Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
24-04-2019 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Social- og Sundhedsudvalget |
Sted: |
Udvalgslokalet |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 18/29023
Resumé
Den 2. januar 2019 trådte lov om forsøg med socialt frikort i kraft. Loven medfører, at borgere med særlige sociale problemer kan visiteres til et socialt frikort. Med frikortet kan borgere tjene op til 20.000 kr. skattefrit pr. kalenderår, uden at indtægten fradrages i forsørgelsesydelser eller andre indkomstafhængige offentlige ydelser, f.eks. kontanthjælp, førtidspension og boligsikring. Det er en forudsætning, at jobbet er ordinært og ustøttet.
Ordningen omkring socialt frikort kører som en forsøgsordning i 2019 og 2020.
Formålet med frikortet er at give de mest udsatte borgere uden for arbejdsmarkedet incitament til og mulighed for at deltage i samfundets fællesskaber, bidrage og opleve værdi i hverdagen.
I nedenstående sag fremgår en kort beskrivelse af ordningen om socialt frikort, samt forslag til den konkrete implementering i Kolding Kommune.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget (4. april) og Social- og Sundhedsudvalget (24. april, til orientering)
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at udvalget drøfter anvendelsen af det sociale frikort, og
at udvalget godkender forslaget til implementeringen af det sociale frikort i Kolding Kommune.
Nyt forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 04-04-2019
Godkendt.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Den 2. januar 2019 trådte lov om forsøg med socialt frikort i kraft. Loven medfører, at borgere med særlige sociale problemer kan visiteres til et socialt frikort. Med frikortet kan borgere tjene op til 20.000 kr. skattefrit pr. kalenderår, uden at indtægten fradrages i forsørgelsesydelser eller andre indkomstafhængige offentlige ydelser, f.eks. kontanthjælp, førtidspension og boligsikring. Det er en forudsætning, at jobbet er ordinært og ustøttet.
Ordningen omkring socialt frikort kører som en forsøgsordning i 2019 og 2020.
Formålet med frikortet er at give de mest udsatte borgere uden for arbejdsmarkedet incitament til og mulighed for at deltage i samfundets fællesskaber, bidrage og opleve værdi i hverdagen. Således kan frikortet anskues som et redskab, der kan medføre øget motivation for borgere på deres vej mod arbejdsmarkedet og tilhørende arbejdsfællesskaber. Et motivationsredskab som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Senior- og Socialforvaltningen gerne vil bringe i spil sammen og anvende så meget som muligt.
Målgruppen for et socialt frikort er, ifølge Socialstyrelsen, borgere med sociale udfordringer. Det kan f.eks. være hjemløshed, et ubehandlet problematisk forbrug af stoffer eller alkohol, en psykisk lidelse eller sårbarhed kombineret med sociale udfordringer, og som opfylder betingelserne for at modtage hjælp eller støtte efter servicelovens afsnit V. Derudover er det en forudsætning, at personerne i målgruppen skal være langt fra beskæftigelse og uddannelse, således at man hverken har været under uddannelse eller haft arbejdsindkomst over 10.000 kr. inden for det seneste år. Ligeledes skal personerne opfylde opholdskravet, hvilket indebærer lovligt ophold i Danmark i sammenlagt ni ud af de seneste ti år.
I det nedenstående skitseres et forslag til implementering af det sociale frikort i Kolding Kommune.
Målgruppe
Med ovenstående formelle målgruppebeskrivelse er frikortet i udgangspunktet relevant for en stor del af de borgere, som ikke er i job eller uddannelse. Eksempelvis en enlig mor med angst og depression, som modtager kontanthjælp og ikke har haft tilknytning til arbejdsmarkedet i flere år. Og da lovgivningen, som tidligere nævnt, er en forsøgsordning i perioden 2019-2020, vil det i første omgang være oplagt med en meget åben tilgang til målgruppen. Med det menes, at der i forbindelse med visitationen ikke laves nogen yderligere afgrænsning end den Socialstyrelsen har meldt ud. Ydermere er det vigtigt igen at fremhæve, at arbejdet som borgerne skal varetage er ordinært og ustøttet, hvilket alt andet lige også bidrager til afgrænsning af målgruppen.
Det forventes, at omkring 60 borgere vil gøre brug af det sociale frikort i forsøgsperioden.
Implementering i praksis
Den overordnede tilgang til implementeringen af det sociale frikort er, at vi møder borgerne, der hvor de færdes – f.eks. på væresteder. Det betyder især, at relevant viden om frikortet skal være til stede blandt de medarbejdere, som er tæt på borgerne, og at visitationen skal være så lettilgængelig og smidig som mulig. Samtidig skal det være let for virksomhederne at ansætte borgere med et socialt frikort.
I praksis medfører det, at:
- Der afholdes en række informationsmøder for relevante ledere og medarbejdere på tværs af de to involverede forvaltninger. Både dem der skal visitere borgernes ansøgning om socialt frikort, og dem der har den daglige kontakt med borgerne.
- Der udpeges en kontaktperson i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som kan agere hotline og være behjælpelig med at svare på spørgsmål og løse eventuelle udfordringer, der måtte opstå.
- Visitationen til et socialt frikort skal baseres på en konkret vurdering af den enkelte borgers situation. For at gøre visitationsprocessen smidig gennemføres der en målgruppevurdering (på baggrund af det foreliggende materiale) af samtlige borgere med henblik på eventuel forhåndsgodkendelse. På den måde kan en visitation hurtigt gennemføres, når interessen opstår – f.eks. blot ved et opkald til myndighedsrådgiver.
- Hvis en borger har interesse i at anvende et socialt frikort, vil der i forsøgsperioden blive lagt op til, at vedkommende selv opsøger relevante virksomheder. Det anbefales dog, at borgere som har behov for hjælp imødekommes med råd og vejledning med hensyn til at finde et godt virksomhedsmatch.
- Jobcenter Kolding tilbyder individuel rådgivning til virksomheder, der ønsker viden om eller står i en konkret situation, hvor et socialt frikort skal i brug. Det medfører eksempelvis, at der gives praktisk vejledning om administrationen af et socialt frikort. F.eks. viden om indberetning, muligheder for udbetaling dag-til-dag via MobilePay eller kontantudbetaling, samt oplysning om at der skal foreligge et ansættelsesbevis, hvis ansættelsen overstiger 8 timer ugentligt.
- Derudover vil Jobcenter Kolding i dialogen med virksomhederne også gøre opmærksom på, at ansættelsen af udsatte med et socialt frikort er en god mulighed for at tage et socialt ansvar. Og at Socialministeriet har udviklet et mærke til de virksomheder, der ansætter udsatte med socialt frikort.
- Ordningen forankres administrativt i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
Hensyn til andre forhold
Med implementeringen af det sociale frikort opstår der en opmærksomhed i forhold til 225-timersreglen. Opmærksomheden går på, at borgere kan blive usikre på brugen af frikortet eller måske helt fravælger det grundet nervøsitet for, om jobcentret vil ophæve fritagelsen fra 225-timersreglen, hvis man f.eks. præsterer 100 timers arbejde. For at imødekomme dette forslås det, at 225-timersreglen adskilles fra brugen af det sociale frikort i forsøgsperioden frem til 2020. Således at nuværende fritagelser ikke ændres på baggrund af arbejde gennemført på det sociale frikort. Derudover skal det fremhæves, at borgere med førtidspension også kan visiteres til et socialt frikort, såfremt betingelserne er opfyldt.
Løbende samarbejde og justering
Ovenstående implementeringsforslag skal ses som et udgangspunkt, der løbende kan justeres i forsøgsperioden. Der vil være tæt samarbejde mellem de involverede forvaltninger samt dialog med andre relevante aktører – eksempelvis Udsatterådet som allerede er blevet præsenteret for rammerne omkring det sociale frikort på et af deres møder.
Derudover vil det naturligvis være relevant at drøfte ordningen med borgere, som er i målgruppen. Alt sammen med det formål at være opsøgende overfor, hvordan ordningen fungerer i praksis i Kolding Kommune. Herunder om der måtte være eventuelle uhensigtsmæssigheder i lovgivningen eller andre input, som vi kan levere videre under og efter forsøgsperioden. Eksempelvis vil det være relevant løbende at følge op på, hvem der faktisk motiveres af det sociale frikort, og hvem der lykkes med at anvende det.
Sagsnr.: 19/9695
Resumé
Der foreligger 6 tilsynsrapporter fra Socialtilsyn Syds udførte tilsyn med Kolding Kommunes sociale tilbud i 2018.
Tilsynene er gennemført i overensstemmelse med kvalitetsmodellen, som er struktureret ud fra de overordnede kvalitetstemaer, der fremgår af § 6, stk. 2, i lov om socialtilsyn.
Ved driftsorienteret tilsyn vurderer Socialtilsyn Syd, om tilbuddet opfylder kvalitetsmodellens indikatorer og kriterier. Tilrettelæggelsen af driftsorienteret tilsyn tager altid udgangspunkt i de oplysninger, som tilbuddet har fremsendt.
Socialtilsyn Syd fører driftsorienteret tilsyn med tilbud for at sikre, at tilbuddene fortsat har den fornødne kvalitet og opfylder de faglige, økonomiske og organisatoriske betingelser for godkendelse.
Både anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg har til formål at sikre, at tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet, ligesom tilsynsbesøgene er dialogbaserede og kvalitetsudviklende.
Anmeldte tilsynsbesøg kan have et på forhånd fastlagt tema, som tilbuddet forbereder sig på, og Socialtilsyn Syd sender også dagsorden forud for tilsynsbesøget. Efter tilsynsbesøget bearbejdes materialet, og der foretages en vurdering af tilbuddets kvalitet. Vurderingen samles i en tilsynsrapport, som lægges på Tilbudsportalen.
Uanmeldte tilsynsbesøg tilrettelægges altid, så der udvises hensyn til de borgere, der bor i tilbuddet.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at tilsynsrapporterne for 2018 godkendes.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Udvalget godkendte tilsynsrapporterne for 2018 og anerkender de flotte indsatser og arbejde på institutionerne. Udvalget besluttede, at der fremover, ved godkendelse af tilsynsrapporterne, tilføjes en kommentar med institutionens egne udviklings- og opmærksomhedspunkter.
Sagsfremstilling
Generelt kan det oplyses, at karaktererne på de enkelte sociale tilbud er middel eller derover. Ganske få steder har tilsynet givet en lavere karakter.
I lighed med tidligere har der i 2017 ikke været skærpede tilsyn eller givet påbud på nogle af Kolding Kommunes sociale tilbud.
Lederne fra de respektive driftsområder fremlægger på mødet resultaterne af tilsynsbesøgene samt, hvordan tilsynets anbefalinger vurderes, og hvordan der er arbejdet med dem på de enkelte tilbud.
Bilag
Sagsnr.: 14/2770
Resumé
Projektet ”Tandpleje for udsatte” blev etableret i 2014 i samarbejde mellem Tandplejen og Jobcentret. Projektet gennemføres i samarbejde med frivillige privatpraktiserende tandlæger, personale fra Økonomisk rådgivning og Tandplejen samt Folkekøkkenet.
I efteråret 2016 blev det konstateret, at der ikke var så stor søgning til projektet længere, hvilket gav anledning til at overveje, om andre grupper kunne få gavn af tandplejetilbuddet.
På den baggrund godkendte både Social- og Sundhedsudvalget og Arbejdsmarkedsudvalget i marts 2017, at gruppen af deltagere blev udvidet. Det har resulteret i, at projektet er udvidet med borgere opsøgt af og henvist via Jobcentret. Samtidig blev konsultationerne rykket til Tandplejens lokaler.
Overtandlæge Chris Holm Christensen giver en status på indsatsen ”Tandpleje for udsatte”.
Tilføjelse til resumé
Social- og Sundhedsudvalget besluttede at genoptage sagen på det kommende møde. Der gives på mødet en redegørelse med fokus på de forskellige økonomiske muligheder for hjælp til tandbehandling.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Nyt forslag
Socialdirektøren og den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 20-03-2019
Social- og Sundhedsudvalget besluttede at genoptage sagen på næste møde med særlig fokus på de økonomiske effekter af ordningen.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Orienteringen blev taget til efterretning med den tilføjelse, at udvalget får en orientering om den kommende informationsindsats om ”Tandpleje til udsatte”.
Sagsfremstilling
I 2014 blev projekt Tandpleje for udsatte etableret i samarbejde mellem Tandplejen og Jobcentret. Projektet blev gennemført i samarbejde med frivillige privatpraktiserende tandlæger, personale fra Økonomisk rådgivning, Tandplejen samt Folkekøkkenet.
Formålet var at fremme udsatte borgeres tandsundhedstilstand. Via opsøgning, rådgivning og støtte har man søgt at gøre det nemmere for udsatte borgere at benytte eksisterende muligheder for tandpleje og tandbehandling.
Konceptet blev ændret lidt i 2017, hvor de åbne konsultationer i Folkekøkkenet blev afløst af faste ugentlige konsultationer i Tandplejens lokaler med henviste borgere fra jobkonsulenter i Jobcentret. De henviste borgere ligger fortrinsvis indenfor gruppen, som kan søge økonomisk støtte til tandbehandling igennem Lov om aktiv socialpolitik. Baggrunden for at vælge denne gruppe er, at de har en realistisk mulighed for at modtage støtte til tandbehandlingen, og at dårlig tandstatus i mange tilfælde opleves som en barriere i forhold til at komme i arbejde.
Der er tidligere udarbejdet en evaluering, som viste, at borgerne benytter tilbuddet og er glade for rådgivningen, selvom lovgivningen opleves som vanskelig at gennemskue. Rapporten viste også, at der er barrierer i form af initial egenbetaling og behov for støtte til at komme afsted. På denne baggrund udleveres der en voucher på 600 kr. til borgerne i projektet til at dække de initiale omkostninger til eftersyn og overslag hos den private tandlæge. Der leveres en opsøgende indsats med opfølgning fra Jobcentret i forhold til at støtte borgerne i at komme videre med forløbet.
Jobcenteret har, siden målgruppen blev udvidet i marts 2017, henvist 63 borgere til rådgivning i Tandplejen (opgjort ultimo januar 2018).
Cirka halvdelen har efterfølgende været ved tandlæge og fået et overslag, og størstedelen heraf er behandlet eller i behandling. Rådgivningen for denne gruppe har fundet sted i Tandplejen på Riis Toft, og er varetaget af tandlægekonsulenterne og økonomisk rådgivning.
I forbindelse med rådgivningen er der, som et forsøg, blevet udleveret en voucher på 600 kr., der har kunnet anvendes ved privat tandlæge for at imødekomme den initiale egenbetaling, idet denne har været oplevet som en barriere for at komme til tandlæge og få den nødvendige tandbehandling.
I kalenderåret 2018 har 88 borgere været til rådgivning i projektet på Sundhedscenter Kolding.
Projektet er godkendt til at fortsætte til midlerne er brugt. Projektets midler benyttes til frikøb af tandlægekonsulenter og betaling af vouchers. Ved afslutningen af budget 2018 var der 299.000 kr. tilbage af den oprindelige bevilling.
Der er samlet stor søgning til projektet, ligesom der blandt de borgere, der er mødt frem, har været et omfattende behov for nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet tandbehandling.
Tilføjelse til sagsfremstilling
På mødet gives en redegørelse for de forskellige økonomiske muligheder for hjælp til tandbehandling ved Chef for Økonomisk Rådgivning, Susanne Nyland. Endvidere deltager Afdelingsleder i Borgerservice Jette Møller og Overtandlæge Chris Holm Christensen.
Sagsnr.: 18/26515
Resumé
Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Karina Lorentzen (F) har anmodet om en redegørelse for klamydia-situationen og forslag til, hvad der kan gøres?
Endvidere ønskes der en redegørelse for forekomsten af andre kønssygdomme; Ved vi hvor vi ligger med antal konstaterede tilfælde blandt unge – og hvilke indsatser har vi?
Tilføjelse til resumé
Forvaltningen har arbejdet med indsatserne i forhold til seksuelt overførte sygdomme med henblik på at reducere forekomsten. Der gives en orientering om de forslag og indsatser, som forvaltningen foreslår, at der arbejdes med fremadrettet.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at forvaltningen gennemgår de indsatser, der er i kommunen, for at bliver klogere på, hvilke indsatser der virker og hvilke der ikke virker. Efterfølgende gives en status for Social- og Sundhedsudvalget samt forslag til ændringer og nye initiativer i de forbyggende indsatser, der har til formål at nedbringe forekomsten af seksuelt overførte sygdomme i Kolding Kommune.
Nyt forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-10-2018
Sagen udsættes til næste møde.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-11-2018
Godkendt.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Seksuelt overførte sygdomme er meget udbredt, især blandt unge i alderen 15-29 år, da 8 ud af 10 tilfælde findes blandt denne aldersgruppe. I 2017 blev i alt 32.737 unge på landsplan testet positive for klamydia, dette er et fald fra 2016 hvor tallet var 34.134.
Klamydia smitter gennem ubeskyttet sex og fra mor til barn ved fødsel. Kun hver fjerde smittede kvinde og hver anden smittede mand har symptomer.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er klamydia den hyppigste seksuelt overførte sygdom i Danmark. Ubehandlede klamydia infektioner kan bl.a. føre til ufrivillig barnløshed.
Ifølge den seneste opgørelse for klamydiatilfælde og antal klamydiatests fra Sundhedsstyrelsen, indtager Kolding Kommune en førsteplads i forekomsten af Klamydiatilfælde blandt de 15 – 29 årige pr. kommune i 2017. Opgørelsen indeholder antallet af diagnosticerede klamydiatilfælde og antal klamydiatests pr. 1.000 borgere i alderen 15 – 29 år fordelt på kommuner.
I Kolding Kommune blev 134 pr. 1.000 15 – 29 årige testet. Der blev konstateret 31,6 klamydiatilfælde pr. 1.000 testede (I alt blev 2.359 15 – 29 årige testet i Kolding Kommunen).
Til sammenligning blev der testet 217 pr. 1000 i København (28,3 pr. 1.000 testet havde klamydia), i Esbjerg blev 132 pr. 1.000 testet (24,4 pr. 1.000 testet havde klamydia) og i Odense 163,2 (26,6 pr. 1.000 testet havde klamydia).
Det har ikke været muligt at få fat i kommuneopdelte tal for øvrige seksuelt overførte sygdomme.
I følge Sundhedsstyrelse er der en halv snes meget forskellige seksuelt overfør bar sygdomme, som varierer i smitsomhed, udbredelse og farlighed:
- Fnat er en ufarlig sygdom, men kræver behandling
- Kondylomer kræver behandling lige som klamydia. Der behandles cirka 12.500 personer årligt for kondylomer, og af disse er ca. 10 procent under 25 år
- Gonoré - siden 2004 er der konstateret en stor stigning i forekomsten af gonoré, og der konstateres årligt 3.500 nye tilfælde
- Syfilis - blev stort set udryddet i Danmark i midten af 1990’erne, men sygdommen er nu atter i stigning, og der konstateres årligt ca. 750 nye tilfælde, hvoraf 98 procent forekommer blandt mænd, der hyppigst er smittet af andre mænd
- HPV-infektion - er meget hyppig og mere end 80 procent af alle seksuelt aktive borgere bliver i løbet af deres liv smittet med HPV. HPV kan udover kønsvorter hos begge køn bl.a. føre til udvikling af forskellige former for kræft.
- Hepatitis B er særligt udbredt blandt indvandrere, intravenøse stofbrugere og mænd, der har sex med mænd. Der registreres årligt ca. 300 tilfælde af kronisk hepatitis.
De seksuelt overførte sygdomme bekæmpes med en forskellige række initiativer i Kolding Kommune:
- I 2017 havde Kolding Kommune et samarbejde med AIDS-Fondet, der har leveret ”Ung-til-ung”- og ”Ung-til-Yngre”-undervisning på folkeskolens ældste årgang samt på Ungdomsuddannelserne.
- Kolding Kommune deltager hvert år i ”Kun med Kondom”-kampagnen. Indsatserne har været på almindelige folkeskoler, specialskole, Ungekontakten, Produktionsskolen, Hansenberg, IBC og CSV.
- I 2016 og 2017, var Kolding Kommune blandt udvalgte kommuner der fik en 2 ½ meter is-penis skulptur foræret af Sundhedsstyrelsen. I 2017 blev denne opstillet til StudieRock.
- I 2018 deltog Kolding Kommune i Studiestartfesten KONTUR med forskellige aktiviteter som ”cock-fighting duel” og ”ram tissemanden” ringspil.
- Hvert år modtager alle ungdomsuddannelser en opfordring til at tilmelde sig ”Kun med kondom”-kampagnen.
- Alle folkeskoler i Kolding Kommune opfordres per mail til at deltage i ”Uge Sex”.
- Ved sundhedsplejens udskolingssamtaler kan seksuel sundhed, og herunder klamydia, indgå som emne.
Tilføjelse til sagsfremstilling
Forvaltningen har arbejdet med et ”eftersyn” på de indsatser, der er, i forhold til forebyggelse af seksuelt overførte sygdomme. Formålet er dels at reducere forekomsten af de seksuelt overførte sygdomme ved oplysning og afbrydelse af smitteveje, dels at forebygge de konsekvenser, som sygdommen medfører, eksempelvis barnløshed.
Forvaltningen foreslår, at der arbejdes med forebyggelsen via forskellige indsatser. Nogle er indsatser, som umiddelbart har kunnet iværksættes. Andre arbejdes der på at iværksætte i løbet af 2019.
Øget fokus på seksuel sundhed, herunder seksuelt overførte sygdomme i dialogen med de unge:
Sundhedsplejen
Sundhedsplejen har udskolingssamtaler med alle 8. klasse elever i kommunen. Her arbejdes der på at øge opmærksomheden og dialogen om seksuel sundhed, herunder seksuelt overførte sygdomme.
Folkeskoler
Forvaltningen vurderer, at der vil kunne vindes meget ved, at alle folkeskoler arbejder systematisk med seksualundervisning. Dette, da det viser sig, at Uge Sex spiller en afgørende rolle, når det handler om at give børn og unge redskaberne til at skabe gode og respektfulde relationer til hinanden som venner, kærester og seksualpartnere. Derfor foreslås det, at alle klassetrin i Folkeskolen tilmeldes Uge Sex og systematisk afholder Uge Sex i uge 6. Her er det muligt at anvende materiale rettet mod emner og klassetrin.
Ungdomsuddannelser
For ungdomsuddannelserne fungerede det godt at have Aids-Fondet til at lave ung-til-ung undervisning. Mange af ungdomsuddannelserne prioriterede at få besøg af Aids-Fondet. Desværre har der ikke været en mærkbar effekt med indsatsen, da Kolding er nummer ét ift. klamydia.
Sundhedsområdet har et samarbejde med (stort set) alle ungdomsuddannelser, og afholder 4 årlige møder med repræsentanter herfra. I dette samarbejde er det muligt at opfordre alle til at tilmelde sig Sundhedsstyrelsens og Sex og Samfunds ”Kun med Kondom” kampagne, der afholdes de tre sidste uger af september.
Forældre
Det overvejes, hvordan forældrene kan inddrages i det forebyggende arbejde – det kan være i form at forældrebreve, når deres børn starter i et bestemt klassetrin, eller når den unge fylder 15 år. Vi ved, sex og seksuel adfærd er vanskelig at tale om for mange, og i nogle kulturer taler man ikke om sex og prævention med sine børn.
Almen praksis
Sundhedsområdet er i dialog med de praktiserende læger om deres forebyggende indsatser i forhold til seksuelt overførte sygdomme via det Kommunalt Lægelige Udvalg.
Stop smitten
Klamydiasmitten har aldrig været højere i Kolding Kommune. Forvaltningen arbejder på at udarbejde en oplysningskampagne rettet mod de unge. Da der tidligere har været kampagner, der tilsyneladende ikke har haft den ønskede virkning, vil forvaltningen foretage fokusgruppe interview med elever og lærere. Interviewene skal ligge til grund for en oplysningskampagne, som evt. udarbejdes med studerende fra Designskolen.
Der arbejdes også på at søge eksterne fondsmidler til kampagnemateriale om seksuelt overførte sygdomme og konsekvenserne heraf. I erkendelse af, at det ikke er lykkedes at nå målgruppen i det oplysningsarbejde, der indtil nu har været, arbejder forvaltningen med at formidle budskabet på andre måder end hidtil.
Bilag
Sagsnr.: 19/10949
Resumé
Oversigt over regnskabsresultat 2018 for Social- og Sundhedspolitik.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren og den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Social- og Sundhedsudvalget besluttede;
- at der afholdes et temamøde, der indeholder en gennemgang af udfordringerne i forhold til forbrugsprocenterne for 2018 og 2019,
- at Implements opdrag til den iværksatte analyse gennemgås,
- at modellen for afrapportering for den løbende udmøntning via Selvværd og Sammenhæng drøftes.
Sagsfremstilling
Bevilling: Socialpolitik
Oversigt over bevillingsudnyttelsen
Drift
Socialpolitik omfatter kommunal sundhedstjeneste, tilbud til børn og unge med særlige behov, tilbud til voksne med særligt behov, støtte til frivilligt socialt arbejde og øvrige sociale formål.
Den samlede bevilling var på 297,236 mio. kr. og realiseret forbrug var på 316,245 mio. kr. Regnskabet udviser et samlet merforbrug på 19,009 mio. kr. som udgøres af 18,916 mio. kr. på serviceudgifter og 0,093 mio. kr. på overførselsudgifter.
Merforbruget på Socialpolitik kan hovedsagelig henføres til følgende områder:
Børn og ungeområdet (ca. -3 mio. kr.)
- Stort udgiftspres på børnehandicap – særligt én sag/særforanstaltning er steget fra 2,5 mio. kr. til 5 mio. kr. pr. år.
Psykiatri- og misbrugsområdet (ca. -8 mio. kr.)
- Udgiftspres særligt i forhold til 5 enkeltsager (ca. -6 mio. kr.)
- Flere stof- og alkoholmisbrugere har modtaget døgnbehandling end forventet (ca. -1 mio. kr.)
- Øgede udgifter til borgere på krisecentre og forsorgshjem (ca. -1 mio. kr.)
Hertil skal lægges et akkumuleret underskud og udgifter i forbindelse med brand på Overmarksgården. Beløbet andrager - 7,5 mio. kr. (tilgodehavende) som indhentes via takstfinansiering/forsikring i 2019/2020 og fremefter.
Sundhedsområdet (ca. 3 mio. kr.)
Samlet set forventes et mindreforbrug på 3 mio. kr.
Bemærkninger til regnskabet.
Overført underskud på - 3,4 mio. kr. og besparelser på tværgående strategiske projekter - 6 mio. kr. Fra årets start var forventedes det, at foranstående kunne realiseres fuldt ud i 2018.
Der har igennem hele året været et udgiftspres på grund af 4 – 5 særligt dyre enkeltsager.
I august 2018 afholdtes en temadrøftelse i udvalget omkring ”tunge sager”.
Der indførtes i september/oktober ansættelsesstop og indkøbsstop m.v.
Området er svært styrbart fordi der er faktorer, som selvstændigt påvirker en udgiftsudvikling. Eksempelvis kan socialt udsatte borgere både have psykiatriske diagnoser og være i et misbrug af alkohol eller stoffer. Det er med til at øge kompleksiteten i opgaveløsningen, herunder at styre og forudsige det økonomiske udfald på området. Derudover er området præget at mange samarbejdsaftaler og refusionsordninger med andre kommuner, regioner og staten samt puljetilskud mv.
Selvværd og sammenhæng har et stort økonomisk potentiale, men processen er mere kompliceret og omfattende end først antaget og effekten kommer senere (et langt træk med stort potentiale) og vi må konstatere, at de initiativer der er iværksat ikke har givet den fornødne effekt endnu.
Der blev på udvalgsmødet i december måned fremlagt en bruttoplan på 20 mio. kr. omkring reduktion af budgetter via omlægning af ydelser ud fra Selvværd og Sammenhæng, samt yderligere 12 mio. kr. på mødet i marts.
Det skal endvidere bemærkes at demografimodellen i Kolding forventes at tilføre området 0,8 mio. kr. i 2019.
Overførsler
På socialpolitik, overførsler, er kun kontante ydelser på Handicapområdet som indeholder merudgiftsydelser og hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste ved forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne, samt merudgifter for voksne med nedsat funktionsevne.
Regnskabet udviser i 2018 et merforbrug på 0,093 mio. kr., som ikke forventes at have en afledt effekt i 2018.
Bevilling: Sundhedspolitik, service
Oversigt over bevillingsudnyttelsen
Drift
Sundhedspolitik omfatter kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning, vederlagsfri fysioterapi, tandpleje, sundhedsfremme og andre sundhedsudgifter.
Den samlede bevilling var på 114,614 mio. kr. og realiseret forbrug var på 111,563 mio. kr.
Det samlede overskud på 3,051 mio. kr. overføres til 2019.
Bevilling: Sundhedspolitik, aktivitetsbestemt medfinansiering
Oversigt over bevillingsudnyttelsen
Drift
Aktivitetsbestemt medfinansiering dækker over betaling til sygehuse.
Regnskabet viser et overskud på 5,565 mio. kr., der overføres til 2019. Efter regnskabsafslutningen er konstateret, at efterregulering vedrørende 2017 på 3,416 mio. kr. henstår på mellemregningskonto. Forholdet berigtiges i 2019 og vil dermed påvirke regnskabsresultatet i 2019.
Området følges tæt hele året og 2018 har været det andet år med aktivitetsbestemt medfinansiering, hvor opfølgningen gennem hele året har vist et forventet forbrug meget tæt på det korrigerede budget. På landsplan er der udfordringer både i forhold til tilgængelighed til data og i forhold til korrekt registrering.
Sagsnr.: 19/6832
Resumé
Ultimo marts 2019 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Socialpolitik, serviceudgifter:
- Regnskabsresultatet for 2019 forventes efter omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng mv. at være tæt på det korrigerede budget på 290.525.000 kr.
- Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt af forudsige den forventede overførsel til 2020, men et foreløbigt skøn er -5 mio. kr.
Socialpolitik, overførsler:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 8.586.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2020.
Sundhedspolitik, serviceudgifter:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 112.857.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2020.
Aktivitetsbestemt medfinansiering
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 362.033.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2020.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren og den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes til temamødet.
Sagsfremstilling
Ultimo marts 2019 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Socialpolitik, serviceudgifter:
- Regnskabsresultatet for 2019 forventes efter omlægning af ydelser ud fra selvværd og sammenhæng at være tæt på det korrigerede budget på 290.525.000 kr. Det korrigerede budget er endnu ikke påvirket af en overførsel fra 2018 til 2019.
- Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt af forudsige den forventede overførsel til 2020, men et foreløbigt skøn er -5 mio. kr.
Socialpolitik, overførsler:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 8.586.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2020.
Sundhedspolitik, serviceudgifter:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 112.857.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2020.
Aktivitetsbestemt medfinansiering
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 362.033.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2020.
Bilag
Sagsnr.: 18/28422
Resumé
I forbindelse med budget 2019 besluttede Social- og Sundhedsudvalget den 29. august 2018, at den pålagte reduktion af serviceudgifter realiseres under Selvværd og Sammenhæng.
Udvalget besluttede, at udvalget månedsvis drøfter status på reduktionen af serviceudgifter under Selvværd- og Sammenhæng.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at status drøftes.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes til temamødet.
Sagsfremstilling
I forbindelse med budget 2019 besluttede Social- og Sundhedsudvalget den 29. august 2018, at den pålagte reduktion af serviceudgifter realiseres under Selvværd og Sammenhæng.
Udvalget besluttede, at udvalget månedsvis drøfter status på reduktionen af
serviceudgifter under Selvværd- og Sammenhæng.
På sidste udvalgsmøde den 20. marts 2019 behandlede udvalget en ny afrapporteringsmodel. Afrapporteringen til dette møde er lavet ud fra denne nye afrapporteringsmodel. Derudover godkendte udvalget den 20. marts 2019, at der igangsattes undersøgelser om omlægninger af tre nye områder ud fra Selvværd og Sammenhæng:
- Støttekontaktperson-ordningen (SKP)
- Butikker drevet som beskæftigelsestilbud
- Koldingborgere i udenbys botilbud
De nye områder er indarbejdet i bilaget. Butikker, drevet som beskæftigelsestilbud, hører alene ind under Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalgets område og behandles derfor ikke i Social- og Sundhedsudvalget.
Bilag
Sagsnr.: 19/3274
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget har på udvalgsmødet 23. januar 2019 drøftet arbejdsmiljøet i Familierådgivningens Afsnit for børn. Social- og Sundhedsudvalget anerkender vigtigheden af et godt arbejdsmiljø, og har derfor bedt forvaltningen om løbende at få en status på arbejdet med arbejdsmiljøet i Afsnit for børn.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at sagen drøftes.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes til temamødet.
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget drøftede på udvalgsmødet 23. januar 2019 arbejdsmiljøet i Familierådgivningens Afsnit for børn. Social- og Sundhedsudvalget anerkender, at et godt arbejdsmiljø er vigtigt, og ønsker derfor at følge indsatsen for et godt arbejdsmiljø i Familierådgivningens Afsnit for børn.
Familierådgivningen er Kolding Kommunes rådgivnings- og støttetilbud til børn, unge og familier, der har brug for særlig hjælp. Familierådgivningen er delt op i to afsnit; Afsnit for børn og Afsnit for unge. Denne sag omhandler de medarbejdere, der arbejder med undersøgelser, iværksættelse af indsatser og opfølgninger i Afsnit for børn.
Social- og Sundhedsudvalget har bedt forvaltningen om at lave status på sygefraværstallene og arbejdet for at styrke arbejdsmiljøet. I denne udvalgssag gives tredje status. Status er vedhæftet som bilag.
Bilag
Sagsnr.: 19/5589
Resumé
Der sættes fokus på implementering af budget note 2 i budget 2019 ”Borgerens Centrum via regelforenkling, mindre bureaukrati og decentralisering”, dette med henblik på et ønske om at højne arbejdsmiljøet, herunder nedbringe sygefraværet.
På Social- og Sundhedsområdet er iværksat nedenstående 5 tiltag, der understøtter intentionerne om at mindske central kontrol og sikre at beslutningerne træffes, der hvor fag- og områdekendskabet er størst.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at budgetnoten drøftes med henblik på konkrete tiltag inden for udvalgets politikområde.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 20-03-2019
Sagen udsættes til næste møde.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes til temamødet.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget og Byrådet har på møder i januar 2019 behandlet sagen ”Budget 2019, fordeling af økonomisk råderum”. Det blev i den forbindelse besluttet, at direktørerne dagsordenssætter budgetnote 2, med henblik på en politisk drøftelse af konkrete tiltag på området.
På Social- og Sundhedsområdet er iværksat nedenstående 5 tiltag, der understøtter intentionerne om at mindske central kontrol og sikre, at beslutningerne træffes, der hvor
fag- og områdekendskabet er størst.
1. Fremtidens myndighed
I 2019 arbejder forvaltningen med projekt ”Fremtidens myndighed”. Formålet med projektet
er at finde ud af, hvordan myndighed og drift, f.eks. på hjemmehjælpsområdet, samarbejder
bedst muligt. Intentionerne i projektet er, blandt andet, at blive klogere på, om den
eksisterende bestiller-udfører-model (BUM) fungerer hensigtsmæssigt, eller om der er andre
måder samarbejdet mellem myndighed og drift kan styres på. Projektet er i en opdagelsesfase, og nogle af løsningsmulighederne kan f.eks. være, om der er bureaukrati
der kan reduceres, om hjemmehjælpernes borgernære kendskab kan spille en anderledes
rolle i myndighedsprocessen, eller hvordan fleksibiliteten og intentionerne med Selvværd
og Sammenhæng bedst muligt kan være udgangspunktet for samarbejdet mellem myndighed
og drift.
2. En tidlig, forebyggende indsats
Borgere, som bor i egen bolig og får brug for støtte i hjemmet, skulle tidligere igennem et større sagsbehandlingsforløb, før hjælpen kunne sættes i gang. Da Serviceloven blev revideret i 2018 fik kommunerne mulighed for at tilbyde borgerne en tidlig og forebyggende indsats (Servicelovens §82). Den mulighed besluttede Social- og Sundhedsudvalget i 2018 at gøre brug af i Kolding Kommune. Den tidlige og forebyggende indsats har færre krav til dokumentation, så sagsbehandleren skal ikke udfylde lige så mange papirer, før borgeren kan starte i et tilbud. I stedet tager sagsbehandleren udgangspunkt i borgerens centrum og har en dialog om, hvad borgeren ønsker, og hvad borgeren oplever at have brug for hjælp til. For borgerne betyder det, at de hurtigere bliver afklaret og at de får et tilbud, som tager udgangspunkt i det, de har brug for og er motiverede for at arbejde med.
Der arbejdes netop nu på at skabe En Indgang på tværs af målgrupper på Social- og Handicapområdet. En Indgang bliver et tilbud, hvor borgerne kan møde op og få fleksibel og hurtig hjælp af et tværfagligt team efter §82.
3. Critical Time Intervention på voksenområdet
Vi ved på socialområdet, at det ofte er svært for borgerne, når de befinder sig i kritiske overgange. Critical Time Intervention (CTI) er en socialfaglig metode, som er udviklet til netop disse situationer. Metoden støtter nemlig borgeren i overgangen til et nyt liv, styrker borgerens samlede livssituation, og understøtter borgeren i at blive mere selvhjulpen. Metoden er evidensbaseret, og den er netop nu ved at blive udbredt på bostøtteområdet til 18-30 årige. Fordi borgeren står midt i en masse forandringer, så kan medarbejderne have brug for en mere fleksibel værktøjskasse og for hurtigt at kunne støtte borgerne i det, der fylder netop nu. Det giver CTI mulighed for og derfor er forventningen, at vi ved at bruge metoden vil kunne give medarbejderne bedre mulighed til at fastholde fokus på borgerens ønsker og livssituation under hele forløbet.
4. Metodefrihed i bostøtten på psykiatriområdet (Servicelovens §85).
Når en borger visiteres til bostøtte efter Servicelovens §85 sker det normalt med indsatsmål, som sagsbehandleren allerede på det tidspunkt har formuleret sammen med borgeren. Det er så de mål, borgeren arbejder på sammen med medarbejderen i §85-tilbuddet. Det er en del af den almindelige sagsbehandlingsmetode på voksenområdet (Voksenudredningsmetoden)
Som en del af Selvværd og Sammenhæng arbejder vi også i §85-tilbuddene med at blive bedre til at tage udgangspunkt i borgerens ønsker og borgerens livssituation. Medarbejderne bruger f.eks. spørgsmål som ”Hvad er et meningsfyldt liv for dig?” og ”Hvad gør dig glad?” som indgang til sammen med borgeren at finde ud af, hvad borgerens mål skal være. Det nye er, at bostøttemedarbejderen må ændre i målene sammen med borgeren under forløbet, uden at skulle sætte en masse administrative ting i gang. I stedet sker det i dialog med sagsbehandleren og sammen med borgeren. Det gør det lettere for medarbejderne at fastholde fokus på borgerens centrum i hverdagen.
5. Slip faglighederne fri
Der er etableret et strategisk samarbejde mellem Sygehus Lillebælt, Sygeplejen og Sundhedsområdet i Kolding Kommune. Samarbejdet har fokus på det, der i Sundhedsaftalen kaldes ”sømløse overgange” og på det gode smidige og meningsfulde forløb for borgeren. Det strategiske samarbejde har ført til en stribe projekter under samleparaplyen ”Slip Faglighederne Fri”. Projekterne er kendetegnet ved praksisnære, ubureaukratiske samarbejdsformer, med udgangspunkt i borgerens centrum.
De forløb, der samarbejdes omkring, har en stor spændvidde – p.t. kan nævnes den ældre medicinske patient, borgere i den sidste fase af livet, borgere med behov for genoptræning og forebyggende indsatser i forhold til rygestop. De forskellige samarbejder og initiativer under ”Slip Faglighederne Fri” vurderes at have positiv effekt både for borgerens oplevelse og udbytte af forløbene.
Note 2: Borgerens Centrum via regelforenkling, mindre
bureaukrati og decentralisering
”Kolding Kommunes bevillingsregler fastlægger, at det stående udvalg delegerer bevillingen til forvaltningsdirektøren, der kan videredelegere inden for egen organisation. De eksisterende bevillingsregler giver dermed den enkelte direktør udstrakte frihedsgrader for at realisere et decentralt ansvar både budgetmæssigt og fagligt.
Det pålægges den enkelte direktør, at sikre, at friheden til at disponere inden for fagområdet øges yderligere med det mål at sikre, at beslutninger træffes der, hvor fag- og områdekendskabet er størst.
Det forventes, at en afledt effekt af en lavere grad af central kontrol og styring vil øge arbejdsglæde, ansvarlighed og trivsel i organisationen med det afledte resultat, at den oplevede borgerservice forbedres.
Redegørelse for øget decentralisering forelægges økonomiudvalget inden udgangen af første kvartal 2019.”
Sagsnr.: 18/4311
Resumé
Der gives en status omkring de særlige psykiatriske pladser, herunder hvad Kolding Kommune betaler for disse.
Tilføjelse til resumé
Forvaltningen har siden møde i Social- og Sundhedsudvalget afsøgt årsagerne til, at borgerne i Kolding Kommune afslår tilbuddet om at benytte de særlige psykiatriske pladser.
Forvaltningen har erfaret, at størstedelen af de borgere, der vurderes i målgruppen for tilbuddet, ikke kan komme i betragtning på grund af visitationskriterierne, eller ikke ønsker at lade sig indlægge.
Forvaltningen vil hjælpe de borgere videre, der lever op til kriterierne, ved, i samarbejde med Regionen, at arbejde med at motivere relevante borgere til at benytte pladserne.
Henvendelsen til KKR om at arbejde for at reducere og ændre kriterierne for benyttelse af pladserne afventer beslutning fra Socialdirektørforum, der på deres seneste møde drøftede hvorvidt Socialdirektørerne i Syddanmark i fællesskab bør henvende sig til Sundheds- og Ældreministeriet.
Tilføjelse til resumé
På møde i Social- og Sundhedsudvalget den 19. marts blev det besluttet, at der rettes henvendelse til KKR om at arbejde for at reducere og ændre kriterierne for benyttelse af de særlige psykiatriske pladser.
Social- og Sundhedsudvalget har modtaget svar af 22. juni 2018 fra KKR, efter at henvendelsen blev behandlet på KKR’ s møde den 19. juni 2018. Svaret er vedlagt som bilag.
Tilføjelse til resumé den 17.09.2018
Siden punktet blev udsat fra Social- og Sundhedsudvalgets møde den 29. august 2018 har Kolding Kommune modtaget vedhæftede notat fra Region Syddanmark. I notatet redegøres kort for etableringen af de 17 særlige pladser i Esbjerg, og at kommunerne i Syddanmark og Region Syddanmark har indsendt et fælles forslag til justering af visitationskriterierne, da regeringen i efteråret 2018 skal drøfte behovet for justeringer af visitationskriterierne til de særlige pladserne.
Tilføjelse til resumé den 24-04-2019
Der er pr. 26. marts 2019 vedtaget nye visitationskriterier til de særlige pladser.
Ændringerne er gældende pr. 1. april 2019. Sundhedsministeren fremsatte den 20. december 2018 lovforslag om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien mv. (psykiatriloven). De foreslåede ændringer er:
1) Præcisering af målgruppen til de særlige pladser på psykiatrisk afdeling
2) En ret for Regionsrådet til at anmode om indstilling
3) Lempelse af visitationskriterierne.
Der gives endvidere en status for brugen af- og økonomien omkring de særlige psykiatriske pladser, som Kolding Kommune betaler til.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-03-2018
Social- og Sundhedsudvalget besluttede,
at der rettes henvendelse til KKR med henblik på at få reduceret samt ændret kriterierne for benyttelse af pladserne,
at det afdækkes hvad årsagen er til, at borgerne afslår tilbuddet om en plads, og hvad der kan hjælpe borgeren videre,
at der fortsat ikke anvendes tvang i forbindelse med benyttelse af pladserne af de særlige psykiatriske pladser.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-04-2018
Social- og Sundhedsudvalget besluttede, at der på vegne af Social- og Sundhedsudvalget sendes et brev til KKR, med henblik på at få reduceret samt ændret kriterierne for benyttelse af pladserne.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 29-08-2018
Sagen udsættes til næste møde.
Tobias K. J. Jørgensen
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 17-09-2018
Social- og Sundhedsudvalget besluttede at sende en skrivelse til Folketingets Sundhedsudvalg, hvori udvalget gør opmærksom på udfordringerne i forhold til brugen og udnyttelsen af de særlige psykiatriske pladser, som Kolding Kommune betaler til.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes til temamødet.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at anvendelse af pladserne drøftes, og forbruget heraf følges tæt.
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at svaret tages til efterretning.
Nyt forslag den 17-09-2018
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at svaret tages til efterretning.
Nyt forslag den 24-04-2019
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Folketinget vedtog den 8. juni 2017 loven om de særlige psykiatriske pladser. I Region Syddanmark oprettes 15 pladser i Vejle pr. 1. marts 2018, hvorfor det ikke har været muligt at henvise borgere endnu. Senere på året suppleres der med 17 pladser i Esbjerg.
Loven blev vedtaget uden at inddrage kommunerne i forhold til af afsøge behovet for pladser, og det har efterfølgende vist sig, at kommunernes indmelding om behov var halvdelen af de pladser, der på landsplan blev vedtaget, skulle oprettes. Kolding Kommune tilkendegav, at behovet var en plads årlig.
Formålet med ophold på de særlige psykiatriske pladser er, at tilbyde en længerevarende behandlings- og rehabiliteringsindsats, for at stabilisere borgerens helbred og forbedre borgerens evne til at mestre sin hverdag, samt at forebygge antallet af voldsepisoder og konflikter, der skaber utryghed blandt øvrige borgere/patienter og ansatte.
Målgruppen for de særlige pladser er/visitationskriterier:
• En særlig gruppe borgere, som har en svær psykisk lidelse
• Har særlige sociale problemer
• Vurderes at være i nærliggende og væsentlig fare for andre og er uforudsigelig i
sin adfærd.
• Har haft gentagende indlæggelser eller en længerevarende indlæggelse
• Opholdet vurderes af afgørende betydning for borgenes behov og vurderes egnet
til at forhindre, at borgeren vil fortsætte sit misbrug, kriminalitet og vold.
Alle kriterierne skal være opfyldt.
Et ophold kan vare mellem tre og seks måneder. Under opholdet kan der anvendes tvang inden for psykiatrilovens rammer.
I forbindelse med visitationen, skal der foretages en samlet vurdering af borgerens udfordringer med misbrug, evt. tidligere eller aktuelle dom(me), risikoen for tilbagefald i kriminalitet, historik af anvendelse af tvang i psykiatrien og magtanvendelse på botilbud inddrages.
Indholdet i tilbuddet er psykiatrisk behandling, misbrugsbehandling, socialfaglig indsatser, beskæftigelse og aktiviteter. Et ophold på de særlige pladser kræver, at borgeren er motiveret for at tage imod behandlingstilbuddet – dvs. skal sige ja til tilbuddet.
Udfordringerne i forhold til brugen af pladserne er bl.a., at denne særlige målgruppe som oftest ikke har nogen sygdomsindsigt, og at de ikke ønsker indlæggelse på psykiatrisk afdeling. De indvilliger ofte ikke i en frivillig indlæggelse, men må indlægges med tvang eller på baggrund af en dom. Brugerne af pladserne ønsker ikke en indlæggelse, som vil begrænse deres frihed, og de har ikke et ønske om ændring i deres misbrug. Borgeren kan ikke indlægges med tvang på de særlige pladser.
Økonomi
Kommunerne har en medfinansiering på 80 procent af udgifterne til pladserne. De særlige pladser koster 1.750.000 kr. pr. år, det vil sige, at den kommunale medfinansiering er 1.400.000 kr. pr. plads pr. år. Kolding Kommunens andel er opgjort til 3.200.000 kr. pr. år (uden modregning af den kommunale DUT). Hvis der er ledige pladser, skal omkostningerne fordeles mellem kommunerne på baggrund af befolkningstal - dvs. alle kommuner kommer til at medfinansiere de særlige psykiatripladser, uanset om de anvender pladserne eller ej. For kommunen kan der også samtidig være en udgift for det botilbud, som borgeren bor i.
Tilføjelse til sagsfremstilling
KKR Syddanmark drøftede på mødet den 19. juni 2018 henvendelsen fra Social- og Sundhedsudvalget.
KKR skriver i svaret til Social- og Sundhedsudvalget, at KKR Syddanmark er meget opmærksom på, at tilpasningen af psykiatripladserne varetages i et samarbejde mellem kommuner og region, således at behovet mødes med det rigtige antal pladser. Dette har KKR Syddanmarks formandskab opfordret til overfor KL.
KKR tilkendegiver i svaret, at det er korrekt, at meget få borgere kan leve op til samtlige visitationskriterier, hvorfor de kan opleves begrænsende. Endvidere skriver de i svaret, at KKR Syddanmark finder det positivt, at der i økonomiaftalen 2019 mellem regeringen og kommunerne tilkendegives, at regeringen vil tage initiativ til at drøfte justeringer af visitationen til de særlige pladser med satspuljepartierne med henblik på at søge Folketingets opbakning til at foretage justeringer, således at visitationen ikke begrænses unødigt.
Tilføjelse til sagsfremstilling den 17-09-2018
Region Syddanmark arbejder videre med den politiske godkendelsesproces vedr. åbningen af 17 særlige pladser som en del af Psykiatrisk Afdeling Esbjerg. Pladserne vil blive etableret trinvist, med åbning af 7 pladser i januar 2019.
Baggrunden for den trinvise etablering af pladser er, at det fra regionens side anerkendes, at kommunerne er bekymrede for, om der er behov for antallet af pladser, og det understreges fra regionen, at ingen har en interesse i, at der står tomme pladser. Dog er Region Syddanmark forpligtet til at oprette alle pladser, medmindre andre regioner ønsker at oprette ekstra pladser.
Der forventes endvidere en justering af visitationskriterierne i efteråret 2018, idet parterne bag økonomiaftalen fra 5. juni 2018 er enige om, at regeringen i efteråret 2018 skal drøfte behovet for justeringer af visitationskriterierne til de særlige pladser, da kriterierne opleves som værende begrænsende i forhold til at kunne visitere alle relevante borgere til pladserne.
Der har været et fælles regionalt-kommunalt arbejde i gang med udarbejdelse af forslag til justering af visitationskriterierne. Det er blevet meldt ind i fællesskab af kommuner og regionen den 17. august 2018.
De primære punkter i den fælles tilbagemelding er:
- Det kriterie, der er den primære udfordring i visitationssammenhæng, er det 1. kriterie om væsentlig fare og uforudsigelig adfærd – for at fastholde, at det handler om forebyggelse, så vil det være centralt, at fokus i kriteriet bliver på konstateret ændring i adfærd i retning af at kunne blive til væsentlig fare
- I Syddanmark er der oplevet udfordringer med borgerens informerede samtykke. Kommuner og region mener dog ikke, at reglen om informeret samtykke skal fraviges. Borgere, der ikke er motiverede, vil ikke opnå den ønskede effekt af indlæggelse
Tilføjelse til sagsfremstilling den 24-04-2019
Sundhedsministeren har den 20. december 2018 fremsat lovforslag om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien mv. (psykiatriloven).
Lovændringen indeholder lempelse af tre af de seks visitationskriterier, og der skal alene ske opfyldelse af i alt fire af visitationskriterierne. Endvidere får Regionsrådet i patientens
bopælsregion mulighed for at anmode visitationsforummet om at udfærdige en indstilling til
en særlig plads. Endelig præciseres det direkte i loven, at børn og unge under 18 år ikke er
omfattet af reglerne om de særlige pladser, og at pladserne kun kan tilbydes til habile patienter, som har givet informeret samtykke hertil.
Lovforslaget stiller blandt andet følgende ændringsforslag:
- Regionsrådet i patientens bopælsregion får ret til at anmode visitationsforummet om en indstilling til en særlig plads. Efter gældende regler er det kun kommunalbestyrelsen i patientens handlekommune, som har denne ret. Det vil dog fortsat være kommunalbestyrelsen i patientens handlekommune, der træffer afgørelse om visitation af patienten til ophold på en af de særlige pladser på psykiatrisk afdeling.
- Tre af de seks visitationskriterier justeres:
- Farlighedskriteriet lempes således, at det fremover vil være tilstrækkeligt at patienten vurderes at være eller i risiko for at blive til fare for andre og uforudsigelig i sin adfærd. Krav om en vis kvalificeret og aktuel fare vil således bortfalde.
- Kriteriet om svær psykisk lidelse lempes således, at det ikke fremover vil være påkrævet, at patienten har fået stillet en endelig diagnose. En formodning om en svær psykisk lidelse vil være tilstrækkelig.
- Fremover skal opholdet vurderes at være det bedst egnede for at imødekomme patientens særlige behov for behandling, rehabilitering og støtte, herunder eventuel misbrugsbehandling. Der vil således ikke længere være krav om, at opholdet på en særlig plads vil have ”afgørende” betydning for patienten.
- Alene fire af de seks visitationskriterier skal være opfyldt.
Lovforslaget blev vedtaget den 26. marts 2019, og lovændringerne trådte i kraft den 1. april 2019.
Status på driften af de særlige pladser i Psykiatrien
Psykiatrisygehuset har siden marts 2018 haft 15 særlige pladser etableret som en del af Psykiatrisk Afdeling Vejle. Regionsrådets besluttede i september 2018 at etablere 17 særlige pladser som en del af Psykiatrisk Afdeling Esbjerg. De første syv særlige pladser åbnede i Esbjerg 1. januar 2019, mens de resterende 10 særlige pladser i Esbjerg forventes at åbne 1. maj 2019. Kolding Kommunes udgifter til pladserne øges i takt med, at antallet af pladser etableres.
Kolding Kommune har i 2018 betalt kr. 1.544.851 til pladserne og benyttet en plads i 10 måneder.
Bilag
Sagsnr.: 17/21392
Resumé
Gæstehuset Vesterløkke består af to midlertidige palliative aflastningspladser for borgere og pårørende, hvor den døende ønsker at dø hjemme. Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af, hvad der tilbydes på de to pladser, og hvem der kan benytte de to pladser jf. bilag.
Kvalitetsstandarderne vil efterfølgende blive udarbejdet som en folder til brug for borgerne.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Social- og Sundhedsudvalget (høring), Ældrerådet (høring) og Seniorudvalget.
Forslag
Socialdirektøren samt den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at forslag til kvalitetsstandard for de to døgnpladser på Gæstehuset Vesterløkke sendes til høring i Social- og Sundhedsudvalget og Ældrerådet.
Beslutning Seniorudvalget den 04-04-2019
Seniorudvalget godkendte,
at kvalitetsstandard for de to døgnpladser på Gæstehuset Vesterløkke sendes i høring, med den redaktionelle ændring, at liggende transport ikke er omfattet af kvalitetsstandarden,
at Region Syddanmark gøres opmærksom på udgifterne til den liggende transport.
Trille Nikolajsen
Karina Lorentzen
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Social- og Sundhedsudvalget havde ingen bemærkninger til kvalitetsstandarden.
Sagsfremstilling
Seniorudvalget og Social- og Sundhedsudvalget besluttede ultimo december 2018, at forvaltningen i samarbejde med Hospicegruppen skulle arbejde videre på placering og organisering af to palliative aflastningspladser for døende borgere og deres familier, der ønsker at dø hjemme. De to pladser er nu etableret som Gæstehuset Vesterløkke, og de er en ny type pladser der blandt andet er udviklet på baggrund af initiativer under En Værdig Død. Det er blivende finanslovsmidler, som har til formål at understøtte kommunernes arbejde med at skabe rammerne for en værdig død for ældre.
Behovet for ophold i Gæstehus Vesterløkke afklares så vidt muligt af sygeplejersken med specialfunktion i palliation, der er tilknyttet de to pladser i Gæstehuset. Denne giver besked til Senior- og Sundhedsrådgivningen om det tilbudte ophold.
Rådgiver i Senior- og Sundhedsrådgivningen træffer efterfølgende afgørelse om opholdet i Gæstehus Vesterløkke og sender en skriftlig og begrundet afgørelse til borgeren.
Sygeplejersken med specialfunktion i palliation og Senior- og Sundhedsrådgivningen anvender kvalitetsstandarderne som grundlag for at bevilge eller give afslag på borgerens ansøgning. Kvalitetsstandarderne skal ses som en ramme, idet det altid vil være en konkret individuel vurdering, der afgør om borgerens ansøgning imødekommes eller der gives afslag.
Ordningen evalueres efter tre måneder.
Bilag
Sagsnr.: 19/8473
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen har i lighed med tidligere år udarbejdet en energiredegørelse, som i detaljer redegør for energiforbruget i de kommunale ejendomme.
Energiredegørelsen giver et overblik over energiforbruget i de kommunale ejendomme i perioden 2015-2018. Forbruget er vurderet i forhold til Energihandlingsplan III, hvori der er fastsat konkrete målsætninger til reduktion af el, vand og varme i 2022.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
at Energiredegørelse 2018 tages til efterretning.
Nyt forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at Energiredegørelse 2018 tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes til det kommende temamøde.
Sagsfremstilling
Energiredegørelsen for 2018 omhandler Kolding Kommunes forbrug af el, vand og varme i kommunens ejede og lejede ejendomme.
Det samlede forbrug er opgjort for perioden 2015-2018 samt opgjort for hvert politikområde i perioden 2016-2018.
Redegørelsen omfatter en vurdering og fremlægning af:
- Mål og planer for energibesparelser i de kommunale ejendomme
- Investeringer i energibesparende tiltag
- Kolding Kommunes samlede forbrug af el, vand og varme
- Forbruget under de enkelte politikområder
- De kommunale ejendommes samlede miljøbelastning
- Den årlige forrentning opnået af investeringer i Energihandleplanen
Redegørelsen udarbejdes med udgangspunkt i Energihandlingsplan III, som løber fra 2015 til og med 2022 og er samtidig en status for reduktion af CO2-emissioner i kommunens ejendomme.
Kolding Kommunes målsætninger for energi- og vandforbrug samt CO2-emissioner for ejede og lejede bygninger:
El-, vand- og varmeforbrug
Mål Energihandlingsplan III:
Varme: Reduktion på 10% i 2022 i forhold til 2015
El: Reduktion på 17% i 2022 i forhold til 2015
Vand: Reduktion på 20% i 2022 i forhold til 2015
Udover de i Energihandlingsplan III opstillede mål for reduktion af forbrug på el, vand og varme, har Kolding Kommune indgået følgende eksterne aftaler:
Klimakommune/Dansk Naturfredningsforening: CO2 Reduktion med 2% om året.
Covenant of Mayors: CO2 reduktion på 20% i perioden 2007-2020.
Status for reduktion af energi- og vandforbrug i forhold til målsætninger (forbrug pr. m²):
Elforbrug:
Det samlede elforbrug er i perioden 2015 til 2018 er faldet med i alt 4,7% til 27,8 kWh/m2.
Der er i 2018 gennemført en del investeringer i elbesparende tiltag, herunder en del konvertering til LED-belysning. Det forventes at det forholdsvise ambitiøse mål for 2022 vil kunne opnås.
Vandforbrug:
Vandforbruget er steget i 2018 med 4,5% ift. 2015, primært på grund af tørken. Såfremt målet om en besparelse på 20% i 2022 skal opnås vil der skulle igangsættes flere vandbesparende tiltag i årene fremover.
Der er i den kommende periode planlagt en optimering af lækagesikring, montering af flere vandbesparende armaturer, samt adfærdskampagner med fokus på vandbesparelser.
Varmeforbrug:
Varmeforbruget er faldet i 2018 ift. 2015 med 0,45%. Varmeforbruget opgives i kWh/m2 og holdes op imod målet for 2022. På grund af øget varmeforbrug siden 2015 er der igangsat flere initiativer, som delvist kan være årsag til at forbruget igen begynder at falde.
CO2-udledning
CO2-belastningen i perioden 2006 til 2018 samt den forventede belastning frem til 2022:
Det forventede CO2-udslip er vurderet i forhold til det forventede energiforbrug frem til 2022. Der er i beregningerne anvendt kendte CO2-tal, herunder blandt andet det forhold at TVIS i midten af 2017 gik over til en næsten CO2-neutral varmeforsyning baseret på flis, som også giver et fald i 2018.
CO2-udledningen via kommunale ejendommes energiforbrug er sammenholdt med de CO2-mål, kommunen har forpligtet sig til gennem Covenant og Mayors (CO2-reduktion på 20 % i årene 2007-2020) og Klimakommune via Danmarks Naturfredningsforening (CO2 reduktion på 2 % om året fra 2007 og indtil 2021). Disse mål gælder dog for hele kommunen, og ikke kun for forbruget i de kommunale ejendomme.
Det samlede CO2-regnskab opgøres i de Grønne Regnskaber.
Forrentning af investeringer i Energihandlingsplanen.
Den årlige forrentning er beregnet ud fra den forventede besparelse i kWh pr. år og i forhold til årets investeringer til energispareprojekter. Energihandleplanen havde i 2018 en forrentning på 10,5 % pr. år eller 928.000 kr. excl. moms i forhold til en investering på 8.819.000 kr. excl. moms.
Investeringsniveau samt tilbagebetalingstid for energiinvesteringer fordelt på el, vand og varme i 2018:
Energiinvesteringer i el | 6.472.600 kr. | tilbagebetalingstid | 8,7 år |
Energiinvesteringer i vand | 187.995 kr. | tilbagebetalingstid | 5,5 år |
Energiinvesteringer i varme | 4.103.018 kr. | tilbagebetalingstid | 8,4 år |
Forventede aktiviteter i 2019:
El:
Planlagte aktiviteter:
- Fokus på ejendomme med særligt højt energiforbrug.
- Fornyelse af belysning (nye armaturer, LED).
- Adfærdskampagne i storkøkkener.
- Adfærdskampagne: Energibesparelser i Børnehøjde.
Vand:
Planlagte aktiviteter:
- Testopsætning af forskellige vandsparearmaturer.
- Forbedrede løsninger til vandalarmer.
- Afprøvning af nudgingprojekt til at afkorte brusebadstider i idrætshaller.
Varme:
Planlagte aktiviteter:
- Fokus på ejendomme med særligt højt energiforbrug.
- Udskiftning til energirigtige vinduer.
- Ny CTS strategi for bedre styring af varmeinstallationer.
- Efterisolering (teknisk, klimaskærm).
Bilag
Sagsnr.: 19/1732
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen har foretaget tilstandsvurdering af kommunes bygninger for perioden 2020-2023.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bygningsvedligeholdelse for Sundhedspolitik 2020-2023 tages til efterretning.
Nyt forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at bygningsvedligeholdelse for Sundhedspolitik 2020-2023 tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes til det kommende temamøde.
Sagsfremstilling
Bygningsvedligeholdelse for perioden 2020-2023 for ejendomme under Sundhedspolitik.
Bilag
Sagsnr.: 19/8473
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen har i lighed med tidligere år udarbejdet en energiredegørelse, som i detaljer redegør for energiforbruget i de kommunale ejendomme.
Energiredegørelsen giver et overblik over energiforbruget i de kommunale ejendomme i perioden 2015-2018. Forbruget er vurderet i forhold til Energihandlingsplan III, hvori der er fastsat konkrete målsætninger til reduktion af el, vand og varme i 2022.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Energiredegørelse 2018 tages til efterretning.
Nyt forslag
Socialdirektøren foreslår,
at Energiredegørelse 2018 tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes til kommende temamøde.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-04-2019
Sagen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Energiredegørelsen for 2018 omhandler Kolding Kommunes forbrug af el, vand og varme i kommunens ejede og lejede ejendomme.
Det samlede forbrug er opgjort for perioden 2015-2018 samt opgjort for hvert politikområde i perioden 2016-2018.
Redegørelsen omfatter en vurdering og fremlægning af:
- Mål og planer for energibesparelser i de kommunale ejendomme
- Investeringer i energibesparende tiltag
- Kolding Kommunes samlede forbrug af el, vand og varme
- Forbruget under de enkelte politikområder
- De kommunale ejendommes samlede miljøbelastning
- Den årlige forrentning opnået af investeringer i Energihandleplanen
Redegørelsen udarbejdes med udgangspunkt i Energihandlingsplan III, som løber fra 2015 til og med 2022 og er samtidig en status for reduktion af CO2-emissioner i kommunens ejendomme.
Kolding Kommunes målsætninger for energi- og vandforbrug samt CO2-emissioner for ejede og lejede bygninger:
El-, vand- og varmeforbrug
Mål Energihandlingsplan III:
Varme: Reduktion på 10% i 2022 i forhold til 2015
El: Reduktion på 17% i 2022 i forhold til 2015
Vand: Reduktion på 20% i 2022 i forhold til 2015
Udover de i Energihandlingsplan III opstillede mål for reduktion af forbrug på el, vand og varme, har Kolding Kommune indgået følgende eksterne aftaler:
Klimakommune/Dansk Naturfredningsforening: CO2 Reduktion med 2% om året.
Covenant of Mayors: CO2 reduktion på 20% i perioden 2007-2020.
Status for reduktion af energi- og vandforbrug i forhold til målsætninger (forbrug pr. m²):
Elforbrug:
Det samlede elforbrug er i perioden 2015 til 2018 er faldet med i alt 4,7% til 27,8 kWh/m2.
Der er i 2018 gennemført en del investeringer i elbesparende tiltag, herunder en del konvertering til LED-belysning. Det forventes at det forholdsvise ambitiøse mål for 2022 vil kunne opnås.
Vandforbrug:
Vandforbruget er steget i 2018 med 4,5% ift. 2015, primært på grund af tørken. Såfremt målet om en besparelse på 20% i 2022 skal opnås vil der skulle igangsættes flere vandbesparende tiltag i årene fremover.
Der er i den kommende periode planlagt en optimering af lækagesikring, montering af flere vandbesparende armaturer, samt adfærdskampagner med fokus på vandbesparelser.
Varmeforbrug:
Varmeforbruget er faldet i 2018 ift. 2015 med 0,45%. Varmeforbruget opgives i kWh/m2 og holdes op imod målet for 2022. På grund af øget varmeforbrug siden 2015 er der igangsat flere initiativer, som delvist kan være årsag til at forbruget igen begynder at falde.
CO2-udledning
CO2-belastningen i perioden 2006 til 2018 samt den forventede belastning frem til 2022:
Det forventede CO2-udslip er vurderet i forhold til det forventede energiforbrug frem til 2022. Der er i beregningerne anvendt kendte CO2-tal, herunder blandt andet det forhold at TVIS i midten af 2017 gik over til en næsten CO2-neutral varmeforsyning baseret på flis, som også giver et fald i 2018.
CO2-udledningen via kommunale ejendommes energiforbrug er sammenholdt med de CO2-mål, kommunen har forpligtet sig til gennem Covenant og Mayors (CO2-reduktion på 20 % i årene 2007-2020) og Klimakommune via Danmarks Naturfredningsforening (CO2 reduktion på 2 % om året fra 2007 og indtil 2021). Disse mål gælder dog for hele kommunen, og ikke kun for forbruget i de kommunale ejendomme.
Det samlede CO2-regnskab opgøres i de Grønne Regnskaber.
Forrentning af investeringer i Energihandlingsplanen.
Den årlige forrentning er beregnet ud fra den forventede besparelse i kWh pr. år og i forhold til årets investeringer til energispareprojekter. Energihandleplanen havde i 2018 en forrentning på 10,5 % pr. år eller 928.000 kr. excl. moms i forhold til en investering på 8.819.000 kr. excl. moms.
Investeringsniveau samt tilbagebetalingstid for energiinvesteringer fordelt på el, vand og varme i 2018:
Energiinvesteringer i el | 6.472.600 kr. | tilbagebetalingstid | 8,7 år |
Energiinvesteringer i vand | 187.995 kr. | tilbagebetalingstid | 5,5 år |
Energiinvesteringer i varme | 4.103.018 kr. | tilbagebetalingstid | 8,4 år |
Forventede aktiviteter i 2019:
El:
Planlagte aktiviteter:
- Fokus på ejendomme med særligt højt energiforbrug.
- Fornyelse af belysning (nye armaturer, LED)
- Adfærdskampagne i storkøkkener
- Adfærdskampagne: Energibesparelser i Børnehøjde
Vand:
Planlagte aktiviteter:
- Testopsætning af forskellige vandsparearmaturer
- Forbedrede løsninger til vandalarmer
- Afprøvning af nudgingprojekt til at afkorte brusebadstider i idrætshaller.
Varme:
Planlagte aktiviteter:
- Fokus på ejendomme med særligt højt energiforbrug.
- Udskiftning til energirigtige vinduer.
- Ny CTS strategi for bedre styring af varmeinstallationer
- Efterisolering (teknisk, klimaskærm)
Bilag
Sagsnr.: 19/1732
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen har foretaget tilstandsvurdering af kommunes bygninger for perioden 2020-2023.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bygningsvedligeholdelse for Socialpolitik 2020-2023 tages til efterretning.
Nyt forslag
Socialdirektøren foreslår,
at bygningsvedligeholdelse for Socialpolitik 2020-2023 tages til efterretning
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes til temamødet.
Sagsfremstilling
Bygningsvedligeholdelse for perioden 2020-2023 for ejendomme under Socialpolitik.
Bilag
Sagsnr.: 18/34670
Resumé
Beskæftigelses- og integrationsområdet dækker en pallette af services og ydelser fra virksomhedsservice med bl.a. rekruttering af nye medarbejdere, efter- og videreuddannelse, sprogundervisning, fastholdelse af sygemeldte medarbejdere, den økonomiske forsørgelse, handicappede der skal på arbejdsmarkedet, veteraner og unge over til jobtræning og hjælp til ledige med at finde et arbejde.
For at sætte nye retninger og få et større perspektiv, der både sikrer synergi og sammenhæng for borgerne (borgerens centrum), men også et længere sigte på udvikling er der behov for at arbejde strategisk med det samlede ansvarsområde, som Arbejdsmarkedsudvalget har det politiske ansvar for.
På udvalgets møde i marts 2019 godkendte man nedenstående politikker, som skal være gældende for området fremover:
- Arbejdsliv til alle
- Ungepolitikken – hjælper unge med livsmestering og arbejdsliv
- Politik for kvalificeret arbejdskraft og virksomhedsservice – arbejdsliv der skaber vækst for den enkelte, virksomheder og fællesskabet
- Politik for det rummelige arbejdsmarked – et arbejdsliv til alle mennesker
- Politik for integration og international arbejdskraft- arbejdsliv der integrerer mennesker i Kolding.
Politikkerne er blevet drøftet i Koldings Arbejdsmarkedsråd og internt i Kolding Kommune, og der er indarbejdet kommentarer efterfølgende.
Det foreslås, at de herefter sendes i høring i følgende fagudvalg:
- Børne- og Uddannelsesudvalget d. 10. april
- Social- og sundhedsudvalget d. 24. april
- Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget d. 24. april
- Byrådet 30. april
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget, Social- og Sundhedsudvalget, Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Byrådet.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
at udvalget sender de nye politikker i høring.
Nyt forslag
Socialdirektøren foreslår,
at høringssvaret er, at det er positivt, at der i Arbejdsmarkedsudvalgets 5 politikker generelt sættes fokus på at bringe den enkelte borger i centrum, bringe borgernes kompetencer i spil og skabe rummelighed på arbejdsmarkedet,
at de 5 politikker tages til efterretning,
at de 5 politikker sendes til høring i Handicapråd og Udsatteråd.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 04-04-2019
Godkendt.
Hamlaoui Bahloul
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-04-2019
Udvalgets høringssvar er;
at det er positivt, at der i Arbejdsmarkedsudvalgets 5 politikker generelt sættes fokus på at bringe den enkelte borger i centrum, bringe borgernes kompetencer i spil og skabe rummelighed på arbejdsmarkedet,
at de 5 politikker tages til efterretning med den tilføjelse, at der i det fremadrettede samarbejde med Arbejdsmarkedsudvalget er fokus på understøttelse af de socialøkonomiske virksomheder,
at de 5 politikker sendes til høring i Handicaprådet og Udsatterådet.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes til temamødet.
Bilag
Sagsnr.: 19/12853
Resumé
Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Karina Lorentzen (F), anmoder i mail den 14. april 2019 om optagelse af følgende sag på dagsorden;
”Det skal undersøges, hvordan Kolding Kommune – evt. i samarbejde med andre kommuner i Trekantssamarbejdet – kan lave en ”lyseblå uge”, der sætter fokus på prostatakræft. Det skal ligeledes undersøges hvilke parter, der kan indgå i et sådant samarbejde, fx cityforeninger, erhvervsliv, NGOer og frivillige foreninger. Formålet er at starte en trend, der kan sætte fokus på den hyppigste kræftform blandt mænd, idet 12 mænd dagligt rammes. Samtidig er det en tabubelagt sygdom, da den kan medføre inkontinens og rejsningsproblemer. Vi har brug for mere fokus på sygdommen, ikke mindst fordi mænd i mindre grad en kvinder er godt til at søge hjælp i tide”.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at sagen drøftes.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes til temamødet.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter, medlemmer af Social- og Sundhedsudvalget.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer
af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer,
punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for
varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet
eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Bilag
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra Social- og Sundhedsområdet.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Sagen udsættes.