Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
22-08-2018 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Børne- og Uddannelsesudvalget |
Sted: |
Børnehaven Mariekjær, afd. Brændkjærgård, |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 18/12978
Resumé
Ferieplanen for skoleåret 2019/20 er udarbejdet med baggrund i folkeskolelovens § 14 a, stk. 2, hvorefter sommerferiens begyndelsestidspunkt er den sidste lørdag i juni måned.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 22/8 2018, høring i samtlige skolebestyrelser, Børne og Uddannelsesudvalget den 10/10 2018, Byrådet den 30/10 2018.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at udkast til ferieplan og ugernes placering for behovsåbnet i dagtilbud for skoleåret 2019/20 princip godkendes og sendes i høring i samtlige skolebestyrelser.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 22-08-2018
Ferieplanen blev godkendt, med den tilføjelse at ugedage tilføjes ferieplanen.
Sagsfremstilling
Ifølge folkeskolelovens § 14 a begynder skoleåret den 1. august. Jf. samme paragraf, stk. 2, begynder sommerferien den sidste lørdag i juni og varer indtil den af kommunalbestyrelsen bestemte første skoledag efter skoleårets begyndelse.
Jf. Kolding Kommunes delegerings- og kompetencefordelingsplan beslutter Byrådet ferieplanen for det kommende skoleår.
Ferier og fridage i skoleåret 2019/2020:
Sommerferie lørdag d. 29. juni – søndag d.11. august 2019
Efterårsferie (uge 42) lørdag. d. 12. oktober – søndag d. 20. oktober 2019
Juleferie lørdag d. 21. december 2019 – torsdag d. 2. januar 2020
Vinterferie (uge 7) lørdag d. 8. februar – søndag d. 16. februar 2020
Påskeferie lørdag d. 4. april – mandag d. 13. april 2020
St. Bededag fredag d. 8. maj 2020
Kr. himmelfartsdag + 1 dag torsdag d. 21. maj + fredag d, 22. maj 2020
Pinseferie lørdag d. 30. maj – mandag d. 1. juni 2020
Grundlovsdag fredag d. 5. juni 2020
Sommerferie lørdag d. 27. juni 2020 –
De anførte datoer er inkluderet i ferien.
Behovsåbnet i daginstitutioner og dagpleje:
Med baggrund i placering af behovsåbent i SFO i ugerne 29 og 30 i 2019 og 2020, og med baggrund i, at det er midter-ugerne, hvor færrest børn møder frem i daginstitutionerne, anbefales at ferielukning i daginstitutioner og dagpleje følger lukkeugerne i SFO’erne.
Bilag
Sagsnr.: 18/651
Resumé
Forslag til uddeling af legater for Ungdommens Studiefond er udarbejdet med baggrund i det beløb, der er til rådighed til uddeling og antallet af ansøgere, der opfylder betingelserne for at modtage et legat.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at 22 ansøgere, der opfylder betingelserne for at modtage legat, bevilges hver 3.500 kr. og
at 8 ansøgere, de ikke opfylder betingelserne for at modtage et legat, meddeles afslag.
Sagsfremstilling
Ungdommens Studiefond er oprettet af Kolding Byråd til støtte for unge, hvis forældre er bosat i Kolding Kommune.
Kriterierne for at komme i betragtning er:
- at ansøger er under 25 år på ansøgningsfristens tidspunkt.
- at ansøger er i gang med eller planlægger at påbegynde en uddannelse i indeværende kalenderår, der strækker sig over mindst 3 år (ikke gymnasium eller handelsskole)
- at den skattepligtige indkomst højst er på 150.000 kr.
- at formuen ikke overstiger 75.000 kr.
Der er i alt modtaget 30 ansøgninger om legat. Behandlingen af ansøgningerne er foretaget i overensstemmelse med ovenstående betingelser, som er vedtaget på Uddannelsesudvalgets møde 27. august 2009. Blandt de fremsendte ansøgninger er der 8 ansøgere, der ikke opfylder kriterierne.
Budget og Regnskab har oplyst, at der i 2018 er ca. 90.000 kr. til rådighed for uddeling. I henhold til de interne retningslinjer fastlægges legatportionerne hvert år i forbindelse med uddeling af legaterne, afhængigt af det beløb, der er til rådighed samt antallet af ansøgere, der opfylder betingelserne for at modtage legat.
Det anbefales, at der tildeles de 22 ansøgere, der opfylder betingelserne for at modtage legat, et beløb på 3.500 kr. hver. Overskydende midler vil blive overført til 2019.
Sagsnr.: 17/4616
Resumé
Byrådet godkendte på møde den 25/9 2017 budgetnote Uddannelsespolitik 0.8. ”Analyse af toiletforhold”, hvor børne- og uddannelsesdirektøren blev pålagt at foranstalte ekstra rengøring en gang dagligt på toiletterne på Sdr. Bjert Skole fra 1/1 2018 til juli 2018, og at iværksætte en analyse af toiletforholdene på skolerne i Kolding Kommune.
Evaluering af forsøgsordningen fremsendes til orientering til Børne- og Uddannelsesudvalget.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 22-08-2018
Godkendt, med den tilføjelse at toiletforhold fremover indtænkes i udviklingsplanerne.
Sagsfremstilling
Sdr. Bjert Centralskole har siden 1/8 2017 haft ekstra rengøring af toiletter i indskolingen og på mellemtrinnet.
Skolen har morgenrengøring af toiletter således, at eleverne møder rengjorte toiletter ved skolestart kl. 8.00. Den ekstra rengøring er lagt i tidsrummet fra 12.00 til kl. 14:00 således, at elever på mellemtrinnet oplever, at der er rene toiletter hele skoledagen og eleverne i indskolingen ligeledes oplever, at toiletterne, når SFO begynder, er ryddelige og rene.
Skolen var, inden det økonomiske tiltag, udfordret på, at der var elever som i den nationale trivselsundersøgelse 2017 svarede, at de ofte holdt sig i skoletiden og som syntes, at skolens toiletter, sidst på dagen, fremstod uhygiejniske og brugte. Den nye nationale trivselsundersøgelse 2018 bekræfter dette billede. Trods løsningen med at rengøre oftere vurderes det ikke, at eleverne opfatter toiletterne som værende renere.
Ved et almindeligt visuelt tilsyn har skolens toiletter, på nuværende tidspunkt, rengøringsmæssigt en renere karakter, men er stadigt udfordret af, at der er mange brugere af de enkelte toiletter og dermed ofte kø for at komme på toilet. (11 toiletter til ca. 460 elever).
Trivselsundersøgelse: Indskoling
Er toiletterne rene?
Besvarelse 2018:
Besvarelse 2017:
Er der nok toiletter på skolen?
Besvarelse 2018:
Besvarelse 2017
Trivselsundersøgelse mellemtrin og udskoling
Jeg synes, toiletterne på skolen er pæne og rene.
Besvarelse 2018:
Besvarelse 2017:
Jeg synes, der er toiletter nok på skolen
Besvarelse 2018:
Besvarelse 2017:
Konklusion:
Trods løsningen med at rengøre oftere vurderes det ikke, at eleverne opfatter toiletterne som mere rene. Ved et almindeligt visuelt tilsyn har skolens toiletter på nuværende tidspunkt rengøringsmæssigt en renere karakter, men skolen er stadig udfordret af, at der er mange brugere af de enkelte toiletter og dermed ofte kø for at komme på toilet. (11 toiletter til ca. 460 elever).
Sagsnr.: 18/16971
Resumé
På baggrund af ændrede forhold på visse skoler, samt Børne- og Uddannelsesudvalgets beslutning den 13/6 2018 om at udarbejde en kapacitetsredegørelse på skoleområdet, igangsættes udarbejdelsen af en ny fysisk udviklingsplan for skoleområdet.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Der foreligger en fysisk udviklingsplan (FUP) for alle skoler. FUP udarbejdes af Kommunale Ejendomme og Børne- og Uddannelsesforvaltningen/skoleafdelingen i samarbejde med ekstern partner. FUP skal sikre, at skolernes bygningsmasse altid fremstår funktionel og opdateret i forhold til den opgave, folkeskolen løser.
FUP udarbejdes for en længere tidsperiode eks. 2014-2021. Elevtalsprognoser samt ”kendte” omstændigheder, såsom boligudstykninger, demografi og lignende indgår som datagrundlag, mens konkrete politiske beslutninger i perioden således ikke er med. Der vil derfor fortløbende være behov for en ajourføring af enkelte skolers FUP.
Den fysiske udviklingsplan udarbejdes på baggrund af en række data, der giver et billede af den forventede udvikling på skolerne, problematikker gældende kapacitetsudfordringer, eventuelle faglokaleudfordringer og i forhold til skolernes vedligehold.
Den fysiske udviklingsplan indeholder både relevante vedligeholdsopgaver samt mulige kapacitetsforandringer.
Det vil sige, at egentlige udvidelser/anlægssager ud over vedligehold skal behandles og godkendes særskilt.
Den gældende fysiske udviklingsplan for skoleområdet omhandler påtænkte forandringer og vedligehold af skolerne i perioden 2014-2021.
På baggrund af ændrede forhold på visse skoler, samt beslutningen på udvalgsmødet den 13/6 2018, om at pålægge børne- og uddannelsesdirektøren at udarbejde en kapacitetsredegørelse på skoleområdet til- og med befolkningsprognosens længde, igangsættes udarbejdelsen af en ny fysisk udviklingsplan for skoleområdet.
Jf. udvalgets beslutning af 13/6 2018 skal revisionen afklare:
- hvilke skoler vil forvente at få en kapacitetsudfordring, herunder hvor mange ekstra klasselokaler vil der mangle for at huse de forventede antal spor?
- om der ved de pågældende skoler er tilstrækkeligt areal til at etablere nybyggeri på sigt, uden det får mærkbare konsekvenser for de udendørs læringsmiljøer og legearealer?
- hvilket prisniveau en kvadratmeter nybygget folkeskole forventes at kunne koste (ikke faglokaler) som en generel orientering.
Der vil ved revisionen være særlig opmærksomhed på følgende 7 skoler:
- Lyshøjskolen
- Eltang Skole
- Brændkjærskolen
- Sdr. Bjert Centralskole
- Alminde-Viuf Fællesskole
- Vester Nebel Skole
- Kongsbjergskolen
Begrundelse for særligt at pege på disse skoler skal ses med baggrund i:
- Skolerne nuværende elevtalsprognose (godkendt af Byrådet den 24/4 2018).
- Faktiske omstændigheder i lokalområdet.
- Opmærksomhed på, at der kan dukke andre forhold op i forbindelse med analysen.
Revisionen af udviklingsplanen gennemføres af Kommunale Ejendomme i samarbejde med eksternt firma, Arkitekt Gorm Nielsen. Der vil i undersøgelsen være opmærksomhed på, at der ses bredt på muligheder og kapacitet i nærområderne, som besluttet på Børne- og Uddannelsesudvalgets møde den 13/6 2018.
Forvaltningen arbejde samtidig på, at give skolerne tilbud om en gennemgang af bygningerne i forhold til at få input til en bedre udnyttelse af eksisterende bygninger.
Opfølgning:
Den reviderede udviklingsplan forventes forelagt Børne- og Uddannelsesudvalget primo 2019.
Bilag
Sagsnr.: 17/6879
Resumé
Der fremsendes en fælles afdækning af eksisterende tiltag for talentarbejde, der foregår i Kolding Kommune.
Sagen behandles i
Fritids- og idrætsudvalget den 21/8 2018, Børne- og Uddannelsesudvalget den 22/8 2018 samt Kulturudvalget den 28/8 2018.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren og By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalgene pålægger forvaltningerne i samarbejde at iværksætte udarbejdelse af en fælles talentstrategi med inddragelse af relevante aktører.
Sagsfremstilling
Kulturudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget samt Fritids- og Idrætsudvalget har i maj 2017 pålagt forvaltningen at arbejde videre med en fælles afdækning af eksisterende tiltag og muligheder for fremover at koordinere og løfte talentudviklingen. By- og Udviklingsforvaltningen samt Børne- og Uddannelsesforvaltningen har udarbejdet en afdækning af talentarbejdet, der omhandler grundskolen, ungdomsuddannelserne, videregående uddannelser, Kulturområdet, idrætten og erhvervslivet.
Afdækningen, der er vedhæftet som bilag, viser, at der arbejdes med tre forskellige forståelser af talentudvikling:
- at spotte og udvikle hvad det enkelte barn og unge enkelte er bedst til,
- at spotte og udvikle de bedste børn og unge til en forudbestemt disciplin som eks. sang, håndbold eller naturfag,
- at understøtte vækstlag og entreprenørskab indenfor kulturen og erhvervslivet, så kunstnere, kulturentreprenører og iværksættere kan skabe sig en levevej.
I grundskolen foregår en indsats med henblik på at spotte elever, der har svært ved den normale uddannelsesvej, og hjælpe dem med at finde det, som den enkelte har talent for og dyrke det. Derudover foregår på enkelte skoler, i ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser forskellige talentudviklingsprojekter med henblik på at øge dygtige elevers kunnen inden for forskellige områder. På Kulturområdet er det specielt på musikskolen det strukturerede talentarbejde foregår. Her spottes de talentfulde børn både i musikskolens egne rækker og i samarbejdet med daginstitutioner og skoler. Fx er skoleorkestrene i Christiansfeld og Munkevængets skole gode eksempler på steder, hvor der screenes for børn med særligt talent for musik.
Den kulturelle vækstlagsunderstøttelse foregår blandt andet via det Regionale Spillested Godset, der i samarbejde med aktører fra hele trekantområdet understøtter up- and coming kunstnere ved fx. kuratering, mentorordninger og markedsføring af nye navne både nationalt og internationalt.
Indenfor idrætten er der fokus på udvikling af klubmiljøer og skabe rammer for at talenter kan udvikle sig, hvor der eksempelvis er et samarbejde med Brændkjærskolen om en eliteidrætslinje. Business Kolding tilbyder 1:1 mentorordning for erhvervstalenter, der ønsker at starte egen virksomhed, mens flere virksomheder er begyndt at arbejde med talentudvikling typisk gennem individuelle karriereplaner og efteruddannelse.
Der foregår i flere kommuner et tværsektionelt arbejde med talentudvikling specielt indenfor kultur og idræt, hvor Haderslev Kommune eksempelvis har samlet talentudviklingen på tværs af kulturen og sporten. Der opleves et stigende fokus på talentarbejde fra flere sider, og som udløber heraf har Trekantområdet Danmark taget talentsamarbejde op og afviklet seminar om talentudvikling på tværs af kulturen og idrætten. På idrætsområdet er der oprettet eliteidrætsklasser, og der arbejdes med at udvikle særlige miljøer, der er gode til talentudvikling. Afdækningen peger på, at en del af disse erfaringer vil kunne bruges på andre områder. Det beskrives endvidere, hvordan et tættere samarbejdet om flere områder kunne indeholde synergier.
Ud fra kortlægningen vurderes det, at der kan være potentialer i at udvikle en fælles talentstrategi, men der skal indsamles mere erfaring og inspiration ligesom flere relevante aktører fra kulturlivet, idrætten, uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet bør inddrages. De relevante aktører vil indeholde de to forvaltninger go repræsentanter fra organisationer, der arbejder med talentudvikling herunder Kolding Elite, musikskolen og Business Kolding. Et udkast til fælles talentstrategi vil skulle behandles på de tre udvalg før implementering.
Bilag
Sagsnr.: 17/980
Resumé
I forlængelse af reformen af det forberedende område skal der etableres en ny statslig institution, kaldet forberedende grunduddannelse (FGU).
Kolding Kommune har lavet et samarbejde med Vejen Kommune om én fælles FGU-institution, som skal rumme to FGU-skoler. Der vil blive en FGU-skole i hver kommune, og institutionen med ledelse, sekretariat mv. vil blive placeret i Kolding Kommune.
Indstillingen er, at der udpeges et medlem fra Byrådet som repræsentant fra Kolding Kommune i den nye FGU-bestyrelse.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget, Økonomiudvalget samt Byrådet.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at der udpeges et medlem af Byrådet som repræsentant fra Kolding Kommune i FGU-bestyrelsen, og
at samme byrådsmedlem også udpeges som kontaktperson for den første bestyrelse.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 22-08-2018
Børne- og Uddannelsesudvalget tilsluttede sig Arbejdsmarkedsudvalgets indstilling.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 16-08-2018
Arbejdsmarkedsudvalget indstiller, at Michael Krogh bliver udpeget.
Sagsfremstilling
I forlængelse af reformen af det forberedende område skal der etableres en ny statslig institution, kaldet forberedende grunduddannelse (FGU).
FGU skal erstatte de hidtidige tilbud i produktionsskoler, almen voksenundervisning (fra VUC), erhvervsgrunduddannelse, kombineret ungdomsuddannelse, forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning for voksne.
Målgruppen er unge under 25 år, der har brug for faglig eller personlig opkvalificering for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse.
FGU i Kolding
Kolding Kommune har lavet et samarbejde med Vejen Kommune om én fælles FGU-institution, som skal rumme to FGU-skoler. Der vil blive en FGU-skole i hver kommune, og institutionen med ledelse, sekretariat mv. vil blive placeret i Kolding Kommune.
Undervisningsministeriet har ultimo juni godkendt samarbejdet mellem Kolding Kommune og Vejen Kommune.
Etablering af FGU-bestyrelsen
Undervisningsministeriet skal modtage navne på de personer, der skal indgå i den første FGU-bestyrelse. Det skal senest ske den 24. august 2018.
Bestyrelsen sammensættes af 3 kommunalt udpegede repræsentanter, 1 repræsentant for erhvervsskolerne, 1 repræsentant fra arbejdsmarkedets organisationer (A-siden), 1 repræsentant for arbejdsmarkedets organisationer (B-siden) samt en medarbejder repræsentant. Dertil kommer to tilforordnede medarbejder- og elevrepræsentanter.
Kolding og Vejen kommuner er blevet enige om, at Vejen udpeger 2 medlemmer til bestyrelsen, og Kolding udpeger 1 medlem til bestyrelsen.
Til gengæld kan Kolding Kommune vælge at udpege yderligere to bestyrelsesmedlemmer til den midlertidige bestyrelse, som sidder det første år. Efter det første år vil den endelige bestyrelse overtage ansvaret, og det vil blive uden de to ekstra bestyrelsesmedlemmer, som Kolding Kommune kan vælge nu.
Indstillingen er, at der udpeges et medlem fra Byrådet som repræsentant fra Kolding Kommune, og at samme byrådsmedlem også bliver kontaktperson for den første bestyrelse.
Videre proces
Når bestyrelsen er godkendt, skal bestyrelsens kontaktperson indkalde til første møde, hvor bestyrelsen konstitueres. Det sker efter den 1. september 2018.
Bestyrelsens første opgaver bliver at ansætte en leder for institutionen, fastlægge retningslinjer for institutionens drift og udfærdige en endelig vedtægt for FGU samarbejdet i Kolding og Vejen kommuner.
Senere skal den endelige bestyrelse nedsættes, når vedtægterne for den nye institution er klar. Det skal ske inden august 2019, hvor de nye elever starter på FGU.
Bilag
Sagsnr.: 18/18283
Resumé
På Børne- og Uddannelsesudvalgsmødet den 7/2 2018 var der en temadrøftelse vedr. pladsanvisning. Afledt heraf, blev forvaltningen anmodet om at se på regler/principper for pladsanvisning og udarbejde oplæg til politisk drøftelse.
Pladsanvisningen administrerer pladser ud fra dagtilbudsloven og udvalgsbeslutninger. I sagsfremstillingen gennemgås de nuværende regler for pladsanvisning (booking, udmeldelse, særlige hensyn m.v.) og retningslinjer for kapacitetsstyring (strategi og praksis vedr. åbning/lukning af pladser).
I sagsfremstillingen redegøres også for dilemmaer ved nuværende praksis, og der trækkes tråde til ny lovgivning.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og Uddannelsesdirektøren foreslår,
at orienteringen drøftes og
at pladsanvisningen fortsætter med nuværende regler og principper indtil videre og
at administrationen af pladser udvalgsbehandles igen i 2019, når konsekvenser af ny lovgivning kendes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 22-08-2018
Sagsfremstilling
Der bor ca. 6000 0-5 årige børn i Kolding Kommune, hvoraf de fleste er i kommunale dagtilbud. Forældre til børn i dagtilbudsalderen gør løbende brug af pladsanvisningssystemet og foretager gennemsnitligt mere end 100 søgninger pr. dag og gennemfører 15-20 bookingtransaktioner.
Formålet med den kommunale pladsanvisningsopgave er at sikre tilbud om pasning af kommunens børn.
I forbindelse med opgaven tages blandt andet hensyn til:
- Bedste match mellem borgerens ønske om plads og de tilgængelige pladser.
- Lige muligheder for plads – samt særlig hensyntagen til individuelle behov.
- Effektivitet, herunder økonomisk.
- Ensartet sagsbehandling af borgere i ensartet situation.
Opgaveløsningen og de forskellige hensyn bevirker en række dilemmaer og prioriteringer, blandt andet fordi mulighederne for pladser ikke er ubegrænsede.
Disse dilemmaer og prioriteringer er der taget stilling til i henholdsvis lovgivning, Kolding Kommunes Børne- og Uddannelsesudvalg samt administrativt. Nedenfor oplistes essensen af disse rammer.
Lovgivning:
Ifølge dagtilbudsloven skal kommunen sikre pasningsgaranti for et dagtilbud til børn i alderen 6 måneder og indtil barnets skolestart.
For at opfylde pasningsgarantien skal kommunen tilbyde plads i et dagtilbud, som er alderssvarende. Pasningsgarantien indebærer ikke en garanti for en plads i et bestemt dagtilbud eller i et bestemt geografisk område. Garantien er opfyldt, hvis kommunen kan tilbyde alderssvarende tilbud indenfor kommunens grænser. Kolding Kommune opfylder pasningsgarantien.
Pr. 1/1 2019 skal forældre også have mulighed for at tilkendegive ønske om deres barns optagelse og mulighed for at komme på venteliste en gang til et bestemt dagtilbud målrettet aldersgruppen 0-2 år og en gang til et bestemt dagtilbud målrettet aldersgruppen fra 3 år og frem til skolestart. Forvaltningens IT-leverandør, Assemble, arbejder p.t. på en teknisk løsning.
Forældre kan endvidere vælge at få tilskud til privat pasning eller tilskud til pasning af egne børn (såfremt kommunen har valgt at give denne mulighed). Tilskuddet erstatter en plads i et kommunalt dagtilbud. Det er således, som udgangspunkt, ikke muligt at have begge dele. Med ny lovgivning pr. 1/7 2018 tilbydes dog til enlige forældre og forældrepar, som har et dokumenteret arbejdsbetinget behov for pasning udenfor dagtilbuddenes almindelige åbningstid, et kombinationstilbud.
Kombinationstilbud skal give familier mulighed for at kombinere pasning i dagtilbud med privat pasning uden for dagtilbuddets åbningstider. Et kombinationstilbud kan ikke samlet overstige hvad der tidsmæssigt svarer til en fuldtidsplads i et dagtilbud i kommunen, heraf skal den del, der handler om den fleksible pasning uden for dagtilbuddet være på mindst 10 timer om ugen i gennemsnit.
Udvalgsbeslutninger:
Reglerne for pladsanvisning:
Som vedtaget ved udvalgsbeslutning på møde den 10/3 2014 og ændringer hertil på møde den 14/12 2015 samt den 7/3 2016 og den 23/5 2016.
Nedenfor er oplistet nogle af reglerne for pladsanvisning. Se vedhæftet bilag med administrationsgrundlag for pladsadministration, for det samlede overblik.
Booking af plads:
Booking af plads i dagtilbud kan ske fra det tidspunkt, barnet får et dansk cpr. nr.
Ændring eller fortrydelse af en booket plads:
Ændring af- eller fortrydelse af en booket plads kan ske frem til 1 måned før den reelle startdato i et dagtilbud. Når der er mindre end 1 måned til startdatoen i dagtilbuddet bliver bookingen bindende. Forældre kan herefter tidligst opsige pladsen med en måneds varsel til udgangen af en måned.
Særlige hensyn til søskende:
Forældrene har mulighed for at skrive barnet på en søskendefordelsliste og få fortrinsret til en kommende ledig plads i det dagtilbud, søskendebarnet går i. Forudsat at de to søskende har mindst 3 måneder sammen i institutionen.
Udmeldelse:
Udmeldelse skal ske med en måneds varsel til den næste 1. i en måned.
Der kan i helt særlige tilfælde dispenseres fra udmeldelsesfristen såfremt, der er tungtvejende sociale eller pædagogiske forhold, der taler herfor. I dagpleje og daginstitutioner kan der dog endvidere gives dispensation, hvis forvaltningen er sikker på, at dispensationen ikke medfører, at pladsen kommer til at være ledig i den måned, der gives dispensation til (en ’hulplads’).
Orlov:
Der kan søges orlov fra et påbegyndt dagtilbud med 1 måneds varsel i minimum 3 måneder og maks. 12 måneder.
Betalingsfri i dagpleje:
Hvis en dagplejer har ferie, er på kursus eller er syg, og forældrene vælger at passe barnet, fremfor at benytte sig af gæstedagpleje, gives der betalingsfri. Dette gælder dog ikke i følgende perioder: De 3 hverdage før Påske, fredag efter Kr. Himmelfartsdag, juli måned og dagene mellem jul og nytår.
Optagelse i børnehave:
Barnet kan optages i børnehave fra den 1. i den måned, hvor barnet fylder 3 år. Der kan dog opnås dispensation til børnehavestart indtil 2 måneder før barnet fylder 3 år såfremt, der er en ledig plads og såfremt, der er et pædagogisk argument, der taler for optagelse før 3 år.
Kapacitetsstyring – strategi og praksis vedr. åbning/lukning af pladser:
Følgende er vedtaget i Børne- og Uddannelsesudvalget den 8. juni 2015:
”Tilpasning af udbudt kapacitet skal ske på baggrund af forventninger til lokal udvikling i børnetal og forventet udbud af private pladser.
- De fysiske rammer i institutionerne udnyttes først og fremmest. Det tilstræbes, at det gennemsnitlige børnetal i en institution ikke kommer ned under 40 børn. Dagplejens størrelse tilpasses.
- I forbindelse med ændringer i antal vuggestuepladser, f.eks. i integrerede institutioner, tages der hensyn til, at der skal være nok dagplejere til at opretholde gæstefunktion i området. Det har ligeledes, så vidt muligt, vægtet at have begge typer 0-2 års pladser, med henblik på at give borgeren valgmulighed mellem dagpleje og vuggestue.
- Udbuddet af pladser i den enkelte institution reguleres hen over året således, at der åbnes for flere pladser efterhånden som flere og flere børn fylder 3 år og frem til glidende overgang, hvor der så lukkes ned for et antal pladser igen.
- Denne praksis tilstræber, at børn født om vinteren har ligeså gode muligheder for at få den ønskede institution, som børn født om foråret.
- Denne praksis tilstræber, at børnetallet svinger jævnt hen over året af hensyn til forældre, børn og personale i institutionen.
- Denne praksis tilstræber også en fastholdelse af den fysiske kapacitet med henblik på en senere stigning i børnetal i lokalområdet”
Konsekvenser af ny lovgivning:
Den ny dagtilbudslov indebærer blandt andet, at forældre pr. 1. januar 2019 skal have mulighed for at tilkendegive ønske om deres barns optagelse i og mulighed for at komme på venteliste en gang til et dagtilbud målrettet aldersgruppen 0-2 år og en gang til et dagtilbud målrettet aldersgruppen fra 3 år og frem til skolestart.
Børneområdets IT-leverandør, Assemble, arbejdet p.t. på en teknisk løsning. Assemble oplyser, at de forestiller sig lovgivningen implementeret således vedrørende venteliste:
Som systemet fungerer i dag kan forældre, udover at booke ledige pladser til deres børn, skrive børnene op på en adviseringsliste, sådan at de får besked, når der opstår ledig plads. Den ledige plads besættes efter først-til-mølle princippet. Derudover kan søskendebørn stå på en særlig liste, ønskelisten, hvor de efter tur vil blive tilbudt en plads i søskendebarnets institution, såfremt der opstår en ledig plads.[1] Kommunens IT-leverandør, Assemble, arbejder hen imod en løsning, der pr. 1. januar 2019, vil betyde at den nuværende ønskeliste ændrer karakter sådan, at den ikke længere kun er for søskendebørn, men også for de børn, hvis forældre specifikt ønsker denne institution til deres barn og som ønsker at bruge deres ventelisteret her. Princippet er stadig at første barn på listen, hvis ønsker passer med det tidsrum pladsen er frigivet, vil få tilbudt pladsen. Dog således at søskendebørn kommer før øvrige børn. Assemble arbejder på at give kommunen mulighed for at fastsætte hvor lang tid forældrene skal have til at beslutte om de vil tage imod pladsen. Fx 24, 48 eller 72 timer. Adviseringslisten vil fungere på samme måde fremover som i dag. De der har skrevet sig op til at få besked om ledig plads vil få det. Det forventes at antallet af adviseringer vil blive mindre fremadrettet, da der kun vil blive sendt adviseringer ud, såfremt der ikke står børn på ønskeliste/venteliste til det pågældende dagtilbud (eller såfremt alle på ventelisten alligevel ikke ønsker pladsen). Adviseringsmuligheden kan fravælges, hvis man ikke ønsker at give forældrene denne mulighed. Mulige emner til fremtidig stillingtagen i Børne- og Uddannelsesudvalget: De politisk vedtagne regler medfører fordele og ulemper, der knytter sig til de trufne valg. Erfaringer fra forvaltningens daglige sagsbehandling viser, at der med mellemrum dukker dilemmaer op – pædagogiske, kapacitetsmæssige, økonomiske, m.m. En uddybende konsekvensbeskrivelse af dilemmaerne er vedlagt bilag 2. Den ny lovgivning forventes at påvirke flere af dilemmaerne. Herunder kan muligheden for at stå på venteliste til et bestemt dagtilbud give bedre muligheder for at opnå den ønskede plads (også for bl.a. tilflyttere og søskende), ligesom antallet af adviseringer, der sendes ud efter først-til-mølle princippet, forventes reduceret. Det er på nuværende tidspunkt svært at gennemskue præcis, hvordan den ny lovgivning vil påvirke dilemmaerne. Det anbefales derfor at vente med eventuelle regelændringer til konsekvenser af ny lovgivning er kendt. [1] Udgangspunktet er, at den der har stået længst på listen får førstkommende plads. Dog forudsat at pladsen passer med det tidsrum barnet har brug for pladsen. Hvis, eksempelvis, en fire-årig bliver udmeldt og pladsen er booket to år senere (hvor det oprindeligt var forventet, at den fireårige ville blive udmeldt for at starte i skole), bliver pladsen ikke tildelt den treårige, der måtte stå øverst på listen, da pladsen ikke er ledig helt frem til barnets forventede skolestart om tre år. Pladsen vil i stedet blive tilbudt det næste barn på listen, hvis ønskede/forventede plads passer med tidsrummet for den frigivne plads.
Bilag
Sagsnr.: 17/17179
Resumé
Partierne i byrådet har aftalt et overordnet politisk grundlag for Byrådsperioden 2018 - 2021.
Børne- og Uddannelsesudvalgets ansvarsområder fra det politiske grundlag blev drøftet på udvalgets møde den 9. maj 2018 og yderligere konkretiseret og prioriteret på udvalgets forberedende strategiseminar den 28. – og 29. juni 2018. Konkretiseringen af de enkelte punkter og prioritering over den 4 årige periode forelægges til beslutning.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at forslaget til konkretisering af de enkelte punkter fra det politisk grundlag indenfor Børne- og Uddannelsesudvalgets område drøftes og godkendes.
at forslaget til prioriteringen over den 4 årige periode godkendes.
at børne- og uddannelsesdirektøren pålægges at foranstalte udmøntningen.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 22-08-2018
Punktet blev udsat.
Sagsfremstilling
Grundlaget for Byrådets arbejde 2018-2021 er politiske tilkendegivelser, som partierne vil arbejde for i form af konkrete tiltag, analyser og indsatser. Det kan f.eks. betyder, at der skal analyseres eller undersøges nærmere, før der kan træffes en politisk beslutning. Hvert udvalg skal sikre, at emnerne tages på i de relevante udvalg.
For Børne- og Uddannelsesudvalget er de politiske målsætninger i henhold til grundlaget følgende:
”Der arbejdes med at sikre en sammenhængende børnepolitik (0-18 år), og ”Fremtidens skole” er udgangspunktet for den videre udvikling af skoleområdet.
Med udgangspunkt i barnets og familiens centrum skal vi analysere muligheder, behov og ønsker på dagtilbudsområdet, og vurdere antal pladser, modulordninger, brug af private dagtilbud og fleksible åbningstider. Herunder alternative/supplerende pasningsmuligheder og eventuelle konsekvenser heraf, inklusiv økonomi. Muligheder og konsekvenser ved at nedsætte forældretaksterne afdækkes.
I arbejdet med skolernes og dagtilbuddenes rolle i lokalsamfundet, kan der etableres børneuniverser i lokalområder, og der skal være et fælles fokus på flere ressourcestærke elever på Bramdrup, Brændkjær, Munkevænget og Harte skoler. I processen med udviklingsplaner, skal der ses på forældresamarbejde, skolebestyrelsernes rolle og funktion og afklaring af større decentral selvbestemmelse.
Når eleverne nærmer sig afslutning i folkeskolen, skal vi sikre et spændende og relevant 10. klasses tilbud, fx. i samarbejde med IBC og Hansenberg med særligt fokus på overgang til erhvervsuddannelserne.
Ud fra skolernes behov, nytænkes tilbuddene fra pædagogisk center, fx. som mobile enheder, sammen med bibliotek. På specialområdet skal der være fokus på inkluderende læringsmiljøer”.
Følgende temaer blev ikke berørt på seminaret, men indgår i oversigten af hensyn til det samlede overblik:
- Fokus på inkluderende læringsmiljøer på specialområdet.
- Det videre arbejde med udviklingsplaner, herunder forældresamarbejde, skolebestyrelsernes rolle og funktion og afklaring af større decentral selvbestemmelse.
- En sammenhængende Børne- og Ungepolitik (0-18 år).
- Børne- og Ungefolkemødet gennemføres med inddragelse af foreningslivet.
- Muligheder og konsekvenser ved at nedsætte forældretaksterne afdækkes.
Børne- og Uddannelsesudvalget har på deres forberedende strategiseminar den 28. og 29. juni 2018 drøftet, konkretiseret og prioriteret de øvrige ansvarsområder jf. nedenstående oversigt:
Sammenhængende børne- og ungepolitik (0-18 år) | Udvalgt ønsker:
En sammenhængende børne- og ungepolitik og ”Fremtidens skole” er udgangspunktet for den videre udvikling af skoleområdet. | Forvaltningen skal:
Udarbejde en procesplan, der sikrer udmøntningen. | Frist:
September 2018 |
Kapacitet på dagtilbudsområdet og typer af dagtilbud i relation til borgerens centrum | Udvalget ønsker:
At genoptage punktet på et Børne- og Uddannelsesudvalgsmøde, hvor drøftelserne fra det forberedende strategiseminar fremlægges | Forvaltningen skal:
Udarbejde dagsordenspunkt til Børne- og Uddannelsesudvalgsmøde med en opsamling på drøftelser fra det forberedende strategiseminar | Frist:
4. kvartal 2018 |
Modulordninger - typer, erfaringer og ønsker | Udvalget ønsker:
En redegørelse for det økonomiske aspekt ved modulordninger, erfaringer fra andre kommuner og betydningen af mulighederne i den nye dagtilbudsreform.
Redegørelsen skal dække børneområdet og SFO. | Forvaltningen skal:
Udarbejde en redegørelse for det økonomiske aspekt ved modulordninger, erfaringer fra andre kommuner og betydningen af mulighederne i den nye dagtilbudsreform.
Redegørelsen skal dække børneområdet og adskilt her fra SFO. | Frist:
2021 |
Brug af private dagtilbud | Udvalget ønsker:
At private dagtilbud behandles seriøst og sagligt, og at samarbejdet med de sammenlignelige kommunale tilbud kan finde sted.
At behandle ”initiativforpligtigelsen i forhold til flere private tilbud” i regi af afdelingen for ”strategisk vækst” og efterfølgende i Økonomiudvalget. | Forvaltningen skal:
Kontakte afdelingen for strategisk vækst til afklaring af strategi og fremrykkevej. | Frist:
4. kvartal 2018 |
Fleksible åbningstider | Udvalget ønsker:
En redegørelse med beregninger af merudgifter v. fleksible åbningstider | Forvaltningen skal:
Udarbejde en sagsfremstilling inkl. de beregnede generelle merudgifter ved udvidelse af åbningstiden (nøgletal).
Den eksisterende praksis, hvor udvalget løbende – med baggrund i konkret henvendelse herom fra en bestyrelse/daginstitution - tager stilling til åbningstiden i den konkrete institution, fortsætter. | Frist:
4. kvartal 2018 |
Alternative/supplerende pasningsmuligheder og konsekvenser inkl. økonomi | Udvalget ønsker:
At understøtte en stærkere branding af kommunens institutioner. | Forvaltningen skal:
Lægge en plan for, hvordan der kan arbejdes med branding af eget tema.
Undersøge: -Muligheder for at etablere en naturbørnehave -Muligheder og behov for flere musik- og/eller idrætsbørnehaver. | Frist:
2020 |
Nedsættelse af forældretakster | Udvalget ønsker:
Redegørelse for muligheder og konsekvenser ved at nedsætte forældretaksterne
| Forvaltningen skal:
Udarbejde en redegørelse for muligheder og konsekvenser ved at nedsætte forældretaksterne. | Frist:
|
Børneuniverser - skoler og dagtilbuds roller i lokalsamfundet | Udvalget ønsker:
At prioritere barnets centrum, fælles værdier og faglig tilgang og fysiske rammer.
At skabe bedre sammenhæng mellem skole og dagtilbud, f.eks. gennem børneuniverser og /eller fælles bestyrelser
| Forvaltningen skal:
Tilrettelægge og gennemføre en designproces/workshop, hvor udvalget kan få mulighed for at fordybe sig i emnet.
| Frist:
4. kvartal 2019 |
Fælles fokus på flere ressourcestærke elever på Bramdrup, Brændkjær, Munkevænget og Harte skoler | Udvalget ønsker:
En bedre fordeling af ressourcestærke elever. | Forvaltningen skal:
Udarbejde en redegørelse vedr. kommunens skoledistrikter og evt. se på muligheden for at indføre ”profilskoler”. | Frist:
1. kvartal 2019 |
Udviklingsplaner – herunder forældresamarbejde, skolebestyrelsernes rolle og funktion og afklaring af større decentral selvbestemmelse | Udvalget ønsker:
Et oplæg om skolernes udviklingsarbejde med afsæt i udviklingsplaner. | Forvaltningen skal:
Udarbejde et oplæg om skolernes udviklingsarbejde med afsæt i udviklingsplaner | Frist:
Behandlet på udvalgsmødet i juni 2018 |
Fremtidigt spændende og relevant 10. klasses-tilbud | Udvalget ønsker:
Et bredt tilbud, der gør de unge klogere på sig selv og egne kompetencer i et inspirerende miljø med gode relationer til andre unge, der gør dem i stand til at finde ”den rette hylde” | Forvaltningen skal:
Udarbejde et kommissorium + sagsfremstilling, der indeholder en redegørelse for det nuværende 10. klassestilbud | Frist:
4. kvartal 2018 |
Børne- og Uddannelsesudvalget besøger 10. klasses tilbuddene i kommunen | 4. kvartal 2018 | ||
Udarbejde forslag til et evt. nyt 10. klasses tilbud, der bl.a. indeholder en kvalitativ undersøgelse af de unges oplevelser med 10. klasse | 1.-2. kvartal 2019 | ||
Et evt. nyt 10. klasses tilbud træder i kraft | 1. august 2020 | ||
Pædagogisk Centers rolle i fremtidens skole | Udvalget ønsker:
PC skal understøtte forandringskraften i forhold til udvikling og driften af skoler og dagtilbud. Der skal være lige adgang for alle, evt. ved brug af mobile-enheder. | Forvaltningen skal:
Udarbejde en redegørelse vedr. den nuværende drift af PC, herunder belægning, udgifter, beliggenhed og økonomi samt forslag til vision og mål for PC | Frist:
4. kvartal 2018 |
Evt. ny organisering af PC træder i kraft | 1. august 2019 | ||
Fokus på inkluderende læringsmiljøer på specialområdet | Udvalget ønsker:
Fokus på inkluderende læringsmiljøer på specialområdet | Forvaltningen skal:
Udarbejde en redegørelse for arbejdet med inkluderende læringsmiljøer på specialområdet | Frist:
4. kvartal 2018 |
Børne- og Ungefolkemødet | Udvalget ønsker:
Sikre afholdelsen af Børne- og ungefolkemødet | Forvaltningen skal:
| Frist:
|
Sagsnr.: 18/6299
Resumé
Børne- og Uddannelsesudvalget godkendte på deres møde den 11. december 2017, at der skulle igangsættes en designproces for etablering af et ungeråd/ungeforum i Kolding Kommune.
En status for designprocessen forelægges hermed udvalget til orientering. Den foreløbige proces har vist, at der uanset koncept bliver behov for en støttefunktion, hvis Ungdomsrådet skal lykkes.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at orienteringen om status for designprocessen vedr. etablering af et Ungdomsråd i Kolding Kommune godkendes.
at udvalget pålægger Børne- og Uddannelsesdirektøren at fremsende udvidelsesforslag til støttefunktion og råderum for et Ungdomsråd til budget 2019.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 22-08-2018
Godkendt, idet udvalget pålagde forvaltningen at fremsætte et udvidelsesforslag på 100.000 kr. som råderum til beslutning i Ungdomsrådet.
Sagsfremstilling
Status for designproces i forbindelse med etablering af et Ungdomsråd forløber planmæssigt, idet projektet har gennemgået de 2 første faser af designprocessen, og er så langt fremme med konceptudviklingsfasen, at Børne- og Uddannelsesudvalget kan forelægges koncepter for et Ungdomsråd på mødet 12. september 2018.
Opdagelsesfasen:
Arbejdsgruppen har besøgt to forskellige ungdomsråd i to forskellige kommuner. Besøgene blev til i samarbejde med Netværk af Danske Ungdomsråd. På inspirationsturen deltog repræsentanter fra to uddannelsesinstitutioner (Munkensdam samt Hansenberg), 2 repræsentanter fra Fælles Elevrådet i Kolding Kommune (FEK) samt 5 repræsentanter fra Ungdomsskolens Ungeråd samt projektlederen. Alle uddannelsesinstitutioners elevråd, De Studerendes Råd (DSR)er var også inviteret med.
Indsigter: der er stor forskel på de lokale Ungdomsråds ressourcer og diversitet i deres udfoldelsesmuligheder, voksen-støtte og dialogmuligheder mellem ungdomsrådet og byrådet.
Nytænkningsfasen:
Den 7. maj 2018 blev der arrangeret en kickoff event for samtlige elevråd/DSR’er på ungdomsuddannelser, universiteter, CSV, produktionsskolen, VUC/HF, samt Ungdomsskolen Koldings ungeråd, hvor de kunne diskutere deres ståsteder ift. et ungdomsråd. Den 30 maj 2018 blev der afholdt et dialogmøde mellem byrådspolitikere og unge; Der deltog 6 politikere og 14 unge (der repræsenterede Lunderskov, Kolding, Vamdrup, IBC, Hansenberg, Folkeskolen samt Produktionsskolen). På mødet blev der debatteret mange forskelligartede aspekter i forhold til et kommende ungdomsråd; Vision, ekstern organisering af Ungdomsråd, rettigheder, opgaver rådet skal løfte, intern organisering samt kontakt mellem byråd og ungdomsråd.
Indsigter: De unge i Kolding ønsker en tæt dialog med byrådet og de forskellige udvalg, da man ønsker indflydelse, men de unge giver også udtryk for at der er behov for støtte til at kunne lykkedes. Der blev derfor foreslået en støtte, som kan være bindeled mellem de unge og det politiske system. Der var et stort ønske om minimum et årligt dialogmøde mellem unge og byrådspolitikkere. Der var også ønske om at Ungdomsrådet kunne nedsætte ad hoc arbejdsgrupper. Og sidst men ikke mindst ønskede de unge et Ungdomsråd med mulighed for at påvirke dagsordenen på de politiske udvalgsmøder og indstillingsret til byrådet.
Konceptudviklingsfasen (igangværende):
Den. 5. september 2018 fremlægges forskellige koncepter til et Ungdomsråd for politikere og unge. Formålet med mødet er at udvælge et koncept, som anbefales vedtaget af Børne- og Uddannelsesudvalget på mødet den 12. september 2018.
Efter vedtagelsen af konceptet i Børne- og Uddannelsesudvalget indkalder projektleder til stiftende generalforsamling, hvor udkast til vedtægter gennemgås og forelægges til vedtagelse – med eller uden ændringer.
Støttefunktion og råderum
En af de væsentlige indsigter i nytænkningsfasen har været, at der er brug for en støttefunktion, som kan være bindeled mellem de unge og det politiske system og som vurderes at være nødvendig for at lykkes. Det vurderes samtidig nødvendigt med et økonomisk råderum til mødeafholdelse, sociale arrangementer, studieture, kulturelle arrangementer der ønskes afholdt, uddannelse, reklame m.m.
Den samlede udgift vil være 350.000,- årligt.
Udkast til udvidelsesforslag til ”Støttefunktion og råderum for Ungdomsråd” er vedlagt som bilag.
Tilføjelse til sagsfremstilling
Sagsnr.: 18/6299
Resumé
Byrådet har på møde den 24. april 2018 godkendt forslag til budgetstrategi 2019.
Heraf fremgår det bl.a., at de stående udvalg kan fremsende udvidelsesforslag vedrørende serviceudgifter og anlæg, uden begrænsninger, til budgetforslag 2019 med overslagsår.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at udvalget godkender udvidelsesforslag BUU-A-02 udvidelsesforslag Bramdrup Skole, udeområder samt BUU-A-03 udvidelsesforslag Skanderup-Hjarup Forbundsskole.
at udvalget godkender de af forvaltningen foreslåede udvidelsesforslag: BUU-S-02: Udvidelsesforslag – Støttefunktion og råderum for Kolding Ungdomsråd,
BUU-S-03: Udvidelsesforslag – Finansiering af Ungdommens/skolernes folkemøde.
BUU-A-04: Udvidelsesforslag – Opførelse af ny daginstitution ved Dyrehavevej og
BUU-A-05: Udvidelsesforslag – Renovering og ny indretning af tandklinikken på Bakkeskolen.
at udvalget tilslutter sig den af forvaltningen foreslåede tiltag/besvarelse anført under ”Note” i skemaet vedr. forslaget fra bestyrelsen ved Bakkeskolen.
Sagsfremstilling
Det fremgår af budgetstrategi 2019, at den 20. august 2018 (Børne- og Uddannelsesudvalgets møde den 22. august) er seneste frist for fremsendelse af udvidelsesforslag til Centralforvaltningen.
På møde 13. juni tiltrådte udvalget følgende udarbejdede udvidelsesforslag:
- BUU-S-01: Ændringsforslag – Genhusning 2019 (omdøbes til: Udvidelsesforslag – Genhusning af Marielundskolen)
- BUU-A-01: Ændringsforslag – Modtagekøkkener 2019 (Udvidelsesforslag – Modtagekøkkener ved Børnehaven Over Vejen og Daginstitutionen Tved)
samt pålagde forvaltningen at udarbejde udvidelsesforslag på nedenstående decentrale ønsker:
- BUU-A-02 Udvidelsesforslag Bramdrup Skole, udeområder.
- BUU-A-03 Udvidelsesforslag Skanderup-Hjarup Forbundsskole.
Forvaltningen har derudover udarbejdet følgende nye udvidelsesforslag:
- BUU-S-02: Udvidelsesforslag – Støttefunktion og råderum for Kolding Ungdomsråd.
- BUU-S-03: Udvidelsesforslag - Finansiering af Ungdommens/skolernes folkemøde.
- BUU-A-04: Udvidelsesforslag – Opførelse af ny daginstitution ved Dyrehavevej.
- BUU-A-05: Udvidelsesforslag – Renovering og ny indretning af tandklinikken på Bakkeskolen.
Forvaltningen har desuden modtaget et ønske fra bestyrelsen ved Bakkeskolen til budget 2019 med overslagsår. Forslaget fulde ordlyd findes som bilag til dagsordenspunktet, mens der alene i efterfølgende skema er uddraget essensen og pris for forslaget.
Nr. | Decentral enhed | Ønsker til budget 2018 | Note |
6
| Bakkeskolen | Udgift: 600.000 kr.
Til opgradering af det fysiske læringsmiljø på Bakkeskolen, for at kunne understøtte opfyldelse af de nationale mål, alle elever skal udfordres, så de bliver så dygtige, de kan, trivslen skal styrkes. | Indgår på linje med lignende behov i vedligeholdelsesplanen. |
Bilag
- UDU-S-01: Udvidelsesforslag. Genhusning Marielundskolen
- UDU-S-02: Udvidelsesforslag. Støttefunktion og råderum for Kolding Ungdomsråd
- UDU-S-03: Udvidelsesforslag. Finansiering af Ungdommens/skolerne folkemøde
- BØU-A-01: Udvidelsesforslag. Modtagerkøkkener ved bhv. Over Vejen og Daginst. Tved
- UDU-A-02: Udvidelsesforslag. Bramdrup Skole, udeområder.
- UDU-A-03: Udvidelsesforslag Skanderup-Hjarup Forbundsskole
- BØU-A-04: Udvidelsesforslag. Opførelse af en ny daginstitution ved Dyrehavevej
- UDU-A-05: Udvidelsesforslag Renovering og indretning af tandklinikken på Bakkeskolen
- Udvidelsesforslag Fysisk læringsmiljø på Bakkeskolen
Sagsnr.: 18/6299
Resumé
På baggrund af Økonomiudvalgets behandling af ”Budget 2019- mulighedskatalog” den 21/8 2018 skal udvalget beslutte reduktioner på serviceudgifter på børne- og uddannelsespolitik med udgangspunkt i mulighedskatalogets forslag.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at udvalget beslutter udmøntningen af reduktioner på børne- og uddannelsespolitik.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 22-08-2018
Børne- og Uddannelsesudvalget besluttede følgende reduktioner jf. mulighedskataloget:
Forslag: 5.15
Forslag: 5.17
Forslag: 5.18
Et flertal (Børne-og Uddannelsesudvalget med undtagelse af Benny Dall) vedtog følgende reduktioner jf. mulighedskataloget:
Forsalg 5.1
Forslag 5.7
Forslag 5.10
Forslag 5.31
Forslag 5.33
Et mindretal (Benny Dall) kunne ikke tilslutte sig forslagene.
Et flertal (Børne- og Uddannelsesudvalget med undtagelse af Benny Dall) vedtog vedr. mulighedskatalogets forslag 5.2, alene at samle specialklasserne fra Vamdrup på Karen Blixenskolen. Besparelsen udgør 479.000 kr. i 2019 og 1.150.000,- kr. fra 2020 og frem.
Et mindretal (Benny Dall) kunne ikke godkende forslaget.
Et flertal (Børne- og Uddannelsesudvalget med undtagelse af Benny Dall) besluttede besparelsen vedr. forslag 5.3, idet specialundervisningstillægget udfases på den måde, at nuværende medarbejdere fortsat oppebære tillægget, og at det fremover ikke ydes ved nyansættelse. Det giver en besparelse i 2019 på 188.000 kr. og 450.000 kr. fra 2020 og frem.
Et mindretal (Benny Dall) kunne ikke tilslutte sig forslaget.
Et flertal (Børne- og Uddannelsesudvalget med undtagelse af Benny Dall) besluttede besparelsen vedr. forslag 5.4.
Med den bemærkning, at det pålægges forvaltningen at analysere konsekvenser evt. med henblik på re-allokering af midler indenfor specialområdet.
Et mindretal (Benny Dall) kunne ikke tilslutte sig forslaget.
Et flertal (Børne- og Uddannelsesudvalget med undtagelse af Benny Dall) besluttede besparelsen vedr. forslag 5.24, idet udvalget pålagde forvaltningen at sikre, at tilbuddet til børnene omlægges til eget regi, idet kompetencerne skal fastholdes på området.
Et mindretal (Benny Dall) kunne ikke godkende forslaget.
Kristina Jørgensen forslog en 3. lukkeuge i SFO, hvilket giver en besparelse på 2.550.000,- kr. samt et forslag om opkrævning af en ugetakst på 500 kr. i de 3 sommerferieuger, hvilket giver en besparelse på 435.000 kr. fra 2019 og frem.
Et flertal (Børne- og Uddannelsesudvalget med undtagelse af Benny Dall) tilsluttede sig forslaget.
Et mindretal (Benny Dall) kunne ikke tilslutte sig forslaget.
Kristina Jørgensen foreslog indførelsen af en ekstra lukkeuge i dagtilbud samt koordinering at behovsåbent i dagtilbuddene sker mellem de institutioner, der ligger nærmest hinanden. Det vil give en årlig besparelse på 4.125.000 kr. Der tilbageholdes dog en pulje på 1 mio. kr. til fordeling til de institutioner, der pga. forbruget i den ekstra ferieuge måtte have et særligt behov for ekstra medarbejder- ressourcer. Den årlige nettobesparelse er dermed på 3.125.000 kr. fra 2019 og frem.
Et flertal (Børne- og Uddannelsesudvalget med undtagelse af Benny Dall) tilsluttede sig forslaget.
Et mindretal (Benny Dall) kunne ikke tilslutte sig forslaget.
Kristina Jørgensen foreslog, at behovsåbent i dagtilbud koordineres mellem de institutioner, der ligger nærmest hinanden på følgende dage: dagene mellem Jul og Nytår, fredag efter Kristi Himmelfartsdag og de 3 dage op til Påske, hvilket giver en årlig besparelse på 763.000 kr. fra 2019 og frem.
Et flertal (Børne- og Uddannelsesudvalget med undtagelse af Benny Dall) tilsluttede sig forslaget.
Et mindretal (Benny Dall) kunne ikke tilslutte sig forslaget.
Udvalget bemærkede i øvrigt, at udvalget er opmærksom på en fortsat udvikling og fokus på det tværgående samarbejde vedrørende voksenspecialundervisning samt STU-området.
Sagsfremstilling
Ifølge tidsplanen for budgetlægning 2019, som blev vedtaget af Byrådet den 24. april 2018 behandler Økonomiudvalget på deres møde den 21. august 2018:
- Hvordan ser balancen ud?
- Hvor meget ønskes til økonomisk råderum i budgetforhandlingen inkl. eventuel forøgelse af investeringsfonden?
- Hvilken budgetforbedring/ramme er målet?
- Hvilken ændring skal der konkret ske på serviceudgifter i alt og fordelt på udvalg?
Mulighedskataloget vedtages til offentliggørelse korrigeret i forhold til de tilkendegivelser, der kom frem på mødet den 14. august.
Udvalgene skal herefter senest den 31. august 2018 realisere deres andel af den af Økonomiudvalget besluttede reduktion på serviceudgifter med udgangspunkt i mulighedskatalogets forslag.
Tilføjelse til sagsfremstilling
Økonomiudvalget besluttede på deres møde den 21. august 2018 den samlede reduktion i serviceudgifter på børnepasnings- og uddannelsespolitik. Reduktionen udgør følgende:
Børnepasnings- og Uddannelsespolitik:
2019 | 2020 | 2021 | 2022 |
11 mio. kr. | 16 mio. kr. | 20 mio. kr. | 20 mio. kr. |
Uddannelsespolitik:
Med henblik på udmøntning af reduktioner af serviceudgifter for Uddannelsespolitik fremsættes følgende muligheder for besparelser jf. mulighedskataloget:
Forslag (hele 1.000 kr.) | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 |
5 – Børne- og Uddannelsesudvalget, Uddannelsesområdet |
|
|
|
|
5.1 - Ændre personalesammensætningen på børnespecialområdet |
-833 |
-2.000 |
-2.000 |
-2.000 |
5.2 - Samle specialklasserne på Karen Blixenskolen |
-1.042 |
-2.500 |
-2.500 |
-2.500 |
5.3 - Lægge Karen Blixen Skolen ind under Bakkeskolen |
-375 |
-900 |
-900 |
-900 |
5.4 - Nedlægge SFO-tilbuddet for 7. – 9. klasse på børnespecialområdet |
-3.651 |
-8.763 |
-8.763 |
-8.763 |
5.5 - Reduktion på voksenspecialområdet | -414 | -994 | -994 | -994 |
5.6 - Reduktion af Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse | -443 | -1.064 | -1.064 | -1.064 |
5.7 - Reduktion af ungdomsskoleundervisningen | -208 | -500 | -500 | -500 |
5.8 - Reduktion af Ungdommens Uddannelsesvejledning | -417 | -1.000 | -1.000 | -1.000 |
5.9 - Reduktion af normering på almen SFO | -3.132 | -7.516 | -7.516 | -7.516 |
5.10 - Indførelse af forældrebetaling på special-SFO | -742 | -1.780 | -1.780 | -1.780 |
5.11 - Harmonisering af lukkeuger | -208 | -500 | -500 | -500 |
5.12 - Lukning af Naturskolen | -917 | -2.200 | -2.200 | -2.200 |
5.13 - Reducere klubtilbud for 4. – 6. klasse | -1.369 | -3.285 | -3.285 | -3.285 |
5.14 - Strukturel ændring af Pædagogisk Center | -417 | -1.000 | -1.000 | -1.000 |
5.15 - Nedlægge skoledelen af Børneuniverset, Sdr. Stenderup | -3.941 | -3.941 | -3.941 | -3.941 |
5.16 – Tildeling ud fra ensartet elevpris* | -6.539 | -15.693 | -15.693 | -15.693 |
I alt, | -24.647 | -53.636 | -53.636 | -53.636 |
4 % (Halv virkning i 2019) | -19.176 | -38.352 | -38.352 | -38.352 |
(- indtægter/+ udgifter)
Beskrivelse:
5.1 - Ændre personalesammensætningen på børnespecialområdet:
Ved at ændre personalesammensætningen på det specialiserede område, så der kommer et øget antal pædagoger i forhold til lærere kan der spares 2,000 mio. kr. årligt.
Konsekvens: Uændret serviceniveau. Behov for ændret opgaveløsning for specialområdet. Håndteres via udviklingsarbejdet i ”inkluderende læringsmiljøer” og ”evaluering af visitationsprocessen for specialområdet”.
5.2 - Samle specialklasserne på Karen Blixenskolen:
Ved at nedlægge de mindre specialklasser på Vamdrup Skole og Skanderup-Hjarup Forbundsskole og overflytte eleverne til Karen Blixenskolen kan der spares 2,500 mio. kr. årligt.
Konsekvens: Uændret serviceniveau. Allerede visiterede elever vil opleve et ekstra skifte i deres skolegang. Dette kan håndteres via individuelle tiltag for disse elever.
5.3 - Lægge Karen Blixen Skolen ind under Bakkeskolen:
Ved at gøre Karen Blixen Skolen til en afdeling under Bakkeskolen kan der spares 0,900 mio. kr. årligt på grund af effektivisering af ledelse og bortfald af specialundervisningstillæg.
Konsekvens: Uændret serviceniveau. Medarbejdere vil opleve lønnedgang (komme på niveau med kolleger). Behov for fusionsproces på den nye institution.
5.4 - Nedlægge SFO-tilbuddet for 7. – 9. klasse på børnespecialområdet:
Ved at nedlægge SFO-tilbuddet for udskolingen på børnespecialområdet kan der spares 8,763 mio. kr. årligt.
Konsekvens: Reduktion i serviceniveau. Eleverne i specialtilbud vil få samme tilbud som øvrige elever i aldersgruppen. Tilbuddet er etableret inden skolereformen og de længere skoledage.
5.5 - Reduktion på voksenspecialområdet:
Ved at reducere tildelingen til voksenspecialundervisning og kommunikation med 7 % kan der spares 0,994 mio. kr. årligt.
Konsekvens: Reduktion i serviceniveau. Færre tilbud til målgruppen som er voksne med forskellige handicaps (høre/tale/syn, ordblinde, hjerneskadede, udviklingshæmmede, fysisk handicappede etc.). Intet lovkrav om serviceniveau.
5.6 - Reduktion af Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse:
Ved at reducere tildelingen til STU i både Kolding og Christiansfeld med 7 % kan der spares 1,064 mio. kr. årligt
Konsekvens: Reduktion i serviceniveau. Ændret personalesammensætning eller færre medarbejdere ansat.
5.7 - Reduktion af ungdomsskoleundervisningen:
Ved at reducere tildelingen til ungdomsskoleaktiviteterne med 5 % kan der spares 0,500 mio. kr. årligt Konsekvens:
Reduktion i serviceniveau. Færre tilbud til målgruppen. Udgift pr. 14 – 18 årig i Kolding: 3.803 kr., Vejen: 3.680 kr. og Haderslev: 1.530 kr.
5.8 - Reduktion af Ungdommens Uddannelsesvejledning:
Ved at reducere tildelingen til Ungdommens Uddannelsesvejledning med 10 % kan der spares 1,000 mio. kr. årligt.
Konsekvens: Reduktion i serviceniveau – omorganisering af vejledning i almen-området. Ungdommens Uddannelsesvejledning giver vejledning til alle unge i grundskolen fra 7. klasse samt i 10. klasse. Alle elever modtager kollektiv vejledning, mens individuel vejledning er rettet mod elever, der er vurderet ikke-uddannelsesparate i 8. klasse. Pr. 1. august 2019 er det ikke længere obligatorisk at have en selvstændig UU-enhed.
5.9 - Reduktion af normering på almen SFO:
Ved at reducere normeringen på almen SFO med 10 % kan der spares 7,516 mio. kr. årligt.
Konsekvens: Reduceret serviceniveau. Færre medarbejdere ansat i SFO’en. Forældrebetalingsandelen vil stige fra 66,7 % til 73,2 %. Udgift pr. 6 – 10 årig i Kolding: 8.430 kr., Vejen: 10.106 kr. og Haderslev 4.935 kr.
5.10 - Indførelse af forældrebetaling på special-SFO:
Ved at indføre forældrebetaling på special-SFO i lighed med almen-SFO kan der spares 1,780 mio. kr. årligt.
Konsekvens: Forældre til elever i specialtilbud, skal betale samme beløb som andre forældre i forhold benyttelse af sfo-tilbud. Dvs. også friplads ved behov.
5.11 - Harmonisering af lukkeuger:
Ved at indføre en ekstra lukkeuge på special-SFO, så området harmoniseres med almen-SFO kan der spares 0,500 mio. kr. årligt.
Konsekvens: Forældre til elever i specialtilbud får samme tilbud som andre forældre i forhold benyttelse af SFO-tilbud.
5.12 - Lukning af Naturskolen:
Ved at lukke Naturskolen kan der årligt spares 2,200 mio. kr.
Konsekvens: Reduktion i serviceniveau.
5.13 - Reducere klubtilbud for 4. – 6. klasse:
Der er i dag klubtilbud i alle skoledistrikter. Ved at bibeholde klubben ved Munkevængets Skole (50 pladser) og lukke de øvrige klubber i regi af SFO og Ungdomsskolen kan der spares 3,285 mio. kr. årligt. Klubben ved Munkevængets Skole vurderes at kunne dække Kolding Kommunes forsyningsforpligtelse, jævnfør Dagtilbudslovens § 4:
§ 4. Kommunalbestyrelsen skal sørge for det nødvendige antal pladser i dag-, fritids- og klubtilbud, herunder det nødvendige antal pladser i dagtilbud 30 timer om ugen til børn omfattet af § 11, stk. 5, samt andre socialpædagogiske fritidstilbud. Kommunalbestyrelsens forpligtelse til at sørge for det nødvendige antal pladser i fritids- og klubtilbud m.v. anses for opfyldt, når pladserne stilles til rådighed i det tidsrum, hvor kommunens elever i folkeskolen har behov herfor.
Konsekvens: Reduktion i serviceniveau.
5.14 - Strukturel ændring af Pædagogisk Center:
Ved at etablere en udgående løsning for pædagogisk center samt samarbejde mellem folkebibliotek og skolebibliotek kan der spares 1,000 mio. kr. årligt. Konsekvens: Reduktion i serviceniveau.
5.15 - Nedlægge skoledelen af Børneuniverset, Sdr. Stenderup
Ved at nedlægge skoledelen af Børneuniverset, Sdr. Stenderup og overføre eleverne til Sdr. Bjert Centralskole kan der spares 3,941 mio. kr. årligt.
Konsekvens: Reduktion i serviceniveau, idet klassekvotienten ved Sdr. Bjert Centralskole øges. Beslutningen er effektueret på mødet i Børne- og Uddannelsesudvalget den 22. maj 2018, pkt. 1.
5.16 - Tildeling ud fra ensartet elevpris:
De direkte udgifter (personaleudgifter og elevafhængige driftsudgifter, administration og ledelse) pr. elev i almen skolen i 2019 udgør 392,325 mio. kr. Ved at reducere denne med 4 % til 376.632 mio. kr. kan der spares 15,693 mio. kr. årligt.
Konsekvens: Reduktion i serviceniveau. Øget behov for holddannelse og aldersintegreret undervisning på skoler med små klasser. Behov for lokal kompetenceudvikling.
Børnepasningspolitik:
Med henblik på udmøntning af reduktioner af serviceudgifter for Børnepasningspolitik fremsættes følgende muligheder for besparelser jf. mulighedskataloget:
Forslag (hele 1.000 kr.) | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 |
5 – Børne- og Uddannelsesudvalget, Børnepasningsområdet |
|
|
|
|
5.17 - Tilretning af behovsåbent i sommerferien i dagplejen |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -1.229 | -2.458 | -2.458 | -2.458 |
- Forældrebetaling m.v. | 160 | 320 | 320 | 320 |
- Nettobesparelse | -1.069 | -2.138 | -2.138 | -2.138 |
5.18 - Reducere antal dobbeltpladser |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -1.187 | -2.374 | -2.374 | -2.374 |
- Forældrebetaling m.v. | 155 | 309 | 309 | 309 |
- Nettobesparelse | -1.033 | -2.065 | -2.065 | -2.065 |
5.19 - Ændring af normering ved glidende overgang |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -827 | -1.654 | -1.654 | -1.654 |
- Forældrebetaling m.v. | 108 | 215 | 215 | 215 |
- Nettobesparelse | -720 | -1.439 | -1.439 | -1.439 |
5.20 - Nedlægge Spiregruppen i Strandhuse Børnehave |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -543 | -1.086 | -1.086 | -1.086 |
- Forældrebetaling m.v. | 71 | 141 | 141 | 141 |
- Nettobesparelse | -473 | -945 | -945 | -945 |
5.21 - Afskaffe gratis mad i vuggestuerne |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -3.370 | -6.740 | -6.740 | -6.740 |
- Forældrebetaling m.v. | 438 | 876 | 876 | 876 |
- Nettobesparelse | -2.932 | -5.864 | -5.864 | -5.864 |
5.22 - Lukning af Taps Børnehave |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -606 | -1.212 | -1.212 | -1.212 |
- Forældrebetaling m.v. | 79 | 158 | 158 | 158 |
- Nettobesparelse | -527 | -1.054 | -1.054 | -1.054 |
5.23 - Gæstefunktionen i Lunderskov nedlægges og gæstepasning varetages af gæstedagplejere |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -111 | -222 | -222 | -222 |
- Forældrebetaling m.v. | 15 | 29 | 29 | 29 |
- Nettobesparelse | -97 | -193 | -193 | -193 |
5.24 - "Hele børn - dele børn" nedlægges |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -78 | -156 | -156 | -156 |
- Forældrebetaling m.v. | 10 | 20 | 20 | 20 |
- Nettobesparelse | -68 | -136 | -136 | -136 |
5.25 - Helt lukket fredag efter Kristi Himmelfart (behovsåbent afskaffes) på daginstitutioner |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -88 | -176 | -176 | -176 |
- Forældrebetaling m.v. | 12 | 23 | 23 | 23 |
- Nettobesparelse | -77 | -153 | -153 | -153 |
5.26 - Helt lukket 3 dage op til påske (behovsåbent afskaffes) på daginstitutioner |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -260 | -520 | -520 | -520 |
- Forældrebetaling m.v. | 34 | 68 | 68 | 68 |
- Nettobesparelse | -226 | -452 | -452 | -452 |
5.27 - Helt lukket mellem jul og nytår (behovsåbent afskaffes) på daginstitutioner |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -248 | -496 | -496 | -496 |
- Forældrebetaling m.v. | 32 | 64 | 64 | 64 |
- Nettobesparelse | -216 | -432 | -432 | -432 |
5.28 - Helt lukket fredag efter Kristi Himmelfart (behovsåbent afskaffes) i dagplejen |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -47 | -94 | -94 | -94 |
- Forældrebetaling m.v. | 6 | 12 | 12 | 12 |
- Nettobesparelse | -41 | -82 | -82 | -82 |
5.29 - Helt lukket 3 dage op til påske (behovsåbent afskaffes) i Dagplejen |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -131 | -262 | -262 | -262 |
- Forældrebetaling m.v. | 17 | 34 | 34 | 34 |
- Nettobesparelse | -114 | -228 | -228 | -228 |
5.30 - Helt lukket mellem jul og nytår (behovsåbent afskaffes) i Dagplejen |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -125 | -250 | -250 | -250 |
- Forældrebetaling m.v. | 17 | 33 | 33 | 33 |
- Nettobesparelse | -109 | -217 | -217 | -217 |
5.31 Opsige aftalen med MEDHELP |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -263 | -526 | -526 | -526 |
- Forældrebetaling m.v. | 34 | 68 | 68 | 68 |
- Nettobesparelse | -229 | -458 | -458 | -458 |
5.32 - Nedlægge flyverkorpset |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -466 | -932 | -932 | -932 |
- Forældrebetaling m.v. | 61 | 121 | 121 | 121 |
- Nettobesparelse | -406 | -811 | -811 | -811 |
5.33 - Nedlægge funktion som kontaktperson |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -75 | -150 | -150 | -150 |
- Forældrebetaling m.v. | 10 | 20 | 20 | 20 |
- Nettobesparelse | -65 | -130 | -130 | -130 |
5.34 – Reducere antallet af ressourcetimer |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -71 | -142 | -142 | -142 |
- Forældrebetaling m.v. | 9 | 18 | 18 | 18 |
- Nettobesparelse | -62 | -124 | -124 | -124 |
5.35 – Udviklingspuljen |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -1.678 | 0 | 0 | 0 |
- Forældrebetaling m.v. | 218 | 0 | 0 | 0 |
- Nettobesparelse | -1.460 | 0 | 0 | |
5.36 - Reducere grundnormeringen i daginstitutionerne med ½ %. |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -517 | -1.034 | -1.034 | -1.034 |
- Forældrebetaling m.v. | 67 | 134 | 134 | 134 |
- Nettobesparelse | -450 | -900 | -900 | -900 |
I alt (*) |
|
|
|
|
- Bruttobesparelse (reduceret serviceniveau) | -10.242 | -22.162 | -20.484 | -20.484 |
- Forældrebetaling m.v. | 1.332 | 2.881 | 2.663 | 2.663 |
- Nettobesparelse (= faktisk besparelse) | -8.911 | -19.281 | -17.821 | -17.821 |
4 % (Halv virkning i 2019) | -8.882 | 17.764 | 17.764 | 17.764 |
*Forældrebetaling m.v. dækker over forældrebetaling, søskenderabat og friplads. Virkningen kan variere lidt fra forslag til forslag, men er i ovenstående lagt ind med gennemsnittet på 13 %. Dvs. at en gennemsnitlig service er finansieret ved 87 % kommunal udgift og 13 % forældrebetaling m.v.
Beskrivelse:
5.17 - Tilretning af behovsåbent i sommerferien i dagplejen:
Da 2 ugers sommerferielukning blev indført, blev der budgetlagt forsigtigt med hensyn til behovet for behovsåbent. Efter de første år med sommerferielukning kan det konstateres, at behovet for behovsåbent er mindre end skønnet, da det oprindeligt blev budgetlagt. Derfor kan der reduceres i antal pladser til behovsåbent. Der vil med forslaget ikke ændres på forældres mulighed for behovspasning.
5.18 - Reducere antal dobbeltpladser i dagplejen:
Reduktionen betyder, at antallet af dobbeltpladser reduceres. Dobbeltpladser er pladser i dagplejen, hvor et barn pga. forskellige udfordringer ”tæller for 2 børn”. En dagplejer kan således opleve kun at have 3 børn, hvis det ene af børnene har en dobbeltplads. Det vurderes, at der ikke er behov for pladserne, og at børnene enten rummes i den almindelige dagplejeordning eller mere hensigtsmæssigt tildeles et egentligt specialtilbud i form af en daginstitutionsplads i en specialgruppe eller en plads i dagplejens specialordning.
5.19 – Ændring af normering ved glidende overgang:
Reduktionen betyder en lavere personalenormering (antal voksne pr. barn) i glidende overgang. Personalenormeringen går fra at svare til børnehavenormering til SFO-normering.
5.20 - Nedlægge Spiregruppen i Strandhuse Børnehave:
Reduktionen betyder, at gruppen for specialbørn med sproglige/kommunikative- og eller motoriske udfordringer nedlægges. Der er 8 pladser i gruppen. Børnene vurderes at kunne inkluderes i almene børnehavetilbud, hvor bl.a. kompetencepædagogerne i f.t. sprog kan bidrage til opgavens løsning. Indfasningen vurderes at kunne foregå successivt, idet en del børn fra gruppen skal i skole sommeren 2019. De tilbageværende børn kan resten af deres børnehavetid tilbydes enkeltintegrering i almen børnehavegruppe i Strandhuse Børnehave.
5.21 – Afskaffe gratis mad i vuggestuerne:
Reduktionen betyder, at den kommunalt finansierede ordning med mad til alle vuggestuebørn afvikles. Konsekvensen er, at forældregruppen i hver enkelt institution kan tilvælge forældrebetalt madordning (samme mulighed som for børnehavebørn). Eller forældrene skal medbringe madpakke. Til sammenligning er der en række andre kommer, som ikke har gratis vuggestuemad, bl.a. Vejle.
5.22 - Lukning af Taps Børnehave:
Reduktionen betyder, at daginstitutionen lukkes, og at børnene skal have dagtilbudsplads i en anden institution længere væk fra bopælen. Bygningerne kan afhændes. Et eventuelt provenu ved salg af ejendommen er ikke indregnet i nærværende besparelse, som alene vedrører drift.
5.23 - Gæstefunktionen i Lunderskov nedlægges og gæstepasning varetages af gæstedagplejere:
Reduktionen betyder at gæstefunktionen nedlægges. I stedet skal børnene i Lunderskov gæstepasses ved gæstepasser/dagplejerne selv, hvilket er en ordning, der er billigere i drift. Ændringen betyder et serviceniveau sådan som tilfældet var før gæstefunktionen blev oprettet.
5.24 - "Hele børn - dele børn" nedlægges:
Reduktionen betyder, at projektet vedrørende indsats for skilsmissebørn afvikles. Børnenes særlige behov vurderes at kunne tilgodeses i det almene pædagogiske arbejde, eventuelt med anvendelse af det materiale, som er under udvikling. Projektet består af samtalegrupper for børn, som alle er i den samme situation med skilsmisseramte forældre. Projektet er p.t. i opstartsfasen, hvor der udvikles materiale. Der er ikke igangsat samtalegrupper endnu. Projektet er målrettet de ældste børn i institutionerne, idet det forudsætter et vist abstraktions-/kognitivt niveau at kunne profitere af samtalegrupper. Da der ikke er nok børn i de enkelte institutioner planlægges samtalegrupperne oprettet på tværs af institutionerne.
5.25 - Helt lukket fredag efter Kristi Himmelfart (behovsåbent afskaffes) på daginstitutioner:
Reduktionen betyder, at der ikke tilbydes behovspasning under den allerede implementerede lukkedag.
5.26 - Helt lukket 3 dage op til påske (behovsåbent afskaffes) på daginstitutioner:
Reduktionen betyder, at der ikke tilbydes behovspasning under de allerede implementerede lukkedage.
5.27 - Helt lukket mellem jul og nytår (behovsåbent afskaffes) på daginstitutioner:
Reduktionen betyder, at der ikke tilbydes behovspasning under de allerede implementerede lukkedage.
5.28 - Helt lukket fredag efter Kristi Himmelfart (behovsåbent afskaffes) i dagplejen:
Reduktionen betyder, at der ikke tilbydes behovspasning under den allerede implementerede lukkedag.
5.29 - Helt lukket 3 dage op til påske (behovsåbent afskaffes) i Dagplejen:
Reduktionen betyder, at der ikke tilbydes behovspasning under de allerede implementerede lukkedage.
5.30 - Helt lukket mellem jul og nytår (behovsåbent afskaffes) i Dagplejen:
Reduktionen betyder, at der ikke tilbydes behovspasning under de allerede implementerede lukkedage.
5.31 - Opsige aftalen med MEDHELP:
Reduktionen betyder, at aftalen med MEDHELP opsiges. Dagplejen overtager selv opgaven med at modtage sygemeldinger fra medarbejderne. Den vejledning som MEDHELP har givet til den sygemeldte dagplejer om god håndtering af sygdomssituationen gives ikke længere. Vi har de seneste år ikke kunne påvise en signifikant ændring/forbedring af sygefraværet i personalegruppen, gennem samarbejdet med MEDHELP.
5.32 - Nedlægge flyverkorpset i dagplejen:
Reduktionen betyder, at funktionen med tre ansatte ”flyvere” i Dagplejen afvikles. Disse har fungeret som vikar for dagplejeren ved fravær af kort varighed (timer). Fremover tilbydes børnene gæstepasning hos de gæstepasningsordninger, som i forvejen anvendes. Udnyttelsesgraden af gæstepasningsordningerne forøges dermed. For dagplejerne er konsekvensen mindre fleksibilitet i forhold til at få hurtigt fri til personlige forhold.
5.33 - Nedlægge funktion som kontaktperson i dagplejen:
I dag håndteres opgaven med koordinering af pasning af børn ved dagplejerens sygdom eller ferie i mindre udstrækning af enkelte udpegede dagplejere. Opgaven løses i øvrigt primært af dagplejekonsulenterne. Opgaven overflyttes fuldt ud til dagplejekonsulenterne fra ca. 10 dagplejere. Besparelsen opnås ved, at forhåndsaftalen vedrørende lokalløn til dagplejere for denne funktion opsiges.
5.34 - Reducere antallet af ressourcetimer:
Reduktionen betyder, at puljen af ressourcetimer reduceres med 15 timer pr. uge. Efter reduktionen er der fortsat 210 ressourcetimer i puljen. Ressourcetimer tildeles daginstitutionerne på baggrund af ansøgning og med henblik på arbejdet med børn i udsatte positioner. Ud over ressourcetimer kan der tillige søges ”puljetimer”. Nærværende reduktion af ressourcetimer vil betyde at lidt færre børn/institutioner vil blive tildelt timer. Det vil være de børn, som vurderes at kunne profitere af det almene tilbud.
5.35 – Udviklingspuljen:
Reduktionen betyder at den i forbindelse med budget 2018 afsatte udviklingspulje annulleres. Tilsvarende er besluttet på skoleområdet. Puljen var alene afsat i 2018 og 2019, hvorfor forslaget ikke har virkning ud i årene. Puljen er i budget 2018 forudsat anvendt til Læringsledelse og implementering af ny dagtilbudslov. Der er endnu ikke taget konkret stilling til anvendelse af 2019-puljen.
5.36 - Reducere grundnormeringen i daginstitutionerne med ½ %:
Reduktionen betyder, at personalenormeringen (antal børn pr. voksen) i daginstitutionerne nedbringes. Der er i dag hhv. 6,78 børnehavebørn og 3,39 vuggestuebørn pr. voksen. Reduktionen med 0,5 % betyder, at der vil være hhv. 6,81 børnehavebørn og 3,41 vuggestuebørn pr. voksen. Omregnet til timer har et børnehavebarn i dag 4,04 timer pr. uge pr. voksen og et vuggestuebarn har 8,08 timer pr. uge pr. voksen. Reduktionen med 0,5 % betyder et børnehavebarn vil få 4,02 timer pr. uge pr. voksen og et vuggestuebarn har 8,04 timer pr. uge pr. voksen.
Sagsnr.: 17/22862
Resumé
Bevillingskontrollen medio 2018 danner grundlag for udarbejdelsen af det forventede årsregnskab for 2018, hvorfor der er foretaget en total gennemgang og analyse af samtlige bevillings- og budgetposter.
Denne bevillingskontrol omfatter ændringer til 2018 vedrørende driftsområdet.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 22/8 2018, Økonomiudvalget den 4/9 2018 og Byrådet den 4/9 2018.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at bevillingskontrollen godkendes.
Sagsfremstilling
Nærværende bevillingskontrol indeholder ansøgning om overførsel under Børne- og Uddannelsesudvalgets område jf. efterfølgende.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger - Børnepasningspolitik:
Bevillinger for år 2018:
Serviceudgifter | Note | Beløb (netto) | Heraf overførsel mellem bev.- områder
|
| - 1.000 kr. - | ||
|
|
| |
Børnepasningspolitik |
|
|
|
Drift
| 1 2 3 4 | -544 -85 600 -1.296 | -544 -85 600 -1.296 |
Nettoudgift | -1.325 | -1.325 |
ANM: Intet fortegn angiver merudgift/mindreindtægt. – før tallet angiver en mindreudgift/merindtægt.
Note 1: Omstillingskravet
Ansøgningen indeholder en overførsel af 544.000 kr. til uddannelsespolitik vedr. 0,3 % besparelse på serviceudgifterne (omstillingskravet), jf. beslutning på møde i Uddannelsesudvalget 15. august 2017.
Note 2: Digitaliseringsteamet (gælder også 2019 og frem)
Ansøgningen indeholder en overførsel af 85.000 kr. til Administrationspolitik vedr. etablering af det tværgående Digitaliseringsteam.
Note 3: Styrket kvalitet i dagtilbud
Ansøgningen indeholder en tilførsel af 600.000 kr., jf. Lov- og cirkulæreprogrammet: Som følge af ændring i dagtilbudsloven og lov om folkeskolen (Styrket kvalitet i dagtilbud, øget fleksibilitet og frit valg for forældre m.v.
Note 4: Ændret PL-skøn
Ansøgningen indeholder en overførsel af 1.296.000 kr. fra Børnepasningspolitik, idet midtvejsreguleringen indebærer et ændret PL-skøn på -0,7 mia. kr. på landsplan som resulterer i en reduktion på 1.296.000 kr.
Bevillingskontrollen medfører en samlet mindreudgift under Børnepasningspolitik, serviceudgifter, på 1.325.000 kr. i 2018, som overføres mellem andre politiske udvalg.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger - Uddannelsespolitik:
Bevillinger for år 2018:
Serviceudgifter | Note | Beløb (netto) | Heraf overførsel mellem bev.- områder
|
| - 1.000 kr. - | ||
|
|
| |
Uddannelsespolitik |
|
|
|
Drift
| 1 2 3 4 5 | 544 -165 112 -2.799 -3.000 | 544 -165 112 -2.799 -3.000 |
Nettoudgift | -5.308 | -5.308 |
ANM: Intet fortegn angiver merudgift/mindreindtægt. – før tallet angiver en mindreudgift/merindtægt.
Note 1: Omstillingskravet
Ansøgningen indeholder en overførsel af 544.000 kr. fra børnepasningspolitik vedr. 0,3 % besparelse på serviceudgifterne (omstillingskravet), jf. beslutning på møde i Uddannelsesudvalget 15. august 2017.
Note 2: Digitaliseringsteamet (gælder også 2019 og frem)
Ansøgningen indeholder en overførsel af 165.000 kr. til Administrationspolitik vedr. etablering af det tværgående Digitaliseringsteam.
Note 3: Tilskud til frie grundskoler
Ansøgningen indeholder en tilførsel af 112.000 kr., jf. Lov- og cirkulæreprogrammet: Som følge af forhøjet statsligt tilskud til de frie grundskoler stiger kommunernes bidrag til staten, hvilket der kompenseres for.
Note 4: Ændret PL-skøn
Ansøgningen indeholder en overførsel af 2.799.000 kr. fra Uddannelsespolitik, idet midtvejsreguleringen indebærer et ændret PL-skøn på -0,7 mia. kr. på landsplan som resulterer i en reduktion på 2.799.000 kr.
Note 5: Korrektion vedr. befordring
Ansøgningen indeholder en overførsel fra Uddannelsespolitik vedr. befordring. Jf. beslutning i direktionen udføres en budgetudligning mellem forvaltningerne.
Bevillingskontrollen medfører en samlet mindreudgift under Uddannelsespolitik, serviceudgifter, på 5.308.000 kr. i 2018, som overføres mellem andre politiske udvalg.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 17/22862
Resumé
Resumé
Ultimo juli 2018 er forventningerne til Børnepasningspolitik og Uddannelsespolitik, serviceudgifter for 2018 følgende:
- Regnskabet for Børnepasningspolitik forventes at være lig det korrigerede budget. Der forventes derfor ingen overførsel til 2019.
- Regnskabet for Uddannelsespolitik forventes at være 8,0 mio. kr. højere end det korrigerede budget.
- Der forventes derfor overført -8,0 mio. kr. til 2019.
- Børnepasningspolitik er under stigende pres på søskenderabat og fripladser.
- Uddannelsespolitik er under pres på fælleskonti, mellemkommunale udgifter på børnespecialområdet og på Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 22-08-2018
Punktet blev udsat.
Sagsfremstilling
Regnskabet for Børnepasningspolitik, serviceudgifter forventes at være lig det korrigerede budget, og der forventes ingen overførsel til 2019.
For Børnepasningspolitik kan budgetrealiseringen ultimo juli 2018 vedrørende serviceudgifter opstilles således:
(Beløb i hele 1.000 kr.):
Børnepasningspolitik | Korrigeret Budget | Forbrug | Forbrugs- Procent | Forventet forbrugs- procent | Note |
Fælles formål | 50.744 | 28.734 | 56,6 | 58,3 | |
Dagplejen | 103.995 | 63.502 | 61,1 | 58,3 | 1 |
Daginstitutioner | 237.235 | 142.119 | 59,9 | 58,3 | 1 |
Tilskud til puljeordninger, private klubber og institutioner | 24.666 | 13.989 | 56,7 | 58,3 |
|
Særlige tilbud | 16.880 | 7.794 | 46,2 | 58,3 | |
I alt | 433.520 | 256.138 | 59,1 | 58,3 |
|
Note 1: En del af dagplejens merforbrug skyldes, at udgifter til gæstehuse er fuldt ud udgiftsført på dagplejen og fuldt ud indtægtsført på daginstitutionerne. Set under ét (dagpleje og institutioner) ligger forbruget på 60,3 %. Det samlede merforbrug skyldes dels betalingsfri (forældrebetaling) i juli måned og dels at der er pres på konti for søskenderabat og fripladser.
Regnskabet for Uddannelsespolitik, serviceudgifter forventes at være 8,0 mio. kr. højere end det korrigerede budget. Der forventes overført -8,0 mio. kr. til 2019.
For Uddannelsespolitik kan budgetrealiseringen ultimo juli 2018 vedrørende serviceudgifter opstilles således:
Beløb i hele 1.000 kr.):
Uddannelsespolitik | Korrigeret Budget | Forbrug | Forbrugs- Procent | Forventet forbrugs- procent | Note |
Almen folkeskole m.v. | 584.905 | 357.932 | 61,2 | 58,3 | 1 |
Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning | 24.640 | 12.418 | 50,4 | 58,3 |
|
Børnespecialundervisning | 153.115 | 87.399 | 57,1 | 58,3 |
|
Bidrag til statslige og private skoler | 81.608 | 81.609 | 100,0 | 100,0 |
|
Efterskoler og ungdomskostskoler | 20.332 | 20.396 | 100,3 | 100,0 |
|
Ungdommens Uddannelsesvejledning | 11.700 | 6.568 | 56,1 | 58,3 |
|
Specialpædagogisk bistand til voksne | 12.575 | 8.995 | 71,5 | 71,2 |
|
Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov | 20.232 | 12.338 | 61,0 | 58,3 | 2 |
Produktionsskoler m.v. | 766 | 725 | 94,6 | 85,0 | 3 |
Ungdomsskolevirksomhed | 24.925 | 14.033 | 56,3 | 58,3 |
|
I alt | 934.798 | 602.413 | 64,4 | 63,1 |
|
Note 1: Merforbruget på almen folkeskole m.v. skyldes dels overførslen fra 2017 til 2018 på -9.019.000 kr. (uden denne ville forbruget på almen folkeskole m.v. ligge på 59,7 %) og dels at juli måned er betalingsfri i SFO (forældrebetaling).
Note 2: Merforbruget på Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov skyldes 1) at der er indkøbt en bus som ”afskrives” over 6 år, og 2) at der er forudbetalt husleje for hele året.
Note 3: Merforbruget skyldes at statstilskud til børneteatervirksomhed endnu ikke er tilgået kontoen.
Bemærkning til ØK: På Børnepasningspolitik forventes et regnskab lig det korrigerede budget. Der er dog et stigende pres på søskenderabat og fripladser. På Uddannelsespolitik forventes et regnskab, der er 8,0 mio. kr. højere end det korrigerede budget. Årsagen hertil er først og fremmest overførslen fra 2017 til 2018 på -9,019 mio. kr. Der er dog et generelt udgiftspres på fælleskonti, mellemkommunale udgifter på børnespecialområdet og på Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov.
Yderligere bemærkninger: Der er ingen yderligere bemærkninger.
Sagsnr.: 17/22635
Sagen behandles i
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 22-08-2018
Punktet blev udsat.
Bilag
Sagsnr.: 17/22616
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 22-08-2018
Punktet blev udsat.
Bilag