Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
21-09-2021 09:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Byrådet |
Sted: |
Byrådssalen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 21/20822
Resumé
Borgmesteren fremsender budgetforslag for perioden 2022 til 2025 til Økonomiudvalgets og Byrådets 1. behandling.
Budgetforslaget består af udvalgenes bidrag til budgetforslaget fremsendt i overensstemmelse med den af Byrådet vedtagne budgetprocedure for 2022.
I budgetforslaget er konsekvens af samtlige byrådsbeslutninger til og med mødet den 31. august 2021 indregnet. Endvidere er indregnet konsekvensen af økonomiaftalen mellem regeringen og KL. Der udover er der efterfølgende korrigeret for korrektioner vedrørende Marina City, anlægsprojektet Vandløbsrestaureringsprojekt i tilløb til Binderup Mølleå samt den kirkelige ligning.
Budgetforslaget viser en kasse forøgelse i 2022 på 31,345 mio. kr. og et kassebrug i 2023-2025 på henholdsvis 16,957 mio. kr. 52,573 mio. kr. samt 76,201 mio. kr.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at budgetforslag 2022 med tilhørende budgetoverslag for årene 2023, 2024 og 2025 indstilles til Byrådets tiltrædelse med henblik på overgang til 2. behandling
at bevillingsregler for 2022 vedtages som anført under sagsfremstillingen
at budgetnoter for 2022 vedtages som anført under sagsfremstillingen
at borgmesteren bemyndiges til at foretage tekniske justeringer af serviceudgiftsrammen og skattefinansieret bruttoanlægsramme med henblik på at medvirke til overholdelse af de mellem KL og regeringen aftalte rammer for hele landet.
Beslutning Økonomiudvalget den 21-09-2021
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 21-09-2021
Godkendt, med henblik på overgang til 2. behandling.
Merete Due Paarup
Per Bødker Andersen
Søren Rasmussen
Sagsfremstilling
Budgetforslaget viser en samlet kasseforøgelse på 31,345 mio. kr. i 2022. Samlet set er der for perioden 2022 – 2025 et kasseforbrug på 114,386 mio. kr.
Budgetforslaget fremgår af nedenstående bevillingsoversigt.
I nedenstående er indregnet konsekvens af budgetforliget indgået den 29. juni 2021 samt samtlige byrådsbeslutninger til og med mødet den 31. august 2021. Endvidere er indregnet konsekvensen af økonomiaftalen mellem regeringen og KL. Der udover er der efterfølgende korrigeret for kassemæssige korrektioner vedrørende Marina City, anlægsprojektet Vandløbsrestaureringsprojekt i tilløb til Binderup Mølleå samt regulering på den kirkelige ligning:
- Marina City, ændret disponering af rådighedsbeløb på -21,699 mio. kr. i 2022 samt 21,699 mio. kr. i 2023.
- Anlægsprojektet Vandløbsrestaureringsprojekt i tilløb til Binderup Mølleå medfører en merindtægt i 2022 på 0,082 mio. kr.
- Regulering på den kirkelige ligning for 2022-2025 på henholdsvis 0,350 mio. kr. 0,369 mio. kr. 0,391 mio. kr. samt 0,304 mio. kr.
Bevillingsoversigt:
Bevillingsregler:
Serviceudgifter
Der meddeles en nettodriftsbevilling pr. politikområde. Der vil kunne budgetomplaceres inden for det enkelte politikområde samt mellem politikområder henført til samme udvalg.
Takster og gebyrer fastsættes af Byrådet, der i særlige tilfælde kan delegere kompetencen til Økonomiudvalget. Særligt for enkeltstående arrangementer gælder, at by- og udviklingsdirektøren er bemyndiget til at fastsætte taksten.
For de decentrale budgetenheder genbevilges et overskud i det følgende budgetår, idet overskuddet maksimalt kan udgøre 3 % af bevillingen.
For underskud (overskridelse) kan der maksimalt overføres et underskud på 3 % af politikområdets samlede bevilling til følgende år. Det overførte underskud fordeles med 33,3 % i hvert af de følgende 3 år med henblik på at styrke udvalgenes mulighed for langsigtet styring. Underskud (overskridelse) ud over de 3 % eftergives af Byrådet i forbindelse med godkendelsen af regnskabet.
For centrale områder, puljer m.v. vurderes konkret, hvorvidt et overskud eller underskud skal genbevilges i det følgende år. Vurderingen foretages med udgangspunkt i konkrete begrundelser.
Den samlede overførsel for centrale og decentrale enheder kan maksimalt udgøre 100 mio. kr. Den samlede overførsel godkendes endeligt af Byrådet.
Indkomstoverførsler
Der meddeles en nettodriftsbevilling pr. udvalg. Der vil kunne budgetomplaceres inden for den meddelte bevilling, såfremt bevillingens materielle indhold ikke ændres. Der er som udgangspunkt ikke overførselsadgang.
Anlægsbevillinger og rådighedsbeløb
Rådighedsbeløb afsat på investeringsoversigten kan først bruges, når anlægsbevilling er meddelt af Byrådet. Anlægsbevillinger søges særskilt for det enkelte projekt. Ikke forbrugte rådighedsbeløb kan søges overført ved bevillingskontrollen ultimo året. For beløb op til 5 % af projektets rådighedsbeløb gælder, at de kan medtages i genbevillingssagen.
Finansielle bevillinger
Bevillingerne for renter, skatter, tilskud og moms meddeles brutto. Øvrige budgetposter har karakter af kapitalposter uden bevillingsmæssig funktion. Der er ikke overførselsadgang.
Tillægsbevillinger
Ansøgninger om tillægsbevillinger skal, inden forelæggelse for det stående udvalg, være ledsaget af et forslag til finansiering inden for eget bevillingsområde. Centralforvaltningens bemærkninger skal fremgå af samtlige dagsordenspunkter indeholdende økonomi inden behandling i udvalg.
Budgetdelegation
De stående udvalg kan delegere bevillingen eller dele heraf til forvaltningsdirektøren, der kan videredelegere inden for egen organisation. Den samlede delegation fremgår af oversigt benævnt ”Disponerings- og budgetomplaceringsdelegation”, der udarbejdes efter budgettets vedtagelse.
Delegationen skal foretages således, at enhver økonomisk disposition entydigt kan henføres til en budgetansvarlig person. Delegationen gælder for såvel budgetansvar, ret til at budgetomplacere og ret til at disponere inden for bevillingens materielle indhold.
Befolkningsprognose og boligudbygningsplan
Den nyeste befolkningsprognose, herunder den nyeste boligudbygningsplan, vedtaget af Byrådet, anvendes som forudsætningsdel i forbindelse med budgetlægningen.
Nye budgetnoter i 2022
- Christiansfeld, ny bro over omfartsvej
Det pålægges By- og Udviklingsdirektøren at arbejde videre med at søge ekstern finansiering til etablering af en ny bro over forbindelsesvejen i Christiansfeld. Såfremt der findes ekstern finansiering svarende til ca. 50 % af den samledes anskaffelsessum (ca. 11 mio. kr. ekskl. gavemoms) er det aftalt i forligskredsen, at den kommunale egenfinansiering, vil blive prioriteret fra råderummet til budget 2023.
- Vejkapital
Teknik- og Klimaudvalget blev den 9. juni 2021 orienteret om, at Sydtrafik efter et udbud af Kolding Kommunes busrutekørsel har til hensigt at indgå nye kontrakter om bybus-, lokal- og skoleruter. Kontrakterne vil medføre en besparelse på omkring 7 mio. kr. årligt – beløbet er dog behæftet usikkerhed, begrundet i opstarts- og følgeudgifter, hvis størrelse er uafklarede. Ny kontrakt gælder fra 1. juli 2022 og omdisponeringen har dermed halv virkning i 2022 og fuld effekt fra 2023.
Udbuddet vil få halv virkning i 2022 med hensyn til omkostningerne til buskørsel. Det endelige resultat af udbuddet vil formentlig først være indarbejdet i det endelige budget for Sydtrafik for 2022. Eventuelle budgetmæssige reguleringer i forhold til budgettet til kollektiv trafik for Kolding Kommune vil derfor først blive medtaget ved budgetopfølgningerne i 2022.
Teknik- og Klimaudvalget er – ligeledes den 9. juni 2021 – blevet orienteret vedrørende analyse af udviklingen af kapitalværdien på vejområdet for 2021-2040. Med baggrund i analysen er de mest presserende områder:
- Vejafvanding i byerne, der bliver mere og mere presserende i takt med, at der kommer flere og større stormflods- og skybrudshændelser
- Fortovene, som gennemsnitligt har en ret høj alder og kan komme i kritisk tilstand
- Broer og bygværker, hvor manglende vedligehold kan blive kostbart, fordi broer og bygværker har meget høje nyværdier.
På den baggrund pålægges det By- og Udviklingsdirektøren at tilføre den realiserede nettobesparelse på buskørsel på omkring 7 mio. kr. årligt til afhjælpning af efterslæbet på vejområdet.
- Bramdrup Skole og Munkevængets Skole, fysiske rammer
Til opdatering af nedslidte fysiske rammer på Bramdrup Skole og Munkevængets Skole disponeres i 2022 ekstraordinært 2 mio. kr. af de i forvejen budgetterede midler til bygningsvedligeholdelse.
- Hjemmeplejen, øget kontinuitet
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren anmodes om en nøjere vurdering af, hvordan der skabes øget kontinuitet i hjemmehjælpen, således borgerne oplever, at der kommer færre forskellige hjemmehjælpere i hjemmet. Vurderingen skal omfatte både arbejdsområder for grupperne, personalegennemstrømning, rekrutterings- og efteruddannelsesmuligheder, og den deraf følgende økonomi. Vurderingen gennemføres så resultaterne kan indgå i drøftelserne forud for budget 2023 med mulighed for evt. igangsættelse af nye metoder i 2023 og derefter.
I forhold til personalegennemstrømningen ønskes følgende belyst:
- Hvor længe bliver hjemmehjælperne gennemsnitligt i stillingen?
- Hvorfor rejser de?
- Er der hjemmehjælpsgrupper, hvor der er større udskiftning, end andre?
- Hvis der er mere fleksibilitet i kørelisterne (arbejdsplanen), kan det så mindske udskiftningen af personale?
- Hvis den enkelte hjælper får mere ansvar, kan det så fastholde den enkelte hjælper, og dermed mindste udskiftning af personale?
- Kolding Havn
Der skal udarbejdes et revideret bud på ressourcebehov for fortsættelse af processen vedrørende udviklingen af Koldings Havneområder fra 2022 til 2024, med henblik på at realisere Byrådets vision om, at erhvervshavn, by og fjord skal bindes sammen via en udvikling af havneområdet i retning af ”mere by og en grønnere erhvervshavn”. Der er vedtaget en projektbeskrivelse i Økonomiudvalget den 14. juni 2021, som anviser den videre 3-årige udviklingsproces frem mod et beslutningsgrundlag om udviklingen af Koldings havneområder. Udviklingsprocessen skal danne grundlag for rammer og ny organisering af by- og havneudvikling. Projektbeskrivelsen har ophæng til såvel ejerstrategien og samarbejdsaftalen.
Det pålægges Kommunaldirektøren at optage dialog med Kolding Havn for at afklare, hvordan havnen kan bidrage til processen, herunder om havnen kan medfinansiere en række af de tekniske, miljømæssige og juridiske forundersøgelser, der er nødvendige for at klargøre et beslutningsoplæg vedrørende havnens fremtidige udvikling og organisering.
Den oprindelige bevilling er opbrugt i 2021 og der skal fra 2022 tilføres ressourcer til den fortsatte udviklingsproces. Ændringsforslag til budget 2022 viser et behov på 4 mio. kr. årligt i 2022, 2023 og 2024.
- Geografisk Have
By- og Udviklingsdirektøren pålægges at skabe sammenhæng mellem det udarbejdede ændringsforslag for moderniseringen og udviklingen af Aksel Olsens hjem, den udarbejdede udviklingsplan for Geografisk Have og afklaring af eventuel fondsbidrag.
De i 2023 afsatte midler på 3,0 mio. kr. er primært tiltænkt moderniseringen og udviklingen af Aksel Olsen hjem. I det omfang midlerne ikke kan dække den samlede udgift er Byrådet indstillet på at finansiere resterende behov via Investeringsfonden. I forhold til den samlede udviklingsplan for Geografisk Have afklares om der fremsendes særskilt ændringsforslag til budget 2023 for den del eller om fondsmidler muliggør en samlet løsning.
Ligeledes finansieres driftsudgifter, i forbindelse med meddelelse af anlægsbevilling til projektet, via Budgetreserven.
Budgetnoter (tekniske) videreføres uændret i 2022:
1. Redegørelse om budgetrealisering samt finansbudget
Kommunaldirektøren er pålagt månedligt at fremsende redegørelse til Økonomiudvalget omkring forventningerne til den samlede budgetrealisering. Forvaltningsdirektørerne skal tilvejebringe bidrag for eget område, såfremt kommunaldirektøren anmoder herom.
Kommunaldirektøren er pålagt at udarbejde et finansbudget for budgetperioden. Finansbudgettet fremsendes til Økonomiudvalgets godkendelse i februar måned, og der udarbejdes månedligt en opfølgningsredegørelse til forelæggelse for Økonomiudvalget.
2. Mad til seniorområdet
Det aftales, at prisen for mad til borgeren leveret fra Elbo Køkkenet og private leverandører, ikke må stige mere end den almindelige P/L-fremskrivning i 2021, set i forhold til prisen den 1. januar 2020.
Eventuelt øgede omkostninger ved madproduktion m.v., som ikke inddækkes ved P/L-fremskrivningen, er et fælles anliggende i 2021, der finansieres ved at Seniorpolitik tilføres midler svarende hertil.
3. Frivilligt social arbejde
Social- og Sundhedsudvalget bemyndiges til, på Byrådets vegne at træffe afgørelse om fordeling af de såkaldte § 18 midler, inden for rammen af den på årsbudgettet afsatte bevilling. Social- og Sundhedsudvalget kan endvidere subdelegere retten til fordeling af tilskud indtil 15.000 kr. til Socialdirektøren.
4. Kantinepriser
Økonomiudvalget bemyndiges til at fastsætte priserne i kantinerne henhørende under administrationspolitik.
5. International aktivitet
Økonomiudvalget bemyndiges til, på Byrådets vegne at træffe afgørelse om internationale aktiviteter, inden for rammen af den på årsbudgettet afsatte tilskudsbevilling.
6. Salg af jord og fast ejendom
Det pålægges Kommunaldirektøren at udarbejde en handlingsplan for realisering af de budgetterede salgsindtægter til forelæggelse for Økonomiudvalget i januar måned.
Kommunaldirektøren er pålagt kvartalsvis at fremsende en samlet redegørelse vedrørende den forventede regnskabsrealisering, vedrørende jordpolitik omhandlende køb af jord, byggemodning og salg, inklusiv salg af fast ejendom. Forventes budgettet ikke realiseret, skal redegørelsen indeholde forslag til bevillingsberigtigelse.
Byrådet tilkendegiver, at målet om til enhver tid at have en tilstrækkelig jordreserve til dækning af behovet for bolig- og erhvervsjord, realiseres over tid ved, at området budgetteres udgiftsneutralt. Et realiseret overskud bliver inden for området.
Skattesatser og takster:
Skattetakster og takster vil indgå ved Økonomiudvalgets og Byrådets 2. behandling af budgetforslag 2022.
Bilag
Sagsnr.: 18/87
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen. Dette gøres ved, at hvert medlem skal underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.
Sagen behandles i
Byrådet.