Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
08-10-2019 15:15:00 |
---|---|
Udvalg: |
Byrådet |
Sted: |
Byrådssalen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 19/27812
Resumé
Anmodning fra Pernille Øhlenschlæger Pedersen om udtræden af Kolding Byråd pr. d.d. og omkonstituering.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår, at
anmodningen fra Pernille Øhlenschlæger Pedersen imødekommes,
at 2. stedfortræder på Venstres liste, Henrik Nielsen indtræder i Byrådet,
at Pernille Øhlenschlæger Pedersens poster fordeles, som følger under sagsfremstillingen,
at 3. stedfortræder på Venstres liste, Tanja Marek indtræder i Byrådet under Tanya Buchreitz Løwensteins fraværsperiode og indtræder i Henrik Nielsens nuværende poster.
Beslutning Økonomiudvalget den 08-10-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 08-10-2019
Godkendt.
Henrik Nielsen
Per Bødker Andersen
Pernille Øhlenschlæger
Sagsfremstilling
Efter valgloven indtræder vedkommende stedfortræder i det pågældende medlems sted, når et medlem udtræder i valgperioden.
Udover sit medlemskab af Kolding Byråd beklæder Pernille Øhlenschlæger Pedersen følgende poster:
medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget,
medlem af Social- og Sundhedsudvalget
medlem af Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
medlem af udvalget for udfordrede boligområder
medlem af bestyrelsen for Ungdommens Studiefond
stedfortræder for Hans Holmer i Handicaprådet og
stedfortræder for Hanne Dam som stemmeberettiget delegeret ved KL’s politiske topmøder.
Samtidig indtræder Tanya Buchreitz Løwenstein i bestyrelsen for Center for Specialundervisning til unge og Voksne i Kolding (CSV),
stedfortræder for Merete Due Paarup i Ungdomsskolebestyrelsen, og
Tobias K. J. Jørgensen indtræder som kontaktperson for Folkekøkkenet.
Et byrådsmedlem skal efter anmodning fritages for sit medlemskab, såfremt medlemmet på grund af sin helbredstilstand, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende har rimelig grund til at ønske sig fritaget for medlemskab (kommunal- og regionalvalglovens § 103).
Begrundelsen for at udtræde af Byrådet er familiemæssige årsager, hvilket ses at være en rimelig grund til at ønske sig fritaget for medlemskab af Byrådet.
Sagsnr.: 19/26758
Resumé
Borgmesteren fremsender budgetforslag for perioden 2020 til 2023 til Økonomiudvalgets og Byrådets 1. behandling.
Budgetforslaget består af udvalgenes bidrag til budgetforslaget fremsendt i overensstemmelse med den af Byrådet vedtagne budgetprocedure for 2020.
I budgetforslaget er konsekvens af samtlige byrådsbeslutninger til og med mødet den 24. september 2019 indregnet. Endvidere er indregnet konsekvensen af regeringsaftalen med undtagelse af de forhold, der kræver svar fra Ministeriet (Lån, særtilskud og skatteforhøjelse).
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at Budgetforslag 2020 med tilhørende budgetoverslag for årene 2021, 2022 og 2023 indstilles til Byrådets tiltrædelse med henblik på overgang til 2. behandling.
at Bevillingsregler for 2020 vedtages som anført under sagsfremstillingen.
at sidste frist for indsendelse af ændringsforslag til borgmesteren for de byrådsgrupper/-medlemmer, der ikke er med i budgetforliget, er den 23. oktober 2019.
Beslutning Økonomiudvalget den 08-10-2019
Et flertal i Økonomiudvalget (Udvalget med undtagelse af Benny Dall og Hans Holmer) indstiller kommunaldirektørens forslag til Byrådets vedtagelse med følgende ændringer:
- Budgetforslaget justeres med de af et flertal af Økonomiudvalget (Udvalget med undtagelse af Benny Dall og Hans Holmer) anbefalede ændringsforslag jævnfør udleveret bilag idet kasseforøgelsen i 2020 hermed ændres fra 49,062 mio. kr. til 119,217 mio. kr.
- Budgetforslaget tilføjes de af et flertal af Økonomiudvalget (Udvalget med undtagelse af Benny Dall og Hans Holmer) anbefalede budgetnoter vedrørende styrket økonomistyring, decentralisering, stillingsreduktion ledelse, myndighed og administration, lov- og cirkulæreprogram/statslige tilskud m.v., Daginstitution i Midtbyen, almene boliger og arbejdsmarkedsområdet.
- Sidste frist for indsendelse af ændringsforslag for de byrådsgrupper eller byrådsmedlemmer, der ikke er med i budgetforliget, ændres til den 24. oktober 2019.
Et mindretal i Økonomiudvalget (Benny Dall og Hans Holmer) kunne ikke tilslutte sig flertallets indstilling.
Beslutning Byrådet den 08-10-2019
Økonomiudvalgets flertalsindstilling blev godkendt med 18 stemmer mod 4. Imod stemte Benny Dall, Hans Holmer, Mette Voss og Hanne Dam.
Hele Byrådet tiltrådte det tekniske budget.
Henrik Nielsen
Per Bødker Andersen
Pernille Øhlenschlæger
Sagsfremstilling
Budgetforslaget viser en samlet kasseforøgelse på 49,062 mio. kr. i 2020. Samlet set er der for perioden 2020 – 2023 et kasseforbrug på 61,622 mio. kr.
Budgetforslaget fremgår af nedenstående bevillingsoversigt.
I nedenstående er ikke indregnet konsekvens af eventuelt budgetforlig indgået inden Økonomiudvalgets og Byrådets 1. behandling den 8. oktober 2019.
Bevillingsregler:
Serviceudgifter
Der meddeles en nettodriftsbevilling pr. udvalg. Der vil kunne budgetomplaceres inden for den meddelte bevilling, såfremt bevillingens materielle indhold ikke ændres.
Takster og gebyrer fastsættes af Byrådet, der i særlige tilfælde kan delegere kompetencen til Økonomiudvalget. Særligt for enkeltstående arrangementer gælder, at by- og udviklingsdirektøren er bemyndiget til at fastsætte taksten.
For de decentrale budgetenheder genbevilges et overskud i det følgende budgetår, idet overskuddet maksimalt kan udgøre 3% af bevillingen.
For underskud (overskridelse) kan der med virkning fra overførslen fra 2019 – 2020 maksimalt overføres et underskud på 3% af politikområdets samlede bevilling til følgende år. Det overførte underskud fordeles med 33,3% i hvert af de følgende 3 år med henblik på at styrke udvalgenes mulighed for langsigtet styring. Underskud (overskridelse) ud over de 3% eftergives af Byrådet i forbindelse med godkendelsen af regnskabet.
For centrale områder, puljer m.v. vurderes konkret, hvorvidt et overskud eller underskud skal genbevilges i det følgende år. Vurderingen foretages med udgangspunkt i konkrete begrundelser.
Den samlede overførsel for centrale og decentrale enheder kan maksimalt udgøre 100 mio. kr. Den samlede overførsel godkendes endeligt af Byrådet.
Indkomstoverførsler
Der meddeles en nettodriftsbevilling pr. udvalg. Der vil kunne budgetomplaceres inden for den meddelte bevilling, såfremt bevillingens materielle indhold ikke ændres. Der er som udgangspunkt ikke overførselsadgang.
Anlægsbevillinger og rådighedsbeløb
Rådighedsbeløb afsat på investeringsoversigten kan først bruges, når anlægsbevilling er meddelt af Byrådet. Anlægsbevillinger søges særskilt for det enkelte projekt. Ikke forbrugte rådighedsbeløb kan søges overført ved bevillingskontrollen ultimo året. For beløb op til 5% af projektets rådighedsbeløb gælder, at de kan medtages i genbevillingssagen.
Finansielle bevillinger
Bevillingerne for renter, skatter, tilskud og moms meddeles brutto. Øvrige budgetposter har karakter af kapitalposter uden bevillingsmæssig funktion. Der er ikke overførselsadgang.
Tillægsbevillinger
Ansøgninger om tillægsbevillinger skal, inden forelæggelse for det stående udvalg, være ledsaget af et forslag til finansiering inden for eget bevillingsområde. Centralforvaltningens bemærkninger skal fremgå af samtlige dagsordenspunkter indeholdende økonomi inden behandling i udvalg.
Budgetdelegation
De stående udvalg kan delegere bevillingen eller dele heraf til forvaltningsdirektøren, der kan videredelegere inden for egen organisation. Den samlede delegation fremgår af oversigt benævnt ”Disponerings- og budgetomplaceringsdelegation”, der udarbejdes efter budgettets vedtagelse.
Delegationen skal foretages således, at enhver økonomisk disposition entydigt kan henføres til en budgetansvarlig person. Delegationen gælder for såvel budgetansvar, ret til at budgetomplacere og ret til at disponere inden for bevillingens materielle indhold.
Befolkningsprognose og boligudbygningsplan
Den nyeste befolkningsprognose, herunder den nyeste boligudbygningsplan, vedtaget af Byrådet, anvendes som forudsætningsdel i forbindelse med budgetlægningen.
Bilag
Sagsnr.: 19/704
Resumé
Byrådet godkendte den 26. marts 2019 skema B til Domea Lunderskov-Kolding´s opførelse af 92 familieboliger på Klostergården, Klostergade 16 (Klostergården) og Klostergade 8 -10, Kolding. Ved skema B blev der godkendt en samlet anskaffelsessum på 171.958.000 kr., svarende til det gældende rammebeløb i 2019. Udgangspunktet er, at rammebeløbet og dermed projektets anskaffelsessum fastlåses når skema B godkendes.
Projektet har fra starten været præget af udfordringer og en presset projektøkonomi, og den seneste udvikling i sagen er, at Museum Sønderjylland ved de arkæologiske forundersøgelser af arealet har påvist væsentlige jordfaste fortidsminder, der skal udgraves.
Museum Sønderjylland har på den baggrund indsendt budget og ansøgning til godkendelse hos Slots- og Kulturstyrelsen. Kultur- og Slotsstyrelsen har endnu ikke godkendt Museum Sønderjyllands handleplan for udgravningerne, som forventes at medføre en ekstraudgift for Domea på ca. 2,8 mio. kr.
En ekstraudgift i den størrelsesorden kan ikke rummes inden for den i forvejen pressede projektøkonomi, uden at der foretages væsentlige projektændringer. Domea har derfor efter aftale med By- og Udviklingsforvaltningen ansøgt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om tilladelse til at tilbagekalde godkendelsen af skema B med henblik på senere godkendelse af skema B i 2020 til det på tidspunktet regulerede 2020-rammebeløb.
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 7. oktober 2019 meddelt, at styrelsen i den konkrete sag ikke mener, at der er tale om en dispensation fra gældende regler, men om en korrektion af kommunalbestyrelsens tilsagn under hensyntagen til de ændrede økonomiske forhold, som uforudset er indtrådt i forhold til byggeriet og dets anskaffelsessum, efter kommunalbestyrelsens godkendelse af skema B men inden påbegyndelsen af byggeriet. Det er på den baggrund muligt at ændre/tilrette Byrådets godkendelse af skema B, så denne først finder sted i 2020.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Byrådet principgodkender at genvedtage skema B i 2020 til det på tidspunktet regulerede 2020-rammebeløb,
at beløbet på ca. 260.000-280.000 kr. i 2020 til ekstra grundkapitalindskud finansieres af eksisterende budgetmidler afsat til grundkapitalindskud
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 08-10-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 08-10-2019
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 08-10-2019
Godkendt.
Henrik Nielsen
Per Bødker Andersen
Pernille Øhlenschlæger
Sagsfremstilling
Baggrund
Kolding Kommunes Økonomiudvalg besluttede den 3. marts 2014 at de kommunale ejendomme beliggende Klostergade 16 (Klostergården) og Klostergade 8-10, Kolding skulle udbydes til salg. Byrådet besluttede den 25. august 2014 at acceptere Domea Lunderskov-Kolding´s tilbud på køb af de udbudte ejendomme for 19.200.000 kr. ekskl. moms, svarende til 24.000.000 kr. inkl. moms og på vilkår som forudsat i udbuddet.
Byrådet i Kolding Kommune vedtog den 30. november 2015 kommuneplantillæg 29 og lokalplan 0012-12 Klostergården – et centralt by- og boligområde.
Byrådet i Kolding Kommune behandlede og godkendte den 29. maj 2017 skema A til opførelse af 92 familieboliger med et samlet bruttoetageareal på 8.058 m2 og en samlet anskaffelsessum på 166.559.000 kr., svarende til rammebeløbet i 2017. Fristen for fremsendelse af skema B blev fastsat til den 29. august 2018.
Med henvisning til byggesagens kompleksitet ansøgte Domea Lunderskov-Kolding i juni 2018 om en fristforlængelse på 6 måneder for fremsendelse af skema B, hvilket Byrådet den 28. august 2018 besluttede at imødekomme, hvorefter skema B skulle fremsendes til Kolding Kommune senest den 28. februar 2019.
Byrådet behandlede og godkendte den 26. marts 2019 skema B til opførelse af 92 familieboliger med et samlet bruttoetageareal på 8.058 m2 og en samlet anskaffelsessum på 171.958.000 kr., svarende til rammebeløbet i 2019.
Kolding Kommune gav den 2. maj 2019 tilladelse til nedrivning af de eksisterende bygninger på Klostergade 16 (Klostergården) og Klostergade 8-10, Kolding. Nedbrydningen er påbegyndt men ikke afsluttet.
Som det fremgår af ovenstående har der været tale om et langstrakt sagsforløb, som i øvrigt har været præget af udfordringer og en presset projektøkonomi bl.a. grundet placeringen midt i Koldings bykerne på en grund, der har vist sig mere kompleks end forventet, og da der er tale om et integreret projektet med forskellige bygherrer på henholdsvis boligdelen og p-kælderen, der skal opføres i skel mod trafikerede veje og gamle bygninger.
Arkæologiske udfordringer
I maj måned 2019 modtog Museum Sønderjylland via byggesagslisterne fra Kolding Kommune meddelelse om, at der var givet tilladelse til at nedrive de eksisterende bygninger på området med henblik på at opføre et større antal almene boliger. Museum Sønderjylland tog på den baggrund kontakt til Domea, og det blev mellem Museet og Domea aftalt at lave en mindre forundersøgelse bestående af tre prøvehuller på hver 2x2 m. Forundersøgelsen, som skulle indpasses i den igangværende nedrivning, blev gennemført og afsluttet medio august 2019. Der blev ved forundersøgelsen konstateret væsentlige jordfaste fortidsminder, som er beskyttet af museumslovens § 27. Det betyder, at disse fortidsminder skal udgraves i det omfang de berøres af den påtænkte anlægsaktivitet. Udgifterne hertil skal jf. museumslovens § 27 stk. 4 afholdes af den, for hvis regning jordarbejdet udføres, hvilket vil sige Domea.
Museum Sønderjylland har efterfølgende anmodet Slots- og Kulturstyrelsen om godkendelse af budgetter for udgravningen. Kultur- og Slotsstyrelsen har endnu ikke godkendt Museum Sønderjyllands handleplan for udgravningerne, som forventeligt vil medføre en ekstraudgift for Domea i størrelsesordenen ca. 2,8 mio. kr. Idet nedbrydningen af bygningerne på grunden skal færdiggøres inden de arkæologiske udgravninger kan igangsættes, og de arkæologiske udgravninger skal være færdige inden byggeriet kan igangsættes, vil de arkæologiske udfordringer desuden medføre at byggeriet tidligst kan komme i gang i 1. kvartal 2020. Der er endnu ikke givet byggetilladelse til projektet.
En ekstraudgift til arkæologiske udgravninger i størrelsesorden ca. 2,8 mio. kr. kan ikke rummes inden for den i forvejen pressede projektøkonomi, uden at der samtidig foretages væsentlige projektændringer/besparelser. Domea har derfor efter aftale med By- og Udviklingsforvaltningen ansøgt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om tilladelse til at tilbagekalde godkendelsen af skema B med henblik på senere godkendelse af skema B i 2020 til det på tidspunktet regulerede 2020-rammebeløb. Udgangspunktet er, at rammebeløbet og dermed projektets samlede anskaffelsessum fastlåses når skema B godkendes.
I ansøgningen til styrelsen argumenteres der bl.a. for, at omfanget af fortidsminderne er uventet og at projektet har budt på flere uventede og ekstraordinære udgifter, der belaster den samlede projektøkonomi udover, hvad den kan bære. Herudover anføres det, at byggeriet ikke er påbegyndt samt at benyttelse af det regulerede 2020-rammebeløb i det konkrete projekt vil modsvare den tidsmæssige forskydning i hvornår byggeriet påbegyndes og dermed forventes at stå færdigt. Såfremt rammebeløbet forhøjes vil økonomien i projektet således ikke adskille sig fra andre almene familieboligprojekter, der måtte få godkendt skema B i 2020 til det gældende rammebeløb og hvor byggeriet påbegyndes umiddelbart efter.
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 7. oktober 2019 meddelt, at styrelsen i den konkrete sag ikke mener, at der er tale om en dispensation fra gældende regler, men om en korrektion af Byrådets tilsagn under hensyntagen til de ændrede økonomiske forhold, som uforudset er indtrådt i forhold til byggeriet og dets anskaffelsessum, efter kommunalbestyrelsens godkendelse af skema B men inden påbegyndelsen af byggeriet. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen oplyser på den baggrund, at det er muligt at ændre/tilrette Byrådets godkendelse af skema B, så denne først finder sted i 2020, når beslutning herom foreligger.
Maksimumbeløbet/rammebeløbet til opførelse af støttet byggeri reguleres én gang årligt den 1. januar i henhold til stigningen i et indeks. Det er således ikke muligt på nuværende tidspunkt konkret at oplyse hvad maksimumbeløbet stiger til i 2020, men på baggrund af tidligere års stigninger forventes projektets samlede anskaffelsessum at kunne forhøjes med i omegnen af ca. 2,6 – 2,8 mio. kr., såfremt skema B godkendes til det gældende rammebeløb i 2020. Dette vil samtidig medføre at kommunens grundkapitaludgift til projektet vil stige med ca. 260.000 – 280.000 kr.
Forøgelsen af kommunens grundkapitaludgift til projektet på anslået ca. 260.000-280.000 kan afholdes af de eksisterende afsatte grundkapitalmidler i budgettet.