Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
08-05-2019 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 15/3662
Resumé
Orientering om planlægningsopgaver og projekter, som Planafdelingen arbejder med.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen om igangværende planlægning tages til efterretning.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 08-05-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Forvaltningen vil på mødet give et overblik og status på planlægningsopgaver og projekter, som Planafdelingen arbejder med.
Derudover vil forvaltningen give et billede af opgavemængden.
Forvaltningen vil også give en orientering om udviklingsplanerne for Munkebo og Skovvejen/Skovvangen i forhold til kommende myndighedsbehandling.
Sagsnr.: 19/11637
Resumé
Forvaltningen fremlægger forslag til tildelingskriterier og prioriteringsemner for landsbybygningsfornyelsesstøtte og Byfornyelse 2019 til Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets stillingtagen.
Byfornyelse og landsbybygningsfornyelsesstøtte er Kolding Kommunens økonomiske redskab til at støtte bygningsnedrivning, skimmelsvampebekæmpelse og renovering af bevaringsværdige bygninger.
Støttemidlerne kommer fra to kilder: statslige landbyfornyelsesmidler og kommunale byfornyelsesmidler. Den statslige landsbyfornyelsesramme til Kolding Kommune er foreløbigt udmeldt til 909.720 kr.
For at fremme sagsbehandlingen anmoder forvaltningen om bemyndigelse til, når de statslige byfornyelsesrammer meldes endeligt ud, at kunne annoncere støttepuljerne jf. kriterier og proces som nævnt nedenfor.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at emner og kriterier for tildeling af landsbybygningsfornyelsesstøtte og Byfornyelse 2019 drøftes og vedtages,
at forvaltningen bemyndiges til at annoncere om Byfornyelse 2019, landsbybygningsfornyelsesstøtte og puljen til nedrivningsstøtte, så snart de statslige tilsagn om landsbyfornyelsesmidler for 2019 kendes,
at der meddeles tilsagn om støtte til bygningsfornyelse til ejendommen:
Stenderupvej 224b, Sdr. Stenderup (forsamlingshus) 376.206 kr.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 08-05-2019
Godkendt med den tilføjelse, at midlerne i Byfornyelse 2019 reserveres til bygninger ud til Jernbanegade med henblik på at støtte op omkring den allerede igangsatte indsats med Bydesignguiden, hvor der på en udvalgt del af Jernbanegade arbejdes med ny belægning og nyt byrumsinventar mv.
Sagsfremstilling
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget vedtog den 31. januar 2018, kriterier for tildeling af byfornyelsesmidler i 2018. På baggrund af de gode erfaringer fra 2018 og de foregående år foreslår By- og Udviklingsforvaltningen at fastholde kriterierne i 2019.
Forvaltningen foreslår desuden, at den vedvarende prioritering i og omkring UNESCO verdensarvsområdet i Christiansfeld fastholdes.
På baggrund af den særlige statslige landsbyfornyelsesstøtteramme foreslås, at der i år reserveres en del af støtten til et særligt fokus på landsbyer (mindre byer med under 4.000 indbyggere) og bygninger i det åbne land.
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget formulerede ved godkendelse af kriterier for Byfornyelse 2018 ønsket om, at forvaltningen ved næste runde byfornyelse vil foreslå særlige indsatsområder i Kolding Bymidte. Forvaltningen foreslår, at ejendomme beliggende i området omfattet af Bydesignguiden prioriteres i Byfornyelse 2019.
Støttekriterier
Det foreslås, at kriterierne fra 2018, bl.a. formuleret ud fra Kolding Kommunes arkitekturstrategi - ud over byfornyelsesloven – fastholdes og lægges til grund for valg af projekter, der støttes med landsbybygnings- og byfornyelsesmidler. Grundlæggende foreslås primært at støtte arbejder på bygningers klimaskærm, dvs. synlige udvendige bygningsarbejder. Kriterierne nedenfor er ikke angivet i prioriteret rækkefølge.
- Bygningens bevaringsmæssige værdi samt projektets karakter i forhold til at bevare eller styrke bygningens bevaringsværdier.
- Projektets gevinst for bygningens nærmiljø og projektets sammenhæng med en evt. beliggenhed i kulturhistorisk miljø.
- Projektets arkitektoniske forbedring af bygningens facadeudtryk, så projektet bliver en visuel gevinst / forskønnelse af helheden.
- Projektets betydning for bygningens energiforbrug.
- Bekæmpelse af fysisk fare og sundhedsfare i bygninger, bl.a. i form af skimmelsvamp og risiko for nedstyrtning af bygning.
I bilag 1 findes en uddybning af begrundelserne for valg af kriterier samt en uddybning af de enkelte kriterier.
Oplæg til proces for landsbybygningsfornyelsesstøttepulje og Byfornyelse 2019.
På Kolding Kommunes budget for 2019 er afsat 1.500.000 kr. til byfornyelse, nedrivningsstøtte og udgifter til bekæmpelse af fugt og skimmelsvamp. Forvaltningen foreslår, at man i 2019 i alt reserverer 450.000 kr. til nedrivningsstøtte og til afholdelse af udgifter i forbindelse med skimmelsvampebekæmpelse i boliger.
Kolding Kommune forventes at modtage et statsligt tilsagn på 909.720 kr. til landsbyfornyelse. Det statslige tilsagn forudsætter medfinansiering fra Kolding Kommune på 50%.
Det giver et samlet budget på 2.409.720 kr. til brug for landsbybygningsfornyelsesstøtte og Byfornyelse 2019.
| Beløb i kr. |
Kilder til støttemidler |
|
Budget 2019, Kolding Kommune | 1.500.000 |
Statslig landsbyfornyelsesramme fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet (ubekræftet) | 909.720 |
Samlet | 2.409.720 |
|
|
Støtteopdeling og tilskud |
|
Landsbybygningsfornyelsesstøtte * | 1.819.440 |
Byfornyelse 2019 * | 340.280 |
Bekæmpelse af fugt og skimmelsvamp | 250.000 |
* Heraf pulje til nedrivningsstøtte (samlet 200.000 kr.)
Forvaltningens erfaring er, at ¾ af nedrivningspuljen ansøges til ejendomme beliggende i områder, der opfylder kriterier omfattet af landsbybygningsfornyelsesmidler, mens resten er i byfornyelsesområder. Denne opdeling indarbejdes i disponeringen af puljemidlerne og fradrages de beløb, der annonceres.
Landsbybygningsfornyelsesstøtte
Folketinget har i 2019 ændret reglerne for byfornyelse, således at de statslige midler prioriteres alene til landsbyer (byer = 4.000 indbyggere) og bygninger i det åbne land. Dvs. at ejendomme i Kolding og Vamdrup ikke kan modtage landsbybygningsfornyelsesstøtte.
Dermed kan støtte til UNESCO verdensarvsområdet i Christiansfeld indeholdes i den statslige landsbyfornyelsesramme.
Da Plan-, Bolig- og Miljøudvalget fordelte Landsbybygningsfornyelsesstøtte II den 6. juni 2018 besluttede udvalget, at forhåndsreservere 376.206 kr. til Sdr. Stenderup Forsamlingshus i landsbybygningsfornyelsesstøtte 2019.
Forvaltningen foreslår, at denne reservation fastholdes, og at beløbet indeholdes i Landsbybygningsfornyelsesstøttepuljen.
Forvaltningen foreslår, at de resterende landsbybygningsstøttemidler reserveres således:
- UNESCO verdensarvsområdet i Christiansfeld: 600.000 kr.
- Landsbybygningsfornyelsespulje: 693.234 kr.
Forvaltningen foreslår, at der annonceres en Landsbybygningsfornyelsespulje på 693.234 kr. og en pulje til UNESCO verdensarvsområdet i Christiansfeld på 600.000 kr.
Prioriterede emner og områder for støtte for landsbybygningsfornyelsesstøttepuljen
Forvaltningen foreslår, at nedenstående emner og geografiske områder støttes:
Huse synligt i det åbne land og i landsbyer
I landsbyer og i det åbne land findes mange bevaringsværdige, ældre, historisk betydende og miljømæssigt vigtige boligejendomme. De repræsenterer en vigtig historie i Kolding Kommune og har også stor betydning for den lokale identitet i deres nærområder. I de senere år har der været en stigende interesse for at bevare den lokale bygningskulturarv og sikre en håndværksmæssig korrekt renovering af gamle bygninger. Samtidig er der en stigende udfordring med at sikre fornuftigt energiforbrug ved og beboelighed af ældre bygninger.
Forvaltningen foreslår, at renoveringsstøtte målrettes ældre ejendomme i landsbyer og synligt beliggende i det åbne land.
Puljen annonceres udover i dagspressen, på kommunens hjemmeside og gennem kommunens landsbysamarbejde.
I 2018 var støttemidlerne målrettet gennem de to puljer Landsbybygningsfornyelse I og Landsbybygningsfornyelse II. Midlerne blev ansøgt til ejendomme fra hele Kolding Kommune -heriblandt 6 forsamlings- og fælleshuse. I alt 25 ejendomme modtog støttemidler. Siden da har forvaltningen modtaget mange forespørgsler på muligheden for at ansøge en lignende pulje i 2019.
Bygningsfornyelsesemner i Christiansfeld
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget besluttede sidste år at reservere 600.000 kr. (brutto) af byfornyelsesmidlerne til at styrke UNESCO-indsatsen i Christiansfeld og løfte oplevelsen af det samlede miljø i verdensarvsområdet i Christiansfeld. Forvaltningen foreslår, at dette fastholdes også for 2019. Det viderefører det ekstraordinære fokus, som har været på bygningsbevaring i Christiansfeld generelt siden 2013.
Udover UNESCO verdensarvsområdet foreslås, at der igen også arbejdes med målrettede byfornyelsesinitiativer på den del af indfaldsvejene, der er beliggende tættest på midtbyen. Det vil både styrke oplevelsen af verdensarvsområdet og dagliglivet i centerbyen Christiansfeld.
Her tænkes i prioriteret rækkefølge på:
- Lindegade
- Kongensgade ved Genforeningspladsen
- Haderslevvej, syd for UNESCO verdensarvsområdet
Byfornyelsesinitiativer langs indfaldsveje til UNESCO verdensarvsområdet.
Formålet er at forbedre bygningernes facadeudtryk og skabe en større æstetisk sammenhæng mellem indfaldsvejene og UNESCO verdensarvsområdet ved at forbedre ankomsten til midtbyen.
Det foreslås, at forvaltningen udvælger byfornyelsesemner på ovennævnte strækninger og med opsøgende arbejde kontakter ejerne for at rådgive om facadeforbedringer med henblik på tildeling af byfornyelsesmidler.
Byfornyelse 2019
Folketingets prioritering af de statslige støttemidler betyder, at byfornyelsesmidler i 2019 er rene kommunale midler. Derfor er puljen i år mindre end tidligere år.
Forvaltningen foreslår, at midlerne i Byfornyelse 2019 prioriteres til ejendomme beliggende i området omfattet af Bydesignguiden. På den måde kan effekten af de kommunale anlægsmidler, der investeres i at styrke gade- og pladsrum i Kolding Bymidte, understøttes med renoveringsprojekter på byens synlige, historiske og betydende ejendomme.
Området der er omfattet af Bydesignguiden.
Forvaltningen foreslår, at der annonceres en Byfornyelsespulje 2019 på 290.280 kr.
Nedrivning af faldefærdige og utidssvarende bygninger
Det foreslås at reservere 200.000 kr. til at yde et tilskud på max. 50% og max 50.000 kr. til omkostningerne ved nedrivning af faldefærdige og utidssvarende bygninger med boliger, både i tilfælde, hvor ejer uopfordret ansøger om støtte, eller hvor forvaltningen finder denne type bygning og går i dialog med ejeren, med henblik på at få bygningen nedrevet.
Forvaltningen foreslår, at forvaltningen - som tidligere år – hvis ikke hele det reserverede beløb på 200.000 kr. ansøges, bemyndiges til at behandle og administrere nedrivningspuljen, da nedrivningsemner også fremkommer uden for den ordinære ansøgningsperiode til landsbybygningsfornyelse og byfornyelse.
Forvaltningen foreslår, at puljen til nedrivningsstøtte annonceres sammen med Landsbybygningsfornyelsesstøtte og Byfornyelse 2019.
Bekæmpelse af fugt og skimmelsvamp
Forvaltningen foreslår, at der særligt for 2019 reserves 250.000 kr. til bekæmpelse af fugt og skimmelsvamp. I det afsatte beløb afholdes udgifter til genhusning af beboere, byggetekniske undersøgelser og uddannelse af medarbejdere.
Fordeling og sagsbehandling
Hvis der ikke modtages tilstrækkeligt med ansøgninger inden for de geografisk afgrænsede områder, vil reservationen tilgå den generelle pulje og kan tildeles til alle ejendomme, der ansøger. Undtaget herfor er statslige landbyfornyelsesmidler, der ikke kan anvendes til ejendomme beliggende i byer med mere end 4.000 indbyggere.
De foreslåede kriterier, emner og områder indstilles, dels ud fra en vurdering af, hvad der er realistisk i forhold til kommunens budget til landsbybygningsfornyelsesstøtte / byfornyelse og dels ud fra, hvorledes tiltagene bedst vil kunne opfylde Kolding Kommunes politikker, strategier og fokusområder. Flere parametre giver mulighed for konkret at vurdere ansøgningerne og give støtte til de projekter, der opfylder flest af de foreslåede kriterier.
For at tilsigte, at flest mulige af de støttede projekter bliver gennemført, foreslår forvaltningen, at ansøgere opfordres til at opdele større bygningsrenoveringer i mindre etaper/delprojekter. Derved er der mulighed for, at der kan ydes større tilskud til de enkelte delprojekter. Og ejerne vil efterfølgende kunne søge et kommende års støttepulje til støtte af de resterende delprojekter.
Af administrative hensyn foreslår forvaltningen, at ansøgte projekter/delprojekter skal have en samlet projektsum på minimum 100.000 kr.
Den videre proces
Når Plan-, Bolig- og Miljøudvalget har drøftet og vedtaget kriterierne, emnerne og områderne for tildeling af støtte, vil forvaltningen annoncere om muligheden for at søge om landsbybygningsfornyelsesstøtte og Byfornyelse 2019 i dagspressen, gennem kommunens landsbysamarbejde og via hjemmesiden www.kolding.dk/byfornyelse.
Det planlægges at annoncere støttepuljerne i mindst 4 uger. Herefter vil forvaltningen gå i dialog med ansøgere, vurdere de indkomne ansøgninger og udarbejde et oplæg til konkret tildeling af støttemidler. Støttefordelingsoplæg planlægges at blive forelagt Plan-, Bolig- og Miljøudvalget til beslutning i august 2019.
Forvaltningen foreslår, at det i 2018 reserverede tilsagn på 376.206 kr. meddeles Sdr. Stenderup Forsamlingshus, Stenderupvej 224b, Sdr. Stenderup straks, så arbejder på bygningen kan påbegyndes.
Bilag
Sagsnr.: 19/8075
Resumé
Forvaltningen har udarbejdet et udkast til perspektivplan for Almind-Viuf. Udkastet er udarbejdet med afsæt i et ønske om at sikre, at området mellem Almind og Viuf er et område, som skal medvirke til at forbinde de 2 byer sammen og ikke bliver adskilt af råstofudgravning.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget godkender udkast til perspektivplan for Almind-Viuf med henblik på, at perspektivplanen skal indgå i den politiske dialog med Region Syddanmark om råstofudvinding ved Almind og Viuf.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 08-05-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har udarbejdet et udkast til perspektivplan for Almind-Viuf. Udkastet er udarbejdet med afsæt i et ønske om at sikre, at området mellem Almind og Viuf er et område, som skal forbinde de 2 byer sammen og ikke bliver adskilt af råstofudgravning.
Området mellem Almind og Viuf er for området vest for Storgaden udpeget som interesseområde i Råstofplan 2016 og området øst for Storgaden er egentlig graveområde, som bliver udvundet nu.
Interesseområde og graveområde
I forbindelse med godkendelse af Råstofplan 2016 blev det besluttet, at Kolding Kommune skulle arbejde med en perspektivplan for området mellem Almind og Viuf, som skulle redegøre for, at området vest for Storgaden ikke skulle anvendes til råstofudvinding, da der var andre interesser i området.
Udkastet til perspektivplanen er et udtryk for at overordnet set, kan der være et potentiale i at arbejde for en øget boligudvikling mellem Almind og Viuf, som kan kombineres med grønne kiler og bevarelse af det åbne landskab.
Perspektivplanen
Der er et særligt forhold mellem Almind og Viuf, da disse 2 byer er beliggende så tæt på hinanden, at de har et naturligt forhold til hinanden, og en udvikling i området skal ses i en sammenhæng. En råstof udgravning vil ikke fremme denne sammenhængskraft og vil heller ikke bidrage til øget bosætning, som Kolding Kommune ønsker.
Det vurderes derudover, at fremtidig byudviklingsretninger ved Almind og Viuf henholdsvis vil være nord for Almind og syd for Viuf.
Dette underbygges især af, at der er en funktionel sammenhæng mellem de 2 byer i forhold til offentlig service, hvor det offentligt udlagte område nord for Almind indeholder Almind-Viuf Fællesskole, børnehave, sportshal og idrætsfaciliteter. Dette område er der stadig fokus på at udvikle for at styrke den funktionelle sammenhæng, bl.a. er der gennemført en haludvidelse og en række tiltag, som kan bidrage til rekreation og sundhed.
Derudover foregår der en naturligt bevægelse på tværs af byerne grundet faciliteter som indkøb og lægehus.
Bilag
Sagsnr.: 19/9274
Resumé
De bevaringsværdige bygninger på Engstien ønskes omdannet til både boliger og erhverv, samtidig med at den nye ejer af ejendommen ønsker at opføre nyt boligbyggeri. I alt påtænkes at etablere ca. 130 boliger.
Lokalplanen og kommuneplantillægget er udarbejdet for at give mulighed for opførelse af nyt byggeri til boliger samt ny anvendelse af den eksisterende bygning til både boliger, erhverv, børneinstitution og foreningsformål.
Forslaget til lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg har været offentligt fremlagt i perioden 20. februar – 20. marts 2019. Ved indsigelsesfristens udløb havde forvaltningen modtaget 6 indsigelser.
Indsigelserne har givet anledning til ændringsforslagene A-C. Ændringerne skal sikre områdets nærmeste naboer mod indbliksgener.
I løbet af offentlighedsperioden har bygherre anmodet om at lokalplanen justeres, således at der vil være mulighed for sokkeludstykning. Ønsket om sokkeludstykning har givet anledning til ændringsforslagene D-E.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at kommuneplantillæg 24 vedtages,
at lokalplan 0025-22 Ved Engstien – et område med boliger og erhverv vedtages med ændringsforslagene A-E som fremgår af sagsfremstillingen.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 08-05-2019
Godkendt med 7 stemmer for og 2 stemmer imod. Imod stemte Benny Dahl (Ø) og Hans Holmer (F).
Sagsfremstilling
Lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg er kategoriseret som en B-lokalplan jævnfør A, B, C kategoriseringen, hvilket betyder, at det er Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, der har kompetence til at træffe beslutning om endelig vedtagelse af lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg.
Et flertal i Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, med undtagelse af Benny Dall (Ø) og Hans Holmer (F), vedtog den 30. januar 2019 at offentliggøre forslaget.
Politiske fokusområder m.m.
En omdannelse af de historiske hospitalsbygninger til boliger og erhverv samt supplering af området med nyt boligbyggeri vil fortætte Koldings bymidte og styrke bosætning og vilkår for byliv i Kolding by.
Genanvendelse af de historiske bygninger er i tråd med arkitekturstrategiens indsatsområde Kulturarv i spil, hvor nye brugere og beboere får glæde af bygninger med høj fortælleværdi og materialekvalitet.
Lokalplanens indhold
Den nye ejer af de bevaringsværdige bygninger på Engstien ønsker at anvende de historiske bygninger til både boliger og erhverv samt at opføre nyt boligbyggeri på ejendommen. I alt påtænkes at etablere ca. 130 boliger.
Oversigtskort der viser lokalplanområdets afgræsning og beliggenhed.
Lokalplanen er udarbejdet for at give mulighed for opførelse af nyt byggeri til boliger samt ny anvendelse af den eksisterende bygning til både boliger, erhverv, børneinstitution og foreningsformål.
Kort, der viser de byggefelter og opholdsarealer, som lokalplanen udlægger
Indsigelser
Forslag til lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg har været offentligt fremlagt i perioden 20. februar – 20. marts 2019. Ved høringsfristens udløb havde forvaltningen modtaget 6 indsigelser.
Indsigelserne kommer fra lokalplanområdets nærmeste naboer; beboere i den østlige ende af Ålykkegade, Ålykkekvarterets Grundejer- og Beboerforening, samt Bovias afdeling på Engstien.
Indsigerne forudser især øgede trafikale udfordringer i området, men også størrelsen af det planlagte byggeri bekymrer særligt de nærmeste naboer. Endelig er der bekymringer for, om det vil give indbliksgener, når der bygges højere end områdets eksisterende bebyggelse.
Temaer for indsigelserne
Bemærkningerne er indenfor følgende temaer
- Trafik
- Parkering
- Indbliksgener
- Skyggegener
- Bygningshøjder og æstetik
- Støjgener
- Refleksion af vejstøj
- Sætningsskader ved byggeri
- Bovias bemærkninger
- Udstykningsmulighed
Ad1 Trafik
Indsigelser
Der er stor bekymring for den trafikale afvikling omkring krydset Ålykkegade – Vestre Ringgade med tilførsel af flere boliger og erhverv i området. Særligt i myldretiden opleves trafikken som kaotisk og der er stor opmærksomhed på en sikker skolevej for elever på Ålykkeskolen. Flere indsigere ønsker, at en udvidelse af krydset gennemføres før der etableres nyt byggeri.
Bemærkninger
I forbindelse med godkendelse af forslag til lokalplanen forelagde forvaltningen et notat, hvori det anbefales at fremskynde planlagt udvidelse af det pågældende kryds. Baggrund for notat er scenarier for lokalplanområdets anvendelse med udgangspunkt i de tilladte etagemeter.
Det er forvaltningens vurdering, at den beskrevne udbygning af krydset vil være tilstrækkeligt til at håndtere de forventede trafikmængder. Projektforslag til udvidelsen af krydset har været behandlet på Teknik- og Klimaudvalgets martsmøde 2019, hvor det er besluttet at udarbejde et ændringsforslag til budget 2020 vedr. krydsudbygningen. Det er vurderet, at der ikke kan stilles krav til bygherre om medfinansiering.
Anbefaling
Indsigelser om de trafikale forhold giver ikke anledning til ændringsforslag til lokalplanen.
Ad2 Parkering
Indsigelser
Indsigere mener ikke at lokalplanen udlægger tilstrækkelig med p-pladser til det antal personer, der vil få deres daglige komme til nye erhverv og boliger. Områdets eksisterende p-pladser benyttes af udefrakommende, som vil lægge yderligere pres på den generelle parkeringssituation, når de fortrænges af nye anvendelser i lokalplanområdet.
Der er i dag allerede problemer ved daginstitutionen på Engstien og parkeringsarealet i Kolding by er presset. Beboerne i området oplever, at udefrakommende parkerer i Ålykkekvarteret. En tilførsel af flere boliger og erhverv, udvidelsen af daginstitutionen samt omdannelsen af Låsbyhøj leder til bekymring om, hvorvidt der er tilstrækkelige parkeringsmuligheder.
Bemærkninger
De almindelige parkeringsnormer fra kommuneplanen er fulgt, således at der i lokalplanen udlægges 1 p-plads pr. bolig, 1 p-plads pr. 100 m2 offentlige formål og 1 p-plads pr. 50 m2 erhverv og forening. Derudover giver lokalplanen mulighed for, at en del af pladserne kan dobbeltudnyttes. Det er vurderet, at dette er muligt, da fordelingen af boliger og erhverv i området betyder, at belastningen på parkeringsarealet er fordelt over døgnet. Parkering til erhverv vil være mest belagt i dagtimerne, mens parkering til boligerne vil være mest belagt uden for almindelig arbejdstid.
Lokalplanen fastlægger den maksimale dobbeltudnyttelse til 35%. Under udarbejdelse af lokalplanen har bygherre ønsket at dobbeltudnytte op til 50% af pladserne, mens forvaltningens trafikfaglige vurdering var, at maksimalt 25% af pladserne kan dobbeltudnyttes.
Opstribning af p-plads ved Under Egen i foråret 2019 vil optimere brugen af arealet, som fremadrettet kan rumme 90 biler. Forvaltningen vurderer ikke, at der er behov for yderligere regulering af fortovsparkering i Ålykkekvarteret.
Kolding Kommune har i første kvartal 2019 fået udarbejdet en grundig analyse af parkeringsforholdene i Kolding bymidte. Analysen kortlægger udbud og efterspørgsel på parkering i byen, og tager også områdernes anvendelse i betragtning, så der for eksempel kan medregnes dobbeltudnyttelse der, hvor det giver mening. I forlængelse af analysen skal der tages stilling til, om der skal opføres parkeringshuse i Kolding by, som kan hjælpe til at løse parkeringsbehovet omkring bymidtens arbejdspladser og handelsområder.
Anbefaling
Indsigelser om parkering giver ikke anledning til ændringsforslag til lokalplanen.
Ad3 Indbliksgener
Indsigelser
De nærmeste naboer er bekymrede for indbliksgener fra vinduer, altaner og tagterrasse på byggeriet, som kan blive op til 5 etager og ligger nær deres huse og haver.
Bemærkninger
Der vil generelt være en påvirkning af nærmeste nabo, når der kan bygges op til 5 etager. Indbliksgener fra vinduer, altaner og terrasser kan dog undgås ved at tilføje bestemmelser i lokalplanen.
Opholdsarealer på terræn ved det mulige nye byggeri i byggefelt B1 vil ligge i kote 14-15. Ålykkegade 1, som er nærmeste nabo, ligger i kote 17, mens den tilhørende have ligger i kote 16. Der vil derfor ikke være indbliksgener fra opholdsarealer på terræn til de eksisterende naboejendomme.
Anbefaling
Der tilføjes bestemmelser i lokalplanen, der sikrer
- at der ikke kan være vinduer eller altaner direkte mod nabohuse (vestvendt facade i B1 nord)
- at altaner nær nabohuse afskærmes, således at indblik undgås
- at tagterrasser trækkes tilbage fra tagkant eller afskærmes, således at indblik undgås jf. ændringsforslag A-C.
Ad4 Skyggegener
Indsigelser
De nærmeste naboer er bekymrede for skygge fra byggeri op til 5 etager.
Bemærkninger
Byggeri i byggefelt B1, som ligger langs med Ålykkegade, kan opføres i op til 5 etager. Byggefeltet ligger øst for de eksisterende boliger på Ålykkegade. Der kan falde skygge i haver og på huse hos de nærmeste naboer i morgen og formiddagstimerne.
Det vurderes, at alle haver på Ålykkegade vil være fri af skyggen fra B1 fra omkring kl 10, hele året rundt. Der vurderes derfor ikke at være væsentlige skyggegener for naboerne på Ålykkegade. (Vurderingen er udarbejdet af forvaltningen ved brug af et simpelt soldiagram)
Anbefaling
Indsigelse om skyggegener giver ikke anledning til ændringsforslag.
Ad5 Bygningshøjde og æstetik (hensyn til sygehuset)
Indsigelser
Indsigere frygter, at de nye etagebyggerier vil blive meget dominerende og ”drukne” det gamle sygehus.
Rammer for materialer til bebyggelse er for fleksible. Indsigere udtrykker bekymring for etablering af tagterrasser, kviste og altaner på det gamle sygehus, og hvilken betydning det vil få for bygningens samlede fremtræden.
Bemærkninger
Det vurderes, at facadeforløbet mod Vestre Ringgade bliver harmonisk. Sygehuset kommer til at indgå i en ny sammenhængende facadeprofil som en del af bybilledet langs Vestre Ringgade. Der er i planlægningen arbejdet med en fælles facadelinje samt tilpasning af bygningshøjder og materialer, for at sikre en god sammenhæng mellem nyt og gammelt.
Lokalplanens bestemmelser om det bevaringsværdige sygehus er de samme som i den gældende lokalplan. Der gives således ikke friere rammer for omdannelse af det bevaringsværdige sygehus med vedtagelse af lokalplan 0025-22.
Anbefaling
Indsigelser om æstetik og hensyn til sygehuset giver ikke anledning til ændringsforslag.
Ad6 Støjgener (tog)
Indsigelser
Det er ikke muligt at overholde vejledende grænser for togstøj på alle de udendørs opholdsarealer. Indsiger mener ikke, at lokalplanen i tilstrækkelig grad argumenterer for, hvorfor dette kan accepteres.
Bemærkninger
Det er vurderingen, at den periodevise togstøj ikke generer på samme måde som den mere konstante vejstøj. Togstøj bør afskærmes tæt på sporene, for at få en gavnlig virkning for hele Kolding.
Anbefaling
Indsigelser om togstøj giver ikke anledning til ændringsforslag.
Ad7 Refleksion af vejstøj mod Ålykkegade
Indsigelser
Beboere på Ålykkegade er bekymrede for, om ny bebyggelse langs Ålykkegade vil reflektere vejstøj op ad gaden.
Bemærkninger
Hvordan støj fordeler sig langs en facade afhænger af flere forhold, herunder facadens materialer og udformning. Vejstøjen fra Vestre Ringgade bevæger sig i dag uhindret mod ejendommene på Ålykkegade – både til gadefacaden og til havesiden. I fremtiden vil et nyt muligt byggeri på hjørnet af Vestre Ringgade skærme store dele af området vest for ny bebyggelse mod vejstøj – antageligt den støj, der bevæger sig langs havesiderne på de eksisterende ejendomme. Lydens udbredelse vil formentlig også i ukendt omfang ændres på gadesiden, men en nærmere afklaring heraf vil kræve nøjagtige simuleringer af støjens bevægelse. Sådanne beregninger forudsætter detaljeret viden om facadens udformning, som ikke er til rådighed på planlægningsniveau, hvor byggeriet endnu ikke er projekteret.
Anbefaling
Skal sagen afklares til bunds, kræves detaljerede støjsimuleringer, som det ikke er normal praksis at udføre i planlægningen. De forudsætter detaljerede data og kræver specifik viden om de nye bygningers udformning. Forvaltningen anbefaler ikke at disse analyser kræves og foreslår, at indsigelsen ikke giver anledning til ændringsforslag.
Ad8 Sætningsskader ved byggeri.
Indsigelser
De nærmeste naboer er bekymrede for sætningsskader på deres huse i forbindelse med byggeri.
Bemærkninger
Vibrationer og andre gener i forbindelse med byggeri er ikke noget der reguleres med lokalplanen, men der er anden lovgivning der gælder på området. For vejledning herom kontaktes By- og Udviklingsforvaltningens miljøområde, Afdelingen for industrimiljø.
Anbefaling
Indsigelser om sætningsskader giver ikke anledning til ændringsforslag.
Bovias afdeling på Engstien bemærker desuden
At der ikke ønskes sti på Bovias ejendom
Lokalplanen udlægger en sti i lokalplanområdets sydlige del, som bl.a. er tænkt, som adgang til børnehaven. Stien er ikke udlagt på Bovias ejendom, da Bovias ejendom er udenfor lokalplanområdet.
I lokalplanen er dog anvist en sti tilslutning fra Bovias ejendom. Stiadgang er dog vist som en mulighed fra Bovias ejendom. Der skal naturligvis være en nærmere dialog mellem de to ejere, for at en sådan adgang kan etableres.
At der ikke ønskes dispensation for å-beskyttelsen
Der er foretaget en faglig vurdering iht. å-beskyttelseslinjen, som bl.a. forholder sig til eksisterende byggeri langs åen, herunder Bovias eget byggeri. I lokalplanen er indarbejdet de vilkår, der er beskrevet i det udarbejdede udkast til dispensation fra å-beskyttelseslinjen. Lokalplanen sikrer, sammen med den forventede dispensation, at skrænten og åbrinken fastholdes med beplantning og natur som eksisterende.
At der ønskes afholdt en arkitektkonkurrence for områdets nye bebyggelse
Det er op til den private bygherre, hvorvidt der ønskes afholdt en arkitektkonkurrence for området.
Ad10 Udstykningsmuligheder
I løbet af offentlighedsperioden har bygherre anmodet om, at lokalplanen justeres, således at der vil være mulighed for sokkeludstykning.
Forvaltningen har vurderet, at dette kan ske med få justeringer i planen, som kun har formel betydning. Ønsket kan således imødekommes med ændringsforslagene D-E.
Ændringsforslag
Ændringsforslag | Fra | Til |
A
| Ny bestemmelse i §7 | Ingen altaner eller vinduer mod naboer på Ålykkegade |
B
| Ny bestemmelse i §7 | Tagterrasse i byggefelt B1 trækkes tilbage fra kant mod naboer |
C | Ny bestemmelse i §7 | Sydvendte altaner i byggefelt B1, som kan give indbliksgener mod Ålykkegade, afskærmes |
D – på side xx | Ny bestemmelse i §7 | ”Tilladte bygningshøjder gælder uanset afstand til skel” |
E – på side xx
| til § 5.2 tilføjes | ”…og afsluttes med en vendeplads” |
Udover de beskrevne ændringsforslag A-E vil forvaltningen inden planens offentliggørelse gennemføre mindre, redaktionelle ændringer i lokalplanen.
Udbygningsaftale
Ved behandling af forslaget til lokalplan 0025-22, den 30. januar 2019, blev forvaltningen pålagt at undersøge muligheden for en udbygningsaftale i forbindelse med lokalplanen. Det er vurderet, at der ikke kan stilles krav til bygherre om medfinansiering. Derudover har bygherren ikke frivilligt tilbudt at bidrage til udbygningen af områdets infrastruktur, som indgåelse af en udbygningsaftale kræver. Der er derfor ikke indgået en sådan aftale. Teknik- og Klimaudvalget har på martsmødet 2019 besluttet, at krydsudbygningen skal indgå i budgetforhandlingerne for budget 2020 via et ændringsforslag.
Bilag
Sagsnr.: 19/6535
Resumé
Vester Nebel Menighedsråd ønsker at opføre et sognehus ved Vester Nebel Kirke. Af hensyn til helhed og fredninger omkring kirken foreslås nybyggeriet placeret på en del af den nuværende parkeringsplads. Parkeringspladsen tillades ikke bebygget i det nuværende plangrundlag, så der er udarbejdet forslag til en ny lokalplan.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslag til lokalplan 0641-71 0000-00 Ved Vester Nebel Kirke – et område til offentlige formål sendes i offentlig høring i 4 uger,
at afgørelsen om ikke at udarbejde en miljøvurdering af planforslaget offentliggøres samtidig.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 08-05-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Lokalplanen er kategoriseret som en B-lokalplan jævnfør A, B, C kategoriseringen, hvilket betyder, at det er Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, der har kompetence til at træffe beslutning om, at planforslaget sendes i offentlig høring.
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget vedtog den 15. august 2018 synopsis for udarbejdelsen af lokalplanen. Det foreliggende forslag til lokalplan er udarbejdet ud fra de principper, der fremgår af synopsis.