Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
02-04-2020 16:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Byrådet |
Sted: |
Skypemøde |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/10430
Resumé
Formand for Socialistisk Folkepartis byrådsgruppe, Hans Holmer, anmoder ved e-mail af 26. marts 2020 om følgende omkonstituering:
Villy Juknelis udtræder af bestyrelsen for Kolding Grønne Fond og
Margit Vestbjerg indtræder i bestyrelsen for Kolding Grønne Fond.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning Økonomiudvalget den 02-04-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 02-04-2020
Godkendt.
Sagsnr.: 19/26097
Resumé
TVIS anmoder om fornyet godkendelse af vedtægtsændring på baggrund af Ankestyrelsens afgørelse, hvor Ankestyrelsen har godkendt vedtægtsændringen bortset fra § 7.8 om beslutninger i bestyrelsen.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår, at
vedtægterne for TVIS godkendes.
Beslutning Økonomiudvalget den 17-03-2020
Beslutning i henhold til styrelseslovens § 22, stk. 2:
Forslaget indstilles til godkendelse af formanden for Økonomiudvalget.
Beslutning Byrådet den 02-04-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte den 29. oktober 2019 vedtægtsændring i TVIS. Vedtægtsændringen er desuden godkendt i de øvrige ejerkommuner i efteråret 2019.
Vedtægtsændringer i kommunale fællesskaber skal efter godkendelse i ejerkommunerne også godkendes i Ankestyrelsen. TVIS har således indsendt vedtægtsændringen til Ankestyrelsen og har den 16. december modtaget Ankestyrelsens afgørelse.
Ankestyrelsen har oplyst ikke at kunne godkende ordlyden af vedtægternes § 7.8: ”De i bestyrelsen behandlede anliggender afgøres ved simpelt flertal, jf. dog §§ 8.3. og 8.4. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme afgørende."
Ankestyrelsen har i sin afgørelse ved samme lejlighed forhåndsgodkendt en justering af ordlyden, således at § 7.8 i stedet formuleres som følger: ”De i bestyrelsen behandlede anliggender afgøres ved simpelt flertal, jf. dog §§ 8.3. og 8.4. Der er kun truffet beslutning om et fremsat forslag, hvis der er flere stemmer for forslaget end imod det."
Ankestyrelsen har godkendt, at vedtægterne kan træde i kraft fra 1. januar 2020 med efterfølgende godkendelse i TVIS´ bestyrelse og kommunalbestyrelserne.
Bestyrelsen i TVIS har godkendt ændringen ved 1. behandling den 18. december 2019 og 2. behandling den 30. januar 2020 og anmoder nu ejerkommunerne om godkendelse af vedtægtsændringen inklusiv justeringen af § 7.8.
Bilag
Sagsnr.: 19/6245
Resumé
BlueKolding har ændret selskabets betalingsvedtægter, da der er kommet nye gebyrer til.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at de reviderede betalingsvedtægter for BlueKolding godkendes.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 17-02-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 17-03-2020
Beslutning i henhold til styrelseslovens § 22, stk. 2:
Forslaget indstilles til godkendelse af formanden for Økonomiudvalget.
Beslutning Byrådet den 02-04-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
BlueKolding har foretaget en vurdering af udgifterne til administration af en række services, og disse udgifter har bestyrelsen besluttet at finansiere med gebyr.
Både typen af gebyr og størrelsen af disse, har Blue Kolding sammenholdt med andre forsyningsselskaber. BlueKolding har besluttet at lægge sig på samme niveau.
De nye gebyrer er: |
|
Håndtering af flytninger | 125 kr. |
Viderefaktureres fra vandværkerne for levering af målerdata | 36 kr. |
Faktura, der ikke afregnes via betalingsservice (pr. stk.) | 49 kr. |
|
|
Eksisterende gebyrer: |
|
Rykkerskrivelser | 100 kr. |
Oprettelse af en betalingsaftale (afdragsordning) | 100 kr. |
De reviderede betalingsvedtægter indeholder følgende ændringer:
Der opkræves et gebyr for håndtering af ejerskifte og fraflytning, herunder udarbejdelse af flytteopgørelser, hos den hidtidige ejer/bruger. Gebyrets størrelse vil fremgår af den gældende prisliste.
Ændringerne er indrammet med gult på side 29 i vedlagte betalingsvedtægt fra december 2019.
Bilag
Sagsnr.: 20/6612
Resumé
Bovia anmoder på vegne af Arbejdernes Andels-Boligforening (AAB) om kommunens godkendelse af helhedsplan og skema A til renoveringsstøttesag i AAB´s afdeling 76.
Helhedsplanen/renoveringsstøttesagen indeholder en renovering/opretning af klimaskærmen, totalombygning af 18 lejligheder efter tilgængelighedsprincippet samt diverse indeklimaforbedrende arbejder for at rette op på den byggetekniske ringe tilstand og for at fremtidssikre afdelingen.
Helhedsplanen dækker udover renoveringsstøttesagen også over en kapitaltilførselssag, hvor det forudsættes, at kommunen bidrager i 1/5-delsordningen.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at helhedsplan med skema A godkendes med tilladelse til lånoptagelse, lejeforhøjelse og væsentlige forandringer af boligorganisationens ejendom,
at der stilles kommunegaranti på såvel det støttede som det ustøttede realkreditlån under forudsætning af, at Landsbyggefonden yder 50 % regaranti på det støttede realkreditlån,
at der meddeles tilsagn om kapitaltilførsel på 200.000 kr., der udbetales som et rente- og afdragsfrit lån som et led i helhedsplanen under forudsætning af de øvrige parters deltagelse,
at kommunens bidrag til kapitaltilførslen finansieres af den afsatte renoveringspulje i 2021,
at forvaltningen bemyndiges til at godkende skema B og C, såfremt der ikke forekommer væsentlige ændringer og/eller budgetoverskridelser ud over gældende indeksering på licitationstidspunktet.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 01-04-2020
Forslaget indstillet til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 02-04-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 02-04-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
De aktuelle samfundsmæssige udfordringer skaber et behov for initiativer, der hjælper dansk erhvervsliv gennem en aktivitetsnedgang. Landsbyggefonden har derfor
sat fokus på ansøgninger om renoveringsstøtte, der i løbet af kort tid kan gennemføres i forhold til skema A-godkendelse og projekt igangsætning.
Denne sag er omfattet af ovenstående.
Bovia har den 11. februar 2020 på vegne af Arbejdernes Andels-Boligforening (AAB) ansøgt om kommunens godkendelse af helhedsplan og skema A til renoveringsprojekt i afdeling 76. Projektet omfatter de 90 boliger beliggende Junghansvej 28-44 og Knud Hansens Vej 42-52, Kolding. AAB´s afd. 76 består af i alt 132 almene familieboliger, der er opført som etagebyggeri i perioden ca. 1961-1969.
Landsbyggefonden kan give tilsagn om ydelsesstøtte i henhold til almenboliglovens § 91 samt fondens regulativ om denne støtteordning. Det er en forudsætning for støtten, at der udarbejdes en helhedsplan, og at beliggenhedskommunen garanterer for de optagne lån. Efter kommunens behandling af skema A videresendes Byrådets indstilling til Landsbyggefonden, og det er således fonden, der giver endeligt tilsagn. Efter fondens tilsagn indhenter boligorganisationen tilbud på byggearbejderne, og der udarbejdes derefter skema B-ansøgning. Hvis skema B ikke eller kun på uvæsentlige punkter afviger fra det materiale, der har dannet grundlag for fondens tilsagn, kan kommunen godkende det fremsendte projekt med bindende virkning for Landsbyggefonden. Forvaltningen kan bemyndiges til at godkende skema B og C, hvis der ikke forekommer ændringer, eller hvis der kun forekommer mindre ændringer, f.eks. under nogle få procents stigning i forhold til det godkendte skema A. Væsentlige ændringer eller overskridelser af budgettet skal forelægges Landsbyggefonden til endelig afgørelse, og det vil være fonden, der endeligt afgør, om en sag skal godkendes.
Helhedsplanen indeholder en renovering/opretning af klimaskærmen, totalombygning af 18 lejlighederne efter tilgængelighedsprincippet samt diverse indeklimaforbedrende arbejder for at rette op på den byggetekniske ringe tilstand og for at fremtidssikre afdelingen med hensyn til fremtidig udlejning. Mere konkret dækker helhedsplanen bl.a. over følgende tiltag:
- Nyt tag
- Nye facader
- Ny isolering i tag og facader
- Nye vinduer
- Nye større altaner
- Installering af genvex-anlæg
- Private haver til de nederste boliger
- Øget tilgængelighed (elevator) i udvalgte opgange
- Nye indgangspartier med dørtelefoner
- Opgradering af udearealer
- Maling af opgange
- Fjernelse af affaldsskakte
Renoveringsprojektet vil medføre så omfattende byggearbejder, at det bliver nødvendigt at genhuse beboerne i de 18 boliger, der totalombygges. Der vil blive tilknyttet en fast genhusningskonsulent til afdelingen, så alle beboere får en og samme kontaktperson. Bovia betaler alle rimelige udgifter forbundet med genhusningen.
Beboerne har på et ekstraordinært afdelingsmøde den 11. juni 2019 godkendt renoveringsprojektet/helhedsplanen og de huslejemæssige konsekvenser.
Organisationsbestyrelsen for AAB har på møde den 27. februar 2020 godkendt renoveringsprojektet/helhedsplanen.
Det samlede anlægsbudget for renoveringen er opgjort til cirka:
Støttede arbejder | Ca. 66,80 mio. kr. |
Ustøttede arbejder | Ca. 30,02 mio. kr. |
I alt | Ca. 96,82 mio. kr. |
Landsbyggefonden har udmeldt en økonomisk skitse for den samlede plan, hvor formålet er at sikre, at huslejen i afdelingen holdes på et niveau, så boligerne fortsat kan udlejes.
De forudsatte/forventede finansieringselementer omfatter bl.a. ydelsesstøtte fra Landsbyggefonden, tilskud fra Landsbyggefondens fællespulje, boligorganisationens egen trækningsret hos Landsbyggefonden samt kapitaltilførsel via 1/5-ordningen.
Kapitaltilførsel
Den samlede plan forudsætter en kapitaltilførsel til afdelingen på i alt 1.000.000 kr., hvor kommunen, boligorganisationen og realkreditinstituttet hver bidrager med 1/5 og Landsbyggefonden bidrager med 2/5. Kommunes bidrag til 1/5-dels ordningen udgør et rente- og afdragsfrit lån på 200.000 kr., som forventes at forfalde til betaling i 2021.
Kommunens bidrag til kapitaltilførslen på 200.000 kr. foreslås finansieret af den afsatte renoveringspulje i 2021.
Det er en forudsætning for den skitserede helhedsplans gennemførelse, at Kolding Kommune bidrager i 1/5-delsordningen til kapitaltilførsel.
Kommunegaranti for støttede og ustøttede lån
Til finansiering af helhedsplanen forventes der optaget støttede lån for ca. 66,8 mio. kr. samt ustøttede lån for ca. 25,5 mio. kr. Dertil kommer øvrige bidrag fra den udmeldte finansieringsskitse.
Det er en forudsætning for Landsbyggefondens endelige støtte til ovennævnte renovering, at kommunen påtager sig en regaranti over for staten for den del af det støttede lån, der på tidspunktet for lånets optagelse får pantesikkerhed ud over 60% af ejendommens værdi. Den endelige garantiprocent vil først blive fastsat af den långivende kreditforening, når projektet er afsluttet. Landsbyggefonden påtager sig en forpligtelse til at godtgøre kommunen halvdelen af dens eventuelle tab som følge af garantiforpligtelsen.
I forbindelse med lånoptagelsen til finansiering af de ustøttede arbejder, som gennemføres sammen med Landsbyggefondsstøttesagen, kan kommunen jf. almenboliglovens § 98 stk. 1 stille kommunegaranti for lån til ekstraordinære renoveringsarbejder. Der ydes ikke regaranti fra fonden til denne garanti. Kommunegarantierne fastlægges endeligt af den långivende kreditforening, når projektet er afsluttet, men det må forventes, at der skal ydes 100% kommunegaranti på det ustøttede lån.
Garantierne påvirker ikke kommunens låneramme, og det er en forudsætning for den skitserede helhedsplans gennemførelse, at Kolding Kommune stiller garantier som beskrevet ovenfor.
Huslejekonsekvenser
På trods af at helhedsplanen/renoveringsstøttesagen gennemføres med støtte fra Landsbyggefonden, vil en del af arbejderne skulle dækkes af beboerne gennem en huslejestigning. Den gennemsnitlige husleje pr. 1. januar 2020 udgør 643 kr./m2/år og den samlede finansieringsskitse indebærer en huslejestigning på ca. 21-36 %, når der tages højde for den indbyrdes brugsværdi af de renoverede boliger.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til punktet
Sagsnr.: 19/25625
Resumé
Varde Bolig Administration anmoder om kommunens godkendelse af helhedsplan og skema A til renoveringsstøttesag i afdeling 0120, Vamdrup.
Helhedsplanen/renoveringsstøttesagen indeholder bl.a. en renovering/opretning af klimaskærmen og efterisolering, totalombygning af 24 lejlighederne til 20 lejligheder med nye planløsninger, forskønnelse af udearealer og gårdmiljø, indeklimaforbedrende arbejder og fornyelse af indvendige overflader samt el- og vandinstallationer.
Helhedsplanen dækker ud over renoveringsstøttesagen også over en kapitaltilførselssag, hvor det forudsættes, at kommunen bidrager i 1/5-delsordningen.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at helhedsplan med skema A godkendes med tilladelse til lånoptagelse, lejeforhøjelse og væsentlige forandringer af boligorganisationens ejendom,
at reduktionen i lejlighedsantallet fra 24 boliger til 20 boliger godkendes,
at der stilles kommunegaranti på såvel det støttede som det ustøttede realkreditlån under forudsætning af, at Landsbyggefonden yder 50% regaranti på det støttede realkreditlån,
at der meddeles tilsagn om kapitaltilførsel på 100.000 kr., der udbetales som et rente- og afdragsfrit lån som et led i helhedsplanen under forudsætning af de øvrige parters deltagelse,
at kommunens bidrag til kapitaltilførslen finansieres af den afsatte renoveringspulje i 2021,
at forvaltningen bemyndiges til at godkende skema B og C, såfremt der ikke forekommer væsentlige ændringer og/eller budgetoverskridelser ud over gældende indeksering på licitationstidspunktet.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 01-04-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 02-04-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 02-04-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
De aktuelle samfundsmæssige udfordringer skaber et behov for initiativer, der hjælper dansk erhvervsliv gennem en aktivitetsnedgang. Landsbyggefonden har derfor
sat fokus på ansøgninger om renoveringsstøtte, der i løbet af kort tid kan gennemføres i forhold til skema A-godkendelse og projekt igangsætning.
Denne sag er omfattet af ovenstående.
Varde Bolig Administration har den 12. marts 2020 ansøgt om kommunens godkendelse af helhedsplan og skema A til renoveringsprojekt i afdeling 0120, Vamdrup. Projektet omfatter de 24 etageboliger beliggende Buen 2-12, Vamdrup. Varde Bolig Administrations afd. 0120 består af i alt 43 almene familieboliger, der er opført som etagebyggeri og tæt-lavt byggeri.
Landsbyggefonden kan give tilsagn om ydelsesstøtte i henhold til almenboliglovens § 91 samt fondens regulativ om denne støtteordning. Det er en forudsætning for støtten, at der udarbejdes en helhedsplan, og at beliggenhedskommunen garanterer for de optagne lån. Efter kommunens behandling af skema A videresendes Byrådets indstilling til Landsbyggefonden, og det er således fonden, der giver endeligt tilsagn. Efter fondens tilsagn indhenter boligorganisationen tilbud på byggearbejderne, og der udarbejdes derefter skema B-ansøgning. Hvis skema B ikke eller kun på uvæsentlige punkter afviger fra det materiale, der har dannet grundlag for fondens tilsagn, kan kommunen godkende det fremsendte projekt med bindende virkning for Landsbyggefonden. Forvaltningen kan bemyndiges til at godkende skema B og C, hvis der ikke forekommer ændringer, eller hvis der kun forekommer mindre ændringer, f.eks. under nogle få procents stigning i forhold til det godkendte skema A. Væsentlige ændringer eller overskridelser af budgettet skal forelægges Landsbyggefonden til endelig afgørelse, og det vil være fonden, der endeligt afgør, om en sag skal godkendes.
Helhedsplanen indeholder en renovering/opretning af klimaskærmen og efterisolering, totalombygning af 24 lejlighederne til 20 lejligheder med nye planløsninger, forskønnelse af udearealer og gårdmiljø, indeklimaforbedrende arbejder og fornyelse af indvendige overflader samt el- og vandinstallationer. Alle de nye boliger bliver 3-værelsesboliger på nær to boliger som forbliver 2-værelsesboliger. Arbejderne foretages for at fremtidssikre afdelingen med hensyn til fremtidig udlejning. Mere konkret dækker renoveringen/helhedsplanen bl.a. over følgende tiltag:
- Eksisterende formur fjernes og erstattes af ny isoleret skalmur på gavle
- Nye vinduer og indvendige døre
- Etablering af nye vinduer i gavlboliger for at skabe mere dagslys
- Ny tagbeklædning
- Udearealer forskønnes og der etableres miljøgåde
- Der udføres mekanisk ventilation i boligerne
- Nye badeværelser med gulv varme
- Nye køkkener
- Lydisoleringsforbedringer i etageadskillelserne
Renoveringsprojektet vil medføre så omfattende byggearbejder, at det bliver nødvendigt at genhuse beboerne i de 24 boliger, der totalombygges til 20 boliger. For beboerne i de 4 boliger som nedlægges, vil der blive tale om varig genhusning. Hele genhusningsprocessen bliver foretaget i tæt kontakt med den enkelte lejer for at tilgodese så mange behov som muligt. Varde Bolig Administration betaler alle rimelige udgifter forbundet med genhusningen.
Beboerne har på et ekstraordinært afdelingsmøde den 27. januar 2020 godkendt renoveringsprojektet/helhedsplanen og de huslejemæssige konsekvenser.
Organisationsbestyrelsen for Varde Bolig Administration har på møde den 21. november 2019 godkendt renoveringsprojektet/helhedsplanen.
Det samlede anlægsbudget for renoveringen er opgjort til cirka:
Støttede arbejder | Ca. 22,14 mio. kr. |
Ustøttede arbejder | Ca. 7,39 mio. kr. |
I alt | Ca. 29,53 mio. kr. |
Landsbyggefonden har udmeldt en økonomisk skitse for den samlede plan, hvor formålet er at sikre, at huslejen i afdelingen holdes på et niveau, så boligerne fortsat kan udlejes.
De forudsatte/forventede finansieringselementer omfatter bl.a. ydelsesstøtte fra Landsbyggefonden, tilskud fra Landsbyggefondens fællespulje, fritagelse for indbetaling til egen dispositionsfond, boligorganisationens egen trækningsret hos Landsbyggefonden samt kapitaltilførsel via 1/5-ordningen.
Kapitaltilførsel
Den samlede plan forudsætter en kapitaltilførsel til afdelingen på i alt 500.000 kr., hvor kommunen, boligorganisationen og realkreditinstituttet hver bidrager med 1/5 og Landsbyggefonden bidrager med 2/5. Kommunes bidrag til 1/5-dels ordningen udgør et rente- og afdragsfrit lån på 100.000 kr., som forventes at forfalde til betaling i 2021.
Kommunens bidrag til kapitaltilførslen på 100.000 kr. foreslås finansieret af den afsatte renoveringspulje i 2021.
Det er en forudsætning for den skitserede helhedsplans gennemførelse, at Kolding Kommune bidrager i 1/5-delsordningen til kapitaltilførsel.
Kommunegaranti for støttede og ustøttede lån
Til finansiering af helhedsplanen forventes der optaget støttede lån for ca. 22,14 mio. kr. samt ustøttede lån for ca. 5,24 mio. kr. Dertil kommer øvrige bidrag fra den udmeldte finansieringsskitse.
Det er en forudsætning for Landsbyggefondens endelige støtte til ovennævnte renovering, at kommunen påtager sig en regaranti over for staten for den del af det støttede lån, der på tidspunktet for lånets optagelse får pantesikkerhed ud over 60% af ejendommens værdi. Den endelige garantiprocent vil først blive fastsat af den långivende kreditforening, når projektet er afsluttet. Landsbyggefonden påtager sig en forpligtelse til at godtgøre kommunen halvdelen af dens eventuelle tab som følge af garantiforpligtelsen.
I forbindelse med lånoptagelsen til finansiering af de ustøttede arbejder, som gennemføres sammen med Landsbyggefondsstøttesagen, kan kommunen jf. almenboliglovens § 98 stk. 1 stille kommunegaranti for lån til ekstraordinære renoveringsarbejder. Der ydes ikke regaranti fra fonden til denne garanti. Kommunegarantierne fastlægges endeligt af den långivende kreditforening, når projektet er afsluttet, men det må forventes, at der skal ydes 100% kommunegaranti på det ustøttede lån.
Garantierne påvirker ikke kommunens låneramme, og det er en forudsætning for den skitserede helhedsplans gennemførelse, at Kolding Kommune stiller garantier som beskrevet ovenfor.
Huslejekonsekvenser
På trods af at helhedsplanen/renoveringsstøttesagen gennemføres med støtte fra Landsbyggefonden, vil en del af arbejderne skulle dækkes af beboerne gennem en huslejestigning. Den samlede finansieringsskitse indebærer således en gennemsnitlig huslejestigning på ca. 84 kr./m2/år. Efter endt renovering vil den gennemsnitlige husleje udgøre ca. 635 kr./m2/år., svarende til en gennemsnitlig månedlig huslejestigning på ca. 560 pr. lejemål.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til punktet
Sagsnr.: 20/7821
Resumé
Byrådet godkendte den 26. marts 2019 skema A til Vamdrup Boligselskabs opførelse af 13 almene familieboliger på Nørregade 9, Vamdrup. Ved skema A blev der godkendt en samlet anskaffelsessum på 22.578.000 kr.
BDO har den 11. marts 2020 på vegne af Vamdrup Boligselskab fremsendt skema B med en ny samlet anskaffelsessum på 22.874.000 kr. til kommunens godkendelse. Jævnfør delegerings- og kompetencefordelingsplanen skal en forhøjelse af anskaffelsessummen fra skema A til skema B godkendes af Byrådet, hvorfor denne sag forelægges til politisk beslutning.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at skema B godkendes med en samlet anskaffelsessum på 22.874.000 kr. inkl. energitillæg med de ændringer der fremgår af sagsfremstillingen og betinget af, at der opnås byggetilladelse til projektet,
at forøgelsen af kommunens grundkapitaludgift på 24.000 kr. finansieres via de resterende afsatte grundkapitalmidler i budgettet.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 01-04-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 02-04-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 02-04-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Baggrund
Byrådet godkendte den 26. marts 2019 skema A til Vamdrup Boligselskabs opførelse af 10 familieboliger på matr. nr. 14ad, V. Vamdrup By, Vamdrup beliggende Nørregade 9, Vamdrup. Ved skema A blev der godkendt en samlet anskaffelsessum på 22.578.000 kr.
Vamdrup Boligselskab har erhvervet grunden af Kolding Kommune og handlen er betinget af, at Vamdrup Boligselskab får godkendt skema B til projektet. Såfremt betingelsen ikke opfyldes gennemføres handlen ikke.
BDO har den 11. marts 2020 på vegne af Vamdrup Boligselskab fremsendt skema B med en ny samlet anskaffelsessum på 22.874.000 kr., svarende til 296.000 kr. mere end godkendt ved skema A.
BDO oplyser på vegne af Vamdrup Boligselskab, at der har været afholdt begrænset udbud i hovedentreprise, hvor der indkom 5 tilbud. Alle de indkomne tilbud bar præg af høje håndværkerudgifter, som fortsat kendertegner markedet – således lå det billigste tilbud 15 % over den budgetterede entreprisesum og det dyreste tilbud lå 46 % over den budgetterede entreprisesum. I øvrigt bemærkes det, at der er tale om et mindre projekt, hvilket har indflydelse på den gennemsnitlige kvadratmeterpris.
Som følge af de indkomne tilbud ved licitationen har Vamdrup Boligselskab i samarbejde den tekniske rådgiver og entreprenøren identificeret en række besparelser med henblik på at reducere entreprisesummen. Dette sammenholdt med kommunens eventuelle godkendelse af en forhøjet anlægssum for projektet svarende til det maksimale rammebeløb inkl. energitillæg i 2020-niveau, vil efter bygherres vurdering, gøre projektet realiserbart.
I forbindelse den økonomiske optimering af projektet er teknikrummet flyttet fra kælder til en ny placering på terræn, da dette ville medføre en væsentlig besparelse i entreprisesummen. Den nye placering af teknikrummet på terræn kræver en dispensation fra lokalplanen idet byggefeltet herved overskrides. Byggesag har givet dispensation og meddelt byggetilladelse til projektet.
Fra skema A til skema B er der ikke sket ændringer i boligarealet eller boligfordelingen - således opføres der fortsat 1.058 m2 boligareal fordelt på 13 lejligheder hvoraf 9 lejligheder er 3-rums boliger og 4 lejligheder er 2-rums boliger.
I henhold til delegerings- og kompetencefordelingsplanen skal en forhøjelse af anskaffelsessummen fra skema A til skema B godkendes af Byrådet, hvorfor sagen forelægges til politisk beslutning.
Beregning af rammebeløb/maksimumbeløb
Den godkendte anskaffelsessum ved skema A på 22.578.000 kr. svarer til det gældende maksimumbeløb for 2019, hvor skema A blev godkendt. Det gældende maksimumbeløb skal være overholdt ved alle godkendelser under støttesagens forløb og maksimumbeløbet reguleres én gang om året med virkning fra januar i et nyt kalenderår. Hvis skema A godkendes før årsskiftet med påbegyndelse af byggeriet og godkendelse af skema B efter årsskiftet, opnås det nye maksimumbeløb dermed ikke automatisk. Kommunen kan dog i forbindelse med behandlingen af skema B godkende ændringer i projektet, herunder i maksimumbeløbet. Maksimumbeløbet beregnes således med bindende virkning første gang kommunen godkender skema B.
Den ansøgte anskaffelsessum ved skema B på 22.874.000 kr. er i overensstemmelse med det beregnede bindende maksimumbeløb inkl. energitillæg for 2020, men overstiger den godkendte anskaffelsessum ved skema A med 296.000 kr. Det er således en politisk beslutning, hvorvidt kommunen vil godkende en højere anskaffelsessum ved skema B for at muliggøre realiseringen af projektet.
Såfremt den ansøgte forhøjelse af anskaffelsessummen godkendes, vil dette samtidig medføre, at kommunens grundkapitaludgift stiger med et beløb svarende til 8 % af 296.000 kr. eller 24.000 kr. Kommunens grundkapitaludgift til projektet vil herefter udgøre 1.830.000 kr. Det foreslås, at udgifterne til forhøjelse af det kommunale grundkapitalindskud finansieres via de resterende afsatte grundkapitalmidler i budgettet.
Øvrige oplysninger og korrektioner
Ved Byrådets godkendelse af skema A blev der oplyst en anslået årlig husleje på 1.019 kr./m2 ekskl. forbrug. Den årlige husleje ved skema B anslås til at udgøre 1.026 kr./m2 ekskl. forbrug. Den minimale stigning i huslejeniveauet skal ses i sammenhæng med den ansøgte forhøjelse af anskaffelsessummen for projektet ved skema B.
Forudsat skema B godkendes forventes der byggestart på projektet medio maj 2020 og aflevering af byggeriet ultimo maj 2021.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til punktet
Sagsnr.: 19/33785
Resumé
Byrådet besluttede den 24. september 2019 (pkt. 6), at offentliggøre forslag til tillæg 19 til Kommuneplan 2017-2029 i 8 uger. Med tillægget udpeges risikovirksomhed på Kolding Havn.
Forslag til tillægget har været offentligt fremlagt i perioden fra den 30. september til den 25. november 2019. Der er i høringsperioden ikke indkommet bemærkninger til planforslaget.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at kommuneplantillæg 19 til Kommuneplan 2017-2029 vedtages med den rettelse at området udpeget til risikovirksomhed justeres til at omfatte området, som fremgår af sagsfremstillingen.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 04-03-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Beslutning Økonomiudvalget den 17-03-2020
Beslutning i henhold til styrelseslovens § 22, stk. 2:
Forslaget indstilles til godkendelse af formanden for Økonomiudvalget.
Beslutning Byrådet den 02-04-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Nogle af de gødningstyper, som i dag håndteres på Kolding Havn, er som noget nyt blevet omfattet af risikobekendtgørelsen (Bek. 372 af 25. april 2016). Det betyder, at de virksomheder, som nu håndterer denne gødningstype skal betragtes som risikovirksomheder – også selv om der ikke ændres på typen og mængden af gødning.
Aktuelt har virksomhederne Svane Shipping og Danish Agro miljøgodkendelse til at håndtere og opbevare fast gødning i bygninger på Kolding Havn. For at virksomhederne kan fortsætte de nuværende aktiviteter, uden at der ændres på typen og mængden af gødning, skal der i kommuneplanen ske en udpegning af virksomhederne til risikovirksomhed. Samtidig skal der forud for en revideret miljøgodkendelse ske en konkret vurdering af om risikoforholdene er acceptable.
Eksisterende opbevaring og håndtering af gødning på Kolding Havn er omfattet af risikobekendtgørelsen (Bek. Nr. 372 af 25. april 2016). En miljøgodkendelse forudsætter derfor, at der i kommuneplanen udpeges areal til risikovirksomhed med lokale retningslinjer.
Byrådet vedtog den 24. september 2019 at offentliggøre forslag til tillæg 19 til Kommuneplan 2017-2029.
Høringssvar
Forslag til kommuneplantillægget har været offentligt fremlagt i perioden 30. september 2019 – 25. november 2019. Ved høringsfristens udløb havde forvaltningen modtaget et høringssvar fra Banedanmark, som oplyste, at der ikke var bemærkninger til planforslaget.
Kommuneplantillæggets indhold
Med kommuneplantillægget er der lavet en lokal retningslinje for risikovirksomhed på Kolding Havn, samtidig med at der sker en udpegning af et konkret areal til placering af risikovirksomhed. Inden for arealet kan der tillades virksomhed til opbevaring og håndtering af gødningstyper- og mængder, som er omfattet af den nye risikobekendtgørelse fra 2016.
Med retningslinjen udlægges der en planlægningsafstand på 500 meter omkring arealet til risikovirksomhed. Planlægningsafstanden skal sikre, at hensynet til risikoen for større uheld inddrages i planlægningen for arealerne omkring risikovirksomheden. Der er med denne afstand tale om en opmærksomhedszone i forbindelse med fremtidig planlægning inden for området.
Placeringen af risikovirksomhed på Kolding Havn forhindrer ikke planlægning for de naboarealer, der ligger inden for planlægningsafstanden under forudsætning af, at den samfundsmæssige risiko ligger inden for risikomyndighedernes acceptkriterium.
Fastlæggelse af konkret beregnede sikkerhedszoner og planlægningszoner omkring risikovirksomheden vil først ske i forbindelse med sagsbehandlingen af en risikoanmeldelse. I den forbindelse træffes der afgørelse om, hvorvidt risikoforholdene er acceptable.
Der er lavet en foreløbig risikovurdering/beregning i forhold til opbevaring af gødning inden for de i kommuneplantillægget udlagte arealer. Den viser, at der hverken er en væsentlig individuel risiko eller en samfundsmæssig risiko uden for havnens område.
Med tillægget tilføjes retningslinje 2.3.6 for risikovirksomhed på Kolding Havn. Endvidere tilføjes det til rammebestemmelsen 0041.E1, at der findes risikovirksomhed inden for særligt afgrænset område jf. retningslinje 2.3.6.
Rammebestemmelsens ordlyd tilrettes herudover af hensyn til forståeligheden.
Det offentliggjorte planforslag vedlægges som bilag.
Planforhold
Planområdet er beliggende i kommuneplanens rammeområde 0041.E1, som udlægger området til erhvervsområde med havnerelaterede erhverv - virksomhedsklasse 1-6. Herudover indgår området i et areal, der er omfattet af lokale retningslinjer for ”Virksomheder med særlige beliggenhedskrav”. Nærværende kommuneplantillæg er i overensstemmelse med de overordnede kommuneplanbestemmelser.
Etablering af risikovirksomhed inden for det aktuelle planområde er ligeledes i overensstemmelse med gældende lokalplan 0041-11 Kolding Havn, der udlægger området til virksomhedsklasse 3-6.
Dialog
Forvaltningen har efter høringsperioden været i dialog med Svane Shipping og Danish Agro om kommuneplantillægget og den igangværende proces omkring udvikling af Koldings havneområder.
På baggrund af drøftelserne med Svane Shipping er det forvaltningens vurdering, at det er muligt at indskrænke arealerne, som er udlagt til risikoaktiviteter jf. nedenstående kort, hvorfor forvaltningens skal anbefale, at udpegningen til risikovirksomheder justeres. Det er forvaltningens vurdering, at der ikke skal ske en fornyet høring af denne justering, da der er tale om en mindre udpegning.
Svane Shipping og Danish Agro har fremsendt tilkendegivelser, som signalerer vilje til at indgå i en dialog med både Kolding havn og Kolding Kommune, om evt. at finde en anden placering på havnen, såfremt processen vedr. omdannelsen af havnen viser, at aktiviteterne ligger i vejen for en hensigtsmæssig omdannelse.
Tilkendegivelserne er vedhæftet som bilag
Bilag
Sagsnr.: 19/4753
Resumé
I forbindelse med afdækningen af fremtidige anvendelsesmuligheder for ejendommene Dyrehavevej 108, Kolding (tidligere Dronning Dorothea Skolen) og Dyrehavevej 116, Kolding (UC Syd) er det konstateret, at ejendommene og arealerne omkring ikke har retvisende rammebestemmelser og afgrænsning i Kommuneplanen.
Tillæg 38 til Kommuneplan 2017-2029 vil sikre, at rammebestemmelserne for - og afgrænsningen af området afspejler områdets faktiske bebyggelse og anvendelse.
Forslaget til kommuneplantillæg har været offentligt fremlagt i perioden 6. januar 2020 – 2. marts 2020. Ved indsigelsesfristens udløb havde forvaltningen modtaget 1 høringssvar, der ikke har givet anledning til ændringer.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at kommuneplantillæg 38 vedtages.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 01-04-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 02-04-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 02-04-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kommuneplantillægget er kategoriseret som en A-lokalplan jævnfør A, B, C kategoriseringen, hvilket betyder, at det er Byrådet, der har kompetence til at træffe beslutning om endelig vedtagelse af kommuneplantillægget.
Byrådet vedtog den 17. december 2019 at offentliggøre forslaget.
Politiske fokusområder m.m.
Kommuneplanen bliver med vedtagelse af tillæg 38 bedre i overensstemmelse med områdets faktiske bebyggelse og vil muliggøre, at man bedre i fremtiden kan nyudnytte området, når UC Syd flytter til campusområdet ved Universitetet. Med et tilrettet plangrundlag kan områdets bygningsmasse ses i sammenhæng og få ny anvendelse. Bl.a. er det vedtaget, at Kolding Realskole overtager bygningerne og udearealerne, der tidligere husede Dronning Dorothea Skolen.
Kommuneplantillæggets indhold
Bestemmelserne for rammeområde 0115.O1 ændres, således at det maksimale etageantal hæves til 3 og den maksimale bygningshøjde hæves til 12 meter. De svarer til den bebyggelse, der allerede i dag findes i området i form af skolebygninger, idrætshal m.v. De øvrige rammebestemmelser for område 0115.O1 bibeholdes.
Planområdet ved Dyrehavevej. Hvid prikramme er eksisterende afgrænsning, blå prikramme er areal, der tillægges rammeområde 0115.O1.
Rammeområdets afgrænsning udvides som anført ovenfor. Udvidelsen har sammenhæng med, at arealerne allerede i dag indgår som direkte udearealer til områdets undervisningsbygninger.
Høringssvar
Forslag til kommuneplantillæg har været offentligt fremlagt i perioden 6. januar 2020 – 2. marts 2020. Ved høringsfristens udløb havde forvaltningen modtaget 1 høringssvar fra Banedanmark, hvori de meddelte, at de ikke havde bemærkninger til forslaget.
Bilag
Sagsnr.: 17/4203
Resumé
Forslag til Kommuneplantillæg 8 til kommuneplan 2017-2019 og lokalplan 0042-21 samt Miljørapport fremlægges til politiske godkendelse med henblik på fremlæggelse i offentlig høring.
Forslag til kommuneplantillæg 8 indeholder en omdisponering af de eksisterende rammer i Kommuneplan 2017-2029
Forslag til lokalplan 0042-21 skaber rammerne for en ny bydel og lystbådehavn med op til 1000 bådpladser med tilhørende funktioner. Der skabes mulighed for ca. 400 boliger og havnerelateret erhverv, kulturelle funktioner samt grønne områder.
Der skabes også plads for bådoplag for ca. 500 både.
For en del af lokalplanområdet er der tale om en rammelokalplan, hvorfor der f.eks. for boligerne skal udarbejdes nye lokalplaner efterfølgende i samarbejde med fremtidige udviklere i området.
Miljørapporten beskriver den miljømæssige påvirkning af projekter og er samtidigt en miljøvurdering af planerne.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslag til kommuneplantillæg 8 sendes i offentlig høring i 8 uger,
at forslag til lokalplan 0042-21 Marina City et blandet byområde og lystbådehavn sendes i offentlig høring i 8 uger,
at miljørapport for Marina City sendes i offentlig høring i 8 uger.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 01-04-2020
Benny Dall (Ø) fremsatte følgende forslag: At området langs Skamlingvejen, der i forslaget udlægges til bådopbevaring, udgår af såvel Kommune- som lokalplan. Der arbejdes i stedet med bådopbevaring på indspulingsbassinet indenfor gældende lokalplan for havneområdet.
Forslaget blev bragt til afstemning.
Et mindretal i Plan-, Bolig- og Miljøudvalget (Benny Dall (Ø)) stemte for. Et flertal i Plan-, Bolig- og Miljøudvalget (udvalget med undtagelse af (Benny Dall (Ø) og Hans Holmer(F)) stemte imod. Hans Holmer (F) stemte hverken for eller imod.
Herefter blev by- og udviklingsdirektørens forslag bragt til afstemning.
Et flertal i Plan-, Bolig- og Miljøudvalget (udvalget med undtagelse af Benny Dall (Ø)) indstiller forslaget til godkendelse. Et mindretal (Benny Dall (Ø)) stemte imod forslaget.
By- og Udviklingsforvaltningen blev bemyndiget til – efter aftale med Kystdirektoratet – at forlænge høringsperioden, hvis situationen med coronavirus vanskeliggør afviklingen af borgermøde.
Beslutning Økonomiudvalget den 02-04-2020
Et af Enhedslisten stillet forslag: ”At området langs Skamlingvejen, der i forslaget udlægges til bådopbevaring, udgår af såvel Kommune- som lokalplan. Der arbejdes i stedet med bådopbevaring på indspulingsbassinet indenfor gældende lokalplan for havneområdet.” blev forkastet med 1 stemmer for og 9 imod.
For forslaget stemte Benny Dall
Hans Holmer stemte hverken for eller imod.
Et af Enhedslisten stillet forslag: ”At der i høringsperioden foretages analyse af mulige alternativer til den foreslåede bortskaffelse af materialer ved klapning på Trelde Næs området. Analysen indgår i den endelige behandling af kommune- og lokalplan.” blev godkendt.
Et enigt Økonomiudvalg indstiller herefter by- og udviklingsdirektørens forslag til godkendelse, med den tilføjelse at By- og Udviklingsforvaltningen bemyndiges til – efter aftale med Kystdirektoratet – at forlænge høringsperioden, hvis situationen med coronavirus vanskeliggør afviklingen af borgermøde.
Beslutning Byrådet den 02-04-2020
Et af Enhedslisten stillet forslag: ”At området langs Skamlingvejen, der i forslaget udlægges til bådopbevaring, udgår af såvel Kommune- som lokalplan. Der arbejdes i stedet med bådopbevaring på indspulingsbassinet indenfor gældende lokalplan for havneområdet.” blev forkastet med 1 stemme for og 22 imod.
For forslaget stemte Benny Dall
Hans Holmer og Mette Voss stemte hverken for eller imod.
Et af Enhedslisten stillet forslag: ”At der i høringsperioden foretages analyse af mulige alternativer til den foreslåede bortskaffelse af materialer ved klapning på Trelde Næs området. Analysen indgår i den endelige behandling af kommune- og lokalplan.” blev godkendt.
Byrådet godkendte herefter by- og udviklingsdirektørens forslag, med den tilføjelse at By- og Udviklingsforvaltningen bemyndiges til – efter aftale med Kystdirektoratet – at forlænge høringsperioden, hvis situationen med coronavirus vanskeliggør afviklingen af borgermøde.
Sagsfremstilling
Lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg er kategoriseret som en A-lokalplan jævnfør A, B, C kategoriseringen, hvilket betyder, at det er Byrådet, der har kompetence til at træffe beslutning om, at planforslaget med tilhørende kommuneplantillæg sendes i offentlig høring.
Planforslagene ledsages af miljørapport, som samler miljøvurdering af planforslagene og miljøvurdering af projektet.
Byrådet besluttede på mødet den 30. januar 2017 at igangsætte processen med udarbejdelse af plangrundlag og VVM (vurdering af virkninger på miljøet) for Marina City. På mødet den 25. september 2019 besluttede Byrådet at udvide projektområdet og at gennemføre en supplerende idéfase til VVM og kommuneplan. Den 18. december 2017 blev Byrådet orienteret om de indkomne idéer og forslag.
Politiske fokusområder
Lokalplanen understøtter Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets politiske fokusområde i forhold til at have fokus på strategisk byudvikling, der skaber rammer for Det gode liv. Lokalplanen skaber rammerne for en bred vifte af boliger, herunder almene boliger. Derudover er der fokus på at styrke rammerne og muligheden for fællesskaber, når vi planlægger nye boliger og boligområder. Vi vil arbejde for at skabe de bedste rammer for liv mellem bygningerne.
Kolding skal være centrum for cirkulær økonomi. Det betyder at Kolding Kommune skal være en foregangskommune, der udvikler og omsætter inspiration og viden om cirkulær økonomi.
Derfor er der fokus på cirkulær økonomi i Marina City. Marina City skal, som ny bæredygtig bydel, indeholde en række eksempler på cirkulære tiltag og forberedes til fremtidens muligheder for cirkulær økonomi. I opbygningen af Marina City tænkes de cirkulære principper ind i alt fra anlægsarbejde, byggemodning, forsyning, byggeri, drift og selve dagligdagen efterfølgende.
I projektet regnes med DGNB-certificering på bydelsniveau.
Arkitekturstrategien har været afsættet for fastlæggelse af bestemmelser fra arkitektur og det ydre fremtræden på bydelsniveau, og arkitekturteamet har løbende været involveret i processen.
Processen
Processen blev igangsat med beslutning om at Marina City projektet er VVM pligtigt, og derfor blev der igangsat udarbejdelse af VVM redegørelse, kommuneplantillæg og lokalplan samt miljøvurdering af planforslagene. Samtidigt blev det besluttet, at der skulle gennemføres en 4 ugers idéfase med offentlighedsinddragelse og borgermøde.
På baggrund af input fra offentlighedsfasen er der foretaget en række
projektændringer. Desuden er der foretaget en løbende konkretisering af projektet på baggrund af forundersøgelser og dialog med øvrige myndigheder.
Der blev derfor udarbejdet en ny helhedsplan af COBE, hvor det høje boligbyggeri var flyttet til en placering tættere på byen. Den 24. maj 2017 traf Kystdirektoratet afgørelse om, at ændringen var så væsentlig, at der skulle fremsendes en revideret ansøgning om anlæg på søterritoriet med henblik på supplerende offentlighed.
I forlængelse af helhedsplanen har landskabsarkitekt Schønherr sammen med ÅF Consult i 2018-2019 udarbejdet et projektforslag, som konkretiserer og videre bearbejder helhedsplanens løsninger. I forhold til helhedsplanen justerer projektforslaget bl.a. forløbet af vandkanten, omfang af parkarealer mod øst og placering af bådvaskepladsen. På baggrund af projektforslaget blev der også udarbejdet en designmanual, som beskriver designmæssige hovedtræk for Marina Citys landskab og byrum. Designmanualen fastholder og kvalificerer projektforslagets byrum bl.a. i forhold til byrumsinventar som lygtepæle m.v.
Beskrivelse af projektet
Marina City-projektet er et ambitiøst projekt, hvor bæredygtig byudvikling, turismeudvikling og erhvervsudvikling i en helhedsorienteret løsning integreres med udvikling af landets mest attraktive marina og landets næststørste lystbådehavn.
Lystbådehavn Nord nedlægges og flyttes som følge af en strategisk beslutning om at udvikle en stor, top-attraktiv lystbådehavn som led i udviklingen af byens rekreative muligheder og kommunens/regionens turistmæssige udvikling. Dette kan ikke ske ved Lystbådehavn Nord, som er utidssvarende, mangler arealer og er miljømæssigt og arealmæssigt under pres af naboskabet til erhvervshavnen, jernbanen og større vejanlæg. Placeringen ved Marina City sikrer også, at lystbådehavnen kan få et samspil med omgivelserne og blive en integreret del af byen over tid. Dette er ikke muligt ved den nordlige lystbådehavn, bl.a. grundet eksisterende infrastruktur og jernbane. Derfor skal de ca. 500 både her flyttes til ny lystbådehavn. Byrådet besluttede derfor at Marina Syd udvides tilsvarende, og at dette samtidigt sker i kombination med en egentlig byudvikling på stedet.