan ansøgers af skoler ifm. transport til aktiviteter uden for skolen.
Transportpuljen
Med etablering af transportpuljen besluttede udvalget, at transportpuljen har nedenstående formål:
- At give folkeskoler med forskellige geografiske placeringer i kommunen ensartede muligheder for at inddrage såvel naturen som kulturinstitutionerne i læringsmiljøet.
- At styrke skolernes lige muligheder for at tage på udflugt gennem etablering af en central pulje til dækning af transportudgifter, når der ikke er mulighed for at benytte offentlig transport.
- At gøre det muligt for skolerne i kommunen at benytte tilbud, hvor det er vanskeligt pga. afstand og transport. Det kan være erhvervsrettede besøg, kulturtilbud i Kolding by eller udflugter ud i naturen.
De nuværende kriterier fremgår af sagens bilag.
Status ift. brug af transportpuljen
Transportpuljen har været tilgængelig fra d. 1. januar 2021 og til dags dato. Anvendelsen af puljen er sket i en periode præget af corona, som også har betydet, at der har været stærke begrænsninger for at blande elever på tværs af klasser og skoler, og at det i perioder af året har været vanskeligt at deltage i f.eks. kulturaktiviteter samtidig med, at der i offentlig transport har været restriktioner som bl.a. brug af mundbind.
I 2021 er i alt forbrugt ca. 75.000 kr. fra puljen fordelt på 13 forskellige skoler.
Forvaltningen foreslår på baggrund af skolernes beskedne anvendelse af puljen, at de eksisterende kriterier justeres, så midlerne bedre aktivt kan komme i anvendelse til gavn for børnene og skolevæsnet.
Forslag om justering af kriterier
Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter en justering af kriterierne. Justeringen vil træde i kraft hurtigst muligt, januar 2022.
Forvaltningen fremlægger to forslag til politisk drøftelse. Forslagene fastholder det oprindelige formål, nemlig at puljen skal give børn og unge mulighed for at tage del i f.eks. natur- og kulturoplevelser, samt deltage i virksomhedsbesøg m.v. Samtidig foreslås det fortsat, at puljemidlerne anvendes til endagsture i Kolding Kommune, så den fremmer og understøtter den daglige undervisning i skolerne og ikke anvendes til f.eks. studieture af flere dages varighed, hvilket var et aspekt i udvalgets drøftelser ved vedtagelsen af puljen.
Forslag 1
Forslag 1 udvider målgruppen for puljemidlerne til også at omfatte SFO. Samtidig fjernes kravet om, at offentlig transport skal benyttes den ene vej, hvis det er muligt. Forslaget lægger sig op ad Børne- og Uddannelsesudvalgets tidligere overvejelser om puljemidlerne, idet tildeling sker efter ansøgning, idet det fortsat lægges til grund, at midler på denne vis anvendes bedst muligt til gavn for børnene og skolevæsnet.
Puljemidler anvendes til transport af elever, hvis nedenstående kriterier opfyldes:
- Aktiviteten skal være én-dagsture inden for Kolding Kommune.
- Aktiviteten skal være for enten skole eller SFO.
Transportpuljen kan f.eks. dække skolers og SFOers transportudgifter til fælles kommunale aktiviteter for elever (eksempelvis deltagelse i ”SkoleOL” eller ”Edison”).
Forslag 2
Forslag 2 omfatter som forslag 1 SFO i målgruppen for puljemidlerne og afskaffer det tidligere krav om offentlig transport den ene vej, hvor det er muligt. Forslaget fjerner kravet om ansøgning om puljemidler og giver dermed skolerne fri brug af puljen. For at sikre udvalgets intention om, at der er midler til transport ifm. fælles kommunale aktiviteter i skole eller SFO afsættes 200.000 kr. årligt hertil (eksempelvis deltagelse i ”SkoleOL” eller ”Edison”).
Skoler kan uden ansøgning bruge puljemidler til transport af elever, hvis nedenstående kriterier opfyldes:
- Aktiviteten skal være én-dagsture inden for Kolding Kommune.
- Aktiviteten skal være for enten skole eller SFO.
Med forslag to skal skoler ikke ansøge om puljemidler, men ifm. egen booking af transport jf. puljens formål og kriterier anføre konto med tilknytning til transportpuljen.
Forvaltningen foreslår, at der fremover kvartalsvist sker en opfølgning og afrapportering til udvalget for at sikre løbende opfølgning og mulighed for smidige tilpasninger ved behov.
Bilag
Sagsnr.: 21/27190
Resumé
I november 2021 godkendte Børne- og Uddannelsesudvalget det nye samarbejde om et Talent Center ved Brændkjærskolen. Ideen er at udvikle et attraktivt og integreret idrætsmiljø for de sportstalenter, som kommer til Kolding.
Næste trin er at afklare, om den tidligere pedelbolig ved Brændkjærskolen skal ombygges, så den kan huse et kollegie med omkring 10 unge talenter.
Ombygningen estimeres at koste 315.000 kr. Fritidsområdet vil søge fonde til at dække udgifterne. Hvis det ikke lykkes, forventes foreningen Kolding Talent at finansiere 170.000 kr. De resterende 145.000 kr. afholdes inden for det eksisterende budget.
Sagen behandles i
Fritids- og Idrætsudvalget d. 7. december 2021 og Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at sagen drøftes, og
at udvalgene godkender den samlede etablering af Kolding Talent Center, hvorved arbejdet igangsættes.
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 07-12-2021
Godkendt.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Godkendt, idet udvalget ønsker en orientering, når centeret nærmer sig åbning.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
I november 2021 godkendte Børne- og Uddannelsesudvalget det nye samarbejde om et Talent Center ved Brændkjærskolen.
Ideen er at udvikle et attraktivt og integreret idrætsmiljø for de sportstalenter, som kommer til Kolding. Ved at samle flere funktioner i et integreret idrætsmiljø kan der skabes synergier i talentudviklingen, de kommunale sportsklasser kan styrkes, og det kan styrke koordinationen mellem Brændkjærskolen og Kolding Talents forskellige supportfunktioner.
Det vil give de unge talenter bedre rammer om deres hverdag og træning, og det vil gøre Kolding mere attraktiv for unge talenter.
Processen
Første del af samarbejdet handler om, at Talent Koldings administrative funktioner flytter ind i lokalerne, der tidligere husede Specialcentrets administration. Den del er blevet godkendt i den første sag.
Næste trin i processen handler om talentboligerne. Den tidligere pedelbolig kan omdannes til et lille kollegium med plads til ti udøvere, der er optaget på Kolding Talent Akademierne. Boligen har fem rum, der hver især har plads til to personer. Derudover er der køkken, fællesrum, tørrerum, tre toiletter, to bade og mulighed for at etablere en mindre terrasse.
I nærhed til Brændkjærskolen ligger et socialt boligbyggeri på Frederik 7. Vej/Dannersvej. Her er ofte ledige boliger, som udøvere, der ønsker at leve lidt mere selvstændigt, kan leje sig ind i to eller tre sammen. Disse elever vil kunne indgå i sociale arrangementer og en eventuel fælles madordning, der vil kunne etableres omkring talentboligerne.
Økonomi
Talentboligerne vil ikke kræve yderligere finansiering fra Børne- og Uddannelsesudvalget eller Fritids- og Idrætsudvalget.
Der vil være udgifter til at renovere boligen og indkøbe inventar. Dette anslås at koste omkring 315.000 kr. Da en del af udøverne kan forventes at have et stykke vej til deres træningssteder, påtænkes indkøb af el-cykler, der kan udlånes mod depositum. Der vil blive søgt finansiering af etableringsudgifterne hos forskellige fonde. Alternativt forventes finansieringen delvist at kunne bæres af foreningen Kolding Talent, der er etableret for at støtte talentudviklingen i Kolding Kommune. Foreningen vil forventeligt kunne finansiere omkring 170.000 kr.
Dertil vil komme løbende driftsudgifter ved talentboligerne. Der vil være løbende udgifter til forbrug, vedligehold samt personale, der skal sikre opsyn og trivsel blandt beboerne. Det estimeres at koste omkring 240.000 kr. årligt.
Der forventes en lejeindtægt, da boligerne skal udlejes på markedsvilkår. Det forventes at dække de årlige omkostninger, hvorved driften reelt vil gå i nul. Juridisk vurderes løsningen også at være inden for rammen.
Fritidsområdet forestår løbende drift og vedligehold, når boligerne er etableret. Der overføres vedligeholdelsesbudget fra skoleområdet til fritidsområdet.
Der arbejdes hen mod ibrugtagning af boligerne til august 2022, når det nye skoleår starter, idet plangrundlaget forventes klar juni 2022, og straks derefter påbegyndes klargøring af bygningen.
Sagsnr.: 21/22540
Resumé
Børne- og Uddannelsesudvalget drøftede på mødet d. 10. november 2021, hvilke beslutninger der skal overleveres til det kommende udvalg.
Udvalget ønskede, at den fokuserede oversigt skulle suppleres af en oversigt over de væsentligste servicetilpasninger fra valgperioden.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter og godkender overleveringen til det kommende udvalg.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Godkendt.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Børne- og Uddannelsesudvalget drøftede på mødet d. 10. november 2021, hvilke beslutninger og indsigter fra denne periode der skal overleveres til det kommende udvalg.
Drøftelsen tog udgangspunkt i en fokuseret oversigt over 55 af de mest væsentlige beslutninger i udvalgets periode.
Udvalget ønskede, at den fokuserede oversigt skulle være en del af overdragelsen til det nye udvalg. Derudover ønskede udvalget at tydeliggøre nogle af de servicetilpasninger, som udvalget har været nødt til at gennemføre i valgperioden. Overblikket over de væsentligste servicetilpasninger kan hjælpe det kommende udvalg til en viden om, hvilke områder der særligt har været i fokus.
Oplægget er derfor, at (a) den fokuserede oversigt og (b) oversigten over servicetilpasningerne bliver overdraget til den kommende udvalg i 2022. Disse dokumenter fremgår af bilagene.
Bilag
Sagsnr.: 19/8503
Resumé
Der fremsendes udkast til lejekontrakt mellem Kolding Kommune og foreningen Vonsild Fodboldklub vedrørende leje af areal til opførelse af kunstgræs fodboldbane i Vonsild.
Sagen behandles i
Fritids- og Idrætsudvalget d. 9. november 2021, Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021 (orientering) og Økonomiudvalget d. 14. december 2021.
Forslag
Senior-, sundheds- og fritidsdirektøren foreslår,
at udkast til lejekontrakt indstilles til godkendelse.
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 09-11-2021
Forslaget indstilles til godkendelse.
Hanne Dam
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Baggrunden for lejekontrakten er Byrådets beslutning af den 23. marts 2021 om godkendelse af anlægsbevilling til etablering af kunstgræsfodboldbane i Vonsild på kommunens grund.
Foreningen Vonsild Fodboldklub ønsker at indgå en 10-årig uopsigelig lejekontrakt for det udlagte areal. Lejeaftalen administreres af Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen, idet der er tale om en ejendom, der anvendes til folkeoplysende foreninger og fritidsformål. Den kommunale grund hører under Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, derfor sendes sagen til orientering i Børne- og Uddannelsesudvalget.
I uddrag fremgår følgende af det udarbejdede udkast til lejekontrakt (bilag):
Lejemålet omfatter ca. 3.960 m2 af matr. nr. 2g, hvor boldbanerne i Vonsild samt Vonsildhallen er beliggende.
Lejemålet træder i kraft den 1. januar 2022 og henstår uopsigeligt for begge parter i 10 år indtil den 31. december 2032, hvor lejemålet ophører uden yderligere varsel. Lejekontrakten kan genforhandles inden udgangen af 2031.
Det lejede må af lejeren alene anvendes til opførelse af et kunstgræsanlæg til fodbold med faciliteter, heriblandt lysanlæg, hegn mv.
Vonsild Fodboldklub er ansvarlige for drift og vedligehold af kunstgræsanlægget. Kolding Kommune yder ikke driftstilskud til kunstgræsbanen i Vonsild.
Arealet udlejes vederlagsfrit.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til punktet.
Bilag
Sagsnr.: 21/24075
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget besluttede den 13. oktober 2021 at udarbejde en handleplan for SSP-samarbejdet, som blandt andet skal udmønte SSP-ungepuljen på 1 mio. kr. SSP-samarbejdets partere har nu udarbejdet en handleplan for SSP-samarbejdet i 2022-2025, som sikrer fokus på udvalgte udfordringer i SSP-samarbejdet og dets indsatser samt sikrer udmøntning af SSP-ungepuljen til de besluttede formål.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget (godkendelse 8/12) og Udvalget for Udfordrede Boligområder (orientering 16/12).
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
At Social- og Sundhedsudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget godkender Handleplanen for SSP-samarbejdet 2022-2025.
At Udvalget for Udfordrede Boligområder tager handleplanen til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Godkendt.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Baggrund
I Kolding Kommune er den kriminalpræventive indsats organiseret i et netværkssamarbejde på tværs af kommunens faglige områder, der hver især bidrager med indsatser og kompetencer. Der er et stærkt og velfungerende samarbejde mellem skoler, socialområdet og politi samt de lokale boligforeninger. De kriminalpræventive indsatser koordineres af Socialforvaltningen i regi af Lokalrådet og SSP-koordinationsgruppen.
I første halvår af 2021 udarbejdede Socialforvaltningen i samarbejde med parter på området en analyse af den kriminalpræventive indsats for børn og unge i udsatte boligområder. Analysen pegede på en række styrker ved SSP-samarbejdet i Kolding, men også på en række punkter, hvor indsatsen kan målrettes og samarbejdet kan styrkes. På den baggrund foreslog forvaltningsledelsen i Socialforvaltningen, at der udarbejdes en handleplan for SSP-samarbejdet.
Udmøntning af SSP-ungepulje
Byrådet i Kolding Kommune har i forbindelse med budgetforhandlingen 2021 afsat en pulje på 1 mio. kr. til den kriminalpræventive indsats. I forbindelse med udmøntningen af midlerne blev det besluttet at udarbejde en handleplan for SSP-samarbejdet, som tager udgangspunkt i konklusionerne fra analysen.
Social- og Sundhedsudvalget besluttede den 13. oktober at fordele midlerne således:
- Øget tilstedeværelse via opsøgende gadeplansarbejde: 535.000 kr.
- Forebyggelsesindsatser: 200.000 kr.
- Fritidsjobordning: 265.000 kr.
Midlerne anvendes i handleplanens periode 2022-2025.
Handleplan for perioden 2022-2025
Socialforvaltningen har i samarbejde med SSP-samarbejdets partere udarbejdet et forslag til en handleplan. Med handleplanen sættes der fokus på 6 konkrete initiativer med sigte på to niveauer, henholdsvis samarbejdsniveau og indsatsniveau:
Samarbejdsniveau:
- Strategisk fokus i Lokalrådet
- Prioritering af forebyggelse
Indsatsniveau:
- Øget tilstedeværelse
- Styrket forebyggelsesfokus, herunder forældresamarbejde
- Styrket fritidsjobordning
- SSP+ og overgange efter grundskole
De 6 konkrete initiativer er identificeret på baggrund af analysen og blev godkendt i Social- og Sundhedsudvalget den 13. oktober. Med de 6 initiativer sikres det samtidig, at midlerne i SSP-ungepuljen anvendes til det ønskede formål, og der sikres en strategisk opfølgning på initiativernes og midlernes effekt.
Handleplanen blev drøftet i Lokalrådet for SSP-samarbejdet den 22. november 2021. Lokalrådet anbefaler, at Social- og Sundhedsudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget godkender handleplanen.
Bilag
Sagsnr.: 21/9676
Resumé
Formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget Kristina Jørgensen (O) anmoder på vegne af den samlede gruppeformandskreds om at få nedenstående punkt behandlet på Børn- og Uddannelsesudvalgets møde.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at det pålægges forvaltningen jf. sagsfremstilling at udarbejde et alternativt effektiviseringskatalog, hvilket som minimum skal anvise mulige effektiviseringer for 1,0 mio. kr. på det centrale administrative område.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Udvalget drøftede løsninger til reduktion. Udvalget besluttede, at kravet om 0,5 % i 2024 og frem behandles i udvalget for Børn og Uddannelse i 2022, og at det sker i sammenhæng med emner fra konsekvenssagen fra udvalgets møde i november 2021.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget Kristina Jørgensen (O) anmoder på vegne af den samlede gruppeformandskreds om at få nedenstående behandlet på Børn- og Uddannelsesudvalgets møde.
På udvalgsmødet i Børne- og Uddannelsesudvalget d. 18 august 2021, under punkt 15, godkendte et flertal (Kristina Jørgensen (O), Poul Erik Jensen (A), Merete Due Paarup (B), Jakob Ville (V), Ole Rosengreen Martensen (V), Kjeld Kjeldsen (V)) forvaltningens indstilling 2. at-punkt. Et mindretal (Benny Dall (Ø) og Mette Løwe Woss (SF)) stemte imod, fraværende var Jesper Elkær (SF).
Af sagsfremstillingen fremgår: ”Justering af specialtilbud, på baggrund af erfaringerne med omstillingsprocessen foreslås det, at administrationen udarbejder forslag til en justering af specialundervisningstilbuddene med virkning fra skoleåret 2024/25. En besparelse på 2,5 mio. kr. i helårseffekt vil dermed give en besparelse på 1 mio. kr. i 2024”.
Det pålægges forvaltningen som alternativ til justeringen af specialtilbud med en besparelse på 1,0 mio. kr. at udarbejde et alternativ effektiviseringskatalog, hvilket skal forlægges på førstkommende Børn- og Uddannelsesmøde. Effektiviseringskataloget skal som minimum vise mulige optimeringer svarende til 1.0 mio. kr. på forvaltningens centrale administrative område med henblik på, at disse erstatter de på mødet d. 18 august 2021 godkendte besparelser på specialtilbudsområdet.
Sagsnr.: 21/929
Resumé
Forvaltningen har foretaget budgetopfølgning på Børnepasnings- og Uddannelsespolitik pr. 31. oktober 2021.
Det korrigerede driftsbudget udgør 461,183 mio. kr. på Børnepasningspolitik og 980,299 mio. kr. på Uddannelsespolitik.
Forventningen til serviceudgifterne for år 2021 er efter oktober måned følgende:
Børnepasningspolitik forventer et mindreforbrug for året på 15,0 mio. kr. Heraf er 7,9 mio. kr. disponeret, mens 6,6 mio. kr. er afsat som budgetværn mod udsving i børnetal samt specialpladser.
Uddannelsespolitik forventer et mindreforbrug for året på 30,0 mio. kr. Heraf er 26,5 mio. kr. disponeret, mens 3,5 mio. kr. er reserveret til ekstraudgifter til specialundervisning som følge af tilflyttere m.v. samt til Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU).
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Godkendt.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Månedsopfølgningen er foretaget på baggrund af forbrugstal for oktober måned 2021. Forbrugstal for november måned 2021 er vedhæftet som bilag.
Børnepasningspolitik
For Børnepasningspolitik er forbrugsprocenten ultimo oktober 2021 på 78,9%. Der forventes et stigende forbrug i de sidste måneder af året, da der er flere større afregninger på IT, forsikring og flere større indkøb og vedligeholdelsesarbejder, der betales i de sidste måneder af 2021.
Der forventes en overførsel på 15,0 mio. kr. til 2022 fordelt på:
• 6,5 mio. kr. på decentrale enheder, svarende til 1,5 procent af de decentrale enheders budget
• 2,5 mio. kr. fra overførsel fra budget 2020 til budgetværn i forhold til eventuel ændring i børnetal i forhold til befolkningsprognosen. Overføres til budget 2022.
• 1,8 mio. kr. reserveret til udsving i udgift til specialtilbud og mellemkommunale børn.
• 2,3 mio. kr. fra tilkøbspladspulje til pladser på budget 2021 som ikke forventes anvendt, da regulering på børnetal finansieres af overskud fra privatinstitutioner pga. færre indmeldte børn end forventet.
• 1,4 mio. kr. disponeret til opsparing til ny andelsbus og akutpuljetimer til 1. kvartal 2022.
• 0,5 mio. kr. fra forskellige puljer, der ikke forventes fuldt udmøntet i 2021.
Børnepasningspolitik | Korrigeret budget | Forbrug | Restbudget | Forbrugs-procent oktober 2021 | Forbrugs-procent oktober 2020 |
Fælles formål1 | 40.960 | 22.152 | 18.808 | * | * |
- Heraf private pasningsordninger | 23.193 | 19.500 | 3.693. | 84,1% | 76,3% |
- Heraf private daginstitutioner | 31.471 | 23.410 | 8.061 | 74,4% | 75,0% |
Dagplejen | 105.220 | 86.524 | 18.696 | 82,2% | 86,3% |
Daginstitutioner | 299.185 | 242.709 | 56.476 | 81,1% | 81,4% |
Specialområdet – særlige tilbud | 15.818 | 12.426 | 3.392 | 78,6% | 77,9% |
I alt | 461.183 | 363.811 | 97.372 | 78,9% | 79,9% |
* Indeholder indtægter fra forældrebetaling, hvorfor nettobeløbet fremstår lavt. Af samme grund er forbrugsprocenten på området ikke sammenlignelig med øvrige områder.
Fælles formål
Under fælles formål er udgifter på tværs af området og også indtægter fra forældrebetalingen samt udgifter til fripladser og søskenderabat, tilskud til private pasningsordninger og privatinstitutioner samt eksterne projekter. Forbrugsprocenten på området er derfor ikke sammenlignelig med andre områder, blandt andet fordi forældrebetalingen ikke er jævnt fordelt over året grundet udsving i børnetal samt betalingsfri i juli.
Der ligger flere puljer under fælles formål, som løbende hen over året bliver udkonteret og omplaceret, ligesom større udgifter til forsikringer, IT m.v. falder sidst på året. Der er indkøbt ny bus til Idrætsbørnehaven, som betales i november 2021, og der er flere igangværende vedligeholdsopgaver, som forventes betalt i sidste kvartal 2021.
Tilskud til private pasningsordninger ligger som forventet for perioden, og budgettet til private pasningsordninger forventes i 2021 at ende med et mindre underskud, da der de sidste måneder er en stigning i antal børn i private pasningsordninger.
I budgettet for 2021 for privatinstitutioner er det indregnet, at der vil ske en stigning i tilskud til privatinstitutioner som følge af privatinstitutionen på Mosevej, der ved budgetlægningen for 2021 forventes åbnet i løbet af 2021. Der forventes dog et lavere børnetal i de private institutioner end budgetteret som følge af, at åbningen af privatinstitutionen på Mosevej er udskudt.
Det overskud, der er på privatinstitutioner som følge af færre børn end budgetteret, forventes at skulle bruges til regulering for børnetal i kommunale institutioner, hvor der er tilsvarende flere børn indmeldt.
Forældrebetalingen forventes som følge af flere børn i kommunale institutioner at give en merindtægt, og der ses en større andel af betalende børn i dagplejen end budgetteret, idet antallet af tomme pladser ligger lavt.
Budgettet til fripladser er beregnet ud fra regnskab 2019, og både i 2020 og indtil nu i 2021 er der sket yderligere fald i både den gennemsnitlige udgift pr. udbetalt friplads og i antallet af fripladser i dagplejen. Søskenderabat forventes også at give et overskud som følge af lidt lavere forbrug generelt på søskenderabat og som følge af lavere forbrug end budgetlagt til fripladser og til søskenderabat til den forældrebetalte frokostordning. Baggrunden for ændringen i udgiftsniveauet analyseres, så eventuelle blivende forandringer indarbejdes i forventningerne til budget 2022. Det forventede overskud på forældrebetaling og fripladser er disponeret og flyttet til 2022 og 2023 til finansiering af det fælles børne- og ungesyn.
Dagplejen
Dagplejens forbrug ligger som forventet for perioden med et forbrug på 82,2% pr. oktober måned.
Det er svært at rekruttere dagplejere til de områder, hvor der mangler pladser, og aktuelt er der stillingsopslag i syv områder, hvor der håbes at kunne ansættes dagplejere.
Det forventes samlet set hen over året, at dagplejen overholder budgettet med et lille mindreforbrug på 1,5 – 2,0 mio. kr., alt afhængig af hvor mange dagplejere det lykkes at rekruttere.
Daginstitutioner
Daginstitutionernes forbrug er pr. oktober på 81,1% og dermed på niveau for 2020. Flere institutioner skal have tilført midler for flere børn end budgetteret til 2021, og disse budgetter tildeles først sidst på året, når de endelige børnetal kendes. Dette påvirker forbrugsprocenten.
Mange af daginstitutionerne er i gang med indkøb, vedligehold og andre projekter for de opsparede midler fra 2020, og der forventes et stigende forbrug i de sidste måneder af 2021.
Daginstitutionerne forventer på nuværende tidspunkt at overholde budgettet for 2021 med et mindreforbrug på ca. 5,0 mio. kr., svarende til ca. 1,6% af daginstitutionernes budget. Leveringstider og ventetid på håndværkere kan påvirke institutionernes resultat.
Specialområdet
Det forventes pr. oktober, at budgetrammen for specialområdet kan overholdes for 2021. Forbruget ligger lavere end sidste år, hvilket i høj grad skyldes, at der ikke er betalt for børn i specialtilbud i andre kommuner frem til 4. kvartal 2021.
På grund af øget behov for specialpladser er der lavet en midlertidig opnormering i Specialinstitutionen Løvetand fra august 2021 til juli 2022 på to pladser.
Området følges tæt og er meget påvirkeligt overfor dyre enkeltsager, så en ændring i udviklingen kan hurtigt påvirke resultatet.
Corona-pandemi
Pr. oktober måned 2021 er der registreret udgifter, der kan henføres til coronapandemien for 3,0 mio. kr. Udgifterne er til vikarer og ekstra personale samt indkøb af diverse inventar og rengøringsmidler m.v. Der er ikke registreret udgifter af betydning, der kan henføres til Corona, på løn eller indkøb i oktober måned.
Med Byrådets budgetforlig d. 2. marts 2021 blev der afsat ekstra midler til rengøring på 2,7 mio. kr., hvorfor ekstra rengøring ikke indgår i de 3,0 mio. kr. For januar til og med august 2021 er der brugt 2,5 mio. kr. mere på ekstra rengøring i forbindelse med corona. Ekstra rengøring i daginstitutionerne er blevet udfaset hen over sommerferien.
Ved Byrådets budgetforlig d. 15. juni 2021 blev der bevilget 1,5 mio. kr. til at dække merudgifter i år 2020 og 2021 vedr. coronapandemien. Der er udmøntet kompensation for merudgifter til corona til daginstitutionerne for 2020 og første halvår 2021 på 1,8 mio. kr., jf. sagen om håndtering af coronaudgifter på decentrale enheder som udvalget tog beslutning om i august 2021. De resterende 0,3 mio. kr. er finansieret af overførsel fra 2020.
Uddannelsespolitik
For uddannelsespolitik er forbrugsprocenten ultimo oktober 2021 82,1 pct., hvilket er uændret i forhold til oktober 2020.
Der forventes en overførsel på 30 mio. kr. til 2022, som er fordelt på:
• 20,0 mio. kr. på decentrale enheder svarende til 2,2 procent af budgettet.
• 3,0 mio. kr. til håndtering af elevforskydning i skoleåret 2021/22. Midlerne er disponeret til skolerne, men udmøntes først til årsskiftet for ikke at forstyrre økonomistyringen i kalenderåret 2021.
• 2,5 mio. kr. til udmøntning af ”En god skole for alle” i 2. halvdel af skoleåret 2021/22. Midlerne er disponeret til skolerne, men udmøntes først til årsskiftet for ikke at forstyrre økonomistyringen i kalenderåret 2021.
• 1 mio. kr. fra forskellige puljer der ikke forventes fuldt udmøntet i 2021.
• 2,0 mio. kr. er reserveret til at imødegå eventuelle merudgifter til specialundervisning som følge af blandt andet tilflytning i løbet af skoleåret.
• 1,5 mio. kr. på ungeområdet er reserveret til at imødegå eventuelle merudgifter til Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) m.v.
Uddannelsespolitik | Korrigeret budget | Forbrug | Restbudget | Forbrugs-procent oktober 2021 | Forbrugs-procent oktober 2020 |
Fælles formål | 165.244 | 149.790 | 15.454 | 90,6% | 88,9% |
- heraf frie grundskoler og efterskoler | 102.555 | 102.688 | -133 | 100,1% | 99,9% |
Skoler og SFO’er inkl. evt. specialundervisningstilbud | 605.871 | 481.498 | 124.373 | 79,5% | 81,5% |
Specialskoler | 89.684 | 73.216 | 16.468 | 81,6% | 79,2% |
Ungeenhed | 81.485 | 68.912 | 12.573 | 84,6% | 76,9% |
Tværgående enhed for læring | 38.015 | 31.004 | 7.011 | 81,6% | 78,0% |
I alt | 980.299 | 804.420 | 175.879 | 82,1% | 82,1% |
Fælles formål
Under Fælles formål ligger forbrugsprocenten 0,7 procentpoint højere i forhold til oktober 2020.
Det forventes, at budget 2021 bliver overholdt, og at der kan overføres ca. 10 mio. kr. til 2022, hvor fordelingen er beskrevet ovenfor.
Frie grundskoler og efterskoler
Udgiften til elever på frie grundskoler og efterskoler bogføres én gang årligt i juli måned. Budgettet til elever på frie grundskoler og efterskoler udgør 102 mio. kr. i 2021, hvilket også svarer til forbruget.
Skoler og SFO’er inkl. evt. specialundervisningstilbud
Forbrugsprocenten på almenskoler og SFO’er inkl. evt. specialundervisningstilbud ligger 2,0 procentpoint lavere i forhold til oktober 2020 og 3,8 procentpoint under den vejledende forbrugsprocent efter oktober måned på 83,3 pct. Forbruget i første halvdel af skoleåret 2021/22 er som forventet stigende grundet tilførte midler ved budgetforlig 2021, finanslovsmidler og trivselsmidler.
Det forventes, at budget 2021 bliver overholdt med et mindreforbrug, der indgår i den forventede overførelse til 2022 på 20 mio. kr. til de decentrale enheder.
Specialskoler
Forbrugsprocenten på specialskoler ligger 2,4 procentpoint højere i forhold til oktober 2020, men 1,7 procentpoint under den vejledende forbrugsprocent efter oktober måned på 83,3 pct. Dette skyldes primært, at budgetmidler bevilget ved budgetforlig 2021 vedr. projekt re-inklusion på Marielundskolen endnu ikke er fuldt implementeret.
Det forventes, at budget 2021 bliver overholdt på specialskolerne med et mindreforbrug, der indgår i den forventede overførelse til 2022 på 20 mio. kr. til de decentrale enheder.
Ungeenhed
Forbrugsprocenten på ungeområdet ligger 7,7 procentpoint højere i forhold til oktober 2020. Dette skyldes, at Forberedende grunduddannelse (FGU) i 2021 er overflyttet til Ungeområdet, hvor staten opkræver for FGU-elever én gang årligt.
Det forventes, at budget 2021 bliver overholdt med et mindreforbrug, der indgår i den forventede overførelse til 2022 på 20 mio. kr. til de decentrale enheder.
Tværgående enhed for læring
Forbrugsprocenten på tværgående enhed for læring ligger 3,6 procentpoint højere i forhold til oktober 2020. Det forventes, at budget 2021 bliver overholdt med et mindreforbrug, der indgår i den forventede overførelse til 2022 på 20 mio. kr. til de decentrale enheder.
Coronapandemi
Efter oktober måned 2021 er der samlet registreret udgifter, der kan henføres direkte til coronapandemien, på ca. 1,99 mio. kr., mens der er registreret mindreudgifter på ca. 0,4 mio. kr., hvorfor nettoudgiften udgør ca. kr. 1,59 mio. kr. Udgifterne dækker løn til vikarer og ekstra personale, lejeudgifter, værnemidler samt indkøb af diverse inventar m.v. Mindreudgifterne vedrører befordring af elever.
Ved Byrådets budgetforlig d. 2. marts 2021 blev der afsat 2,6 mio. kr. til rengøring, hvorfor rengøring ikke indgår i overstående opgørelse. Der er anvendt 1,745 mio. kr. mere på ekstra rengøring i forbindelse med coronapandemien.
Ved Byrådets budgetforlig d. 15. juni 2021 blev der bevilget 3,3 mio. kr. til at dække merudgifter i år 2020 og 2021 vedr. coronapandemien. Midlerne er udmøntet til de decentrale enheder på baggrund af udvalgets beslutning på augustmødet.
Bilag
Sagsnr.: 19/13443
Resumé
Børnechef Merete Lund Westergaard orienterer om:
- Kapacitet på børneområdet.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Godkendt.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Bilag
Sagsnr.: 20/33188
Resumé
Merete Lund Westergaard orienterer om:
- Ghettolisten 2021 og Lov om bedre fordeling i dagtilbud
- Status, afrapportering af dispensationer fra Lov om bedre fordeling i dagtilbud.
Karen Mortensen orienterer om:
- Svar på ansøgning til A.P. Møller Fonden.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Godkendt.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Bilag
Sagsnr.: 17/22612
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Sagsnr.: 20/33187
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære aktiviteter.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 8. december 2021.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at udvalget på mødet drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 08-12-2021
Der forelå intet til drøftelse.
Benny Dall
Kjeld Kjeldsen
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller fra Byrådets udvalg på grundlag af en protokolleret beslutning. Som eksempler på andre kommunale hverv kan bl.a. nævnes:
- Forelæggelse af sag for statslig myndighed
- Deltagelse i forhandling med andre kommuner
- Besigtigelse i en bestemt sag
- Deltagelse i borgermøder
- Venskabsbybesøg.
Beslutning i forbindelse med dette dagsordenspunkt har alene det formål at tilvejebringe dokumentation for de af udvalgets medlemmer, der får udbetalt erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Beslutningen, herunder oplistning på oversigten, er således ikke udtryk for tilmelding til aktiviteten.
Der er ikke indkommet forslag til ekstraordinære aktiviteter.
Bilag
Sagsnr.: 17/22756
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.
For at godkende skal hvert medlem underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.