Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
22-02-2018 10:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Ældrerådet |
Sted: |
Nicolaiplads 6 - mødelokale stuen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 18/360
Resumé
Formanden for Ældrerådet giver på mødet orientering om udvalgt nyt for Ældrerådet.
- Fællesmøde med Seniorudvalget og Ældrerådet den 30. januar 2018
- Deltaget i HK-seniormøde omkring fremtidsfuldmagter
- Deltage i formand/næstformandsmøde i Danske Ældreråd.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Beslutning Ældrerådet den 22-02-2018
Mødet med Seniorudvalget forløb godt og varsler om godt samarbejde.
Ældrerådets formand har holdt møde med Ældre Sagen vedr. bisidder.
Ældrerådets formand har deltaget i HK-seniormøde omkring fremtidsfuldmagter.
Orientering taget til efterretning.
Sagsnr.: 18/3080
Resumé
Orientering og information fra Ældrerådets medlemmer fra pleje- og aktivitetscentre mv.
- Seniortræf 2018
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Sagsnr.: 14/115
Resumé
Orientering fra Ældrerådets bisiddere.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Sagsnr.: 14/115
Resumé
Ældrerådet anmoder om en orientering om kommunikation til borgere og pårørende fra Senior- og Sundhedsrådgivningen ift. bisidderordningen.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Sagsnr.: 16/5167
Resumé
Kolding Kommunes Tilgængelighedsstrategi 2018-21 (Fysisk tilgængelighed i de offentlige rum) blev vedtaget i december 2017.
Som en del af denne, ønskes et borgercentreret afsæt for at opprioritere tilgængelighed i kommunen.
I budgetforhandlingerne for 2018-2021 er der afsat 250.000 kr. årligt til at styrke konkret borgercentreret tilgængelighed. Det foreslås, at der en gang årligt sker en prioritering af, hvordan de 250.000 kr. anvendes.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at forslag til arbejdsgang for prioritering af tilgængeligheds-praj sendes i høring i Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Handicaprådet,
Nyt forslag
Beslutning Ældrerådet den 22-02-2018
Beslutning Seniorudvalget den 30-01-2018
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 24-01-2018
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 17-01-2018
Sagsfremstilling
Kolding Kommunes Tilgængelighedsstrategi 2018-21 blev vedtaget i december 2017. Formålet med tilgængelighedsstrategien er at sætte fokus på, hvordan man ’indretter’ Kolding Kommune så alle, uanset funktionsniveau, kan deltage i samfundslivet.
At ’indrette’ Kolding Kommune, så alle kan deltage på lige fod, handler om at sætte borgeren i centrum. Det kan eksempelvis være at invitere handicapgrupper med i processen, når der skal bygges eller at styrke informationen og overskueligheden med grafiske oversigtskort, når en borger med funktionsnedsættelse skal finde rundt i midtbyen.
Strategiens formål er at tænke tilgængeligheden ind i vores udvikling af kommunen. Der er derfor i budgetforhandlingerne 2018-21 afsat 250.000 kr. til at styrke den borgercentrerede tilgængelighed.
Konkret skal de 250.000 kr. anvendes til at imødekomme borgerønsker, der kommer ind via ’Giv Et Praj’.
’Giv et Praj’ er en mobilapp, som giver borgere mulighed for at gøre Kolding Kommune opmærksom på konkrete steder, hvor tilgængeligheden kan forbedres. Der er udviklet et tilgængelighedsspor i app’en; ”Handicap og Tilgængelighed”, som gør det muligt at give specifikke tilgængeligheds-praj. App’en suppleres desuden af en mulighed for at praje via et opkald eller en e-mail.
Det foreslås, at der en gang årligt sker en prioritering af de praj, som omhandler tilgængelighed, det vil sige hvordan de 250.000 kr. anvendes til at styrke tilgængeligheden bedst muligt.
Den årlige prioritering foreslås at ske ud fra nedenstående arbejdsgang (se illustration nedenfor):
1. Teknik- og Klimaudvalget modtager en samlet (årlig) oversigt over tilgængeligheds-praj og sender denne i høring i Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget samt Handicaprådet.
2. Høring i Handicaprådet.
3. Høring i Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
4. Prioritering og beslutning i Teknik- og Klimaudvalget.
Det foreslås, at den årlige prioritering for 2018 sker i maj/juni 2018, så der kan igangsættes tilgængelighedsforbedringer allerede i 2018.
Den årlige prioritering for 2019 og efterfølgende år foreslås at ligge i januar/februar.
Forvaltningen foreslår desuden, at det i løbet af 2018 vurderes nærmere, om det kan være hensigtsmæssigt at øremærke en del af puljen til en særlig indsats/tema, hvor forskellige aktører kan ansøge om eksempelvis 50 % tilskud til forskellige tiltag, og at de samlede midler til tilgængelighedstiltag på denne måde øges. Såfremt det vurderes at være hensigtsmæssigt, vil det kunne implementeres fra 2019.
Sagsnr.: 17/21095
Resumé
Den demografiske udvikling peger i stadig stigende grad på kraftigt øgede udgifter i ældresektoren. Allerede i 2017 forventes et merforbrug på over
10 mio. kr. for at leve op til Byrådets vedtagne kvalitetsstandarder. Med mindre Byrådets vedtagne kvalitetsstandarder ændres i kommende budgetår, må en yderligere stigning i udgifterne forudses. Byrådet noterer sig, at ikke alene flere ældre og længere levealder synes at være årsagen, men også opgaveglidninger imellem forskellige offentlige myndigheder spiller tilsyneladende ind.
Det pålægges derfor kommunaldirektøren at gennemføre en ekstern analyse af seniorområdet med udgangspunkt i:
· Den demografiske udfordring.
· Udviklingen i efterspørgselsprocenten for hjemmehjælp.
· Aktivitetsudviklingen i hjemmesygeplejen.
· Udviklingen i udgiften på plejecentrene med udgangspunkt i borgere med særlige behov.
Analysen kan suppleres med øvrige forhold, ligesom der ønskes en vurdering af værdien af indsatser, der er igangsat og kan igangsættes med henblik på f.eks. nedbringelse af efterspørgselsprocenten.
Resultatet af analysen forelægges Økonomiudvalget i maj måned 2018.
Sagen behandles i
Forslag
Det foreslås,
at kommissorium herunder tidsplan godkendes,
at der indhentes tilbud på opgaven fra BDO, Implement og Muusmann,
at analysen gennemføres inden for en beløbsramme på 500.000 – 650.000 kr.
Beslutning Ældrerådet den 22-02-2018
Beslutning Seniorudvalget den 30-01-2018
Beslutning Økonomiudvalget den 23-01-2018
Sagsfremstilling
Noten realiseres gennem inddragelse af eksternt analysefirma. Som det fremgår af kommissoriet vil opgavebeskrivelsen til de 3 konsulentfirmaer koncentrere sig om:
1. En kort analyse af udviklingen hidtil sammenlignet med andre kommuner med udgangspunkt i:
a. Væsentlige nøgletal – herunder antallet af ældreboliger
b. Den demografiske udvikling
c. Udviklingen i efterspørgselsprocenten for hjemmehjælp
d. Aktivitetsudviklingen i hjemmesygeplejen
e. Udviklingen i udgiften på plejecentrene med udgangspunkt i borgere med særlige behov
f. En vurdering af anvendelsen af eksterne vikarer og muligheder for optimering af området. Opgørelser viser, at Seniorområdet i 2016 stod for 83% af kommunens udgifter på området. Sagen er behandlet i Økonomiudvalget den 4. december 2017.
g. Øvrige relevante forhold.
2. Et katalog over fremtidige mulige indsatser og tilbud på området. Indsatserne skal begrundes i konkrete analyser, som eksempelvis bygger på:
a. En vurdering af værdien af indsatser, der er igangsat og foreslås igangsat med henblik på f.eks. nedbringelse af efterspørgselsprocenten.
b. Best practise fra andre offentlige eller private instanser
c. Investeringer i f.eks. velfærdsteknologi, der giver mulighed for at frigøre ressourcer.
d. En vurdering af organiseringen på området
For hver indsats skal angives en overordnet vurdering af hhv. investeringsudgift, driftsudgift og tilbagebetalingstid.
3. En model for den fremtidige økonomistyring på området, herunder:
a. En model, der kan vurdere den samlede udvikling i budgettet (tilførte midler fra f.eks. budgetforlig/finanslov m.v.) set i forhold til det politisk fastsatte serviceniveau. Modellen skal sikre, at ændringer i serviceniveauet afspejler en politisk prioritering.
b. En belysning af forskellige tildelingsmodeller, herunder fx en demografimodel, der kan lægges til grund for den fremtidige budgetlægning.
Hovedvægten vil være på pkt. 2 og 3 mens pkt. 1 maksimalt vil skulle udgøre 15% - 20%. Analysen skal afholdes indenfor en på forhånd skitseret beløbsramme på mellem 500.000 kr. og 650.000 kr.
Styregruppen har afholdt møder med potentielle eksterne samarbejdspartnere og anbefaler på den baggrund, at BDO, Implement og Muusmann får muligheden for at afgive tilbud. I vurderingen af hvilke firmaer, der skal have muligheden, har styregruppen vægtet i hvor høj grad, det er vurderet, at der kan komme konkrete bud på fremtidige mulige indsatser og tilbud ligesom en model for fremtidig økonomistyring på området har vægtet højt.
Ifølge bevillingsnoten skal afrapportering ske til Seniorudvalget og Økonomiudvalget i maj 2018. En indhentning af flere end 3 tilbud vil nødvendiggøre et udbud, og i så fald vil afrapportering tidligst kunne ske i efteråret 2018. Det er på den baggrund, at det foreslås at indhente tilbud fra de 3 ovennævnte leverandører. Afrapportering foreslås i øvrigt at ske på fællesmøde mellem Seniorudvalget og Økonomiudvalget den 4. juni 2018.
Bilag
Sagsnr.: 16/22131
Resumé
Senior- og Socialforvaltningen har fra september til december 2017 renoveret køkkenerne på 8 plejecentre, så der nu er bedre rammer til at tilberede og lave mad.
Senior- og Socialforvaltningen afholder i 2018/19 SMAGENS DAG på de 8 plejecentre, hvor der vil være mulighed for at se de nye køkkener og få ”smagsprøver” på, hvad de nye køkkener kan. Herudover vil der på SMAGENS DAG være aktiviteter og fællesspisning for plejecentrenes beboere, pårørende og frivillige.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Beslutning Ældrerådet den 22-02-2018
Beslutning Seniorudvalget den 30-01-2018
Sagsfremstilling
Renovering af 8 plejecenterkøkkener
Senior- og Socialforvaltningen modtog i maj 2017 13,4 mio. kr. fra Sundheds- og Ældreministeriet til renovering af køkkener på 8 plejecentre. Økonomiudvalget afsatte 5 mio. kr. til den kommunale egenfinansiering.
Renoveringerne er udført fra september til december 2017 og de 8 køkkener er efterfølgende blevet rengjorte og er taget i brug igen.
På nogle plejecentre er det modtagekøkkener, der er bygget om til produktionskøkkener (Vesterled, Birkebo, Teglgårdsparken, Bertram Knudsens Have og Kongebrocentret). På andre plejecentre er det eksisterende produktionskøkkener, der er blevet renoveret (Munkensdam og Kongsbjerghjemmet). På Kirsebærhaven er det 8 små køkkener i beboernes huse (Leve bo miljøer), der er blevet renoveret.
Renoveringerne på de 8 plejecentre har været meget forskelligartede, men omfatter blandt andet:
- ”Frima-anlæg” der f.eks muliggør at plejecentrene kan lave hjemmelavet pålæg i stedet for at modtage skivepålæg fra eksterne leverandører.
- ”Grøntafdeling” med plads og redskaber til bedre at kunne tilberede salater, frugt og grøntsager.
- Kogeøer, fryserum, ovne, kipgryder og andet storkøkken inventar der muliggør produktion af mad.
- Mulighed for, på udvalgte dage, at supplere maden fra Elbo med retter, der med fordel kan produceres lokalt (for eksempel nykogte kartofler, stegte karbonader eller friske årstidsbestemte grøntsager).
- Faciliteter der muliggør, at forskellige former for madproduktion kan foregå (for eksempel koge marmelade, lave æblekage eller bage brød).
- Fleksible rammer der muliggør, at beboernes ønsker og behov, i højere grad, kan tænkes ind i madproduktionen (f.eks ved fødselsdag eller ved konkrete ønsker fra beboerne/nogle af beboerne).
- Inventar der er tidssvarende og sikrer et godt arbejdsmiljø for medarbejderne.
- Udskiftning af nedslidt inventar, gulvbelægning mm.
Målet med renoveringerne er, at plejecentrene får bedre rammer til at lave mad, tilberede mad og skabe måltidsoplevelser på plejecentrene. Den daglige produktion af mad vil dog fortsat foregå på Elbo køkkenet i Taulov.
SMAGENS DAG på de 8 plejecentre
Senior- og Socialforvaltningen modtog i december 2017 375.000 kr. fra Sundheds- og Ældreministeriet til at afholde SMAGENS DAG på de 8 plejecentre.
Formålet med SMAGENS DAG er, at plejecenterbeboerne, deres pårørende og frivillige på plejecentret får en fælles måltidsoplevelse. SMAGENS DAG vil blive afholdt på de 8 plejecentre i perioden august 2018 – juni 2019. Indholdet på SMAGENS DAG tilrettelægges på det enkelte plejecenter. Det kan f.eks. være en fællesaktivitet, der vedrører mad og efterfølgende fællesspisning/middag.
Som et element i SMAGENS DAG vil der ligeledes være ”ÅBENT KØKKEN”, så der bliver mulighed for at se de nye køkkener og ”smage”, hvilke muligheder de nye køkkener har fået.
Hvis erfaringerne fra SMAGENS DAG i 2018/19 er gode vil der blive arbejdet på at det bliver en fast tradition på alle kommunens plejecentre.
Sagsnr.: 17/13507
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Ældrerådet den 22-02-2018
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 21-02-2018
Beslutning Seniorudvalget den 30-01-2018
Sagsfremstilling
Sygehus Lillebælt har fået midler til at etablere teams til gavn for den ældre medicinske patient. I Kolding Kommune er det nedenstående fire teams, der etableres fra januar 2018.
Mobil røntgen
Mobil røntgen er til den ældre og svækkede borger, og er et tilbud til borgere bosiddende på plejehjem eller anden institution med plejepersonale til stede, hvor en transport til sygehuset kan betyde en forværring af deres tilstand, desorientering og/eller angst.
Der kan foretages liggende røntgen i tidsrummet kl. 10-16 på hverdage.
Kom trygt hjem
Målgruppen er den ældre medicinske patient, som har særlige behov og brug for støtte i forbindelse med en udskrivelse og med stor risiko for at blive genindlagt.
Kerneopgaven er, at følge den svage ældre medicinske patient med særlige behov for støtte helt hjem i forbindelse med udskrivelse fra Medicinsk afdeling, og indgå i et tæt samarbejde omkring borgeren med kommunens sygepleje.
Optimeret iltbehandling af patienter med iltbehandling i eget hjem
Målgruppen er patienter med iltbehandling i eget hjem, som melder afbud til kontrol i ambulatoriet grundet deres tilstand.
Sygehuset udvælger de patienter, der vil blive tilbudt kontrol i eget hjem hvert halve år af en sygeplejerske fra lungeambulatoriet sammen med kommunens sygeplejerske.
Fokus er rettet på tryghed i overgangen mellem sygehus og plejehjem, når patienter med hoftenære brud udskrives efter sygehusindlæggelse.
Tidlig opsporing og behandling af komplikationer hos patienter med brud på hoften på plejecentre
Projektet er et tværfagligt samarbejde mellem Kolding Sygehus, plejecentre og akut team omkring borgere fra plejecentre, der har været indlagt med hoftebrud.
Formålet med projektet er, at undersøge om et udvidet samarbejde mellem kommunale akut team, læger og sygeplejersker på Kolding Sygehus og kommunens plejecentre bl.a. kan;
· Forebygge komplikationer i form af infektioner, fald og dehydrering
· Øge den sundhedsrelaterede livskvalitet
Sagsnr.: 17/21282
Resumé
Medlem af Seniorudvalget, Lis Ravn Ebbesen (F), anmoder i mail den 19. november 2017 om optagelse af følgende punkt;
”SF ved seniorudvalgsmedlem Lis Ravn Ebbesen ønsker mulighederne for at udlade at opkræve kost ved aflastning for ældre borgere undersøgt.
SF mener, det er vigtigt, at fastholde sundhedsydelser er gratis ydelser. Såfremt der ikke skete en så hurtig udskrivning fra sygehusene ville opholdet/behandlingen være gratis. I det øjeblik den ældre udskrevne er så svag, at et aflastningstilbud er nødvendigt efter udskrivning, opkræver Kolding Kommune betaling. Det beløber sig til omkring 130 kroner om dagen, og det kan derfor løbe op i 1.560 kroner for en måned. Det er nærmest umuligt for en ældre at betale, når det raske ægtefælde fortsat skal kunne betale husleje, kost etc., hvis man kun har sin folkepension. Det blev netop påtalt af en pårørende på mødet om pårørendepolitik. Og for vedkommende betød det, hun, af økonomiske grunde, så sig nødsaget til at påtage sig plejeopgaven.
SF foreslår derfor en undersøgelse med det formål:
SF foreslår derfor en undersøgelse med det formål:
- at undersøge om lovgivningen åbner mulighed for at udlade betaling
- at undersøge om lovgivningen via andre paragraffer kan give tilskud til aflastning
- at fastslå hvad undladelse af betaling koster kommunen
- at finde midlerne til at undlade at betale for kost inden for seniorudvalgets budget eller såfremt det ikke skønnes muligt
- at udarbejde et budgetforslag til budget 19.”
Tilføjelse til resumé
Kolding Kommune bestemmer selv, om der skal opkræves egenbetaling for kost og rengøring på aflastningspladser og andre midlertidige døgnpladser på Vesterløkke. Praksis i landets kommuner er dog, at der opkræves egenbetaling for kost og rengøring på midlertidige døgnpladser svarende til de faktiske omkostninger.
En afskaffelse af egenbetaling på 136 kr. pr. døgn for kost og rengøring på de 32 midlertidige døgnpladser på Vesterløkke, vil medføre en årlig kommunal merudgift på 1.6 mio. kr.
Seniorområdet oplever generelt ikke, at borgerne har svært ved at betale for kost og rengøring på midlertidige døgnpladser eller er uforstående overfor, at der opkræves en egenbetaling. Seniorområdet er dog bekendt med, at borgere i enkelte tilfælde kan have vanskeligt ved at betale eller undrer sig over egenbetalingen, f.eks. hvis borgeren kommer direkte fra sygehus.
Borgere, der har vanskeligt ved at betale for kost og rengøring på en midlertidig døgnplads, kan søge om et personligt tillæg i Borgerservice.
Sagen behandles i
Forslag
Senior-og Socialdirektøren forslår,
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at information om muligheden for at ansøge om personligt tillæg til udgifter til kost og rengøring på midlertidig døgnplads styrkes,
at det drøftes om Senior- og Socialforvaltningen skal udarbejde ændringsforslag til budget 2019 på afskaffelse af egenbetaling på kost og rengøring på midlertidige døgnpladser eller dele heraf.
Beslutning Ældrerådet den 22-02-2018
Beslutning Seniorudvalget den 30-01-2018
Seniorudvalget besluttede,
at information om muligheden for at ansøge om personligt tillæg til udgifter til kost og rengøring på midlertidig døgnplads styrkes,
at forvaltningen til næste udvalgsmøde undersøger, hvor mange af de 5 ansøgninger om personligt tillæg, der er imødekommet, hvor mange borgere der benytter akutpladser og udskrivelsespladser, der har længerevarende ophold på over f.eks. 7 – 14 dage, og om det muligt at indføje et maksimumbeløb for egenbetaling for borgere med længerevarende ophold.
Beslutning Ældrerådet den 12-01-2018
Beslutning Seniorudvalget den 09-01-2018
Beslutning Seniorudvalget den 06-12-2017
Tilføjelse til sagsfremstilling
Seniorområdet skal indledningsvist bemærke, at en aflastningsplads er en type midlertidig døgnplads på Vesterløkke. Der findes to andre typer døgnpladser på Vesterløkke; akutpladser og udskrivningspladser. Sidstnævnte er den måske mest relevante i forhold til diskussionen om egenbetaling, da disse pladser er forbeholdt borgere, der kommer direkte fra sygehus. I praksis sker der dog et overlap mellem de tre typer af døgnpladser, og det vurderes uhensigtsmæssigt at fastholde egenbetaling på nogle døgnpladser, hvis egenbetalingen på f.eks. udskrivningspladserne ophæves.
Nedenstående besvarelse af de rejste spørgsmål omhandler derfor de 32 midlertidige døgnpladser på Vesterløkke samlet set;
Nedenstående besvarelse af de rejste spørgsmål omhandler derfor de 32 midlertidige døgnpladser på Vesterløkke samlet set;
At undersøge om lovgivningen åbner mulighed for at udlade betaling
Reglerne for egenbetaling for kost og rengøring fremgår af ”Vejledning om hjælp og støtte efter serviceloven” stk. 197:
”Kommunalbestyrelsen kan - såvel for tilbud, der gives efter behov, jf. §§ 83-84, som for generelle tilbud, jf. § 79 - træffe beslutning om at fastsætte betalingen til et lavere beløb end de faktiske omkostninger eller helt undlade at opkræve betaling. En sådan beslutning skal i givet fald omfatte alle modtagere af det pågældende tilbud”.
Midlertidige døgnpladser på Vesterløkke er baseret på §84 i serviceloven, og Kolding Kommune fastsætter egenbetalingen på kost og rengøring, herunder om egenbetaling skal udelades. Senior- og Socialforvaltningen er ikke bekendt med kommuner, der har fravalgt at opkræve egenbetaling for kost og rengøring på midlertidige døgnpladser.
At undersøge om lovgivningen via andre paragraffer kan give tilskud til aflastning
Borgere, der har vanskeligt ved at betale for kost og rengøring på en midlertidig døgnplads, kan søge om et personligt tillæg i Borgerservice. Borgerservice foretager en konkret individuel beregning af borgerens/ husstandens rådighedsbeløb. På baggrund heraf vurderer Borgerservice, om der kan ydes et personligt tillæg til at dække udgifter til kost og rengøring på en midlertidig døgnplads.
Borgerservice modtager allerede i dag ansøgninger fra borgere om personligt tillæg til at dække udgifter til kost og rengøring på en midlertidig døgnplads. Relativ få ansøgninger imødekommes, da borgerens/ husstandens rådighedsbeløb typisk ligger over grænsen for, hvornår der kan ydes et personligt tillæg.
Borgerservice modtager allerede i dag ansøgninger fra borgere om personligt tillæg til at dække udgifter til kost og rengøring på en midlertidig døgnplads. Relativ få ansøgninger imødekommes, da borgerens/ husstandens rådighedsbeløb typisk ligger over grænsen for, hvornår der kan ydes et personligt tillæg.
At fastslå hvad undladelse af betaling koster kommunen
Egenbetalingen på kost og rengøring på midlertidige døgnpladser udgør 136 kr. i døgnet (119 kr. for kost og 17 kr. for rengøring). Beløbene svarer til den egenbetaling, der er på kost og rengøring på plejecentrene. En generel afskaffelse af egenbetalingen på de 32 døgnpladser på Vesterløkke vil medføre en kommunal merudgift på 1.6 mio. kr. årligt (beregnet ud fra fuld belægning).
Ovenstående omhandler alene de 32 midlertidige døgnpladser på Vesterløkke. De 23 midlertidige døgnrehabiliteringspladser på Sundhedscenteret indgår ikke i ovenstående beregning.
At finde midlerne til at undlade at betale for kost inden for Seniorudvalgets budget eller såfremt det ikke skønnes muligt…
Udgiften på 1.6 mio. kr., forbundet med afskaffelse af egenbetalingen på de 32 døgnpladser på Vesterløkke, skønnes ikke at kunne afholdes inden for Seniorudvalgets budget.
…at udarbejde et budgetforslag til budget 19
Det foreslås, at udvalget drøfter, om Senior- og Socialforvaltningen skal udarbejde forslag til budget 2019 på afskaffelse af egenbetaling på kost og rengøring på midlertidige døgnpladser eller dele heraf.
Jf. beslutning på Seniorudvalgsmøde 9. januar 2018 er nedenfor medtaget de konkrete kriterier der indgår når Borgerservice behandler en ansøgning om personligt tillæg:
- Den likvide formue må ikke overstige kr. 50.000. Den likvide formue består af indestående i bank, aktiebeholdninger, obligationsbeholdninger og andet der hurtigt kan omsættes til likvide midler. Hus, bil m.v. medtages ikke i den likvide formue.
- Socialudvalget har i 2014 fastsat/vedtaget et vejledende rådighedsbeløb for pensionister på henholdsvis kr. 4.850 til en enlig og kr. 7.650 til et ægtepar/samlevende. Dette beløb er til kost og personlige fornødenheder m.v. når de faste udgifter er betalt f.eks. husleje, vand, varme og el.
- Såfremt der er øvrige indtægter, udover pension, vil disse indgå i beregningen af rådighedsbeløbet.
- I forhold til bevilling af et personligt tillæg til kost på midlertidig døgnplads er det en individuel vurdering. Dette på grund af, at såfremt borgerne var hjemme ville der også skulle bruges penge på kost.
For at komme i betragtning til et personligt tillæg er udgangspunktet at den likvide formue skal være under kr. 50.000 og ens rådighedsbeløb skal være under kr. 4.850 for enlige og kr. 7.650 for ægtepar/ samboende.
Borgerservice skønner at de har cirka 5 ansøgninger om året fra borgere der søger om personligt tillæg til at dække merudgifter til kost på midlertidig døgnplads på Vesterløkke. Det er altid en konkret individuel vurdering af borgerens samlede forhold der afgør om ansøgningen imødekommes.
Tilføjelse til sagsfremstilling - 6. marts 2018
Seniorudvalget besluttede den 30. januar 2018, at forvaltningen til næste udvalgsmøde undersøger, hvor mange af de 5 ansøgninger om personligt tillæg, der er imødekommet, hvor mange borgere der benytter akutpladser og udskrivelsespladser, der har længerevarende ophold på over f.eks. 7 – 14 dage og om det muligt at indføje et maksimumbeløb for egenbetaling for borgere med længerevarende ophold.
Senior- og Socialforvaltningen kan oplyse, at 4 af de 5 borgere har fået afslag på deres ansøgning om personligt tillæg til at dække kost og rengøring på Vesterløkke, da deres økonomiske forhold ikke berettigede dem hertil, jf ovenstående beløbsgrænser. 1 ansøger har fået et personligt tillæg der delvis dækker egenbetalingen for kost og rengøring på Vesterløkke.
Senior- og Socialforvaltningen kan oplyse, at 15 procent af borgerne på akutpladser og udskrivningspladser opholder sig under 7 dage på Vesterløkke. 20 procent opholder sig 8-14 dage på Vesterløkke mens 65 procent opholder sig mere end 14 dage på Vesterløkke. (Baseret på 159 udskrivninger fra 2014 til 2017).
Senior- og Socialforvaltningen kan oplyse, at der er hjemmel til at Kolding Kommune kan fastsætte egenbetalingen til et lavere beløb end de faktiske omkostninger eller helt undlade at opkræve betaling. Der er derfor hjemmel til at indføre et maksimumbeløb på egenbetalingen for borgere på længerevarende ophold på akut- og udskrivningspladser. Senior- og Socialforvaltningen kan oplyse, at akut- og udskrivningspladserne udgør 10 af de 32 midlertidige døgnpladser på Vesterløkke. De resterende 22 pladser er aflastningspladser. I praksis anvendes de 32 pladser fleksibelt i forhold til det aktuelle behov. Senior- og Socialforvaltningen vurderer, at et loft på egenbetalingen ved længerevarende ophold på akut- og udskrivningspladserne forudsætter en skarpere adskillelse mellem akut- og udskrivningspladser og aflastningspladser eller at loftet på egenbetalingen ligeledes omfatter de 22 aflastningspladser.
Nyt forslag den 6. marts 2018
Senior-og Socialdirektøren forslår,
Sagsnr.: 17/4666
Resumé
Ældrerådet anmoder om en status på hvor langt kommunen er i processen omkring forsikring af frivillige på Seniorområdet.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Sagsnr.: 18/3289
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Bilag
Sagsnr.: 17/17183
Resumé
Senior- og Sundhedschef Annette Lund orienterer på mødet om projekt ”fristelser i øjenhøjde”. Elbokøkkenet og de 4 kommuner har sammen med University College Lillebælt og Public Intelligence søsat et projekt "Fristelser i øjenhøjde", der skal give de borgere der ikke spiser ret meget og borgere med dysfagi (problemer med at tygge/synke) et måltid, så de får lyst og mulighed for at spise mere, og derved få et bedre helbred. Projektet løber frem til 30. juni 2020.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsnr.: 11/10980
Resumé
Kommunikation fra Ældrerådet og informationsavisen 60+.
2 ud af 4 datoer for 60+ avisen er blevet fastlagt.
- 10. marts 2018
- 5. maj 2018
Ældrerådet har desuden fået oprettet en side på Facebook som hedder Kolding Ældreråd
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Sagsnr.: 18/3063
Resumé
Danske Ældreråd afholder repræsentantskabsmøde den 7. maj 2018 samt ældrepolitisk konference om emnet ”Har vi et værdigt samfund at blive ældre i?” den 8. maj 2018 i Nyborg.
Kolding Ældreråd har 3 stemmeberettigede pladser til repræsentantskabsmødet.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
at Ældrerådet udpeger deltagere til repræsentantskabsmødet den 7. maj 2018 inkl. valg af stemmeberettiget og ikke-stemmeberettiget,
Beslutning Ældrerådet den 22-02-2018
Følgende medlemmer tilmeldes både repræsentantskabsmøde og konferencen den 7. og 8. maj 2018:
- Anni Aarestrup (seminar T+Y)
- Ellen Andersen Toldshøj (seminar R+S)
- Inger Rotne (seminar P+Y)
- Aase Thomsen (seminar P+R)
- Verner Thune (seminar U+Y)
- Lisbeth Kessler (seminar Q+R)
- Bent Nielsen (seminar R+V)
- Bent Jørgensen (seminar R+Y)
- Henry Clausen (seminar U+Y)
- Bent Ginnerskov Jensen (seminar P+R)
- Birthe Valentin Nielsen
Følgende medlem deltager til konferencen den 8. maj 2018:
- Molle Lykke Nielsen (seminar R+X)
Sagsfremstilling
Senior- og Socialforvaltningen oplyser, at Danske Ældreråd i umiddelbar forlængelse af repræsentantskabsmødet uddeler Ældrerådenes Hæderspris.
Hædersprisen uddeles årligt til én eller flere personer der har synliggjort, at ældre har ressourcer til brug for lokalsamfundet, lokalt eller nationalt, har fremmet brugerinddragelsen lokalt eller nationalt eller har fremmet tanken om ældreråd lokalt eller i forhold til lovgivningen.
Bilag
Sagsnr.: 18/363
Resumé
Senior- og Socialforvaltningen giver på mødet en orientering om udvalgt nyt til Ældrerådet.
- Venteliste til plejeboliger primo februar 2018
- Tilsyn på plejecentre
- Konsulent på frivillighedsområdet
- Udpegning af 1 deltager til arbejdsgruppe vedr. frivilligfesten den 5. september 2018
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,