Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
22-02-2017 08:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Social- og Sundhedsudvalget |
Sted: |
Udvalgslokalet, 4. etage |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 14/19912
Resumé
På baggrund af henvendelse fra Handicaprådet besluttede Social- og Sundhedsudvalget, at udarbejde en frivillighedspolitik for senior- og socialområdet i Kolding Kommune.
Der er sket sammenskrivning af politikkerne på senior- og socialområdet, og udarbejdet en fælles frivillighedspolitik.
Forslaget til frivillighedspolitik for senior- og socialområdet har herefter været til drøftelse i Handicaprådet og Ældrerådet, først ved et fællesmøde mellem de to råd, og herefter til høring i begge råd.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget besluttede den 21. januar 2015, på baggrund af henvendelse fra Handicaprådet:
- At de gamle politikker på senior- og socialområdet blev sammenskrevet.
- At politikkerne står tydeligt og uafhængig af årstal.
- At sammenskrivningen sker i samarbejde med Handicaprådet og Ældrerådet.
Sammenskrivningen er herefter fremsendt til høring på fællesmøde mellem Handicaprådet og Ældrerådet den 27. april 2016.
Som udgangspunkt var begge råd enige i politikken, men kunne godt tænke sig mere konkrete retningslinjer for udmøntningen af den.
På mødet besluttede rådene, at forslaget skulle sendes i høring på rådenes næstkommende møder i maj måned 2016.
Ældrerådet behandlede forslaget på deres møde den 12. maj 2016.
Handicaprådet behandlede forslaget på deres møde den 19. maj 2016.
Bilag
Sagsnr.: 17/1865
Resumé
På Social- og Sundhedsudvalgets møde den 17. august 2016 blev Rammeaftale 2017 på det specialiserede socialområde og udmelding for borgere med spiseforstyrrelser, godkendt.
Som følge af drøftelsen ønskede udvalget et overblik over indsatser for borgere med overvægt i Kolding Kommune samt på sygehusene i regionen for herigennem at afdække eventuelle udækkede behov.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at der drøftes om der eksisterer de nødvendige behandlings tilbud til mennesker med overvægt, herunder især mennesker, som lider af en spiseforstyrrelse, som ikke diagnosticeres
at der drøftes om der er behov for at revurdere tilgangen i de tilbud, der eksisterer i dag, med henblik på at få knækket kurven med stigende antal af borgere med overvægt.
Sagsfremstilling
På Social- og Sundhedsudvalgets møde den 17. august 2016 blev Rammeaftale 2017 på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet, samt afrapportering for central udmelding for borgere med svære spiseforstyrrelser 2016 i Region Syddanmark, drøftet og godkendt.
I den forbindelse blev det klart, at de spiseforstyrrelser, der anerkendes som behandlingsberettigede, er spiseforstyrrelser, hvor der er en diagnose.
Det er bulimi og anoreksi, samt variationer af disse.
De højt specialiserede indsatser, der eksisterer for svære spiseforstyrrelser, omhandler de to diagnosegrupper (for såvel børn som voksne).
Der er ikke nogen behandling for mennesker med svær overvægt, eller mennesker med tvangsoverspisning (på engelsk Binge Eating Disorder (BED)), i rammeaftalen, idet overvægt ikke er anerkendt som diagnose.
På den baggrund er forvaltningen blevet bedt om at udarbejde et overblik over, hvilke tilbud der er til mennesker med overvægt i Kolding Kommune og i Region Syddanmark med henblik på, at identificere evt. udækkede behandlingsbehov.
Baggrund
Overvægt og særligt svær overvægt er et stigende problem.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er mellem 45% og 47% af den voksne befolkning i Danmark overvægtige, og 13 % lider af fedme.
Siden 1987 vurderes det, at forekomsten af svær overvægt blandt voksne mænd er steget fra 5,6 % til 13,7 %, og blandt kvinder fra 5,4 % til 13,1 %, med den største relative stigning blandt unge i alderen fra 16 til 29 år.
Overvægt er ikke nødvendigvis i sig selv et problem, men overvægt kan medføre social isolation og ensomhed. Svær overvægt og inaktivitet kan medføre forhøjet risiko for at få en lang række sygdomme, for eksempel hjerte- og karsygdomme, type 2-diabetes, depression, oversygelighed og overdødelighed, sammenlignet med mennesker med normalvægt (normalvægt defineres med et BMI indenfor 18,5-24,9).
De bagvedlæggende årsager til overvægt kan være mange, og spektret strækker sig bredt: fra madglæde til det mere konfliktfyldte, hvor det blandt andet handler om psykologi, motivation, paratheden til vægttab og manglende overskud i forhold til at gøre noget ved egen situation. Det kan også skyldes manglende viden om kost og motion, ressourcer samt tvangsoverspisning.
Tvangsoverspisning, og selvskade i den forbindelse, er ikke en anerkendt diagnose i Danmark. Der er derfor ikke indsatser til for eksempel mennesker med tvangsoverspisning.
Mennesker, der lider af tvangsoverspisning vil ofte veksle mellem i perioder at spise langt mere, end de har brug for, og i andre perioder at gå på slankekure. Som følge heraf kan vægten hos mennesker, der lider af tvangsoverspisning, også svinge med helt op til 30-50 kg.
Det vurderes, at cirka 40.000 mennesker i Danmark lider af BED.
I Kolding Kommune er der flere forskellige indsatser for overvægtige borgere. Indsatserne følger primært borgerens diagnoser, det vil sige andre helbredsmæssige grunde end overvægt, for eksempel forestående operation, problemer med knæ, diabetes med mere, hvor vægttab kan bedre disse udfordringer.
Generelt gælder det for de vægttabsrelaterede indsatser, at det primære fokus er på kost og motion, og sekundært på de mentale, sociale og pædagogiske aspekter.
Undtaget herfor er indsatserne ”Store skridt”, samt indsatserne i Team for Spiseforstyrrelser.
”Store skridt” er en indsats rettet mod kommunens ansatte, der har en forebyggende karakter, uafhængigt af diagnose, hvor inklusions-kriterierne blot er et ønske om en eller flere livsstilsændringer.
Indsatserne i Team for Spiseforstyrrelser har i høj grad fokus på de mentale, sociale og pædagogiske aspekter.
Teamets indsatser retter sig mod de 16-40 årige, hvor der enten er mistanke om, eller allerede er en diagnosticeret spiseforstyrrelse. Indsatserne dækker mange aspekter med fokus på det mentale, sociale og pædagogiske, men der støttes også op om, og vejledes i, for eksempel tilberedning af mad og indkøb til planlagte måltider, praktiske gøremål, overblik over økonomi samt guidning i forhold til breve fra offentlige myndigheder, uddannelse, beskæftigelse og fritid samt sociale relationer og netværk.
Fælles for de mere traditionelle indsatser omkring forebyggelse af overvægt ved hjælp at vægttab og motion er, at effekterne ikke er veldokumenterede, og at andelen af overvægtige borgere er stigende. Det samme er antallet er mennesker med spiseforstyrrelser og særlig BED, samtidig med, at der aldrig har været større viden om sundhed og vægttab, end der er i dag.
Bilag
Sagsnr.: 17/1244
Resumé
Medlem af Seniorudvalget, Knud Erik Langhoff, (C), fremsender pr. mail af 4. januar 2017 forslag til dagsordenspunkt på næstkommende møde:
”På baggrund af resultaterne i offentliggjort analyse af Sundheds- og Ældreministeriet, KL og Danske Regioner, vedrørende 2014 og 2015, hvor ventetiden i median dage på genoptræning i Kolding kommune er på 28 dage, anmoder jeg venligst om:
· Redegørelse for, hvor mange median ventedage, der er på genoptræning i Kolding kommune på nuværende tidspunkt.
· Forslag til handlingsplan for nedsættelse af median ventedage på genoptræning til niveau under 10 dage.
Gennemsnitlige median ventedage er i Danmark 14 dage, Haderslev, Sønderborg og Varde er median ventedagene 9.”
Tallene kan læses på dette link:
Tilføjelse til resumé
Sundhedsdatastyrelsens tal for kommunernes genoptræning viser, at Kolding Kommune har ventetider på genoptræning over landsgennemsnittet. Egne tal viser derimod en faldende ventetid i perioden 2010-2016 til en gennemsnitlig beregnet ventetid i 2016 på 14,8 dage henholdsvis 10,4 dage ud fra arbejdsdage. Forskellen i tallene skyldes flere ting:
- Der kan være tilfælde, hvor ventetiden til genoptræning er længere end gennemsnittet. Det kan være i tilfælde af såkaldte ”regimer”. Hvis en borger udskrives med ”regime” betyder det, at han/hun efter lægelig anvisning eksempelvis først må påbegynde genoptræning efter 4 uger. Andre gange ønsker borger at vente på genoptræning.
- Det kan være hårdt at være igennem et sygdomsforløb og sygehusophold, og nogle borgere er udmattede, når de kommer hjem fra sygehus, og ønsker at vente med genoptræning af denne grund.
- Primært, at Kolding Kommune sammen med en række andre kommuner pga. en teknisk fejl i KMD Care ikke leverer de korrekte tal til Sundhedsdatastyrelsen, som er ansvarlig for de officielle tal for kommunernes genoptræning.
Sagen behandles i
Forslag
at sagen drøftes.
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Sundhedsområdet i Kolding kommune modtager dagligt genoptræningsplaner fra sygehuset. Et screenings- og træningsteam vurderer genoptræningsplanens indhold og hvilket team, der skal levere genoptræningen og herunder, om der skal bookes en screeningstid.
I de målrettede bestræbelser på at reducere ventetider og optimere ressourceforbrug har screening af borgere fungeret siden 2014/2015.
Screeningen hos en terapeut skal gøre ventetiden kortere fra modtagelse af genoptræningsplan, til borger får den første ydelse, som en del af sin genoptræning. Et genoptræningsforløb kan foregå som konsulentforløb, holdforløb, samtræningsforløb, individuelt forløb eller en kombination af disse. Terapeuten afgør, hvilket genoptræningsforløb borgeren tilbydes ud fra borgerens ressourcer, kompleksiteten af borgerens problemstilling og borgerens genoptræningsbehov, herunder krav om bestemte lokaliteter for træningen. Borgeren skal tildeles det mindst ressourcekrævende tilbud, som kan opfylde træningsbehovet
Screeningen har desuden vist sig som en meget god optakt til et træningsforløb. Terapeuten kan danne sig et godt overblik over borgers forløb og således optimere forløbet bedst muligt og/eller tage de nødvendige hensyn. Ventetiden er således nedbragt, men også kvalificeret forløbene og mindsket, at borgere udebliver.
Udvikling i ventetid på genoptræning i Kolding kommune 2010-2016
Ventetiderne på genoptræning måles fra den dag, hvor kommunens system modtager den elektroniske genoptræningsplan, hvilket er lig med den dag sygehuset sender den, til den dag borgeren modtager den første ydelse, jf. ovenstående.
Den målrettede indsats med at sikre, at borgeren får tildelt det genoptræningsforløb, som passer til borgerens behov for genoptræning har haft en positiv effekt på ventetiden, som det kan ses nedenfor:
| Beregnet ventetid (SAS*), dage | Beregnet ventetid ud fra arbejdsdag (SAS*), dage | Antal unikke personnumre |
2010 | 28,7 | 20,4 | 2432 |
2011 | 36,2 | 25,8 | 2416 |
2012 | 36,9 | 26,3 | 2491 |
2013 | 19,4 | 13,8 | 2612 |
2014 | 15,8 | 11,3 | 2759 |
2015 | 17,1 | 12,1 | 3112 |
2016 | 14,8 | 10,4 | 3282 |
Figur 1: Udvikling i ventetid på genoptræning 2010-2016 i Kolding kommune
*SAS bruges som Kolding Kommunes ledelsesinformationssystem. I dette tilfælde trækker SAS informationer fra it-systemet KMD Care, hvor henvisninger og udførsel af genoptræningsplaner dokumenteres.
SAS beregningen viser altså en tydelig reduktion i ventetiden på genoptræning i perioden 2010-2016. Samtidig er der over samme periode sket en stigning i antal borgere fra 2432 til 3282.
Tekniske problemer med overførsel af data fra KMD Care til officielle statistikker
I 2016 blev der fra KLs side italesat den udfordring, at de kommuner, der bruger KMD Care, ikke indberetter korrekte data for ventetider på genoptræning. Ventetiden er derfor ikke korrekt i de offentlige statistikker, eftersom der ikke tages højde for f.eks. regimer. Det har været et oplæg fra KLs side at få et kodesystem i omsorgsjournalerne, som kunne tage højde for netop regimer mm., fordi ventetider er fejlbehæftede på landsplan.
Derudover er det uklart på hvilket grundlag de officielle tal for genoptræning overhovedet beregnes, da de kommuner, der anvender KMD Care ikke har kunnet indberette tal pga. en teknisk fejl i snitfladen til den såkaldte SEI snitflade (Statens Serum Instituts Elektroniske Indberetningssystem).
Handleplaner – hvad har Sundhed og træning gjort og vil gøre yderligere
Sundhed og træning, tidligere Træning og rehabilitering, har talt med nogle andre kommuner om problematikken omkring tallene for ventetider. Kommunerne giver også udtryk for, at de ikke kan genkende tallene. Medarbejdere hos sundhed og træning forsøger derfor nu, endnu engang, at få en forklaring fra henholdsvis KMD og Sundhedsdatastyrelsen, hvor tallene stammer fra. Endeligt svar er endnu ikke modtaget.
Siden primo 2016 har afdeling for Sundhed og Træning desuden været i dialog med KMD for at rette op på den manglende korrekte indberetning af data for ventetider på genoptræning i KMD Care til Sundhedsdatastyrelsen via den såkaldte SEI snitflade.
Seneste udmelding fra KMD er, at problemet er løst i næste version som indføres fra efteråret 2017.
Endelig vil der indgås en dialog med regionen om sygehusenes arbejdsgange omkring genoptræningsplaner for bl.a. at finde ud af, om der kan være forskelle i, hvornår genoptræningsplaner registreres som oprettet.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 25-01-2017
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-02-2017
Beslutning Seniorudvalget den 01-03-2017
Sagsnr.: 16/20820
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Med baggrund i drøftelser på Social- og Sundhedsudvalgsmøde har forvaltningen undersøgt, hvilke muligheder der er for anonym rådgivning i forhold til forskellige tabubelagte emner.
Forvaltningen har udarbejdet en oversigt over forskellige telefon-, chat- og rådgivningslinjer, som findes i privat, offentlig og frivillig regi.
Forvaltningen foreslår, at oversigten gøres tilgængelig på www.kolding.dk. Oversigten giver et overblik over forskellige rådgivningsmuligheder, og borgeren kan her ud fra kontakte den relevante rådgivningsinstans.
Af bilaget fremgår de forskellige rådgivningstilbud, herunder hvilke tilbud der er anonyme.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-02-2017
Social-og Sundhedsvalget besluttede:
at det skal være synlig gjort, hvor borgerne kan henvende sig, såfremt borgerne har brug for rådgivning i forhold til forskellige tabubelagte emner,
at listen skal udvides med andre relevante tabubelagte emner, såsom behandling for ludomani, gældrådgivningen mv,
at listen over, hvor borgerne kan henvende sig omkring tabubelagte emner publiceres på Kolding Kommunes hjemmeside og link hertil sendes til såvel til interne som eksterne samarbejdspartnere,
Bilag
Sagsnr.: 17/556
Resumé
Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Lis Ravn Ebbesen (F), anmoder om i mail af 8. december 2016 at følgende punkt sættes på dagsordenen i januar måned 2017:
”SF foreslår på baggrund af en drøftelse i handicaprådet
at der indhentes samtykke fra unge eller deres forældre, der er kendt i handicap eller psykiatri regi, til at videregive oplysninger om handicappets art til Jobcenteret.
Oplysningerne skal sikre en god overgang og undgå unyttige tiltag og forlængelse af målet om at sikre forsørgelse. Det uanset om det hedder uddannelse, job, resurseforløb, flexjob eller pension.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 25-01-2017
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-02-2017
Social- og Sundhedsudvalget besluttede, at forvaltningen pålægges at vurdere om de retningslinjer der er udarbejdet efterleves, og om de er tilstrækkelige til at sikre en sammenhængende indsats for børn og familier.
Sagen genoptages på mødet i maj måned.
Sagsnr.: 17/2596
Resumé
Medlem af Social- og Sundhedsudvalget, Tobias Jørgensen (V), har i mail af 6. februar 2017 sendt følgende punkt til drøftelse i Social-og Sundhedsudvalgets næste møde:
”Værestedet SPACE er stadig et forholdsvis nyt initiativ, men har haft en kæmpe succes fra start, og glæder de rigtig mange unge, der benytter tilbuddet. SPACE er et sted, hvor man som anbragt eller tidligere anbragt kan komme og være "normal" sammen med andre ligesindede. Jeg mener ikke at disse unge mennesker skal repræsenterer "de udsatte", for jeg er overbevist om, at det ikke er det, de unge føler sig, eller ønsker at føle sig som. Min frygt er at en fast plads i Udsatterådet til disse unge, er en fremstrakt hånd til en plads i "offer rollen". Derfor er det mit ønske, at vi drøfter en anden repræsentant for de unge i Udsatterådet, såfremt der er behov for en.”
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsnr.: 16/17063
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter, medlemmer af Social- og Sundhedsudvalget.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet | Deltagere |
Somalisk Sundhedsdag, Sundhedscentret, 25. februar 2017, kl. 11.00-17.00 | |
Temamøde ”At være pårørende i Kolding Kommune nu og i fremtiden”, Innovationsfabrikken, 9. marts 2017 kl. 9.00-13.00. | |
Politisk temadag om fremtidens Rammeaftale, Comwell Middelfart, 9. marts 2017, kl. 12.00-16.00 | |
| |
| |
|
Sagsnr.: 16/17063
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-02-2017
Godkendt.
Sagsnr.: 16/17063
Resumé
Orientering om udvalgt nyt fra social- og sundhedsområdet.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Bilag