Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
19-02-2019 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kulturudvalget |
Sted: |
Genforenings-og Grænsemuseet, Koldingvej 52, Chris |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 17/22370
Resumé
Formand for Genforenings- og Grænsemuseet Kaj Nielsen byder velkommen til Kulturudvalgets møde, der holdes på museet.
Sagen behandles i
Kulturudvalget
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kaj Nielsen, formand for Genforenings- og Grænsemuseet, byder velkommen og giver en kort introduktion til museet, herunder de foreløbige planer i forbindelse med fejringen af Genforeningen i 2020.
Efter mødet vil der være mulighed for at få en guidet rundtur på museet.
Sagsnr.: 16/833
Resumé
Formanden for Kulturregion Trekantområdet, Jesper Elkjær, er som led i forberedelserne af den ny regionale kulturaftale på besøg i alle medlemskommuners kulturudvalg. Formålet er at drøfte samarbejdet og den kommende aftale.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår
at sagen drøftes.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Drøftet.
Sagsfremstilling
Kulturministerens nuværende regionale kulturaftale med Kulturregion Trekantområdet udløber med udgangen af 2019. Som et led i forberedelserne af den nye aftale er Jesper Elkjær, som formand for Kulturregion Trekantområdet, på besøg hos de syv trekant-kommuners kulturudvalg for at øge ejerskabet til kultursamarbejdet og fremme dialogen om den kommende kulturaftale.
Jesper Elkjærs oplæg vil omhandle følgende:
- Præsentation af kulturaftalens projekter og aktiviteter,
- Præsentation af vision for Trekantområdet og kulturaftalen,
- Drøftelse af perspektiver for fremtiden.
Sagsnr.: 18/11228
Resumé
Børne- og Uddannelsesforvaltningen samt By- og Udviklingsforvaltningen fremlægger forslag til handleplan vedrørende ”Skoler i samspil med omverdenen”. Sagen handler om at videreudvikle samarbejdet mellem skoler og omgivende institutioner samt foreninger. Formålet er at skabe professionaliserede og synlige eksterne læringsforløb til gavn for skoleelever i hele Kolding Kommune.
Sagen behandles i
Fritids- og Idrætsudvalget den 5/2 2019, Børne- og Uddannelsesudvalget den 6/2 2019 og Kulturudvalget den 19/2 2019.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren og by- og udviklingsdirektøren foreslår,
at handleplanen godkendes.
at udvalgene forelægges en status for arbejdet primo 2020.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 06-02-2019
Godkendt.
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 05-02-2019
Godkendt.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
På udvalgsmøder i Kulturudvalget, Fritids- og Idrætsudvalget samt Børne- og Uddannelsesudvalget i juni 2018 godkendte de tre udvalg en procesplan, der skulle sikre input til det videre arbejde med ”Skoler i samspil med omverdenen” (tidligere benævnt ”Læringsrygsæk”) fra såvel skoler som leverandører af eksterne læringsforløb.
På baggrund af procesplanen har en arbejdsgruppe afholdt en fælles workshop med deltagelse af ca. 100 nøglepersoner fra skoler og kulturinstitutioner samt forvaltningsrepræsentanter fra fritids- og idrætsområdet.
Efterfølgende har der været yderligere dialogmøder med Business Kolding og fritids- og idrætsområdet om, hvordan det fremtidige samarbejde bedst muligt kan tilrettelægges.
Indsigter fra workshoppen:
Deltagerne på workshoppen arbejdede på tværs og i grupper med at definere de væsentligste barrierer og katalysatorer for det gode samarbejde, de væsentligste kriterier for gode læringsforløb og de deraf følgende behov for understøttelse af det videre samarbejde.
Opbakning fra ledelsen, partnerskaber, respekt for hinandens fagligheder, fælles sprog, mål og retning, planlægning, fleksibilitet, ildsjæle, ejerskab og mening blev oftest nævnt som fremmende for samarbejdet.
Manglende ledelsesmæssig fokus, manglende tovholder/igangsætter, økonomi, ressourcer, tid og ikke mindst logistik og transport blev nævnt som hæmmende for samarbejdet.
Deltagerne drøftede også kriterier for det gode læringsforløb og pegede for eksempel på, at det gode forløb skal være nemt for lærerne at gå til, det skal være synligt og samlet på en fælles platform, der skaber overblik, det skal være planlagt som en samlet pakke, det skal skabe værdi for børnene og kunne noget ekstra, som skolerne ikke kan løfte alene, det skal have et fagligt indhold, og det skal være udviklet i fællesskab mellem leverandører og skoler.
Såvel kultur-, natur-, og fritidsområdet som erhvervslivet har i dag en lang række kvalitetstilbud til skolerne, men der er behov for en større grad af kortlægning, koordinering, vidensdeling og kommunikation parterne imellem.
På baggrund af indsigterne fra workshoppen og drøftelserne med Business Kolding og fritids- og idrætsområdet anbefaler arbejdsgruppen, at en handleplan i første omgang adresserer følgende behov:
Større overblik over tilbud:
Det skal være nemt og hurtigt for lærerne at finde relevante tilbud til fag, aldersgrupper og udviklingstrin.
Mere vidensdeling:
Alle interessenter skal fortælle og dele de gode historier, så alle kan lære af erfaringerne.
Flere færdige forløb, der er lige til at tage ned fra hylden:
Det skal være nemt og ukompliceret for lærerne at komme i gang.
Flere tværfaglige forløb:
Forløb, der tilgodeser flere fag, gør det også muligt at bruge mere tid i det eksterne læringsmiljø.
Organisering af det videre arbejde:
En række kulturinstitutioner har igennem årene markedsført deres læringsforløb på den landsdækkende skoletjenesteportal ”skoletjenesten.dk”. Derfor har By- og Udviklingsforvaltningen i december 2018 tegnet kontrakt med ”skoletjenesten.dk”, så det også bliver muligt at opretholde en kommunesite på portalen. Tjenesten er gratis, men Kolding Kommune forpligter sig til at vedligeholde Kolding Kommunes kommunesite.
På kommunesitet kan man få overblik over alle eksterne læringsforløb, og det er muligt at søge på emner, geografi, fag, klassetrin, kompetenceområde, pris og tidspunkter. Kolding Bibliotekerne stiller redaktør til rådighed for sitet, og vil i samarbejde med Stadsarkivet arrangere workshops for leverandører af eksterne læringstilbud i Kolding Kommune, hvis der er behov for hjælp til at udfylde portalen.
Kommunesitet kan rumme tilbud indenfor alle emneområder, som fx. erhverv, idræt- og fritid, natur, miljø m.m., ligesom der er afsat plads til forløb til såvel dagtilbud, grundskoler som ungdomsuddannelser.
Arbejdsgruppen foreslår, at ”skoletjenesten.dk” bliver stedet, hvor der skabes overblik over samtlige tilbud om eksterne læringsmiljøer i Kolding. Derudover foreslår gruppen, at Børne- og Uddannelsesforvaltningen, By- og Udviklingsforvaltningen og Business Kolding nedsætter en fælles taskforce, der bliver ansvarlig for det videre arbejde. Skoleområdet, kulturområdet, idræts- og fritidsområdet og Business Kolding bemander taskforcen med hver en af de konsulenter, der i forvejen arbejder med eksterne læringsmiljøer i skolen.
Medarbejderne i taskforcen mødes til en fælles arbejdsdag hver 14. dag.
Taskforcen udarbejder årsplaner for det videre samarbejde og afrapporter til en fælles ledelsesgruppe bestående af skolechef, kulturchef og fritids- og idrætschef.
Opgaverne for taskforcen vil være:
- at følge op på at leverandører af eksterne læringsforløb udstiller disse på Kolding Kommunes site på skoletjenesten.dk.
- at skabe overblik over behov for nye forløb. Er der fx. mange forløb til de ældste elever, men meget få til de yngste? Eller er der behov for forløb til specifikke fag?
- at facilitere udvikling af nye forløb ved at foreslå bemanding af udviklingsteams bestående af lærere og udviklere fra erhvervsliv eller institutioner og sikre konsulenthjælp til teamet.
- at kommunikere de gode historier og erfaringer i egen basisorganisation.
- at bistå interesserede skoler/leverandører med gode råd og fungere som vejvisere og brobyggere mellem potentielle samarbejdspartnere.
- at arrangere og udvikle netværksarrangementer som den årlige skole/kulturdating.
- at administrere ansøgninger og udarbejde indstillinger til skole/kulturchef vedrørende skole/kulturpuljen.
Transportudfordringen.
På workshoppen fremhævede mange skoler transport udfordringer, der vedbliver at være en af de væsentligste barrierer for at udnytte læringstilbud i den åbne skole i højere grad.
Forvaltningen arbejder fortsat med, hvordan udfordringen bedst løses, men har ikke et endeligt bud.
Sagsnr.: 19/2632
Resumé
Kulturudvalget kan under dette punkt komme med input til Kolding Stadsarkiv, der er i første fase af udarbejdelsen af en strategi og handleplan for arkivet.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter input til Stadsarkivets strategi.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Drøftet.
Sagsfremstilling
Kolding Stadsarkiv har påbegyndt en proces for udvikling af en ny strategi og handleplan for perioden 2019-2022.
Strategien bygger på arkivets grundfortælling og forslag til overordnede fokusområder.
Kolding Stadsarkiv er et arkivalsk skatkammer, der både varetager rollen som fortidens vogtere – og fremtidens laboratorium - og gennem arkivets samlinger er det muligt at fortælle historien om det moderne menneskes udfoldelse og udvikling af det lokale demokrati og velfærdssamfund.
Det gør arkivet gennem et særligt fokus på:
- Understøttelse af den demokratiske dannelse.
- Udvikling af kulturhistoriske og æstetiske læringsmiljøer.
- Fri adgang til den fælles kulturarv.
- Demokratisk deltagelse og det gode (daglig)liv.
- Skabelse og facilitering af fællesskaber.
Gennem strategien ser arkivet fremad, tænker i udviklingsmål og tegner et billede af fremtidens og borgernes arkiv.
På mødet deltager leder af Kolding Stadsarkiv, Lene Wul, med et kort oplæg om arkivet, grundfortællingen og de særlige fokusområder.
Efter oplægget drøftes udvalgets input og overvejelser til den kommende strategi.
Sagsnr.: 18/1940
Resumé
Slutevaluering for Jazztown Kolding 2018 fremlægges. Kulturudvalget behandlede midtvejsevaluering for Jazztown Kolding på Kulturudvalgsmødet den 28. august 2018.
På mødet deltager Karsten Bech fra Jazz i Trekanten med et kort indlæg.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget tager evalueringen til efterretning og
at udvalget drøfter input til en kommende samarbejdsaftale med Jazzbutikken, jvf Byrådets prioritering af 600.000 kr årligt til jazzprojekter.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Taget til efterretning og drøftet.
Sagsfremstilling
Baggrund
I december 2016 besluttede Kulturudvalget at bede foreningen Jazz i Trekanten om at realisere projekt Jazztown Kolding i 2017 og bevilligede 300.000 kr. fra Kulturpuljen til projektet.
I forbindelse med budgetforliget 2018 blev der bevilget 150.000 kr. til en fortsat udvikling af projektet i 2018, og efterfølgende besluttede Kulturudvalget i oktober 2017 at bevilge yderligere 150.000 kr. fra Kulturpuljen til projektet i 2018.
Foreningen Jazz i Trekanten har fået tildelt projektarbejdsplads i Bygning 5 i Nicolai Kultur, og det er fra denne base, foreningen videreudvikler projekterne under Jazztown Kolding.
Formål
Jazztown Kolding består af en række projekter, der er udviklet og realiseret af foreningen Jazz i Trekanten. Det overordnede formål med Jazztown Kolding er at brande Kolding som en kommune, der sætter barren højt, når det gælder samarbejder og initiativer, der støtter kultur og musik.
Gennem konkrete indsatser giver Jazztown Kolding byens borgere og turister en oplevelse af, at jazz er allestedsnærværende i hele Kolding kommune. Borgere og turister bliver præsenteret for et stort antal jazzkoncerter i byrum, på spillesteder, cafeer, kulturinstitutioner og uddannelsessteder i Kolding by såvel som i centerbyerne. Derudover har Jazztown Kolding fokus på at engagere og træne kulturentreprenante unge i at udvikle og afvikle kulturelle events – et fokus, der skaber grobund for nye, bæredygtige initiativer for og med unge og som er med til at gøre Kolding til en aktiv og attraktiv by for unge og studerende.
Indsatser i 2018
For 2018 var der aftalt fem konkrete indsatser:
- Jazz i Trekanten – Jazzfestival i Trekantområdets Festuge.
- Jazzhouse for unge – Jazzkoncerter og events for unge.
- KulturTalenter – Talentprogram for unge kulturiværksættere.
- Børnejazzfestival – Pilotprojekt med Copenhagen Jazzfestival.
- Vinterjazz festival – Samarbejde med landsdækkende festival under Copenhagen jazzfestival i februar.
Vinterjazzfestivalen fandt sted i februar 2018 og blev således behandlet i midtvejsevalueringen. Vinterjazz 2019 finder sted lørdag den 23. februar 2019.
Jazz i Trekanten
Festivalen Jazz i Trekanten 2018 var en markant del af Trekantområdets Festuge, der fandt sted i perioden fredag den 24. august til søndag den 2. september 2018. Festivalen bød på et stærkt koncertprogram med flere udenlandske kunstnere og mange af de bedste danske jazzmusikere. Årets hovednavn var den anerkendte amerikanske jazzguitarist Kurt Rosenwinkel, der spillede koncert på Godset i Kolding. Som beskrevet i midtvejsevalueringen nedjusterede Jazz i Trekanten antallet af koncerter og events under festivalen fra 160 til 125, hvoraf 50 skulle foregå i Kolding. Nedjusteringen skete som led i en bevidst prioritering om at øge kvaliteten af koncerter ved at engagere flere anerkendte kunstnere og kendte profiler. En prioritering, der betød øgede udgifter til kunstnerhonorarer.
Festivalen bød på i alt 54 koncerter og events i Kolding, herunder 17 koncerter og events i regi af Jazzhouse, der er drevet af de unge i KulturTalenter. I Kolding fik festivalen en række nye samarbejdspartnere, herunder Trapholt, Mørks Kælder, Platform Festival og Volkerts Fylke.
I alt bød festivalen på 125 koncerter og events i hele Trekantområdet.
Jazz i Trekanten oplevede en markant stigning i publikummer under festivalen. I alt havde festivalen 13.200 publikummer. Det er en stigning på 60% i forhold til festivalen i 2017, der havde 7.900 publikummer.
Festivalens nye udviklingstiltag, Artist in Residence og Krydsfelt, forløb godt. Artist in Residence var den anerkendte saxofonist Mads Mathias, som også var involveret i Krydsfelt-projektet med den lokale undergrundsmusiker, Joakim Moesgaard, aka DJ Fukboi. De to kunstnere skabte sammen et unikt værk på Råværket i Kolding, som blev fremført på henholdsvis Råværket og Tobbers. Projektet var støttet af Statens Kunstfond og Dansk Musiker Forbund. Krydsfelt har markeret sig særdeles positivt i jazzmiljøet i Danmark: Krydsfelt vandt JazzDanmark prisen ved DMA Jazz 2018 for ”Årets Nytænkende Koncertoplevelse”.
JazzHouse for unge
Foreningen Jazz i Trekanten flyttede i foråret 2018 JazzHouse fra spillestedet Pitstop til Tobbers Madbar. Målet var at lave et mere intimt spillested med mere fokus på musikken, og som var attraktivt for byens unge. Alle koncerter og events i JazzHouse var meget velbesøgte. Under festivalen Jazz i Trekanten var Jazzhouse åbent i fem dage og bød på i alt 17 koncerter og events med unge musikere fra både Koldings vækstlag (primært MGK) samt konservatorierne i Aarhus, Esbjerg, Odense og København. Alle koncerter og events var arrangeret af de unge frivillige i KulturTalenter-programmet.
Jazzhouse havde planlagt yderligere fire koncerter i efteråret 2018. Dette blev ændret til to koncertdage, der i stedet rummede et udvidet koncept bestående af foredrag og koncert om et særligt jazz-emne, blandt andet om Miles Davids liv og repertoire.
Jazz i Trekanten fortsætter med JazzHouse på Tobbers Madbar til og med Jazz i Trekanten festivalen 2019, hvorefter foreningen vil evaluere og gentænke konceptet, således at det forbliver aktuelt og attraktivt – både for de unge publikummer og for de unge arrangører i KulturTalenter.
KulturTalenter
Formålet med programmet Kulturtalenter er at skabe kulturelle iværksættere, der kan være med til at igangsætte nye kulturelle aktiviteter i Kolding kommune. Ca. 20 unge frivillige har deltaget i KulturTalent programmet og fået hands-on viden om at udvikle og afvikle events. Det er de unge frivillige KulturTalenter, der driver JazzHouse.
Engagementet fra de unge har været svingende. Jazz i Trekanten har derfor valgt at nedjustere antallet af unge i talentudviklings-programmet til 10 deltagere, der til gengæld har forpligtet sig til at være engagerede i al planlægning og afvikling af koncerter på JazzHouse.
Jazz i Trekanten har i 2018 gennemført en række træningsforløb for de unge i KulturTalenter:
- Facebook og Instagram - Annoncering af koncerter og opbygning/udbygning af følgere på JazzHouse profilerne.
- Film – Træning i at lave og klippe mindre film (i samarbejde med Bygning 5).
- DJ kursus for piger (i samarbejde med Bygning 5). Har resulteret i at tre piger nu er jazz-DJ’s mellem livekoncerterne på JazzHouse.
- Repertoire - Koncept for og planlægning af repertoire til JazzHouse under Jazz i Trekanten festivalen.
- Kunstneraftaler - Booking af bands, udarbejdelse af kontrakter, indberetning til KODA m.m.
- Kunstneraftaler - Kontakt til bands, indhentning af PR materiale, aftaler om get-in og backstage mm.
- Location - Dimensionering, indretning, inventar, sikkerhed, lys- og lydanlæg, sikkerhed m.m.
- Teknisk afvikling.
- Grafisk identitet – udvikling af grafisk identitet for JazzHouse til plakater, hjemmeside, SoMe m.m.
- Visuals – udvikling af ”live visuals” dvs. computermanipulerede live optagelser fra koncerter til projektering i koncertrummet.
Som nævnt i midtvejsevalueringen har der fra andre kommuner i Trekantområdet været interesse for KulturTalenter. Jazz i Trekanten har derfor ”eksporteret” sin viden om jazzkoncerter for unge samt om inddragelsen af unge i udviklingen og afviklingen af koncerter. Foreningen har samarbejdet med ungeforeningerne Karma i Vejle og SG25 i Haderslev om jazzkoncerter for unge under festivalen Jazz i Trekanten. Dette samarbejde fortsætter i 2019, ligesom foreningen undersøger muligheden for at udbrede konceptet til andre Trekant-kommuner.
Børnejazzfestival
I tæt samarbejde med Copenhagen Jazzfestival (CJF) lancerede foreningen Jazz i Trekanten en børnejazzfestival i efterårsferien 2018. Børnejazzfestivalen var et pilotprojekt, hvor foreningen afprøvede konceptet samt forskellige koncerttyper med det mål at undersøge, om der er grundlag for en børnejazzfestival i efterårsferien.
Foreningen forventede at afvikle omkring ti koncerter under festivalen. Resultatet blev i alt otte koncerter, heraf seks i Kolding med samarbejdspartnerne Jazz6000 og Nicolai for børn. Nicolai for børn greb til fulde konceptet og omdannede huset til musik- og jazzværksted, som ud over koncerter også indeholdt værksted med LP-plader, musikinstrumenter mm. I Nicolai for børn eksperimenterede foreningen med forskellige koncertformater, f.eks. ambient koncert i trappegangen, interaktiv udvikling af musik med børnene og et samarbejde med Billedskolen Nicolai, hvor børn tegnede på papir på gulvet under koncerten.
Publikumsopbakningen var tilfredsstillende med samlet 360 publikummer til de fem koncerter i Nicolai for børn og 60 publikummer til Jazz6000’s koncert på Godset. På den baggrund ønsker foreningen at fortsætte med konceptet og arbejder således på at planlægge børnejazzfestival i efterårsferien 2019.
Branding og funding
Efter nomineringerne ved DMA Jazz 2017 og prisen for ”Årets Nytænkende Koncertoplevelse” ved DMA Jazz 2018 har Jazz i Trekanten for alvor slået sit navn fast i det danske jazz-landskab. Foreningen mærker ligeledes en større bevidsthed blandt både publikummer og arrangører om, at der i uge 35 er en betydelig jazzfestival i området. Det mærkes også konkret i stigningen i publikummer under festivalen.
Foreningen arbejder aktivt på at få udbredt kendskabet til sine aktiviteter til såvel lokal- og national presse. Satsningen på nye og anderledes tiltag, såsom Krydsfelt, JazzHouse og børnejazzfestivalen viser, at Jazz i Trekanten ikke blot arrangerer jazz fra standard-hylderne, men arbejder aktivt på at være en spændende og nyskabende festival og forening, der er med at gøre Kolding til en attraktiv kulturkommune.
Udover de 300.000 kr. fra Kolding Kommune har Jazz i Trekanten fået støtte fra Trekantområdet, Statens Kunstfond og andre kommuner i Trekantområdet. Derudover har foreningen modtaget 100.000 kr. fra Spar Nord Fonden samt en række mindre beløb fra øvrige fonde og private sponsorer. Foreningen anslår endvidere, at arrangører, som foreningen samarbejder med omkring konkrete koncerter og events, bidrager med cirka 750.000 kr. i egenfinansiering.
Budget 2019 - Jazzbutikken
I januar 2019 bevilgede Byrådet 600.000 kr. årligt i de næste fire år (2019-2022) til projekt Jazzbutikken. Bevillingen er en del af Byrådets udviklingspulje, der blev etableret i forbindelse med budget 2019. Bevillingen betyder, at foreningen kan fortsætte sit arbejde med Jazztown Kolding, og at der med bevillingen er skabt et stærkt grundlag for, at foreningen kan rejse eksterne midler fra fonde og lignende.
Bevillingen indebærer en samarbejdsaftale mellem Jazzbutikken og Kolding Kommune. Forvaltningen udarbejder denne i samspil med foreningen. Forvaltningen forventer, at samarbejdsaftalen er klar til politisk behandling i april 2019.
Sagsnr.: 17/22370
Resumé
Forvaltningen fremlægger oversigt over samarbejdsaftaler, der skal genforhandles/indgås i 2019 på kulturområdet. Desuden foreslår forvaltningen principper for indgåelse af aftalerne.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget godkender principperne for indgåelse af samarbejdsaftale.
at samarbejdsaftalerne indgås for 4 år.
at udvalget tager oversigten over aftaler til forhandling/genforhandling til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
I 2019 genforhandles en del samarbejdsaftaler, der blev indgået under det tidligere Kulturudvalg. Aftalerne blev dengang gjort 2-årige (mod normalt 4-årige) for at give det nye Kulturudvalg et større handlerum i starten af udvalgets periode.
Der venter også en række nye samarbejdsaftaler i 2019 med kulturaktører, der modtager faste årlige tilskud fra kulturpolitikken.
Forvaltningen foreslår nedenstående plan for politisk behandling af samarbejdsaftalerne. Samtidig foreslår forvaltningen, at tidsplanen tilpasses løbende såfremt praktiske forhold gør, at det vil være en fordel at justere i den.
Aftale | Politisk behandling | Seneste behandling | Status |
Klassisk Christiansfeld (Samlesag – kulturpuljekriterier) | Orienteringssag Marts |
| Udarbejdes Administrativ aftale – politisk orientering |
Unge-initiativer (Samlesag – kulturpuljekriterier) | Orienteringssag Marts |
| En aftale, ikke regulær samarbejdsaftale, laves Administrativ aftale – politisk orientering |
Kolding Jazzklub/Jazzband Kolding (Samlesag – kulturpuljekriterier) | Orienteringssag Marts |
| Udarbejdes Administrativ aftale – politisk orientering. |
Kvarterhuset | Beslutningssag Marts | Budget 2019 |
|
Børnebio | Afventer fællesmøde BUU og KU |
|
|
Jazzbutikken | Beslutningssag April |
| Udarbejdes |
Danmarkssamfundet | Beslutningssag April |
| Udarbejdes |
Brødremenighedens Museum | Beslutningssag April |
| Udarbejdes |
Harteværket | Beslutningssag Maj |
| Udarbejdes |
Genforenings- og Grænsemuseet | Beslutningssag Juni | September | Genforhandles |
Kongeåmuseet | Beslutningssag Juni | Forhandling 1. halvår og indgås senest sep. | Genforhandles |
Sønderjyllands Symfoniorkester | Beslutningssag Aug. | Genforhandles 1. halvår og indgås senest sep. | Genforhandles |
Light festival | Beslutningssag August |
| Udarbejdes |
Koldinghus | Beslutningssag Januar 20. | Genforhandles efter aftale 2. halvår og indgås jan 20 | Genforhandles |
Trapholt | Beslutningssag Sep. | Genforhandles 1. halvår og indgås senest sep. | Genforhandles |
Geografisk Have | Beslutningssag Sep. | Genforhandles 1. halvår og indgås senest sep. | Genforhandles |
Kolding Teaterforening | Beslutningssag Sep. | Evaluering og genforhandling 1. halvår og indgås senest sep. | Evalueres og genforhandles |
Mungo Park Kolding | Beslutningssag Dec. | Forhandles efterår 2019 og indgås senest jan. | Genforhandles |
Forvaltningen foreslår, at følgende principper lægges til grund for forhandlingerne:
Kulturpolitiske Fokusområder
Kolding Kommune forventer, at institutionerne bidrager til at understøtte de kulturpolitiske fokusområder i samarbejde med forvaltningen, kommunens øvrige kulturinstitutioner, borgere og foreninger, der bidrager. Det bør tilstræbes, at der i samarbejdsaftalerne sættes konkrete målsætninger for dette arbejde.
Netværk og samarbejde på tværs mellem kulturinstitutioner i kommunen
Det bør fremgå af aftalerne, at de selvejende kulturinstitutioner indgår i netværk og faste samarbejdsrelationer med de kommunale kulturinstitutioner i Kolding kommune.
Aftalerne skal indeholde en tydelig forventningsafstemning mellem Kolding Kommune og de enkelte institutioners ønsker til fremtidige aktiviteter.
Kolding Kommune har som bidragyder til institutionerne naturligt en række ønsker til deres virke. Det bør sikres, at disse kommer til udtryk i aftalen, ligesom institutionens egne ønsker og input til aktiviteter vil fremgå.
Fleksibilitet og budgetsikkerhed
Forvaltningen foreslår, at alle aftalerne fremover vil være 4-årige med den hensigt at sikre en vis budgetsikkerhed for hele perioden.
Forvaltningen foreslår samtidig, at det i aftalerne indføjes, at der i forbindelse med Byrådets årlige budgetbehandling kan ske ændringer i tilskuddet som en følge af, at der er vedtaget generelle budgetreduktioner og/eller effektiviseringer for kommunen i øvrigt.
Sagsnr.: 14/17623
Resumé
Aftalen mellem Kolding Kommune og Comwell A/S om brug af kommunale dage i teatersalen belaster i stigende grad kulturbudgettet. Forvaltningen har derfor indgået en aftale med Comwell om et pilotprojekt i 2019, der ændrer på retningslinjerne for brug af de kommunale dage. Pilotprojektet medfører brugerbetaling eller mulighed for at arrangørerne efter nærmere retningslinjer kan bruge frivillig arbejdskraft til en del af arbejdet i salen.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslaget om brugerbetaling i en prøveperiode, som beskrevet i sagsfremstillingen, godkendes.
at Kolding Teaterforening friholdes for brugerbetaling til og med udgangen af sæson 2019/2020.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Kolding Kommune indgik i 2011 en lejeaftale med Comwell A/S. Ifølge denne kontrakt råder Kolding Kommune årligt over 40 dage i Teatersalen og 20 dage i den mindre sal Skovbrynet.
Ifølge aftalen medgår der 1300 såkaldte teknikertimer i aftalen, og yderligere teknikertimer afregnes til en timepris på 250 kr. pr. time.
Den oprindelige årlige leje udgjorde i 2011 1.800.000 kr. Lejen stiger årligt med mindst 3 %, og i 2019 er den årlige leje efter regulering på 2.280.186 kr.
Dertil kommer, at de 1300 teknikertimer aldrig har dækket behovet for opstilling og nedtagning af scene, tribuner og hjælp til at bære kulisser og øvrigt udstyr ind og ud af salen.
I 2018 var timeforbruget således på i alt 2114 timer, hvilket indebærer en efterbetaling på 203.500 kr.
Kulturudvalget har siden 2011 løst udfordringerne med såvel prisstigning på 3 % samt ekstra timeforbrug ved løbende omprioriteringer.
Derudover besluttede Kulturudvalget i 2014 kun at gøre brug af 37 af de 40 dage for at undgå overforbrug af teknikertimer. Efterfølgende er det gennemsnitlige timeforbrug pr. arrangement dog steget, så det samlede forbrug er stigende.
Comwell A/S har indtil nu ikke reguleret timepriserne for de ekstra timer, men virksomheden har varslet, at også disse timepriser fra 2020 vil bliver reguleret med 3 % årligt, som det fremgår af lejeaftalen.
Alt i alt vil stigningstakten og det ekstra timeforbrug fra 2019 og til aftalens udløb i 2025 belaste kulturpolitikkens budget med ca. 255.000 kr. årligt i 2019 - stigende til 325.000 årligt i 2025. De samlede ikke-budgetterede ekstraudgifter i perioden vil dermed udgøre ca. 2 mio. kr.
Det er forvaltningens vurdering, at det vil være vanskeligt at finde disse midler gennem omprioriteringer og overførsler, hvorfor der har været indledt forhandlinger med Comwell A/S om mulige løsninger.
Forvaltningen foreslår, at udgifterne til de ekstra teknikertimer fremover bliver afholdt af arrangørerne af de kulturelle arrangementer, der afholdes i salen. Comwell er indforstået med, at der kan etableres en prøveperiode i 2019, hvor følgende gør sig gældende:
- Arrangøren får leveret en sal med de nødvendige opstillinger af borde/tribuner og scene, som er indeholdt i de 1.300 timer, og der skelnes ikke til under-/overforbrug.
- Øvrige teknikertimer/mandskabstimer aftaler og afregner arrangøren selv med Comwell, men arrangøren har også mulighed for selv at stå for arbejdet inden for gældende lovgivning og efter instruks fra Comwell.
- Teknikertimer/mandskabstimer vedr. Teaterforeningen afregnes i 2019 med Kolding Kommune.
- Kolding Kommune påtager sig ansvaret at betale, såfremt en arrangør ikke gør.
- Der foretages evaluering primo 2020.
Konsekvenser for brugerne
Brugen af dagene i Teatersalen fordeler sig på en række faste brugere, der hver har ret til et antal dage pr år. De forud fordelte dage udgør fra 2019 32 dage. 5 dage fordeles efter ansøgning fra foreninger, der virker for kulturelle og folkeoplysende formål, og de sidste 3 dage fordeles efter ansøgning til foreninger, der virker for et frivilligt eller socialt formål. Til de sidste 3 dage, skal arrangørerne selv betale for samtlige tekniker og produktionstimer, der bliver leveret af Comwell.
De faste brugere er:
Kolding Teaterforening inkl. Den Jyske Opera | 17 dage |
Kolding Harmoniorkester | 1 dag |
Kolding Musikskole | 4 dage |
Foreningen Amira | 1 dag |
FOF | 2 dage |
Sønderjyllands Symfoniorkester | 2 dage |
Kolding Kommune (BUF) | 5 dage |
Ialt | 32 dage |
De faste brugere vil i prøveperioden få stillet en færdigopstillet sal til rådighed, uanset om der er behov for opstilling af scene, publikumspodier i fuld eller halv sal eller blot fladt gulv.
Til gengæld skal alle betale minimum 8 teknikertimer til Comwell. Er der brug for yderligere timer, som fx. hjælp til transport af grej mellem biler og sal, opstilling af kulisser eller andet, kan arrangørerne udføre arbejdet selv eller betale Comwell for udførelse af dette arbejde.
Udfører arrangørerne selv arbejdet, skal de følge Comwells instruks og i øvrigt overholde gældende arbejdsmiljøregler m.m.
Det er vanskeligt at vurdere den eksakte omkostning for de enkelte arrangører, da det afhænger af det variable timeforbrug. Men hvis arrangørerne vælger at bruge Comwells personale som hidtil, vil et estimat være, at der vil være ekstraomkostninger for mellem 2.000 og 10.000 kr. pr arrangement.
Særligt for Kolding Teaterforening
Kolding Teaterforening, der ubetinget er den arrangør, der bruger flest dage i Teatersalen, har en samarbejdsaftale med Kolding Kommune. Ifølge denne samarbejdsaftale stiller Kolding Kommune en underskudsgaranti på 140.000 kr. til rådighed for foreningen, såfremt foreningens egenkapital kommer under 500.000 kr.
Kolding Teaterforening har ikke gjort brug af denne underskudsgaranti i aftaleperioden, og foreningens årsregnskab for sidste sæson udviste et mindre overskud. Teaterforeningen har imidlertid indkøbt forestillinger og budgetlagt både sæson 2018/2019 og sæson 2019/2020 ud fra de kendte forudsætninger.
Forvaltningen foreslår derfor, at Kolding Teaterforening friholdes for egenbetalingen til og med udgangen af sæson 2019/2020. I forbindelse med indgåelse af en aftale om en opsigelse af overenskomst mellem Kolding Kommune og Region Syddanmark om et lejemål ved Comwell, har Comwell stillet en trækningsret på teknikertimer svarende til et beløb på 175.000 kr. til rådighed for Kolding Kommune. Denne trækningsret kan medfinansiere Teaterforeningens timeforbrug til og med udgangen af sæson 2019/2020.
Sagsnr.: 18/37586
Resumé
Af de nye retningslinjer for Kulturpuljen fremgår det, at der i særlige tilfælde kan ydes tilskud til kommunale institutioner, hvis disse kan redegøre for, at der er tale om initiativer, der rækker ud over den ordinære aktivitet.
Merete Due Paarup (V) foreslår, at der sættes fokus på styrkelse af kultursamarbejdet i centerbyerne, og at Koldingbibliotekerne får mulighed for at søge støtte fra Kulturpuljen til at skabe nye kulturelle aktiviteter, der udvikles i samarbejde med lokale foreninger og aktører.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget tager stilling til det af Merete Due Paarup (V) stillede forslag om at give Koldingbibliotekerne mulighed for at søge støtte til Kulturpuljen til nye kulturaktiviteter i centerbyerne.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kulturpuljens formål er at opmuntre til og støtte en levende og aktiv kulturudvikling i kommunen. Frivillige, foreninger, organisationer og andre aktører kan søge om tilskud til deres projekter og ideer, og i særlige tilfælde kan kommunale kulturinstitutioner modtage tilskud, hvis de kan redegøre for og begrunde, at der er tale om initiativer, der rækker ud over den ordinære aktivitet.
For at sikre at der også i centerbyerne udvikles nye kulturprojekter og skabes et samarbejde mellem kulturaktørerne, foreslår Merete Due Paarup, at Koldingbibliotekerne får mulighed for at søge Kulturpuljen til konkrete projekter, der er udviklet i samarbejde med mindst to andre aktører.
Koldingbibliotekerne er til stede i de tre centerbyer, og har mulighed for at tage initiativ til at samle øvrige institutioner, foreninger og aktører i byerne, og kan dermed facilitere et udviklingsarbejde, som støtter samme formål som Kulturpuljen.
Sagsnr.: 14/8622
Resumé
Forvaltningen fremlægger status over den sidste fase af Udviklingsplanen for Legeparken.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Udviklingsplanen for Legeparken går ind i sin sidste fase i 2019.
Der er siden 2015 blevet gennemført en lang række tiltag i Legeparken, som har haft til hensigt at opdatere Legeparken til glæde for byens borgere og udenbys gæster.
Fokusområderne for Udviklingsplanen har været:
- Den fysiske legeplads og legepark.
- Kommunikation – borgerens centrum.
- Fundraising.
- Organisatorisk forankring og intern kommunikation.
1 Legeparken har fået en stor overhaling de seneste år med visuel opdatering og farveskift af madpakkehuse, tydelig skiltning, nyt logo, renovering af bro og søens kant samt ny forpagter i og opdatering af kiosken. Desuden er der arbejdet med bedre udnyttelse af parkens pladsarealer, så parken også på dage med mange besøgende, opleves som en attraktiv familiedestination.
Af helt nye legetiltag skal nævnes:
- Mooncar-banen, der er blevet omdannet til trafikskole med trafikskilte og vejbemaling.
- Koldinghus som specialdesignet legeborg tegnet af prisvindende MONSTRUM.
- Wayfinding fra p-pladsen ved Nordre Ringgade ad den nye gangtunnel i form af legeredskaber, som gør det sjovt for familierne at gå ruten.
- Den kommende motorikbane, som erstatter det meget slidte minigolf-område. I forbindelse med etablering af motorikbanen forbedres også dræningen af arealet, der pt gør det uegnet til legeareal.
De nye tilbud er blevet positivt modtaget. Særligt legeborgen er attraktiv og har skabt nye bevægelsesmønstre i Legeparken med bedre anvendelse af arealerne. Legeparken har meget aktive følgere på facebook, og det gør det muligt at følge med i brugernes kommentarer til de forskellige tiltag.
2 Kommunikation har været et stort fokusområde i Udviklingsplanen og den direkte kommunikation med brugerne er blevet vægtet meget højt. Legeparken har fået sin egen facebookside med mere end 2.300 likes. På Tripadvisor bedømmes Legeparken i dag til karakteren 4,5 ud af 5 baseret på 76 anmeldelser. Al kommunikation tager udgangspunkt i borgerens – eller gæstens – centrum og Nicolai Kultur, som Legeparken hører under, er løbende i dialog med mange interessenter omkring Legeparken. Gennem en stærkere kommunikation og indsættelse af et runderende vagtkorps er udfordringer med larm og hærværk også blevet løst. Som en del af kommunikationsstrategien har borgere fået mulighed for at afholde events i Legeparken gennem en eventkontrakt med Nicolai Kultur, og dette har været benyttet af en række borgere, f.eks. MC Klatten, Beboerforeningen 3-i-en, Fun Run med Radio Viva og Kolding Ungdomsbrandkorps. Derudover har Nicolai Kultur/Nicolai for børn taget initiativ til en årlig tilbagevendende Grundlovsdag for børn i Legeparken med deltagelse af mange kulturaktører og med mere end 1.000 besøgende i løbet af dagen. Grundlovsdag for børn tager udgangspunkt i FN’s børnekonvention og FN’s verdensmål.
3 Som en del af strategien med at gøre Legeparken attraktiv, har Nicolai Kultur arbejdet med at gøre sponsorer og fonde opmærksomme på Legeparkens potentiale. Dette har resulteret i, at Fonden for Fynske Bank har doneret 250.000 kr. til Koldinghus legeborgen, Erhvervsklubben Kolding har doneret legeredskaber til en værdi af over 50.000 kr. og Herman Salling Fonden har doneret 250.000 kr. til den kommende motorikbane. En attraktiv legepark, der har stor positiv betydning for byens borgere er hele forudsætningen for ansøgning til og dialog med fonde og sponsorer.
4 Legeparken er organisatorisk delt mellem to forvaltninger: By- og Udviklingsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Nicolai Kultur har det overordnede ansvar for Legeparken, herunder Udviklingsplanen, mens Jobcentret har ansvar for drift og vedligehold samt midlerne hertil. Der er etableret en styregruppe med deltagelse af ansvarlige ledere og områdechefer samt en repræsentant fra Vej & Park. Desuden er der indgået et samarbejde med Kommunale Ejendomme om en årlig rundering af bygningsvedligehold. Rapporten herfra danner baggrund for styregruppens prioritering af vedligehold i det kommende år.
Næste skridt i den fysiske Udviklingsplan er etablering af en motorikbane, som er udviklet med baggrund i ønsker fra daginstitutionsområdet. Motorikbanen sammensættes af forskellige motorik- og balanceredskaber til en unik lege-mulighed. Der etableres et faldunderlag, som er special-designet af en dansk kunstner/designer. Dette er med til at skabe sammenhæng og vil gøre motoriksporet til noget helt unikt for Legeparken. Motorikbanen er målrettet børnehavebørn, men familier eller yngre og ældre børn vil også have glæde af installationen. I valg af design og materialer er der blevet prioriteret løsninger, der forventes at kunne holdes ved lige mange år og i en god stand. Der vil blive valgt materialer, der lever op til legepladsgodkendelse samtidig med, at det vil falde smukt ind i området mellem søen og vandløbet.
Udover motorikbanen undersøges det nærmere, om der også kan findes finansiering til et legeelement, der er særligt velegnet til kørestolsbrugere – det kunne fx være i form af en karrusel, som kan bruges af både gående og kørestolsbrugere samtidig.
Sagsnr.: 16/7942
Resumé
MusikKolding fremlægger Beretning for 2018 samt Årsrapport for 2017.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget tager henholdsvis beretningen og årsrapporten til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
I henhold til samarbejdsaftalen mellem Kolding Kommune og MusikKolding fremlægger MusikKolding Beretning for 2018, hvor foreningen gør status over følgende arrangementer:
- Sommer ved Søen
- Grøn Koncert
- Stella Polaris
- Murenes Minder/Det Kongelige Teater
Herudover gør MusikKolding status over foreningens support til Kolding Kommune i forbindelse med markeringen af Slot og Bys 750 års jubilæum den 5. maj 2018, Arrangementet ”Syng Højt”, som var MusikKoldings jubilæumsgave til Kolding Kommune, samt en række mindre arrangementer, som foreningen har stået bag.
Endelig rummer beretningen overvejelser over tiltag i 2019, heriblandt forhandling om ny samarbejdsaftale om Grøn Koncert og et nyt samarbejde med Sønderjyllands Symfoniorkester omkring Opera på Skamling, da samarbejdet med Det Kongelige Teater herom er ophørt.
Årsrapporten for 2017 udviser et overskud på 389.538 kr. mod et overskud 110.193 kr i 2016. MusikKolding har ved udgangen af regnskabsåret 2017 en egenkapital på 337.222 kr. Der er modtaget vederlag fra Kolding Kommune på 2.023.374 kr. Regnskabet er revideret af PricewaterhouseCoopers og har ikke givet anledning til bemærkninger. Revisionsfirmaet konkludere endvidere, at årsregnskabet giver et retvisende billede af foreningens aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. december 2017, samt at resultatet af aktiviteter for regnskabsåret 1. januar-31. december 2017 er i overensstemmelse med årsregnskabsloven.
Årsrapporten for 2018 bliver fremlagt for Kulturudvalget efter foreningens generalforsamling i 2019.
Bilag
Sagsnr.: 17/22370
Resumé
Forvaltningen fremlægger forslag til, hvor udvalgets møder kan afholdes i marts-juni 2019.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget godkender forslaget til mødeplan.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kulturudvalget godkendte på mødet i december 2018 forslag til en række steder, hvor udvalgets møder kan afholdes i 2019.
Forvaltningen foreslår, at møderne de kommende måneder afvikles efter nedenstående plan:
Marts: Dansk Sygeplejehistorisk Museum.
April: Center for bevaring af Kulturarv – Konserveringscentret i Vejle.
Maj: Geografisk Have.
Juni: By- og Udviklingsforvaltningen.
På listen over øvrige steder at holde møder i 2019 er:
Skamlingsbanken.
Godset.
Kolding Politimuseum.
Landbomuseet.
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet | Dato/tidspunkt | Deltagere |
Kulturafdelingens nytårskur | 16. januar/16.00-17.30 | Eea Haldan Vestergaard Hamlaoui Bahloul Jesper Elkjær Merete Due Paarup Per Bødker Andersen |
Bibliotekspolitisk Topmøde | 11.-12. april/ 9.00-13.15 | Eea Haldan Vestergaard Hamlaoui Bahloul Jesper Elkjær Merete Due Paarup |
KLs Kultur- og fritidskonference | 15.-16. maj/8.00-13.00 | Eea Haldan Vestergaard Hamlaoui Bahloul Jesper Elkjær Merete Due Paarup Michael Stokholm Krogh |
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Bilag
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Beslutning Kulturudvalget den 19-02-2019
Taget til efterretning.