Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
08-04-2015 09:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kulturudvalget |
Sted: |
Stadsarkivet |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 14/19043
Resumé
Kolding Teaterforenings bestyrelse ønsker at drøfte retning for det fremtidige samarbejde med Kulturudvalget.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Nyt forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter det fremtidige samarbejde med Kolding Teaterforening.
Sagsfremstilling
Kolding Teaterforening ønsker at drøfte retning for det fremtidige samarbejde med Kolding Kommune.
Kolding Kommune har indgået samarbejdsaftale gældende fra den 1. juli 2014 til den 30. juni 2015. Aftalen indebærer bl.a., at Kolding Teaterforening har en underskudsgaranti på 140.000 kr. såfremt deres egenkapital kommer under 650.000 kr. Deres egenkapital var den 30. juni 2014 690.529 kr., hvorfor der således vil være en mulighed for at underskudsgarantien udløses i 2015. Forvaltningen kan endvidere oplyse, at den gældende aftale lægger sig op af den tidligere aftale med den samme underskudsgaranti. Denne aftale løb fra den 1. juli 2011 til den 30. juni 2014.
Kolding Teaterforening har søgt om forlængelse af samarbejdsaftalen mellem Kolding Kommune og Kolding Teaterforening gældende fra den 1. juli 2015.
Kolding Teaterforening får stillet den store teatersal samt den lille teatersal i henholdsvis 17 og 3-4 dage til rådighed pr. sæson på Kolding Teater. Hertil kommer teknikertimer til gennemførelse af forestillingerne. Dette svarer til en værdi på ca. 630.000 kr. årligt.
Kolding Teaterforenings formål er:
”At styrke og vække interesse for og kendskab til professionelt teater i lokalområdet. Endvidere gennem administration af gældende teaterlovs regler at udbyde og gennemføre teaterforestillinger i et alsidigt og varieret repertoire, der fremmer teaterinteressen hos alle aldersgrupper.
Teaterforeningen skal i sit virke søge samarbejde med Kolding Kommune, nærliggende teaterforeninger og øvrige kulturudbydere. Endvidere at foretage hvad bestyrelsen i øvrigt finder egnet til at fremme foreningens formål.”
I sæsonen 2013/2014 afholdte Kolding Teaterforening i alt 25 forestillinger, heraf 2 forestilling 2 gange.
Til disse forestillinger blev der blev solgt i alt 6.675 billetter mod 7.575 biletter i 2012/2013.
Der var i regnskabet 2013/2014 et underskud på 130.000 kr. og der budgetteres i 2014/2015 med et underskud på 95.000 kr. Det er derfor forvaltningens vurdering, at såfremt at en ny samarbejdsaftale fastholdes på lignende vilkår som tidligere vil det betyde, at underskudsgarantien vil blive udnyttet fremover.
Repræsentanter for Kolding Teaterforenings bestyrelse vil deltage i udvalgsmødet under drøftelsen af dette punkt.
Beslutning Kulturudvalget den 08-04-2015
Et flertal (Kulturudvalget med undtagelse af Yrsa Mastrup og Hanne Dam) besluttede at forlænge samarbejdsaftalen med Kolding Teaterforening i 2 år fra 1. juli 2015 til 30. juni 2017 uden underskudsgaranti.
Bilag
Sagsnr.: 15/4767
Resumé
Næstformanden for Plan- og Boligudvalget Asger Christensen (V) og næstformanden for Kulturudvalget Merete Due Paarup (V) har på vegne af Venstre anmodet om at få undersøgt muligheden for forskønnelse af byggehegn omkring byggepladser. Der lægges op til et samarbejde mellem Plan- og Boligudvalget og Kulturudvalget om projektet – og i et tæt samarbejde med bygherrerne.
Sagen behandles i
Kulturudvalget og Plan- og Boligudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Næstformanden for Plan- og Boligudvalget Asger Christensen (V) og næstformanden for Kulturudvalget Merete Due Paarup (V) har ved mail af 24. februar 2015 fremsendt følgende forslag, som behandles i henholdsvis Kulturudvalget den 8. april 2015 og i Plan- og Boligudvalget den 13. april 2015.
”Kunsten at bygge
Der er gang i byggeriet mange steder i Kolding. Men byggepladser er ikke altid kønne at kigge på undervejs. Det vil vi gøre noget ved. Kolding er Designby – og derfor vil det være oplagt at bruge byggepladsernes hegn kreativt.
Fra passiv øjebæ til midlertidige kunstværker
Vi har derfor en ide om at Koldings Byggepladser skal forvandles fra et passiv i byen - et støjende område, man nødigt vil være i nærheden af, en barriere og en ulempe - til et levende og indtagende, midlertidigt byrum, som giver naboer og forbipasserende en by, der er skøn at bo i, mens den forandres. Det kræver en fælles indsats mellem Plan/bolig og Kultur – og derfor vil vi foreslå at By- og Udviklingsforvaltningen kommer med bud på hvordan vi kunne gøre det i praksis – dels på de nuværende og planlagte byggerier og dels hvordan vi i fremtiden kan stille krav/opfordre til at både offentlige/halv-offentlige/private – får sat kreativiteten i spil undervejs i byggeprocessen.
Succes andre steder
Det har man med succes også arbejdet med andre steder: fx Byens Hegn, der er et 6 km langt hegn om det store Metrobyggeri. Her er det finansieret af reklamer og sponsorater. Og kunstnerne kan så søge om at få x meter til rådighed og søge en pulje (det kunne være kulturpuljen). Projekterne udvælges her ud fra: At projektet skal have lang levetid, være forankret i lokalmiljøet, en vis grad af medfinansiering, innovative og original og projekter, der inddrager omskaber og aktiverer byrummet og de forbipasserende. Man har ligeledes i Odense arbejdet på hegn i forbindelse med lukningen af Thomas B. Triges vejen. Link: Metroen Byens hegn
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen vurderer, at det vil være muligt at markere Kolding som designby ved at skabe kreative hegn og byrum i forbindelse med de kommende byggeprojekter i kommunen – og i særdeleshed i Kolding Midtby, hvor der er en række projekter undervejs.
Ideen vil falde godt i tråd med bylivsstrategien, som blandt andet satser på at aktivere områder, som er under forandring med midlertidige aktiviteter. Et eksempel på dette er, at der i regi af Designskolen og graffitiprojektet er sket midlertidig udsmykning af broen over Kolding Å ved Riberdyb/Holmsminde.
For at realisere ideen vil der være behov for at gå i nærmere dialog med de private bygherrer. Forvaltningen har allerede været i dialog med Domea, som er kommende bygherre på Klostergården om løbende kommunikation af byggeprojektet via vinduesfacader og eventuelt udenpå stilladser i byggeperioden.
Det kan også overvejes, om der under kulturpuljen skal reserveres et beløb til udlodning efter ansøgning fra private bygherrer og aktører. I den forbindelse kunne man i formidlingen af kulturpuljen vælge at sætte særligt tematisk fokus på denne type af midlertidige installationer, og dermed opfordre til at søge støtte til realisering af projekterne.
Projekter som disse understøtter Kulturudvalgets politiske fokusområder for 2014-2015, idet der både er tale om projekter, hvor borgeren involveres som medskaber, samt en mulighed for at skabe nye mødesteder og midlertidighed. Projektet er ligeledes i overensstemmelse med udvalgspolitikken for Plan- og Boligudvalget, som har et politisk fokusområde vedrørende Kolding by som dynamo – og herunder et sigte om at stille kommunens byrum til rådighed for demonstrationsprojekter, tests og nye ideer.
Såfremt der er politisk opbakning til at fremme forslaget, foreslår forvaltningen, at der nedsættes en lille projektgruppe med deltagelse fra forvaltningens arkitekturteam og Kulturområdet, som udarbejdet et konkret forslag til realisering af tiltaget.
Sagsnr.: 14/17623
Resumé
Kulturudvalget pålagde på møde den 10. juni 2014 forvaltningen at udarbejde nye retningslinjer for benyttelse af Teatersalen og Skovbrynet, herunder også for tildeling af teknikertimer.
Forvaltningen fremlægger retningslinjer for benyttelse af Teatersalen og Skovbrynet.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at der kun benyttes 37 dage til udlån i Teatersalen for at forhindre yderligere overforbrug af teknikertimer,
at retningslinjer for benyttelse af Teatersalen og Skovbrynet gældende fra 1.1.2016 godkendes under forudsætning af, at der afsættes 125.000 kr. ved budget 2016,
at forvaltningen udarbejder et ændringsforslag til budget 2016 på forhøjelsen af kommunal finansiering til betaling af teknikertimer.
Sagsfremstilling
Kulturvalget pålagde på møde den 10. juni 2014 forvaltningen at udarbejde nye retningslinjer for benyttelse af Teatersalen og Skovbrynet, herunder også for tildeling af teknikertimer.
Retningslinjerne skal indeholde kriterier for hvilke formål teatersalene kan udlånes til samt en model, der sikrer, at der ikke er et overforbrug af teknikertimer.
Lejekontrakt
Kolding Kommune indgik i 2011 lejekontrakt med Comwell A/S om leje af Kolding Teater. Ifølge denne kontrakt råder Kolding Kommune årligt over 40 dage i Teatersalen og 20 dage i Skovbrynet samt 1.300 teknikertimer. Den årlige leje udgør i 2015 2.025.916,00 kr. ekskl. moms.
Forbrug og fordeling af dage
Teatersalen har været benyttet med henholdsvis 34 dage i 2012, 36 dage i 2013 og 31 dage i 2014. De faste brugere har i årene haft forhåndstildelt 34 dage, men har haft en benyttelse af Teatersalen med henholdsvis 29 dage i 2012, 30 dage i 2013 og 24 dage i 2014.
Forvaltningen har været i dialog med de faste brugere af Teatersalen og vil i de nye retningslinjer foreslå følgende fordeling:
Brugere | Tidligere fordeling | Forslag til fordeling |
Kolding Teaterforening inkl. Den Jyske Opera | 17 | 17 |
Kolding Harmonikaorkester | 1 | 1 |
Kolding Musikskole | 4 | 4 |
Foreningen Amira | 1 | 1 |
FOF | 4 | 2 |
Sønderjyllands Symfoniorkester | 3 | 2 |
Kolding Kommune (BUF) | 5 | 5 |
Til udlån af By- og Udviklingsforvaltningen | 5 | 5 |
I alt | 40 | 37 |
Med det nye forslag til fordeling vil der således være 3 dage mindre, der ikke forfordeles og som forvaltningen foreslår ikke benyttes, for at forhindre et yderligere overforbrug af teknikertimer. Der vil således samlet være 37 dage i Teatersalen til udlån.
Forbrug af teknikertimer
I kontrakten med Comwell A/S medgår 1.300 teknikertimer i forbindelse med afholdelse af arrangementer. For timer derudover betales en aftalt timepris på 250 kr. med et tillæg på 50 % for søndage. Teknikertimer samt mandetimer refererer til den tid, det tager, at klargøre salene til forestillinger og arrangementer, samt tømning/læsning af lastbiler og opstilling/nedtagning af kulisser m.m.
Timeforbrug ved opsætningen afhænger af, hvorvidt der forinden har været et arrangement, hvor samme opstilling kan genanvendes. Forvaltningen vurderer på baggrund af dette, at der ikke kan estimeres et generelt teknikertimeforbrug pr. benyttet dag. Det vil derfor være uhensigtsmæssigt at lave en fordelingsmodel for de 1.300 teknikertimer, hvor der f.eks. knyttes et bestemt antal teknikertimer pr. dag.
Det har imidlertid vist sig, at de 1.300 teknikertimer ikke er tilstrækkeligt til at dække det faktiske forbrug. I 2012 var det samlede forbrug på i alt 1.707 timer, i 2013 på 1.868 timer og i 2014 på 1.762 timer.
Forbruget af teknikertimer har i 2014 været fordelt således:
Brugere | Forbrug af teknikertimer |
Kolding Teaterforening inkl. Den Jyske Opera | 1.041 |
Kolding Harmonikaorkester | 46 |
Kolding Musikskole | 52 |
Foreningen Amira | 42 |
FOF | 0 |
Sønderjyllands Symfoniorkester | 97 |
Kolding Kommune (BUF) | 141 |
Øvrige brugere | 343 |
I alt | 1.762 |
Forvaltningen kan oplyse, at Kolding Kommune igennem kulturpolitikken har afholdt udgifterne til det samlede merforbrug af timer. Udgiften var for 2012 110.375 kr., for 2013 157.875 kr. og for 2014 134.750 kr.
På den baggrund har forvaltningen i januar 2015 været i dialog med Comwell A/S omkring muligheden for en ændring i kontrakten i forhold til antal dage kontra teknikertimer. Comwell A/S er ikke interesseret i en ændring af eksisterende aftale.
Forvaltningen foreslår, at der laves et ændringsforslag til budget 2016 på 125.000 kr. til merforbruget af teknikertimer. Alternativt at forvaltningen pålægges at udarbejde et katalog med forslag til reduktionstiltag på kulturpolitikken til at finansiere merforbruget.
Forslag til nye retningslinjer
På baggrund af Kulturudvalgets beslutning på møde den 10. juni 2014 har forvaltningen udarbejdet udkast til nye retningslinjer for lån og benyttelse af Teatersalen og Skovbrynet. Forvaltningen har udarbejdet to sæt retningslinjer, et for de faste brugere med forfordelte dage og et for de dage som By- og Udviklingsforvaltningen udlåner. Herved vil reglerne for lån og benyttelse være nemmere at formidle målrettet ud.
Det fastholdes i retningslinjerne, at Teatersalen kan udlånes gratis til afholdelse af arrangementer med et almennyttigt indhold og formål. Fortrinsvist gør dette sig gældende for arrangementer af kulturel karakter, herunder f.eks. teaterforestillinger, koncerter, stand-up m.m. Ligeledes kan salene lånes til arrangementer af folkeoplysende karakter, herunder foredrag, borgermøder, workshopforløb samt konferencer.
Det er i retningslinjerne præciseret, at arrangementer, som bliver afholdt i Teatersalen eller Skovbrynet som hovedregel skal være offentlige tilgængelige. Forvaltningen vil i anmodning om lån af salene se på arrangementets størrelse og publikumsbehov.
Retningslinjer for de forfordelte dage
I de nuværende retningslinjer er der forhåndstildelt et vist antal dage i den store teatersal til et antal faste brugere.
I forslaget til de nye retningslinjer for de forfordelte dage har forvaltningen tilrettet fordelingen udfra dialog med de faste brugere samt tydeliggjort bl.a. at fordelingen dels skyldes, at brugerne baserer deres foreningsvirksomhed på at have Teatersalen til rådighed, og dels at det er baseret på en vurdering af brugernes behov for plads til afholdelse af arrangementer.
Retningslinjer for de resterende dage til udlån
Der vil med den foreslåede fordeling til faste brugere og reducering i forbrug af dage være 5 dage tilbage, som forvaltningen frit kan råde over og fordele.
Forvaltningen har i udkastet til de nye retningslinjer for de resterende dage målrettet kommunikationen til udlån af disse dage. Forvaltningen har lagt vægt på at anmodning om lån af salene ses i forhold til arrangementets størrelse og publikumsbehov, hvorfor ansøger skal redegøre for dette i deres ansøgning.
Forvaltningen foreslår, at de nye retningslinjer træder i kraft 1. januar 2016, idet dagene i Teatersalen for 2015 allerede er booket.
Beslutning Kulturudvalget den 08-04-2015
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 15/5090
Resumé
Medlem af Kulturudvalget Søren Rasmussen (O) anmoder om, at forvaltningen orienterer om, hvor langt man er i processen med planlægning af en fejring af Genforeningen i 2020.
By- og Udviklingsforvaltningen fremlægger plan for organisering af processen i forbindelse med fejring af 100-året for Genforeningen i 2020. Der planlægges en koordinering i forhold til Kongeåstien, der forventes etableret i 2020. Gennem en samtænkning kan fejringen af Genforeningen 2020 få et omfang og en gennemslagskraft, der har national relevans og kan understøtte satsningerne samlet.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
at redegørelse om organisering af proces vedrørende fejring af Genforeningen i 2020 tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Kulturudvalget behandlede 14. maj 2014 forslag om fejring af 100-året for Genforeningen i 1920. Kulturudvalget pålagde forvaltningen at udarbejde et kommissorium for, hvordan fejringen kan organiseres.
Medlem af Kulturudvalget Søren Rasmussen (O), anmoder om, at Kulturudvalget orienteres om, hvor langt forvaltningen er nået i arbejdet.
I 2020 er det 100-året for Genforeningen og Sønderjyllands forening med Danmark. Kolding Kommune rummer en række fortællinger, der er tæt knyttet til Genforeningen. Den tidligere grænse går gennem Kolding Kommune med et vigtigt nedslagspunkt der, hvor Chr. X d. 10. juli 1920 på sin ”hvide” hest red over den gamle grænse på landevejen ved Taps mellem Kolding og Christiansfeld.
Forvaltningen har igangsat arbejdet med at få udarbejdet et kommissorium for fejringen af Genforeningen med henblik på at få fastlagt en organisation for, hvordan fejringen kan realiseres.
Centrale aktører, der vil blive inddraget, er:
- Genforenings- og grænsemuseet
- Kolding Stadsarkiv
- By- og Udviklingsforvaltningen
- Kongeåmuseet
- Med flere.
Inden den endelige organisering samt formen af fejringen fastlægges, ligger en afklarende proces, hvor bl.a. relevante aktører høres og informeres om de mulige planer. Det mest væsentlige element består i at afdække, hvordan en mulig fejring kan tage afsæt i, og danne synergi med, allerede igangværende projekter.
Det ligger i planlægningen, at forvaltningen vil afholde et interessentmøde med centrale aktører og kulturarvsinstitutioner i kommunen. Dette påtænkes afholdt i efteråret 2015.
Forvaltningen vil ligeledes afdække, hvorvidt Genforeningen kan sammentænkes med andre projekter i Kolding Kommune (fx det igangværende Kongeåsti-projekt og Skamlingsbanke-projekt). Også en afdækning af mulige regionale og nationale samarbejder vil blive påbegyndt i 2015.
Kongeåstien som en del af 2020-fejringen
Koldings centrale placering i en række af de nationale fortællinger omkring konsekvenserne af 1864 frem til Genforeningen i 2020 gør det oplagt at afsøge mulighederne for en stor fejring med deltagelse af relevante kulturaktører i kommunen, men også med inddragelse af nabokommunerne, der kan medvirke til at løfte fejringen op på nationalt niveau.
Der arbejdes i forvaltningen på etablering af en Kongeåsti langs den gamle 1864-grænse. Sti-projektet blev behandlet i Kulturudvalget 8. april 2014 og åbningen af denne sti er netop planlagt til 2020. Både Vejen og Esbjerg Kommuner er i proces med at etablere sti langs Kongeåen, blandt andet med fondsstøtte fra A.P. Møller-fonden. Kolding Kommune har påbegyndt arbejdet med fondssøgning ved bl.a. A.P. Møller og har en tidsramme på plads for projektet.
I forhold til fejringen af Genforeningen kan et sådant perspektiv – sammentænkning med grænsesti-projektet - gøre fundraising og eksterne fonde meget relevant. Potentielt kan fejringen løftes finansielt og via samarbejder til en national begivenhed. 1864-grænsen er relevant i forhold til en fejring, fordi det fysisk var her, genforeningen foregik. Her, kongen red over grænsen og sønderjyderne modtog deres konge, nu indlemmet som de sønderjyske landsdele, en del af det danske rige.
Forvaltningen påtænker at afvente yderligere detail-planlægning af genforeningsjubilæet, så det først igangsættes, når ovenstående forhold er mere afklarede. Hermed ønsker forvaltningen at sikre, at potentialet for at udvide fejringen markant og koble den fysisk til den gamle grænse og til historiske nedslagspunkter; toldsteder, mindesten, Genforenings- og grænsemuseet m.v., udnyttes bedst muligt.
Forvaltningen fremlægger fejring af Genforeningen 2020 for Kulturudvalget i foråret 2016 med henblik på politisk behandling af rammerne for finansiering samt omfanget af det kommunale engagement. Tidsrammen muliggør en planlægning i forhold til budget 2017.
Sagsnr.: 13/21674
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen samt Børne- og Uddannelsesforvaltningen har, i forbindelse med folkeskolereformen, sat fokus på, hvordan Kolding Kommune kan arbejde aktivt med kultur i skolen. Formålet er at understøtte elevernes læring og oplevelse af en god og sammenhængende skole(dag).
Et fokus har været samarbejdet mellem musikskole og folkeskole. Status er, at det forløber tilfredsstillende set fra begge parter, og der eksperimenteres med samarbejder om musikundervisning som en integreret del af skoledagen på flere skoler.
Et andet fokus har været, hvordan kultur i et bredere perspektiv kan være med til at kvalificere Den åbne skole til gavn for elevernes læring og udvikling.
En fælles ”dating-event” med deltagelse af 85 ledere og medarbejdere fra kommunens folkeskoler og kulturinstitutioner blev afholdt i januar 2015. Det er et årligt tilbagevendende tiltag, der skal være med til at sikre dialog og fælles udvikling mellem skoler og kulturaktører. Sideløbende, og som en følge af dette møde, er der igangsat en lang række samarbejder lokalt mellem skoler og kulturaktører.
Sagen behandles i
Kulturudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen om status på skole- og kultursamarbejdet tages til efterretning.
Sagsfremstilling
By- og Udviklingsforvaltningen samt Børne- og Uddannelsesforvaltningen har, i forbindelse med folkeskolereformen, sat fokus på, hvordan Kolding Kommune kan arbejde aktivt med kultur i skolen. Formålet er at understøtte elevernes læring og oplevelse af en god og sammenhængende skole(dag). Indsatsen ligger i direkte forlængelse af det kulturpolitiske fokusområde Børnekultur – familiekultur.
Samarbejde mellem musikskole og folkeskole
Det har haft høj prioritet at sikre kommunens folkeskoleelever en fortsat god adgang til musikskoleundervisning og se på, hvorledes samarbejdet mellem musikskole og folkeskole kan videreudvikles. Status 8 måneder efter implementeringen af skolereformen er, at den har ført til udbygning af det i forvejen veletablerede samarbejde mellem musikskolen og folkeskolerne i Kolding Kommune. De første eksempler på elever, der får musikskoleundervisning som en del af skoledagen er etableret og der gøres forsøg med skoleorkestre. Ser man alene på elevtal, er der en mindre fremgang for indskolingen (350 elever er indskrevet), mens der er en tilsvarende tilbagegang for instrumentalundervisning på mellemtrinnet. Baggrunden for tilbagegang i instrumentalundervisningen er, at folkeskolereformen har her haft den effekt, at en del børn er blevet meldt ud af musikskolen på baggrund af et øget tidspres på grund af den længere skoledag.
Musik i indskolingen
På samtlige kommuneskoler har musikskolen som hidtil fået skemalagt musikskolefaget rettet mod indskolingen (mod elevbetaling) Ind i Musikken integreret ind i eller i direkte forlængelse af børnenes skoledag. For 0. klasserne har man mange steder benyttet "lektiecafeen" som en mulighed for tilbuddet. Det er alle steder løsninger, som er skabt i samarbejde med de enkelte skoler lokalt. På 3 forsøgsskoler har skolen købt faget til alle elever på 0. årgang. På disse skoler modtager i alt 144 børn Ind I Musikken i 0. klasse som enten konkret musikundervisning eller understøttende undervisning.
På Munkevænget Skole har musikskolen etableret et skoleorkester i 0. & 1. klasse med p.t. 32 elever. Første år finansieres initiativet af skole og musikskole i et samarbejde samt med 64.800 kr., som musikskolen netop har modtaget fra Kulturministeriets forsøgspulje omkring folkeskolereformen. En videreførelse af projektet vil kræve yderligere finansiering parterne/kommunen imellem.
Musik i danske folkeskoler
I forhold til sammenlignelige danske kommuner er der i Kolding Kommune etableret et meget bredt og positivt samarbejde mellem musikskole og skole. En del kommuner har ikke samme tradition for fælles udvikling og dialog som Kolding Kommune. Andre kommuner har valgt at søge eksterne fonde eller fundet midler i de kommunale budgetter til udvalgte skole/musikskole-projekter og ad den vej fået iværksat samarbejdsprojekter.
Kultur i Den åbne skole
Et andet fokus i skole/kultursamarbejdet har været, hvordan kultur i et bredere perspektiv kan være med til at kvalificere Den åbne skole til gavn for elevernes læring og udvikling. Den åbne skole er en af de nye indsatser i folkeskolereformen. Intentionen er, at skolen og lokalsamfundet, herunder musikskolen, foreninger, kulturinstitutioner m.fl. skal samarbejde om at øge elevernes læring og trivsel.
En tværgående arbejdsgruppe har arbejdet med, hvordan man kan sikre, at skole og kultur samarbejder på lige fod; får talt sammen og får klarlagt behov og forventninger. Afsættet har været at tænke innovativt og løsningsorienteret ind i folkeskolens fag og mulige udfordringer med blandt andet inklusion og differentieret undervisning. Traditionelt har man i højere grad haft kultur som leverandører af ydelser – færdige ”pakkeløsninger”, som skolerne bød ind på. Det har været højt prioriteret, at modellen skulle understøtte udviklingen af lokale initiativer fremfor fælles og centralt styrede tiltag. En prototype for samarbejdsformen i form af en fælles ”dating-event” blev udviklet og stod sin prøve i januar 2015. Cirka 85 ledere og medarbejdere fra kommunens folkeskoler og kulturinstitutioner deltog i eventen.
Kultur ud på kommunens skoler
På baggrund af de mange speeddates, der blev afviklet mellem skoler og kulturinstitutioner, er der igangsat en lang række initiativer og samarbejder mellem skoler og kulturinstitutionerne.
Ødis Skole har indgået et samarbejde med Christiansfeld Centret omkring undervisningsemnet Christiansfeld, hvor primært fagene historie, religion, samfundsfag og håndværk & design inddrages. Alminde-Viuf Fællesskole har i forbindelse med deres 50-års jubilæum indgået i samarbejder med Koldinghus, Stadsarkivet, Trapholt og Kolding Musikskole. Og Skanderup-Hjarup Forbundsskole har blandt andet planlagt samarbejde med Nicolai for børn og deres 0. klasse med henblik på at styrke elevernes bogstavindlæring.
Kvalificering på alle niveauer
Som optakt til speeddating-eventen har der, på fællesmøder for alle skolernes pædagogisk læringscenter-medarbejdere, været gennemført en proces med fokus på at kvalificere pædagogisk læringscentermedarbejderne til deres rolle som kulturformidlere i den åbne skole. Processen blev gennemført i regi af den fælles arbejdsgruppe.
Der har ligeledes været fokus på at skabe en gensidighed forståelse og viden på tværs af fagområder ved at de respektive områdechefer har drøftet muligheder og barrierer med ledergrupperne; skolechefen med kulturlederne og vice versa. De største barrierer, der meldes tilbage om, er økonomiske. Fra både skoler og kulturinstitutioner er der et stort ønske om at kunne søge ind på fællespuljemidler til kulturprojekter i skolerne, således at der kan frikøbes lærer- og medarbejdertimer. Ligeledes står fri transport i form af en busordning meget højt på ønskelisten hos de mange skoler, der ikke ligger centrumnært. Børne- og Uddannelsesforvaltningen oplyser, at der gives tilskud til befordring, så de skoler, der ligger langt fra kulturinstitutioner og historiske seværdigheder, i videst muligt omfang sikres adgang hertil.
Ved skoleårets start fik alle skoler udsendt et samlet katalog med ”hyldevarer” – kulturinstitutionernes tilbud til skolerne – for at kickstarte mulige samarbejder og fælles aktivitet. Overvejende arbejdes der dog med en bevægelse væk fra ”hyldevarerne” og henimod fælles udvikling decentralt mellem skoler og kulturinstitutioner
Lokale og nationale netværk
Også i børnekulturelt netværk, der er et vidensnetværk med repræsentanter fra BUF, en række kulturinstitutioner, BF og University College Syddanmark, vægtes udviklingen af skole/kultursamarbejdet højt. Netværket har blandt andet haft besøg af en repræsentant fra det nationale skoletjenestenetværk for at hente inspiration til skole/kultursamarbejdet. Meldingen herfra var, at Kolding Kommune er meget langt i samarbejdet mellem skoler og kultur – både gennem ansættelsen af designlærere, initiativet med den fælles arbejdsgruppe og datingevent, børnekulturelt netværk samt de mange eksempler på gode lokale samarbejder. Der, hvor man evt. kan hente inspiration, er de steder, hvor finansiering af skolebørnenes transport kobles med kulturtilbud, hvor der sættes puljer af til samarbejder, og hvor der tilbydes velfungerende ”kulturpakker”, der fx sikrer alle skolebørn mulighed for fx at opleve teater og levende musik.
Samarbejdets næste faser
Den tværgående arbejdsgruppe ser fremadrettet på, hvorledes modellen med skole/kultur-dating kan videreudvikles. Eventen forventes at blive en årligt genkommende aktivitet.
Arbejdsgruppen vil også drøfte, hvorvidt der skal udarbejdes en formel strategi for det fremtidige samarbejde mellem skoler og kulturområdet og hvordan man bedst sikrer udvikling af et forpligtende skole/kultursamarbejde fremadrettet.
Beslutning Kulturudvalget den 08-04-2015
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 14/20170
Resumé
Konceptet for Kolding Kulturnat 2015 tager afsæt i årets tema ”Med kant”. Der lægges især vægt på en tæt kobling til Trekantområdets Festuge, og kulturnatten vil med en række tiltag engagere lokale borgere som medskabere og sikre en mangfoldighed i den måde, byen vil tage sig ud på. Blandt andet ved at skabe ”oplevelsesrum” i gadeplan, som kulturnattens gæster kan gå på opdagelse i og gennem en skiltning, der går ud over det sædvanlige.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
at orientering om koncept for Kolding Kulturnat 2015 – Med kant tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Årets tema er ”Med kant” og hele konceptet for kulturnatten vil være at give Kulturnatten kant både på arrangementsniveau og gennem formidlingen af aftenens tilbud.
Frem til medio april er der udskrevet plakatkonkurrence for årets kulturnat. Indtil medio maj er der tilmelding til kulturnatten for foreninger og øvrige kulturelle aktører, og i juni afsluttes årets programlægning. På Kulturudvalgets møde i august fremsendes det færdige program for både kulturnat og festuge til Kulturudvalget til orientering.
Kultur i Trekanten
Kulturnatten lægger sig med temaet som en integreret del af Trekantområdets Festuge, hvor det fælles tema er ”Kant” (ordet er hentet i Trekantområdet). Det fælles tema er tænkt som et kreativt afsæt for kulturaktivitet; fx indgår der i festugen en række forfatterforedrag om at være ”På kant med slægten”.
Med placering d. 21. august vil Kulturnatten være den første event, der afholdes under festugen. Festugen fortsætter frem til 31. august. Kulturnatten rækker ud til de øvrige dele af Trekantområdet og inviterer kulturaktører ind i Kolding Kulturnat. Indholdsmæssigt vil der blive arbejdet med graffitiværker af de samme kunstnere på gaden i alle 6 byer under festugen – i Kolding vil det foregå på Kulturnatten. Et fælles strikprojekt med kunstneren Isabel Berglund i et samarbejde med Trapholt vil skabe en visuel sammenhæng med strikkede huse, der opstilles flere steder i Trekantområdet.
Også på formidlingssiden vil der være en sammenhæng – både gennem tema og gennem formidling via et program, der påtænkes udformet, så samme trykte program både indeholder en del specifikt for Kulturnatten og en del, der fortæller om aktiviteter under resten af festugen i hele Trekantområdet.
Med kant
Temaet ”Med kant” bliver udstukket som et dogme, som alle de, der byder ind med aktiviteter på årets kulturnat, finder egen vinkel på. Oplægget er at afsøge begrebet ”kant” med afsæt i egen forening/institution/aktivitet og derigennem udfordre vanetænkning. Hvordan kan man gå til kanten med sin kunst, balancere på kanten af scenen, eller lokke folk helt ud i kanten af byen?
Skilteregulativ med kant
En ide, der blev udarbejdet af årets arbejdsgruppe for kulturnatten er, at skabe en kulturnat og festuge, der går til kanten med skiltelovgivningen. Konceptet er foreløbigt at tillade al slags skiltning for aktiviteter under festugen. Kantede kulturskilte med aktiviteter med kant må hænges op hvor som helst i midtbyen – under hele festugen, hvor midtbyen gerne skulle forvandle sig til en mindre skilteskov. Dogmet er, at det skal kunne ophænges med snor, strips eller tape og formidle kulturel aktivitet. Konceptet er endnu ikke clearet med Vej og Park, og har ikke fundet sin endelige form.
Musik-mekka Banegård
Der er i år etableret et samarbejde om et musik-mekka på Banegårdspladsen. MusikKolding indgår i et samarbejde med lokale musikere og sikrer sammen, at Kolding får præsenteret både det lokale rytmiske musikliv samt upcoming navne på musikscenen nationalt. Samtidig arbejdes der aktivt med, at de lokale unge musikere gennem eventen får udvidet deres netværk og får læring i, hvordan en scene etableres og afvikles. Herigennem tænker Kulturnatten sig ind i det politiske fokusområde Borgeren som medskaber.
Spot på oaser og oplevelsesrum
I Kulturnat 2015 vil der, i forlængelse af det kulturpolitiske fokusområde Mødesteder og midlertidighed, blive sat spot på at skabe små oaser i byen og plads til forskellige typer af kulturudfoldelse. Herunder tænkes også i, hvordan det lokale foreningsliv kan inddrages på en måde, der giver anderledes og uventede oplevelser for kulturnattens gæster.
Endelig vil Akseltorv i år blive gentænkt. Hvad vil vi med Koldings Rådhusplads? Stedet, hvor alle veje mødes og hvor folkemængden er tættest. Området er i fokus, men planer endnu ikke lagt fast.
Beslutning Kulturudvalget den 08-04-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 15/3833
Resumé
Jesper Elkjær foreslår, at kulturpuljen finansierer en årlig prisuddeling i form af statuetten ”Grubleren” af Erik Valter. Prisen tildeles en borger, der har foretaget sig noget uselvisk til gavn for Kolding.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
at udvalget tager stilling til forslaget.
Sagsfremstilling
Jesper Elkjær (R) oplyser, at bronzeskulptøren Erik Valter har doneret en lille bronzestatuette ”Grubleren” til uddeling til en person i Kolding, der har foretaget sig noget uselvisk til gavn for Kolding, og som kan være et forbillede for andre. ”Grubleren” blev for første gang uddelt i forbindelse med kåringen af årets vindere ved Galleri Kolding, der afvikles af City Kolding i et samarbejde med lokale kunstnere. Borgere blev indbudt bl.a. på Facebook til at indsende forslag. City Kolding modtog i alt 14 nominerede til prisen, og vinderen i februar 2015 blev Henning Buch fra TV-Kolding.
Jesper Elkjær har været i dialog med kunstneren, der ønsker at gentage prisuddelingen i de kommende år. Jesper Elkjær foreslår, at uddelingen gøres til en tradition, og at Kulturudvalget fremover finansierer fremstillingen af figuren fra Kulturpuljen. Det koster ca. kr. 1.000 pr. figur.
Jesper Elkjær foreslår også, at forvaltningen indgår i et samarbejde med Erik Valter om at få beskrevet kriterierne for tildeling. Ligeledes skal der tages stilling til hvem, der skal stå for uddelingen, og om der eventuelt skal følge en gave med prisen. Såfremt der skal tildeles en gave med prisen, foreslår Jesper Elkjær at den finansieres af Kulturpuljen.
Det kan oplyses, at der i kunsthistorien findes en lignende og meget kendt skulptur, ”Le Penseur” (1902), skabt af den franske billedkunstner Auguste Rodin.
Forvaltningen vurderer baseret på den første uddeling af prisen, at der på nuværende tidspunkt ikke er tale om et særligt kulturelt fokus i de retningslinjer, som ligger til grund for den første uddeling af City Kolding.
Såfremt Kulturudvalget godkender Jesper Elkjærs forslag, foreslår forvaltningen derfor, at man fra 2016 indtænker prisen som en del af den årlige Kulturevent, hvor også Kulturudvalgets årlige kulturpris på 10.000 kr. uddeles. Forvaltningen foreslår ligeledes, at man går i dialog med Erik Valter omkring kriterierne for tildeling med henblik på at gøre den kulturrettede.
Sagsnr.: 15/4992
Resumé
Der søges anlægsbevilling vedr. Koldinghus, vedligeholdelse og fornyelse af tekniske installationer.
Projektet lyder på total 3.751.000 kr. fordelt over årene 2015-2017.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet
Forslag
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Sagsfremstilling
Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme (SLKE) har i september 2013 gennemført et bygningssyn på de tekniske basisinstallationer på Koldinghus. Resultatet af synet er sammenfattet i en rapport omhandlende installationernes tilstand.
Rapporten omhandler tilstandsvurdering af følgende tekniske installationer: Svagstrømsanlæg, stærkstrømstavler, ventilationsanlæg og varmecentral. SLKE konkluderer i rapporten at installationerne er så gamle og nedslidte, at de anbefales udskiftet. Såfremt de ikke udskiftes vurderes det, at man må forvente en markant øget drift- og vedligeholdsudgift i den kommende årrække. Særligt er tilstanden for varme-, CTS- og vandinstallationer alvorlig, og disse bør ifølge SLKE udskiftes i løbet af 2014.
SLKE vurderer at udskiftningerne er energiforbedrende og vil kunne give Koldinghus/Kolding Kommune en samlet årlig besparelse på ca. 89.000 kr.
Hovedparten af de nuværende tekniske installationer på slottet blev etableret i forbindelse med restaureringen i 1980’erne. SLKE foreslår en fordeling af omkostninger til renovering af de tekniske installationer som er baseret på baggrund af gældende aftaleforhold vedr. ansvarsfordelingen (jf. overenskomst af 1993).
Der i alt skal afholdes 3.751.000 kr. til vedligeholdelse/fornyelse af de tekniske installationer.
By- og Udviklingsforvaltningen sender ansøgning om anlægsbevilling til p.nr. 4713 Koldinghus, vedligeholdelse og fornyelse af tekniske installationer.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
| Udgift |
Anlægsbevilling | 3.751.000 kr. |
| |
Rådighedsbeløb fordeles således: | |
| |
2015 | 834.000 kr. |
2016 | 985.000 kr. |
2017 | 1.932.000 kr. |
Det ansøgte rådighedsbeløb er i overensstemmelse med det på investeringsoversigten for 2015 optagne rådighedsbeløb.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Beslutning Kulturudvalget den 08-04-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsnr.: 15/3109
Resumé
Projektet lyder på total 2.500.000 kr. fordelt over årene 2015 – 2018.
Der søges om anlægsbevilling på 1.000.000 kr., rest beløbet søges når det endelige projekt kendes.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Sagsfremstilling
Der er i budgettet afsat midler til at igangsætte af første del af udviklingsplan for Legeparken, som er godkendt af Kulturudvalget d. 11. august 2014.
Midlerne bruges i 2015 bl.a. til etablering af en dansescene i Legeparken, hvor Nordea-fondet har doneret op til 500.000 kr. til projektet.
By- og Udviklingsforvaltningen sender ansøgning om anlægsbevilling til p.nr. 4716 Legeparken.
Når udgiften for dansescene i Legeparken er opgjort fremsendes en ansøgning på indtægtsdelen.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
| Udgift |
Anlægsbevilling | 1.000.000 kr. |
Rådighedsbeløb fordeles således:
2015 | 1.000.000 kr. |
Det ansøgte rådighedsbeløb er i overensstemmelse med det på investeringsoversigten for 2015 optagne rådighedsbeløb.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Beslutning Kulturudvalget den 08-04-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsnr.: 15/3088
Resumé
Bevillingsstatus pr. 31. januar 2015 for Kulturpolitik sendes til orientering.
Sagen behandles i
Kulturudvalget
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
For Kulturpolitik er der pr. 28. februar en forbrugsprocent vedrørende serviceudgifter med overførselsadgang på 39%, svarende til det forventede.
Der forventes på nuværende tidspunkt et regnskab for Kulturpolitik, der er 500.000 kr. mindre end det korrigerede budget. Beløbet vil blive overført til 2016 i forbindelse med behandlingen af regnskab 2015, og er reserveret til projekter under Kulturpolitik, som ikke er udført i 2015. Det er først muligt at opgøre det nøjagtige overførselsbeløb ultimo 2015 for Kulturpolitik.
For Kulturpolitik kan budgetrealiseringen pr. 28. februar vedrørende serviceudgifter med overførselsadgang opstilles således:
(Beløb i 1.000 kr.)
Tekst | Opr. Budget | Korrigeret budget | Forbrug | Forbrugs-procent | Forventet forbrugs-procent pr. 28.02.15 | Note |
Biblioteket | 39.113 | 39.113 | 8.813 | 23% | 23% | 1 |
-2.157 | -2.157 | -227 | 11% | 11% | ||
Museer | 17.453 | 17.453 | 17.222 | 99% | 99% | 2 |
0 | 0 | 0 | 0% | 0% | ||
Teatre | 9.402 | 9.402 | 5.575 | 59% | 59% | 3 |
-2.647 | -2.647 | -655 | 25% | 25% | ||
Musikskole | 24.180 | 24.180 | 3.331 | 14% | 14% | 4 |
-13.399 | -13.399 | -2.836 | 21% | 21% | ||
Puljer | 2.830 | 3.145 | 1.246 | 40% | 21% | 5 |
0 | 0 | 0 | 0% | 0% | ||
Andre kulturelle opgaver | ||||||
Institutioner | 18.454 | 18.060 | 3.391 | 19% | 19% | 6 |
-2.183 | -2.183 | -358 | 16% | 16% | ||
Øvrig kultur | 1.773 | 4.408 | 1.235 | 28% | 20% | 7 |
-34 | -2.065 | -760 | 37% | 25% | ||
I alt | 92.785 | 93.310 | 35.976 | 39% | 38% |
Noter:
- Forbruget er som forventet på nuværende tidspunkt. Huslejen er betalt for hele året.
- Tilskud til museerne er udbetalt for 2015.
- Lejeaftale vedr. Kolding Teater er betalt for hele 2015, tilskud til Mungo Park er betalt for 1 halvår. Refusion vedr. Mungo Park er modtaget for 1. kvartal.
- Forbruget følger det normale forbrug på nuværende tidspunkt i forhold til foregående år.
5. Kulturpuljen
Afsat | 1.611.000 kr. |
Heraf disponeret pr. 18.03.2015 | 672.549 kr. |
Der er disponeret til bl.a. | 938.451 kr. |
- Sønderjyllands symfoniorkester | 304.000 kr. |
- Arrangementer udbetalt | 227.927 kr. |
- Yderligere disponeret | 140.622 kr. |
- Forbruget følger generelt det normale forbrug på nuværende tidspunkt af året.
- Der er udbetalt tilskud til foreninger for hele 2015. Der er betalt for opsætning af 5 LED pyloner.
Beslutning Kulturudvalget den 08-04-2015
Godkendt.
Bilag
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Kulturudvalget
Forslag
By-og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt
Beslutning Kulturudvalget den 08-04-2015
Godkendt.
Bilag
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter
Sagen behandles i
Kulturudvalget
Forslag
By-og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale erhverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet | Deltagere | Afbud |
KL’s Kultur-og Fritidskonference i Helsingør. 21-22 Maj | |