Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
09-05-2019 13:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Handicaprådet |
Sted: |
Mødelokalet stuen, Nicolaiplads 6 |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 19/13283
Resumé
Handicaprådet har ønsket en orientering om projekt Ligevægt.
Udviklingskonsulent Ditte Priebe Jønsson deltager i mødet fra kl. 13.30 – 14.00, med henblik på at give rådet orientering om projektet.
Sagen behandles i
Handicaprådet
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 09-05-2019
Punktet udsættes til mødet den 6. juni 2019, pga. afbud fra Ditte Priebe.
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget drøftede den 22. februar 2017, hvorvidt der i Kolding Kommune eksisterer tilstrækkelige tilbud til borgere med overvægt, herunder mennesker med spiseforstyrrelse, som ikke diagnosticeres. Det blev besluttet, at tilgangen i eksisterende tilbud skal revideres, og at der skal foreligge forslag til nye tilbud/indsatser med henblik på at få knækket kurven med overvægt.
På den baggrund har forvaltningen gennemført en designproces for bedre at forstå, hvordan vi kan udvikle indsatser rettet mod overvægt, som er effektfulde og meningsfulde for borgerne. Samtidig er der gennemført en grundig undersøgelse af den førende forskning indenfor området. Med afsæt i den indsamlede viden er der blevet udviklet et nyt tilbud til mennesker med overvægt, som også inkluderer et tilbud til mennesker med spiseforstyrrelsen BED (Binge Eating Disorder, på dansk kaldet tvangsoverspisning) af let til moderat grad. Det er blevet til tilbuddet ”Ligevægt”. ”Ligevægt” tager afsæt i borgerens centrum og det nye indhold i sundhedsbegrebet i Kolding Kommune.
I tilbuddet ”Ligevægt” er indsatsen baseret på, at et ensidigt fokus på vægttab i sig selv ikke nødvendigvis er løsningen hos borgere, som ikke har yderligere komplikationer i forbindelse med deres overvægt – tværtimod er der bedre resultater forbundet med at øge aktivitetsniveauet hos borgere med overvægt, snarere end at fokusere ensidigt på vægt. Dertil kommer, at overvægt handler om langt mere end blot indtag og (manglende) forbrænding af kalorier. Fysiologiske, hormonelle, og ernæringsmæssige faktorer spiller en stor rolle, og især psykologiske, sociale og samfundsmæssige mekanismer menes at være centrale for, hvorvidt man har et grundlæggende positivt billede af sig selv, trives i sin krop og oplever at kunne fungere godt i sin dagligdag med andre. Derfor er sigtet med det nye tilbud til mennesker med overvægt at øge deltagernes fysiske, sociale og mentale aktivitetsniveau, og at styrke deres trivsel og selvværd.
Målgruppen for tilbuddet er borgere fra 16 år og opefter, som oplever, at overvægt udgør en begrænsning i forhold til fysisk, psykisk og social aktivitet og trivsel. For nogle borgere udfordrer dette også en tilknytning til arbejdsmarkedet.
Sagsnr.: 16/4291
Resumé
Projektkoordinator Johanne Tarpgaard orienterer Handicaprådet om projektet Troldhedestien – mødesteder og oplevelser for alle.
Johanne Tarpgaard deltager i mødet fra kl. 14.00.
Tilføjelse til resumé
Handicaprådet har ønsket status og yderligere orientering om Troldhedestiprojektet. Karen Tønning deltager på rådets møde den 9. maj 2019 fra kl. 14.00.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
De kommende år vil Troldhedestien, med støtte fra Realdania og Kolding Kommune, blive udbygget med nye mødesteder og aktiviteter på den knap 10 kilometer lange strækning fra Fynsvej til Dybvadbro Station.
På baggrund af foranalysen i foråret 2016, samt interviews med såkaldte ”superbrugere” i foråret 2017, er arbejdet med projektet for alvor gået i gang.
Ønsket er at den gamle jernbanestrækning skal være et attraktivt tilbud til alle borgere – også bevægelseshæmmede, svagtseende, psykisk sårbare og socialt udsatte, der ikke bruger området særligt meget i dag.
Målet er, at mødet i det fri skal skabe nye fællesskaber mellem borgere med vidt forskellige forudsætninger.
Beslutning Handicaprådet den 09-05-2019
Karen Tønning deltog under mødet og orienterede omkring projektet.
Handicaprådet tilkendegav et ønske om igen, at blive inddraget i processen, da der har været en oplevelse af et slip i processen. Handicaprådet stiller sig til rådighed i forhold til det videre forløb. Det aftaltes, at repræsentanter fra Handicaprådet bliver kontaktet med henblik på en gennemgang og fremvisning af hele Troldhedestien projektet.
Rådet tog orienteringen til efterretning.
Tilføjelse til sagsfremstilling
Siden sidste orientering til Handicaprådet er Karen Tønning ansat til at varetage Troldhedestiprojektet. På mødet præsenteres Karen for rådet, og hun giver en orientering om, hvad status er på projektet pr. marts 2019.
Beslutning Handicaprådet den 07-09-2017
Orienteringen blev taget til efterretning.
Handicaprådet stiller sig til rådighed i forhold til det videre forløb, og imødeser orientering om det videre projekt.
Sagsnr.: 18/34670
Resumé
Beskæftigelses- og integrationsområdet dækker en pallette af services og ydelser fra virksomhedsservice med bl.a. rekruttering af nye medarbejdere, efter- og videreuddannelse, sprogundervisning, fastholdelse af sygemeldte medarbejdere, den økonomiske forsørgelse, handicappede der skal på arbejdsmarkedet, veteraner og unge over til jobtræning og hjælp til ledige med at finde et arbejde.
For at sætte nye retninger og få et større perspektiv, der både sikrer synergi og sammenhæng for borgerne (borgerens centrum), men også et længere sigte på udvikling er der behov for at arbejde strategisk med det samlede ansvarsområde, som Arbejdsmarkedsudvalget har det politiske ansvar for.
På udvalgets møde i marts 2019 godkendte man nedenstående politikker, som skal være gældende for området fremover:
- Arbejdsliv til alle
- Ungepolitikken – hjælper unge med livsmestering og arbejdsliv
- Politik for kvalificeret arbejdskraft og virksomhedsservice – arbejdsliv der skaber vækst for den enkelte, virksomheder og fællesskabet
- Politik for det rummelige arbejdsmarked – et arbejdsliv til alle mennesker
- Politik for integration og international arbejdskraft- arbejdsliv der integrerer mennesker i Kolding.
Politikkerne er blevet drøftet i Koldings Arbejdsmarkedsråd og internt i Kolding Kommune, og der er indarbejdet kommentarer efterfølgende.
Det foreslås, at de herefter sendes i høring i følgende fagudvalg:
- Børne- og Uddannelsesudvalget d. 10. april
- Social- og Sundhedsudvalget d. 24. april
- Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget d. 24. april
- Byrådet 30. april
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget, Social- og Sundhedsudvalget, Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Byrådet.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
at udvalget sender de nye politikker i høring.
Nyt forslag
Socialdirektøren foreslår,
at høringssvaret er, at det er positivt, at der i arbejdsmarkedsudvalgets 5 politikker generelt sættes fokus på at bringe den enkelte borger i centrum, bringe borgernes kompetencer i spil og skabe rummelighed på arbejdsmarkedet,
at de 5 politikker tages til efterretning,
at de 5 politikker sendes til høring i Handicapråd og Udsatteråd.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 04-04-2019
Godkendt.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-04-2019
Udvalgets høringssvar er;
at det er positivt, at der i Arbejdsmarkedsudvalgets 5 politikker generelt sættes fokus på at bringe den enkelte borger i centrum, bringe borgernes kompetencer i spil og skabe rummelighed på arbejdsmarkedet,
at de 5 politikker tages til efterretning med den tilføjelse, at der i det fremadrettede samarbejde med Arbejdsmarkedsudvalget er fokus på understøttelse af de socialøkonomiske virksomheder,
at de 5 politikker sendes til høring i Handicaprådet og Udsatterådet.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes til temamødet.
Beslutning Handicaprådet den 09-05-2019
Handicaprådet gav udtryk for et ønske om, at der til næste møde gives en uddybning af de emner der er blevet drøftet på mødet, herunder antallet af ny-tilkendegivelser fordelt på alder, samt en orientering om hvor mange førtidspensionister der har et job og hvorvidt de er på den gamle eller nye ordning.
Derudover ønskede Handicaprådet en regelmæssig orientering på politikkerne.
Det aftales, at punktet sættes på Handicaprådets møde den 6. juni 2019 hvor der gøres rede for ovenstående.
Handicaprådet tog herefter orienteringen til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 16/14953
Resumé
På fællesmøde mellem Social- og Sundhedsudvalget, Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget 20. februar 2019 besluttede udvalgene, at forvaltningen skulle udarbejde en handleplan for værestederne, og at denne skulle forelægges udvalgene til godkendelse.
På mødet vil leder af Vækststedet, Savværket og Kulturhuset, Lena Schødt Sørensen, og konsulent Christina Pawsø præsentere udkast til handleplan for værestederne (bilag), herunder, hvordan de næsten 400 borgerfortællinger er blevet omsat til en konkret handleplan for udviklingen af værestederne i Kolding Kommune.
Målet med handleplanen for værestederne er således at skabe en konkret ramme for, hvordan borgernes historier om, hvad der skaber selvværd og sammenhæng for dem, samles i en konkret handleplan med konkrete indsatser, der vil blive arbejdet med.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget, Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget, Handicaprådet (høring), Udsatterådet (høring), Social- og Sundhedsudvalget (godkendelse), Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget (godkendelse).
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at udkast til handleplan for værestederne sendes til høring i Handicapråd og Udsatteråd.
Beslutning Fællesmøde mellem Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-04-2019
Udvalget godkendte, at udkast til handleplan for værestederne sendes til høring i Handicapråd og Udsatteråd.
Beslutning Handicaprådet den 09-05-2019
Kim Hansen deltog under punktet.
Handicaprådet har fokus på faglighed i de tilbud der er. Rådet støtter derfor op om, at der laves en særlig indsats for de unge. Handicaprådet vil med interesse følge det videre forløb, og ser frem til, at der kommer noget mere konkret omkring værestederne.
Rådet tog orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Arbejdet med handleplanen for værestederne har inddraget næsten 400 brugere og medarbejdere fra nedenstående væresteder. Ligeledes har der været inddraget borgere, der ikke pt. er brugere af værestederne, men som kunne være fremtidige brugere (f.eks. borgere fra Ryttermarksvej, Socialpsykiatrisk dagtilbud og Grenen). De væresteder, der har været inddraget i arbejdet med handleplanen, er:
- Pusterummet i Christiansfeld: For borgere med psykiske og sociale sårbarheder
- Savværket i Vamdrup: For borgere med psykiske og sociale sårbarheder
- Vækststedet, Kolding: For borgere med psykiske og sociale sårbarheder
- Kulturhuset, Kolding: For udviklingshæmmede borgere
- Folkekøkkenet, Kolding: For socialt truede borgere, f.eks. udstødte, ensomme, langvarige kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og hjemløse
- Cafe Paraplyen, Kolding: For ensomme borgere uden eller med ringe socialt netværk. Herunder nuværende og tidligere misbrugere, psykisk syge og ressourcesvage borgere
- Cafe Mødestedet, Vamdrup: Et mødested for alle
- De Frie Fugle, Kolding: For borgere der har haft et misbrug af rusmidler eller alkohol eller som er i behandling herfor.
- Regnbuen, Kolding: For borgere med et mangeårigt aktivt stofmisbrug.
Brugerne af værestederne i Kolding Kommune er således meget forskellige. Der er unge, midaldrende og ældre brugere der f.eks. har alkohol- og misbrugsproblemer, psykiske problemer, er hjemløse, er ensomme eller har forskellige funktionsnedsættelser.
I udkast til handleplan for værestederne skitseres konkrete indsatser:
Hvad vil vi fastholde/have mere af?
- At vi bliver endnu skarpere på værestedernes formål.
- Kommende unge brugere, der ikke anvender værestederne i dag, skal ikke ind på værestederne fysisk, men mødes med væresteds-fagligheden.
Hvad vil vi begynde på?
- Mere fokus på den særlige væresteds-faglighed.
- Nyt navn til værestederne der er afstigmatiserende.
- At værestederne tænkes og arbejder mere på tværs.
- At aktiviteterne/tilbud på værestederne er kendetegnet af, at vi gør noget sammen i stedet for at tale om det.
- Mere fokus på midlertidighed og kontinuerlig bevægelse mellem behovet for ansvar og at bidrage samt behovet for periodisk at føle sig fri af forventningspres.
- Mellemstationer mellem uddannelse og ”tabt”.
Hvad vil vi holde op med?
- At inddele i målgrupper efter problemer.
- At alle væresteder har de samme tilbud.
- At tro vi kan vejlede de unge om fremtidens jobs efter nuværende forudsætninger.
Udvalgene vil løbende blive præsenteret for resultaterne af arbejdet med de konkrete indsatser.
Bilag
Sagsnr.: 19/9695
Resumé
Der foreligger 13 tilsynsrapporter fra Socialtilsyn Syds udførte tilsyn med Kolding Kommunes sociale tilbud i 2018.
Tilsynene er gennemført i overensstemmelse med kvalitetsmodellen, som er struktureret ud fra de overordnede kvalitetstemaer, der fremgår af § 6, stk. 2, i lov om socialtilsyn.
Ved driftsorienteret tilsyn vurderer Socialtilsyn Syd, om tilbuddet opfylder kvalitetsmodellens indikatorer og kriterier. Tilrettelæggelsen af driftsorienteret tilsyn tager altid udgangspunkt i de oplysninger, som tilbuddet har fremsendt.
Socialtilsyn Syd fører driftsorienteret tilsyn med tilbud for at sikre, at tilbuddene fortsat har den fornødne kvalitet og opfylder de faglige, økonomiske og organisatoriske betingelser for godkendelse.
Både anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg har til formål at sikre, at tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet, ligesom tilsynsbesøgene er dialogbaserede og kvalitetsudviklende.
Anmeldte tilsynsbesøg kan have et på forhånd fastlagt tema, som tilbuddet forbereder sig på, og Socialtilsyn Syd sender også dagsorden forud for tilsynsbesøget. Efter tilsynsbesøget bearbejdes materialet, og der foretages en vurdering af tilbuddets kvalitet. Vurderingen samles i en tilsynsrapport, som lægges på Tilbudsportalen.
Uanmeldte tilsynsbesøg tilrettelægges altid, så der udvises hensyn til de borgere, der bor i tilbuddet.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget, Handicaprådet (høring)
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at tilsynsrapporterne for 2018 godkendes.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-04-2019
Udvalget godkendte tilsynsrapporterne for 2018 og anerkender de flotte indsatser og arbejde
på institutionerne. Udvalget besluttede, at der fremover, ved godkendelse af tilsynsrapporterne, tilføjes en kommentar med institutionens egne udviklings- og opmærksomhedspunkter.
Beslutning Handicaprådet den 09-05-2019
Anne-Mette Autzen og Marianne Unna deltog under mødet.
Handicaprådet kunne med tilfredshed konstatere, at tilsynsrapporterne ser fornuftige ud.
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Generelt kan det oplyses, at karaktererne på de enkelte sociale tilbud er middel eller derover. Ganske få steder har tilsynet givet en lavere karakter.
I lighed med tidligere har der i 2018 ikke været skærpede tilsyn eller givet påbud på nogle af Kolding Kommunes sociale tilbud.
Lederne fra de respektive driftsområder fremlægger på mødet resultaterne af tilsynsbesøgene samt, hvordan tilsynets anbefalinger vurderes, og hvordan der er arbejdet med dem på de enkelte tilbud.
Bilag
- Tilsynsrapport Ungdomskollegiet
- Tilsynsrapport Rytterskolevej
- Tilsynsrapport Levisonsvej
- Tilsynsrapport Kløvervej
- Tilsynsrapport Kernen
- Tilsynsrapport Kameliahuset
- Tilsynsrapport Grenen
- Tilsynsrapport Gramrolighed
- Tilsynsrapport Brunebjerg
- Tilsynsrapport Bramdrupdam
- Tilsynsrapport Borgmestervej
- Tilsynsrapport Skovvænget
- Tilsynsrapport Center for Senhjerneskade
Sagsnr.: 19/1171
Resumé
Generel orientering til Handicaprådet.
Sagen behandles i
Handicaprådet (orientering).
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 09-05-2019
Orientering fra handicaprådsmedlemmerne og handicapchefen
- Formanden gjorde opmærksom på, at Handicaprådet ønsker at få budget 2020 på næste Handicaprådsmøde den 6. juni 2019.
- Formanden orienterede omkring handicapkørsel og muligheden for at demente kan tilgå denne mulighed.
- Pjecen: ”Kørsel i Kolding Kommune” uddeltes. Der var spørgsmål til hvor pjecen kan tilgås på nettet og i papirform? Dette undersøges.
- Orientering om organisationsændringen pr. 1. april 2019 udsættes til næste møde.
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Orientering fra handicaprådsmedlemmerne og handicapchefen.
- Orientering om organisationsændringen pr. 1. april 2019