Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
01-09-2020 12:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Seniorudvalget |
Sted: |
Trapholt |
Pdf: |
|
Resumé
Karen Grøn, museumsdirektør på Trapholt, holder oplæg vedrørende eventuelt samarbejde i forbindelse med borgere med demens.
Sagen behandles i
Seniorudvalget
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Seniorudvalget den 01-09-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 20/23557
Resumé
Repræsentant for støtteforeningen Hospice Kolding, Lis Ravn Ebbesen, fortæller om det nyåbnede dagcenter på Vesterløkke. Lis Ravn Ebbesen kommer ind på processen op til åbningen 26. august 2020, intentionen og visionen med dagcenteret, og de nye fysiske rammer med køkken og orangeri.
Dagcenteret bliver drevet af frivillige, og har til formål at være et åndehul og et samlingssted for hjemmeboende døende borgere og deres pårørende, samt de borgere der bor på de 2 gæstehus pladser på Vesterløkke.
Sagen behandles i
Seniorudvalget
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Seniorudvalget den 01-09-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 20/21237
Resumé
Budgetopfølgning pr. 31. juli 2020 for budgetområder under Seniorpolitik viser følgende:
Seniorpolitik, serviceudgifter:
Regnskabsresultatet for 2020 forventes at vise et mindreforbrug på 5,1 mio. kr. – svarende til 0,7 % af det korrigerede budget på 721,3 mio. kr.
Seniorpolitik, øvrige områder uden for servicerammen (lejetab ældreboliger):
Regnskabsresultatet for 2020 forventes at udvise et merforbrug på 0,9 mio. kr. i forhold til
det korrigerede budget på 1,6 mio. kr.
Seniorudvalget i alt:
Regnskabsresultatet for 2020 for Seniorudvalget forventes hermed at udvise et samlet
mindreforbrug på 4,2 mio. kr.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Ældrerådet (orientering), Økonomiudvalget (fælles sag), Byrådet (fælles sag)
Forslag
Senior-. Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen om budgetopfølgningen pr. 31. juli 2020 tages til efterretning,
at budgetopfølgningen godkendes med de i sagsfremstillingen nævnte korrektioner.
Beslutning Seniorudvalget den 01-09-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Korrektionerne indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Seniorpolitik, serviceudgifter:
Regnskabsresultatet for 2020 forventes at vise et mindreforbrug på 5,1 mio. kr. – svarende til 0,7 % af det korrigerede budget på 721,3 mio. kr. Det er en forbedring på 3,7 mio. kr. i forhold til budgetopfølgningen pr. 30. juni 2020.
Budgetopfølgningen omfatter nu både den løbende drift og de realiserede mer- og mindreudgifter i forbindelse med Covid-19 situationen. Med hensyn til resten af 2020 rummer særligt Covid-19 situationen en væsentlig ubekendt faktor, hvor en pludselig forværring af smittetrykket, eller ændringer i sundhedsmyndighedernes krav og anbefalinger kan medføre yderligere udgifter.
Seniorpolitik, øvrige områder uden for servicerammen (lejetab ældreboliger):
Regnskabsresultatet for 2020 forventes at udvise et merforbrug på 0,9 mio. kr. i forhold til
det korrigerede budget på 1,6 mio. kr. I forbindelse med den kommende udviklingsplan for plejeboligområdet vil det blive afsøgt hvilke initiativer, der kan give økonomisk balance på området.
Seniorudvalget i alt:
Regnskabsresultatet for 2020 for Seniorudvalget forventes hermed at udvise et samlet
mindreforbrug på 4,2 mio. kr.
Nærværende opfølgning danner grundlag for den budgetopfølgning, der samlet set gennemføres i Kolding Kommune medio 2020. Budgetopfølgningen indeholder følgende ansøgninger under Seniorudvalgets politikområde:
- På baggrund af KL´s udmelding den 9. juni 2020 blev pris- og lønskønnet for 2020 ændret i nedadgående retning med 0,4 %. Seniorpolitikkens budget reduceres med 2,885 mio. kr.
- Nye løsninger for fastholdelse af social kontakt og livskvalitet på ældreområdet. Seniorpolitikken tilføres 1,548 mio.
- Flere dagsture til plejehjemsbeboere. Seniorpolitikken tilføres 0,624 mio. kr.
- Særlige åbningstider for fritidsaktiviteter, ældreområdet. Seniorpolitikken tilføres 0,234 mio. kr.
- Lov- og cirkulæreprogram – indførelse af ret til overvågning og støtte i forbindelse hermed om natten for unge, der modtager hjælp efter §95, stk. 3 i lov om social service i form af et kontant tilskud. Seniorpolitikken tilføres 0,478 mio. kr.
- Digitale online fællesskaber og samtaler – Boblberg og Online Befriender. Seniorpolitikkens budget reduceres med 0,09 mio. kr.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Med de foreløbige bevillingsrammer for 2021-2024 udmøntes der fortsat budgetreduktioner på seniorpolitik under Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen. Reduktionerne sker i forlængelse af de udmøntede reduktioner i forbindelse med budget 2020 samt tidligere reduktioner, besluttet i forbindelse med den eksterne analyse på Seniorområdet og med stigende økonomisk effekt i 2021-2024.
Erfaringerne med udmøntning af senioranalysens effektiviseringstiltag, indikerer at det fortsat er muligt at høste effektiviseringsgevinster, der kan indfri de besluttede reduktionskrav for 2021, hvorfor forvaltningen kan fremsende budgetbidrag til budget 2021 med forventning om et budget i balance på seniorpolitik i 2021.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Økonomiudvalget, Byrådet.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at budgetbidraget godkendes og fremsendes til Centralforvaltningen.
Beslutning Seniorudvalget den 01-09-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
De foreløbige bevillingsrammer for 2020-2021 er fastlagt som vist i tabel 1, herunder. Tabellen viser desuden besluttede og ikke-udmøntede reduktioner.
Tabel 1. Foreløbige bevillingsrammer for 2021-2024 for Seniorpolitik (P/L 2021) med udgangspunkt i budgetforliget for 2020.
Med de foreløbige bevillingsrammer for 2021-2024 udmøntes der fortsat budgetreduktioner på seniorpolitik under Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen. Reduktionerne udmøntes løbende gennem budgetåret, og i forlængelse af de udmøntede reduktioner i forbindelse med budget 2020 samt tidligere reduktioner, besluttet i forbindelse med den eksterne analyse på seniorområdet og med stigende økonomisk effekt i 2021-2024.
Erfaringerne med udmøntning af senioranalysens effektiviseringstiltag indikerer, at det fortsat er muligt at høste effektiviseringsgevinster, der kan indfri de besluttede reduktionskrav for 2021, hvorfor forvaltningen kan fremsende budgetbidrag til budget 2021 med forventning om et budget i balance på seniorpolitik i 2021.
Den seneste budgetopfølgning viser et forventet mindreforbrug i 2020 på 4,2 mio. kr., efter indregning af merudgifter i forbindelse med Covid-19. Den præcise økonomiske effekt af effektiviseringerne er vanskelig at isolere, da flere af elementerne er tæt forbundne – eksempelvis sygefravær og anvendelse af interne eller eksterne vikarer, delegation af sundhedslovsydelser fra sygepleje til hjemmepleje, m.v.
Ud over de allerede udmøntede reduktioner i 2020, udestår der udmøntning af reduktioner på 5.621.000 kr. i 2021, stigende til 16.286.000 kr. i 2024.
På alle områder udmøntes effektiviseringer gennem fortsat nedbringelse af sygefravær, lavere vikarforbrug, optimeret rute- og vagtplanlægning, mere effektiv udnyttelse af arbejdstiden, øget kontakttid hos borgerne, optimering af administrative funktioner og tilbageholdenhed med indkøb og ekstern konsulentbistand.
Hertil kommer effekterne af implementeringen af Selvværd og Sammenhæng og de tilknyttede projekter – eksempelvis ”Tættere på”, der både øger produktiviteten og kvaliteten i Senior- og Sundhedsrådgivningen. I visse funktioner øges antallet af borgerkontakt/-kontakt således med op til 100 % pr. medarbejder. Tilsvarende er sygeplejen i gang med at implementere et nyt indsatskatalog, der skal medføre en mere præcis tildeling af tid til den enkelte indsats, og derved øge produktiviteten.
Centralforvaltningens bemærkninger
Det bemærkes, at den pålagte effektivisering for 2021 ikke er realiseret i ovenstående budgetbidrag men først forventes realiseret i løbet af budgetåret 2021. I forhold til en konkret udmøntning forud for budgetåret stiller ovennævnte området i en mere usikker situation såfremt de ovenfor nævnte tiltag ikke kan realisere effektiviseringsmålet.
Herudover er der ikke yderligere bemærkninger til punktet.
Sagsnr.: 18/38193
Resumé
Styrelsen for Patientsikkerhed har i 2019 foretaget 4 sundhedsfaglige tilsyn, og 2 socialfaglige tilsyn, der vedrører Seniorområdet i Kolding Kommune:
- Birkebo plejehjem (sundhedsfagligt)
- City hjemmehjælpsgruppe (sundhedsfagligt)
- Vesterløkke, Center for midlertidig ophold (sundhedsfagligt)
- Sydhjørnet bofællesskab (sundhedsfagligt)
- Bertram Knudsens Have (socialt- og plejefagligt)
- Kongsbjerghjemmet (socialt- og plejefagligt)
I forbindelse med de 4 sundhedsfaglige tilsyn, observerede Styrelsen for Patientsikkerhed alene forhold af ’Mindre betydning for patientsikkerheden’. I forbindelse med de 2 social- og plejefaglige tilsyn, blev der alene observeret ’Mindre problemer af betydning for den fornødne kvalitet’.
Sagen behandles i
Seniorudvalget
Forslag
Senior,- Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning
Beslutning Seniorudvalget den 01-09-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Sundhedsfagligt tilsyn:
Styrelsen for Patientsikkerhed udfører tilsyn på udvalgte behandlingssteder, i både det offentlige og det private sundhedsvæsen. Tilsynet sker ud fra en løbende vurdering af, hvor der kan være størst risiko for patienternes sikkerhed. Cirka 10 % af behandlingsstederne udvælges tilfældigt til et sundhedsfagligt risikobaseret tilsyn. Styrelsen kan herudover foretage reaktive tilsyn baseret på konkret bekymring, medieomtale, klagesager eller lignende. Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn er et anmeldt tilsyn, og behandlingsstedet varsles cirka 6 uger før.
Kolding Kommune er ansvarlige for at sikre, at der arbejdes med de fund og henstillinger, som Styrelsen for Patientsikkerhed finder og beskriver i tilsynsrapporterne.
Seniorområdet har i 2019 haft 4 sundhedsfaglige tilsyn af Styrelsen for Patientsikkerhed på følgende steder:
- Birkebo plejehjem (risikobaseret tilfældigt udvalgt)
- City hjemmehjælpsgruppe (risikobaseret tilfældigt udvalgt)
- Sydhjørnet bofællesskab (risikobaseret tilfældigt udvalgt)
- Vesterløkke, Center for midlertidigt ophold (reaktivt tilsyn)
Styrelsen for Patientsikkerhed har ved tilsynene 2019 vurderet, at alle 4 behandlingssteder udfører sundhedsfaglig virksomhed på en patientsikker måde.
Styrelsen vurderer tilsynet ud fra følgende kategorier:
- Ingen problemer af betydning for patientsikkerheden
- Mindre problemer af betydning for patientsikkerheden
- Større problemer af betydning for patientsikkerheden
- Kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden
Ud fra interview med ledere og medarbejdere, samt journalaudit hos 3-4 borgere, har Styrelsen konkluderet, at der på Seniorområdets behandlingssteder kun var fund af ”mindre problemer af betydningen for patientsikkerheden”.
Enhed for Kvalitet og Læring har sammenfattet Styrelsens fund. Der er efterfølgende eksempelvis arbejdet med følgende sundhedsfaglige henstillinger:
- At det fremgår af medicininstruksen, hvordan det sikres, at ikke dispenserbar medicin administreres og dokumenteres korrekt.
- At aftaler med behandlingsansvarlige læger fremgår af dokumentationen.
- At dispenseret PN medicin er ordineret i doser og mærket med patientens navn, personnummer, præparatets navn, styrke og dosis, samt dato for medicinens udløbsdato.
Enheden for Kvalitet og Læring vurderer at behandlingsstederne har arbejdet målbevidst med at følge op på tilsynene. Der har været iværksat samarbejdsmøder med deltagelse af relevante medarbejdere, hvor fund og henstillinger er blevet drøftet.
Socialt- og plejefagligt tilsyn:
Som supplement til kommunens eget social- og plejefaglige tilsyn, har Styrelsen for Patientsikkerhed side 2018, udført socialt- og plejefagligt tilsyn (stikprøver), som led i et 4 årigt satspuljeprojekt.
Styrelsen for Patientsikkerhed foretog i 2019 to social- og plejefaglige tilsyn på Seniorområdet i Kolding Kommune; Bertram Knudsens Have og Kongsbjerghjemmet plejehjem. Styrelsens vurdering for de to plejehjem var ”mindre problemer af betydning for den fornødne kvalitet”.
Eksempler på Styrelsens fund og henstillinger er:
- Bedre dokumentationen og systematik i omsorgssystemet.
- Mere systematik omkring samtalen og dokumentationen af ”den svære samtale” og ønsker til den sidste tid.
Enheden for Kvalitet og Læring har været i dialog med plejehjemmene og vurderet, at der er arbejdet målbevist med at følge op på tilsynets fund. Tiltag er planlagt og beskrevet i en handleplan, med henblik på at sikre den fornødne kvalitet.
Tilsynsrapporterne for de 6 behandlingssteder/plejehjem kan ses på Styrelse for Patientsikkerheds hjemmeside og på behandlingsstedernes/plejehjemmenes hjemmesider.
Sagsnr.: 10/25473
Resumé
To gange årligt udarbejder Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen en opfølgning på Seniorpolitikken 2015-2022.
Visionen i Seniorpolitikken er, at andelen af selvhjulpne borgere over 65 år stiger. Det vil sige, at en større andel af borgerne over 65 år klarer sig uden hjemmehjælp, sygepleje, plejehjemsplads eller andre ydelser fra Seniorområdet.
Andelen af selvhjulpne borgere er steget fra 76,4% i 2010 til 78,6% i 2016. Siden 2016 har andelen af selvhjulpne borgere været svagt faldende. I september 2020 er andelen af selvhjulpne borgere 76,7% jf. tabel nedenfor, samt bilag.
Ovenstående udvikling skyldes primært, at der siden 2016 er sket en markant stigning i antallet af 80+ årige i Kolding Kommune. Borgere over 80 år har brug for mere hjemmehjælp, sygepleje, plejehjemspladser og andre ydelser end 65-79 årige borgere.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Ældrerådet (orientering).
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Seniorudvalget den 01-09-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
I perioden 2010 til 2022 forventes antallet af borgere over 65 år i Kolding Kommune at stige 34%. Seniorpolitikken hviler på visionen om, at andelen af selvhjulpne borgere over 65 år stiger frem mod år 2022. Seniorpolitikken angiver 8 temaer, der skal sikre, at visionen for Seniorområdet indfries. Udviklingen ses i nedenstående skema.
| Antal borgere over 65 år* | Antal borgere visiteret til hjælp | Antal selvhjulpne** | Andel selvhjulpne*** |
1/10 2010 | 14.212 | 3.358 | 10.854 | 76,4 % |
1/7 2011 | 14.656 | 3.342 | 11.314 | 77,2 % |
1/1 2012 | 14.875 | 3.357 | 11.518 | 77,4 % |
1/7 2012 | 15.157 | 3.401 | 11.756 | 77,6 % |
1/1 2013 | 15.372 | 3.374 | 11.998 | 78,1 % |
1/7 2013 | 15.587 | 3.404 | 12.183 | 78,2 % |
1/1 2014 | 15.780 | 3.376 | 12.404 | 78,6 % |
1/7 2014 | 15.972 | 3.406 | 12.566 | 78,7 % |
1/1 2015 | 16.105 | 3.460 | 12.645 | 78,5 % |
1/7 2015 | 16.274 | 3.517 | 12.757 | 78,4 % |
1/1 2016 | 16.410 | 3.510 | 12.900 | 78,6 % |
1/7 2016 | 16.599 12.869 (65-79 år) 3.730 (80+ år) | 3.620 1.522 2.098 | 12.979 11.347 1.632 | 78,2 % 88,2 % 43,8 % |
1/1 2017 | 16.728 12.925 (65-79 år) 3.803 (80+ år) | 3.682 1.610 2.072 | 13.046 11.315 1.731 | 78,0 % 87,5 % 45,5 % |
1/7 2017 | 16.928 13.059(65-79 år) 3.869 (80+ år) | 3.895 1.716 2.179 | 13.033 11.343 1.690 | 77,0 % 86,9 % 43,7 % |
1/1 2018 | 17.134 13.200 (65-79 år) 3.934 (80+ år) | 3.795 1.687 2.108 | 13.339 11.513 1.826 | 77,9 % 87,2 % 46,4 % |
1/7 2018 | 17.321 13.328 (65-79 år) 3.993 (80+ år) | 3.816 1.647 2.169 | 13.505 11.681 1.824 | 78,0 % 87,6 % 45,7 % |
1/1 2019 | 17.517 13.466 (65-79 år) 4.051 (80+ år) | 3.858 1.697 2.161 | 13.659 11.769 1.890 | 78,0 % 87,4 % 46,7 % |
1/7 2019 | 17.663 13.521 (65-79 år) 4.142 (80+ år) | 3.964 1.796 2.168 | 13.699 11.725 1.974 | 77,6 % 86,7 % 47,6 % |
1/1 2020 | 17.826 13.594 (65-79 år) 4.232 (80+ år) | 4.072 1.837 2.235 | 13.754 11.757 1.997 | 77,2 % 86,5 % 47,2 % |
1/7 2020 | 17.992 13.667 (65-79 år) 4.325 (80+ år) | 4.200 1.913 2.287 | 13.792 11.754 2.038 | 76,7 % 86,0 % 47,1 % |
* Udtræk fra Danmarks Statistik.
** Antal selvhjulpne borgere er defineret som borgere, der ikke modtager visiteret hjælp fra Seniorområdet i Kolding Kommune.
*** Andel selvhjulpne er opgjort som antal unikke borgere over 65 år, der ikke er visiteret til hjælp de forudgående 6 måneder, og sammenholdt med antal borgere i Kolding Kommune over 65 år. Opgørelsen omfatter såvel servicelovsydelser som sundhedslovsydelser.
Bilag
Sagsnr.: 19/19874
Resumé
På det sundhedsfaglige område tilbyder Kolding Kommune en række forskellige ydelser. Hvis borgeren ønsker at klage over den sundhedsfaglige indsats eller en konkret sundhedsperson, skal dette ske til Styrelsen for Patientklager.
Følgende er en orientering om klagesager over sundhedsfaglige indsatser eller klager over en konkret sundhedsperson, hvor der er truffet afgørelse i 2019.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget og Seniorudvalget
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Hanne Dam
Beslutning Seniorudvalget den 01-09-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Kolding Kommune tilbyder på det sundhedsfaglige område en række forskellige ydelser. Hvis borgeren ønsker at klage over en sundhedsfaglig indsats eller en konkret sundhedsperson, skal dette ske til Styrelsen for Patientklager.
Sundhedsområdet har afdelingerne Døgnrehabilitering Kolding, Tandplejen, Sundhed og Træning og Sygeplejen.
I 2019 har der været indgivet 3 klager over indsatser inden for Sundhedsområdets afdelinger. I én af sagerne fik borgeren medhold og en godtgørelse på 20.000 kr.
De to øvrige sager blev afvist.
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Godkendelse af mødeplan for Seniorudvalget 2021.
Sagen behandles i
Seniorudvalget.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at mødeplan for 2021 drøftes og godkendes.
Beslutning Seniorudvalget den 01-09-2020
Godkendt, med den ændring, at udvalgsmødet den 4. maj 2021 fra kl. 13.00 – 15.00 flyttes til den 6. maj 2021 kl. 13.00 – 15.00.
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet et forslag til mødeplan for Seniorudvalget for 2021.
Møderne i 2021 foreslås afholdt på følgende datoer:
5. januar | 13:00 – 15:00 |
2. februar | 13:00 – 15:00 |
2. marts | 13:00 – 15:00 |
6. april | 13:00 – 15:00 |
4. maj | 13:00 – 15:00 |
1. juni | 13:00 – 15:00 |
19. august | 13:00 – 15:00 |
7. september | 13:00 – 15:00 |
12. oktober | 13:00 – 15:00 |
2. november | 13:00 – 15:00 |
30. november | 13:00 – 15:00 |
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære aktiviteter.
Sagen behandles i
Seniorudvalget.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at Seniorudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Seniorudvalget den 01-09-2020
Ingen nye aktiviteter, der kræver udvalgsmedlemmernes deltagelse.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer,
punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for
varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet
eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Ingen planlagte aktiviteter pr. dags dato.
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Seniorudvalget.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Seniorudvalget den 01-09-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Orientering fra Seniorområdet.
Sagen behandles i
Seniorudvalget.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Seniorudvalget den 01-09-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
- Puljen; ’Flere, bedre og mere fleksible aflastningstilbud til mennesker med demens og deres pårørende’.