Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
07-02-2019 13:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Handicaprådet |
Sted: |
Udvalgslokalet, 4. sal, Nicolaiplads 6 |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 19/1195
Resumé
SIND Kolding har bedt Handicaprådet om at forespørge, hvor langt man er med psykiatriske akutpladser i Kolding Kommune. Der ønskes en status for oprettelse af akutpladser.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at Handicaprådet orienteres om status på psykiatriske akutpladser.
Beslutning Handicaprådet den 07-02-2019
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Handicaprådet bifalder iværksættelsen af undersøgelse, der skal afdække hvad behovet er i Kolding Kommune, i forhold at få tilpasset tilbud efter hvad borgerne efterspørger, herunder skal der også tages højde for de borgere, som kan være kommende brugere af tilbuddet.
Sagsfremstilling
Med baggrund i, at der fra tidligere formand for Social- og Sundhedsudvalget blev lovet en løsning på problemet for kommunens psykisk sårbare borgere, der efter udflytningen af psykiatrisk afdeling til Vejle i februar 2017 reelt står uden sagkyndig hjælp ved akut opstået forværring af deres sygdom, når og hvis forværring opstår udenfor ambulatoriets åbningstid i Kolding.
I modsætning til landets øvrige akutsygehuse har Kolding Sygehus ingen psykiatrisk akutmodtagelse (PAM).
De psykiatriske akutpladser er afprøvet med gode resultater, og oprettet i andre større byer, blandt andet Haderslev, Middelfart og Svendborg.
SIND Kolding forespørger derfor om, hvor langt Kolding Kommune er med psykiatriske akutpladser.
Det blev på møde i Handicaprådet primo 2018 oplyst, at kommunen ville kigge på egnede lokaliteter til akutpladser. Der ønskes derfor status herpå.
SIND Kolding har siden lukningen af psykiatrisk afdeling i Kolding primo 2017 bedt kommunen om at undersøge muligheden for etablering af 3-4 psykiatriske akutpladser, og har tilbudt at bistå med viden og de erfaringer, som landsforeningen har indsamlet fra de byer, der allerede har psykiatriske akutpladser.
De psykiatriske akutpladser anvendes som bufferzone i op til 72 timer, hvor borgeren, i samarbejde med det fagprofessionelle personale, vurderer om episoden kan klare med ro og nærvær, eller om borgeren har behov for at komme videre til udredning/behandling på PAM.
Borgere med en begyndende psykose/psykiatrisk forværring, som opstår uden ambulatoriets åbningstid, er ikke selv i stand til enten at komme til PAM i Vejle, enten med taxa eller med politiets hjælp, eller til at vurdere behovet for at komme på PAM.
Mange af disse borgere har ikke noget netværk eller familie til at støtte op omkring dem. De er overladt til sig selv og deres psykiske sygdom. Derfor er akutpladserne vigtige. Mange tvangsindlæggelser sker i aften- og nattetimerne, og derfor kunne en tidlig indsats fx via akutpladser måske forebygge disse.
Udover hensynet til den enkelte borger, er der givetvis også en samfundsøkonomisk fordel ved oprettelse af psykiatriske akutpladser ifølge SIND Kolding.
Chef for Bo- og Støttetilbud, Gitte Fisker, deltager i mødet under punktet, fra kl. 13.30.
Derudover er der fremsendt nedenstående beskrivelse af, hvordan Kolding Kommune handler og håndterer det akutte uden at have udvidet med akutpladser, til rådets orientering:
Socialpsykiatri Døgn tilbyder vurderings- og træningspladser til borgere med psykiatriske lidelser, som bor i egen bolig og som kan have behov for ro, omsorg, nærvær og justering af behandlingen, for dernæst at kunne klare sig i egen bolig igen.
Dette tilbud er typisk aftalt mellem borger, myndighed og bostøtte-medarbejder, som kender borgeren. Varigheden kan være fra få dage og op til 3 måneder, afhængigt af behovet.
Borgere, som oplever en akut forværring af sygdommen, kan benytte sig af akuttelefonen.
Her kan der gives en vejledning og hjælp til at løse det akutte, og hjælpen kan bestå i tilkald af vagtlæge, rådgivning i forhold til fx medicin og lignende.
Endvidere kan borgere, som er kendte af kommunes socialpsykiatri (§ 85), benytte akutpladser på Marienlund og Ryttermarksvej – her vil borgeren kunne få vejledning/vurdering af det forværrede sygdomsbillede, samt en vurdering af behov for indlæggelse. Akutpladserne er med mulighed for at overnatte på døgnstederne.
For alle tilbud gælder, at det er borgeren, som skal komme til tilbuddet (om natten). Der er ikke i tilbuddene mulighed for at komme til borgerens bolig. Det betyder at borgeren også i disse sammenhænge, som ved behovet for indlæggelse, skal kunne fragte sig – trods forværringen af sygdommen.
Derudover tilbydes der bostøtte i eget hjem, i dag- og aftentimerne (indtil kl.23.00), som kan betyde at borgeren og medarbejderen sammen vurderer behov og sygdommens eventuelle forværring, hvilket som regel kan forebygge det akutte behov.
Hvis borgeren har behovet for at benytte sig af akutpladser af mere gentagende karakter, vil dette indgå i en vurdering af, hvorvidt borgeren får tilstrækkelig støtte i hverdagen.
Sagsnr.: 19/1406
Resumé
Præsentation af Kolding Kommunes nye pårørendeguide.
Sagen behandles i
Handicaprådet (orientering).
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at Handicaprådet orienteres om kommunens nye pårørendeguide.
Beslutning Handicaprådet den 07-02-2019
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Handicaprådet opfordrer til, at organisationerne under Dansk Handicapråd kontakter pårørendeguide Helle Fønss Bach, på mail hebach@kolding.dk, eller telefon 7979 1444,
mhp. samarbejde og hvis der er spørgsmål omkring inddragelse af pårørende.
Sagsfremstilling
Introduktion til Handicaprådet af den nye pårørendeguide, Helle Fønss Bach, som er ansat pr. 2. januar 2019.
Helle Fønss Bach deltager i punktet på mødet fra kl. 13.45, sammen med udviklingskonsulent Bettina Thoft Jensen.
Sagsnr.: 17/21633
Resumé
Centralforvaltningen forvalter den økonomiske del af legatet ”Hans Høj Christiansen og hustrus legat til fordel for blinde i Kolding by og opland”.
Ifølge Centralforvaltningen vil der i 2019 og fremover ikke være udbytte/indtægter i ”Hans Høj Christiansen og hustrus legat til fordel for blinde i Kolding by og opland”. Det manglende afkast gør det uhensigtsmæssigt at drive fonden. På den baggrund foreslås det, at legatet opløses.
Det er Civilstyrelsens praksis, at fonde, hvis aktiver udgør mindre end 2 mio. kr., kan opløses. Det er desuden et krav at fonden har eksisteret i mindst 10 år.
Baggrunden for Civilstyrelsens praksis er, at det nuværende renteniveau og det deraf følgende lave afkast gør, at disse fonde ikke anses for at stå i rimeligt forhold til formålet.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget, Handicaprådet, Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at der i Civilstyrelsen søges om tilladelse til opløsning af fonden ”Hans Høj Christiansen og hustrus legat til fordel for blinde i Kolding by og opland”,
at sagen sendes til høring i Handicaprådet med henblik på at indhente forslag til anvendelse af kapitalen i overensstemmelse med formålet.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 19-12-2018
Godkendt.
Beslutning Handicaprådet den 07-02-2019
Handicaprådet foreslår, at der rettes henvendelse til Dansk Blindesamfund og Foreningen Danske Døvblinde.
Sagsfremstilling
Fonden ”Hans Høj Christiansen og hustrus legat til fordel for blinde i Kolding by og opland” bestyres af Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Centralforvaltningen har oplyst, at der fra 2019 ikke vil være udbytte/indtægter. Fonden har en egenkapital på ca. kr. 500.000.
Det manglede afkast og den lave kapital gør det uhensigtsmæssigt at drive fonden. Der er desuden administrative byrder og omkostninger ved at bestyre legatet. Opløsning af fonden kræver tilladelse fra Civilstyrelsen, og opløsning kan ske på én gang eller i en perioden på op til 3 år.
Ved en opløsning af legatet skal fondens kapital uddeles i overensstemmelse med fondens formål. Det fremgår af fundatsen, at kapitalafkast skal anvendes til opmuntring for blinde i form af tilskud til lækkerier, tobak, vin, hjælp til rejser, ture og lign.
Det foreslås, at sagen sendes til høring i Handicaprådet med henblik på at indhente forslag til anvendelse af kapitalen i overensstemmelse med formålet.
Sagsnr.: 14/624
Resumé
Handicaprådet udarbejdede i efteråret 2015 en arbejdsgangsbeskrivelse til brug ved uddeling af årets handicappris. Rådet har ønsket en revidering af arbejdsgangsbeskrivelsen for at give længere tidsfrist til indsendelse af indstillinger til prisen.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at den reviderede arbejdsgangsbeskrivelse godkendes.
Beslutning Handicaprådet den 07-02-2019
Handicaprådet godkendte den reviderede arbejdsgangsbeskrivelse uden bemærkninger.
Sagsfremstilling
Arbejdsgangsbeskrivelsen for uddelingen af årets handicappris har været gennemgået i forhold til ændring af tidsfrist for indsendelse af indstillinger til prisen.
Der foreligger nu revideret beskrivelse til rådets godkendelse.
Bilag
Sagsnr.: 19/2975
Resumé
Handicaprådet har ønsket en orientering om handicapkørsel.
Sagen behandles i
Handicaprådet (orientering).
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 07-02-2019
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Handicaprådet har ønsket en orientering om handicapkørsel.
Chef for Senior- og Sundhedsrådgivningen, Ellen Grimstrup, deltager i mødet under punktet fra kl. 14.30, og orienterer Handicaprådet om handicapkørsel, herunder handicapkørsel iht. Lov om trafikselskaber § 11 og kørsel til praktiserende læge/speciallæge iht. Sundhedslovens §§ 170-174.
Sagsnr.: 19/2994
Resumé
Handicaprådet har ønsket en orientering om kørsel til aktiviteter.
Sagen behandles i
Handicaprådet (orientering).
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 07-02-2019
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Opleves der problemer, eller er der spørgsmål omkring kørsel til aktiviteter, må centerleder
Anne-Mette Autzen gerne kontaktes, enten på mail annau@kolding.dk, eller på telefon 7979 7091.
Anne-Mette Autzen gerne kontaktes, enten på mail annau@kolding.dk, eller på telefon 7979 7091.
Sagsfremstilling
Handicaprådet har ønsket en orientering om handicappedes muligheder for kørsel til aktiviteter, fx kørsel i bostedernes busser til aktiviteter som fx handicapsejlads i Kolding Sejlklub.
Centerleder, Bo- og Støttetilbud for Handicappede, Anne-Mette Autzen, deltager på mødet under punktet fra kl. 14.45, og vil give rådet en orientering om kørsel til aktivitet, iht. Lov om social service, § 117.
Sagsnr.: 19/1171
Resumé
Generel orientering til Handicaprådet.
Sagen behandles i
Handicaprådet (orientering).
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 07-02-2019
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Orientering fra handicaprådsmedlemmerne og handicapchefen.
- Orientering fra By- og Udvikling vedrørende Seest Bakke krydset, jf. Byrådets beslutning fra 18. december 2018.
- Orientering om Det Centrale Handicapråds Årsmøde 2019.
- Orientering om dialogmøde med Handicapforening, afholdt den 24. januar 2019.