Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
20-05-2015 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Social- og Sundhedsudvalget |
Sted: |
Kulturhuset |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 15/7954
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at sagen drøftes
Sagsfremstilling
Bilag
Sagsnr.: 15/7778
Resumé
KKR Syddanmark behandlede på mødet den 24. februar 2015 et oplæg fra Socialdirektørforum, der beskriver 3 scenarier omkring den fremtidige drift af de sociale regionale tilbud i Syddanmark.
Sagen behandles i
Forslag
at Byrådet træffer politisk principbeslutning om eventuel overtagelse af det nuværende regionale tilbud Center for Senhjerneskade afdeling Kolding pr. 1. januar 2017
at Region Syddanmark på baggrund heraf anmodes om at udarbejde et aftaleudkast, som skal danne grundlag for endelig politisk stillingtagen til overtagelse af det regionale tilbud.
Sagsfremstilling
På mødet i KKR Syddanmark den 24. februar 2015 blev der behandlet en rapport udarbejdet af Socialdirektørforum omkring samspil og styring af det specialiserede socialområde, og som i væsentligt omfang handler om den fremtidige drift af de sociale regionale tilbud. Antallet af regionale tilbud er halveret i perioden 2007 - 2014, så det vurderes, at der bør tages en strategisk stilling til de tilbud, som regionen driver.
Rapporten beskriver 3 scenarier omkring den fremtidige drift:
1. Kommunerne overtager alle Region Syddanmarks sociale tilbud.
2. Kommunerne overtager nogle udvalgte af Region Syddanmarks sociale tilbud
3. Kommunerne overtager ingen af Region Syddanmarks sociale tilbud,
og kommer med følgende anbefalinger:
1. Tilbud på det specialiserede socialområde i Syddanmark kan med fordel drives kommunalt.
2. Tværkommunalt samarbejde bør overvejes.
3. Gennemførsel af sondering hos beliggenhedskommunerne om interesse for overtagelse.
4. Kommuner står sammen og hjælper hinanden med den rette løsningsmodel.
5. Opmærksom på nedre grænse i forhold til antal af tilbud, som Region Syddanmark kan drive bæredygtigt.
På den baggrund anmoder KKR om en politisk stillingtagen til overtagelse af sociale regionale tilbud i Syddanmark. Beliggenhedskommuner skal i høringssvaret forholde sig konkret til hvert af de sociale regionale tilbud beliggende i kommunen.
Der er to regionale tilbud beliggende i Kolding Kommune; Center for Senhjerneskadede afd. Kolding og Æblehaven.
Center for Senhjerneskadede afdeling Kolding er en et bo- og aktivitetstilbud, hvis målgruppe er senhjerneskadede personer fra 18 år. Tilbuddet henvender sig til svært skadede mennesker. Centrets boafdeling består af 27 lejligheder. Kolding Kommune er betalingskommune for 8 ud af de 27 beboere. Der er eget dagcenter på stedet, hvor Kolding Kommune anvender ca. halvdelen af de 10 normerede pladser. Der er p.t. ikke snitflader til kommunens øvrige botilbud og kun begrænsede snitflader til kommunens beskæftigelsestilbud. Den samlede personalenormering er ca. 100 fuldtidsstillinger.
Æblehaven er en del af Autismecenter Syd. Det er et meget specialiseret aktivitets- og botilbud for personer med gennemgribende udviklingsforstyrrelser, som kræver, at der kompenseres for alle grundlæggende færdigheder. Der er 13 pladser, hvoraf Kolding Kommune er betalingskommune for 2. Pga. graden af specialisering er der ikke snitflader til kommunens øvrige bo- eller beskæftigelsestilbud. Der er ansat 29 medarbejdere, hvoraf en stor del er på deltid.
Foreløbig vurdering
Vurderingen af om overtagelse af regionale tilbud er en fordel for Kolding Kommune, skal ses i sammenhæng med de øvrige tilbud/ydelser til målgruppen, som findes i kommunalt regi. Der bør samlet set kunne påvises et bedre og mere sammenhængende tilbud til de berørte borgere og/eller et økonomisk incitament.
I forhold til Center for Senhjerneskadede vil Kolding Kommune blive driftsherre på de tilbud, som hjerneskadede borgere har brug for i såvel dag- som døgnregi. Dette kunne medvirke til en mere fleksibel tilrettelæggelse og udnyttelse af de ressourcer, der samlet set er til rådighed i indsatsen for senhjerneskadede.
Af fordele kan der peges på:
- Større fleksibilitet mellem dag- og døgnforanstaltninger.
- Øget brug af aktivitets- og samværstilbud for svært skadede.
- Mulighed for at etablerer døgnrehabilitering.
- Større mulighed for at tilbyde Kolding-borgere plads i lokalområdet.
- Mulighed for telefonisk ”livline” til selvstændig boende i aften- og nattetimerne.
- Mulighed for etablering af aflastningspladser.
Af ulemper kan der peges på:
at Kolding Kommune ved en overtagelse påtager sig en forsyningsforpligtelse i forhold til de øvrige kommuner i Region Syddanmark og dermed den økonomiske risiko i forbindelse med tomme pladser.
Der bør derfor foretages en yderlig vurdering af det fremtidige behov for døgnpladser til svært hjerneskadede.
I forhold til Æblehaven, vurderes det ikke, at driften af dette botilbud fremadrettet vil kunne bidrage væsentligt til Kolding Kommunes samlede tilbud på området. Af oplysningerne fremgår det, at man ikke forventer en ændring af den nuværende målgruppe (døvblinde udviklingshæmmede), hvilket var en væsentlig forudsætning i forhold til en kommunal overtagelse. Æblehaven vil fortsat i alt væsentligt fungere som et landsdækkende tilbud, og institutionen er desuden karakteriseret ved et meget lavt flow i pladserne, da der typisk er tale om livslange ophold for beboerne. Set i relation til en kommunal drift vil Æblehaven på den baggrund kun i meget ringe grad kunne bidrage til Kolding Kommunes samlede tilbud på Handicapområdet.
Økonomi
Kommunen har i dag ingen mulighed for at påvirke økonomien og taksterne på de regionale tilbud. En kommunal overtagelse kan derfor muliggøre en påvirkning af driften samt en justering af serviceniveauet på tilbuddet.
Som tidligere nævnt overtager kommunen også forsyningsforpligtelsen, hvilket også medfører ansvaret for betaling af eventuelle tomme pladser. Det er dog sådan, at over-/underskud på driften af et tilbud indregnes i taksten året efter regnskabsaflæggelse, så de kommuner, der benytter tilbuddet, i fællesskab bærer udgiften ved tomme pladser.
Der skal i forbindelse med en eventuel overtagelse udarbejdes en opgørelse af aktiver og passiver ud fra ministerielle retningslinjer. Opgørelsen tager udgangspunkt i et aftaleudkast, som udarbejdes af regionen. Dette aftaleudkast skal behandles i kommunen forinden endelig beslutning om overtagelse.
Ved overtagelse vil betaling for det regionale tilbud (nettoaktiviteter) ske i form af overtagelse af langfristet gæld, der ikke påvirker kommunens låneramme/deponering.
Kommunen er forpligtet til at overtage personalet efter reglerne om virksomhedsoverdragelse, ligesom der overføres administrative stillinger (overhead-personale) fra regionen. Dette kan overføres enten som personale eller som lønsum.
Der skal endvidere påregnes engangsudgifter til etablering og opgradering af IT- og internetforbindelser, betaling af diverse licenser, konvertering af løndata mv. Ved seneste overtagelse af Trindvold i 2011 udgjorde denne udgift ca. 600.000 kr.
Regnskab og Budget
Regnskab forelægges efter centerdannelsen i 2013 på økonomisk enhedsniveau. Det betyder, at der fra og med Regnskab 2013 ikke foreligger officielle regnskaber for de enkelte enheder.
Æblehaven er en del af den økonomiske enhed Autismecentret: Holmehøj og Æblehaven.
Det akkumulerede regnskab for denne økonomiske enhed er pr. ultimo 2014 et overskud på 3.754.990 kr.
Heraf udgør den beregnede andel for Æblehaven et overskud på 755.401 kr.
Budgettet for de enkelte enheder beregnes særskilt. Det omkostningsbaserede budget i 2015 for Æblehaven er på i alt 15.366.848 kr.
Center for Senhjerneskade, afd. Kolding er en den del af den økonomiske enhed Center for Senhjerneskade: Kongstrup og Kolding (hele centret).
Det akkumulerede regnskab for denne økonomiske enhed er pr. ultimo 2014 et overskud på 318.878 kr.
Heraf udgør den beregnede andel for Kolding afdelingen et overskud på 212.816 kr.
Budgettet for de enkelte enheder beregnes særskilt. Det omkostningsbaserede budget i 2015 for Kolding afdelingen er på i alt 46.351.174 kr.
Grunde og bygninger
Ud fra oplysninger fra regionens anlægskartotek er der pt. ingen større byggerier i gang på de to enheder.
I anlægskartoteket vedr. Center for Senhjerneskade, afd. Kolding fremgår det, at aktiverne er overgået 13/3-2015 fra en selvejende institution (ejet af Dansk Røde Kors) til regionen.
Anlægskartoteket er pt. ikke ajourført i forhold til denne ændring.
Bygninger er opgjort til 40,5 mio. kr. i bogført værdi.
Personalesammensætning ultimo januar 2015
Æblehaven:
Månedslønnet: 32,7 ansatte svarende til 24,2 årsværk.
Timelønnet: 2,0 ansatte svarende til 0,1 årsværk.
Tjenestemandsansatte: 1,0 svarende til 1,0 årsværk
Center for Senhjerneskade (CS) - Kolding afdelingen:
Månedslønnet: 116,9 ansatte svarende til 83,8 årsværk
Timelønnet: 14,0 ansatte svarende til 0,3 årsværk.
Der er ingen tjenestemandsansatte på CS-Kolding.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 14/13978
Resumé
Socialudvalget vedtog på mødet den 17. september 2014, at Senior- og Socialforvaltningen deltog i afprøvningen af i Mestringskurser for personer med udviklingshæmning og i den forbindelse ansøgte Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om midler til deltagelse.
Det første forløb er gennemført med succes i foråret 2015, og ansøgningen fornyes til gennemførelse af endnu et afprøvningsforløb.
I den forbindelse vil der på mødet blive givet en status på projektet.
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Kurset har til formål at udvikle og afprøve informations- og vejledningsmateriale samt undervisningsforløb, der direkte kvalificerer personer med kognitive funktionsnedsættelser til i højere grad at udøve deres medborgerskab, og bidrage til at formidle viden og færdigheder, der understøtte selvstændig beslutningstagen og deltagelse i samfundet.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 20-05-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 15/5722
Resumé
I forbindelse med en del medieopmærksomhed omkring emnet i 2014, og senest ved direkte henvendelse fra Danske Handicaporganisationer vedrørende ulovlig opkrævning af brugerbetaling for borgerkørsel i Kolding, er praksis på området blevet gennemgået.
Udgangspunktet i gennemgangen har været, at der kun skulle opkræves betaling, der var sikker hjemmel for. Hjemmelsgrundlaget for opkrævning af betaling for valgfri ydelser i døgntilbud holdt op mod praksis for opkrævning i forvaltningen har givet anledning til, at der skal ske korrektion af brugertaksten for borgerkørsel.
Tilføjelse til resumé
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Botilbud kan have transportmidler tilknyttet tilbuddet, der alene har til formål at transportere borgere med tilknytning til stedet, hvorfor der ofte er opnået afgiftsfritagelse af transportmidlet. Et sådant transportmiddel må kun anvendes til ikke-erhvervsmæssig kørsel, hvilket betyder, at der kun må opkræves de faktiske udgifter, der er direkte forbundet med kørslen, f.eks. benzin, diesel, sprinklervæske og olie iht. vejledning om tilladelsesfri buskørsel. En forespørgsel til Folketingets Transportudvalg har støttet opfattelsen af, at der alene er sikker hjemmel til at opkræve betaling for udgifter forbundet med kørslen, f.eks. brændstof, olie, sprinklervæske mv.
Denne udmelding gør, at der er skabt tvivl om, hvordan betaling for bustransport kan ske, da man tidligere har opkrævet betaling for de samlede omkostninger for drift af en bus, herunder reparationer, syn mv., ud fra den betragtning at borgere med et transportbehov til private aktiviteter ville have sådanne udgifter. Denne opfattelse støttes af kompensationsprincippet og en tidligere udtalelse fra Statsamtet Nordjylland fra 2006, hvori Indenrigs- og Sundhedsministeriet citeres for følgende: ”Det følger af de almindelige kommunalretlige grundsætninger om kommunernes opgavevaretagelse – de såkaldte kommunalfuldmagtsregler, at en kommune som udgangspunkt ikke uden lovhjemmel kan yde tilskud til enkeltpersoner, der er afgrænset efter økonomiske eller sociale kriterier. Da der ikke foreligger en sådan lovhjemmel, skal amtskommunen opkræve et beløb svarende til de direkte og indirekte omkostninger ved ekstra kørselsydelser, dvs. ydelser der ikke er omfattet af botilbuddet”.
Sagsnr.: 14/19813
Resumé
Budgetterne for serviceudgifter forventes overholdt. Både for sundhedspolitik og socialpolitik.
Budgettet for aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsnet forventes overholdt. Det bemærkes, at aktivitetsbestemt medfinansiering er udenfor servicerammen og der er ikke pålæg om finansiering indenfor egen ramme.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
Sagsfremstilling
For sundhedspolitik kan budgetrealiseringen ultimo april vedrørende serviceudgifter opstilles således:
2015, ultimo april - tal i 1000 kr. | Korr. budget | Forbrug | Forbrugspct. | Note |
| | | | |
Forebyggelse og Sundhedsfremme | 18.144 | 5.438 | 30,0% | |
Træning | 51.620 | 18.822 | 36,5% | |
Sundhedstjeneste | 19.898 | 6.651 | 33,4% | |
Tandpleje | 32.193 | 10.387 | 32,3% | |
I alt | 121.855 | 41.298 | 33,9% | 1 |
Note 1:
De faktiske forbrugsprocenter er som forventet og budgettet for sundhedspolitik vedrørende serviceudgifter forventes overholdt. Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige den forventede overførsel til 2016, men et foreløbigt skøn er, at der netto vil blive overført 2 mio. kr.
For socialpolitik kan budgetrealiseringen ultimo april vedrørende serviceudgifter opstilles således:
2015, ultimo april - tal i 1000 kr. | Korr. budget | Forbrug | Forbrugspct. | Note |
| | | | |
Tilbud til børn og unge med særlige behov | 187.652 | 53.258 | 28,4% | |
Tilbud til ældre og handicappede | 129.349 | 48.443 | 37,5% | |
Rådgivning | 2.080 | 516 | 24,8% | |
Tilbud til voksne med særlige behov | 293.381 | 84.464 | 28,8% | |
Støtte til frivilligt socialt arbejde og øvrige sociale formål | 28.394 | 13.826 | 48,7% | |
Kommunale fleksjob | 17.268 | 7.557 | 43,8% | |
I alt | 658.124 | 208.064 | 31,6% | 2 |
Note 2:
De faktiske forbrugsprocenter er som forventet og budgettet for socialpolitik vedrørende serviceudgifter forventes overholdt. Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige den forventede overførsel til 2016, men et foreløbigt skøn er, at der netto vil blive overført 8 mio. kr.
For sundhedspolitik kan budgetrealiseringen ultimo april vedrørende aktivitetsbestemt medfinansiering opstilles således:
2015, ultimo april - tal i 1000 kr. | Korr. budget | Forbrug | Forbrugspct. | Note |
Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet | 307.031 | 75.436 | 24,6% | |
I alt | 307.031 | 75.436 | 24,6% | 3 |
Note 3:
Forbrugsprocenten er som forventet og budgettet for sundhedspolitik vedrørende aktivitetsbestemt medfinansiering forventes overholdt. Det bemærkes, at aktivitetsbestemt medfinansiering er udenfor servicerammen og der er ikke pålæg om finansiering indenfor egen ramme.
For socialpolitik kan budgetrealiseringen ultimo april vedrørende overførsler opstilles således:
2015, ultimo april - tal i 1000 kr. | Korr. budget | Forbrug | Forbrugspct. | Note |
Førtidspensioner, tillæg og kontante ydelser | 440.697 | 143.450 | 32,6% | |
I alt | 440.697 | 143.450 | 32,6% | 4 |
Note 4:
Forbruget for socialpolitik vedrørende overførsler viser tendens til mindreforbrug. Tendensen vil blive fulgt og eventuelle konsekvenser heraf, samt resultatet af økonomiaftalen (midtvejsregulering) vil blive medtaget i bevillingskontrollen senere på året.
Der ansøges om følgende korrektioner under Social- og Sundhedsudvalgets forretningsområde.
- Som følge af hjemtagelse af opgaver fra Center for kommunikation- og hjælpemidler (CKHM) overføres 3.052.000 kr. i 2015 og 2.552.000 kr. i 2016 og fremefter fra socialpolitik (serviceudgifter). Uddannelsespolitik tilføres 2.802.000 kr. i 2015 og 2.302.000 kr. i 2016 og fremefter. Til varetagelsen af myndighedsopgaven i forbindelse med hjemtagelsen tilføres administrationspolitik 250.000 kr. i 2015 og fremefter.
- Der blev tilført midler til kræftrehabilitering i 2014 på sundhedspolitik. Halvdelen svarende til 273.000 kr. skal reduceres på sundhedspolitik og bliver tilsvarende tilført på seniorpolitik i 2015 og fremefter.
- Der foretages en teknisk korrektion på 300.000 kr. fra sundhedspolitik til administrationspolitik i 2015 og fremefter.
- I budget 2015 blev der under arbejdsmarkedsudvalgets område vedtaget at afsætte 1 mio. kr. Projekt Revanche som hører under socialpolitik løser opgaven, hvorfor der skal overføres 1 mio. kr. til socialpolitik (serviceudgifter).
Centralforvaltningens bemærkninger
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 20-05-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 14/20862
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 20-05-2015
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 15/4248
Resumé
Ansøgning om anlægsbevilling til projekt. nr. 1112 – Sundhedscenter, etape 2.
Tilføjelse til resumé
Social-og Sundhedsudvalget vedtog i mødet den 15-04-2015 at sagen toges tilbage med henblik på, at Socialudvalget afholder et temamøde vedrørende etape 2. Temamødet afholdes efter den 2. maj 2015 og inden den 18. maj 2015.
Sagen behandles i
Forslag
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Nyt forslag
By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Sagsfremstilling
Projektet omfatter udgifter til opførelse af anden etape til Sundhedscenter Kolding, beliggende ved Kolding Sygehus.
Anden etape omfatter 2 hovedfunktioner:
I: Rehabiliterings- og akutcenterfaciliteter
II: Tandklinik
I: Rehabiliterings- og akutcenterfaciliteter
De nuværende Rehabiliterings- og akutcenterfaciliteter, herunder døgnpladser, der er i dag er placeret på Låsbyhøj flyttes til det nye sundhedscenter. Endvidere omfatter anden etape etablering af en række bredt anvendelige faciliteter, der udbygger sundhedscenterets funktionalitet og forstærker mulighederne for forebyggende arbejde.
For at kunne sælge Låsbyhøj, efter etablering af sundhedscentrets anden etape, vil det være nødvendigt at finde egnede faciliteter et andet sted til de dele af Seniorforvaltningen, der i dag har lokaler på Låsbyhøj. Lokalebehov hertil er vurderet til ca. 700 m2. For helt at kunne frigøre Låsbyhøj, skal der endvidere findes lokaler til placering af daghjem for demente og til sygeplejen fra distrikt 1 og aften-/natholdet. Arealbehov til de to sidstnævnte vurderes at være henholdsvis 75 m2 og 100 m2 afhængig af, hvilke faciliteter der evt. kan udnyttes fælles med det nye sted. Gennemføres de anbefalede rokeringer, vil Låsbyhøj kunne frigøres til salg i 2017 eller anvendes til andet formål.
II: Tandklinik
Anden etape omfatter endvidere en række specialfunktioner, som det vil være hensigtsmæssigt at have samlet et sted for alle borgere i kommunen. Det handler om tandregulering, tandkirurgi og specialtandpleje til fysisk og psykisk udviklingshæmmede samt sindslidende. Samling af disse funktioner et centralt sted i kommunen og placering i forbindelse med sygehuset, giver mulighed for øget kvalitet og effektivitet.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Udgift | 74.119.000 kr. |
Fordeling af rådighedsbeløb:
2015 | 500.000 kr. |
2016 | 35.296.000 kr. |
2017 | 38.323.000 kr. |
| |
Den ansøgte anlægsbevilling er i overensstemmelse med det på investeringsoversigten for 2015 optagne rådighedsbeløb.
Tilføjelse til sagsfremstilling
Projektet omfatter udgifter til opførelse af anden etape til Sundhedscenter Kolding, beliggende ved Kolding Sygehus.
Anden etape omfatter 2 hovedfunktioner:
I: Rehabiliteringsfunktioner, herunder døgnrehabiliteringspladser
II: Tandklinik til specialfunktioner
I: Rehabiliteringsfunktioner, herunder døgnrehabiliteringspladser
De nuværende Rehabiliteringsfunktioner, herunder døgnrehabiliteringspladser, der er i dag er placeret på Låsbyhøj flyttes til det nye sundhedscenter. Endvidere omfatter anden etape etablering af en række bredt anvendelige faciliteter, der udbygger sundhedscenterets funktionalitet og forstærker mulighederne for forebyggende arbejde.
For at kunne sælge Låsbyhøj, efter etablering af sundhedscentrets anden etape, vil det være nødvendigt at finde egnede faciliteter et andet sted til funktionerne: Daghjemmet, Sygeplejen fra distrikt 1 (aften-/natholdet) og Hjemmeplejen afdeling Nørregade. De tre funktioner er således tilbageværende på Låsbyhøj, efter at udflytningen til sundhedscentrets anden etape er gennemført. Arealbehovet, for de tilbageværende, er i april 2015 opgjort til omkring 850 m2 (bruttobehov), hvilket dog afhænger af hvilke faciliteter der evt. kan udnyttes fælles med det nye sted. Dette areal skal således tilvejebringes inden Låsbyhøj kan frigives. Gennemføres de anbefalede rokeringer, vil Låsbyhøj kunne frigøres til salg i 2017 eller anvendes til andet formål.
II: Tandklinik til specialfunktioner
Anden etape omfatter endvidere en række specialfunktioner, som det vil være hensigtsmæssigt at have samlet et sted for alle borgere i kommunen. Det handler om tandregulering, tandkirurgi og specialtandpleje til fysisk og psykisk udviklingshæmmede samt sindslidende. Samling af disse funktioner et centralt sted i kommunen og placering i forbindelse med sygehuset, giver mulighed for øget kvalitet og effektivitet.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Udgift | 74.119.000 kr. |
Fordeling af rådighedsbeløb:
2015 | 500.000 kr. |
2016 | 35.296.000 kr. |
2017 | 38.323.000 kr. |
| |
Den ansøgte anlægsbevilling er i overensstemmelse med det på investeringsoversigten for 2015 optagne rådighedsbeløb.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 15-04-2015
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 20-05-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsnr.: 12/15989
Resumé
Projekt Glade Børn handler om at højne børns trivsel i sårbare familie, og er et pilotprojekt for satspuljemidler under Sundhedsstyrelsen, der blev startet i 2011 og afsluttet ved udgangen af 2014.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Projekt Glade Børn i Kolding Kommune, og har overordnet et todelt mål:
1) Forældrene til børn i de deltagende børnehaver oplever at have fået øget deres viden om sundhed og styrket deres handlekompetencer til at opnå og fastholde sunde vaner for familien.
2) Personalet i de deltagende børnehaver oplever sundhedsfremme som en integreret og naturlig del af deres pædagogiske praksis og sundhed som en integreret del af de pædagogiske lærerplaner.
Fire daginstitutioner, Sundhedsplejen og afdeling for Sundhedsfremme og Forebyggelse har været med i projektet. 54 familier har været i et vejledningsforløb, hvor ICDP-metoden er blevet brugt. Projektet har haft en høj gennemførelsesprocent og i 31 af de 54 forløb har fædrene deltaget aktivt med stort udbytte.
ICDP-metoden (International Child Development Programme) er baseret på ressourcefokuseret pædagogik, hvor vejlederen har fokus på barnets og forældrenes ressourcer og styrker. Forældrenes ressourcer forstørres, så de får øje på, hvor godt de gør det som forældre.
I de gennemførte vejledninger har det især været den følelsesmæssige og den regulerende og grænsesættende dialog, der har været i fokus, og som forældrene har haft behov for vejledning i.
Succes med værkstedsforløb
Let Vejen, der har været en del af projekt Glade Børn, er et værkstedsforløb med fokus på mad og bevægelse. Let Vejen har været afholdt i børnehaven Tusindfryd med stor succes, hvor 40 familier har deltaget. Deltagerne har lært at lave sund mad og fået gode idéer til leg og bevægelse sammen med deres børn. Forløbene har været netværksskabende forældrene imellem, og har været med til at forbedre samarbejdet mellem forældre og institutionen.
Personalet oplever, at forældrene har taget den nye viden til sig, hvilket bl.a. kan ses i børnenes madpakker, hvor der er kommet mere fuldkorn og grønt i.
Effekter af projektet
Vejlederne oplever, at børnene/familierne er blevet gladere og finder mere ro. De oplever også en forbedret kommunikation mellem forældrene, hvor mange forældre ser hinanden på en ny, positiv måde. Vejlederne kan også se, at forældrepar har dannet venskaber igennem projektet, og at de deler erfaringer med hinanden. Derudover har vejledningerne været med til at skabe gode relationer og stor åbenhed mellem de deltagende forældre og vejlederne.
Projektet har desuden været medvirkende til, at det interne samarbejde mellem personalet fra daginstitutionerne og sundhedsplejen, der har været en del af projektet, er blevet endnu stærkere.
Forældrene giver udtryk for, at de oplever, at problemerne forsvinder eller afstemmes bedre til familiens virkelighed, efter de har deltaget i et vejledningsforløb. Samtidig har forældrene opnået en stærkere robusthed omkring forældrerollen og fået styrket samspillet med deres barn.
Gennem projektet har både forældre og børn forbedret deres sundhedstilstand både fysisk og psykisk.
Barriere
Projektet har fra starten haft en stram projektbeskrivelse fra Sundhedsstyrelsen, der er blevet ændret undervejs, hvilket har givet udfordringer i forhold til implementering og rekruttering. Eksempelvis var projektet oprindeligt tiltænkt overvægtige børn, men det har været generelle trivselsproblemer, familierne har efterspurgt hjælp til.
Sundhedsstyrelsens samlede evaluering
Den endelige evaluering er blevet udarbejdet af Ramböll, og hovedresultaterne blev fremlagt på en konference d. 21. april 2015.
Resultaterne fra den samlede evaluering svarer til resultaterne for Kolding Kommune, og viser en positiv effekt på forældrenes forældreopfattelse, samt en positiv udvikling af børnenes trivsel.
Lige som Kolding Kommune oplever de andre kommuner, der har været med i projektet, et styrket samarbejde mellem faggrupper.
På baggrund af evalueringen anbefaler Ramböll bl.a., at man tænker tværfaglighed ind ved igangsættelse af projekter, så man får en helhedsorienteret indsats med en bred forankring.
Projektets videreførelse
De deltagende institutioner og medarbejdere har, ved at blive uddannet i ICDP-metoden, fået styrket deres kompetencer, og oplevet en positiv udvikling i kommunikationen med forældrene. De pædagoger og sundhedsplejersker, der er blevet uddannet i ICDP-metoden, vil videreføre principperne fra ICDP-metoden, i det omfang der er muligt inden for de eksisterende rammer.
Der vil budget 2016 blive udarbejdet et forslag til videreførelse af projektet.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 20-05-2015
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 14/4889
Resumé
Høringsudkast for praksisplanen for almen praksis 2015-2018 blev udsendt den 26. februar 2015 til kommunerne i Region Syddanmark, PLO Syddanmark, Regionsrådet i Region Syddanmark, Danske Patienter m.fl. med en høringsfrist den 26. maj 2015.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
Sagsfremstilling
I henhold til lov nr. 904 af 4. juli 2013 om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, skal der i hver valgperiode udarbejdes en praksisplan vedrørende almen praksis, der udgør en del af regionens sundhedsplan. Praksisplanen udarbejdes af praksisplanudvalget, der består af kommunale og regionale medlemmer, samt medlemmer udpeget blandt de praktiserende læger.
Praksisplanen er et centralt samarbejds- og planlægningsværktøj mellem region, kommuner og praktiserende læger. Praksisplanen skal understøtte almen praksis’ rolle i det samlede sundhedsvæsen og sikre
Sundhedsaftalens gennemførelse. Praksisplanen er delt i to: del 1. indeholder visioner, udfordringer og indsatsområder og del 2. omhandler organiseringen og sikring af lægedækningen.
Høringsudkastet er den 26. februar 2015 sendt i høring til kommunerne i Region Syddanmark, PLO Syddanmark, Regionsrådet i Region Syddanmark, Danske Patienter m.fl. med en høringsfrist den 26. maj 2015.
Kolding Kommune vurderer, at praksisplanen samlet set løser opgaven med at udmønte sundhedsaftalen for så vidt angår samarbejdet med almen praksis.
En vigtig ting i praksisplanen er, at der sker en decentralisering af opgaver til de fem regioner bl.a. for samtaleterapi.
I praksisplanen er der fokus på bæredygtige praksis, hvilket Kolding Kommune finder meget relevant, da der for Kolding Kommune er en stor andel af praktiserende læger over 60+ år, samtidig med, der forventes en stigning i forventet ophør af læger fra 2016 og at indbyggertallet forventes øget. Dette vil give en udfordring i lægedækningen i fremtiden.
Der henvises til praksisplanen http://www.regionsyddanmark.dk/wm462362
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 20-05-2015
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 15/1656
Resumé
Med afsæt i en designproces som organisationen Hjemmestøtte har gennemgået sammen med designfirmaet MADE, og som blev præsenteret på Socialudvalgets møde den 18. marts 2015, er der afviklet et møde, hvor mulighederne for at overføre tankesættet til at omfattet social frivillighed mere bredt, blev drøftet.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at der under overskriften ”fællesskaber med indhold” igangsættes en
proces, der kan give mere viden om, hvad der kan mobilisere målgrup-
pen mellem 20 og 35 år til at indgå i social frivillighed, herunder
at processen finansieres indenfor rammerne af forvaltningens
administrationsbudget.
Sagsfremstilling
Konklusionen på den gennemførte designproces hos Organisationen Hjemmestøtte pegede på, at frivillighed er noget vi gør for vores egen selvfortælling skyld og at frivillige er mennesker, som indgår i fællesskaber fordi det giver mening, også for dem selv.
Med afsæt i netop dette tankesæt, blev det på mødet afdækket om der i Kolding kommunes store udbud af frivillige sociale tilbud er områder, hvor tankesættet kan anvendes til at mobilisere flere og nye typer af frivillige.
Afdækningen viste, at der i forhold til målgruppen af borgere i aldersgruppen fra 20 – 35 år er et mulighedsrum, altså et rum, hvor der ikke er ret mange tilbud, hverken i forhold til at være frivillig eller i forhold til at være modtager af frivillighed.
Det er netop i denne aldersgruppe, mellem det at være teenager og det at stifte familie, at der er frihed og ressourcer som kan sættes i spil i forhold til at deltage i frivilligt socialt arbejde.
Det viser sig, at der er et ”hul i Koldings frivillighedsmarked” til og for de 20 – 35 årige, et hul som der bør satset på blandt andet fordi:
- Der mangler tilbud til målgruppen
- Målgruppen har tid og ressourcer til at udføre frivilligt arbejde
- Målgruppen er interessant at fastholde i Kolding
- Frivillighed er en autentisk styrke, som bør bringes i spil i forhold til at gøre Kolding til en attraktiv studie by
- Et sats på målgruppen mellem 20 – 35 år vil ligge i god forlængelse af de initiativer, som via Facebook siden COMM ON er igangsat i forhold til målgruppen af unge på ungdomsuddannelserne (17 – 20 årige).
Historik COMM ON
COMM ON platformen blev i 2011 udviklet af 2 unge designstuderende, med det formål at revitalisere og mobilisere flere unge til at indgå i frivilligt socialt arbejde. I 2013 blev platformen udviklet til en Facebook side, som pt. har omkring 500 medlemmer og hvor de unge let og u- bureaukratisk kan søge midler til at realisere en god frivillig ide. Pt. har 20 unge ansøgt og fået bevilget midler til at gennemføre frivillige initiativer. Ens for initiativerne er at de unge selv definerer deres frivillige projekt, hvilket er i god tråd med tankesættet om at frivillighed er noget vi gør for vores egen selvfortællingsskyld og at den frivillighed man udfører, skal give mening, også for en selv, men siden henvender sig som sagt primært til målgruppen mellem 17 og 20 år.
Næste skridt
Med baggrund i afdækningen af ”mulighedsrummet” og det faktum at tankesættet har haft en effekt i forhold til målgruppen af unge mellem 17 og 20 år, vil det være relevant at undersøge og få viden om, hvad de ”voksne unge” mellem 20 og 35 år efterspørger af frivillighed, såvel i forhold til at udføre frivilligt arbejde som i forhold til at være modtager af frivillighed. Det bør indgå i undersøgelsen, hvorvidt allerede påtænkte initiativer som f.eks. busture til frivillige foreninger og uddeling af frivilligbeviser udvikling af en digitale løsninger, som apps og digitale mødefora vil have en effekt i forhold til at mobilisere målgruppen.
Designfirmaet MADE vil på mødet mundtligt redegøre for processen.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 20-05-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 12/25060
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at der fra udviklingspuljen overføres 150.000 kr. til afvikling af en fest
og en udstilling for de frivillige sociale foreninger
Sagsfremstilling
I både 2013 og 2014 er der afviklet en fest for de frivillige i de frivillige sociale foreninger.
Historik frivilligfesterne 2013 og 2014
I 2013 blev festen afviklet en lørdag formiddag i et telt på græsplanen ved Slotssøen og i 2014 blev festen afviklet som et aftenarrangement på Crazy Daisy. For både festen i 2013 og 2014 gælder, at de er afviklet i forbindelse med den nationale frivillige fredag, som i Kolding er udvidet til at omfatte hele ugen op til frivillig fredag.
I 2013 var det primært forvaltningen, som stod for planlægning og afvikling af festen og i 2014 var det Frivillig Kolding, som planlagde og afviklede festen.
Frivilligfesten 2015
I forbindelse med bevillingen af §18 midler for 2015 fik Frivillig Kolding bevilget 150.000 til afvikling af møder i Frivillig Forum, afvikling af frivillig ugen samt afvikling af frivillig festen. Det vurderes, at omkring 50.000 kr. vil medgå til afviklingen af en fest for de frivillige.
Der er ved flere lejligheder, blandt andet møder i Frivilligt Forum, som består af omkring 130 sociale og sundhedsfremmende foreninger, udtrykt ønske om, at der i lighed med festen på Seniorområdet afvikles en fest, som fra år til år er mere ensartet, og hvor de frivillige ikke selv skal spille en rolle, men blot bliver inviteret som gæster og oplever, at de bliver fejret for den indsats, som de yder.
På den baggrund vil det være hensigtsmæssigt, at Frivillig Kolding og Senior – og Socialforvaltningen i fællesskab planlægger og afvikler festen for de frivillige foreninger i 2015.
Der vil blive nedsat et festudvalg bestående af ovenstående og repræsentanter fra Frivilligt Forum.
Sagsnr.: 14/16155
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter, medlemmer af Socialudvalget.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at Socialudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til byrådets medlemmer, punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Sagsnr.: 14/16155
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Dagsordenpunktet er alene et orienteringspunkt, hvorfor der ikke kan træffes beslutning under punktet, idet dette i hver enkelt sag ville kræve forudgående optagelse af et punkt på dagsordenen.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 20-05-2015
Godkendt.