Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
01-12-2020 09:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kulturudvalget |
Sted: |
Nytorv 11, 1.2 øst og vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/16742
Resumé
I april 2020 blev Godset udpeget som et af 19 regionale spillesteder i Danmark i perioden 2021-2024.
På mødet vil leder af Godset, Martin Røen, redegøre for rammeaftalens indhold og forventningerne til budget 2021, set i lyset af den nuværende Covid-19- situationen i det kommende år.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at budget 2021 for Det Regionale Spillested Godset godkendes.
at den regionale rammeaftalen for Det Regionale Spillested Godset 2021-2024 godkendes.
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
I januar 2020 besluttede Byrådet at anbefale Godset om at søge Statens Kunstfond om fornyet status som regionalt spillested for perioden 2021-2024. I den forbindelse godkendte Byrådet en anbefaling og afsatte inden for den til Godset afsatte nettodriftssum en årlig medfinansiering af det regionale spillested på 2.645.000 kr.
I april 2020 blev ansøgningen imødekommet, og Godset blev udpeget til regionalt spillested i perioden 2021-2024. Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg tildelte dermed Godset et årligt statstilskud i perioden på 2,2 mio. kr.
Fra april til november har Godset derefter forhandlet med Statens Kunstfond om det endelige udkast til rammeaftale, ligesom der er udarbejdet budget for 2021
Ifølge retningslinjerne fra Kunstfonden skal det tydeligt fremgå af strategi, nøgletal og finansieringsoversigten, at materiale er udarbejdet under forudsætning af, at Corona-situationen er normaliseret i alle 4 strategi år, 2021-2024.
Til gengæld, skal de forventede og realiserede afvigelser, som følge af Covid-19, beskrives i spillestedets årlige budgetter og regnskaber.
Disse overvejelser fremkommer af det vedlagte budget 2021 for Det Regionale Spillested.
I henhold til bekendtgørelse nr. 1701 af 21. december 2010 om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet, skal kommunen godkende budgettet.
Bilag
Sagsnr.: 16/7942
Resumé
Set i lyset af den nuværende Covid-19-situation, forventes det ikke, at MusikKolding i 2021 vil kunne afvikle sommerens musik-events uden at tage særlige forholdsregler.
Event-koordinator Rikke Molberg fremlægger på mødet om foreningens foreløbige planer og overvejelser til drøftelse.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at sagen drøftes.
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Sagen blev drøftet.
Sagsfremstilling
Ifølge samarbejdsaftalen mellem Kolding Kommune og MusikKolding skal foreningen hvert år arrangere en række sommerevents. Det drejer sig om Grøn Koncert, Koncertrækken Sommer ved Søen, Stella Polaris og Opera på Skamling – eller tilsvarende arrangementer.
Derudover arrangerer MusikKolding egne arrangementer. I 2021 er der f.eks. planer om at introducere KOLD-festival i februar.
Set i lyset af den nuværende Covid-19-situation, er MusikKolding nødt til at forholde sig til, at det næppe bliver muligt at arrangere events, uden at tage højde for at en række Covid-restriktioner strækker sig hen over sommeren.
På mødet vil event-koordinator Rikke Molberg fremlægge disse overvejelser til udvalgets drøftelse.
Sagsnr.: 20/31207
Resumé
I forbindelse med at kommunerne fra og med 2020 har overtaget de statslige forpligtelser vedrørende Danskernes Digitale Bibliotek, er de kommunale folkebiblioteker blevet enige om, at stifte en forening, der driver og styrer den fælles digitale udvikling.
På mødet vil bibliotekschefen orientere om tilslutningen til den fælles forening, og det generelle arbejde med det digitale folkebibliotek.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
I 2013 indgik det i den fælleskommunale digitale handlingsplan, at der skulle etableres et ”Danskernes Digitale Bibliotek”. Der blev i den forbindelse indgået en politisk aftale mellem KL og Kulturministeriet om etableringen af Danskernes Digitale Bibliotek (DDB), som er et forpligtende samarbejde mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Kulturministeriet. Samarbejdet skulle understøtte etableringen og driften af fælles løsninger til folkebibliotekernes digitale formidling, herunder understøtte den digitale indgang til det samlede bibliotekstilbud, og styrke bibliotekernes muligheder for at håndtere og formidle digitale medier såsom e-bøger og andre netbaserede materialer.
Visionen for Danskernes Digitale Bibliotek var at skabe en fleksibel og ressourceeffektiv platform til formidling af digitale materialer via samarbejde, at øge udbredelsen og anvendelsen af digitale bibliotekstilbud og at fremme borgernes muligheder for selv at skabe indhold.
Opgaverne i Danskernes Digitale Bibliotek blev opdelt i 3 hovedområde:
Etablere og drive en fælles infrastruktur, herunder indgåelse af kontrakter og gennemførelse af udbud.
Indkøbssamarbejde om indkøb og aftaler på digitale materialer.
Teknisk udvikling, drift og vedligeholdelse af bibliotekets hjemmeside.
Ved udgangen af 2019 overtager kommunerne de statslige forpligtigelser i Danskernes Digitale Bibliotek, ligesom nogle opgaver omkring den fælles infrastruktur flyttes til KOMBIT. Derfor er de danske folkebiblioteker i alle landets kommuner samt Grønland, Færøerne og Sydslesvig gået sammen i en ny forening, som skal varetage de tilbageværende opgaver.
Den nye forening – Det Digitale Folkebibliotek – har til formål at stille digitale services, tilbud og materialer til rådighed for folkebiblioteker og borgere. Foreningen er både en driftsorganisation, en udviklingsorganisation og et fagligt fællesskab, og ambitionen er at sikre åbenhed og videndeling blandt folkebibliotekerne for fremme ejerskabet til og styring af den digitale udvikling lokalt.
Pr. 1. januar 2021 vil den nuværende kommunale forening eReolen ligeledes blive en del af Det Digitale Folkebibliotek, og det forventes, at det på sigt vil medføre synergier på tværs af flere områder blandt andet kommunikation, projektledelse, sekretariatsbetjening af faggrupper, forhandling og indkøb mm. På det tekniske område er der allerede i dag et samarbejde blandt andet på app-området.
Økonomien i både etableringen af den nye forening Det Digitale Folkebibliotek og fusionen med eReolen ligger på niveau med den økonomi, der i forvejen er på området og er således udgiftsneutralt for kommunen.
Bilag
Sagsnr.: 20/31354
Resumé
Kulturudvalgets Politiske Fokusområder er gældende for 2019-2022. Det er besluttet at lave en midtvejsevaluering, hvor fremdriften på de nuværende fokusområder vurderes.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter midtvejsevalueringen
at udvalget drøfter proces for udarbejdelse af anbefalinger til kommende kulturudvalg.
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Udvalget drøftede midtvejsevalueringen og anmodede forvaltningen om at fremsætte et forslag til en form for temadag efter sommerferien, hvor udvalget kan gøre status for byrådsperioden og fremsætte anbefalinger til et kommende kulturudvalg.
Sagsfremstilling
Kulturudvalgets politiske fokusområder er gældende for 2019-2022. Det er besluttet at lave en midtvejsevaluering, hvor fremdriften på de nuværende fokusområder vurderes.
Udvalget har besluttet at arbejde med fokusområder inden for følgende overskrifter:
- Mere ungekultur.
- Kultur som løftestang.
- Borgeren som medskaber.
- Mødesteder og Midlertidighed.
Kulturudvalget har i forbindelse med udarbejdelse af kulturpolitik og fokusområder udpeget 5 verdensmål, der er særligt relevante på kulturområdet. Der evalueres også på, hvorvidt kulturområdet er lykkedes med at sætte disse i spil gennem de sidste 2 år.
Det drejer sig om Verdensmålene:
- Sundhed og trivsel (nr. 3).
- Kvalitetsuddannelse (nr. 4).
- Anstændige jobs og økonomisk vækst (nr. 8).
- Bæredygtige byer og lokalsamfund (nr. 11).
- Ansvarligt forbrug og produktion (nr. 12).
Alle indsatserne i evalueringen er angivet i punktform. Tallet for de relevante verdensmål er markeret efter de indsatser, hvor verdensmålene i særlig grad er kommet i spil.
På udvalgsmødet vil forvaltningen give en gennemgang af områdets aktiviteter.
Anbefalinger til det kommende udvalg
Forud for det næste kommunalvalg vil forvaltningen lægge op til, at Kulturudvalget drøfter, hvilke anbefalinger udvalget ønsker at videregive til det kommende Kulturudvalg, som nedsættes efter valget.
I forbindelse med forrige kommunalvalg afholdt det daværende kulturudvalg i efteråret 2017 en temadag, hvor de samlede op på hele udvalgsperioden og samlede en række anbefalinger til det kommende udvalg. Det foregik over en hel dag på Trapholt, hvor alle kulturlederne præsenterede resultater fra de forgangne 4 år i form af korte ”pecha kucha”-oplæg hvorefter udvalget drøftede politik, fokusområder, resultater og anbefalinger.
Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter hvordan de ønsker at evaluere og samle anbefalinger til kommende udvalg.
Fokusområde: Mere ungekultur |
|
Hvilke initiativer har vi igangsat?
| Igangsat på forvaltningsniveau Etablering af ungepulje Samarbejdsaftale med KulturLogen på Råværket (4) Kulturskole (4) Bygning 5 (12)
Udviklet i samarbejde med/ af kulturinstitutioner m.fl. Jazzhouse – på hhv. Pitstop, Tobbers og Egnsteater (4) Godset Ujnfor Trapholt Ung Nicolai som centrum for kulturelle/bæredygtige initiativer (empty your wardrobe, ungeklimaråd m.v.) (12) KOLD Festival i samarbejde med IBA (4) Samarbejde ml. dramaskole og Egnsteater Readathon, writeathon og sommerskole (4) Læsegrupper om Young Adult fiktion (3) Levende Lokalområder – unge i fokus (11) Ung Kunst talenthold (4) Billedskolehold på flere skoler
Unges egne initiativer Cargo Tracks Slicetown Slice Tunes Kreativt ungenetværk førte til bofællesskab på Engstien (11)
|
Fokus for resten af perioden |
|
Fokusområde: Kultur som løftestang |
|
Hvilke initiativer har vi igangsat?
| Indsatser, der brander Kolding Kommune og understøtter erhverv Museum Kolding (8) Kongernes Samling (8) Oplevelsescenter Skamlingsbanken (8) Åbne atelierdage (8) Jazz for Kids
Indsatser, der styrker byliv Ny egnsteateraftale (11) KOLD Festival (11) Kolding Green Streets Torvelørdag (12) Pop-up workshop i Legeparken
Indsatser, der styrker og rækker ind i andre kommunale kerneområder Midt i en Covid-tid (Trapholts senior-projekt) (3) Jazz på plejehjem (senior) (3) Erindringsbog 2VK (stadsarkiv/senior samarbejde) Etablering af skoletjeneste på stadsarkivet (skole) (4) #minkunstminesuperkræfter (skole/social) (3) Kunstskolen Nordhøj integreres på Kulturskolen (social) (3) Repair/Remake-festival (bæredygtighed) (12) Børnenes Grundlovsdag (lokaldemokrati og medborgerskab) Levende lokalområder – biblioteket (lokaldemokrati og medborgerskab) (11) Kultur i arbejde (social/arbejdsmarked) (3) Læs som mand (senior/social) (3)
Kulturindsatser, der styrkede trivsel i foråret med Corona Corona-indsatsen ”Hver for sig, men sammen” LightHope (3) Streaming af Jazzkoncerter Mit Corona-liv i Kolding (3) Biblioteket i digital version Kreative børn i coronatiden (videoer fra Nicolai for børn) (3) Digital filmfestival Digital dramaskole (3) Stemmeboksen online Book en børnebibliotekar (3) Coronakoncerter (3) Kulturarv-to-go. (3)
|
Fokus for resten af perioden |
|
Fokusområde: Borgeren som medskaber |
|
Hvilke initiativer har vi igangsat?
| Mindre bøvl for frivillige – indsats for bedre eventvejledning Turbopuljen Makerspace og Swop Shop (tøjbytte) i bygning 5 (12) Blue Bridge Festival (11) Gyldne Liv Festival Graffiti Get Down Festival Repair og remake-festival (12) Afstemningsfest Genforeningsfejringen (herunder puljemidler) Nightmare Culture (inkl. Horror Festival) Kolding Green Streets Torvelørdage (12) Bæredygtig turisme i Christiansfeld (11) Stemmeboksen – og udstillingen rundt om Stemmeboksen Samarbejder ml. professionelle og frivillige kulturaktører - Egnsteater og teaterforening og Dr. Dorothea - Genforenings- og Grænsemuseet og Kultur og Event - Stadsarkivet og Geografisk Haves Venner - Biblioteket og alle, der har lyst Brændkjær-projekter; bog og byvandringer (11) Snublestens-projekt Jazztown Kolding Blæser-koncert med skoleelever og brødremenighed i fælleskab (11) Læseglæde hele livet (3) Læsepatruljen. (4)
|
Fokus for resten af perioden |
|
Fokusområde: Mødesteder og Midlertidighed |
|
Hvilke initiativer har vi igangsat?
| Koncerter på plejehjem og ved sygehus (3) Jazzhouse på skiftende locations (8) Trekantområdets Festuge (8) Jazzfestival (8) KOLD festival (11) Foreningsdag i Vamdrup (11) Bylivspulje ved teatret Godset UJNfor Street Food Festival (8) Bibliotekspark (8) Borchs Gård som eventrum ”Coronakoncerter” transmitteret på TVSyd Ny Folkemødeplads på Skamlingsbanken (11) Historisk værksted; udstillingsrum og værksted (3) Kinoprojekt i Vamdrup (11) Active Floor på biblioteket. (3)
|
Fokus for resten af perioden |
|
Sagsnr.: 15/19771
Resumé
Trapholt Museum fremsender budget for 2021 til Kolding Kommunes godkendelse.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslaget til budget for Trapholt Museum for 2021 fremsendes til Byrådets tiltrædelse.
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Trapholt Museum skal ifølge ”Bekendtgørelse om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet” fremsende budget til Kolding Kommunes godkendelse.
Der er budgetteret med indtægter vedrørende entré og kontingenter på 5.366.500 kr. i 2021. I 2020 var der budgetteret med 5.137.300 kr.
Indtægter vedrørende butiksdrift, café og arrangementer mv. er budgetteret med 1.815.680 kr. i 2021. I 2020 var der budgetteret med 1.985.800 kr.
Diverse tilskud m.v. er budgetteret til 15.089.000 kr. Heraf kommer 6.530.000 kr. fra Kolding Kommune.
Det fremsendte budget indeholder indtægter på i alt 22.256.180 kr. og udgifter på 22.145.000 kr., så der forventes et overskud på 111.180 kr.
De væsentligste økonomiske udfordringer for Trapholt Museum de næste 2-3 år er udviklingen i Covid-19 samt en kombination af faldende tilskud, både kommunale og statslige og en væsentlig stigning i de overenskomstmæssige lønninger.
Forvaltningen har ingen bemærkninger til det fremsendte budget og henviser til noterne i budgettet.
Bilag
Sagsnr.: 20/31244
Resumé
Vedtægter for Kulturskolen Kolding fremlægges til godkendelse i Kulturudvalget.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget godkender vedtægterne for Kulturskolen Kolding.
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
I 2020 er Kulturskolen Kolding blevet etableret gennem en fusion af Kolding Billedskole og Kolding Musikskole og MGK. På den baggrund er der blevet udarbejdet vedtægter for den nye Kulturskolen Kolding.
Vedtægterne er udarbejdet med afsæt i de eksisterende vedtægter for musikskolen, men er blevet kortet ned, så flere forældede og ikke længere relevante afsnit er luget ud.
Samtidig er bestyrelsen blevet udvidet, så der samlet sidder 11 personer i den nye bestyrelse. Dette for at sikre, at forældrerepræsentanter fra både tidligere billed- og musikskole får plads, ligesom der inviteres en repræsentant ind fra en af kulturskolens samarbejdspartnere fra en anden kulturinstitution i kommunen.
Bestyrelsen ventes at kunne konstituere sig og træde i kraft fra starten af 2021.
Bilag
Sagsnr.: 20/31096
Resumé
Kolding Kommune har den 2. november 2020 modtaget henvendelse fra Billedkunstnernes Forbund Syd (BKF SYD) og Danske Kunsthåndværkere og Designere Syd (DKOD Syd) om indgåelse af samarbejdsaftale vedrørende udstillinger i Nicolai Kunst og Design.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget beslutter, om der skal indgås en samarbejdsaftale med Billedkunstnernes Forbund Syd (BKF SYD) og Danske Kunsthåndværkere og Designere Syd (DKOD Syd).
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Kulturudvalget anmodede forvaltningen om at udarbejde en 2-årig samarbejdsaftale med et støttebeløb på 30.000 kr. pr. år, hvoraf det fremgår, at der ikke kan opnås støtte til løn (tabt arbejdsfortjeneste). Der skal sikres forventningsafstemning vedrørende åbningstider i samarbejdsaftalen.
Sagsfremstilling
Billedkunstnernes Forbund Syd (BKF SYD) og Danske Kunsthåndværkere og Designere Syd (DKOD Syd) har rettet henvendelse til Kolding Kommune om indgåelse af en samarbejdsaftale.
Med samarbejdsaftalen vil BKF én gang årligt påtager sig at organisere en 2 måneders udstilling i Nicolai Kunst og Design, og 2 gange årligt vil DKOD Syd påtage sig at organisere en 2 måneders udstilling i Nicolai Kunst og Design.
Til hver af disse 3 udstillinger ønskes en støtte på 10.000 kr. som skal dække udstillingsomkostninger som persontransport, fragt af værker, udstillingsmateriel, tabt arbejdsfortjeneste, P.R., tryksager og pasning af udstillingen.
BKF Syd og DKOD Syd ønsker en samarbejdsaftale på minimum 3 år, for at give de udstillende kunstnere tilstrækkelig tid til værkfremstilling. Aftalen ønskes af samme grund genforhandlet minimum ét år før udløb.
Inden for de sidste par år, er der givet støtte fra Kulturpuljen til BKF Syd til følgende;
Udstillingen ”HAVEN” den 4. maj - 30. juni 2019 med tilskud på 15.000 kr.
Udstillingen "Som Skygger" den 5. september til 25. oktober 2020 med tilskud på 12.000 kr.
DKOD Syd har ikke modtaget støtte de sidste par år.
Forvaltningen foreslår, at såfremt udvalget ønsker at afsætte midler til 3 årlige udstillinger i Nicolai Kunst og Design, vil forvaltningen udarbejde en administrativ samarbejdsaftale med BKF Syd og DKOD Syd, som matcher samarbejdsaftalen, som er indgået med Kolding Kunstforening. Forvaltningen foreslår, at beløbet i givet fald afsættes fra Kulturpuljen.
Bilag
Sagsnr.: 17/22969
Resumé
I weekenden den 26.-27. september 2020 blev der for 3. gang afholdt Åbne Atelierdage. Åbne Atelierdage er et arrangement, hvor kunstnere og gallerister i Kolding kommune åbner dørene for offentligheden til deres atelier, gallerier eller værksteder. I år deltog 34 kunstaktører i Åbne Atelierdage, der, på trods af Corona, blev velbesøgt og med overvejende positive tilbagemeldinger fra de deltagende kunstnere.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget tager orienteringen om Åbne Atelierdage 2020 til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
I weekenden den 26.-27. september 2020 blev der afholdt Åbne Atelierdage i hele Kolding kommune - et arrangement, hvor kunstnere og gallerister i kommunen åbner dørene for offentligheden til deres atelier, gallerier eller værksteder. Som besøgende får man et kig ind bag kulisserne i det alsidige og sprudlende kunstmiljø i Kolding kommune og oplever kunstnerne arbejde – med billedkunst, keramik, bronzestøbninger, skulpturer, glaskunst, vævning, tekstil m.m. – og møder dem til en åben snak om kunsten.
Formål
Formålet med Åbne Atelierdage, som fandt sted for første gang i påsken 2018, er at skabe større synlighed om kunstmiljøet i kommunen – et miljø, som ikke er samlet i en fælles forening, kunstråd eller lignende interesseorganisation, og derfor ikke har fælles kommunikationsplatforme eller kontaktflader.
Satsningen udspringer af fokusområderne ”Borgeren som medskaber” samt ”Kultur som løftestang”.
Rolle og ressourcer
Åbne Atelierdage skulle have været afholdt den første weekend i påsken, den 4.-5. april 2020, ligesom det var tilfældet i 2018 og 2019. Arrangementet blev imidlertid udsat på grund af Covid-19 situationen.
Åbne Atelierdage bliver arrangeret i et samarbejde mellem Kolding Kommune og de lokale kunstnere. Initiativet til arrangementet er kommet fra en af de deltagende kunstnere. Deltagerne er glade for kommunens engagement, som overordnet består i at være tovholder på arrangementet.
Opgaven for Kolding Kommune har været at koordinere arrangementet, kontakte og invitere lokale kunstnere til at være med samt at markedsføre det. Forvaltningen har blandt andet arrangeret netværks- og kickoff-møder, hvor kunstnerne kunne mødes og hvor Åbne Atelierdage blev henholdsvis drøftet og kickstartet. Herudover har kommunen udarbejdet et trykt program samt andet grafisk materiale, herunder annoncer til Ugeavisen, Kolding Kalenderen og Kolding Kommunes LED-skærme. Arrangementet og det digitale program er endvidere blevet markedsført på Facebook, oplevkolding.dk og kommunens hjemmeside. Det trykte program er blevet distribueret sammen med Kolding Kalenderen i hele kommunen - til kulturinstitutioner, biblioteker, uddannelsessteder med flere. Kunstnerne har ligeledes bidraget med at hænge plakater op og uddele programmer i deres lokalområder.
Erfaringer
33 kunstnere og en kreativ forening deltog i Åbne Atelierdage 2020. I 2019 deltog 23 kunstnere og en kreativ forening i Åbne Atelierdage.
Forvaltningen har pr. mail bedt om tilbagemeldinger, herunder besøgstal og erfaringer, fra de deltagende kunstnere. 21 kunstnere har meldt tilbage. Generelt har forvaltningen fået positive tilbagemeldinger fra kunstnerne. På trods af Covid-19 var der flotte besøgstal henover weekenden. Mange af kunstnerne melder endvidere om et godt salg af værker samt aftaler om bestillingsarbejde. I gennemsnit har kunstnerne, der har meldt tilbage, haft 45 besøgende i weekenden den 26.-27. september. Kunstnerne beretter videre, at gæsterne udviste stor interesse for og udtrykte ditto tilfredshed med Åbne Atelierdage. Der var naturligvis håndsprit til gæsterne, som var gode til at holde afstand og tage hensyn til hinanden.
Kunstnerne har endvidere meldt gode ideer til nye tiltag ind - særligt vedrørende kommunikation og markedsføring. Disse tages til efterretning og overvejelse i forbindelse med planlægningen af Åbne Atelierdage i 2021.
Enkelte professionelle kunstnere har givet udtryk for, at de ikke ønsker at deltage i Åbne Atelierdage, da arrangementet ikke er kurateret, men åbent for alle kunstnere og kunsthåndværkere i kommunen, både amatører og professionelle.
En kunstner foreslår desuden, at Kolding Kommune afsætter et beløb (100.000 kr.) til indkøb af et eller flere værker af de deltagende kunstnere. Kunstneren foreslår, at de besøgende på Åbne Atelierdage kan komme med forslag til, hvilke værker Kolding Kommune skal købe, og på den måde animere de besøgende til at besøge flere kunstnere. Forslagene fra de besøgende foreslås vurderet af en fagjury og de værker, som juryen udvælger til indkøb kunne efterfølgende gives videre til eksempelvis daginstitutioner i Kolding Kommune.
Åbne Atelierdage 2021
En digital afstemning blandt de deltagende kunstnere fra de seneste 3 år viser, at langt størstedelen af kunstnerne foretrækker, at Åbne Atelierdage 2021 vender tilbage til sin ”vante” plads i den første weekend i påsken, det vil sige den 27.-28. marts 2021, fremfor at blive flyttet til efteråret 2021, som det var tilfældet i år. Hertil kommer, at en gruppe lokale kunstnere arbejder på at etablere en kunstmesse i Pulzion i september 2021. Projektet, der på nuværende tidspunkt kaldes Kunstdage Kolding, er udsprunget af de gode erfaringer fra Åbne Atelierdage. De 2 arrangementer forventes at kunne understøtte og supplere hinanden og således give borgerne i Kolding kommune yderligere kunstoplevelser. Foreningen bag Kunstdage Kolding søger en underskudsgaranti fra Kulturpuljen til realisering af projektet.
Forvaltningen vurderer, at Åbne Atelierdage kan afvikles forsvarligt i forhold til Covid-19 situationen. De enkelte værksteder, gallerier og atelierer betragtes som små kulturinstitutioner, hvor gæsterne spritter af og bærer mundbind og max må forsamles 10 ad gangen, som de nuværende ”Retningslinjer for museer, kunsthaller, videnspædagogiske aktivitetscentre, zoologiske anlæg/akvarier, biblioteker, arkiver og lignende, hvor publikum er i bevægelse” foreskriver. Med udgangspunkt i erfaringerne fra dette og tidligere års Åbne Atelierdage, vurderer forvaltningen, at arrangementet ikke vil give anledning til at (for) mange mennesker samles. Forvaltningen vil naturligvis løbende vurdere arrangementets realiseringsmulighed i forhold til Covid-19 situationen.
Sagsnr.: 18/11714
Resumé
Mindesten for møller Hans Iver Staal er blevet flyttet fra Gl. Allervej til Skamlingsbanken.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
På udvalgets møder i april og juni 2020 behandlede udvalget sager vedrørende mindesten for Hans Iver Staal. Mindestenen har indtil nu været placeret ved Gl. Allervej hvor Iver Staal havde sit virke som mølleejer ved den daværende Torning Mølle. Mindestenen blev rejst fordi Staal i 1842 sammen med Laurids Skau havde stået i spidsen for købet af Skamlingsbanken.
Inskriptionen på stenen lyder: "Mølleejer Hans Iver Staal Virkede her fra 1830 til 1861, Folket vaagner op af dvale, Hist lød dansk I stændersale, Slesvigs løver Ryster manken, Staal han gav os Skamlingsbanken.
Fundament og opsætning ved mindestenen var imidlertid i dårlig forfatning. Samtidig havde stenen ikke en så central placering som tidligere. Dels er møllen erstattet af moderne byggeri, dels er den tidligere hovedvej omlagt, så der nu ikke er daglig trafik forbi stedet, hvor mindestenen stod længere.
I forbindelse med udviklingsprojektet på Skamlingsbanken har Skamlingsbankeselskabet foreslået Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Christiansfeld muligheden for, at stenen kunne blive flyttet til Skamlingsbanken og fået deres samtykke hertil.
Stenen er nu placeret foran Restaurant Skamlingsbanken, lige ved stien ned mod det nye oplevelsescenter. Den står hermed på det jordlod. som Hans Iver Staal selv var initiativtager til at opkøbe i sin tid.
Flytningen er finansieret, således at kulturområdet betaler for reetablering af jorden der, hvor mindesmærket stod, mens Skamlingsbankeselskabet og Skamlingsbankeprojektet betaler de resterende udgifter.
Sagsnr.: 17/22370
Resumé
Kulturudvalget orienteres om, at Byrådet på det næstkommende møde skal tage stilling til et forslag om justerede vedtægter for Ungdomsskolen, herunder et forslag om, at et medlem af kulturudvalget skal udpeges til Ungdomsskolens bestyrelse.
Godkendes de nye vedtægter, træder de i kraft i den kommende byrådsperioder fra 2022-2026.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der er blevet udarbejdet en ny politisk strategi for Ungdomsskolen, som er blevet godkendt på Børne- og Uddannelsesudvalgets møde den 11. november 2020. Som en del af strategien har det været et ønske at styrke samarbejdet på tværs ind i andre områder – blandt andet kulturområdet – og at Ungdomsskolen kan virke som en katalysator for et bredere tværgående samarbejde.
På den baggrund er der udarbejdet et oplæg til justering af vedtægterne for Ungdomsskolen således, at der fremover ønskes 2 politiske repræsentanter i bestyrelsen; henholdsvis en fra Børne- og Uddannelsesudvalget og en fra Kulturudvalget.
De ændrede vedtægter fremlægges til behandling i Byrådet ved førstkommende møde, hvor også selve strategien fremgår som bilag til sagen.
Såfremt Byrådet godkender de endelige vedtægter, træder de i kraft i den kommende byrådsperiode fra 2022-2026
Sagen, der går videre til Byrådet, er vedlagt som bilag her.
Bilag
Sagsnr.: 20/6168
Resumé
Pr. 15. november 2020 er forventningerne til Kulturpolitik, serviceudgifter for 2020 følgende:
- Regnskabet forventes at være 1 mio. kr. mindre end det korrigerede budget efter budgetopfølgningen er godkendt.
- Der bliver i forbindelse med budgetopfølgningen ultimo 2020 søgt om overførsler på 5,099 mio. kr. vedrørende projekter, som strækker sig ind i 2021.
Fremadrettet vil orienteringen om serviceudgifter fra 2021 være en integreret del af den kvartalsvise budgetopfølgning, der vil trække tråde til budgetbemærkningerne og udvalgspolitikkerne.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
at orienteringen fra 2021 bliver en del af den kvartalsvise budgetopfølgning.
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Kulturudvalget ønskede fortsat månedlige budgetopfølgninger.
Sagsfremstilling
Regnskabet for Kulturpolitik, serviceudgifter forventes at være 1 mio. kr. mindre end det korrigerede budget, og der forventes en overførsel til 2021 på 1 mio. kr. efter budgetopfølgningen er godkendt.
Der vil blive søgt om overførsler på 5,099 mio. kr. i forbindelse med budgetopfølgningen ultimo 2020.
Bemærkning til Økonomiudvalget: Der forventes en overførsel til 2021 vedrørende Kulturpolitik, der er stadig nogle usikkerhedsmomenter.
I forbindelse med kvartalsopfølgningen pr. 30. april 2020 blev Økonomiudvalget orienteret om, at udgifter afledt af Covid-19 så vidt som overhovedet muligt, skal afholdes inden for det eksisterende budget.
Nedenfor er skematisk oversigt over status pr. 15. november 2020 for Kulturpolitikken.
Tekst | Opr. Budget | Korr. Budget | Forbrug pr.15.11.2020 | Forbrugs-procent | Note |
Puljer | 2.092.000 | 2.646.000 | 1.597.902 | 60,4% | 1 |
Kulturinstitutioner | 58.104.000 | 61.228.000 | 45.656.512 | 74,6% | 2 |
Tilskud |
|
|
|
| 3 |
Kulturarv | 11.512.000 | 11.507.000 | 11.454.255 | 99,5% |
|
Kunst og Design | 8.148.000 | 8.237.000 | 8.101.333 | 98,4% |
|
Scenekunst | 7.548.000 | 7.472.000 | 7.452.109 | 99,7% |
|
Musik | 801.000 | 821.000 | 820.260 | 99,9% |
|
Øvrige kulturtilskud | 3.891.000 | 4.002.000 | 3.959.037 | 98,9% |
|
Event | 531.000 | 674.000 | 96.500 | 14,3% |
|
Fælles Kultur projekter | 1.828.000 | 1.888.000 | 328.948 | 17,4% | 4 |
Skulpturer og bygninger | 1.782.000 | 1.805.000 | 1.443.748 | 80,0% | 5 |
I alt | 96.237.000 | 100.280.000 | 80.910.605 | 80,7% |
|
Noter:
- Puljer bestående af Kulturpuljen, Ungepuljen, Musik Kolding og 100 året for Genforeningen i 2020.
- Drift af institutionerne under Kulturpolitikken. Biblioteket har betalt husleje for hele 2020. Musikskolen og MGK har modtaget refusion for hele 2020.
- Udbetaling af tilskud i henhold til samarbejdsaftaler. Der er modtaget refusion vedrørende Kolding Egnsteater for hele 2020. Tilskud til Kolding Light Festival afventer.
- Løbende projekter under Kulturpolitikken. Der er kommet indtægter vedrørende Trekantområdets Festuge. Der er ikke udbetalt noget i forhold til tiltrækning af store udstillinger.
- Løbende drift af skulpturer og bygninger under Kulturpolitikken. Søsterhuset har betalt husleje for hele 2020 og aconto varme, vand og rengøring for hele 2020. LED skærme har ikke haft så store indtægter i 2020.
Dette er den sidste orientering om serviceudgifter i 2020. I øjeblikket pågår der et arbejde med at strømline budgetbemærkningerne med udvalgspolitikkerne og budgetopfølgningerne. For at opnå en bedre synergi vil orienteringen om serviceudgifter fra 2021 være en integreret del af den kvartalsvise budgetopfølgning, der vil trække tråde til budgetbemærkningerne og udvalgspolitikkerne.
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Intet.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet:
- Ingen.
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Bilag
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Beslutning Kulturudvalget den 01-12-2020
Taget til efterretning.
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen. Dette gøres ved, at hvert medlem skal underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.