Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
11-10-2017 09:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kulturudvalget |
Sted: |
Kolding Bibliotek, møderum 5 |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 14/8703
Resumé
Forvaltningen fremlægger hovedkonklusionerne fra arbejdet med Koldingbibliotekernes vision samt, forslag til designproces for videreudvikling af den.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at udvalget godkender proces-planen for videreudvikling af Koldingbibliotekernes vision.
Sagsfremstilling
Koldingbibliotekernes vision ”Dit bibliotek – sammen kan vi mere” blev vedtaget i Kulturudvalget i foråret 2014. Visionen har været pejlemærke for Koldingbibliotekerne i 4 år, og udløber med udgangen af 2017.
Det er derfor tid til at evaluere de opnåede resultater. Biblioteket fremsender nedenstående opsamling til Kulturudvalget. Desuden vil bibliotekschef Pia Henriette Friis deltage på Kulturudvalgets møde, hvor hun vil præsentere de vigtigste erfaringer, der er opnået i perioden 2014-2017, og redegøre for den planlagte proces fremadrettet.
Visionen er resultatet af en inddragende designproces, som startede i 2013. Alle interessenter i bibliotekets virkefelt, blev spurgt om bud på fremtidens bibliotek i Kolding. Borgere, virksomheder, kulturinstitutioner og politikere deltog. Visionen er båret af input fra interessenterne, og omdrejningspunktet for visionen er fællesskaber.
Visionen har været pejlemærke, og fungeret som bibliotekernes overordnede rettesnor for alle aktiviteter i perioden. Visionen har fokuseret på nedenstående indsatsområder:
- Fællesskaber – mødet mellem mennesker
- Nøglespiller – og nationalt forbillede
- Formidling – og værtskab
- Aktiviteter bygger bro
- Attraktive rammer i bibliotekets rum
Hvorfor fællesskaber, og hvad mener vi med det?
Biblioteket har i forvejen gode erfaringer med at fremme fællesskaber. De mange læseklubber for mange forskellige målgrupper i og uden for biblioteket, er gode eksempler på, at Koldingbibliotekerne er medskabere og facilitatorer af fællesskaber omkring læsning, læselyst og oplevelser af litteraturen.
Hvad mener vi med "vi vil være en nøglespiller og et nationalt forbillede"?
Koldingbibliotekerne har udviklet sig til, at blive en synlig og attraktiv samarbejdspartner for foreninger, institutioner og borgere. Vi er lykkedes med aktivt at søge samarbejdet – blande os og byde os til på en god måde. Vores samarbejde med de internationale studerende er et eksempel.
Hvordan har vi trænet i ”samspillet med omverdenen”?
Det er ved at forplante sig, at bibliotekerne er relevante i samspil med andre. Vi ser os selv som et stærkt supplement til borgere, virksomheder, foreninger og institutioner. Det er i fællesskab og gennem samspil, at vi kan skabe den største værdi. I samspil med omverdenen handler det dermed også om, at have en finger på pulsen, om at være spørgende og lyttende i forhold til omverdenens behov.
Hvad mener vi med “meningsfulde aktiviteter, der bygger bro mellem mennesker”?
Biblioteksparken er et af eksemplerne på, hvordan biblioteket samarbejder om at skabe - og facilitere aktiviteter der fremmer mødet, dialogen og samværet mellem forskellige borgere på en måde, der giver mening for dem.
Hvad mener vi med “attraktive rammer, der bygger bro mellem mennesker”?
Vi har arbejdet med de konkrete fysiske rammer, som biblioteket udgør. Vi konstaterer på besøgstallet, der i perioden har ligget relativt konstant på 450.000 besøgende pr. år, at biblioteket udfylder et stort behov for et lokalt sted, der understøtter det fysiske møde og samværet med andre mennesker.
I perioden har vi arbejdet med nye rammer og iscenesættelser af viden og litteratur, for at skabe attraktive oplevelser for alle. Og endelig har vi også arbejdet med rammer for tilegnelse af de digitale ressourcer, bibliotekerne tilbyder.
Fra starten af 2018 planlægger Koldingbibliotekerne at facilitere en designproces, hvor en række relevante aktører inddrages. Her vil visionens strategiske indsatser blive nærmere evalueret med henblik på at angive retningen for en videre udvikling på bibliotekerne: Hvilke indsatser fra visionen skal styrkes/ bibeholdes, og hvor skal der nye vinkler og satsningsområder til?
Processen løber første halvår 2018 og foreslås afsluttet og godkendt i Kulturudvalget inden sommeren 2018.
Beslutning Kulturudvalget den 11-10-2017
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 16/8346
Resumé
Forvaltningen har modtaget en række ansøgninger til jubilæumspuljen med frist 15. september 2017. Forvaltningen anbefaler tilsagn til 2 projekter på baggrund af fagjuryens vurdering. Puljen har til formål at understøtte fejringen af 750-året for slot og by i 2018 gennem kulturelle aktiviteter.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at der fra jubilæumspuljen bevilges tilskud til ”Køkkenhave som for 750 år siden i en 100 år gammel have” med i alt 20.000 kr.
at de resterende puljemidler, 76.240 kr., afsættes til projektet ”Købstaden Kolding - handel gennem 750 år”.
Sagsfremstilling
Kulturudvalget besluttede på sit møde i marts 2017 at etablere en pulje til kulturelle aktiviteter, der understøtter fejringen af slot og by i 2018, hvor Koldinghus kan fejre 750 års jubilæum.
Forvaltningen har modtaget 10 ansøgninger til jubilæumspuljens 2 runde med frist 15. september 2017. Der resterer 96.240 kr. i puljen før 2. uddeling.
Kriterierne for puljen er opsummeret nedenfor:
Tilskud og underskudgaranti gives til arrangementer og initiativer, der understøtter fortællingen om udviklingen af Kolding slot og by og medvirker til øget synlighed og branding af Kolding kommune – både lokalt og nationalt - i jubilæumsåret.
Der forventes som minimum en medfinansiering på 50 procent.
I forbindelse med etablering af puljen blev der etableret en fagjury bestående af kulturchefen og kommunikationschefen fra Kolding Kommune samt direktøren fra Koldinghus.
Fagjuryen har drøftet de indkomne forslag og foreslår, at der bevilges tilskud til ansøger nr. 1, Geografisk Have, med 20.000 kr.
Juryen foreslår derudover, at de resterende midler tildeles projekt nr. 2, Købstaden Kolding - handel gennem 750 år, der er indkommet på baggrund af en opfordring fra fagjuryen efter vurdering af de allerede indkomne ansøgninger.
Fagjuryen peger på et behov for en tydeligere markering af fejringen af slot og by i Kolding midtby. Et projekt, der kan synliggøre fortællingen om ”hvordan Kolding blev til Kolding”. Mange af de allerede støttede projekter under jubilæumspuljen samt ansøgerne til puljen byder ind med projekter, der primært understøtter fejringen af slottet og/eller foregår på selve Koldinghus ved lukkede arrangementer, man deltager i mod betaling. Fagjuryen foreslår, at der med puljemidlerne støttes op om et tiltag, der når ud til en bredere kreds af borgere og giver en øget synlighed i Kolding midtby.
Der foreslås bevilliget midler til nedenstående projekter. Den samlede oversigt over ansøgere til puljen fremgår af bilaget til dagsordenen.
Ansøger | Projektbeskrivelse | Foreslået tilsagn | Indstilling | Sted/dato/ |
Geografisk Have | Køkkenhave som for 750 år siden i en 100 år gammel have Formålet med dette projekt er at understøtte det store 750 års jubilæum men også at markere Geografisk Haves eget 100 års jubilæum. Formålet er også at opnå viden om, hvilke planter der blev dyrket i haverne på Dronning Dorotheas tid og før da.
Projektet understøtter fortællingen om Kolding by og slot ved på en utraditionel måde at tilbyde viden om en fantastisk slotshave med afgrøder og produkter, som vi den dag i dag kan lære noget af. Der anlægges en køkkenhave med vækster, som også blev anvendt for 750 år siden på denne egn. | Ansøgt: | Tilsagn på 20.000 kr.
Projektet vurderes at have potentiale til at skabe en relevant kobling mellem jubilæerne for hhv. slot, by og have med et tiltag, der balancerer historisk formidling ind i en nutidig sammenhæng. | Geografisk Have, |
Købstaden Kolding – 750 år med handel Ingen by uden handel – og Kolding er ingen undtagelse. Handelen kan spores helt tilbage til Koldings grundlæggelse og spiller en afgørende rolle for udviklingen af byen fra købstaden til nutidens moderne Kolding. Selv i dag kan vi se spor af den handel, der har foregået op igennem historien. Lige fra de lokale markedspladser til slottes import af handelsvarer op til den globaliserede økonomi, som Kolding i dag er en del af. Projektet sætter fokus på de spor i bymidten, der kan synliggøre fortidens fortællinger om handelslivet i Kolding gennem 750 år. Fx med fotos og billeder i kæmpeformat opsat på væsentlige historiske spots rundt i byen. | 76.240 kr. | Tilsagn
Projektet vil give en synlighed om jubilæet i byrummet gennem lettilgængelige historiske nedslag. | Fx maj - sep. 2018 |
Forvaltningen vil gå i dialog med en række af de ansøgere, der ikke tildeles støtte, med henblik på at aktiviteterne kan understøttes ved, at de promoveres i det samlede program for jubilæumsåret.
Såfremt indstillingen følges, vil alle midlerne i jubilæumspuljen være tildelt kulturelle projekter, der understøtter fejringen af 750 års jubilæet for slot og by i 2018.
Bilag
Sagsnr.: 17/2741
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at der fra Kulturpuljen bevilges tilskud til ansøgerne nr. 1-2 med i alt 40.000 kr.
at der gives afslag til ansøgerne nr. 3-4.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har i perioden 1. juni 2017 til 31. august 2017 modtaget 8 ansøgninger til kvik-uddelingen.
Hvad angår kvartals-uddelingen for tilskud over 15.000 kr., hvor der er annonceret i dagspressen og på kolding.dk med ansøgningsfrist den 1. september 2017, er der indkommet 4 ansøgninger om tilskud fra puljen.
For så vidt angår ansøgninger under kvik-uddelingen har Byrådet efter indstilling fra Kulturudvalget delegeret til By- og Udviklingsforvaltningen, at træffe afgørelse om bevilling.
Der er til de 8 ansøgere til kvik-uddelingen i perioden 1. juni 2017 til 31. august 2017 tildelt tilskud/underskudsgaranti på et samlet beløb på 44.708 kr., hvor der er givet tilsagn til 7 ansøgere samt afslag til 1 ansøger.
Ifølge retningslinjer for tilskud til kulturelle formål kan der bl.a. ydes tilskud/underskudsgaranti til kulturprojekter og kulturaktiviteter samt til deltagelse i stævner/konkurrencer, udstillinger, festivaler, kunst og lignende, ligesom der kan ydes sæsontilskud til musikformål og uddannelsestilbud til fx workshops og sammenspilsseminarer m.v.
Kulturpuljens formål er ligeledes at understøtte kulturpolitikkens 4 fokusområder.
Fra kvartalspuljen anbefales tilskud/underskudsgaranti på i alt 40.000 kr. (se bilag):
- Gylden Booking tilskud på 20.000 kr. til Gylden Liv Festival på Råværket den 13.-15. juli 2018.
Festivalen vil på tredje år udfordre det traditionelle festivalformat og gøre festivaloplevelsen til en helhedsoplevelse i sommerens Syddanmark. Der blev i 2017 implementeret flere elementer, bl.a. med forskellige workshops, turneringer, debatter, lys- og kunstinstallationer, mm, som ønskes videreført til 2018.
Gylden Liv Festival understøtter de kulturpolitiske fokusområder ”Borgeren som medskaber” og ”Mødested og midlertidighed”
(Gylden Booking søger om tilskud på 63.000 kr. til Gylden Liv Festival den 13.-15. juli 2018).
- Beboerforeningen Tre-I-En tilskud på 20.000 kr. til opførelse af kunstværk og fernisering i marts 2018.
Design- og Erindringskvarter. Beboerforeningen Tre-I-En ønsker at hylde den afdøde Kolding kunster Anton Schrøder, der har drevet virksomhed og boet på H.C. Petersens Vej, ved at opføre et kunstværk på en mur ved siden af Anton Schrøders tidligere bo og virksomhed. Det drejer sig om opførelsen af to billeder, der er malet af kunstneren selv. Værkerne hænger på Koldinghus, og der er givet tilladelse til at kopiere dem. Kunstværket er ét ud af 5, hvor første værk er realiseret i 2016 (gavlkunst på hjørnet af Graacksvej). Foreningerne samarbejder om at skabe Kolding Kommunes ”Design- og Erindringsgade”. Med projektet ønsker foreningen at give gæster og borgere kendskab til lokalhistorie og kulturarv, her med fokus på virksomheder og enkeltpersoner, der har haft til huse i Kolding og H.C. Petersens Vej. Projektet er tænkt ind i jubilæumsfejringen i 2018, bl.a. gennem en fernisering, som der inviteres bredt ind til.
Projektet understøtter de kulturpolitiske fokusområde ”Borgeren som medskaber”, ”Børnekultur – familiekultur”, ”KulturKolding - et fælles løft” og ”Mødesteder og midlertidighed”.
(Beboerforeningen Tre-I-En søger om tilskud på 25.000 kr. til opførelse af kunstværk og fernisering i marts 2018).
Forvaltningen anbefaler, at der gives afslag til 2 ansøgere:
- Kulturklub6000 søger om tilskud på 60.000 kr. til at afholde "Into the Pit", der forløber sig over 4 datoer i 2018.
Konceptet er en koncertrække med heavy metal musik. Formålet er at udbrede metal/rock i Kolding kommune. Der skabes et rum, hvor borgere kan mødes, lytte til musik fra lokale bands, der måske aldrig har stået på en scene før. Fra upcoming bands, hvor de gerne vil støtte deres virke til eventuelle bands fra udlandet, der kan have en speciel stil eller anden kulturel vinkel på musikken.
Forvaltningen anbefaler afslag til arrangementsrækken "Into the Pit" med baggrund i, at Rock in House allerede har et veletableret koncept Metal Cafe, der afholdes på Godset ca. 4-5 gange om året. Forvaltningen vurderer, at målgruppe og formål har et stort sammenfald med det ansøgte projekt. Metal Cafe kører på frivillig basis gennem Rock in House og modtog prisen Årets Kulturelle Highfive i 2017.
- Lyshøjskolen søger om tilskud på 20.000 kr. til samarbejdsprojekt med Sierra Leone.
I dette skoleår skal Lyshøjskolen i et samarbejde med organisationen Football for a New Tomorrow, deres lokale idrætsforeninger og lokalområde støtte og følge 2 børnefodboldhold i Sierra Leone. Projektets finansiering sker dels gennem donationer i form af penge men også i form af tøj, bolde, sko mv. som vil blive sendt til Sierra Leone i 2017 via Randers Produktionsskole. Eleverne på Lyshøj sender videoklip til Sierra Leone, ligesom de flere gang skal Skype med Sierra Leone. Projektet afsluttes i maj 2018 med en højtidelighed i skolens hal, og det er til den evaluering skolen søger tilskud: De vil gerne sende 2 medarbejdere til slutkampen i Sierra Leone før regntiden sætter ind i maj, så de kan filme og lave en dokumentar til skolen.
Forvaltningen anbefaler afslag med baggrund i, at det er en aktivitet i regi af folkeskolen, som dels har et velgørende formål, dels ikke falder under de områder, der gives tilskud til fra Kulturpuljen.
Kulturpuljen har et budget i 2017 på 1.096.000 kr. Der er dertil overført 187.000 kr. i uforbrugte midler fra 2016.
Såfremt forvaltningens anbefalinger følges, vil der på Kulturpuljen i alt restere ca. 310.000 kr. til uddelinger i 2017.
Næste ansøgningsfrist til Kulturpuljens kvartals-uddeling er 1. december 2017, i henhold til retningslinjer for tilskud til kulturelle formål. Ansøgningerne behandles på udvalgsmøde i januar 2018.
Bilag
Sagsnr.: 15/21476
Resumé
Skolerne i Kolding kommune har forudbestilt 18 undervisningsforløb hos Stadsarkivet i foråret 2018.
Da driftsmidlerne til uddannelsestjenesten udløber med udgangen af 2017, foreslås det, at Skole/Kulturpuljen finansierer gennemførelsen af de allerede bestilte forløb i 2018.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør og børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at der i 2018 prioriteres 200.000 kr. fra Skole/Kulturpuljen til gennemførelse af de allerede bestilte uddannelsesforløb ved Stadsarkivet i foråret 2018.
at der ved den kommende bevillingskontrol overføres restbeløb på 160.000 kr. fra 2017 til 2018.
Sagsfremstilling
Siden 2015 har Kolding Stadsarkiv, i samarbejde med folkeskolerne i Kolding, udviklet undervisningsforløb til målrettet en permanent uddannelsestjeneste forankret i Stadsarkivet.
Udviklingsarbejdet har været eksternt finansieret af bl.a. Tre-Fors værdipulje, Nationalt videnscenter for Historie og Kulturarvsformidling og Nationalt netværk af skoletjenester.
Der er udviklet tværfaglige undervisningsforløb (historie, samfundsfag og billedkunst) til alle klassetrin, og forløbene er udbudt til skolerne i skoleåret 2017/2018.
Driften i 2017 blev sikret via en bevilling ved budget 2017. Driftsbevillingen gjaldt kun budgetåret 2017, og et udvidelsesforslag til budget 2018, med ønske om sikring af den fortsatte drift i dette års budgetforhandlinger blev ikke vedtaget.
Dermed er der ikke længere økonomisk grundlag for, at fortsætte uddannelsestjenesten ved Stadsarkivet. Imidlertid har skolerne i Kolding på nuværende tidspunkt, forhåndsbestilt 18 undervisningsforløb i foråret 2018. For at undgå aflysning, og dermed vanskeligheder med at udfylde undervisningsplanerne i 2017/2018, foreslås det at afsætte 200.000 kr. af skole/kulturpuljen til afvikling af de allerede bestilte undervisningsforløb i 2018.
Der vil ikke kunne bestilles nye undervisningsforløb til skoleåret 2018/2019.
Der er årligt afsat 500.000 kr. i Skole/Kulturpuljen. Midlerne bevilges til udviklingsprojekter, som én gang om året søges af skoler og kulturinstitutioner i fællesskab. I 2017 er der efter en ekstra ansøgningsrunde stadig ca. 160.000 kr. som ikke er udmøntet.
A.P. Møller har bevilget en donation til Stadsarkivet på 1.5 mio. kr. til efteruddannelse af folkeskolelærere. Dette projekt gennemføres som aftalt via projektbeskrivelsen.
Sagsnr.: 16/20582
Resumé
Udvalgsformand Jesper Elkjær (B) stiller forslag om, at der i 2018 prioriteres 150.000 kr. fra Kulturpuljen til den fortsatte udvikling af projekt ”Jazztown Kolding”.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at udvalget drøfter og tager stilling til det af udvalgsformand Jesper Elkjær (B) stillede forslag.
Sagsfremstilling
På baggrund af forslag fra udvalgsformand Jesper Elkjær (B), Per Bødker (A) og Merete Due Paarup (V), bevilgede Kulturudvalget på udvalgsmødet den 14. december 2016, 300.000 kr. fra Kulturpuljen 2017 til projektet ’JazzTown Kolding’.
Pengene blev bevilliget til foreningen JAZZ I TREKANTEN, som er en paraplyorganisation for foreninger i Trekantområdet, der arbejder med udbredelsen af Live Jazz i området.
Foreningen brugte bevillingen til at etablere et sekretariat, der med base i Bygning 5 har arbejdet med projekterne Jazzhouse Pitstop, JazzFabrikken, talentudviklingsprogrammet KulturTalenter i samspil med den fortsatte udvikling af festivalen Jazz i Trekanten.
Kulturudvalget evaluerede den foreløbige status på projektet i juni 2017.
I Kolding Kommunes budget 2018, er der afsat en bevilling på 150.000 kr. til fortsættelsen af arbejdet med sekretariatet.
Udvalgsformand Jesper Elkjær (B) foreslår derudover, at der bevilges 150.000 kr. fra Kulturpuljen 2018, så projekt ”Jazztown Kolding” i 2018 vil råde over tilsammen 300.000 kr. som det også er tilfældet i 2017.
Det er målet, at foreningen Jazz i Trekanten arbejder med at finde yderligere funding fra både private sponsorer og andre kommuner i Trekantområdet. Dermed er det intentionen at støtten fra Kolding Kommunes Kulturudvalg kan trappes ned fra 2019 og frem.
Kulturpuljen i 2018
Forvaltningen kan oplyse, at Kulturpuljen i 2018 samlet set udgør 1,1 mio. kr.
Kulturudvalget har disponeret følgende beløb fra Kulturpuljen i 2018:
Christiansfeld festival: underskudsgaranti på 100.000 kr. Jazzklub Kolding, sæson 2018: 30.000 kr.
Sagsnr.: 17/16691
Resumé
Drøftelse af repræsentation af Kulturudvalget i forbindelse med Kolding Musikskoles koncert- og dannelsesrejse til venskabsbyen Anjo, Japan 17. – 27. maj 2018.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at Kulturudvalget drøfter, hvorvidt udvalget ønsker at være repræsenteret på Musikskolens koncert- og dannelsesrejse til Anjo, Japan i maj 2018.
Sagsfremstilling
Kolding og Anjo har hidtil haft gensidige besøg, som følge af venskabsbybåndet.
Senest var en delegation fra Kolding Kommune på koncert- og dannelsesrejse i Anjo, Japan i vinteren 2014. Her deltog 48 elever og 3 ledere/lærere samt formanden for Kulturudvalget, Jesper Elkjær, og den daværende kulturchef.
Den 7. – 11. oktober 2017 har Kolding Kommune og musikskolen haft besøg af 8 musikere fra Anjo. Besøget bød bl.a. på workshops og koncerter på flere skoler og i Brødremenighedskirken i Christiansfeld, samt besøg på Trapholt, Koldinghus og Rådhuset.
I forlængelse af dette besøg planlægger Kolding Musikskole genbesøg i Anjo den 17. – 27. maj 2018. På turen vil 10 elever deltage fra musikskolens MGK afdeling – 7 folkemusikere og 3 messingblæsere. Herudover deltager musikskolechefen.
Eleverne indkvarteres privat og får nært indblik i den japanske levevis, samt den japanske kultur i form af musisk samvær. Dels de japanske musikere, der netop har besøgt Kolding, og dels via besøg på diverse highschools med skoleorkestre, som Kolding Musikskole kan samarbejde med. Musikskolen forventer at give koncerter på highschools i Anjo og Tokyo, samt på primary schools i Anjo. Herudover besøges flere traditionelle japanske templer i begge byer.
I lighed med den sidste rejse, vil der i forbindelse med besøget blive arrangeret møder af officiel karakter - i såvel Anjo som i Tokyo, såfremt repræsentanter fra Kulturudvalget deltager på rejsen. Her vil der være anledning til at netværke og styrke venskabssamarbejdet mellem byerne.
Udgiften pr. deltager er maks. 13.000 kr. Eleverne betaler 6.000 kr. og resten finansieres af musikskolen. Kolding Kommune støtter desuden turen med midler fra Internationale aktiviteter (Venskabsbysamarbejdet).
Sagsnr.: 17/16625
Resumé
Kulturudvalget besluttede den 8. marts 2017, at forvaltningen skulle indgå i forhandlinger om 2-årige samarbejdsaftaler med foreninger og institutioner, der årligt modtager mere end 50.000 kr. i støtte fra Kulturpolitikken.
Der er nu udarbejdet en 2-årig samarbejdsaftale mellem Kolding Kommune og Dansk Legetøjsmuseum. Aftalen gælder for perioden 1. januar 2018 til 31. december 2019. Midlerne til den 2-årige aftale er afsat på budgettet for Kulturpolitikken fra 2018 og frem.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at samarbejdsaftalen mellem Dansk Legetøjsmuseum og Kolding Kommune for perioden 2018-2019 godkendes.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har udarbejdet udkast til en 2-årig samarbejdsaftale med Dansk Legetøjsmuseum. Samarbejdsaftalen er et resultat af de forhandlinger, der er ført mellem Legetøjsmuseet og Kolding Kommune og er gældende for perioden 1. januar 2018 – 31. december 2019.
Formålet med aftalen er at skabe et udviklings- og dialogredskab, der kan medvirke til at fremme kendskabet til, og interessen for den kulturhistoriske fortælling om legetøjet i Danmark, og Dansk Legetøjsmuseums samling.
Det er Kolding Kommunes forventning, at Dansk Legetøjsmuseum i lighed med de øvrige kulturinstitutioner generelt deltager i kommunens udvikling og specifikt understøtter følgende kulturpolitiske fokusområder ”Børnekultur – familiekultur” og ”Borgeren som medskaber”.
I aftalen beskrives Dansk Legetøjsmuseets handlings- og aktivitetsplan for aftaleperioden. Aktiviteterne bekræfter museets understøttelse af de kulturpolitiske fokusområder, herunder børnekultur – familiekultur, hvor museet vil arbejde hen mod aktiviteter målrettet børnefamilier, skoler og børnehaveinstitutioner bl.a. ved at udlåne effekter for at gøre opmærksom på museet.
Det er samtidigt målet, at antallet af gæster efter første år er øget med 10%, og efter andet år med 20%, målt i forhold til besøgstal fra Dansk Legetøjsmuseum fra 2017.
Endvidere understøtter museet fokusområdet ”Borgeren som medskaber” og vil arbejde hen mod flere satsninger i byen - herunder aktiviteter bl.a. i samarbejde med Christiansfeld Centret, hvor borgere og turister har sin gang, hvilket også understøtter kommunens forventninger og ønsker til museet.
Økonomi
Forvaltningen kan oplyse, at tilskuddet til museet for 2017 er 100.000 kr. Det årlige tilskud fastsættes fra 2018 med udgangspunkt i 2017-niveau fratrukket generelle reduktioner på 0,3%.
Evaluering
Forvaltningen og Dansk Legetøjsmuseum evaluerer årligt handlings- og aktivitetsplanen, i første kvartal. Grundlaget for evalueringen er de konkrete aftalepunkter i samarbejdsaftalen.
Samarbejdsaftalen skal genforhandles i første halvår 2019 og ny aftale skal indgås og underskrives inden 1. oktober 2019.
Bilag
Sagsnr.: 16/20242
Resumé
Økonomiudvalget godkendte den 19. december 2016, at en del af Nicolai-komplekset blev udlejet til Dronning Dorothea Teatret på en tidsbegrænset lejekontrakt, der udløber den 31. december 2017. En eventuel forlængelse af kontrakten skulle forhandles, på baggrund af en fælles evaluering af forløbet i 2017. Dette er nu sket, og forvaltningen indstiller, at lejekontrakten fortsætter med en tidsbegrænsning på 3 år.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at lejekontrakten med Dronning Dorothea Teatret, hvor disse lejer en del af Nicolai-komplekset beliggende Skolegade 2, 6000 Kolding, for en husleje på 70.000 kr. årligt inkl. forbrugsudgifter, fortsætter indtil 31. december 2020.
Sagsfremstilling
Det er tidligere besluttet, i en 1 års forsøgsperiode, at udleje 200 m2 til Dronning Dorothea Teatret for 70.000 kr. inkl. forbrugsudgifter.
Markedslejen blev vurderet at være ca. 600 kr. pr. m2 pr. år + forbrug, hvis lokalerne udlejes til liberale formål.
Markedslejen blev vurderet at kunne nedsættes til ca. 400 kr. pr. m2, når lokalerne udlejes til kulturelle og undervisningsmæssige formål, hvor vi som udlejer samtidig stiller krav om, at lejerne skal bidrage til det kulturelle liv i Nicolai-komplekset med både egne aktiviteter og generelt samarbejde om udviklingen i bygninger og gård.
Det blev besluttet, at lejen fastsættes til 70.000 kr. pr. år inkl. forbrugsudgifter, således at der indirekte gives 10.000 kr. + forbrugsudgifter i støtte til Dronning Dorothea Teatret.
Lejekontrakten blev udarbejdet som en tidsbegrænset lejekontrakt, der udløber den 31. december 2017. En eventuel forlængelse af kontrakten forhandles på baggrund af en fælles evaluering af forløbet i 2017.
Der er nu foretaget en fælles evaluering, der viser stor tilfredshed fra begge parters side med aftalen. Dronning Dorothea Teatret er glade for lokalerne, der giver dem mulighed for et højt aktivitetsniveau med flere sideløbende drama-hold m.m. Samtidig har der været et godt samarbejde med de andre aktører i bygning 5 og i Nicolai generelt. Dette har blandt andet givet sig udslag i, at teatret i foråret opsatte en velbesøgt udstilling i Nicolai Kunst og Design om ”Livet på Dronning Dorothea Teatret”. Forvaltningen oplyser, at det vurderes, at teatret som en del af Bygning 5 i Nicolai har en relevant og givtig profil, der er med til at skabe værdi for Nicolai, og bidrage til stedets profil med kreativitet og entreprenørskab.
Forvaltningen foreslår, at lejekontrakten med Dronning Dorothea Teatret forlænges for en periode på 3 år. Kontrakten er uopsigelig for kommunen i perioden, mens teatret vil kunne opsige aftalen med 6 måneders varsel.
Leje-indtægterne indgår i det samlede regnskab for driften af Nicolai Komplekset, og der vil dermed ikke være nogen bevillingsmæssige konsekvenser af nærværende forslag.
Centralforvaltningens bemærkninger
Beslutning Kulturudvalget den 11-10-2017
Forslaget indstilles til godkendelse.
Bilag
Sagsnr.: 17/16143
Resumé
Årsrapport og Revisionsprotokollat for Genforenings- og Grænsemuseumsfonden for 2016/2017 fremsendes til godkendelse. Regnskabet er revideret af BDO.
Revisionen har forsynet årsrapporten med en revisionspåtegning uden bemærkninger.
Genforenings- og Grænsemuseumsfonden har i 2016/2017 indtægter for 598.318 kr., hvor størstedelen kommer fra et kommunalt tilskud på 274.000 kr. samt gaver fra fonde mv. på 173.000 kr.
Samtidig har de haft ejendomsudgifter for 141.752 kr. og øvrige udgifter på 281.823 kr., som hovedsageligt består af småanskaffelser og inventar.
Genforenings- og Grænsemuseumsfonden har et overskud for året på 167.736 kr.
Fonden havde samtidig en egenkapital på 3.123.826 kr.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at årsrapporten og revisionsprotokollat for Genforenings- og Grænsemuseumsfonden for 2016/17 godkendes.
Sagsfremstilling
Genforenings- og Grænsemuseumsfonden fremsender Årsrapport og Revisionsprotokollat for 2016/17.
Regnskabet er revideret af BDO og har ikke givet anledning til nogle bemærkninger. BDO er af den opfattelse, at årsregnskabet udviser et retvisende billede, af aktiver, passiver og finansielle stilling på året.
Genforenings- og Grænsemuseumsfonden havde indtægter i 2016/17 for i alt 598.318 kr., hvilket er ca. 141.000 kr. mere end sidste år. Dette anses for at være tilfredsstillende. Indtægter består primært i kommunalt tilskud på 274.000 kr. og gaver fra fonde mv. på 173.000 kr.
Stigningen i indtægter kommer primært fra en stigning i gaver fra fonde mv. som stiger fra 30.000 kr. til 173.000 kr.
Genforenings- og Grænsemuseumsfoden havde i året 2016/17 omkostninger for drift af ejendommen for 141.752 kr. Derudover havde de øvrige omkostninger for 281.823 kr., hvoraf de 108.269 kr. består af småanskaffelser og inventar.
Fonden har samtidig haft nogle renteomkostninger på 7.007 kr., hvilket betyder, at fonden havde omkostninger for 430.582 kr.
Dette betyder, at Genforenings- og Grænsemuseumsfonden havde et overskud i 2016/17 på 167.736 kr., hvilket anses for at være tilfredsstillende, selvom det er ca. 48.000 kr. mindre end sidste år. Faldet i overskuddet skyldes den markante forhøjelse af omkostningerne for småanskaffelser og inventar.
Genforenings- og Grænsemuseumsfonden havde i 2016/17 en egenkapital på 3.123.826 kr., hvilket betyder, at egenkapitalen er steget ca.150.000 kr., hvilket svarer til overskuddet.
Bilag
Sagsnr.: 17/3065
Resumé
Bevillingsstatus pr. 31. august 2017 for kulturpolitik sendes til orientering.
Der forventes på nuværende tidspunkt et regnskab for kulturpolitik, der er 400.000 kr. mindre, end det korrigerede budget.
Beløbet er reserveret til projekter samt eventuelle uforudsete udgifter under kulturpolitik, som ikke når at blive udført i 2017. Det er først muligt at opgøre det nøjagtige overførselsbeløb ultimo 2017 for kulturpolitik.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
For kulturpolitik er der pr. 31. august 2017 en forbrugsprocent vedrørende serviceudgifter med overførselsadgang 74,01%, svarende til det forventede.
Der forventes på nuværende tidspunkt et regnskab for kulturpolitik, der er 400.000 kr. mindre, end det korrigerede budget. Det nøjagtige beløb vil blive søgt overført til 2018 i forbindelse med behandlingen af regnskab 2017 og er reserveret til projekter samt eventuelle uforudsete udgifter under kulturpolitik, som ikke når at blive udført i 2017. Der er først muligt at opgøre det nøjagtige overførselsbeløb ultimo 2017 for kulturpolitik.
For kulturpolitik kan budgetrealiseringen pr. 31. august 2017 vedrørende serviceudgifter med overførselsadgang opstilles således:
Tekst | Opr. Budget | Korr. Budget | Forbrug pr 31.08.17 | Forbrugs-procent | Note |
Puljer | 2.937.000 | 3.088.000 | 2.602.348 | 84,27% | 1 |
Kulturinstitutioner | 61.758.000 | 61.487.000 | 37.675.002 | 61,27% | 2 |
Tilskud |
|
|
|
| |
Museer | 18.355.000 | 18.613.000 | 18.770.222 | 100,84% | 3 |
Teatre | 7.065.000 | 7.065.000 | 7.622.133 | 107,89% | 4 |
Øvrige kulturtilskud | 4.881.000 | 4.813.000 | 4.064.699 | 84,45% | 5 |
Fælles puljer | - | -118.000 | - | 0,00% | 6 |
Fælles Kultur | 3.428.000 | 4.317.000 | 2.768.705 | 64,13% | 7 |
I alt | 98.424.000 | 99.265.000 | 73.503.109 | 74,05% |
Noter:
- Kulturpuljen
Afsat | 1.096.000 kr. |
Overført fra 2016 | 187.000 kr. |
Heraf disponeret pr. 7. juli 2017 | 958.467 kr. |
Der er disponeret til bl.a. | 324.533 kr. |
Arrangementer udbetalt pr. 31. august 2017 | 900.290 kr. |
Yderligere disponeret | 58.177 kr. |
- Biblioteket har betalt hotline og teknikerservice m.m. for hele 2017 samt husleje for hele 2017.
Musikskolen har modtaget elevindbetalinger for de første 5 måneder samt statstilskud for 3. kvartaler. MGK har modtaget statstilskud for 3. kvartaler.
Regionalt Spillested har modtaget tilskud fra Kulturstyrelsen for 2 kvartaler.
- Museerne har fået udbetalt deres tilskud for hele 2017 samt Landbomuseet har fået udbetalt tilskud til kloak og WIFI.
- Mungo Park og Kolding Teater har fået udbetalt tilskud for hele år 2017, der er modtaget statstilskud for Mungo Park for 3. kvartal 2017.
- Udbetaling af tilskud til bl.a. enkelte lokalhistoriske arkiver, Geografisk Have og Danmarkssamfundet m.m.
- Fælles pulje som styres centralt fra.
- Der er udbetalt til Skole- og Kulturpulje. Søsterhuset er der betalt husleje for 2017.
Bilag
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
Den konstituerede by-og udviklingsdirektør foreslår,
at Kulturudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Arrangement | Dato | Deltager |
Visionssejlads | 14/9 16.30-19.30 | Merete Due Paarup |
Venskabsby-besøg, Anjo | Jesper Elkjær Merete Due Paarup | |
Venskabsby-besøg, Anjo | 10/10 11.30-20.00 | Jesper Elkjær Merete Due Paarup |
Resumé
Økonomiudvalget har på mødet den 19. juni 2017 besluttet, at de stående udvalg i perioden fra den 1. august 2017 og frem til kommunalvalget på udvalgsmøderne beslutter, hvad der skal kommunikeres.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at udvalget drøfter og beslutter, hvilke sager, der kommunikeres med bistand fra forvaltningen.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget behandlede den 19. juni 2017 en sag vedr. ”Rammer for politisk betjening - valg 2017. (sag nr. 11).
Af sagen fremgår følgende:
Det gælder generelt, at den støtte, forvaltningen kan yde politikerne i form af både oplysninger, bistand, udgiftsgodtgørelse og støtte, skal være nært knyttet til det kommunale hverv. Der kan således ikke fra kommunens side ydes bistand, godtgørelse eller støtte til f.eks. private eller partipolitiske aktiviteter.
Der er vedhæftet et forslag til rammer for politisk betjening i forbindelse med kommunalvalget 2017. Følgende fremgår heraf:
”Kommunikation:
I perioden fra den 1. august 2017 og frem til kommunalvalget er det udvalgene, der på udvalgsmøderne beslutter, hvad der skal kommunikeres.
I perioden fra den 21. oktober 2017, og indtil der er indgået en konstitueringsaftale, kommunikeres ikke fra kommunen med politiske citater og deltagelse. Dette gælder for hele kommunen og for alle kommunikationsprodukter som pressemeddelelser, indlæg, foto/video og øvrig kommunikationsassistance etc. Der vil naturligvis blive kommunikeret om den daglige drift i det omfang, det er nødvendigt. Her vil administrationen/forvaltningerne stå som afsendere.
Taleoplæg:
Der udarbejdes på sædvanlig vis taleoplæg til de byrådsmedlemmer, der har behov for dette til varetagelsen af deres kommunale hverv. Det betyder, at borgmesteren/stedfortræderen for borgmesteren betjenes af kommunikationsafdelingen, mens udvalgsformænd betjenes af fagforvaltningerne.
Foto og logo:
Kommunens fotos må anvendes af kandidater, hvis kommunen har gjort dem offentligt tilgængelige på kommunens hjemmeside eller sociale medier, og hvis kommunen ikke herved pålægges en udgift. Kandidater må ikke anvende kommunens logo i deres eget valgmateriale, f.eks. valgplakater og valgfoldere.
Spørgetid
I henhold til punkt 7 i Reglement for skriftlig spørgetidsordning (vedtaget i Byrådet den 10. december 2007) bortfalder spørgetiden i en periode af 4 måneder forud for kommunalvalget.
Afholdelse af informationsmøder for kandidater
Der afholdes den 19. juni 2017 på KUC en informationsaften for potentielle kandidater til kommunalvalget. Der gives en introduktion til kommunens arbejde, opgaver og vilkår.
Der er desuden mulighed for at afholde individuelle informationsmøder for et partis potentielle kandidater i de enkelte forvaltninger.
Uddeling af valgmateriale på kommunens institutioner
Der må ikke uddeles valgmateriale eller valgrelaterede effekter (f.eks. balloner, rundstykker og slik) i kommunens bygninger og ved indgangene til kommunens enheder. Valgplakater ophænges i overensstemmelse med reglerne herom i lov om offentlige veje og lov om private fællesveje (link til loven: https://www.retsinformation.dk/eli/ft/201013L00120)”
Økonomiudvalget godkendte rammerne for den politiske betjening – dog med en bemærkning om, at der under afsnittet kommunikation ikke ønskes den nævnte skærpelse fra den 21. oktober 2017.
Der er således lagt op til, at udvalgene i perioden fra den 1. august 2017 og frem til kommunalvalget på udvalgsmøderne beslutter, hvilke sager der kommunikeres med bistand fra forvaltningen.
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
Den konstituerede by-og udviklingsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Beslutning Kulturudvalget den 11-10-2017
Godkendt.
Bilag