Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
19-11-2019 07:45:00 |
---|---|
Udvalg: |
Økonomiudvalget |
Sted: |
Borgmesterens mødelokale |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 19/31209
Resumé
På mødet vil forvaltningsdirektørerne sammen med udvalgsformændene aflægge årets tredje kvartalsrapportering.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Det foreslås,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Med virkning fra 2019 har Økonomiudvalget indført en model for løbende økonomirapportering, som skal sikre, at Økonomiudvalget får en tættere føling med udviklingen på de enkelte udvalgsområder. Efter planen skal forvaltningsdirektørerne sammen med udvalgsformændene rapportere for egne områder på økonomiudvalgsmøderne i hhv. april, august og november.
Første afrapportering skete ved økonomiudvalgsmødet den 23. april 2019. Ved Byrådsseminaret den 13. august 2019 indgik rapportering for de første 7 måneder af 2019. På økonomiudvalgsmødet den 19. november 2019 rapporteres for perioden frem til 31. oktober 2019. Bilag med rapporteringen omdeles på mødet.
Formålet med kvartalsrapporteringen er at understøtte en fokuseret og proaktiv løbende økonomistyring, der sikrer, at budgetterne kan holdes. Rapporteringen skal også øge bevidstheden om de væsentligste forhold, der driver omkostningerne på de enkelte områder – både når det kommer til styrbare og ikke-styrbare forhold.
Sagsnr.: 19/32451
Resumé
Borgmester Jørn Pedersen foreslår ved e-mail af 5. november 2019, at et af de kommende byrådsseminarer bruges til at drøfte det stigende arbejdspres, som byrådsmedlemmer generelt oplever, ikke bare i Kolding, men også i resten af landet:
”Et arbejdspres, som gør, at privat-, arbejds- og fritidsliv har svære kår og vi har jo også haft sygemelding på grund af stress.
Der er besluttet, at møder fordeles over to hverdage, så resten i teorien kan holdes fri for møder, men her er så mange andre møder, borgermøder, KL arrangementer og meget mere.
Drøftelsen skulle gerne føre til tiltag, som umiddelbart kan igangsættes, og nogle måske under næste konstituering.
Det kan også være input til den revision der pågår af politikernes virke i Folketinget.
Se mere på undersøgelsen her http://wice.dk/download/Trivsel%20og%20balance%20i%20byrådsarbejdet.pdf”
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Godkendt.
Jesper Elkjær
Sagsnr.: 19/32641
Resumé
Drøftelse af reglerne for optagelse af lyd, billeder og film ved byrådsmøder.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Borgmesteren foreslår, at reglerne for optagelse af lyd, billeder og film ved byrådsmøder ændres som nævnt i sagsfremstillingen, og at forretningsordenen for Byrådet tilrettes i overensstemmelse hermed.
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
I forretningsordenen for Byrådet, § 1, stk. 6 står følgende: ”Optagelse af Byrådets forhandlinger på film, video og TV samt fotografering kræver Byrådets tilladelse i hvert enkelt tilfælde. Byrådets forhandlinger – med undtagelse af forhandlinger for lukkede døre – må såvel optages på lysbånd som udsendes direkte via radio.”
Ændringer i og tillæg til forretningsordenen skal behandles i 2 ordinære møder i Byrådet.
Reglerne for optagelse af lyd, billeder og film ved byrådsmøder foreslås ændret til følgende:
- Forud for byrådsmødet må der optages lyd, billeder og film fra hele byrådssalen
- Under den åbne del af byrådsmødet på der optages lyd, billeder og film fra tilhørerpladserne
- Optagelse af lyd, billeder og film skal ske således, at det ikke virker forstyrrende for afviklingen af byrådsmødet.
Sagsnr.: 18/8037
Resumé
Det foreslås, at der igangsættes en strategisk analyse af kommunens bygningsmasse med henblik på at optimere benyttelsen og på sigt reducere antallet af etagemeter.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren og by- og udviklingsdirektøren foreslår,
at der igangsættes en strategisk analyse af den eksisterende ejendomsportefølje med henblik på at sikre bedre udnyttelse af de kommunale ejendomme og frasælge dele af ejendomsmassen
at analysen gennemføres af By- og Udviklingsforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger – og med ophæng til Direktionen og Økonomiudvalget.
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Godkendt.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
De kommunale ejendomme udgør samlet set ca. 510.000 etagemeter fordelt på skoler, daginstitutioner, plejecentre, øvrige institutioner og administrationsbygninger. Der gennemføres årligt systematisk vedligehold af bygningsmassen for knap 60 mio. kr. – og hertil kommer den daglige drift af bygningerne og mindre indvendigt vedligehold.
Der foreligger et potentiale i at arbejde med en mere optimal ejendomsudnyttelse, og i den forbindelse er By- og Udviklingsforvaltningen undervejs med et oplæg til Direktionen for igangsættelse af et større strategisk analysearbejde.
Arbejdet tager afsæt i de forberedende arbejder, som har ligget i det tværgående strategiske projekt vedr. samlokalisering af forvaltninger og bedre ejendomsudnyttelse – og vil således erstatte det tidligere tværgående strategiske projekt.
Det forventes, at der bliver tale om en flerårig indsats, hvor der i samarbejde med forvaltningerne skal kortlægges muligheder for højere grad af sambenyttelse, således at dele af ejendomsmassen på sigt kan frasælges. Som grundlag for arbejdet anvendes den ejendomsdatabase, som By- og Udviklingsforvaltningen har opbygget og vedligeholdt igennem de seneste år med nøgletal for bygningsmassen.
En reduceret og optimeret ejendomsportefølje vil resultere i økonomiske gevinster i form af både engangsindtægter ved salg og ikke mindst i form af årligt sparede drifts- og vedligeholdelsesudgifter.
Når sagen har været drøftet i Direktionen forventes det, at der kan fastlægges et konkret optimerings- og besparelsesmål for indsatsen – og herunder fastlægges en tidshorisont for realiseringen af potentialet. Der bliver tale om en langsigtet strategisk indsats, hvor der bliver behov for, at alle fagudvalg forpligter sig i forhold til besparelsesmålet og samarbejder om at sikre mere sambenyttelse af den samlede bygningsmasse.
Ud over besparelsesmålet kan indsatsen med at optimere ejendomsudnyttelsen samtidig ses som en indsats til at reducere ressourceforbruget i form af både bygninger, el, vand og varme mv. Dermed skal tiltaget også ses som et indsatsområde under cirkulær økonomi-satsningen og kommunens bestræbelser på at reducere CO2-udledningen og understøtte klimadagsordenen.
Sagsnr.: 19/29749
Resumé
Ansøgning om anlægsbevilling vedr. p.nr. 4906 Søstrehuset, legeplads.
Anlægsbevillingen omfatter genfortolkning af det oprindelige haveanlæg med en inddeling i 4 ”ruder”.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 13-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Ansøgning om anlægsbevilling vedr. p.nr. 4906 Søstrehuset, legeplads.
Anlægsøkonomien er reduceret fra 700.000 kr. til 630.000 kr. som følge af 10% besparelsen vedtaget ved budget 2019.
Projektet udføres i samarbejde med Brødremenigheden i Christiansfeld og Christiansfeldcentret.
Hovedgrebet er en genfortolkning af det oprindelige haveanlæg med en inddeling i 4 ”ruder” med alle mål i ”Hamburg-alen”. Der vil være en decideret legeplads i den ene rude, desuden frugthave, grøntsagshave og blomsterhave. Da midlerne er begrænsede, forventes det, at blomsterhaven etableres i en senere etape. Der bliver opholdspladser til familier med fokus på leg og læring. Anlægsarbejdet foregår i efteråret 2019 og forventes færdigt ultimo 2019.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
|
|
Fordeling af rådighedsbeløb:
|
|
Ansøgningens finansiering:
Det ansøgte rådighedsbeløb er i overensstemmelse med de afsatte midler i investeringsoversigten.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 19/28334
Resumé
Der søges om en sammenhængende udgiftsneutral anlægsbevilling i 2019-2026.
Projektet er primært finansieret af midler fra EU's LIFE-fond. Den resterede del finansieres af Miljøpolitiks driftsbudget.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningerne imødekommes.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 06-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Kolding Kommune har i samarbejde med en række andre kommuner fået tildelt midler fra EU's LIFE-fond til at realisere en række indsatser i Natura 2000-områder, der skal forbedre levestederne for en række kystfugle. Helt konkret etableres der en række stenrev, der udplantes ålegræsenge og udvikles en metode til fugle- og naturtypeovervågning med drone. I Natura 2000-området Lillebælt vil Kolding Kommune i samarbejde med Middelfart Kommune etablere 30 ha stenrev i Lillebælt og Kolding Fjord, for at skabe bedre havmiljø og levevilkår for bl.a. edderfugle samt formidling af kystfuglene til borgerne.
Projektet er med til at realisere en lang række af de delprojekter, der er beskrevet i Naturparkplanen for Naturpark Lillebælt og som samarbejdskommunerne (Middelfart, Fredericia og Kolding) har forpligtiget sig til at arbejde for i en 5 årig periode.
Projektet er også med til at realisere en del at de indsatser som Kolding Kommune er forpligtiget til at gennemføre jf. Natura 2000-handleplanen for Natura-2000 Lillebælt, der blev vedtaget af Byrådet den 27. marts 2017.
Kolding Kommunes andel af bevillingen udgør: 2,9 mio. kr., heraf skal kommunen bidrage med en egenfinansiering på 54.000 kr. årligt i 7 år. Beløbet finansieres ved omprioritering på Miljøpolitikkens budget, som der blev redegjort for på PBMU-møde den 6. marts 2019.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
| Udgift | Indtægt |
Anlægsbevilling | 2.900.000 | 2.522.000 |
Rådighedsbeløb fordeles således:
| Udgift | Indtægt |
2019 | 126.000 | 681.000 |
2020 | 2.129.000 | 68000 |
2021 | 129.000 | 68000 |
2022 | 129.000 | 885.000 |
2023 | 129.000 | 69.000 |
2024 | 129.000 | 69.000 |
2025 | 129.000 | 69.000 |
2026 |
| 613.000 |
Centralforvaltningens bemærkninger
Anlægsudgiften i 2019 og 2020 lægger et yderligere pres på kommunernes samlede mulighed for at overholde de med regeringen aftalte anlægsrammer for 2019 og 2020. På anlægsområdet er der hverken i regeringsaftalen for 2019 eller 2020 indeholdt en konkret sanktion ved manglende rammeoverholdelse i regnskabssituationen. Herudover er der ikke yderligere bemærkninger til punktet.
Sagsnr.: 19/21731
Resumé
Der søges om anlægsbevilling til klimaprojekt, Vifdam, med en samlet udgift i perioden 2019 til 2023 på 30,53 mio. kr.
Udgiften lånefinansieres, og fremtidige ydelser på lån betales af BlueKolding. Det samlede projekt er dermed udgiftsneutralt for Kolding Kommune både i det enkelte år og i hele projektets og lånets løbetid.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningerne imødekommes,
at der optages lån til finansiering af projektet.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 13-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
P.nr. 5001 Klimatilpasning – Vifdam
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Udgift | 30.530.000 kr. |
Rådighedsbeløbet fordeles således:
2019 | 430.000 kr. |
2020 | 1.948.000 kr. |
2021 | 7.673.000 kr. |
2022 | 10.218.000 kr. |
2023 | 10.261.000 kr. |
Vifdam-projektet blev startet for 3 år siden som et af to Smart Spildevand-projekter under EU.
Projektet blev udført som et projekt med primær fokus på borgerinvolvering i processen med at udarbejde et forslag til, hvordan området kan klimatilpasses i forhold til håndtering af regnvand. Ved at håndtere regnvandet i det område, hvor det falder, vil det mindske udfordringer med pladsmangel i kloakrørene og således afhjælpe yderligere problemer med oversvømmelser i den nedre del af Kolding by.
Ved afslutningen af Smart Spildevand-projektet er Vifdam-projektet overgået til at være et takstfinansieret klimatilpasningsprojekt på linje med de andre klimatilpasningsprojekter, der er i kommunen. Formålet er at gennemføre det tekniske ”forprojekt” og fysisk etablere de anbefalede løsninger til håndtering af regnvand.
Alternativet til klimatilpasningsprojektet vil være en traditionel separering af spildevand og regnvand. Dette vil være mere omkostningsfuldt, ligesom der heller ikke ved det traditionelle projekt vil være en senere mulighed for at der kan indgå rekreative elementer. Såfremt dette ønskes skal det ske via skattefinansiering.
Finansiering
Projektet finansieres via låneoptagelse og fremtidige ydelser betales fuldt ud af BlueKolding, der finansierer udgiften via spildevandstaksten.
Projektet gennemføres i tæt samarbejde med BlueKolding og er godkendt af Forsyningssekretariatet. I projektperioden opretter Kolding Kommune en byggekredit hos Kommunekredit. Renter på byggelånet finansieres af det samlede budget på 30,53 mio. kr.
Efter projektets gennemførelse hjemtages lån til projektet gennem Kommunekredit. En gang årligt (forud) opkræves renter og afdrag hos BlueKolding. Lånene optages i overensstemmelse med gældende regler i lånebekendtgørelsen og afvikles over 20 år. Det samlede projekt er dermed udgiftsneutralt for Kolding Kommune, men skal jævnfør bekendtgørelsen fremgå af Kolding Kommunes regnskab.
Den samlede økonomi for Kolding Kommune kan opstilles således:
(I hele 1.000 kr.) | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | Årligt fra 2024 |
Anlægsudgift | 430 | 1.948 | 7.673 | 10.218 | 10.261 | 0 |
Byggelån | -430 | -1.948 | -7.673 | -10.218 | 20.269 | 0 |
Låneoptagelse | 0 | 0 | 0 | 0 | -30.530 | 0 |
Årlig ydelse | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1.850 |
Betaling fra BlueKolding | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | -1.850 |
I alt | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Centralforvaltningens bemærkninger
Da anlægsprojektet vedrører forsyningsvirksomhed, belaster det ikke kommunens samlede bruttoanlægsramme, hvorfor der ikke er yderligere bemærkninger til punktet.
Sagsnr.: 19/27869
Resumé
Ansøgning om anlægsbevilling vedr. byggemodning p.nr. 5006 Vonsild Øst.
Anlægsbevillingen omfatter arkæologiske forundersøgelser, støjberegninger og indledende terrænopmålinger.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 13-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
I forbindelse med, at Kolding Kommune i samarbejde med mindst to private investorer skal byggemodne øst for Vonsildvej, skal der foretages visse forundersøgelser. Resultatet af disse forundersøgelser skal danne grundlag for lokalplanen og den videre detailprojektering af byggemodningen.
Der skal laves arkæologiske forundersøgelser, udarbejdes en støjredegørelse og gennemføres indledende terrænopmålinger.
Overslaget for forundersøgelserne er 265.000 kr.
Når forundersøgelserne er gennemført, og selve anlægsarbejdet skal igangsættes, vil der blive søgt en tillægsbevilling til anlægsbevilling til de forventede salgsindtægter samt udgifter til selve byggemodningen af området. Disse udgifter vil i lighed med forundersøgelsen blive finansieret af de afsatte midler i byggemodningsrammen.
Finansieringen af projektet indgår i prioriteringssagen under punktet ”arkæologi, forundersøgelser, analyser og planlægning”, som blev behandlet af Byrådet den 29. januar 2019.
Byggemodningen forventes på nuværende tidspunkt at komme til at omfatte ca. 50 parcelhusgrunde på kommunale arealer og eventuelt en institution.
Kort over det samlede område:
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
|
|
Fordeling af rådighedsbeløb:
|
|
Ansøgningens finansiering:
Projektet finansieres af de afsatte midler i byggemodningsrammen.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 08/6696
Resumé
Ansøgning om anlægsbevilling vedrørende p.nr. 5007 Bygningsfornyelse 2019.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 06-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Benny Dall
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
På Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets møde den 14. august 2019, blev ansøgninger vedr. landsbybygningsfornyelse og byfornyelse 2019 behandlet, og der blev meddelt tilsagn til ansøgere for i alt 1.959.000 kr.
Det beløb, der er tale om, består af en nettoramme på 1.122.000 kr., svarende til Kommunens andel af udgifterne på 1.959.000. Hertil kommer statens udgiftsandel, som forventes at udgøre ca. 837.000 kr.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
| Udgift | Indtægt |
Anlægsbevilling | 1.959.000 kr. | 837.000 kr. |
|
|
|
Rådighedsbeløb fordeles således: |
|
|
| Udgift | Indtægt |
2019 | 573.000 kr. | 286.000 kr. |
2020 | 1.386.000 kr. | 551.000 kr. |
Ansøgningens finansiering:
Anlægsbevillingen finansieres af de afsatte netto rådighedsbeløb på investeringsoversigten til p.nr. 4606 ramme til byfornyelse og boligforbedring.
Centralforvaltningens bemærkninger
Anlægsudgiften i 2019 og 2020 lægger et yderligere pres på kommunernes samlede mulighed for at overholde de med regeringen aftalte anlægsrammer for 2019 og 2020. På anlægsområdet er der hverken i regeringsaftalen for 2019 eller 2020 indeholdt en konkret sanktion ved manglende rammeoverholdelse i regnskabssituationen. Herudover er der ikke yderligere bemærkninger til punktet.
Sagsnr.: 19/26409
Resumé
Ansøgning om udgiftsneutral tillægsbevilling til anlægsbevilling vedr. p. nr. 4987 Skovbrynet, midlertidig genhusning.
Ansøgningen indeholder ombygning og anvendelsesændring af tidligere klubhus på Dyrehavevej 110 til midlertidig genhusning af daginstitution Skovbrynet.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen godkendes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Indstilles til godkendelse.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Der søges om tillægsbevilling til anlægsbevilling på 800.000 kr., idet rådighedsbeløbet afsættes som følger:
| Udgift i kr. |
Nødvendig anlægsbevilling | 4.600.000 |
Nuværende anlægsbevilling | 3.800.000 |
Tillægsbevilling til anlægsbevilling | 800.000 |
Ansøgningens finansiering
Tillægsbevillingen finansieres af det afsatte rådighedsbeløb afsat i budget 2019 til p. nr. 4988 Ny daginstitution, Midtbyen, projektering.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ingen bemærkninger.
Sagsnr.: 17/7063
Resumé
P.nr. 4840 – Dalby/Vonsild, 3 spor, inkl. klubfaciliteter - udgiftsneutral tilpasning af rådighedsbeløb i forhold til faktisk byggeperiode.
Der er alene tale om tidsmæssige forskydninger. Da projektet er længere i anlægsfasen end planlagt, er der behov for yderligere rådighedsbeløb i 2019 for at sikre projektets fremdrift.
Tilpasningen af rådighedsbeløbet finansieres via overførsel af uforbrugte midler fra byggemodningsrammen for 2019. I 2020 føres beløbet retur til byggemodningsrammen.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-10-2019
Indstilles til godkendelse.
Henrik Nielsen
Benny Dall
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 09-10-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Tanja Marek
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Tilpasning af budgettet i forhold til faktisk byggeperiode for det igangværende skolebyggeri for Dalby Skole og Vonsild Skole.
Projektet omfatter følgende:
Dalby Skole
Projektet omfatter udbygning til 3 spor fra 0. til 9. klasse, kapacitet til SFO fra 0. til 3. klasse samt børn i tidlig skolestart fra 1. april (glidende overgang). Desuden indeholder projektet klub-, væresteds- og omklædningsfaciliteter til Dalby GF.
Vonsild Skole
Projektet omfatter udbygning til 3 spor fra 0. til 9. klasse, kapacitet til SFO fra 0. til 3. klasse samt børn i tidlig skolestart fra 1. april (glidende overgang).
Det har i forbindelse med projektet været muligt at optimere logistikken i anlægsfasen samt forcere denne lidt. Der er derfor behov for tilpasning af budgettet i 2019 på 20 mio. kr., som skal sikre, at fremdriften fastholdes. Det samlede budget for projektet overholdes, der er alene tale om en tilpasning i forhold til aktivitetsniveauet i projektet.
Ansøgningens bevillingsmæssige konsekvenser:
| 2019 | 2020 |
Rådighedsbeløb | 35.476.000 kr. | 43.617.000 kr. |
Nødvendigt rådighedsbeløb | 55.476.000 kr. | 23.617.000 kr. |
Tillæg til rådighedsbeløb | 20.000.000 kr. | -20.000.000 kr. |
Merforbruget i 2019 foreslås finansieret via overførsel af uforbrugte midler fra byggemodningsrammen for 2019. Tilsvarende mindreforbrug i 2020 foreslås ført retur til byggemodningsrammen fra projektet. Der er således kun tale om tidsmæssige forskydninger.
Der er byggemodninger, som er prioriteret i 2019, som først kan igangsættes primo 2020, derfor er det muligt at overføre 20.000.000 kr. i 2019 til projektet. Disse tidsmæssige forskydninger i byggemodningerne har Økonomiudvalget behandlet den 18. juni 2019, hvor halvårsstatus på planlægning og byggemodning af nye kommunale boligudstykninger blev behandlet.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til punktet.
Sagsnr.: 10/30754
Resumé
Motas I/S fremsender takster på gebyrer for 2020 til godkendelse.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at de fremsendte takster fra Motas I/S godkendes.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 13-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Motas I/S har fremsendt takster for gebyrer for 2020 til godkendelse. Der er mindre prisstigninger i forhold til 2019 på enkelte områder.
Af vedtægterne for selskabet fremgår det af punkt 11.8, at:
”De af repræsentantskabet indstillede gebyrer jf. 8.2 fremsendes til kommunernes godkendelse vedlagt bestyrelsens beretning og årsregnskabet for det forløbne regnskabsår samt budget for det kommende regnskabsår”.
Selskabets udgifter til drift, administration og anlægsaktiviteter dækkes af selskabets gebyrer efter hvile-i-sig-selv-princippet.
Gebyrerne er beregnet ud fra Affaldsbekendtgørelsen, så de udgifter, som kan henføres til de enkelte ordninger, er medtaget i taksten for den enkelte ordning, hvilket også gælder for de administrationsudgifter, som kan henføres til den pågældende ordning.
Tilbage er en mindre del af omkostninger, der medgår til de generelle ordninger. Det drejer sig primært om en andel af udgifterne, der går til løn, kontorfaciliteter og kontorhold.
Gebyropkrævning
Motas I/S budgetterer med et samlet beløb, der faktureres til interessentkommunerne med udgangspunkt i det antal virksomheder, der er registreret i CVR pr. 1. januar i gebyråret. Antallet af de virksomheder, der tidligere blev fritaget for administrationsgebyret, trækkes fra totalantallet.
Den tidligere regering afskaffede virksomhedernes grundgebyr fra 1. januar 2019.
Regeringen har afsat en ramme på 50 mio. kr. årligt på finansloven til at dække de kommunale opgaver, der tidligere blev gebyrfinansieret samt finansiering af drift af to IT registreringsprogrammer.
Energistyrelsen udsendte i begyndelsen af 2019 en meddelelse om, at udgiften, blandt andet til at opretholde kommunens kapacitetsforpligtelse i forhold til anvisning og håndtering af virksomhedernes farlige affald, forventeligt ville kunne dækkes af de kommende bloktilskud igennem ”Det udvidede Totalbalanceprincip” - DUT-midlerne fra staten i 2019 og udmeldes først i 2020. Derfor nedsættes det samlede beløb, kommunen skal betale, og der bugetteres i stedet for med en række mindre stigninger i gebyrerne fra 2019 til 2020:
- En generel stigning på 3 øre pr. kg i håndterings- og administrationsgebyr for alle farligt affaldstyper
- En stigning på 20 kr. pr. affaldsdeklaration
- En stigning på 15 kr. pr. time kvalitetssikring
- En stigning på 1-2 kr. for emballageleje
- En stigning fra 230 til 250 kr. til transport i ”Den lille landbrugsordning”
- En generel stigning på 15 kr. pr tømning af olie og benzinudskillere
En række gebyrer er uændrede, som f.eks. prisen på kurser i farligt affaldshåndtering og afhentning af transportkasser/stk.
Repræsentantskabet har den 18. juni 2019 godkendt beretning, regnskab og budget for 2020 samt forslag til takster/gebyrer for 2020 med ovennævnte justeringer.
Årsberetning, budget over indtægter og udgifter ligger i Acadre-sagen under takster 2020 (sag nr. 10/30754).
Bilag
Sagsnr.: 19/32574
Resumé
Datatilsynet har anmodet om oplysninger vedrørende kommunens brug af kontrolforanstaltninger over for medarbejdere.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår, at sagen tages til efterretning.
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Datatilsynet har ved brev af 9. september 2019 meddelt, at de ønsker at føre et skriftligt tilsyn med Kolding Kommune som led i deres løbende tilsynsvirksomhed, der bl.a. udøves gennem stikprøvekontrol.
Tilsynet fokuserer på databeskyttelse i forbindelse med ansættelsesforhold, og særligt på opfyldelse af oplysningspligten i forbindelse med eventuelle kontrolforanstaltninger over for medarbejdere.
Der er udarbejdet et svar, som er fremsendt til Datatilsynet. Svaret er vedhæftet som bilag.
Det fremgår af svaret bl.a., at Kolding Kommune grundlæggende set er baseret på tillidsbaseret ledelse, og at det derfor er Kommunens politik og tilstræbte ’arbejdskultur’, at der ikke føres kontrol med medarbejdere, når de implementerede tekniske og organisatoriske foranstaltninger i sig selv er vurderet tilstrækkelige.
Det kan oplyses, at Kommunen foranlediget af henvendelsen er i gang med at gennemgå området.
Bilag
Sagsnr.: 15/6209
Resumé
Den selvejende institution Geografisk Have fremsender årsrapport samt revisionsprotokollat for 2018.
Årsrapporten er godkendt af bestyrelsen den 20. maj 2019. Revisionen har forsynet årsrapporten med en revisionspåtegning uden forbehold.
Årsrapporten udviser et overskud på 590.015 kr.
Den selvejende institution Geografisk Have har i 2018 modtaget et tilskud fra Kolding Kommune på 3.429.575 kr.
Den selvejende institution Geografisk Haves egenkapital udgør 924.058 kr. pr. 31. december 2018.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen om årsrapporten samt revisionsprotokollat for 2018 fremsendes til Byrådets tiltrædelse.
Beslutning Kulturudvalget den 12-11-2019
Indstilles til godkendelse.
Per Bødker Andersen
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Geografisk Have fungerer som et mødested for mange gæster, f.eks. familier eller grupper. Haven tilbyder forskellige oplevelser for alle aldre, i form af blomster udstillinger, legeplads og store grønne områder m.m.
Der findes en forening, som på frivillig basis driver caféen og det praktiske arbejde i hverdagene. Denne forening kaldes ”Geografisk Haves Venner”.
I 2016 indgik Kolding Kommune og Geografisk Have en 4-årig aftale i forbindelse med havens strategi og vision. Kolding Kommune står således for økonomi, personale, IT m.m. Kolding Kommune yder samtidig et årligt tilskud til Geografisk Have.
I 2018 var besøgstallet på 84.001 mod 83.777 i 2017.
Geografisk Have havde i 2018 indtægter for alt 6.796.731 kr., hvilket primært kommer fra et tilskud fra Kolding Kommune på 3.429.575 kr. og gaver, entré- og arrangementsindtægter på 3.367.156 kr.
Der var budgetteret med entré- og arrangementsindtægter på 1.892.000 kr.
Indtægter er dermed ca. 1.475.000 kr. højere end budgetteret og også markant højere end i 2017.
Udgifterne for 2018 udgør samlet set 6.206.716 kr., hvoraf de største udgifter er personaleudgifter, som udgør 4.004.810 kr. Herudover er der udgifter til administration, fast ejendom, publikum, øvrige udgifter, arealdrift og dyrefold og voliere.
Årets resultat udviser dermed et overskud på 590.015 kr. for 2018.
Geografisk Have havde en egenkapital på 334.044 kr. pr. 31. december 2017. Årets resultat for 2018, som overføres til egenkapitalen, gør at egenkapitalen pr. 31. december 2018 udgør 924.058 kr.
Bilag
Sagsnr.: 10/26671
Resumé
Kolding Teaterforening fremsender årsregnskab samt revisionsprotokollat for regnskabsåret 2018/2019 til godkendelse. Regnskabsåret løber fra 1. juli 2018 til 30. juni 2019.
Årsrapporten viser et overskud på 35.165 kr., mod et overskud i 2017/2018 på 2.576 kr.
Egenkapitalen udgør pr. 30 juni 2019 i alt 553.197 kr. mod 518.032 kr. i 2018.
Regnskabet er revideret af BDO Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, som har forsynet regnskabet med en revisionspåtegning uden forbehold.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at årsregnskabet og revisionsprotokollat for Kolding Teaterforening for sæsonen 2018/2019 fremsendes til Byrådets tiltrædelse.
Beslutning Kulturudvalget den 12-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Per Bødker Andersen
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Kolding Teaterforening har fremsendt regnskabet for 2018/2019 samt det tilhørende revisionsprotokollat.
Regnskabet viser et overskud på 35.165 kr. mod et budgetteret underskud på 28.000 kr. Resultatet betyder, at egenkapitalen pr. 30 juni 2019 udgør 553.197 kr. mod 518.032 kr. i 2018.
Kolding Kommune har en 4-årig aftale med Kolding Teaterforening, som udløber sommer 2020. Aftalen inkluderer blandt andet en underskudsgaranti på op til 140.000 kr., såfremt teaterforeningens egenkapital går under 500.000 kr.
I forbindelse med, at aftalen blev godkendt af Kulturudvalget, henstillede Kulturudvalget til, at Teaterforeningen arbejder hen mod et budget i balance.
Kolding Teaterforening har haft udgifter for i alt 1.313.229 kr. mod budgetterede udgifter 1.346.000 kr.
Der har været egne indtægter på i alt 977.859 kr. mod budgetterede egne indtægter på 951.000 kr. Statens Kunstfond har ydet tilskud på 295.500 kr., og Slots-og Kulturstyrelsen har ydet 75.035 kr. som garantitilskud.
Indtægter fra billetsalg udgør 759.250 kr. mod budgetterede billetindtægter på 734.000 kr.
Andre indtægter udgør 218.609 kr. mod budgetterede andre indtægter på 217.000 kr. De andre indtægter er abonnementsgebyr, renteindtægter, annonceindtægter, ekspeditionsgebyr, sponsorindtægter, programsalg, teaterture og administrationsgebyr.
I sæsonen er der afviklet i alt 22 forestillinger med i alt 5.521 tilskuere.
Regnskabet er revideret af BDO Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, som har forsynet regnskabet med en revisionspåtegning uden forbehold.
Bilag
Sagsnr.: 19/28266
Resumé
Mungo Park Kolding fremsender årsrapport, samt revisionsprotokollat for regnskabsåret 2018/19 til godkendelse. Regnskabsåret løber fra 1. juli 2018 til 30. juni 2019.
Årsrapporten udviser et underskud på 301.604 kr.
Egenkapitalen udgør pr. 30. juni 2019 i alt 787.844 kr. mod 1.089.449 kr. i juni 2018.
Regnskabet er revideret af BDO Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, og revisionen har ikke givet anledning til forbehold.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Mungo Park Koldings Årsrapport 2018/2019 med tilhørende revisionsprotokollat fremsendes til Byrådets tiltrædelse.
Beslutning Kulturudvalget den 12-11-2019
Indstilles til godkendelse.
Per Bødker Andersen
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Mungo Park Kolding skal, jf. den indgåede egnsteateraftale, fremsende regnskabet til Kolding Kommunes godkendelse.
Regnskabet udviser et underskud på 301.604 kr. mod et budgetteret underskud på 199.177 kr. Imidlertid skyldes underskuddet på 189.286 kr. udgifter fra sæson 2017/2018, som er kommet frem ved en særlig gennemgang af bogholderiet og skyldes rettelser i afsatte feriepenge, fratrædelsesudgifter, produktionsudgifter m.m. Dette betyder et egentlig underskud for sæson 2018/2019 på 112.318 kr.
Der har været budgetteret med et underskud, da intentionen har været at få sat gang i vedligeholdelsen af teaterbygningen.
Egenkapitalen pr. 30. juni 2019 udgør i alt 787.844 kr. mod 1.089.449 kr. pr. 30. juni 2018.
Der har været udgifter på i alt 10.398.578 kr. mod budgetterede udgifter på 10.484.102 kr.
Der har været indtægter på i alt 10.295.143 kr., mod budgetterede indtægter på 10.289.625 kr. Tilskud udgør 8.336.460 kr. Kolding Kommunes tilskud er på 7.670.374 kr. Dertil kommer tilskud fra Kulturstyrelsen og andre sponsorer.
Indtægter fra billetsalg udgør 757.781 kr., med budgetterede billetindtægter på 735.000 kr.
Øvrige indtægter udgør 1.200.902 kr., mod budgetterede øvrige indtægter på 1.235.000 kr. De øvrige indtægter er blandt andet salg af forestillinger, baromsætning og kontingenter m.v.
I sæsonen er der afviklet i alt 160 forestillinger og arrangementer i Kolding og på turné (i sæson 2017/2018 var det 161 forestillinger).
I Kolding har Mungo Park spillet forestillinger for 9.678 tilskuere. Det har været 3 egenproduktioner, 3 genopsætninger og 10 gæstespil.
BDO Statsautoriseret Revisionspartnerselskab har revideret Mungo Park Koldings årsrapport 2018/2019, og revisionen har ikke givet anledning til forbehold og har konkluderet følgende:
”Det er vores opfattelse, at årsregnskabet giver et retvisende billede af institutionens aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 30. juni 2019, samt af resultatet af institutionens aktiviteter for regnskabsåret 1. juli 2018 – 30. juli 2019 i overensstemmelse med regnskabsbestemmelserne i vedtægterne. Bekendtgørelse nr. 1701 af 21. december 2010 om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet samt på grundlag af den på side 20-21 anvendt regnskabspraksis.
Bilag
Sagsnr.: 15/20060
Resumé
Museet på Koldinghus fremsender budget for 2020 til Kolding Kommunes godkendelse.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By-og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslaget til budget for Museet på Koldinghus for 2020 fremsendes til Byrådets tiltrædelse.
Beslutning Kulturudvalget den 12-11-2019
Indstilles til godkendelse.
Per Bødker Andersen
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Museet på Koldinghus skal ifølge ”Bekendtgørelse om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet” fremsende budget til Kolding Kommunes godkendelse.
Der er budgetteret med indtægter vedrørende entre og butiksdrift på 7.370.188 kr. i 2020. I 2019 var der budgetteret med 8.614.818 kr. vedr. entre og butiksdrift.
Tilskud fra Kolding Kommune og Staten er på 11.437.583 kr., hvoraf Kolding Kommunes andel er på 9.287.583 kr.
Øvrige indtægter inkl. museumsklub, café mv. er budgetteret med 3.012.825 kr., hvilket er en nedgang i forhold til 2019, hvor der blev budgetteret med 3.169.750 kr.
Samlet budgetteres med indtægter på 21.820.596 kr. for 2020, samt udgifter for 21.655.257 kr. Det vil sige, at der budgetteres med et overskud på 165.339 kr. i 2020.
I 2019 var der tilsvarende budgetteret med udgifter på 22.979.473 kr. De faldende udgifter i 2020 skyldes primært lavere udgifter til udstillinger, som er budgetteret til at falde med 1,2 mio. kr.
Forvaltningen har ikke bemærkninger til det fremsendte budget og henviser til noterne i budgettet.
Bilag
Sagsnr.: 19/28309
Resumé
Den selvejende institution Kunstmuseet Trapholt fremsender vedtægter af 1. juli 2019 til Byrådets godkendelse.
Ændringerne er foretaget efter anbefalinger fra Slots- og Kulturstyrelsen i forbindelse med seneste kvalitetsvurdering.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at vedtægter af 1. juli 2019 for den selvejende institution Kunstmuseet Trapholt fremsendes til Byrådets tiltrædelse.
Beslutning Kulturudvalget den 12-11-2019
Indstilles til godkendelse.
Per Bødker Andersen
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Den selvejende institution Kunstmuseet Trapholt fremsender ændringer til vedtægter efter anbefalinger fra Slots- og Kulturstyrelsen i forbindelse med seneste kvalitetsvurdering.
Ændringerne er som følger:
Indledning
Ny: Indledning. Trapholts vedtægter er udarbejdet i henhold til enhver tid gældende love og bekendtgørelser om statsanerkendte museer, der modtager driftstilskud fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Erstatter: Indledning. Baseret på museumslov nr. 473 af 7. juni 2001 og bekendtgørelse nr. 952 af 27. november 2002.
Hæftelse
Ny: Punkt 3.1 For de forpligtelser, der påhviler museet, hæfter museet alene med den til enhver tid eksisterende formue.
Finansiering
Ny: Punkt 4.1 Museets drift finansieres af tilskud fra Kolding Kommune, Kulturministeriet samt museets egne indtægter.
Ny: Punkt 4.2 Museet kan modtage tilskud og donationer fra andre offentlige myndigheder, fonde, sponsorer og privatpersoner m.v. herunder testamentariske donationer og gaver.
Ny: Punkt 4.3 Eventuelle overskud ved museets drift anvendes i overensstemmelse med museets formål jf. § 2.
Samarbejder med andre museer og offentlige myndigheder
Ny: Punkt 5.3 Museet indberetter genstande, kunstværker og anden dokumentation til de centrale registre.
Erstatter: Punkt 3.4 Museet indberetter løbende sin indsamling (ny tilvækst) til de centrale register over kunstværker (KID).
Slettes: Punkt 3.2 Museet deltager aktivt i det regionale samarbejde i museumsrådet.
Bestyrelsen, dens sammensætning og valgmåde
Ny: Punkt 6.1 Det er muligt, at medlemmer udpeget af Trapholt-Fonden og Trapholts bestyrelse genvælges 3 gange.
Ny: Punkt 6.2 Der føres beslutningsreferat, der godkendes og underskrives ved førstkommende mødes start.
Erstatter: Punkt 4.2 Der føres beslutningsreferat, der godkendes og underskrives ved mødets afslutning.
Ledelse og personale
Supplement: Punkt 7.1 Endvidere skal museet have faguddannet personale, der modsvarer museets ansvarsområde.
Slettes: Punkt 5.8 museets personale skal følge statens regler om afgang på grund af alder.
Nummerrækkefølgen er ajourført.
Bilag
Sagsnr.: 15/19771
Resumé
Trapholt Museum fremsender budget for 2020 til Kolding Kommunes godkendelse.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslaget til budget for Trapholt Museum for 2020 fremsendes til Byrådets tiltrædelse.
Beslutning Kulturudvalget den 12-11-2019
Indstilles til godkendelse.
Per Bødker Andersen
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Trapholt Museum skal ifølge ”Bekendtgørelse om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet” fremsende budget til Kolding Kommunes godkendelse.
Der er budgetteret med indtægter vedr. entré og kontingenter på 5.137.300 kr. i 2020. I 2019 var der budgetteret med 4.667.000 kr.
Indtægter vedrørende butiksdrift, café og arrangementer mv. er budgetteret med 1.985.800 kr. i 2020. I 2019 var der budgetteret med 1.841.000 kr.
Diverse tilskud m.v. er budgetteret til 15.650.000 kr. Heraf kommer 6.590.000 kr. fra Kolding Kommune.
Det fremsendte budget indeholder indtægter på i alt 22.763.100 kr. og udgifter på 22.501.000 kr., så der forventes et overskud på 262.100 kr.
Forvaltningen har ingen bemærkninger til det fremsendte budget og henviser til noterne i budgettet.
Bilag
Sagsnr.: 19/14564
Resumé
Økonomiudvalget drøftede i maj 2019 en række forslag til klimaindsatser fra det nationale Ungeklimaråd.
Udvalget besluttede at oversende et forslag om oprettelse af et lokalt ungeklimaråd til Ungdomsrådet. Ungdomsrådet fik til opgave udfærdige forslag til, hvordan et ungeklimaråd kan etableres.
Ungdomsrådet har gennemført en proces, hvor de unge blev involveret, og der fremlægges tre koncepter for, hvordan et ungeklimaråd kan se ud.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget til orientering samt Økonomiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren og børne-, uddannelses- og arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at de tre koncepter for et ungeklimaråd drøftes,
at der tages stilling til Ungeklimarådets anbefaling af koncept nr. 3 – herunder ønsket om økonomisk tilskud på 25.000 kr. pr. år,
at Ungeklimarådet bistås af By- og Udviklingsforvaltningens Klima & Bæredygtighedsafdeling og forankres under Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 06-11-2019
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget indstiller Ungeklimarådets anbefaling af koncept nr. 3 til godkendelse, herunder, at Ungeklimarådet bistås af By- og Udviklingsforvaltningens Klima og Bæredygtighedsafdeling og forankres under Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Benny Dall
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Godkendt.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget drøftede i maj 2019 en række forslag til klimaindsatser fra det nationale Ungeklimaråd.
Økonomiudvalget besluttede at oversende et forslag om oprettelse af et lokalt ungeklimaråd til Ungdomsrådet. Ungdomsrådet fik til opgave udfærdige forslag til, hvordan et ungeklimaråd kan etableres.
Ungdomsrådet gennemførte herefter en proces, hvor de unge blev involveret i at drøfte, hvordan et Ungeklimaråd i Kolding kan se ud.
Ungdomsrådet har i processen indhentet viden og erfaringer fra bl.a. Det Nationale Ungeklimaråd og Frederikshavns Ungeklimaråd.
Derudover har Ungdomsrådet afholdt en workshop med inviterede unge og politikere, hvor der blev idégenereret i forhold til udvikling af koncepter. I den efterfølgende dialog med de unge har Ungerådet beskrevet 3 forskellige koncepter for et lokalt ungeklimaråd.
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget har været orienteret om processen for etableringen af et ungeklimaråd.
Koncept 1 – Lille model: Selvkørende og begrænset kommunal støtte
Ungeklimarådets formål er at sætte klimaet øverst på dagsordenen, og samle unge og andre generationer i demokratiske processer, hvor de unge oplever at blive hørt, får mulighed for at deltage aktivt i planlægning og realisering af forskellige klimainitiativer.
I dette koncept har ungeklimarådet mere karakter af en aktionsgruppe, der kan lave events og indsatser, end et politisk rådgivende organ.
Ungeklimarådet har kontakt til en kommunal embedsmand, der kan støtte ungeklimarådet ved behov, fx omkring søgning af fondsmidler. Embedsmanden ses som en sparringspartner og deltager ikke i Ungeklimarådets møder, men hjælper Ungeklimarådet med at orientere sig i de muligheder, det har for at lave klimatiltag.
Ungeklimarådet ønsker på sigt at kunne fungere uden økonomisk støtte fra kommunen, men i begyndelsen er der brug for dette.
Koncept 2 – Stor model: Kommunal sekretariatsbetjening og økonomisk støtte til aktiviteter
Ungeklimarådets formål er at samle unge i demokratiske processer omhandlende klima, hvor de unge oplever at blive hørt, og har mulighed for at deltage aktivt i planlægning, gennemførsel og evaluering af forskellige klimainitiativer.
I dette koncept er ungeklimarådet en blanding af en aktionsgruppe, der kan lave events og indsatser, og et politisk rådgivende organ.
Ungeklimarådets mødeaktivitet er støttet af en embedsmand, der også deltager i møderne. Embedsmanden vil udvide sine opgave fra driftsmæssig karakter til også at skulle uddanne, danne og samskabe i samspil med de unge i kommunen.
Det forventes at ressourcebehovet vil være en embedsmand, der bruger 1 dag om ugen på at støtte ungeklimarådet. Dertil ønskes 100.000 kr. til at støtte aktiviteter, events mv. i lighed med Ungdomsrådet i Kolding.
Koncept 3 – Middel model: Kommunal sekretariatsstøtte og begrænset økonomisk støtte
Ungeklimarådets formål er at samle unge i demokratiske processer omhandlende klima, hvor de unge oplever at blive hørt, at være handlende og at have mulighed for at deltage aktivt i planlægning, gennemførsel og evaluering af forskellige klimainitiativer.
I dette koncept er ungeklimarådet mere en aktionsgruppe, der kan lave indsatser, end et politisk rådgivende organ.
Der afsættes dog støtte fra en kommunal embedsmand på op til 2 dage om måneden. Embedsmanden vil have samme typer opgaver, som i koncept 2, dog mindre intensivt og mindre understøttende ift. de unges egne aktiviteter. Der ønskes 25.000 kr. pr. år. til at støtte ungeklimarådets aktiviteter og indsatser.
Uanset hvilket koncept der vælges, så vil formen på Ungeklimarådet løbende blive evalueret og eventuelt tilrettet, så det altid stemmer overens med de unges behov og hverdag.
Ungdomsrådets anbefaling
Ungdomsrådet besluttede i oktober 2019 at anbefale koncept 3 for et Ungeklimaråd, idet der ønskes en balance mellem kommunal støtte til aktiviteterne, men også tilstrækkelig frihed til de unge.
Det foreslås at Ungeklimarådet placeres under Ungdomsrådet. Ungeklimarådet vil samarbejde og sparre med By- og Udviklingsforvaltningen og relevante politiske udvalg, som f.eks. Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Ungdomsrådet planlægger at lave et Kick Off event for det nye Ungeklimaråd d. 11. november 2019. Det forventes gennemført, uanset hvilket koncept der vælges.
Ungdomsrådet har besluttet at støtte Ungeklimarådet med et engangsbeløb på 10.000 kr. til opstarten generelt, herunder afholdelsen af Kick Off eventet.
Forvaltningernes bemærkninger
By- og Udviklingsforvaltningen og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er enige om, at der skal findes et koncept, hvor Ungeklimarådet kan agere frit og engagere sig i de tiltag, som de finder meningsfulde. Samtidig forventes det, at Ungeklimarådets indsatser kan spille fint sammen med de tiltag, som primært løftes via By- og Udviklingsforvaltningen og er forankret under Plan-, Bolig- og Miljøudvalget. På den baggrund anbefaler forvaltningerne koncept 3, hvor der sikres støtte som beskrevet i via By- og Udviklingsforvaltningens Klima & Bæredygtighedsafdeling – og herunder cirkulær økonomi programmet.
Mellem forvaltningerne sikres en bagvedliggende koordinering i forhold til Ungdomsrådet og Ungeklimarådet.
Sagsnr.: 19/30549
Resumé
Forslag til takster i 2020 for forældrebetaling på dagpasningsområdet, herunder takst for et sundt frokostmåltid samt takster for privat børnepasning og takster for tilskud til private institutioner er beregnet på baggrund af dagtilbudslovens kapitel 5 om kommunens tilskud til dagtilbud og forældrenes egenbetaling.
Takster for dagpleje, vuggestuer, børnehaver og integrerede daginstitutioner er beregnet ud fra det samlede driftsbudget. Forældrenes egenbetaling udgør 25%.
Taksterne kan derfor ikke fremsendes til politisk vedtagelse, før budgettet er endeligt godkendt i Byrådet.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at forslaget til takster for 2020 godkendes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Indstilles til godkendelse.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Forslag til forældrebetalingstakster for 2020 for kommunal dagpleje og kommunale institutioner, idet antallet af rater er fastsat til 11 årlige rater, således at juli måned er betalingsfri. I parentes er angivet de tilsvarende forældrebetalingstakster for 2019:
Institutionstyper | Takst pr. måned i 11 måneder - kr. - | |
Kommunal dagpleje: |
| |
| Heldags | Kr. 3212 (kr. 3158) |
Daginstitutioner: Vuggestuer: |
| |
| Heldags | Kr. 3708 (kr. 3813) |
Børnehaver: |
| |
| Heldags Småbørnsgrupper 2 år 25 timers modul (Vester Nebel) 35 timers modul (Vester Nebel) Over 35 timers modul (Vester Nebel) | Kr. 1977 (kr. 2033) Kr. 3175 (kr. 3265) Kr. 1205 (kr. 1240)
Kr. 1688 (kr. 1735)
Kr. 1977 (kr. 2033) |
Integrerede institutioner: |
| |
| Heldags, 0 – 2 år Heldags, 3 – 6 år | Kr. 3705 (kr. 3813) Kr. 1977 (kr. 2033) |
Når taksterne for daginstitutionerne er faldet, skyldes det besparelserne vedtaget i budgetforliget.
Forældrene i kommunale og selvejende daginstitutioner skal afholde udgifterne til et sundt frokostmåltid.
Der er afholdt afstemning om en kommunal organiseret frokostordning i børnehaver med virkning for perioden 1. juli 2019 – 30. juni 2021.
Der afholdes afstemninger om en kommunal organiseret frokostordning i vuggestuer i november 2019.
Forslag til takst for et sundt frokostmåltid i børnehaver i 2020. I parentes er angivet den tilsvarende takst for 2019:
| Takst pr. måned i 11 måneder - kr. - |
Et sundt frokostmåltid | 677 (661) |
Forslag til takst for et sundt frokostmåltid i vuggestuer i 2020:
| Takst pr. måned i 11 måneder - kr. - |
Et sundt frokostmåltid | 677 |
Jf. dagtilbudslovens kapitel 15 skal der ydes tilskud til privat pasning. Tilskuddet skal udgøre minimum 75% af den billigste nettodriftsudgift pr. plads (ekskl. støttepædagogudgifter) i et dagtilbud i samme aldersgruppe i kommunen. Kolding Kommune har ydet minimumstilskud siden lovteksten trådte i kraft 1. oktober 2005. Tilskuddet udbetales i 12 månedlige rater.
Forslag til tilskud til privat pasning i 2020. I parentes er angivet det tilsvarende tilskud for 2019:
Institutionstyper | Takst pr. måned i 12 måneder - kr. - |
0 – 2 år | Kr. 6453 (kr. 8469) |
3 – 5 år | Kr. 3778 (kr. 5264) |
Disse takster er gældende for nye børn, der indskrives i private pasningsordninger fra 1. januar 2020. De børn, der allerede er indskrevet pr. 31. december 2019 vil bibeholde den ”gamle” takst beregning:
Institutionstyper | Takst pr. måned i 12 måneder - kr. - |
0 – 2 år | Kr. 8604 (kr. 8469) |
3 – 5 år | Kr. 5037 (kr. 5264) |
Jf. dagtilbudslovens kapitel 5 skal der ydes tilskud til private institutioner.
Private institutioner har ret til et driftstilskud, et administrationsbidrag og et bygningstilskud pr. barn, der er optaget i institutionen.
Tilskuddet fastsættes ud fra udgiftsniveauet (ekskl. støtteudgifter) i kommunen og afregnes med de private institutioner i 12 månedlige rater.
Forslag til tilskud til private institutioner i 2020:
Tilskud pr. barn pr. år | 0 - 2 år | 2 årige | 3 - 6 år | |||
Fuld tid | Deltid | Fuld tid | Deltid | Fuld tid | Deltid | |
Driftstilskud | 106.217 | 53.109 | 94.587 | 47.293 | 58.913 | 29.456 |
Administrationstilskud (2,1%) | 3.185 | 1.593 | 2.934 | 1.467 | 1.827 | 913 |
Bygningstilskud (4,1% og 3,2%) | 6.219 | 3.109 | 4.470 | 2.235 | 2.784 | 1.392 |
Samlet tilskud | 115.621 | 57.811 | 101.991 | 50.995 | 63.523 | 31.762 |
Note: Ved tilskuddets beregning er der taget udgangspunkt i en åbningstid på minimum 50 timer om ugen. Driftstilskuddet nedsættes for institutioner med reduceret åbningstid.
Sagsnr.: 19/30553
Resumé
Forslag til takster for 2020 for SFO, Special SFO og kommunale fritidsklubber, kørekort til lille knallert samt egenbetaling til efterskoleophold, når Kolding Kommune yder ekstraordinær kommunestøtte.
Taksterne for SFO, Special SFO og de kommunale fritidsklubber fastsættes ikke som en fast andel af driftsudgifterne. Taksterne fastsættes alene ud fra politisk prioritering, der dog ikke kan overstige de samlede driftsudgifter.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at forslaget til takster for 2020 godkendes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Et flertal (Børne- og Uddannelsesudvalget med undtagelse af Benny Dall og Mette Voss) indstiller taksterne til godkendelse.
Et mindretal (Benny Dall, Enhedslisten og Mette Voss, SF) ønsker at fastholde forældrebetalingen på 2019 niveau eller lavere.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Et flertal (udvalget med undtagelse af Hans Holmer og Benny Dall) indstiller taksterne til godkendelse.
Et mindretal (Hans Holmer og Benny Dall) ønsker at fastholde forældrebetalingen på 2019-niveau.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Taksterne er beregnet med baggrund i det politisk vedtagne serviceniveau og fremskrevet med
KL’s pris og lønskøn. Takster nævnt i besparelsesforslag er tilsvarende fremskrevet fra 2019 prisniveauet til 2020 priser.
Følgende takster for 2020 foreslås, idet de tilsvarende takster for 2019 er anført i parentes:
Taksten for SFO (0. – 3. klasse) 1677 kr. pr. mdr. i 11 måneder (1465 kr.) og Special SFO (0. – 6. klasse) fastsættes til 1677 kr. pr. måned i 11 måneder (1465 kr.), idet juli er betalingsfri.
Taksten for SFO og Special SFO i sommerferien (3 uger i juli) fastsættes til 566 kr. pr. uge.
Taksten for en plads i kommunal fritidsklub fastsættes til:
2-3 dages modul: 224 kr. pr. måned i 11 måneder, idet juli er betalingsfri (212 kr.)
4-5 dages modul: 336 kr. pr. måned i 11 måneder, idet juli er betalingsfri (319 kr.)
Den ugentlige egenbetaling for et efterskoleophold, hvor Kolding Kommune yder ekstraordinær kommunestøtte fastsættes til 336 kr. (328 kr.).
For lovpligtigt førstehjælpskursus for knallertkørere under 18 år fastsættes taksten til 373 kr.
Taksten for kørekort til lille knallert i regi af Ungdomsskolen er fastsat ved lov (lov nr. 626 af
12. juni 2013) og udgør pt. 490 kr. Taksten for ny/ekstra teoretisk praktisk prøve er pt. 220 kr. og er ligeledes fastsat ved nævnte lov.
Sagsnr.: 18/21328
Resumé
Kommunen tilbyder i dag 10. klasse på kommunens 10. klassecenter på Brændkjærskolen samt på IBC og Hansenberg.
Der pågår i øjeblikket et udviklingsarbejde om kommunens fremtidige 10. klassestilbud, som endnu ikke er afsluttet. Udvalget skal derfor tage stilling til, om den nuværende aftale om 10. klasse med IBC forlænges til skoleåret 2020/2021.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne-, uddannelses- og arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at den nuværende aftale om 10. klasse med IBC forlænges for skoleåret 2020/2021.
at det tages til efterretning, at Hansenberg ikke ønsker at forlænge den nuværende aftale om 10. klasse for skoleåret 2020/2021.
at det justerede kommissorium for et fremtidigt 10. klassestilbud godkendes.
at forslag til et nyt 10. klassestilbud drøftes i august 2020 med henblik på ikrafttræden august 2021.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Indstilles til godkendelse.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Kommunen tilbyder i dag 10. klasse på kommunens 10. klassecenter på Brændkjærskolen samt på IBC og Hansenberg.
10. klassestilbud i skoleåret 2019/2020
Brændkjærskolen:
Kommunens 10. klassecenter på Brændkjærskolen har 135 elever fordelt på otte klasser, hvoraf to er specialklasser. Skolen tilbyder tre linjer:
- ”Erhverv” for elever, der er uafklarede med deres valg af ungdomsuddannelse
- ”Idræt” for elever, der vil fremme deres idrætsfaglige og social kompetencer
- ”Studieforberedende” for elever, der vil tage en gymnasial ungdomsuddannelse, f.eks. stx (almen studentereksamen), hhx (merkantil studentereksamen), htx (teknisk studentereksamen) eller hf.
IBC:
IBC har 44 elever i 10. klasse fordelt på to klasser. Skolen tilbyder to linjer:
- ”Event og Innovation” for elever, som vil arbejde kreativt med udvikling af konkrete event, primært inden for detail
- ”Business 10 EUX” for elever, som vil tage EUX Business (erhvervsfaglig studentereksamen) eller hhx på IBC. Eleverne får på uddannelsen både 10. klasse-uddannelsen og det første merkantile grundforløb på eux-uddannelsen.
Det ene tilbud på IBC er et ordinært 10. klassetilbud, som er fuldt finansieret af kommunen. Det andet tilbud er finansieret med en 20/20-ordning, hvor 20 uger af uddannelsen er finansieret af kommunen og 20 uger er finansieret ved statstaxameter.
Hansenberg:
Hansenberg har én 10. klasse med 16 elever. Skolen tilbyder linjen ”HANSENBERG10” for elever, der vil tage en gymnasial eller erhvervsfaglig ungdomsuddannelse. På ”Hansenberg10” kombinerer eleverne 10. klasse og 1. grundforløb på en erhvervsuddannelse. Eleverne kan begynde direkte på grundløb 2, hvis de fortsætter på en erhvervsuddannelse.
Kommunens aftale med Hansenberg er en 20/20-ordning, hvor 20 uger af uddannelsen er kommunalt finansieret og 20 uger er finansieret ved statstaxameter.
Hansenberg har tilkendegivet, at skolen ikke ønsker at forlænge driftsaftalen omkring en 20/20-model, når den nuværende driftsaftale udløber med udgangen af indeværende skoleår.
Et fremtidigt 10. klassestilbud
Partierne i Byrådet har aftalt et overordnet politisk grundlag for Byrådsperioden 2018 – 2021, herunder blandt andet et ønske om at sikre et spændende og relevant 10. klassestilbud med særligt fokus på overgang til erhvervsuddannelse, f.eks. i samarbejde med IBC og Hansenberg.
Der er udarbejdet et kommissorium for arbejdet med et nyt 10. klassestilbud, som udvalget godkendte den 12. december 2018. De planlagte aktiviteter i 2019 er forsinkede, og den forventede implementering af det nye tilbud udskydes fra august 2020 til august 2021. En grund til forsinkelsen er, at forvaltningen i arbejdet med et nyt tilbud ønsker at inddrage anbefalinger fra det ekspertudvalg, der i marts 2019 blev nedsat som led i udmøntning af aftalen Fra folkeskole til faglært – Erhvervsuddannelser til fremtiden. Aftalen er indgået mellem den tidligere regering og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. Ekspertudvalget forventes at komme med sine anbefalinger ultimo 2019.
På grund af den udskudte implementering, skal udvalget skal tage stilling til, om den nuværende aftale om 10. klasse med IBC skal forlænges for skoleåret 2020/2021. IBC har tilkendegivet, at man ønsker at forlænge den nuværende aftale. Hansenberg har tilkendegivet, at man ikke ønsker at forlænge den nuværende aftale om 10. klasse for skoleåret 2020/2021.
En anden konsekvens af den udskudte implementering er, at kommissoriet – herunder tidplanen – for udarbejdelsen af et fremtidigt 10. klassestilbud skal justeres. Et justeret kommissorium er vedlagt som bilag.
Bilag
Sagsnr.: 14/7943
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at Økonomiudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Deltagelse i ”Mad og Meninger” den 1. oktober 2019 fra kl 17-20 på Folkerts Fylke, den 5. december 2019 fra kl 17-19 på Jernbanegade 5 og den 24. februar 2019 fra kl. 18-20 på Hotel Vamdrup.
Hans Holmer og Merete Due Paarups deltagelse i ansættelsessamtaler vedr. ny socialdirektør den 4. november 2019, kl 8.30-15.30 og 11. november 2019 kl. 7.30-12.30.
Jesper Elkjær
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunens Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer punkt 2 fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grundlag af en protokolleret beslutning.
Sagsnr.: 13/16343
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Jesper Elkjær
Sagsnr.: 16/5588
Resumé
Orientering fra medlemmerne.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Jesper Elkjær
Sagsnr.: 13/11387
Resumé
Orientering fra kommunaldirektøren.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Beslutning Økonomiudvalget den 19-11-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Jesper Elkjær