Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
21-10-2020 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Social- og Sundhedsudvalget |
Sted: |
Festsalen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/28039
Resumé
Kolding Selvhjælp yder gratis anonym hjælp til mennesker i krise.
Hjælpen er til mennesker, der godt kunne bruge nogen at snakke med eller mangler et netværk i deres hverdag.
Selvhjælp er troen på, at de fleste mennesker i krise kan bearbejde deres problemer ved at møde andre, der står i samme livssituation eller har været igennem identiske oplevelser. Selvhjælp er at vide, at man ikke er alene, fordi der er nogen at ”gå vejen” sammen med.
Tilføjelse til resumé
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 21-10-2020
Social- og Sundhedsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Kolding Selvhjælp yder gratis anonym hjælp til mennesker i krise.
Kolding Selvhjælp giver hjælp til kriser og udfordringer som f.eks. angst, depression, sygdom, omsorgssvigt, seksuelle overgreb, spiseforstyrrelser, skilsmisse, dødsfald, ensomhed, lavt selvværd, mobning, selvmord mv.
Kolding Selvhjælp er en selvejende institution, som tilbyder selvhjælp i form af bl.a. individuelle samtaler og selvhjælpsgrupper samt lokaleudlån til frivillige sociale foreninger i Kolding kommune.
På mødet deltager daglig leder i Kolding Selvhjælp, Jyta Popik, som blandt andet vil fortælle om Kolding Selvhjælps rolle og deres overvejelser om fremtiden.
Sagsnr.: 20/5
Resumé
Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen har foretaget budgetopfølgning for driftsbevillinger under politikområdet Sundhedspolitik pr. 30. september 2020.
Det korrigerede driftsbudget med overførselsadgang incl. forventede budgetkorrektioner udgør aktuelt 113.344.000 kr. i 2020 og omfatter tandpleje, træning, vederlagsfri fysioterapi, sundhedsfremme og forebyggelse, døgnrehabilitering og fællesudgifter på Sundhedsområdet.
Den aktivitetsbaserede medfinansiering på Sundhedsområdet indgår ikke i opfølgningen, da bevillingen er uden overførselsadgang og henhører under driftsudgifter uden for servicerammen.
Opfølgningen viser, at der for driftsbevillinger med overførselsadgang under Sundhedspolitik forventes et samlet mindreforbrug på ca. 323.000 kr. i 2020, hvoraf 87.000 kr. vedr. tandpleje for udsatte. Der er dog stor usikkerhed omkring effekterne af Corona-epidemien og de fuldfinansierede områder.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Direktøren for Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at budgetopfølgningen pr. 30. september 2020 tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 21-10-2020
Social- og Sundhedsudvalget tog budgetopfølgningen pr. 30. september 2020 til efterretning.
Sagsfremstilling
Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen har foretaget budgetopfølgning for driftsbevillinger under politikområdet Sundhedspolitik pr. 30. september 2020.
Det korrigerede driftsbudget incl. forventede budgetkorrektioner med overførselsadgang udgør aktuelt 113.344.000 kr. i 2020 og omfatter tandpleje, træning, vederlagsfri fysioterapi, sundhedsfremme og forebyggelse, døgnrehabilitering og fællesudgifter på Sundhedsområdet.
Den aktivitetsbaserede medfinansiering på Sundhedsområdet indgår ikke i opfølgningen, da bevillingen er uden overførselsadgang og henhører under tilskud og udligning under Økonomiudvalget.
Det korrigerede driftsbudget er sammensat af nedenstående budgetposter:
Oprindeligt budget (politisk vedtaget): 110.148.000 kr.
Tillægsbevilling vedr. stop for egenbetaling, akutpladser 65.000 kr.
Tillægsbevillinger vedr. mindre-forbrug 2019 (1): 2.061.000 kr.
Tillægsbevilling fra sundhedsplejen – drift af SCK: 250.000 kr.
Tillægsbevilling (negativ) vedr. centralisering af IT og telefoni: -63.000 kr.
Tillægsbevilling barselsudligning 698.000 kr.
Tillægsbevilling (negativ) P/L-regulering: -452.000 kr.
Tillægsbevilling vedr. socialtandplejen (L&C-program) 637.000 kr.
Korrigeret driftsbudget i alt: 113.344.000 kr.
1) Heraf 168.000 kr. vedr. tandpleje for udsatte.
Budgetopfølgning pr. 30. september 2020.
I nedenstående tabel 1 er bevillinger og forventet forbrug under Sundhedspolitikken specificeret på driftsområderne.
Endvidere viser tabel 2 faktisk forbrug og forbrugsprocenter pr. 30/9-2020 og 30/9-2019.
Tandplejen forventer således på nuværende tidspunkt et merforbrug på ca. 140.000 kr., mens der forventes overført ca. 87.000 kr. vedr. tandpleje for udsatte til 2021. Forværring af tandplejens resultatforventning skyldes primært nedskrivning af forventningen til resterende barselsudligning.
På træningsområdet forventes et mindreforbrug på ca. 738.000 kr. – primært som følge af sparede udgifter til personbefordring, lønmidler og kursusaktivitet.
For vederlagsfri fysioterapi er forventningen baseret på afregningen i januar-august måned, og dermed kan effekterne af Corona-epidemien aflæses i udgifterne for marts-august måned. Udgifterne for marts, april og maj måned var således kun på henholdsvis ca. 50%, 30% og 65% af det normale udgiftsniveau. I juni måned er udgiftsniveauet tilbage på normalt niveau, mens det i juli måned lå godt 20% over det normale niveau. I august måned faldt udgifterne igen til ca. 95% af normalt niveau.
Det forventes, at forbruget i resten af 2020 vil ligge på niveau med - eller lidt over - tidligere år. Samlet set forventes aktuelt et mindreforbrug på ca. 2.001.000 kr. for 2020, men som det fremgår af udviklingen indeværende år, er denne i høj grad uforudsigelig og knyttet til udviklingen i Corona-epidemien.
Døgnrehabiliteringen forventer et mindreforbrug på ca. 392.000 kr. – primært som følge af sparede lønmidler. Døgnrehabiliteringen er efter en total nedlukning medio marts måned genåbnet i april måned og er nu igen oppe på normal kapacitet, idet aktiviteten i juli måned dog er reduceret til 50%, som følge af sommer-nedlukning jf. budgetforliget for 2020.
For fælles udgifter på Sundhedsområdet forventes et merforbrug på ca. 2.995.000 kr., hvilket skyldes en række forhold. For det første er der foretaget nogle udstyrsinvesteringer i blandt andet røntgenudstyr til tandplejen og træningsudstyr til træningsområdet og døgnrehabiliteringen for ca. 1,6 mio. kr. Endvidere er den negative pris- og lønregulering på 452.000 kr. placeret her, ligesom der indgår en forventet ekstra rengøringsudgift vedr. corona på 446.000 kr.
Endeligt forventes et mindreforbrug inden for sundhedsfremme og forebyggelse på ca. 240.000 kr., hvilket især kan forklares med en forventet nedgang i udgifterne til arrangementer og kampagner.
For de 3 fuldfinansierede områder (markeret med gult i tabellen) er der fortsat ingen afklaring vedr. de faktiske udgifter for 2020 og størrelsen på en eventuel efterregulering vedr. 2019. Sundhedsdatastyrelsen har således endnu til gode at løse problemerne i forhold til det nye landspatientregister og dermed fremskaffelsen af valide afregningsdata.
Sagsnr.: 20/969
Resumé
Socialforvaltningen har foretaget budgetopfølgning for driftsbevillinger under politikområdet
pr. 30. september 2020.
Det korrigerede driftsbudget med overførselsadgang inkl. forventede budgetkorrektioner udgør
aktuelt 291,653 mio. kr. i 2020 og omfatter udgifter til forvaltningens foranstaltninger til
udsatte og handicappede børn samt udsatte og psykisk syge voksne.
Det korrigerede driftsbudget uden overførselsadgang inkl. forventede budgetkorrektioner
udgør aktuelt 8,874 mio. kr. i 2020 og omfatter udgifter til tabt arbejdsfortjeneste.
Opfølgningen viser, at der for driftsbevillinger med overførselsadgang under Socialpolitik samlet forventes et merforbrug på 6,1 mio. kr. i 2020. Det forventede merforbrug vil have en afledt negativ konsekvens på rammerne for 2021-2023.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at udgifts- og aktivitetsstyringsnotatet med budgetopfølgning tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 21-10-2020
Social- og Sundhedsudvalget tog udgifts- og aktivitetsstyringsnotatet med budgetopfølgning til efterretning med den tilføjelse, at forvaltningen til kommende udvalgsmøde udarbejder en plan for håndering af merforbruget.
Sagsfremstilling
Budgettet fastsætter rammerne for områdets forvaltning af kommunens midler, og der
udarbejdes månedlig opfølgning på udviklingen i serviceudgifterne i fagforvaltningerne, som
forelægges Social- og Sundhedsudvalget.
Kvartalsvis sker der afrapportering til Økonomiudvalg og Byråd i henholdsvis april, august og
november måned.
I forbindelse med budgetforlig 2020 blev området under Socialområdet tilført 13,3 mio. kr.,
som forhåndsjustering af budgetrammen, samt pålagt en samlet besparelse på 5,8 mio. kr.
som generel reduktion.
På baggrund af en forventet ubalance mellem budget og forventede udgifter for 2020 ved
budgetforliget på 15,6 mio. kr. udmøntede Social- og Sundhedsudvalget reduktioner for
15,6 mio. kr., som er delvist udmøntet på området i 2020.
Der foretages tæt opfølgning på områder, hvor reduktionerne ikke er fuldt opnået ved
budgetudmøntningen.
Opfølgningen viser, at der for driftsbevillinger med overførselsadgang under Socialpolitik samlet forventes et merforbrug på 6,1 mio. kr. i 2020. Det forventede merforbrug vil have en afledt konsekvens på rammerne for 2021-2023.
Ungekontaktens mindreforbrug på 0,5 mio. kr. kan henføres til den vedtagne budgetreduktion på 0,3 mio. kr. på området samt vakancer i Ungekontakten.
Familierådgivningens merforbrug på 8,0 mio. kr. kan i særdeleshed henføres til udgifter i forbindelse med forlængelse af varetægtsfængslinger, akutanbringelser, særlig dyr enkeltsag samt stigning i forældrekompetenceundersøgelser.
Tinghøj forventer et mindreforbrug på 1,0 mio. kr., som følge af stigende tilgang på anbringelsesområdet og deraf overbelægninger og merindtægter.
Børnefamiliehuset forventer et mindreforbrug på 1,2 mio. kr., som følge af flere opgaver og øgede indtægter.
Sundhedsplejen forventer et merforbrug på 0,3 mio. kr. grundet opnormering af personale, som følge af flere opgaver i forbindelse med Corona samt ekstraudgifter til lokal løndannelse.
Psykiatrirådgivningen forventer et mindreforbrug på 2,1 mio. kr., som hovedsageligt skyldes færre foranstaltninger i midlertidige botilbud.
Mindreforbruget på Socialpsykiatri-dagtilbud skyldes hovedsagelig merindtægter i forbindelse med omlægning af den interne afregningsmetode.
Der forventes flere udgifter til kvinder på krisecenter i 2020. Der ses en generelt stigende tendens i forbindelse med Corona.
Kolding Krisecenters belægning er lidt lavere end forventet på nuværende tidspunkt af året. Der er risiko for, at det forventede indtægtsbudget ikke kan nås.
Merudgifter på Socialpsykiatri-døgn vedrører primært lukningen af Ryttermarksvej, som er blevet dyrere end først antaget.
Revanche har en budgetreduktion på 75.000 kr. i 2020.
Der forventes et merforbrug på 2,2 mio. kr. som følge af budgettilpasninger i forhold til takstberegningerne for 2020. Reguleringerne kan primært henføres til Overmarksgården og Marielund og skyldes hovedsagligt kapacitetstilpasninger fra tidligere år.
Stofmisbrugsområdet forventer et mindreforbrug på 1,4 mio. kr., som aktuelt kan henføres til stor efterspørgsel fra andre kommuner og deraf stigende indtægter - der forudsættes en fortsat efterspørgsel fra andre kommuner gennem resten af 2020.
Socialforvaltningen vil tage initiativ til at tilvejebringe handlemuligheder i forhold til at håndtere merforbruget i 2020.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til punktet.
Bilag
Sagsnr.: 20/1643
Resumé
Der er udviklet en ny fælles ramme for SSP-samarbejdet i Kolding Kommune. Anledningen er den nationale reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet fra 2018, som indeholder initiativet med en ny og fælles ramme for SSP-samarbejdet på tværs af kommuner.
Håndbogen er udarbejdet af de tre centrale partnere i SSP-samarbejdet i Kolding Kommune; skole, socialområde og politi. I Håndbogen kan fagpersonerne på området læse om rammer, organisering og lovgrundlag. Håndbogen beskriver også de konkrete SSP-initiativer, og hvad de forskellige aktører har ansvaret for i samarbejdet.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget (orientering)
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 21-10-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Folketinget vedtog i 2018 en aftale om reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet. Reformen hedder ”Alle handlinger har konsekvenser”, og den indeholder 24 initiativer til reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet. Et af disse initiativer er en ny og fælles ramme for SSP-samararbejdet, der skal understøtte en mere fælles tilgang i SSP- samarbejdet på tværs af kommuner og andre myndigheder.
SSP er et samarbejde, der har til formål at forebygge kriminalitet blandt børn og unge. Hovedaktørerne er skoler, sociale myndigheder og politi, men samarbejdet omfatter også andre relevante aktører som f.eks. Ungdomsskolen, Byliv Kolding og misbrugsbehandlingen. Lokalsamfund, forældre og andre interessenter inddrages også i arbejdet med de lokale udfordringer.
Der er ingen lovgivning, der forpligter kommunerne til at have et SSP-samarbejde, men de fleste kommuner har valgt at have det. I Kolding Kommune er der etableret et lokalt SSP-samarbejde.
Efter vedtagelsen af reformen ”Alle handlinger har konsekvenser” er der blevet udarbejdet en ny national SSP-ramme, som kommer med at række anbefalinger til, hvordan man kan organisere og tilrettelægge det lokale SSP-samarbejde (bilag 1).
I Kolding Kommune har parterne i SSP-samarbejdet brugt den nye nationale ramme til at lave en lokal håndbog for SSP-samarbejdet (bilag 2).
Håndbogen er målrettet fagpersonerne inden for Socialområdet, Skoleområdet og i politiet. Den beskriver bl.a. målgruppen, samarbejdets organisering, lovgivningen og metoder og procedurer i samarbejdet. I håndbogen kan de forskellige fagpersoner se hvilke opgaver, de har i samarbejdet.
SSP-samarbejdet er organiseret med et lokalråd, som arbejder med SSP på et strategisk niveau. Til den løbende koordinering er der nedsat en koordinationsgruppe. Det udførende arbejde foregår i Skolegrupperne, hvor der arbejdes med aktuelle, lokale udfordringer og kriminalitetsforebyggende indsatser.
I Kolding Kommunes SSP-samarbejde bruges følgende metoder og procedurer, der alle beskrives i håndbogen:
- Gennemgang af SSP-lister
- Opsøgende gadeplansarbejde
- Fritidsjobkonsulent
- Bekymringssamtaler
- SARA-projekter (Scanning-Analyse-Respons-Assessment)
- Forældrerådslagning.
- Netværkssamrådsmøder
- Samrådet for unge lovovertrædere mellem 15 til 17 år
- HOTSPOT indsats
- Hvad sker der for den unge, hvis denne afhøres og sigtes af politiet
-
I dag er målgruppen for SSP-samarbejdet børn og unge fra skolealderen (6 år) og til 16 år. Der arbejdes netop nu på, at SSP-samarbejdet også kommer til at omfatte unge i alderen 17-25 år, hvor Jobcentret og forskellige ungdomsuddannelser også bliver en del af samarbejdet. Det forventes påbegyndt sidst i 2020.
Bilag
Sagsnr.: 20/27088
Resumé
Kolding Kommune og Sygehus Lillebælt opstarter i uge 44 en indsats, der har til formål at sætte fokus på patienternes alkoholforbrug. Målet er at hjælpe de patienter, der har et overforbrug med at nedsætte alkohol forbruget. Hvis der er patienter, der ønsker at nedbringe deres alkoholforbrug, henvises de af sygehuset til indsatser i Kolding Kommune.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren samt Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 21-10-2020
Social- og Sundhedsudvalget tog orienteringen til efterretning med den tilføjelse, at udvalget i foråret 2021 får forelagt evalueringen af indsatsernes effekt.
Desuden tilføjes civilsamfundets tilbud til listen over tilbud, der er til rådighed og kan henvises til.
Sagsfremstilling
Sygehus Lillebælt og de omkringliggende kommuner starter et nyt pilotprojekt i uge 44, hvor der i kontakten med alle patienter systematisk spørges til deres alkoholvaner. Formålet er at opfange de personer, som har et let overforbrug af alkohol og at tilbyde dem hjælp til at reducere deres alkoholforbrug, så de ikke bliver fysisk afhængige.
Der deltager tre afdelinger i pilotprojektet; Medicinsk afdeling, Kolding, Organkirurgisk Kolding og Kvindesygdomme og Fødsler. Pilotprojektet starter fra uge 44 og 4 måneder frem, hvorefter effekten evalueres.
Som forberedelse uddanner Sygehus Lillebælt 16 medarbejdere som alkoholambassadører, der skal på kursus i at tage snakken med patienterne om deres alkoholvaner. Derefter er det meningen, at alkoholambassadørerne skal uddanne deres kolleger i tilgangen, sådan at alle patienter på de tre udvalgte afdelinger bliver spurgt om deres alkoholvaner.
I samtalerne med patienterne vil der være fokus på at få en god snak om at skabe forandringer samt fokus på her-og-nu gevinster ved ændrede alkoholvaner.
Med henblik på at forberede sygehuspersonalet til at kunne henvise patienterne til kommunerne, informeres sygehusets personale om hvilke tilbud, der findes i den enkelte kommune, og hvad der konkret sker i kommunen efter en henvisning er sendt fra sygehuset.
De patienter, som ønsker hjælp til at ændre alkoholvaner, vil blive henvist til tilbud i egen kommune.
I Kolding Kommune findes der følgende tilbud:
- Ambulant behandling individuelt samt i grupper
- ”BlandtA” – et online tilbud til overforbrugere hvor fysisk fremmøde ikke er en nødvendighed
- Sundhedssamtaler om alkohol (hhv. i Alkoholbehandlingen og på Sundhedsområdet)
- Pårørende behandling for hele familien individuelt samt i grupper
- Psykisk vurderende samtale, støtte og henvisning til lokalpsykiatri ved psykiatrisk sygeplejerske
- Særlig tilrettelagt behandling og støtte for den gravide samt hendes pårørende
- Særlig tilrettelagt alkoholbehandling for unge under 25
- Ambulant afrusning og abstinensbehandling, samt ordination af trang reducerende medicin
- Behandlingen kan være anonym, på nær ved ordination af medicin.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra Sundhedsområdet.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 21-10-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra Socialområdet;
- Børn- unge og ligevægt
- Deltagelse i den virtuelle konference KL Social den 18.november 2020
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 21-10-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 21-10-2020
Orienteringen fra formanden blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Der foreligger forslag til mødeplan for 2021 for Social- og Sundhedsudvalget.
Tilføjelse til resumé
Revideret mødeplan for 2021 forelægges udvalget til godkendelse.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at mødeplanen for 2021 godkendes.
Nyt forslag
Socialdirektøren foreslår,
at revideret mødeplan for 2021 godkendes.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 16-09-2020
Revideret mødeplan forelægges udvalget på næste møde.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 21-10-2020
Social- og Sundhedsudvalget godkendte mødeplanen for 2021.
Sagsfremstilling
Udvalget træffer for hvert regnskabsår beslutning om, hvornår og hvor udvalgets møder skal
holdes.
Fastlæggelse af mødeplan har til formål at lette udvalgsmedlemmernes arbejdstilrettelæggelse
og koordinering med arbejdet i Byrådet.
Udvalgets mødeplan kan af ethvert medlem af udvalget indbringes for Byrådet til stillingtagen.
Bestemmelsen skal sikre, at der ikke af et flertal i udvalget fastsættes en mødeplan, der er
uhensigtsmæssig for et mindretal af udvalgsmedlemmerne.
I praksis fastlægges mødeplan for udvalgets ordinære møder i udvalgets forretningsorden, der
tillige indeholder bestemmelse om indkaldelse af ekstraordinære udvalgsmøder.
Bilag
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære kommunale aktiviteter, medlemmer af Social- og
Sundhedsudvalget.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget drøfter, om der er behov for at et eller
flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 21-10-2020
Ingen aktiviteter.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer,
punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for
varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet
eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Bilag
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.
For at godkende skal hvert medlem underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget