Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
19-01-2017 10:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Ældrerådet |
Sted: |
Nicolaiplads 6 - Festsalen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 14/114
Resumé
Ældrerådets underudvalg giver på mødet en orientering fra underudvalgenes arbejde, og Ældrerådets medlemmer forelægger relevant information fra pleje- og aktivitetscentre.
- Status fra valgudvalget
- Status på Seniortræf
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Beslutning Ældrerådet den 19-01-2017
Ældrerådets valgudvalg har afholdt møde den 10. januar 2017, hvor der er udarbejdet en informationsskrivelse til brug ved generalforsamlingerne. Nærmere tidsplan for valget fremlægges i løbet af foråret.
Pt. solgt ca. 1.145 buskort. Målet for 1. kvartal 2017 er mellem 2.000-2.500 buskort.
Orienteringen taget til efterretning.
Pt. solgt ca. 1.145 buskort. Målet for 1. kvartal 2017 er mellem 2.000-2.500 buskort.
Orienteringen taget til efterretning.
Sagsnr.: 16/19132
Resumé
Byrådet har vedtaget en række tværgående strategiske projekter i forbindelse med budgetforlig 2016. Som første skridt i at realisere de strategiske projekter gennemføres et strategisk design projekt, der med udgangspunkt i Senior- og Socialforvaltningen undersøger borgernes oplevelser af Sammenhæng og Selvværd i mødet med kommunen.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Byrådet har vedtaget en række tværgående strategiske projekter i forbindelse med budgetforlig 2016. Senior-, social- og sundhedsområdet er ansvarlige for følgende fire projekter; Sundhed på tværs, Sammenhængende borgerforløb - fælles visitation, Strategi for mental sundhed og psykiatri og Udskrivelse fra sygehus. Som første skridt i at realisere projekterne gennemføres et strategisk design projekt, der med udgangspunkt i Senior- og Socialforvaltningen undersøger borgernes oplevelser af Sammenhæng og Selvværd i mødet med kommunen.
I løbet af november 2016 er der gennemført et interview med hver politiker fra henholdsvis Seniorudvalget og Social- og Sundhedsudvalget. Interviewet havde til formål at få sammenfattet det politiske udgangspunkt for projektet. Resultatet af interviewene er nu samlet og indgår i et projektgrundlag, som skal være fundamentet for og startskuddet til det strategiske design projekt.
Projektet starter med en opdagelsesfase blandt borgere og medarbejdere i januar og februar 2017. På baggrund af indsigter herfra udvikles forslag til en Selvværdstrategi 2.0, en ”værktøjskasse” til at skabe en fælles kultur og tilgang, der understøtter Selvværdsstrategien og konkrete nye eller videreudviklede servicekoncepter. Første udkast til disse leverancer forventes klar ultimo maj.
Beslutning Fællesmøde med Social- og Sundhedsudvalget og Seniorudvalget den 21-12-2016
Beslutning Ældrerådet den 19-01-2017
Orienteringen taget til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 09-02-2017
Orienteringen blev taget til efterretning.
Handicaprådet har en åben invitation til projektlokalet på Nicolaiplads, 5. etage.
Handicaprådet ønsker orientering om forløbet i 1. halvår 2017.
Bilag
Sagsnr.: 16/5167
Resumé
Med udgangspunkt i Handicaprådets fokusområde ”Tilgængelighed”, er der, på baggrund af et fælles møde mellem formændene for Teknikudvalget og Social- og Sundhedsudvalget, udarbejdet en procesplan for arbejdet med tilgængelighed under titlen ”Vi designer tilgængelighed”. Processen løber over det næste år, og vil have fokus på udvikling og samskabelse - Borgerne skal være med til at designe tilgængelighed i det offentlige rum.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Arbejdet med tilgængelighed er et tværfagligt lærings- og udviklingssamarbejde mellem By- og Udviklingsforvaltningen og Senior- og Socialforvaltningen. Formålet er, i samarbejde med borgerne, at skabe en fælles platform for tilgængelighed, som løbende udvikles gennem afprøvninger og erfaringer.
Igennem processen udvikles en tilgængelighedsstrategi/principper for, hvordan kommunen fremadrettet arbejder med tilgængelighed i det offentlige rum. Dette for at sikre, at strategi/principper integreres i daglige arbejdsprocesser og procedurer – gennem løbende borger/interessentinvolvering for sikres ejerskab, opmærksomhed og vidensdeling.
Endelig skabes en platform for systematisk og langsigtet borger-dialog, der et tilpasset til håndtering af udfordringer omkring tilgængelighed. Til dette videreudvikles den kendte Giv-et-praj app.
Forskellige borgergrupper og medarbejdere vil blive involveret gennem designmetoder, deltagelse på workshops, brugertests og sparring på tilgængelighed. Der vil i foråret 2017 blive nedsat en sparringsgruppe af borgere, der skal følge projektet undervejs. De vil bl.a. blive inviteret til at gå en tur med projektgruppen for at forklare nogle af de tilgængelighedsudfordringer de oplever i Kolding by forårsaget af funktionsnedsættelse(r).
Tilgængelighedsarbejdet vil i 2017 desuden munde ud i:
1) En tilgængelighedsmanual, der operationaliserer strategien/principperne. Dette for at sikre, at tilgængelighed tænkes ind som et naturligt element i nybyggeri/renovation samt andre tiltag i det offentlige rum.
2) Et oversigtskort over udvalgte strækninger (”red zones”), udpeget af borgerne. Målet er, at der ved nybyg/renovation på disse red zones sættes særligt fokus på temaet tilgængelighed. Vi starter med et afsæt i Kolding by for at oparbejde erfaringer.
3) Udvikling af et tilgængelighedsspor i Giv-et-praj-app’en, med det formål at skabe en platform for systematisk indsamling af tilgængelighedsudfordringer baseret på borgernes oplevelser. App’en står selvfølgelig ikke alene, men skal understøttes af kommunikative tiltag såvel af evt. andre platforme afhængigt af afdækkede behov hos borgerne.
Beslutning Handicaprådet den 08-12-2016
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 21-12-2016
Godkendt.
Beslutning Seniorudvalget den 04-01-2017
Godkendt.
Beslutning Ældrerådet den 19-01-2017
Orienteringen taget til efterretning.
Ældrerådet er interesseret i at komme med deres input til projektet.
Ældrerådet er interesseret i at komme med deres input til projektet.
Sagsnr.: 16/20388
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
Sagsfremstilling
Nødkald bevilges til borgere med faldtendens eller en sygdom der kræver hurtig sygeplejefaglig assistance, og hvor der ikke kan tilkaldes hjælp på anden vis.
Etablering af nødkaldeanlæg hos en borger koster typisk 4-8.000 kr. afhængig af, om borgeren allerede har elektronisk nøglecylinder og om der er eksisterende nødkaldeanlæg, der kan genbruges.
Nødkald er pt bevilget til 642 borgere i Kolding Kommune. Registreringer fra Trekantområdets Brandvæsen, der modtager nødkaldene, viser, at borgerne anvender nødkaldet i meget forskelligt omfang. I perioden 1. juli til 31. september 2016 har de 642 borgere anvendt nødkaldet således:
Antal nødkald 1/7 – 31/9 2016 | Antal borgere |
0 | 173 |
1-4 | 268 |
5-9 | 80 |
10-19 | 64 |
20-49 | 37 |
50-99 | 11 |
100 + | 9 |
Seniorområdet foreslår, at målgruppen for bevilling af nødkald justeres til også at omfatte borgere, der har et kommunikationshandicap, som ikke kan afhjælpes ved træning eller hjælpemidler. Der kan typisk være tale om borgere med stærkt nedsat syn eller hørelse, alvorlig afasi og lignende.
Som følge af ovenstående foreslås målgruppen for nødkald tilpasses:
Fra: ’Borgere med faldtendens eller en sygdom, der kræver hurtig sygeplejefaglig assistance og hvor der ikke kan tilkaldes hjælp på anden vis.
Til: ’Borgere med faldtendens eller en sygdom, der kræver hurtig sygeplejefaglig assistance og hvor der ikke kan tilkaldes hjælp på anden vis. Ved vurdering af om borgeren kan tilkalde hjælp på anden vis lægges vægt på om borgeren har et væsentligt kommunikationshandicap, som ikke kan afhjælpes ved hjælp af træning eller hjælpemidler. Der kan typisk være tale om stærkt nedsat syn eller hørelse, alvorlig afasi og lignende’.
Revurdering foretages på baggrund af en konkret og individuel vurdering på grundlag af gældende kvalitetsstandard. Revurdering af borgerens bevilling af nødkald kan, blandt andet, forekomme, hvis borgeren ikke længere er i stand til at anvende nødkaldet efter formålet eller hvis borgeren, efter afsluttet rehabiliteringsforløb, har forbedret sit funktionsniveau.
Beslutning Seniorudvalget den 07-12-2016
Godkendt.
Beslutning Ældrerådet den 15-12-2016
Beslutning Seniorudvalget den 04-01-2017
Godkendt med præcisering af kvalitetsstandarden, i det det skal indgå i vurderingen, at borgere der har faldtendens og som er for konfuse til at ringe eller modtager medicin som gør dem omtågede kan få nødkald.
Sagen sendes til orientering i Ældrerådet.
Beslutning Ældrerådet den 19-01-2017
Bilag
Sagsnr.: 14/8397
Resumé
Seniorområdet har 20 brugerstyrede huse fordelt i Kolding by, Centerbyerne og mindre lokalsamfund i Kolding Kommune.
Seniorområdet har i 2016 afholdt et projekt der omhandler ’Fremtidens Brugerstyrede Huse’. De 3 brugerstyrede huse, Toften, Huset Storegade og Olivenhaven, har deltaget i projektet.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
Sagsfremstilling
Seniorområdet har i 2016 afviklet projekt ’Fremtidens Brugerstyrede Huse’. 3 brugerstyrede huse, Toften, Huset Storegade og Olivenhaven har deltaget i projektet.
Formålet har været at belyse, hvordan de brugerstyrede huse fungerer i dag og drøfte, hvordan ’Fremtidens Brugerstyrede Hus’ skal fungere.
Nogle af de centrale spørgsmål der er blevet drøftet i projektperioden er:
- Hvordan kan de brugerstyrede huse få flere brugere?
- Hvordan kan de brugerstyrede huse få flere frivillige?
- Hvordan kan de brugerstyrede huse i højere grad målrette aktiviteterne til bestemte grupper?
- Hvordan kan de brugerstyrede huse i højere grad blive et samlingssted på tværs af generationerne?
- Hvordan kan de brugerstyrede huse arbejde med deres image?
De 3 brugerstyrede huse der har deltaget i projektet har arbejdet med et eller flere af ovenstående spørgsmål. Seniorområdet har støttet med konsulentbistand. Repræsentanter fra Ældrerådet har, via deres tilknytning til pågældende huse, deltaget i projektet. Projektperioden har f.eks. resulteret i, at:
- De 3 brugerstyrede huse har været på fælles temadag til Seniorhuset i Odense.
- Toften har blandt andet arbejdet med, hvordan de kan skaffe flere frivillige og brugere via presseomtale og reklame i forskellige situationer (f.eks. ved den lokale Brugs). Toften har ligeledes overvejelser om et fælles ’åbent hus’ arrangement for alle de 20 brugerstyrede huse.
- Olivenhaven har afholdt en temadag for alle de frivillige med henblik på, at få ideer til, hvordan de brugerstyrede aktiviteter på Olivenhaven kan/ skal fungere i fremtiden. Ud fra de forslag og ideer der blev drøftet på dagen, har brugerrådet besluttet at holde et åbent hus arrangement i 2017.
- Huset Storegade har afholdt et åbent hus arrangement. De har fokus på at etablere nye aktiviteter, blandt andet madlavning for mænd. Huset Storegade arbejder ligeledes på at lave ’netværksbesøg’, hvor de besøger de to andre brugerstyrede huse der har været med i projektet.
Projektperioden har vist, at deltagerne fra de brugerstyrede huse har fundet projektet relevant og aktivt arbejdet med udviklingen af ’Fremtidens Brugerstyrede Hus’.
Projektperioden har samtidig vist, at ’Fremtidens Brugerstyrede Hus’ ikke er et ’færdigt produkt’, men at udviklingen heraf skal ses som en fortløbende proces.
Aktivitetskonsulenterne vil fremadrettet bruge erfaringerne fra projektperioden til at understøtte den fortsatte udvikling af de pågældende 3 brugerstyrede huse samt de andre 17 brugerstyrede huse indenfor seniorområdet.
Beslutning Seniorudvalget den 04-01-2017
Beslutning Ældrerådet den 19-01-2017
Orienteringen taget til efterretning.
Sagsnr.: 16/22023
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Seniorområdet har fokus på efteruddannelse og kompetenceløft af medarbejderne på seniorområdet. Tidligere udskrivninger fra sygehusene, tiltagende kompleksitet i sygeplejen og på plejecentrene samt hjemmeplejens fokus på rehabilitering er eksempler på, at der kontinuerligt er behov for kompetenceudvikling af medarbejderne.
Seniorområdet har såvel interne som eksterne kompetenceudviklingstiltag. Nogle af de centrale samarbejdspartnere/ kompetenceudviklingsforløb er:
- AMU Kurser: I samarbejde med SOSU skolerne er der de sidste år uddannet måltidsambassadører og forflytnings- og teknologivejledere. Ligeledes er der sket opkvalificering af medarbejderne på demensområdet, rehabiliteringsområdet og køkkenområdet (Køkkenområdet er i samarbejde med EUV Vest). Der afholdes løbende opfølgningskurser for nye medarbejdere. I 2017 bliver det tekniske servicepersonale tilbudt et kompetenceløft til ejendomsserviceteknikere.
- Specialesygeplejersker: Specialesygeplejersker afholder temadage, hvor relevant plejepersonale undervises i konkrete specialeområder, f.eks. sårsygepleje.
- Læringspartnerne: Læringspartnerne følger plejepersonalet i konkrete arbejdssituationer og forestår kompetenceløft ud fra konkrete praksisnære situationer, f.eks. medicinhåndtering.
- Sygeplejen: Sygeplejen oplæres på Kolding Sygehus (eller andre sygehuse) i konkrete nye arbejdsopgaver.
- Akutteamet: Kompetenceløfter sygeplejen i varetagelsen af nye sygeplejefaglige opgaver.
Ud over ovenstående kompetenceforløb deltager medarbejderne i konferencer, temadage og konkrete uddannelsesforløb efter behov.
Ovenstående foregår inden for rammerne af seniorområdets kompetenceudviklingsstrategi, der har til formål at sikre, at medarbejderne kontinuerligt besidder de relevante kompetencer.
Sagsnr.: 11/10980
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Sagsnr.: 14/109
Resumé
Senior- og Socialforvaltningen giver på mødet en orientering om udvalgt nyt til Ældrerådet.
- Venteliste til plejeboliger
- Invitation til Elbo-køkkenet den 17. februar 2017
- Tilmelding til Danske Ældreråds temadag den 22. februar 2017 vedr. tilsyn i ældreplejen samt valg til Danske Ældreråds bestyrelse
- Fællesmøde mellem Seniorudvalget og Ældrerådet den 1. marts 2017
- Invitation til arrangement ”At være pårørende i Kolding Kommune” den 9. marts 2017
- Afdelingschef for Handicaprådgivningen
- Nyt omsorgssystem i 2017
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Beslutning Ældrerådet den 19-01-2017
Orienteringen taget til efterretning.
Tilmelding til Elbo-køkkenet den 17. februar 2017:
Ivan Johansen, Ingelise Johnsen, Christian Gøttig, Jytte Duus Andersen, Ellen Andersen Toldshøj, Bent E. Nielsen, Inger Rotne, Niels Erik Thrane, Ritta Ravnholt og Henry Clausen.
Tilmelding til Danske Ældreråds temadag den 22. februar 2017:
Ellen Andersen Toldshøj, Henry Clausen, Ivan Johansen og Niels Erik Thrane.
Tilmelding til valg af bestyrelsesmedlem til Danske Ældreråd den 22. februar 2017: Ellen Andersen Toldshøj og Ivan Johansen.
Tilmelding til fællesmøde med Seniorudvalget den 1. marts 2017 og til temadag den 9. marts 2017 sker på februar mødet.
Ældrerådets ordinære møde afholdes i forlængelse af temadagen den 9. marts 2017.