Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
07-11-2018 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Lokaldemokratiudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest + bustur |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 17/14905
Resumé
Første led i revisionen af Kolding Kommunes designvision er indledt gennem 3 byrådsseminarer afholdt mellem maj og august 2018.
På nærværende udvalgsmøde præsenteres et oplæg ved Anette Kold, afdelingschef, Strategisk Vækst, til nærmere drøftelse.
Oplægget præsenteres for alle fagudvalg og for udvalgte eksterne aktører, herunder uddannelses- og kulturinstitutioner.
Præsentationen og den efterfølgende drøftelse skal sikre, at der sker sammenhæng mellem visionens overordnede temaer og de strategiske indsatser og projekter, som er igangsat eller ønskes realiseret under det pågældende fagudvalg. Formålet med drøftelserne er at sikre en forankring af vision 3.0 hos relevante interne og eksterne aktører, så realiseringen af visionen fortsat sker gennem en fælles indsats.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at fagudvalgets input til vision 3.0 drøftes som led i processen mod en revision
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 07-11-2018
Forslaget til Vision 3.0 blev drøftet, og udvalgets bemærkninger indgår i den videre proces.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget besluttede 20. februar 2018 at der skulle gennemføres en opdatering og aktualisering af Kolding Kommunes designvision. Revisionen sker med udgangspunkt i 3 byrådsseminarer hvor følgende emner har været præsenteret og diskuteret som inspiration for revisionen
- Vækst og erhvervsudvikling samt Cirkulær Økonomi og produktion
- Velfærdsudvikling og FN´s verdensmål
- Uddannelse og viden og internationale relationer
På alle fagudvalg præsenteres nu et oplæg til nærmere drøftelse med det formål at opsamle politiske intentioner og ambitioner fra allerede pågåede dialoger i udvalg. Dertil hentes der input fra udvalgte eksterne samarbejdspartnere med det formål, at etablere en styrket fortælling om et fælles mål på tværs af aktører.
Vision 3.0 forventes at blive paraply for udvalgte programmer og projekter, som skal realisere og aktivere visionen og som er af strategisk betydning for forståelse og synliggørelse af ‘Vi designer livet’.
Vision 3.0 bygger videre på erfaringer fra den tidligere vision og er en videreførelse af et langsigtet visionsarbejde
Anette Kold, afdelingschef, Strategisk Vækst deltager på udvalgsmødet med mundtligt oplæg til drøftelse.
Vision og udvalgspolitikker
I By- og Udviklingsforvaltningen arbejdes strategisk med visionen som overligger i forhold til de 4-årige udvalgspolitikker og 2-årige fokusområder. Oplæg til udvalgspolitikkerne er udviklet på baggrund af seminarer i udvalgene, og afventer nu den endelige godkendelse af vision 3.0.
Et opdateret udkast til udvalgspolitik er vedhæftet som bilag i forlængelse af drøftelse på septembermødet.
Når byrådet har godkendt vision 3.0 vil forvaltningen eventuelt revurdere teksten i udvalgspolitikken og herefter fremlægges udvalgspolitikken for udvalget på februar-mødet 2019 til endelig godkendelse.
Det vil her foreslås at udvalgspolitikken er gældende fra 2019-2022, således at et udvalg har 1 år til at få udviklet og godkendt en udvalgspolitik efter ikrafttrædelse af udvalgsperioden.
Bilag
Sagsnr.: 18/4262
Resumé
Kolding Byråd besluttede den 20. marts 2018 at ansøge om at blive Bevæg dig for livet visionskommune. Der er udarbejdet et udkast til en visionsaftale ’Bevæg dig for livet’, der indgås med DGI og DIF med det formål at sætte Danmark i bevægelse og gøre det til den mest idrætsaktive nation i verden.
Udkastet sendes i høring i relevante udvalg, råd, nævn og sammenslutninger. Fristen for høring er den 8. november 2018.
Sagen behandles i
Fritids- og Idrætsudvalget, Kulturudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget, Teknik- og Klimaudvalget, Socialøkonomi-, Handicap-, og Hjælpemiddeludvalget, Social- og Sundhedsudvalget, Seniorudvalget, Lokaldemokratiudvalget, Arbejdsudvalget, Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget, Aftenskolesamrådet, Handicaprådet, Ældrerådet, Fritidsrådet, Eliteidrætsrådet, MultiKulturelt Forum, Spejdersamrådet, Kolding Idrætsråd, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne- og Uddannelsesdirektøren foreslår,
at der fremsendes høringssvar til udkast til visionsaftalen Bevæg dig for livet med høringsfrist den 8. november 2018.
Beslutning Fritidsrådet den 09-10-2018
Fritidsrådet udtaler, at man giver sin opbakning til det fremsendte udkast til visionsaftale ”Bevæg dig for livet”, og tilkendegiver at man gerne vil inddrages i det fremtidige arbejde sammen med foreningslivet.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-10-2018
Social- og Sundhedsudvalget opfordrer til, at visionsaftalen Bevæg dig for livet sendes til høring i Udsatterådet.
Beslutning Seniorudvalget den 05-11-2018
Seniorudvalget godkendte forslagene til høringssvar.
Beslutning Fællesmøde mellem Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Teknik- og Klimaudvalget og Kulturudvalget den 07-11-2018
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Kulturudvalget og Teknik- og Klimaudvalget har på et fællesmøde den 7. november 2018 drøftet forslaget til visionsplanen ”Bevæg dig for livet” og er enige om at tilkendegive opbakning til visionsaftalen.
I forbindelse med implementeringen af visionen vil udvalgene byde sig til som samarbejdspartnere – idet udvalgene samlet set tegner sig for planlægning, udbygning og vedligehold af faciliteter, som inviterer til bevægelse – eksempelvis i form af cykelstier, rekreative stier, mødesteder, kulturinstitutioner, outdoorfaciliteter m.v. Udvalgene er generelt optaget af, at der sikres bedst mulig udnyttelse af rum, rammer og faciliteter på tværs af fagområderne.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 07-11-2018
Lokaldemokratiudvalget bakker op om ambitionerne i visionsaftalen og noterer sig, at realiseringen vil involvere hele kommunen. Lokaldemokratiudvalget gør desuden opmærksom på det tætte samarbejde udvalget har med såvel lokalrådene i kommunens 20 landsbyer som med centerbyrådene – og opfordrer til samarbejde med disse ildsjæle om at styrke og udnytte de fysiske rammer for aktivitet og fællesskab bedst muligt. I øvrigt henvises til udvalgets høringssvar til Fritids- og Idrætspolitikken.
Sagsfremstilling
DGI og DIF arbejder ud fra en fælles vision ’Bevæg dig for livet’, der har som mål at sætte Danmark i bevægelse og gøre det til den mest idrætsaktive nation i verden. Helt præcist er målet, at 75 procent af danskerne i 2025 skal dyrke idræt, og at 50 procent af befolkningen skal dyrke idræt i en forening. Det betyder blandt andet, at mindst 600.000 flere danskere skal dyrke idræt og motion i 2025, mens mindst 325.000 flere skal dyrke idræt og motion i forening.
Kolding Kommune ønsker at få sundere og gladere borgere ved målrettet på tværs af forvaltninger at arbejde med visionen om at få flere i bevægelse, derfor indgås der en aftale om at blive visionskommune under ’Bevæg dig for livet’. En ’Bevæg dig for livet’ visionskommune er en kommune, der bevidst i hele kommunes virke arbejder på at få flest mulige borgere til at være idrætslige aktive via indsatser på alle forvaltningsområder. Der er således tale om en bred indsats, som involverer hele kommunen.
Udkastet til visionsaftalen er udarbejdet af en tværgående arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra DGI, DIF, Kolding Idrætsråd, Børne- og Uddannelsesforvaltningen samt Senior- og Socialforvaltningen.
Udkastet til aftalen sendes til høring i:
- Kulturudvalget
- Børne- og Uddannelsesudvalget
- Teknik- og Klimaudvalget
- Socialøkonomi-, Handicap-, og Hjælpemiddeludvalget
- Social- og Sundhedsudvalget
- Seniorudvalget
- Lokaldemokratiudvalget
- Arbejdsudvalget
- Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget
- Aftenskolesamrådet
- Handicaprådet
- Ældrerådet
- Fritidsrådet
- Eliteidrætsrådet
- MultiKulturelt Forum
- Spejdersamrådet
- Kolding Idrætsråd
Herefter er den videre proces:
- Godkendelse i Fritids- og Idrætsudvalget den 13. november 2018
- Godkendelse i Økonomiudvalget den 20. november 2018
- Godkendelse i Byråd den 27. november 2018
- Underskrivning af aftalen december 2018
Bilag
Sagsnr.: 18/2958
Resumé
Bevillingskontrol ultimo 2018 for Lokaldemokratipolitik.
Bevillingskontrollen indeholder overførsler af driftsmidler fra 2018 til 2019 vedrørende specifikt afgrænsede projekter, hvortil der er disponeret budget.
En detaljeret gennemgang af de konkrete projekter under drift har i forbindelse med bevillingskontrollen vist et øget behov for overførsel af midler til 2019. Begrundelsen for den tidsmæssige forskydning fremgår under sagsfremstillingen.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget, samlet sag til Økonomiudvalget og Byrådet for alle områder.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingskontrollen ultimo 2018 indstilles til byrådets tiltrædelse.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 07-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der gennemføres bevillingskontrol ultimo 2018.
Bevillingskontrollen skal indeholde budgetmæssige tilpasninger og skal være udgiftsneutral i forhold til forbrug af likvide aktiver.
Der er ved denne bevillingskontrol bevillingsmæssige ændringer for lokaldemokratipolitik.
Lokaldemokratipolitik – drift
Beskrivelse (i 1.000 kr.) | 2018 | 2019 | Note |
Landsbypuljen | -575 | 575 | 1 |
Planer for Landsbyfællesskaber | -274 | 274 | 2 |
Bydelspulje | -75 | 75 | 3 |
I alt | -924 | 924 |
|
Note 1:
Der overføres 140.000 kr. til nyt tag på forsamlingshuset i Sdr Stenderup.
Beløbet svarer til 30 % af samlet byggesum, svarende til egenfinansiering ved støtte fra landsbybygningsfornyelsespuljen. Forsamlingshuset fik ikke den forventede støtte fra fornyelsespuljen i 2018, men det tages i betragtning til støtte i 2019.
Der overføres 25.000 kr. til færdiggørelse af skitseprojekt v. Folkepark i Sdr. Stenderup.
Landsbyens repræsentant i Kontaktforum er usikker på, hvad byen konkret ønsker sig på stedet. Han har derfor brug for mere tid til at nedsætte en arbejdsgruppe, der kan forsætte udviklingsprojektet i 2019.
Der overføres 130.000 kr. til bro/platform ved Dons Søerne, som først færdiggøres i 2019.
Der overføres 140.000 kr. til anlæg af Cykel Lounge i Taps.
Kloakken er dårlig i projektområdet, og bør renoveres samtidig med anlæg af cykellounge. Kommunale ejendomme har først prioriteret bygningsvedligehold i 2019, hvorfor man også udskyder projektet, og således kan få fælles værdi ud af samtidigheden.
Der overføres 140.000 kr. til anlæg af stierne i Birkemosen i Eltang.
Ejerskifte af nogle arealer i området har betydet behov for ny dialog med lodsejer, hvorfor anlægget ikke kan forventes at blive realiseret i 2019.
Note 2:
Grundet tidspres lykkedes det ikke at igangsætte den første fælles udviklingsplan for landsbyfællesskaber i 2018. Kommissorium og tidsplan for den første fælles udviklingsplan forventes endeligt besluttet i Lokaldemokratiudvalget på mødet den 5. december 2018.
Note 3:
Det er besluttet at overføre Bydelspuljemidler fra to ansøgere fra puljen 2018 til puljen 2019. Det er beløb på henholdsvis 25.000 til Vonsild Iværk og 50.000 kr. til Dalby Torvs Venner.
Det er to forholdsvis store projekter, som er afhængige af eksterne samarbejdspartnere, byggetilladelser og øvrige tilskud, derfor en tilsvarende længere arbejdsgang.
Begge projekter forventes påbegyndt foråret 2019.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 18/2958
Resumé
Ultimo september 2018 er forventningerne til Lokaldemokratiudvalgets politikområder, serviceudgifter for 2018, følgende:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget, dog forventes Planer for landsbyfællesskabers budget på 274.000 kr. og 575.000 fra Landsbypuljen overført til 2019 ved bevillingskontrollen ultimo 2018.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 07-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Regnskabet for Lokaldemokratiudvalgets politikområder forventes at være lig med budgettet.
Regnskabet pr. 30. september 2018 ser således ud:
I kr. | Korrigeret budget | Forbrug | I % |
Bydelspuljen | 449.000 | 312.590 | 70 |
Landsbypuljen | 2.809.000 | 1.028.502 | 37 |
Pulje til centerbyer | 821.000 | 849.344 | 103 |
Landsbykoordinator, forsøg på Stenderuphalvøen | 175.000 | 175.000 | 100 |
Planer for landsbyfællesskaber | 274.000 | - | 0 |
I alt | 4.528.000 | 2.365.436 | 52 |
Bemærkning til Økonomiudvalget:
Planer for landsbyfællesskabers budget på 274.000 kr. forventes overført til 2019. Det samme gør 575.000 kr. fra Landsbypuljen og 75.000 kr. fra Bydelspuljen.
Sagsnr.: 18/2958
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen sender, som en del af bevillingskontrollen, oversigt over overførsler af projektudgifter og projektindtægter fra 2018 til 2019 ekskl. serviceudgifter vedrørende Lokaldemokratipolitik.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget, samlet sag til Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at overførslerne fra 2018 til 2019 sendes til Byrådets tiltrædelse.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 07-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Denne bevillingskontrol danner grundlag for udarbejdelsen af det forventede årsregnskab 2018, hvorfor bevillingshaveren skal foretage en total gennemgang af samtlige bevillings- og budgetposter.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger for overførsler til 2019 ekskl. serviceudgifter. Overførslerne for 2018 og 2019 skal ses under ét og er udgiftsneutral.
Anlæg: (beløb i 1.000 kr.)
Tekst | U/I | 2018 | 2019 | Note |
P.nr. 4785 Lunderskov, realisering af helhedsplan | U I | -2.000 | 2.000 | 1 |
|
|
|
|
|
Note 1:
Der er i 2018 afsat 2.000.000 kr. til realisering af borgerplanen. Lunderskov lokalråd og Kolding Kommune har sammen prioriteret, at i første omgang skal midlerne anvendes til realisering af stier. Forvaltningen er i gang med at gennemgå stier og projekter, og skal derefter arbejde med projektering. Da der ikke skal anlægges i 2018, anbefales det, at de afsatte midler i 2018 overføres til 2019.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 18/18921
Resumé
Beskrivelse af konsekvenserne for Lokaldemokratipolitik af det vedtagne budget 2019 for medtagne ændringsforslag.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at redegørelsen tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 07-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
By- og Udviklingsforvaltningen har udarbejdet beskrivelse af konsekvenserne af det vedtagne budget 2019.
Nedenstående reduktioner blev medtaget i det vedtagne budget 2019.
DRIFT (i 1.000 kr.)
Forslagsnr. | Tekst: | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | Beskrivelse af konsekvenser |
| Landsbypulje | -120 | -120 | -120 | -120 | Færre midler i puljen til at lave projekter i de 20 landsbyer. |
| Centerbypulje | -30 | -30 | -30 | -30 | Færre midler i puljen til at lave projekter i de 3 centerbyer. |
| Bydelspulje | -25 | -25 | -25 | -25 | Færre midler i puljen til at lave projekter i bydele i Kolding. |
| Landsbyfællesskabs-planer | -25 | -25 | -25 | -25 | Færre midler til at udarbejde fælles udviklingsplaner for landsbyer. |
| Lunderskov, realisering af helhedsplan | -100 | -100 | -100 | -100 | Færre midler til helhedsplan. |
| Vamdrup, realisering af helhedsplan | -100 | -100 | -100 | -100 | Færre midler til helhedsplan. |
Sagsnr.: 18/18921
Resumé
Beskrivelse af konsekvenserne for Lokaldemokratipolitik af det vedtagne budget 2019 for ikke medtagne ændringsforslag.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at redegørelsen tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 07-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
By- og Udviklingsforvaltningen forelægger konsekvenser af det vedtagne budget 2019.
Nedenstående ændringsforslag blev ikke medtaget i det vedtagne budget 2019:
Drift (1.000 kr.)
Forslags-nr. | Tekst: | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | Beskrivelse af konsekvenser |
LD-S-02 | Bydelskoordinator | 300 | 300 | 300 | 300 | Ambitionerne omkring udvikling af bydelsarbejdet, herunder at tilskynde til mere aktivt medborgerskab og demokratisk deltagelse, udskydes indtil videre. Der arbejdes alene videre med Bydelspuljen i sin nuværende form. |
Sagsnr.: 18/1847
Resumé
Lokaldemokratiudvalget vil på en bustur blive præsenteret for en række udvalgte projekter, som de seneste år er realiseret med støtte fra Bydelspuljen. Der vil undervejs være drøftelser med nogle af de frivillige, som har været med til at ansøge om og realisere projekterne.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 07-11-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Lokaldemokratiudvalget vil på en bustur blive præsenteret for en række udvalgte projekter, som de seneste år er realiseret med støtte fra Bydelspuljen. Der vil undervejs være mulighed for dialog med nogle af de frivillige, som har været med til at ansøge om og realisere projekterne. Ruten for besigtigelsesturen er planlagt, så det afspejler en stor del af variationen mellem projekttyper, som har modtaget støtte fra Bydelspuljen.
Baggrund
Byrådet har afsat 450.000 kr. årligt til Bydelspuljen, som hører under Lokaldemokratiudvalget. Via puljen kan forskellige bydele i Kolding søge midler til forskønnelse af deres lokalområde.
Puljebeløbet og antallet af ansøgte og støttede projekter har varieret gennem de 6 år, puljen har eksisteret.
Støttebeløbet fra Bydelspuljen til de enkelte projekter varierer også betydeligt fra få tusind kr. og op til ca. 50.000 kr. til de største projekter.
For at sikre, at de beløb der bevilges, bliver til glæde for et større boligområde, er det, med de gældende kriterier for tildeling af midler, et krav, at ansøgningen sendes på vegne af den lokale grundejerforening, andelsforening, borgerforening, boligforening, sportsforening eller lignende forening.
Det er endvidere en forudsætning, at projektet skal være offentligt tilgængeligt. Foreninger, der går sammen om at søge midler til større fælles projekter, har størst chance for at modtage midler fra puljen.
I forbindelse med indkaldelse af ansøgninger er det kommunikeret, at der kan søges meget bredt, hvis bare det der søges midler til, skaber forbedringer og forskønnelse i boligområdet, samt styrker fællesskabet og identiteten for både børn og voksne i området.
Der er krav om, at der ved en bevilling fra puljen følger krav om en stor grad af frivillig indsats fra beboerne i området, f.eks. til anlæg og vedligehold, og at der ikke gives bidrag til tidsbegrænsede aktiviteter. Projekterne ligger oftest på private arealer.
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Lokaldemokratiudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet:
· Ingen.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 07-11-2018
Udvalget deltager i borgermøde om ”Det gode ungdomsliv i Christiansfeld” i Søstrehuset Nørregade 14 , Christiansfeld torsdag den 8. nov. kl. 19-20:30.
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 07-11-2018
Godkendt.
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 07-11-2018
Godkendt.