Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
09-03-2017 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Ældrerådet |
Sted: |
IBC Innovationsfabrikken, Birkemosevej 1, 6000 Kol |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 14/113
Resumé
Næstformanden for Ældrerådet giver på mødet orientering om udvalgt nyt for Ældrerådet.
- Danske Ældreråds temadag i Middelfart den 22. februar 2017
- Regionsældrerådsmøde den 28. februar 2017
- Dialogmøde med Seniorudvalget den 1. marts 2017
- Besøg på Elbo-køkkenet den 3. marts 2017
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Beslutning Ældrerådet den 09-03-2017
Dialogmøde med Seniorudvalget gik godt og Seniorudvalget lyttede til Ældrerådets forslag.
Besøget på Elbo-køkkenet med efterfølgende smagsprøvning var forløbet godt. På baggrund af besøget på Elbo-køkkenet anmoder Ældrerådet om et punkt på mødet i april måned vedr. belysning af udvalgte faktuelle spørgsmål omkring Elbo-køkkenet.
Ældrerådet afholder ikke noget arrangement på FN’s Internationale Ældredag den 1. oktober pga. der i år er mange andre aktiviteter i samme periode.
Orienteringen taget til efterretning.
Sagsnr.: 14/114
Resumé
Ældrerådets underudvalg giver på mødet en orientering fra underudvalgenes arbejde, og Ældrerådets medlemmer forelægger relevant information fra pleje- og aktivitetscentre.
- Opsamling fra generalforsamlingerne i brugerstyrede huse
- Status på buskort
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Beslutning Ældrerådet den 09-03-2017
Ældrerådet anmoder om, at opsamling fra generalforsamlingerne i de brugerstyrede huse, laves som dagsordenspunkt på mødet i april måned, som opsamling af indtryk fra generalforsamlingerne til videregivelse til Seniorudvalget.
Ældrerådsmedlem Svend Aage Schiermer orienterede om at der pr. 1. marts 2017 er der uddelt ca. 1.300 buskort.
Sagsnr.: 14/115
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Sagsnr.: 17/2601
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Senior- og Socialforvaltningen oplever, at der er enkelte borgere, som forvaltningen ikke formår at give en hjælp eller et tilbud som opleves meningsfuldt for borgeren. Borgeren oplever, i visse situationer, at forvaltningens medarbejdere ikke forstår dem og de behov de har. Borgeren kontakter måske derfor en række forskellige ansatte, ledere, politikere og medier i et forsøg på at få sine behov imødekommet. Det anslås, at der, på et givent tidspunkt, er 4-6 borgere som oplever, at samarbejdet med Senior – og Socialforvaltningen ikke fungerer tilfredsstillende.
Senior – og Socialforvaltningens ansatte oplever til tider, at de ikke formår at skabe en konstruktiv dialog med borgeren og/ eller at de ikke har et tilbud der modsvarer borgerens ønske. Dette kan, i visse situationer, udvikle sig til, at samarbejdet mellem borgeren og den/de ansatte bliver konfliktfyldt, hvilket kan skabe frustration hos borgeren og sygemelding eller nedslidning af medarbejderen. Når vi som forvaltning ikke lykkes med eksisterende samarbejdsformer, har vi derfor brug for at møde borgeren på en ny måde.
Senior- og Socialforvaltningen vil derfor iværksætte ’friborger eksperimentet’. Formålet er at udvikle og afprøve en samarbejdsform der i disse konkrete situationer i højere grad giver mening for borgeren og medarbejderne. Udviklingen af en ny samarbejdsform vil tage udgangspunkt i fire eksisterende borgercases.
Tilgangen hviler på en antagelse om, at borgeren er ekspert i eget liv og som forvaltningen kan blive klogere på, hvordan vores ydelser i videst mulig omfang kan være så fleksible som mulig. Senior- og Socialforvaltningen vil i ’friborger eksperimentet’ se borgeren som forvaltningens systemrådgiver.
Senior- og Socialforvaltningen vil i februar 2017 interviewe fire borgere for at få indsigt i, hvor borgerne oplever, at samarbejdet ikke er værdiskabende og hvor der derfor kan være brug for andre og nye samarbejdsformer og værktøjer.
På baggrund af indsigterne vil Senior- og Socialforvaltningen afdække mønstre i de fire interviews/ borgersituationer som kan drøftes med Den Nationale Videns- og Specialrådgivningsorganisation (VISO); herunder afklaring af om der kan udvikles og afprøves nye samarbejdsformer med den konkrete borgergruppe.
Sagsnr.: 17/2647
Resumé
Formålet er at afdække, om der er kontrol og dokumentation, der kan afskaffes og om der hermed kan frigøres mere tid til den borgernære kontakt.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Seniorområdet vil afdække, om der er kontrol og dokumentation, der kan afskaffes, og om der herved kan frigøres mere tid til den borgernære kontakt/ kerneopgaverne.
Seniorområdet vil udfordre sig selv på spørgsmålet; ’hvor lidt dokumentation er egentlig nok?’.
Formålet med projektet ”Fra kassetænkning til sund fornuft” er, at bevare varme hænder varme, så borgerne oplever, at medarbejderne er fysisk mere til stede. Desuden er formålet, at give medarbejderne mere tid til kerneopgaverne og styrke deres arbejdsglæde.
Strategien i projektet ”Fra kassetænkning til sund fornuft er:
Forenkling:
Unødvendig dokumentation skal afskaffes. Papirarbejdet skal reduceres. Regler og arbejdsgange skal forenkles.
Udfordring af styringstilgangen:
Omfanget af kontrol og målinger skal mindskes. Fokus skal flyttes fra kontrol og målinger til god ledelse og dialog. Der skal vises tillid til medarbejdere og ledere. Medarbejdere og ledere skal have større frihed og råderum i det daglige arbejde.
Testområde:
Forvaltningen udbyder, hvem der har lyst til at teste ”Fra kassetænkning til sund fornuft. Hjemmeplejegrupper og plejecentre kan byde ind på testen og sammen indgås en dialog om testens varighed, udformning mv.
Et lignende forsøg er gjort på seniorområdet i Århus Kommune. Erfaringerne herfra tyder på, at det er muligt at flytte tid fra dokumentation og administration til borgernær kontakt.
Sagsnr.: 17/2678
Resumé
Sundheds- og Ældreministeriet har 8. februar 2017 udmøntet midlerne fra Finanslov 2017 til Klippekortordning på Plejecentrene.
Kolding Kommune kan ansøge 6.1 mio. kr. i 2017 og 6.1 mio. kr. i 2018. Herefter overgår midlerne til bloktilskud.
På mødet vil Funktionsleder for Plejecentrene, Gitte Meyer Larsen, uddybe, hvordan Klippekortordningen tænkes indført i Kolding Kommune.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Generelt om Klippekortordningen på Plejecentrene
I aftalen om finanslov for 2017, blev der afsat 380 mio. kr. årligt fra 2017 og frem til et klippekort til ekstra hjælp til plejehjemsbeboere. Plejehjemsbeboerne skal selv være med til at bestemme, hvad den ekstra hjælp kan gå til. Ordningen indebærer, at plejehjemsbeboerne får det, der svarer til ca. en halv times ekstra hjælp og støtte om ugen.
De afsatte midler i 2017 og 2018 udmøntes til kommunerne som en samlet pulje. Der udmøntes hermed i alt 760 mio. kr. til klippekortet til plejehjemsbeboere fordelt med 380 mio. kr. i 2017 og 380 mio. kr. i 2018. Fra 2019 og frem fordeles midlerne til kommunerne via bloktilskuddet.
Klippekortet er borgerens tid, og beboerne skal selv være med til at bestemme, hvad hjælpen skal anvendes til. Det kan eksempelvis være en tur for at se på butikker, besøg på frokostrestaurant eller hjælp til igen, at kunne være vært for familie og venner. Hjælpen kan både anvendes til mindre aktiviteter eller spares op og anvendes til aktiviteter, der tager længere tid. Klippekortet skal anvendes til aktiviteter, der ligger ud over den eksisterende plejeindsats.
Kommunen skal sikre, at alle plejehjemsbeboerne får tilbud om og kan benytte tilbuddet. Det glæder også de svageste beboere, fx beboere med demens. Desuden skal kommunen tilrettelægger en oplysnings- og informationsindsats for at skabe opmærksomhed om klippekortsordningen. Hvis plejehjemsbeboere på trods af ovenstående initiativer takker nej til tilbuddet om ekstra hjælp, kan den tid, borgeren er blevet tilbudt, anvendes til ekstra hjælp til de andre plejehjemsbeboere.
Specifikt om Klippekortordningen i Kolding Kommune
Kolding Kommune kan ansøge Sundheds- og Ældreministeriet om 6,1 mio. kr. 2017 og 6,1 mio. kr. i 2018. Fra 2019 vil et tilsvarende beløb blive overført som bloktilskud til Kolding Kommune.
Kolding Kommune har 576 plejeboligpladser og det tildelte beløb svarer til at alle beboere kan få cirka 30 minutters ekstra hjælp pr uge. Alle plejecentrene, herunder de privat drevne plejecentre, indgår i Klippekortordningen.
Der udarbejdes på baggrund af ovenstående, samt drøftelser på Seniorudvalgsmødet en ansøgning til Sundheds- og Ældreministeriet (ansøgningsfrist 3. marts 2017).
Sundheds- og Ældreministeriet forventer at kommunerne får svar på ansøgning ultimo marts 2017. Klippekortindsatsen iværksættes snarest herefter.
Beslutning Seniorudvalget den 01-03-2017
Beslutning Ældrerådet den 09-03-2017
Funktionsleder for Plejecentrene, Gitte Meyer Larsen, inviteres med til næste Ældrerådsmøde vedr. selve udmøntningen af klippekortordningen.
Sagsnr.: 16/5319
Resumé
Folkebevægelsen Mod Ensomhed arrangerer hvert år den landsdækkende begivenhed ’Danmark Spiser Sammen’.
I april 2016 deltog seniorområdet i begivenheden med et ’spis sammen’ arrangement på Midtgården. På baggrund af positive tilbagemeldinger herfra, pålagde Seniorudvalget forvaltningen, at udarbejde et forslag til, hvordan seniorområdet i Kolding Kommune fra 2017 kan deltage i markeringen.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
Sagsfremstilling
Folkebevægelsen mod ensomhed afvikler fra den 24. til 30. april 2017 ’Danmark Spiser Sammen’ arrangementet. Formålet med arrangementet er at bekæmpe ensomhed ved at skabe nye fællesskaber på tværs af generationer, kulturer og samfundslag.
Seniorområdet støtter op om arrangementet og finder det vigtigt, at ’spis sammen’ arrangementerne foregår tæt på borgerne. Derfor finder seniorområdet det relevant, at der afvikles ’spis sammen’ arrangementer forskellige steder i Kolding Kommune.
På ovenstående baggrund har seniorområdet været i dialog med de 20 brugerstyrede huse om at afvikle ’spis sammen’ arrangementer. De brugerstyrede huse er geografisk placeret forskellige steder i Kolding Kommune.
De Brugerstyrede Huse er positive overfor forslaget og ser ’spis sammen’ arrangementet som hørende naturligt hjemme i de brugerstyrede huse.
Af de 20 brugerstyrede huse har 12 tilkendegivet, at de gerne vil afvikle et ’spis sammen’ arrangement i 2017. De øvrige brugerstyrede huse er positive overfor arrangementet, men har ikke ønsket at deltage i aktiviteten i indeværende år, da der pågår mange lignende arrangementer.
Seniorområdet understøtter de brugerstyrede huse med et mindre beløb samt støtte fra aktivitetskonsulenterne til at afvikle ’spis sammen’ arrangementerne fra den 24. til 30. april 2017.
I 2017 og fremadrettet vil aktivitetskonsulenterne understøtte de brugerstyrede huse i at afvikle ’spis sammen’ arrangementer.
På www.danmarkspisersammen.dk kan man læse mere om arrangementet.
Sagsnr.: 16/4697
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og socialdirektøren foreslår,
at valgregler for Ældrerådsvalg i 2017 godkendes,
Sagsfremstilling
Jf. § 32 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område skal Byrådet sørge for, at der afholdes valg til Ældrerådet mindst hvert fjerde år og i samarbejde med Ældrerådet fastsætte regler for, hvordan valget skal afholdes.
Bilag
Sagsnr.: 11/10980
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,
Sagsnr.: 14/109
Resumé
Senior- og Socialforvaltningen giver på mødet en orientering om udvalgt nyt til Ældrerådet.
- Venteliste til plejeboliger
- Status på strategisk designprojekt
- Proces for ny fysisk udviklingsplan
- Temaaften om tilgængelighed den 29. marts 2017
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialforvaltningen foreslår,